HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

A játékipar fejesei az amerikai alelnöknél jártak

2013.01.11. 23:44 miguel_

Nehéz dolog okosat írni az amerikai lövöldözések miatt aktuálissá váló témákról. Egyrészt azért, mert tetszik, nem tetszik, az ott egy olyan kultúra, ahol az emberek egy része nemcsak elfogadja a lőfegyverek létét, de helyesnek gondolja, hogy besétálhat a boltba, és vehet egyet. Látens fegyverbuziként néha baromira irigylem őket ezért (is).

Másrészt mert azt mondani, hogy nem lettek erőszakosabbak a hétköznapjaink, olyan, mint azt mondani, hogy márpedig az elhízás oké, az éghajlatváltozás oké, a környezetszennyezés oké. Hogy valóban erőszakosabbak az emberek, vagy csak több erőszakot látunk a tévében, nem tudom, de ha egy félórás-órás híradót csurig lehet tölteni bűnügyi hírekkel, akkor tulajdonképpen mindegy is.

kissrac.jpgA kép trollkodás illusztráció

Nyugi, mindjárt eljutunk a címbeli állításhoz kapcsolódó történésekhez: várható volt ugyanis, hogy Obama nem falból bízta meg Biden alelnököt, hogy dolgozzon ki egy olyan intézkedéscsomagot, amely nyomán valóban történik is valami. Kérdés, hogy valami nagyon kemény fegyverjogi korlátozással, illetve a fegyvertartási szabályok durva szigorításával mit lehetne elérni, de az USA egyik legerősebb lobbijának zászlóshajója, a laza négymilliós tagsággal bíró Nemzeti Lőegylet (NRA) nyilván csúnya hisztibe kezd, hogy második kiegészítés így, alkotmányos jogok úgy, ha csak őket kezdik bökdösni. Ennek megfelelően Biden nagyjából mindenkivel a tárgyalóasztalhoz ült, akivel csak lehet. A listát nézve kicsit olyan, mintha a Yellow Pages első oldalától kezdve végigmentek volna minden foglalkozáson, és a, pszichiáterek, filmesek, tévések, tanárok, satöbbik mellett természetesen a videojáték-forgalmazók, -fejlesztők és kiadók is sorra kerültek. A tárgyalás a poszt írásakor is folyik, olyan nagyágyúk mentek el, mint az EA, az Activision, a Zenimax, a Take-Two, az Epic Games, és még sorolhatnám.

Hogy mennyire nem hülyék vezetik a videojátékos cégeket, kiderül abból, hogy a fejlesztőket, kiadókat és forgalmazókat tömörítő szervezetek egy közös levélben már korábban is felajánlották a segítségüket a Biden vezette bizottságnak. Közben egy demokrata képviselő felvetette, hogy ismételjék meg a korábban már lefolytatott, a játékok és az erőszakos cselekmények közti kapcsolatot kutató vizsgálatokat. (Hátha most találnak valamit azon túl, hogy NINCS.)

Szükség is van az egységre és a közös erőfeszítésekre, az NRA-nek például nem sokkal a Sandy Hook Általános Iskolában történt lövöldözés után eszébe jutott kijátszani a játékok az erőszakosak, nem a fegyverek kártyát. Az akkor kiadott közleményben az írott sajtó történelmének egyik legdurvább csúsztatását is sikerült elhelyezni: az NRA szerint ugyanis amíg a Bulletstormhoz, a GTA-hoz, a Mortal Kombathoz és a Kindergarten Killerhez hasonló játékok jelennek meg, addig nem az ultrakönnyű fegyverhez jutást kell okolni. Igen, mikor ezt elolvastam, nekem is az volt az első kérdésem, hogy "Kindergarten mi a picsa?", és egy gyors guglizás után el is jutottam ide.

kissracok.jpegSzülető gyilkosok

Oké, tény, ebben az izében gyerekeket lehet lelőni. Viszont ez a cucc csak annyira videojáték, amennyire potenciális tömeggyilkos minden egyes fegyvertulajdonos. Egyáltalán nem. Egy talán általatok is ismert ember friss twitterüzenete pont idevág. "Nyáron van a legtöbb gyilkosság. Nyáron adják el a legtöbb jégkrémet. Ebből következik, hogy a jégkrém növeli a bűnözést. OLVASSZUK EL AZ ÖSSZESET!"

Kíváncsi vagyok, mi lesz az eredmény, de azért nem félek attól, hogy a német szabályokhoz hasonló, túlzó tiltásokra kellene számítani. Az NRA képviselője a hasonló megbeszélésről kijőve elmondta, hogy fájdalmasan keveset beszéltek az erőszak csökkentéséről, és baromi sokat a polgárok alkotmányos jogainak megnyirbálásáról, és ez videojátékos szempontból biztató. Személy szerint a felnőtteknek szánt játékok eladásának szigorítását tartanám elfogadhatónak, illetve a szülői felügyelet lehetőségét változtatnám kötelező elemmé: ha a gyerek lődözni akar, legyen valami kód, amit csak a szülő tud. Persze, kijátszható, de tökéletes megoldás nincs, valamit viszont tényleg tenni kell. Nem azért, mert a játék tényleg hibás, hanem mert így talán azok is bekerülnének a megoldás folyamatába, akik a legtöbbet tehetik azért, hogy a gyerekükből ne legyen idióta seggfej.

48 komment

Címkék: usa iskolai lövöldözés erőszakos játékok nra

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr155013097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilio_ 2013.01.11. 23:55:36

"A lehetőségek földje." Azoké a lehetőségeké, hogy valamilyen idióta, valamilyen olyan eszközzel kinyír, amelyiknek sosem lett volna szabad közelébe kerülnie.

Kaksi Atomerőmű 2013.01.12. 00:12:06

pont ma láttam egy twitteren, kb ez volt:

"A játékfejlesztőkkel tárgyalni a lövöldözés kapcsán olyan, mintha az autók biztonságáról a Hot Wheels-el egyeztetnének."

miguel_ 2013.01.12. 00:19:22

@Kaksi Atomerőmű: Ugyanaz írta, csak az előbb nem linkeltem be. Mondjuk azzal a twittjével nem értek egyet, egyáltalán nem baj, ha össznépi gondolkodás indul a témában.

lófasz 2013.01.12. 08:12:55

Ne is csodálkozzanak, hogy ilyen szörnyű, erőszakos cselekedetek történnek, amíg olyan könnyen lehet videójátékokhoz jutni, hogy elég csak az egyszerű csókának besétálni valamelyik virtual game master bodegába! A fegyvereknek joguk van elsülni!! Éljen a színtiszta racionalizáció!!!!!

Chocho86 2013.01.12. 08:47:19

Amerika egy kontinens, nincs alelnöke. Az az USA-nak van, ami ugyebár ország. ;)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2013.01.12. 08:48:16

pegi kódolást a torrentekre is!

Leadfoot 2013.01.12. 08:51:20

Nem az a baj, hogy a fegyvertartás alapvető, alkotmányos jog, hanem azzal, hogy hülyének lenni is alapjog, és nagyon sokan élnek a kettővel egyszerre.

A YouTube csordultig van olyan videókkal, amiken a békeszerető amerikaiak a 4-5-10 éves gyerekeikkel süttetik el a(természetesen sportcélból meg önvédelemből tartott) géppuskáikat.

Ezt az NRA-s álláspontot nem nagyon lehet védeni, mivel ideát Európában is elérhetők ugyanazok a játékok, az itteni fiatalok is ugyanazon a cuccon nőnek föl, mint az amerikai társaik, aztán itt mégse jut kb. minden hétre (tudom, túlzás) egy lövöldözős tömegmészárlás.

Hihetetlen, hogy még a Sandy Hook féle esetek után is a jogaikkal jönnek, és nem veszik észre, hogy ha máshol ennyire irtják egymást az állampolgárok, azt már rég polgárháborúnak hívják.

miguel_ 2013.01.12. 08:56:26

@Chocho86: Ezért mar megérte felkelned.

G_Norton 2013.01.12. 08:57:11

A fagyis duma hatalmas.:)

Asszem a Nemzeti Lőegylet is megszólalt az iskolai lövöldözések témájában, szerintük ha a tanároknál is stukker lenne, akkor az visszaszorítaná a mészárlásokat.

Szerintem nem a játékokkal van a probléma, hanem annak a túlzott mértékű használatával, és így közvetve a szülői felelősséggel.

G_Norton 2013.01.12. 08:58:44

@Leadfoot: Pár hete láttam egy ilyen videót, emberünk sörétes puskával vágott ki egy fenyőt. A videón olyasmit magyarázott, hogy fejszével, vagy fűrésszel nekiesni a fenyőnek már nem menő.

miguel_ 2013.01.12. 08:59:29

@G_Norton: Tanaroknak fegyvert adni kabe annyira ertelmes, mint a bankban a biztonsagi or bacsik - van kitol elvenni a fegyvert.

A masik, hogy most csak akkor van ott fegyver, ha valaki valamiert - nagy ritkan - odaviszi. Ugy mindig lenne.

Fa Pdv 2013.01.12. 08:59:53

Van a társadalomban 1-4% pszichopata, szociopata. Ezek közül kerülnek ki az ilyen ámokfutók. De pontosan lehet tudni, hogy a pszichopátiás vonások már gyermekkorban jelentkeznek, tehát tud róla a szűk család, illetve orvoshoz is viszik a delikvenst. De ezeknek a személyiségi jogai megengedik azt, hogy amíg nem követi el a bűncselekményt addig figyeltetni sem lehet. Azt sem felejtsük el, hogy ha nem gyilkolnak akkor nagy részük lélekgyilkos manipulátorként éli az életét, amit nem is büntetnek.

S ezen 1% rejtőzködő ragadozók korlátozása helyett, korlátozzák a 99%-ot abban, hogy megvédhesse magát az ilyenektől. Amikor bűncselekmény van, mint a kaposvári kisfiút kegyetlenül elpusztító másik szociopata, akkor a média szinte számonkéri az áldozat családján, hogy miért nem voltak figyelmesebbek! Ha pedig meg az olyan eseteket nézzük, ahol még nem gyilkoltak, de alattomos rombolásuk már bűncselekmény kategóriába sorolhatóvá tette tetteiket, ott meg hiába kérnek segítséget, mintha semmi sem történne, legfeljebb a segítségkérőt nézik elmebetegnek.

Hát így uralják a világot a pszichopaták.
Kutatók mondják, hogy ezen ragadozók számossága nem kell elérje a 10%-ot és akkor teljesen pszichopatizálódik az egész társadalom. Ezek aztán meg szaporodnak, egyesek szórják a magot rendesen. Akkor meg miről beszélünk.

miguel_ 2013.01.12. 09:04:44

@G_Norton: Erre irtam, hogy nehez megerteni Ott a fegyverrel jaszkarizas olyan, mint nalunk a ladaval csapatni a tesco-korforgalomban. Nem szabad osszeteveszteni a meszarlasokkal, ahogy nalunk sem hajtanak a ladasok a setaloutca jarokeloibe, erted.

G_Norton 2013.01.12. 09:12:18

@MrEd: Ez rendben van, de egy csőre töltött fegyvert még mindig veszélyesnek érzek, akármennyire is menő arrafelé a dolog.

Illetve pontosabban nem is a fegyverrel van a bajom, hanem azzal, hogy kb öt percbe telik venni egyet szinte bárkinek. Ha ezen szigorítanak, akkor persze sipítozni kezdenek az alkotmányos jogokról, jön a fegyverlobbi stb.

De a lőegylet szerint, ha a tanároknál is lenne fegyver, az elfogadhatóbb, mintha szigorítanák a fegyvervásárlás játékszabályait, ez a szomorú.

etnocentrista 2013.01.12. 10:06:25

sőt, a gyerekeknek is kéne fegyvert adni...

Wicktor 2013.01.12. 11:00:17

Én csak ennyit tudok hozzászólni: [url=https://images.nonexiste.net/popular/wp-content/uploads/2012/05/Lisa-tries-to-smoke-a-cigarette-to-calm-her-nerves-for-ballet-Homer-does-not-approve.jpeg]Kép[/url]

Brosi 2013.01.12. 11:25:34

Töltöttem odakint időt és van pár meglátásom. Usa-ban a szülők 80%a már nem az, a gyerek a tv, konzol, pc, internet és bandákban nő fel, semmit nem kap tőlük és a szülők szarnak is beléjük. Ez igencsak látszik. Ahol törődnek a gyerekeikkel az emberek, azok bizony "kisebbségi" bevándorlók, pl kóreaiak, kínaiak, akik bevándoroltak és nem ott nőttek fel már x éve persze.
Fegyvert bárkinek eladnak ha a megfelelő boltba mész be, semmi nem érdekli, maximum megkérdezik nagyvadra mész-e vagy ki húzott fel tegnap bowlingban.
Játékokkal a gond ott kezdődik, hogy 1. szülő felelőssége, hogy nem veszi meg a gyerekeknek a mature terméket, 2. a boltok pont leszarják, mert a sok fiatalból élnek meg, ezért eladják a terméket szó nélkül.
Továbbá az usa és a társadalom hozzállása ehhez az egészhez. Ha valami erőszak tömegmészárlás történik akkor az ember és a helyzet sosem hibás hanem mindig valami más, csak ne csorbuljon a kényelem és a fegyverhezjutás.
Egyszerű minimális intelligencia elég, hogy felfogja az ember, hogy bizony régen sem a videójáték volt a baj, főleg amikor nem is volt, hanem az elmebeteg ember és az az embertelen közeg amiben felnő és ilyenné teszi. De persze könnyű emellett elnézni és bűnbakot keresni máshol. Mintha nem is történt volna semmi és minde rendben lenne.

Egyetértek a korábbi posztolóval aki írta, hogy igen itt európában nincs lőfegyver engedély és láthatóan kevesebb is az erőszak ennek hála. De persze az amcsik efölött is átnéznek majd mikor kutatgatnak nagy hűen a britt tudósokhoz.

Off vége.

A szülő legyen szülő, ne vegyen szart a gyereknek, nevelje, és aztán mikor agressziv játékokhoz jut nem lesz baj vele. A boltok felelősségét sem elfelejteni akik mindenkinek eladnak mindent mert CASH.

Acsabi44 2013.01.12. 13:58:41

lol, 4 millió tagos lobbi... Új CoDból mennyit is adtak el?

algi 2013.01.12. 14:34:54

Erőszakos videojátékokkal játszom. Az I Am Alive megtanított a fegyvertartás veszélyeire. A Spec Ops: The Line pedig arra tanít, hogy a háború pokol. De gondolom az NRA-nek az se tetszik, ha egy játék éppen szelídebbé, fegyverellenessé, háborúellenessé tenné a játékosokat.

Egyébként a Ladával rodeózást tiltja a KRESZ, de a felelőtlen fegyverhasználatot USA-ban nem tiltja semmi. Nemrég pl. meghalt egy gyerek, mert amikor az apuka letette a pisztolyt, az elsült, és a csöve éppen a gyerek mellkasa felé nézett.

@Acsabi44: A lobbinak nem a népessége számít, hanem a vagyona. Az NRA nem a fegyvertulajdonosokat képviseli, hanem a fegyvergyártókat. USA-ban épp az a probléma, hogy a választás megnyeréséhez a legtöbb esetben elég a pénz, tehát a politikusok a támogatók kívánsága szerint alakítják a policy-iket, nem pedig népszerűség alapján. Tehát, ha azt hittük, hogy a populizmusnál nincs rosszabb, akkor ez az.

@Brosi: Egyáltalán nem értem, hogyan lehet bárki mást felelőssé tenni, mint a szülőt. Jó, rendben, tiltsák meg a törvények, hogy a gyerek ezt vagy azt kaphat, leszarom. De mi, felelős felnőttek, hadd játszhassuk azt, amihez kedvünk van! Magánügy.

Megjegyzem, irtó nehéz erőszakellenes játékot csinálni erőszak ábrázolása nélkül. És inkább olyanban találkozzon a játékos erőszakkal!

Zord 2013.01.12. 14:53:33

"Másrészt mert azt mondani, hogy nem lettek erőszakosabbak a hétköznapjaink..."

Érdekesség a témában: www.ted.com/talks/steven_pinker_on_the_myth_of_violence.html

2013.01.12. 18:54:22

Miért nem lettem pszichopata tömeggyilkos (nem feltétlenül kell lőfegyver hozzá MO-n)?
Pedig én is erőszakos játékokkal játszom. FPS-RTS - szinte mindben van erőszak. CoD: ellenséges katona, Postal 2: civilek-rendőrök, C&C: tankok, ellenséges bázisok, Jedi Akadémia: birodalmiak, Empire At War: űrhajók, flották - legyilkolása, megsemmisítése, elpusztítása, kitörlése. Ezek játékcélok is egyben. És SZERETEK ezekkel játszani (ma este is Academy-zni fogok :) ). Semmiképpen nem jut azonban eszembe, az utcára kimenve módszeresen nnyakonszurkálni az embereket, rendőrtől elvenni a fegyverét és utána iskolában lövöldözni. Ugyanis európaiak vagyunk. Totálisan más értékrenddel, neveltetéssel, törvényekkel. EZÉRT igazán felfoghatatlan számunkra ez az USA-beli agyrém. Japánban, ahol KULTUSZA van az erőszaknak, ott miért nem történnek ilyenek szinte soha? (volt egy régebbi Pc Guruban erről egy nagyon jó Gondolatébresztő cikk.)
Tehát újra felteszem a kérdést: miért nem lettem pszichopata tömeggyilkos? Pedig erőszakos játékokkal játszom! Talán azért, mert (sarkítok) MI vagyunk a normálisak, az Atlantin túliak viszont nem azok!

De a játékokat csak meghurcolják már megint... :(

Marcellus_Magnus 2013.01.12. 18:56:56

Igazából más halálnemekkel összevetve az ilyen esetek jelentősége elenyésző. Persze a katasztrofális esetekből mindig nagyobb hír lesz, meg eleve egy _történést_ (pl. "Iskolai ámokfutó lelőtt 15 gyereket") könnyebb hírként tálalni mint egy _állapotot_ (pl. "A fegyvertartást engedélyező államokban ritkábbak az erőszakos bűncselekmények"), úgyhogy emiatt torzul a hírfogyasztó közönség valóságérzékelése.

Amikor pedig valamilyen megrázó esemény történik, akkor sosem a statisztikák józan mérlegelése a mérvadó hang, hanem az ösztönös "Valaki csináljon már valamit!" reakció.

Az Egyesült Államok történelmében a kezdetek óta ott a szabad fegyvertartás, az imitált (vagy valódi) erőszak pedig valamilyen formában mindig is része volt az emberek szórakozásának (gladiátorjátékok, durvább sportok stb.). Az iskolai tömeggyilkosságok ezzel szemben kifejezetten újkeletű jelenségnek számítanak, és jellemzően olyan kamaszfiúk, ill. fiatal férfiak követik el, akik vagy pszichopata hajlamokkal rendelkeznek, vagy éppen jó ideje kilátástalannak érzik a helyzetüket a társas életben, és egyszer csak elhatározzák, hogy most aztán 20 percig ők lesznek az élet és halál urai az épületben, és nem lehet majd nem odafigyelni rájuk.

Talán az amerikai törvényhozóknak célravezetőbb lenne azon gondolkodni először, hogy mi vezethetett ahhoz, hogy ennyi frusztrált fiatal férfinél szakad el a húr újabban; ahelyett, hogy nekiállnak átfogó jelleggel csorbítgatni az önvédelem vagy az önkifejezés szabadságán.

Egy nagyon jó poszt egy fegyverszakértőtől a témában, kicsit hosszú, de tanulságos:
larrycorreia.wordpress.com/2012/12/20/an-opinion-on-gun-control/

Rihárdó · http://rihardo.uw.hu 2013.01.12. 20:38:05

Lassan csak én képviselek egy konzervatív felfogásmódot:) szerintem egy játék minél jobban hasonlít a valóságra, annál inkább veszti el játék jellegét (és valóság-szimuláció lesz belőle), így annál inkább alkalmasabb lehet arra, hogy a való életben is esetleg tapasztalat tárgyává válhassék.

Ugyanez a helyzet a filmeknél, a Gyalog Galoppban lévő testrészlevagdalás vicces, de mondjuk amikor a Zsanklódvándámm torkonrúgja a fószert és az betöri a kirakatot, már nem vicces, sőt.

Mi a különbség a rajzolt mesztelenség és a pornóvideó között? Az intenzitás fokozata (nyilván az utóbbi a hatásosabb)

A realisztikusságra való törekvés magában hordozza a realizálás 'veszélyét' is, ezt azért nem kéne szem elől téveszteni, ezek mellett azonban egyetértek azzal, hogy CSAK ezt megnevezni eléggé felületes dolog és szánalmas is, sőt felelőtlenség, a fegyvertartási ügyet tekintve akár.

Limrasson 2013.01.12. 21:09:04

Szerintem az emberek saccperkábé mindig ilyen erőszakosak voltak. Inkább arról van szó, hogy pár agresszív személy, aktivizálódik, és a passzív békességre nevelt vagyk ényszerített többiekre akkorát gúz ag agressziójával, hogy az már fáj.
ÉS sajnos mindig voltak és mindig is lesznek elmebetegek, akik ilyen lövöldözésekre, mészárlásokra vetemednek. Régebben ez lényegsen roszabbul működött, mivel ha a földesúr úgy gondolta, kiment, levágta a parasztjait csak úgy testedzésként, akkor elképzelhető votl hogy az öszes gatósági eset ezzel votl egyenlő: Király: "Szerbusz sanyikám, hogy vagy rég láttalak, mit csináltál mostanában?" Sándor a Kegyetlen: "Hát, semmi különöset Béla, csak lemészároltam a parasztjaimat, meg képzeld, a múlt héten megmostam a lábamat!"

Egyértelmű, hogy sehogy se jó az, hogy valaki olyan mentális állapotban fegyverhez juthat, és egyetértek azzal, hogy valamiylen módon ezen változtatni kell. Viszont ezek a megoldások, törvények, intézkedések mind csak passzív védelmek. Arra építenek, hogy eleve elkerüljék az ilyen eseteket. De nincs az a rendelet vagy intézkedés, ami 100%-os védelmet nyújt. Az aktív védelem az lett volna, konkrét esetre vonatkoztatva, hogyha a kis iskolában minden tanár fel lett vonla fegyverezve, nem feltétletlen egy shotgunra gondolok, hanem inkább megfelelő képzésre (tudja kezelni a helyzetet), esetleg kábító fegyverekre, akármire amivel aktívan védekezhet és ellentámadhat a támadó ellen. Egyszerüen azért mert lehet hogy fegyvere van valakinek, de nem lesz instant John Rambo vagy a Terminator és lehet lelőtt vonla valakit így is, de ha minden tanár tud védekezni, ellene tenni, lehet egy gyermek se halt volna meg. Volt olyan eset Németországban, ahol a tanár rengeteg életet azzal mentett meg, hogy egyszerüen belökte az ámokfutót az egyik szobába és bezárta az ajtót. (Vagy valamilyen más módon zárta zárta be, nem emlékszem már pontosan).

Röviden: nehéz olyan kerítést húzni a bárányaid köré, hogy a farkas sehogy se juthasson át hogy azokat megegye. De ha minden második bárány egy medve, akkor a farkas baszhatja.

2013.01.12. 21:25:47

@Limrasson:
"Régebben ez lényegsen roszabbul működött, mivel ha a földesúr úgy gondolta, kiment, levágta a parasztjait csak úgy testedzésként"

Azért ilyen nálunk még a legsötétebb középkorban sem történ(hetet)t meg. Nem mintha a földesúr olyannyira humánusan bánt volna a jobbágyaival, de mészárlásba már csak azért sem kezdett, mert akkor ki fog továbbra is termelni a földjein? És azért a királynak is tartozott némi kínos elszámolással, ha egyáltalán ilyesmire sor került (nem került). Ez a mentalitás viszont igaz lehet az akkori cári Oroszországra, különösen Rettegett Iván idejére, de hát azok is más társadalmi - ázsiai - viszonyok voltak (vannak?), mint amik Közép-Európában léteztek akkor. Nyilván nem ugyanazok a viszonyok léteznek a mai tengerentúlon, de a viszonyok a mi környezetünkhöz képest szintén mások. Bár minden csak nézőpont kérdése.

@Rihárdó:
Én azt hiszem viszont, hogy talán vagyok annyira intelligens (európai) ember, hogy elvonatkoztassak attól, hogy Zsánklódvándámm a filmen torkonrúg valakit, valamint, hogy ezt én élőben is kipróbálhassam. Egyrészt, nem fog menni, másrészt a játékfilmeket szórakoztatás céljából készítik (mármint a legtöbbet), akárcsak a számítógépes játékokat és én egy ilyen film/játék elé azért ülök le, hogy kikapcsolódjak, nem pedig oktatóanyagként fanatizáljam az ott látottakat. És EZ különböztet meg minket, európai értékrend szerint felnőtt embereket (Breivik kivétel... :( ) a kábeltévén, ikszbokszon, mekdonáldszon és Charles Mansonon szocializálódott republikánus (sic!) ultraamerikai pszichopatáktól. Szerintem.

Rihárdó · http://rihardo.uw.hu 2013.01.12. 22:59:06

@Selkath - Nightwish rulez!: Az lehet hogy te vagy annyira intelligens ember, csakhogy ezekkel a játékokkal, filmekkel 8-10 éves gyerekek is találkozhattak már a 80-as években is. Egy gyermek nem biztos, hogy tud különbséget tenni, számára "oktatóanyagként" hathat a film, hiába magyarázták nekem, mikor kisgyermek voltam, hogy Michael Jackson Thriller klipjében maszkos emberek ugrálnak, én akkor is féltem tőle. (és hányszor játszottunk kommandósat, sőt, volt, aki később valódi zsoldoskatona lett..)

A probléma azonban az, hogy ha egy gyermek felnő úgy, hogy a gyilkosság nézése (vagy akár virtuális elkövetése) legális szórakozási forma, eléggé eltorzulhat a jelleme. Így jön létre egy erőszak iránt közömbös légkör, és így válik egyre kezelhetetlenebbé az erőszak, akár már az iskolában is.

Ismerek több szélsőséges esetet, amikor 5-6 éves gyerek játszott a GTA-val, de olyat is, hogy egy anyuka azért nem tiltotta meg 10 éves gyerekének a GTA-t, nehogy kiközösítsék a barátai, mert mindenki ezzel játszik.

Nem azt mondtam tehát, hogy egy játék váltja ki, de az biztos, hogy nem segít, sőt, csak növeli egy olyan légkör kialakulásának esélyét, ahol nem lesz jó élni, és gyereket nevelni.

Továbbá még egy megjegyzés: A legutóbbi esetben a fiatalemberről kiderült (ez a dec15.-ig ügy), hogy asperger-szindrómája volt, amely miatt viszont nem ebben a relációban kellene vizsgálni az esetet (az átlagnál jobban ismerem az asperger-szindrómát), a többi esetet viszont nem ismerem eléggé, de elképzelhetőnek tartom, - mint minden esetben - itt is eléggé durván össze vannak mosva esetek, egy kalap alá vonva, így igazából eléggé kibogozhatatlan az ügy. Nem beszélhetünk általánosságról, én se tenném.

A nagyon intenzív élmény gyermekekre biztos sokszorosabban nagyobb hatással van, így ők veszélyeztetettebbek is.

Rihárdó · http://rihardo.uw.hu 2013.01.12. 23:01:34

Egyébként pedig nem ez különböztet meg minket, hanem az, hogy európában van művészet és kultúra is, hihetetlen jó filmekkel (ajánlom Jan Svankmajer munkáit például), és mégis az amcsi lövöldözős idiotizmust kell nézni szórakozás címén. Bocs:)

2013.01.13. 08:38:23

@Rihárdó:
Abban feltétlenül igazad van, hogy 8-10 évesek találkozása az ilyen erőszakos jellegű tartalmakkal nem éppen generál pozitív jellem-épülést. Emlékszem, kisgyerekként a haverokkal mi is "pisztolyoztunk", meg lőttük a "szekusokat" (hogy miért pont a Securitate-t pécéztük ki, nem tudom, valószínű, pont akkor volt a '89-es romániai forradalom, sőt, még Ceausescu tárgyalását is leadták a köztévében!).
Jómagam 13 éves koromba találkoztam számítógépes játékkal (addig valamiért nagyon utáltam őket), mégpedig a C64-es 1942-vel. Most visszagondolva, személytelenséget érzek a játékkal kapcsolatban, hiszen hajókat kellett bombázni egy repülőről. Szintén személytelen lehetett a Dune 2, C&C 1, hiszen ott tankokkal operáltunk (jobb esetben). Ember-ember elleni küzdelmet játékban először a Wolfensteinben folytattam, de akkor már 14-15 éves voltam, így (hálistennek) nem alakult ki nálam semmilyen pszichológiai defekció. A mai napig szeretek játszani, legyen szó akár a Settlers 2-ről - ellenfelek nélkül, csak építkezel - ,akár a Modern Warfare-ről.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2013.01.13. 09:02:23

Ez a videójátékos hasonlat annyira szar. Valamire fogni kell, hiszem az nem lehet, hogy hétköznapi(nak tűnő) tisztes adófizető állampolgárok csak úgy, minden kézzel fogható ok nélkül bekattanjanak, és lövöldözni kezdjenek. Hát ki merne ezek után kimenni az utcára?
Valami okot KELL találni, márcsak a magunk megnyugtatására is. Hát, bazzeg van egy hírem: nincs oka. Nincs semmilyen olyan ok, amit be lehet tiltani, amit meg lehet fogni, amit ellenőrizni lehet. Ja, kivéve a fegyverhez jutást, bocs. De az milliárd dolláros üzlet, azt ne tessék piszkálni. Évente pár tucat lemészárolt iskolás nem igazán látszik a részvénymozgáson, nem számít.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2013.01.13. 09:25:28

@Rihárdó: Ezzel a véleménnyel 100%-ig egyet tudok érteni, így igaz.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2013.01.13. 12:01:39

@Marcellus_Magnus: jó cikk, emiatt volt nekem is mindig elég, ha óvatosan megmutattam a szekrénytárat a delikvensnek. a prevenció miatt.

2013.01.13. 19:47:11

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: Sajnos ez ilyen: az üzleti érdek előbbre van mint mások élete, biztonsága. A gazdaság profitorientált.

load error 2013.01.13. 19:49:55

@Marcellus_Magnus:
"(pl. "A fegyvertartást engedélyező államokban ritkábbak az erőszakos bűncselekmények"), úgyhogy emiatt torzul a hírfogyasztó közönség valóságérzékelése."

Például tudsz ilyen statisztikát? Mert addig szép, hogy nem a szenzációhajhász újságcímeknek kell felülni, és nem a ritka, de felkapott esetekből kell általánosítani.
De sajnos a fegyverlobbinak a statisztikák terén sem kedvez a pálya lejtése. Amerikában (tudom USA, fővárosa Washington) van a legtöbb erőszakos bűncselekmény a gazdasági nagyhatalmak közül.

anarch 2013.01.14. 10:31:17

Megj: Ausztráliában bevezették a 18+ kategóriát (eddig tiltott volt MINDEN 15+ rating felett, vagy cenzúráztak vagy ban). S most meg is jelent az első játék ebben a kategóriában: "Ninja Gaiden 3: Razor's Edge"... Wii U-ra. Hö?

Is 2013.01.14. 12:09:38

Nekem mindig az veri ki a biztosítékot az amcsi fegyvertartás mellett hőzöngőknél, amikor az alkotmány akárhanyas pontjára hivatkoznak, mint alapvető jogra.
Tisztelettel kérdem, az élethez való jog nem alapvető? És esetleg előrébb való?
Nincs több kérdésem...

kukatr 2013.01.14. 13:00:25

@Marcellus_Magnus:
1. A cikked a 'GUN control'-ról szól. A pisztoly nem 'gun'. Ha rákeresel a 'homicide' szóra, akkor ott ki is hangsúlyozza eme különbséget.
2. Aki a google keresési találataiból (újságcikkek száma) szűri le az erőszakos cselekedetek számát, az egy buta ember. Ismerjük 'a helikopter zuhant a tametőre, több mint 500 halott' viccet. Ez a média.
3. Ehhez kapcsolódik, az USA-ban az elmúlt évtizedben csökkent az erőszakos cselekedetek száma, a lakosság mégis azt érezte, hogy a bűnözés nő. Miért?
4. Kanadában több automata fegyver és puska van (gun) egy főre jutva mint az USA-ban, mégis minimális a gyilkosságok száma. (gyanítom más bűnözési statisztikák is jobbak) Miért?
Válasz a miértekre: Mert a kanadai hírekben iskolaalapításról, hokimeccsről, ünnepségekről, satöbbi-ről szól. Az USA-ban meg öngyilkos merényletekkel, gyilkosságokkal, bűnözéssel, válságokkal van teletűzdelve.

A média segít szociopatákat nevelni.

Laciii 2013.01.14. 13:30:01

@kukatr:
Kanadában azért van annyi szigorítás, hogy gyógykezelt pszichés beteg vagy egy elítélt nem vehet legálisan fegyvert. Szerintem ez teljesen jó kompromisszum.

Meg ugye Svájc is jó példa.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2013.01.14. 14:29:01

en.wikipedia.org/wiki/List_of_school_shootings_in_the_United_States

Semmivel sem történt több ilyen eset az erőszakos játékok megjelenése után mint előtt. Kérdem én, akkor hol az összefüggés?

@kukatr: "Ehhez kapcsolódik, az USA-ban az elmúlt évtizedben csökkent az erőszakos cselekedetek száma, a lakosság mégis azt érezte, hogy a bűnözés nő. Miért?"

Michael Moore - Kóla, puska, sültkrumpli c. filmjében megtalálod a választ, melegen ajánlom mindenkinek.

nemjogasz 2013.01.14. 16:04:48

Hát, igazából baromira nem értek egyet azzal, hogy erőszakosabbak lennének a hétköznapjaink... Persze, nálunk lehet, elvégre a szocializmusban tényleg nem merte elfingani se magát senki, most meg ugye minden napra jut egy gyilkos. De demokratikus országokban én úgy tudom, egyre csökken az erőszakos bűnözés.
Ugyanakkor azt se gondolnám, hogy a szabad fegyvertartás a mészárlások oka. Ha valaki nagyon mészárolni akar, az úgyis megteszi, talál hozzá eszközt, kést használ vagy bombát épít... Inkább az az érdekes, hogy miért határozza el valaki, hogy kiirt egy csomó embert, és hogy miért történik ez meg sokkal gyakrabban az usában mint európában. Szóval szerintem ennek alapvetően kulturális okai vannak, azt pedig nem lehet olyan egyszerűen kezelni, hogy betiltanak ezt-azt. Persze egy politikus meg nem mondhat olyan, hogy "hát sajnálom, elcseszett egy világszemléletünk van, ami magában hordozza hogy igen jelentős számú pszichopatát nevelünk ki...", úgyhogy jönnek a pótcselekvések.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2013.01.14. 17:09:52

@kukatr: "Kanadában több automata fegyver és puska van (gun) egy főre jutva mint az USA-ban."
és ezt így hogy?

zenador 2013.01.14. 22:03:52

Emberek, gondolkodjunk! Nincs itt egy kis ellentmondás? Ha megfigyelitek, akkor a legtöbb országban a konzervatív politikusok támadják a számítógépes játékokat és általában az informatika világát.

Az USA-ban is elsősorban republikánusok (konzervatívok) ágálnak a számítógépes játékok ellen.

És itt jön az ellentmondás, mert a éppenséggel a republikánusok támogatják inkább a fegyvertartás és a fegyvervásárlás liberalizációját. A sokkal nagyobb vallásos szavazóbázissal rendelkező republikánusok szokták inkább támogatni az USA keménykedő, "rendrakó", háborúit (Vietnam, Afganisztán, Irak stb.). Ja, hogy a háború nem éppen erőszakmentes? Van ez így...

Szerintem ebből is látszik, hogy itt már régen nem valódi értékrendszerekről, vagy észérvekről van szó, hanem különböző érdekcsoportok aljas csúsztatásairól.

taleskenis 2013.01.14. 22:17:15

@zenador: Mit lehet várni olyan emberektől, akiket jobban felháborít a virtuális szex, mint a valódi? A 16 éves ne lásson a játékban melleket, mert az botrány. Közben lehet, hogy már rég a szomszéd csajt gyömöszöli.

zenador 2013.01.14. 22:57:08

@taleskenis: erről van szó! Tele van a világ képmutatással és kétszínűséggel. Elegem van már a sok süket, álszent konzervatív szövegelésből!

Most nem azért, de pl. a Magyar népmesék nincsenek tele erőszakkal? Mégsem tartja senki károsnak, és a gyerek fejlődésére nézve veszélyesnek. És nagyon helyes, hogy nem is tartják annak!

Az a baj, hogy a sok konzervatív hadd-ne-minősítsem-ember, nem ért a számítógépek világához és mindent egybe mosnak. Pedig a gagyi játékokat (sajnos van egy pár) nem kéne pl. a Broken Sworddel egy lapon említeni.

Másrészt minden valamire való művelt ember nagyra tartja a filmművészetet, mert pl. Bergman-t azért szokás elismerni, pedig a tudjuk, hogy vannak pl. Seagal-filmek is. Ez utóbbiak nem éppen lélekemelőek. Elnézést a Seagal-rajongóktól.

Szerintem a számítógépes játékokkal kapcsolatban is el kéne már végre erre a szintre jutni az értelmiségnek. El kéne ismerni, hogy a számítógépes játék is LEHET művészet, az ember egyik legújabb és leginnovatívabb és kreatív kifejezési módja!

Emlékeztek még a Simon the Sorcerer-re? Minden egyes szikla repedései egy arcot formázott és mindez 320x240-es felbontásban 256 színnel is látszott? Elképesztően igényes munka, művészet.

Vagy pl. ott van az Another World! Nézzétek meg, az absztrakt grafika csúcsa! Szerintem minden kicsit is igényes, művelt médiaszakember művészetnek tartaná. Én annak tartom feltétlenül! Szerintem az utókor engem fog igazolni.

A sort persze még lehetne hosszan sorolni. Ezek nélkül az alkotások nélkül szerintem a modern világunk kevesebb lenne!

taleskenis 2013.01.15. 00:10:06

@zenador:

iddqd.blog.hu/2012/12/03/a_videojatek_most_mar_modern_muveszet

Eljutottak már, csak sokan vannak még lemaradva. Amerika elmaradott kontinens. 100 éve Európában se volt sokkal jobb a helyzet, csak a technológia és a szokások voltak mások. Valamint volt múltja a kultúrának. A keleti part csak a 2.VH idején vált kulturális központtá. De ettől még sok a redneck.

kukatr 2013.01.15. 00:32:03

@manson karcsi: Ha jól emlékszem a dokumentumfilm, ami erről szólt, az gun/family-t mondott. Nos, ez az érték magasabb Kanadában.
@vacsad: Ebben a filmben mondták.:)
@Laciii: Ezzel egyetértek.

Flankerr 2013.01.15. 04:22:06

@kukatr: Kanadában azért (is) magasabb a gun/family, mert az USA-hoz képest a lakosság sokkal nagyobb aránya él mostohább természeti körülmények között (tajga, tundra ,sarkkör, ilyesmi), ahol indokolt a fejenként minimum 2-3 lőfegyver, vadászpuska.

kukatr 2013.01.15. 20:05:54

@Flankerr: Ezt én nagyon jól tudom. A vadállatok miatt és honvédelmi szempontból van náluk ennyi.
süti beállítások módosítása