HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #219: a Star Wars: X-Wing sorozat

2023.09.19. 22:21 Stöki

cpmini_219.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Úgy látszik, egy óra feletti Mini lesz az új sztenderd (nem). De hát megint sok mindenről tudtunk beszélni, mert a Star Wars: X-Wing sorozat mind a négy játékát kibeszéltük, és ezzel újabb régi adósságot törlesztettünk (rengetegen kértétek, hogy ezekről a játékokról szó essen). Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

11 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

Checkpoint Now 2023/08 - Vihar előtti augusztus

2023.09.10. 17:22 Stöki

Kicsit csúszva, de végre megint Checkpoint Now van, és a langyos Gamescom környéki hírínségnek köszönhetően egy MAJDNEM két órán belül maradt adás (sőt, ha a végéről levágnám a zenét, meg is lenne az acsi). Ez van: amikor alig történik valami, mi akkor is ennyit tudunk pofázni. (Aki nem tudná még: a Now az a podcast-spinoffunk, amiben mindig összefoglaljuk az előző hónap híreit.)

cpnow2308.png

Hónap témája nem is volt, bár akár a The Making of Karateka is lehetne az, annyit ajnározta Grath. A Microsoft-Activision üzletben is alig történt újabb fejlemény, cserébe a filmes blokkban lesz némi sajátélmény, mert megnéztem a Gran Turismót és a Nagyi szeme fényét (felkészül: Twisted Metal). És persze a szokásos üzleti hírek (amik mostanában elég szomorúak), meg retrós hírek és szokásos minirovataink. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

5 komment

Címkék: retro podcast checkpoint now

Checkpoint Mini #218: A Space Quest sorozat (+ a 10 legjobb sorozat, ami megért legalább hat részt)

2023.09.05. 22:42 Stöki

cpmini_218.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Na, erre az adásra régóta készültünk, és meg akartuk adni a módját, a Space Quest játékokat ugyanis elég sokan kértétek. A Larry-adás után viszont volt némi csalódottság egyesekben, hogy nem a teljes sorozatról beszéltünk. Amúgy azért nem, mert terveink szerint majd fogunk a későbbiekben még larryzni, de most akkor kipróbáltuk, hogy kibeszélünk egy teljes sorozatot. Ennek az eredménye lett a leghosszabb Checkpoint Mini ever (de tényleg, ez már simán Checkpoint Maxi), ami végül is nem baj. Ja, mert még egy toplistát is hozzácsaptunk az okoskodásunkhoz. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

11 komment

Címkék: retro podcast toplista sierra checkpoint mini

Checkpoint 9x08: Az Obsidian Entertainment

2023.08.27. 23:20 Stöki

Ahhoz képest, hogy az Obsidian Entertainment olyan stúdió hírében, áll, aki jó játékokat csinál - sőt, vannak, akik egyenesen a szerepjátékok királyának tartják őket -, elég szerencsétlen fiaskókkal vergődtek keresztül az elmúlt 20 éven. Kisebb csoda, hogy megérték az idei kerek születésnapot, és ebből az alkalomból most feldolgoztuk a történetüket.

podcast196.png

És hát ki mást választhattunk volna vendégnek ehhez a feladathoz, mint régi kedves barátunkat, Simon Klárit, a Gamer365 szerkesztőjét. Bár sosem ez a terv, valahogy mindig vele vesszük fel azokat az adásokat, amikben kiderül, hogy egy-egy legendás fejlesztőcsapat milyen hajmeresztő szerencsétlenkedések után (vagy közben) lett sikeres. Most is így történt, bónusz sztorival arról, hogy Klári hogyan akasztotta ki Josh Sawyert. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

8 komment

Címkék: retro podcast checkpoint obsisdian

Checkpoint Mini #217: Crystalis

2023.08.21. 23:17 Stöki

cpmini_217.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Időről időre nekibuzdulunk, hogy valamilyen elfelejtett konzolos klasszikust is bemutassunk a podcastban. Most is ilyen adás következik, legalábbis hallgatóink közül valószínűleg sokan nem ismerik a NES egyik obskúrus szerepjátékát, a Crystalist. Pedig érdekes mutáns mind műfajában, mind sztorijában, még talán ma is. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

2 komment

Címkék: retro podcast nes checkpoint mini

Checkpoint Now 2023/07: Eltűnő régi játékok

2023.08.11. 08:38 Stöki

Bocsbocs, kicsit megcsúszott most az esedékes Checkpoint Now, nehéz volt összeegyeztetni a nyaralást, adásfelvételeket és -vágásokat. De ami késik, az már itt is van: egy viszonylag eseménytelen hónapban is simán összejött egy combosabb Checkpoint Now-ra való anyag. (Aki nem tudná még: a Now az a podcast-spinoffunk, amiben mindig összefoglaljuk az előző hónap híreit.)

cpnow2307.png

A hónap témájának egy érdekes kutatást választottunk, ami számszerűsítette, amit mindenki tud: egy csomó régi játék nem elérhető ma már. Erről lamentáltunk kicsit, aztán persze beszéltünk a Microsoft-Activision üzlet újabb fejleményeiről és egyéb júliusi hírekről. A szokásos, számunkra kedves minirovataink előtt Stöki tett egy nagy vállalást: mindenféle szar filmet és sorozatot megnéz a következő adásig. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

8 komment

Címkék: retro podcast checkpoint now

Checkpoint Mini #216: Future Wars

2023.08.01. 22:16 Stöki

cpmini_216.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A Delphine-ről már volt szó itt, persze főleg az Another World és a Flashback miatt, nemrég viszont szóba kerültek a kalandjátékai. Ezen felbuzdulva kipróbáltuk a Future Warst, mert emlékeztünk arra, hogy milyen baromi szép az első képernyője. És tényleg! Kár, hogy utána már legalább annyi bosszúságot okoz, mint örömöt, de ez nem tartott vissza bennünket attól, hogy tesztelgessük. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

6 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

Checkpoint 9x07: Homelab és HT–1080Z

2023.07.24. 12:41 Stöki

Azt kell mondanom, hogy a podcast vágójaként mindenképpen Képes Gábor a kedvenc vendégem: jön, megnyomjuk rajta a gombot, mire elkezd fantasztikusan mesélni, nyomdakész mondatokban, a vágószoftverben nem is kell nagyon hozzányúlni. De tartalmilag is élmezőnyben vannak a Képes-adásaink, Gábor elképesztő nagy tudású és lelkesedésű vendég, akinek érezhetően szívügye az informatikatörténet. Az évek során el is engedtük azt, hogy ragaszkodjunk nála a videójátékos témákhoz, és szerintem ez jót is tett a Checkpointnak. Ennek szellemében harangozom be az újabb adást: hölgyeim és uraim, két kevésbé ismert magyar számítógép következik.

podcast195.png

Miközben a nyolcvanas években legtöbben a Commodore gépeket nyüstölték, egy kisebb közösség magyar fejlesztésű számítógépeken terjesztette az informatika áldásait. Ezek közül voltak népszerűbbek - mint a Videoton TVC meg a Primo - és olyanok is, akik kevesebb embert értek el. Most két ilyen, kicsit elfeledett géppel ismertetjük meg a podcast hallgatóit: az úttörő Lukács testvérek Homelab gépével és az ipari háttérrel indulóü HT-1080Z-vel. Gábor mindkettőről pazarul anekdotázott. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

13 komment

Címkék: retro magyar podcast checkpoint

Checkpoint Mini #215: Gorky 17 (+ a 10 legjobb játék, aminek szám van a címében)

2023.07.16. 17:07 Stöki

cpmini_215.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A Gorky 17-t meglepően sokan kértétek ahhoz képest, hogy nem egy fősodorbeli játékról van szó, és bő húsz éve valamiért a magyar játéksajtó is rengeteget foglalkozott vele. Pedig a hibái valószínűleg már 1999-ben is látszottak, ma pedig még jobban kiütköznek. De ez nem tartott vissza bennünket attól, hogy kipróbáljuk. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

16 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

Checkpoint Now 2023/06: Bajban az Embracer, szaftos részletek a Sonyról és a Microsoftról

2023.07.09. 21:54 Stöki

Júniusban a hónap témája természetesen az E3 helyetti mindenféle rendezvények felhozatala volt, erről csináltunk is egy külön adást. De enélkül is bőven összejött egy Checkpoint Now-ra való anyag, mert akart még pár tucat érdekes hír a hónapban. (Aki nem tudná még: a Now az a podcast-spinoffunk, amiben mindig összefoglaljuk az előző hónap híreit.)

cpnow2306.png

Például muszáj volt kibeszélni kicsit azt, hogy az Embracer-lufi leeresztett, és a cég óriási átszervezésben van, de a Microsoft-Activision üzletnek is voltak olyan csemegéi, amikre egy újságíró elégedetten csettint. De persze beszéltünk másról is, például a hónap gyökérségeiről, voltak céges hírek (rengeteg kirúgással megint) és persze a szokásos, számunkra kedves minirovataink. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

14 komment

Címkék: retro podcast checkpoint now

Checkpoint Mini #214: U.N. Squadron

2023.07.01. 23:17 Stöki

cpmini_214.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Régen volt shoot 'em up a Checkpoint Miniben, hát szóltam Grathnek, hogy legyen egy, ő meg kiválasztotta az amúgy több száz játékot tartalmazó várólistáról a U.N. Squardont. Amit kevesen ismernek itthon, bár voltak mindenféle portjai, és az 576 Kbyte is írt róla anno. Hát most akkor többen megismerik, mert érdemes róla beszélni, a portok közül pedig a SNES-verzióról. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

5 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

Checkpoint 9x06: E3 2023 helyett

2023.06.22. 07:58 Stöki

Évek óta nincs E3, de vannak helyette kisebb rendezvények, illetve a fontosabb kiadók saját online bemutatókat tartanak. Ezeket hagyományosan szoktuk utólag értékelni, most is megtettük - de talán kicsit korán, mert mire megvágtam az adást, a Nintendo kitalálta, hogy éppen csinál egy Directet. Szóval annak a bejelentéseiről nem beszéltünk, de a shownotesba betettem, hogy teljes legyen a kép.

podcast194.png

Megpróbáltunk összerántani egy Microsoft Éjszakák Revivalt, de sajnos végül csak Sasa ért rá a felvétel időpontjában. Persze vele is át tudtuk jól beszélni, melyik kiadónál voltunk a leglelkesebbek és milyen játékokat várunk nagyon, a végkicsengés pedig meglepően pozitív volt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

3 komment

Címkék: podcast e3 checkpoint checkpoint kurrens

Checkpoint Mini #213: A Leisure Suit Larry sorozat

2023.06.17. 22:37 Stöki

cpmini_213.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Bár a blog indulása környékén (omg, 13 éve) írtam egy hosszabb posztot a Larry sorozatról, nagyon sokan kértétek, hogy csináljunk róla Minit, és mostanában Grath is kedvet kapott hozzá. Szóval engedtem a nyomásnak, és kipróbáltuk újra, mit tud ez a poliészter öltönyös amorózó, aki a Sierra egyik legviccesebb kalandjáték-sorozatában szerepel. Kopott már kicsit a zakó fénye, de azért Larry csetlés-botlásain ma is el lehet röhögcsélni. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

6 komment

Címkék: retro podcast sierra larry checkpoint mini

Checkpoint Now 2023/05 - Erős éves jelentések és egyéb májusi hírek

2023.06.08. 17:02 Stöki

Májusban sorra beestek a fontos videójátékos cégek negyedéves üzleti jelentései, és a többségük évet is zárt (igen, elég nagy hülyeségnek tűnik tavasszal évet zárni, de az üzleti életben vannak ilyen furcsaságok). Ez meg is határozta az esedékes Checkpoint Now témáját, a játékpiac aktuális helyzetén rágódtunk kicsit a számok tükrében. (Aki nem tudná még: a Now az a podcast-spinoffunk, amiben mindig összefoglaljuk az előző hónap híreit.)

cpnow2305.png

De persze beszéltünk másról is, voltak menetrend szerinti AI- és Microsoft/Activision-fejlemények, peres ügyek, céges hírek (rengeteg felmondással) és persze a szokásos, számunkra kedves minirovataink. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

10 komment

Címkék: retro podcast checkpoint now

Checkpoint Mini #212: The X-Files Game (+ a 10 legjobb eset, amikor híresség játszott videójátékban)

2023.06.05. 23:28 Stöki

cpmini_212.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Az "interaktív mozinak" nevezett játékokhoz mindig gyanúsan állunk, különösen, ha azok a kilencvenes évek FMV-játékai közül valók. Az X-akták sorozatból készült első játéknál mégis értek minket kellemes meglepetések, Grath pedig majdnem végig is játszotta az egészet. Ezzel együtt inkább a sorozat rajongóinak ajánlható, mint mindenkinek. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

14 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

süti beállítások módosítása