HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Képtelen Krónika #04: Egy magyar hadifogoly Afganisztánban

2019.10.20. 22:21 Stöki

kk04.png Az úgy volt, hogy drága videojátékos podcastunkkal, a Checkpointtal augusztusban Soundcloudon túlléptük az egymillió hallgatást, és ebből az alkalomból megosztottuk veletek egy Mazurral turbózott, félig-meddig elhalt projektünket, a Képtelen Krónikát. Kicsit félve tettük ezt, mert komoly témát eltrollkodó történelmi podcastről van szó, ami egyrészt a gémertémáktól teljesen távol áll, másrészt komoly témát eltrollkodni kétélű fegyver. De a KK-nak várakozáson felüli volt a visszhangja: ezt most Podomaticra töltögettük fel, ami egy nap után sikított, hogy az ingyenes accountot kinőttük, tessék havidíjasra váltani (megtettük), és indulás óta adásonként több mint 20 ezer hallgatásnál tart a számláló, ami eléggé felülmúlja a Checkpoint-átlagot. És persze nagyon sokan követeltetek folytatást. Nem tudjuk még, hogy milyen rendszerességgel, de lesznek újabb adások. És úgy tűnik, egy oldalt is csinálnom kell majd ezeknek - de egyelőre nézzétek el, hogy még itt jelentem be: publikus a negyedik rész, alant klikkelhető (és amúgy kész már az ötödik is).

Továbbra is óriási hála azért a sok támogatásért, biztatásért és szeretetért, amit kapunk tőletek, igyekszünk ezt alkalmasint új KK-adásokkal is meghálálni.

10 komment

Címkék: podcast képtelen krónika

Checkpoint 5x19: Game Boy

2019.10.16. 16:55 Stöki

Nem tudom, mennyire volt annak idején népszerű itthon a Game Boy, de azt igen, hogy kevés ember tud róla lelkesebben beszélni, mint Mackó, a Gamer365 egyik szerkesztője, aki tavaly már két adásban megszakértette nekünk a Zelda-korpuszt. Most Game Boy-ügyben okosított ki minket, illetve főleg engem, mert Grath azért ideológiailag képzettebb nálam a témában. Akárhogy is, ha volt Game Boyod, azért, ha nem volt, akkor meg azért ajánljuk ezt az adást.

podcast117.png

24 komment

Címkék: retro podcast nintendo checkpoint kézikonzol

Checkpoint Mini #111: Dark Reign

2019.10.10. 22:46 Stöki

cpmini_111.pngÜdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A kilencvenes évek derekán és második felében a real-time stratégia volt az egyik legsikeresebb műfaj, elképesztő mennyiségű C&C- és Warcraft-klón született akkoriban. A Dark Reign az előbbiek közé tartozott, viszont tisztességes követőként vonult be a játéktörténelembe. A mostani rts-szegény időkben ráfanyalodtunk, előástuk, kipróbáltuk. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

4 komment

Címkék: retro podcast rts checkpoint mini

Checkpoint 5x18: A Valhallától a Magicig - interjú Szikszai Gáborral

2019.10.04. 11:03 Stöki

Amikor év elején felvettünk egy adást Buttinger Gergellyel, homályos ígéretként elhangzott, hogy egyszer majd a legendás Boros-Szikszai művészpárossal is készítünk egy felvételt. Ennek az ígéretnek a felét most betartjuk, új adásunk vendége ugyanis Szikszai Gábor, akivel elég szokatlan helyzetben interjúztunk. Ő kilenc időzónával odébb, Amerika nyugati partján vette fel a telefont, aztán elindult munkába, és az autójában folytattuk a diskurzust. A hangminőség így nyilván nem lett olyan, mint egy stúdióban lett volna, de hát kis ár ez ahhoz képest, hogy Gábor milyen érdekességeket mesélt.

podcast116.png

10 komment

Címkék: retro közösség podcast checkpoint

Checkpoint Mini #110: Psychonauts (+ a 10 legjobb játék, ami megjelenésekor nagyot bukott)

2019.09.29. 22:59 Stöki

cpmini_110.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Nem vagyok egy achievement whore, nagyon ritkán fordul elő, hogy egy videojátékból kitekerem az összes virtuális trófeát. Amikor viszont PS4-re (is) megvettem a Psychonautsot, valahogy ellenállhatatlan késztetést éreztem, hogy megszerezzem az összes trophyt, és az egyik minijátékra ráment ugyan egy délutánom, de meglett végül az is. Semmi magyarázatot nem tudok adni a történtekre azon túl, hogy úgy éreztem, tartozom ennyivel a Psychonautsnak, ami egyik kedvenc játékom evör. Hogy Grath kicsit máshogy viszonyul hozzá, az az adásból kiderül, ugyanis megénekeltük a játékot egy Miniben, és megfejeltük egy toplistával is (a 10 legjobb, nagyot bukott játék). Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

29 komment

Címkék: retro podcast toplista tim schafer psychonauts checkpoint mini

Checkpoint Mini #109: Centurion: Defender of Rome

2019.09.26. 23:21 Stöki

cpmini_109.pngÜdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Itthon nagyon népszerű volt a maga idejében a Defender of the Crown, hogy mást ne mondjak, magyar spectrumos verzió készült a játékból. Ehhez képest a Centuriont aránylag kevesen ismerik, pedig nem rosszabb játék. Meg nem is jobb. Igazából pont ugyanolyan, és ez nem véletlen. Előástuk, kipróbáltuk - ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

15 komment

Címkék: retro podcast dotc checkpoint mini

Checkpoint 5x17: Tokyo Game Show 2019

2019.09.21. 16:45 Stöki

Az E3 mellett a Tokyo Game Show-ról is már évek óta tolunk egy adást, és mivel egy hete volt az idei, nagyon esedékes már ezt a poszt. Szóval idén csak a Checkpoint fele jutott ki az expóra, de ez nem akadályozott meg minket abban, hogy felvegyünk egy adást - Grath Pilicsabáról, és Tokióból. Mivel nem a jól megszokott hangrendszerünkön vettük fel, hanem Skype-on, így a minőség kicsit rosszabb a megszokottnál, illetve az átmeneti egerem kattogása is belehallatszik - ezért elnézést, de amúgy teljesen jól érthető, hallható minden.

podcast115.png

15 komment

Címkék: podcast tgs checkpoint checkpoint kurrens

Checkpoint 5x16: Retro játékos rendezvények Magyarországon

2019.09.15. 09:38 Stöki

Ha elég gyorsan olvasod ezt, talán még eléred a pár óra múlva kezdődő REC-et. Hogy mi a REC? A magyar esport retrós nyúlványa, a Retro Esport Competition, egy alulról szerveződő kezdeményezés, ami Wizard of Wor-, Mario Kart- és egyéb régijáték-versenyeket takar. A REC második évadját kezdte meg, ugyanakkor retrorendezvényekre éheseknek feltűnhetett, hogy idén nem volt Savegame és Pixelcon sem (még jó, hogy Sakman rendületlenül tolja a Regamexeket). Hogy miért nem, az is szóba kerül a mostani adásban.

podcast114.png

33 komment

Címkék: retro közösség podcast rec checkpoint pixelcon regamex savegame

Checkpoint Mini #108: The Firemen

2019.09.09. 01:40 Stöki

cpmini_108.pngÜdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Időről időre előveszünk egy-egy kevésbé ismert SNES-játékot, mert a platform itthon nem volt annyira elterjedt, amennyire a játékfelhozatala alapján megérdemelné. Ez is egy ilyen képbehozó adás (engem is képbe hozott, mert eddig én sem ismertem ezt a játékot): a The Firemenről lesz szó. Spoiler: ma is tök jól játszható. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

4 komment

Címkék: retro podcast snes checkpoint mini

Checkpoint 5x14: CD Projekt

2019.09.05. 23:36 Stöki

Mivel múltkor a tizenötödik adást előrevettük a téma aktualitása miatt, most érjük be magunkat a számozással, és jön a tizennegyedik adás, mégpedig egy régi ismerőssel, a Gamer365-ös Klárival, aki már Remedy- és Prince of Persia-ügyben is helytállt nálunk. Most egy újabb szerelméről, a Witcher/Wiedźmin/Vaják könyvekről/játékokról mesélt nekünk, és akkor már szót ejtettünk a CD Projekt egyéb viselt dolgairól is.

podcast112.png

37 komment

Címkék: retro podcast witcher cd projekt checkpoint

Checkpoint Mini #107: Manic Miner (+ a 10 legjobb alliteráló című videojáték)

2019.09.01. 22:26 Stöki

cpmini_107.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Egy mániákus bányász a mostani adás főhőse, avagy elővettük az egyik legnagyobb spectrumos klasszikust, hogy kidühöngjük magunkat, miközben azért megpróbáltuk elismerni az erényeit. Matthew Smith örökzöldje már megszületésekor embertpróbáló darab volt, és ha valami, ez mit sem változott az idők sorám. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

65 komment

Címkék: retro spectrum podcast toplista checkpoint mini

Túlléptük az egymillió lejátszást, ajándék podcast jár nektek ezért

2019.08.24. 23:34 Stöki

Drága hallgatóink,

Nagy nap a mai, kis podcastünk, a Checkpoint elérte a kerek egymillió lejátszást. Délelőtt még 999,800 körül állt a számláló, aztán ebédeltem egyet, elmentem megnézni az új Tarantino-filmet, és mire visszaértem, Emilio Estevez beköszönt:

emillio.png

Vagyis indulásunk óta több mint egymilliószor hallgattátok meg a Checkpointot a Soundcloud statisztikája szerint. Nem tudom, hogy a Soundcloud mit számol ebbe bele (letöltéseket biztosan nem, abban meg nem vagyok biztos, hogy az iTunes benne van-e ebben a számban), de akárhogy is, egy kerek szám mindig alkalom az ünneplésre - és az ajándékozásra. Kitartó hűségetek jutalma pedig... egy újabb podcast, a Képtelen Krónika. Bár igazából régi podcast ez, mert nagyjából három éve vettük fel az első adást. Akkor kitaláltuk, hogy hárman - Grath, Mazur és én - csinálunk egy Dollop-szerű történelmi podcastet, csak magyarul. Aztán hamar kiderült, hogy nem lesz energia ezt rendszeresen csinálni (nekem például akkor született a második gyerekem), de az ötletet nem engedtük el, és az elkészült adásokat csak megvagdostam az évek során. Sőt, nemrég felvettünk egy újabb adást, szóval úgy tűnik, hogy ha nagyon-nagyon ritkán is (évi 1-2 alkalommal), de ez a podcast is jelentkezni fog. Az elkészült adásokat korábban megkapták már Patreon-támogatóink karácsonyi ajándékként, de most az első három adást mindenki meghallgathatja.

kk123.png

A Dollop-receptnek megfelelően egyikünk mindig felkészül valamilyen kevésbé ismert történelmi sztoriból, témából, a másik kettő pedig fogalom nélkül végigkommentálja az adást, és ebből remélhetőleg vicces ésvagy informatív pillanatok születnek. Az első adás egy kalandos sorsú magyar tudós/kém életét mesélte el:

A második az 1904-es olimpiáról szólt, ahol nagyon furcsa dolgok történtek, és nem éppen a politikai korrektség jegyében zajlottak a versenyek:

A harmadik adás pedig Potosít járta körbe, ezt a mára szinte elfeledett települést, ami valaha a világ legnagyobb - és leggyilkosabb - városai között volt:

Tudjuk, hogy ez a történelmi móka távol áll a videojátékoktól, de aki a Checkpointot nemcsak a téma, hanem az emberek miatt is hallgatja, az esetleg tegyen egy próbát a Képtelen krónikával. A podcast oldala amúgy itt található (egyszersmind kipróbáljuk vele a Podomatic podcastszolgáltatót is), elvileg nemsokára a podcastappok is látni fogják. Patreon-támogatóink pedig a napokban kapnak egy újabb adást (ma pedig kaptak 3 Checkpoint Minit early accessben).

Az egymillió hallgatást nagyon köszönjük nektek, reméljük, a következő egymillióra is velünk maradtok.

23 komment

Címkék: közösség podcast képtelen krónika

Checkpoint 5x15: Erőszakos videojátékok

2019.08.23. 07:42 Stöki

Mivel az adásban öngyilkosságról is szó esik, fontosnak tartjuk jelezni a következőket: Ha te is úgy érzed, segítségre lenne szükséged, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot, illetve olvasd el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódsz, ezt az oldalt ajánljuk figyelmedbe.

(Három további disclaimer: 1. Valami hiba volt a felvételnél, amit utómunkában sem tudtam kiszűrni, ezért az első öt perc picit recsegős. Elnézést a technikai malőrért. 2. Az interjúalany a feleségem, de nem ezért hívtuk meg, hanem mert szakértő vendégnek gondoltuk. 3. Valójában az 5x14-es adás jönne, de a téma aktualitása miatt ezt előrevettük.)

Megszakítjuk retroadásunkat egy olyan téma kedvéért, ami folyton előkerül, és mostanában megint szomorú aktualitást kapott: erőszakos videojátékok hatásai, avagy hozzájárulhatnak-e ezek valós erőszakhoz, és ha igen, mennyiben. A napokban volt Amerikában több tömeggyilkosság is, amelyek kapcsán megint a videojáték lett az egyik bűnbak, maga Donald Trump is mondott egy erőset erről. Persze józan ésszel elég nehéz összekötni egy virtuális szórakozást egy valós tömegmészárlással, a tudománynak - spoiler! - nem is sikerült ezt megtennie.

podcast113.png

49 komment

Címkék: podcast checkpoint erőszakos játékok játék és tudomány checkpoint kurrens

Checkpoint Mini #106: Dune

2019.08.19. 22:26 Stöki

cpmini_106.png(Disclaimer: valami hiba volt a felvételnél, amit utómunkában sem tudtam kiszűrni, ezért az első öt perc picit recsegős. Elnézést a technikai malőrért.) Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A Dune II-ről már volt egy poszt itt évekkel ezelőtt, de azóta is adósságunk a Dune I - vagy ahogy a pontos neve szólt csak simán, minden egyéb sallang nélkül: Dune. Nem sokon múlt, hogy ez lett az első Dune, és nagyon más játék, mint a II-es sorszámmal ellátott következő program Arrakis világán - hogy miért, erre elég érdekes a magyarázat. Elővettük a játékot, kipróbáltuk és kellemesen csalódtunk. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

66 komment

Címkék: retro podcast dune checkpoint mini

Napi rovat a Retro.Landen

2019.08.08. 22:11 Grath

Ahogy egyre hosszabbak lettek a cikkek a Retro.Landen, természetes következményként úgy lett egyre rikább ezek megjelenése is. Hogy ez ne fajuljon el teljesen, elindítottam egy új, naponta legalább egy új bejegyzést tartalmazó rovatot az oldalon. A Napi Retro tulajdonképpen futhatna Facebookon vagy Tumblren is, hisz mindig egy képből, illetve az ahhoz kapcsolódó leírásból áll. És hogy mi ezek témája? Például

  • az első 576 KByte-os teszt,
  • a nyolcvanas évek játéktermei,
  • ősi magazinok reklámjai,
  • a legjobb dobozképek,
  • ismert fejlesztők régi fotói,
  • az első Metal Gear első magyar tesztje,
  • no és poszterek meg hirdetések, ritka konzolok és alig ismert számítógépek, különböző cikkek, illetve fejlesztési relikviák.

napi-retro-0371.jpg

25 komment