HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

 • Wildhunt: @petrow84: Igaz. Csakhogy ugye Shaddam ezt nem tudhatta. Ha a bevitt adatok miatt a mentátjai reál... (2019.08.23. 10:06) Checkpoint Mini #106: Dune
 • petrow84: @Wildhunt: Érdekes felvetés, de szerintem a trónfosztás lehetőségével senki sem volt tisztában - a... (2019.08.23. 09:49) Checkpoint Mini #106: Dune
 • manson karcsi: @petrow84: az atwa irányítsa életed, gyermekem! media3.giphy.com/media/5IMcyqKbkg0O4/giphy.gif (2019.08.23. 08:29) Checkpoint Mini #106: Dune
 • sykth.com: @Keresztény szellemiségű luxuskurva: a space fantasy besorolásról: nem vagyok oda a besorolásokért... (2019.08.23. 05:36) Checkpoint Mini #106: Dune
 • Generic Jingle: A csomagolásról: "Dune was the first video game to make use of the game cover printed on a sleeve... (2019.08.22. 22:05) Checkpoint Mini #106: Dune
 • Utolsó 20

Checkpoint 5x15: Erőszakos videojátékok

2019.08.23. 07:42 Stöki

Mivel az adásban öngyilkosságról is szó esik, fontosnak tartjuk jelezni a következőket: Ha te is úgy érzed, segítségre lenne szükséged, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot, illetve olvasd el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódsz, ezt az oldalt ajánljuk figyelmedbe.

(Három további disclaimer: 1. Valami hiba volt a felvételnél, amit utómunkában sem tudtam kiszűrni, ezért az első öt perc picit recsegős. Elnézést a technikai malőrért. 2. Az interjúalany a feleségem, de nem ezért hívtuk meg, hanem mert szakértő vendégnek gondoltuk. 3. Valójában az 5x14-es adás jönne, de a téma aktualitása miatt ezt előrevettük.)

Megszakítjuk retroadásunkat egy olyan téma kedvéért, ami folyton előkerül, és mostanában megint szomorú aktualitást kapott: erőszakos videojátékok hatásai, avagy hozzájárulhatnak-e ezek valós erőszakhoz, és ha igen, mennyiben. A napokban volt Amerikában több tömeggyilkosság is, amelyek kapcsán megint a videojáték lett az egyik bűnbak, maga Donald Trump is mondott egy erőset erről. Persze józan ésszel elég nehéz összekötni egy virtuális szórakozást egy valós tömegmészárlással, a tudománynak - spoiler! - nem is sikerült ezt megtennie.

podcast113.png

Szólj hozzá!

Címkék: podcast checkpoint erőszakos játékok játék és tudomány checkpoint kurrens

Checkpoint Mini #106: Dune

2019.08.19. 22:26 Stöki

cpmini_106.png(Disclaimer: valami hiba volt a felvételnél, amit utómunkában sem tudtam kiszűrni, ezért az első öt perc picit recsegős. Elnézést a technikai malőrért.) Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A Dune II-ről már volt egy poszt itt évekkel ezelőtt, de azóta is adósságunk a Dune I - vagy ahogy a pontos neve szólt csak simán, minden egyéb sallang nélkül: Dune. Nem sokon múlt, hogy ez lett az első Dune, és nagyon más játék, mint a II-es sorszámmal ellátott következő program Arrakis világán - hogy miért, erre elég érdekes a magyarázat. Elővettük a játékot, kipróbáltuk és kellemesen csalódtunk. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

59 komment

Címkék: retro podcast dune checkpoint mini

Napi rovat a Retro.Landen

2019.08.08. 22:11 Grath

Ahogy egyre hosszabbak lettek a cikkek a Retro.Landen, természetes következményként úgy lett egyre rikább ezek megjelenése is. Hogy ez ne fajuljon el teljesen, elindítottam egy új, naponta legalább egy új bejegyzést tartalmazó rovatot az oldalon. A Napi Retro tulajdonképpen futhatna Facebookon vagy Tumblren is, hisz mindig egy képből, illetve az ahhoz kapcsolódó leírásból áll. És hogy mi ezek témája? Például

 • az első 576 KByte-os teszt,
 • a nyolcvanas évek játéktermei,
 • ősi magazinok reklámjai,
 • a legjobb dobozképek,
 • ismert fejlesztők régi fotói,
 • az első Metal Gear első magyar tesztje,
 • no és poszterek meg hirdetések, ritka konzolok és alig ismert számítógépek, különböző cikkek, illetve fejlesztési relikviák.

napi-retro-0371.jpg

25 komment

Checkpoint 5x13: (PC) Guru - II. rész

2019.08.03. 22:01 Stöki

Az előző Checkpointban elkezdtük a PC Guru (leánykori nevén: Guru) történetét, és most befejezzük - vagy legalábbis eljutunk addig a pontig, amíg nekünk retrós szemszögből érdekes volt a sztori. Az újság ugye nagy túlélő, ma is létezik, sőt PC Guru show-k is vannak időről időre - de minket főleg a 2000-es évek első fele érdeket most. Akkor ugyanis elég mozgalmas élete volt a lapnak, aminek a kifutása néhány elég jó év lett, és akkortájt lettünk mi - Hancu, Sasa, Grath, Chris, jómagam, és még biztos kihagytam pár nevet - elég jó cimborák. Szóval mielőtt bárki továbbklikkolna, kiteszem a "Belterjveszély" közlekedési táblát.

podcast111.png

23 komment

Címkék: retro közösség podcast checkpoint pcguru játéksajtó

Checkpoint Mini #105: Shadow Man

2019.07.30. 00:53 Stöki

cpmini_105.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Tudom, hogy mind a Pc Guru-adás második részét várjátok, de előbb gyorsan emlékezzünk meg egy 3D-akciójátékról, ami a kilencvenes évek második felén elég nagyot szólt - hogy aztán mindenki gyorsan elfelejtse. Hölgyeim és uraim, bemutatjuk az Árnyékfószert (oké, lehet, hogy van jobb magyar fordítása). Gog.comon megvettük, kipróbáltuk. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

17 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

Checkpoint 5x12: (PC) Guru - I. rész

2019.07.17. 23:13 Stöki

Folytatjuk a magyar videojátékos szaksajtót feldolgozó sorozatunkat, ezúttal egy elég nagy falattal, a Guruval. A lap ugye a legnagyobb túlélő a magyar piacon, 1990-ben indult lemezújságként, 1992-ben lett papírmagazin, aztán felvette a PC előnevet, és még ma is létezik PC Guru néven egy gémerlap, amihez már rég nincs közük az alapítóknak. Az újság terjedelmes történetét nem akartuk egyetlen adásba belesűríteni, ezért két részletben próbáljuk elmesélni, első adagban nagyjából 2000-ig eljutva. És aki ebben segítségünkre volt...

podcast110.png

53 komment

Címkék: retro podcast checkpoint pcguru játéksajtó

Checkpoint Mini #104: Star Wars: Dark Forces (+ a 10 legjobb videojáték, aminek a "dark" szó szerepel a címében)

2019.07.12. 19:59 Stöki

cpmini_104.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Sötét erőkkel packázunk a mostani adásban, avagy végre elővettük megint a Star Wars: Dark Forcest, a dzsedis Doomot. Persze azért kicsit több volt ez Doom-klónnál, el is mondjuk, miért, és az adás második felében egy toplistát is kaptok, kellően agyament témakörben: a 10 legjobb játék, aminek a címében szerepel a "dark" szó. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

27 komment

Címkék: retro podcast toplista lucasarts checkpoint mini

Checkpoint 5x10: Bungie

2019.06.29. 21:14 Stöki

Legutóbb kcisit megkavarodott a számozás az E3 miatt, a 9-es Checkpointra ráküldtük a 11-est, mert az E3-ra gyorsan rá akartuk dobni a show-t értékelő beszélgetésünket, és a 10-es adás akkor még bőven vágólapon volt. Ez lett ugyanis talán a leghosszabb adásunk, mindennel együtt két és negyed óra, négy emberrel, szóval kellett neki idő, amíg elkészült. De már itt is van, fogyasszátok, kattintsátok.

podcast108.png

15 komment

Címkék: retro podcast halo bungie checkpoint

Checkpoint Mini #103: Nox

2019.06.21. 23:41 Stöki

cpmini_103.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Elég kevés hárombetűs játéknév van, nem is csináltunk ebből toplistás témát - az ötletet amúgy a Nox adta volna, ami egyértelműen klón, viszont egy jobban sikerült darab, és volt pár hét, amíg érdekelte a játékosokat... aztán megjelent a Diablo II. Most kipróbáltuk megint, mert 19 éve felé sem néztünk. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

23 komment

Címkék: retro podcast westwood checkpoint mini

Checkpoint 5x11: E3 2019

2019.06.16. 23:49 Stöki

Igen, én is tudom, hogy 9 után nem 11 jön, a tizedik adás is meg van vágva (sőt, earlyben kint is), de ez a tizenegyedik aktuálisabb, ezért most ezt lövöm el, aztán pár nap múlva a tizediket is. Az 5x11 adás témája ugyanis az E3, ami - mivel pár perccel vasárnap éjfél előtt megy ki a poszt, még írhatom azt, hogy - a héten ért véget. Nem akartunk ezen sokáig ülni, amíg friss az élmény, kiélesítem.

podcast109.png

17 komment

Címkék: podcast e3 checkpoint checkpoint kurrens

Éljenek a lemmingek!

2019.06.16. 12:53 Grath

Ünnepeljük a nyár beköszöntét egy kis biológiával: a Lemmings segítségével mindent megtudhatunk a föld alatt igen kegyetlen életet élő kis lényekről. A fejlesztő DMA Design útja a világsikerig ugyan minden volt, csak nem egyenes, ettől csak érdekesebb lesz a sztori, amely egy helyi számtech-klubból a világsikerig követi a skót stúdiót. A Retro.Land új cikke a széria DMA-vonatkozású epizódjait tekinti át, megemlítve olyan dolgokat, mint a

 • a DMA Design elképesztően amatőr indulása,
 • az incidenst, amelynek köszönhetően a Lemmings afféle melléktermékként létrejött,
 • a fejlesztők Golden Axe-klónját,
 • a tematikai kapcsolatot a Grand Theft Autóval,
 • a kiegészítőket, mellékszálakat és folytatásokat,
 • no és persze Lemme Fatale-t.

 

lemmings-main-gif-01.gif

13 komment

Címkék: retro rockstar lemmings dma retro.land

Checkpoint Mini #102: Gods

2019.06.08. 23:21 Stöki

cpmini_102.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Isten áldja a Bitmap Brotherst, vagy akár az istenek, amiért olyan játékokat készítettek a kilencvenes években, mint a Gods. Az Amiga egyik definitív játéka nem volt könnyű, de olyan stílusos volt, hogy azóta is emlékszünk rá. Most kipróbáltuk megint, és bár mostanra kicsit kopott a fénye, azért még mindig szépen ragyog. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

15 komment

Címkék: retro podcast amiga checkpoint mini bitmap brothers

Amigás versenyek: a Lotus-trilógia

2019.06.06. 13:10 Grath

Bár a versenyjátékok szavatossága általában igen hamar lejár (mindig lesz egy még szebb vagy még realisztikusabb próbálkozó), a kilencvenes évek elején megszületett Lotus-trilógia sokak szép emlékei közt szerepel mind a mai napig. A Retro.Land cikke végigköveti a három játék elkészültét, és persze a fejlesztők különféle egyéb stiklijeit is, köztük

 • a Formula 1 Simulatort,
 • a Kikstartot,
 • a Trailblazert,
 • a Super Carst,
 • a pávát, ami majdnem megölte a Gremlin kiadó vezetőjét,
 • és az estét, amikor a fejlesztők majdnem összecsaltak maguknak egy igazi Lotust.

 

lotus-2-main-02.gif

2 komment

Címkék: retro amiga retroland retro.land

Checkpoint 5x09: A Call of Duty sorozat

2019.06.03. 18:29 Stöki

(Elnézést, sokkal korábban akartam kitolni ezt az adást, és azt hittem, menni fog, mert igazából tök régóta meg volt vágva. Azzal nem számoltam, hogy múlt heti ügyeletemben az EP-választás lecsengetése és a szomorú hajóbaleset minden időmet be fogja szippantani, ami nem a családra jut. Cserébe a héten többet is kitolok.)

A világ egyik legnépszerűbb játéksorozata a Call of Duty, amit az is mutat, hogy a fősorozat 15 játékból áll de minden kiegészítővel és mutációval együtt már 40 fölött járunk. Szászmilliós nagyságrendű eladott példány (már 300 millió fölött valahol), a sorozat teljes bevétele pedig bővel tízmilliárd dolláros nagyságrendű, közelebb 20 milliárdhoz, mint a 10-hez. Plusz a merchandising és egyéb bevételek. Lehet szeretni vagy utálni, de megkerülhetetlen jelenség a játékiparban, érdekes hajtűkanyarokkal a történetében - nem is akartuk tovább kerülgetni, az ötödik évadban eljött a Call of Duty-Checkpoint ideje.

podcast107.png

14 komment

Címkék: retro podcast fps call of duty checkpoint

A játék, amivel talán még a családod is játszott: Solitaire

2019.05.31. 11:35 Grath

Azt sosem fogjuk megtudni, hogy melyik játékot próbálta ki a legtöbb ember, de az 1990 óta a Windows alapfelszereltségébe tartozó Solitaire, azaz a pasziánsz mindenképp az élbolyban van - az operációs rendszer több milliárd számítógépen kínálta fel ezt a remek lehetőséget a lógásra, a munkaidő élvezetessé tételére. A Retro.Land új cikke e játék történetét és előzményeit dolgozza fel, többek közt megemlítve

 • aranyásókat,
 • almabort,
 • egy 35 éve folyamatosan fejlesztett játékot,
 • Samantha Foxot,
 • az Aknakeresőt,
 • és persze Bill Gates véleményét a játékról.

 

solitaire-main-01.jpg

6 komment

Címkék: retro retroland retro.land