HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #134: Dig Dug és Galaga (+ a 10 legjobb játéktermi játék 1985-ig)

2020.07.19. 20:38 Stöki

cpmini_134.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Mindig örülünk, ha valamilyen új platformra kijön egy régi játékokból összeállított csomag, és a Bandai Namco a napokban két ilyen gyűjteményt is kiadott. A Namco Museum Archives Vol 1, illetve a Namco Museum Archives Vol 2 neve magáért beszél: a Namco első játéksikerei mai konzolokra portolva (pontosabban a korábbi jó minőségű NES-portok továbbportolva), két adagban. A blog követőinek biztos nem újdonság, hogy a Namco a nyolcvanas évek egyik legsikeresebb japán játékfejlesztője, és a cég elsősorban a játéktermi klasszikusaival vált fontos tényezővé (mindenekelőtt a Pac-Mannal). Ezekből válogat a Museum Archives, és a kiadvány remek apropónak tűnt egy combosabb Checkpoint Minihez. A válogatásból a Dig Dugot és a Galagát próbáltuk ki alaposabban, aztán egy toplistával is megfejeltük az adást. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Spotify-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

20 komment

Címkék: retro podcast arcade galaga namco checkpoint mini

Checkpoint 6x12: Warren Spector

2020.07.07. 22:03 Stöki

Régen volt fejlesztői portré és régen volt női vendég, most mindkét szempontból kicsit helyére billen az univerzum egyensúlya: jött Klári a Gamer 365-ből, és mesélt nekünk Warren Spectorról. Klárival ugye már volt több emlékezetes adás, és ez is vidámra sikeredett, ugyanakkor mindannyiunk számára az derült ki, hogy sok olyan játékot is a jó Warrenhez kötünk, amikhez nem volt köze vagy nem úgy volt köze (például a Thief, bocs, Klári).

podcast140.png

De mint kiderült, ezzel a gémersajtó nagy része így van, miközben Spector több interjúban is bizonygatja, hogy ő csak háttérember volt. Háttérembernek viszont elég impozáns a játéklista, amiknek a stáblitájában legalább egy special thanks erejéig benne van, miközben nem háttéremberként büszke lehet mindenekelőtt a Deus Exre - arról nem is beszélve, hogy tanácsaival sok-sok fejlesztőre nagy hatással volt, például a Bioshock és a Dishonored alkotóira. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

10 komment

Egy gyors Checkpoint kérdőív

2020.07.01. 17:42 Stöki

Csak mert régen volt, meg hogy tudjuk, nagyjából merre menjünk. Neked 3 kattintás, nekünk jövőkép! Szóval megköszönjük, ha válaszoltok.

Természetesen egyéb javaslatokat is szívesen veszünk, jöhetnek is ide kommentben.

26 komment

Címkék: felmérés

Checkpoint Mini #133: Earthbound

2020.06.30. 16:02 Stöki

cpmini_133.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Grath időről időre bedob a Minik közé valamilyen SNES-klasszikust, hogy hiányos műveltségemet csiszolja. Most is ez történt, amikor azt mondta, próbáljam már ki az Earthboundot. Tudtam, hogy klasszikus JRPG, de a japán szerepjátékok egy jelentős részéről lepattantam már. Ennél nem ez történt. Ha kíváncsi vagy bővebben, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

7 komment

Címkék: retro podcast snes checkpoint mini

Checkpoint 6x11: Otthoni számítógép-építés Magyarországon

2020.06.17. 21:30 Stöki

Ezúttal kevesebb videojátékról lesz szó, és inkább hardverekről, de kétszer volt már ilyen, és mindkét alkalommal nagyon jó visszhangja volt. Meghívott vendégünk mindkét esetben Képes Gábor volt, a Műszaki Múzeum egykori kurátora, muzeológus, jelenleg a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság főmunkatársa. Gábornak olyan beszélőkéje van, hogy ha belekezd egy témába, tátott szájjal hallgatjuk, és csak ámulunk felkészültségén és szórakoztató anekdotáin. Ezúttal is ez történt.

podcast139.png

És ezúttal a legelső checkpointos találkozásunk témáját folytattuk. Akkor a magyar számítástechnika kezdeteiről beszélgettünk, most pedig arról, hogy milyen volt, amikor a fiatal mérnökök, tanulók már nagyobb számban kezdtek találkozni a számítógépekkel... és aztán elkezdtek új masinákat építeni, jellemzően létező konstrukciók alapján. Rémesen izgalmas időszaka ez a magyar hardvertörténelemnek, pláne úgy, ahogy Gábor előadta, fogadjátok szeretettel. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

16 komment

Címkék: retro podcast checkpoint magyar játékfejlesztők

Checkpoint Mini #132: The 7th Guest és The 11th Hour

2020.06.13. 17:08 Stöki

cpmini_132.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A most tesztelt játékról 5 éve már írtam egy posztot, de Grath nagyon akart róla Minit készíteni, ezért úgy döntöttünk, párévente egy ilyen kváziduplázás belefér (és akkor már a folytatásról is ejtettünk pár keresetlen szót). A The 7th Guestről és a The 11th Hourról van szó, a CD-ROM-forradalom élharcosairól, amiket ma már azért nem olyan jó elővenni. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról (ami ezúttal nagyrészt a korábbi írás reciklálása lesz pár új infóval), scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

4 komment

Címkék: retro podcast red alert checkpoint kurrens

Checkpoint 6x10: Assassin's Creed

2020.06.04. 23:35 Stöki

Ahogy gyűrjük le az évadokat, úgy fogynak a maguktól értetődő retró témák (és sokasodnak azok, amikhez nem szerzünk könnyen egykori fejlesztőt/szerkesztőt vendégnek), így a hatodik évadra eljutottunk az Assassin's Creedig. Aminek ugye csak az első néhány játéka retro, viszont olyan jelenséggé vált azóta a játékiparban, hogy szívesen beszéltünk róla (még februárban volt a felvétel, így a Valhalláról sok mindent nem tudtunk akkor, így hallgassátok).

podcast138.png

Ebben régi harcostársunk és visszatérő vendégünk, egykori gamestaros, neocore-os, amúgy pedig a remek Fun With Geeks gazdája, Daev volt partnerünk. Meg kicsit a szóviccelésben is partnerem volt, amitől nem mindig volt őszinte Grath mosolya. Szóval vidám percek voltak a stúdióban, miközben végigbeszéltük az orgyilkostörténelmet, köszönet érte Daevnek. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

22 komment

Címkék: retro podcast assassins creed checkpoint

Checkpoint Mini #131: C&C: Red Alert (+ a 10 legjobb játék, aminek szín van a címében)

2020.05.28. 22:26 Stöki

Acpmini_131.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A most tesztelt játékot valószínűleg keveseknek kell bemutatni, mert egy nagyon népszerű stratégiasorozat még népszerűbb spinoffja. Ahhoz képest, hogy egy mellékes kis előzményjátéknak indult, szépen kinőtte magát, és a folytatásai (főleg a harmadik rész) már saját jogon lettek sikeresek. A Red Alert Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

48 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

Checkpoint 6x09: Verekedős játékok

2020.05.20. 16:54 Stöki

A verekedős játékokhoz egyikünk sem ért mesteri szinten, de mindketten szeretjük őket, szóval elég sokat ismerünk. Nagyjából így lehet ezzel vendégünk, HP is, akivel a GamePro indulásáról erről az akciódús műfajról beszélgettünk még februárban.

podcast137.png

Szóba kerültek a játéktermi kezdetek, aztán a C64-en és kortársain elérhető klasszikusok, majd visszatértünk a játéktermekbe, és végül valami egészen szörnyű bugyorban lyukadtunk ki, ahol összegyűltek azok a játékok, amikre az Edge annak idején 1 pontot adott a 10-ből. HP-nak köszönjük, nektek pedig kellemes hadoukent az hallgatáshoz. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

28 komment

Címkék: retro podcast tekken street fighter mortal kombat checkpoint doa soulcalibur

Checkpoint Mini #130: Scorched Earth

2020.05.13. 23:47 Stöki

cpmini_130.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Jövőre harmincéves lesz a Scorched Earth, ami számomra elég felfoghatatlan. Mintha csak tegnap lett volna, hogy tesómmal egymás ellen csapattuk a legelső pécémen (286-os AT). Ritka, hogy egy ennyire régi játékkal ma is szinte ugyanolyan szórakoztató játszani, mint amikor megjelent, de a Scorched Earth ilyen program. Legalábbis nagyjából erre jutottunk Grathtel, amikor megint kipróbáltuk. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

37 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

Checkpoint 6x08: Microsoft retro

2020.05.06. 23:12 Stöki

Ugyan nem a koronavírusra készültünk, amikor februárban felvettünk egy rakás adást előre, most nagyon jól jönnek ezek a felvételek (én májusban terveztem, hogy hazaugrom pár adást felvenni, hát ebből nem lett semmi). Az egyik ilyen tartalékot régi cimboránkkal, Sasával rögzítettük, február 20-án, és arról beszélgettünk, hogy a Microsoft hogyan lépett be a játékiparba, és milyen úton jutott el az első Xboxig.

podcast136.png

Hmmm... nem volt már egy xboxos-microsoftos adás a Checkpointban? - kérdezhetik most többen. De igen, a harmadik évad elején, de akkor egyrészt üzleti háttérinfókat húztunk ki egy egykori marketingestől, másrészt főleg az Xbox 360-játékokról volt szó. Most korábbra megyünk vissza, az első Xbox környékére, sőt még korábbra, túl a Pasziánszon, az első Flight Simulatorig. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

18 komment

Címkék: microsoft retro podcast xbox checkpoint

Checkpoint Mini #129: Albion

2020.04.30. 23:52 Stöki

cpmini_129.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Érdemes-e ma kipróbálni egy 25 éves narratív szerepjátékot? Ez a mai Checkpoint Mini központi kérdése, a válasz pedig nem megnyugtató, amennyiben az Albionnal próbálunk felelni. Bár a játék a kilencvenes évek közepén kapott némi elismerést játékmagazinoktól, mára nemcsak érdemei, de hibái is kikristályosodtak. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

22 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

Checkpoint 6x07: Az Atari hőskora (Képtelen Checkpoint Live)

2020.04.22. 22:32 Stöki

Szóval aki még nem tudná, kiköltöztem családostul Norvégiába - nem most, jó másfél hónapja már. A Checkpointot is érinti ez, persze, de leginkább technikai oldalról. Mert a podcastet folytatjuk távolról is, a legutóbbi Miniket például már így vettük fel, és konzervadásokkal is jó előre felpakoltunk. Az volt a terv, hogy sűrűn hazajárok, és akkor majd tömbösítve veszünk fel adásokat, de a koronavírus egyelőre eléggé keresztülhúzta számításainkat. De a Checkpointot folytatjuk mindenképpen, erre bizonyíték az is, hogy az elmúlt másfél hónapban is folytattuk. A következő adás pedig egy amolyan jó utat kívánó élőfelvétel, amit még február 21-én vettünk fel. Lesz még ilyen közönséges adás, ha a vírus engedi, idén is (vicces, hogy két hónapja még mennyire naivan beszéltem terveinkről, még nem látszott, mekkora a víruspara).

podcast135.png

A formátum kicsit formabontó volt, nem egy klasszikus vendéges adással van dolgotok. Van ez a másik podcastünk, a történelmi témájú Képtelen Krónika, amiben Mazurral hármasban beszélünk ki egy-egy érdekes sztorit úgy, hogy egyikünk felkészül egy témával, a másik kettő meg fogalmatlanul hallgatja és kommentál. Most megpróbáltuk ezt videojátékos témával, szóval egy ön-crossover következik: Képtelen Checkpoint! A felkészülő Grath volt, a téma pedig az Atari korai évei és az azt megelőző játéktermi számítógépes kezdeményezések. Néha tátott szájjal hallgattuk Grathet, pedig nem volt teljesen ismeretlen előttünk, amiről beszélt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

15 komment

Címkék: retro live podcast atari checkpoint

Checkpoint Mini #128: Litil Divil (+ a 10 legjobb rajzfilmgrafikás játék)

2020.04.14. 23:11 Stöki

cpmini_128.png Üdv minden régijáték-rajongónak az 10000000. adásban, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Az 576 Kbyte magazin első éveiben egy nemzedék alapélménye volt a nyálcsorgatás csúcsgrafikás játékok screenshotjaira. Az országban a legtöbb embernek még C64-ese volt, de a lapban már nemhogy az amigás, de a VGA-grafikás, sőt hamarosan a CD-re megjelenő játékok képeit mutogatták a jól eleresztett szerkesztők. A Litil Divil is ilyen nyálcsorgatós játék volt - és jobb is, ha megmarad szép emléknek, legalábbis ez volt a mostani, toplistával és egy adás végi meglepetéssel megfejelt Checkpoint Mini tanulsága. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

10 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

Checkpoint 6x06: A Novotrade-től a Borlandig

2020.04.07. 20:41 Stöki

A Novotrade-del több adásban is foglalkoztunk már, a vállalat korábbi kulcsemberei közül vendégünk voltak többen is Kiss Donától Révbíró Tamáson át Mérő Lászlóig, legutóbb pedig a cég egykori igazgatóját, Rényi Gábort is megszólaltattuk - de még mindig vannak jó néhányan, akik egy egész Checkpoint-adást képesek megtölteni, mert annak idején érdekes projekteken dolgoztak vagy mert érdekes életutat jártak be, vagy mindkettő. Ilyen egykori fejlesztő Ligeti Gábor is.

podcast134.png

Gábor kórusturnékat is kihasználva jutott a számítástechnika közelébe, aztán hamar a Novotrade egyik sikeres programozója lett - annyira sikeres, hogy pár év után ki is költözött Amerikába, hogy a kor egyik legmenőbb IT-cégénél, a Borlandnál kódoljon tovább. Öt évet dolgozott ott, majd amikor a Microsoft megkínálta egy vonzó ajánlattal, ő inkább hazaköltözött Magyarországra, és a Novotrade utódjának tekinthető Appaloosa technikai vezetője lett. Minderről készséggel mesélt nekünk, nagyon élveztük, ezúton is köszönjük, hogy elfáradt a stúdióba. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

14 komment

Címkék: retro podcast checkpoint novotrade magyar játékfejlesztők