HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #185: Turok (+ a 10 legjobb dínós játék)

2022.06.30. 11:45 Stöki

cpmini_185.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Nintendo 64-es 3D-s játékról ritkán van szó itt, pedig ezen a platformon is voltak jelentős alkotások, olyanok is, amik aztán pécén is megjelentek. Csak hát ezeknek nagy tragédiájuk, hogy olyan korban jöttek ki, amikor pécén ott volt konkurenciának például a Quake. Ez a helyzet a Turokkal is, de ettől még érthető, miért ütött akkorát, amikor megjelent. Erről is beszélgettünk most. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

17 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

Checkpoint 8x05: E3 2022 helyett

2022.06.23. 23:17 Stöki

Idén sem volt E3, és ezt már nem lehet csak a covidra fogni. Már a járvány előtt több adásban feszegettük, hogy a rendezvény egyre inkább jelentőségét veszti, és azt tippeltük, hogy pár éven belül el fog tűnni. Hát most eltűnt, és azért hiányzik - no nem az ingyenes taco a Sony sajtóbemutatója előtt (persze, az is), hanem például a versenyhelyzet. Erről is beszéltünk az új adásban, amiben az E3 helyett júniusban megszervezett kisebb-nagyobb játékbemutatókat cincálgattuk.

podcast177.png

És hát ki mást hívhattunk volna ehhez vendégül, mint Sasát és Mazurt (for the record: HP-t is hívtuk, hogy a Checkpoint éjszakák dream team összeálljon, de ő végül nem ért rá a felvétel idején). Kiveséztük a Starfield-bemutatót, a Resi 4 remake-et, meg a többi trailert és demót, a tőlünk megszokott keresetlen stílusban (azaz ne feltétlenül ezt az adást mutasd meg a gyerekednek). Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

6 komment

Címkék: podcast checkpoint checkpoint kurrens

Checkpoint Now 2022/05 - Éves jelentések, havi balhék

2022.06.09. 23:31 Stöki

Májusban végre befutottak az éves pénzügyi jelentések minden cégnél (kivéve a Microsoftnál, ők később zárnak, náluk negyedéves jelentés volt). A májusi Checkpoint Now fő témája így adott volt, de azért bőven beszélgettünk másról is, hiszen ugye a Now az a podcast-spinoffunk, amiben mindig összefoglaljuk az előző hónap híreit (de ezt már úgyis tudjátok).

cpnow2205.png

A havi hírtermésben pedig a szokásosnál is jobban dominálnak a perek és a balhék, hát elnézést ezért, de egyrészt ez ilyen hónap volt, másrészt a médiasuliban az első órán verik az újságírók fejébe, hogy a negativitás hírérték-növelő tényező. De azért akadtak pozitív hírek és a szokásos filmes, retrojáték-újdonságok is. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

6 komment

Címkék: retro podcast checkpoint kurrens

Checkpoint Mini #184: Harvester

2022.06.08. 21:14 Stöki

cpmini_184.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Van az úgy, hogy a szép emlékekhez nem ér fel egy játék, amikor újra kipróbáljuk. Van olyan is, hogy nagyon nagy csalódást okoz egy nagy reményekkel megminizett, 20-30 évvel ezelőtti klasszikus. És van a Harvester. Amivel mi annak idején nem játszottunk, de elég nagy port vert fel a kilencvenes évek közepén, és miután egy hallgatónk kérte, kíváncsiak lettünk a játékra. Hát, nem kellett volna. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

7 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

Checkpoint 8x04: ZX Spectrum

2022.05.31. 22:37 Stöki

Beregi Tamás (alias Berrr) többször vendégeskedett már a Checkpointban, mindig öröm, ha jön, mert a Pixelhősök szerzője egy élő lexikon. A ZX Spectrum 40. születésnapjára azt gondoltuk, hogy végre megcsináljuk a régóta esedékes Spectrum-adásunkat (ilyen ugyanis még nem volt), és meghívjuk Berrr-t, hogy segítsen összerakni, miért volt olyan fontos ez a brit masina.

podcast176.png

Ez végül szerintem elég jól sikerült, miközben Tamástól hallottunk olyan játékokról, amikről még életünkben nem. Végigvettük a legfontosabb kiadókat és játékokat, és az is kiderült, hogy mi köze egy 1878-as rövidfilmnek a Lords of Midnight alkotójához. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

31 komment

Címkék: retro spectrum podcast checkpoint

Checkpoint Mini #183: Commando

2022.05.22. 22:01 Stöki

cpmini_183.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Most éppen úgy jött ki, hogy kétszer egymás után is olyan játékról csináltunk Minit, amiről már volt poszt itt a blogon még az ősidőkben. Nem lesz ebből rendszer, de azért nem is utoljára történt ilyesmi. Egyrészt a mostani poszt pl. 12 éves, szóval ki emlékszik már arra, másrészt egy Mini mindig bővebb (például most a játék folytatásairól is szó esik), harmadrészt hiába szerepelt már a blogon, nagyon, nagyon, NAGYON sokan kérték, hogy kerítsünk sort rá. A Commandóról van szó, ami a C64 egyik alapjátéka volt, pedig az eredeti verziója játéktermi gép (ez persze nem volt ritkaság akkoriban). Kipróbáltuk 2022-ben az eredetit is, a C64-est is és a második részt is. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

16 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

Checkpoint Now 2022/04 - Új Monkey Island játék és egyéb hírek

2022.05.09. 19:18 Stöki

Huh, április elég zűrös hónap volt, betegséggel, utazásokkal, sok háttérmunkával, ezért nem frissültünk úgy, ahogy szerettük volna, de tudjátok, év végén legkésőbb mindent behozunk. Ami tovább viszont nem várhat, az az új Checkpoint Now - tudjátok, a podcast-spinoffunk, amiben mindig összefoglaljuk az előző hónap híreit. Ebben a hónapban kivételesen egy jó hírt választottunk főtémának, az új Monkey Island játékot, ami rögtön a várólistánk elejére ugrott.

cpnow2204.png

Emellett pedig akadtak azért még fontos hírek a céges perek és más játékvilágbeli eseménye körül is, nem is beszélve egészen megmagyarázhatatlan filmes hírekről és a bőséges retrojáték-újdonságokról. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

27 komment

Címkék: retro podcast checkpoint now

Checkpoint Mini #182: Head Over Heels (+ a 10 legjobb játék, aminek testrész van a címében)

2022.05.02. 21:17 Stöki

cpmini_182.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Legutóbb is Mini volt, de előtte meg kétszer volt nem Mini, ezért jött ki így az adásmenet. Amúgy meg kicsit belassultunk áprilisban, elnézést érte, volt benne betegség is, meg sok háttérmunka (KK-val is). Ezt az adást viszont legalább egy hónapja vettük fel, bepótolva egy rég esedékes támogatói talit, vagyis volt egy szűk körű online közönsége a felvételnek. A téma, sőt a kapcsolódó toplistatéma is hallgatótól jött: Head Over Heels, illetve a tíz legjobb játék, aminek valamilyen testrész van a címében. Hát rajtunk ne múljon! Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

19 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

Checkpoint Mini #181: H.E.R.O.

2022.04.24. 21:19 Stöki

cpmini_181.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Helikopteres vészhelyzeti mentőművelet  - nem túl jó cím egy játék címének, mennyivel erősebb az, hogy H.E.R.O. Pedig a rövidítés nagyjából ezt takarja: egy helikopteres hátizsákkal közlekedő ember megment másokat veszélyes pályákon. A nyolcvanas évek első felében ez még bőven elég volt az üdvösséghez, na de mi a helyzet 2022-ben? Erről lesz most szó. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

7 komment

Címkék: retro podcast c64 checkpoint mini

Checkpoint Now 2022/03 - Háborús következmények

2022.04.09. 15:53 Stöki

Újra itt a Checkpoint Now - tudjátok, a podcast-spinoffunk, amiben mindig összefoglaljuk az előző hónap híreit. Egy hónapja, az akkori adás felvételekor még friss fejlemény volt az orosz-ukrán háború, de már akkor lehetett sejteni, hogy olyan krízisről van szó, ami az egész világra hatással lesz - és ez alól nem kivétel a videojáték-ipar sem. Meg is előlegeztük, hogy a márciusi Now fókuszában valószínűleg az lesz, hogy a játékcégek hogyan reagálnak a háborúra. És a gémersajtóban valóban nem volt fontosabb, hangosabb téma ennél az elmúlt hónapban, szóval ez a mostani főtémánk.

cpnow2203.png

Emellett pedig akadtak azért még fontos hírek a Playstation Plus új, Game Passra emlékeztető csomagjain át az indie stúdiók körül zaklatásos vádakon át az Activision-perek fejleményeiig. És persze voltak megint stúdiófelvásárlások, retrós és filmes hírek, meg amikről még a Now-ban szoktunk beszélni. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

38 komment

Címkék: retro podcast checkpoint now

Checkpoint 8x03: Westwood

2022.04.05. 21:33 Stöki

A harmadik évadban már vendégeskedett nálunk a kiváló Konnektor podcast alkotói közül kettő, most meghívtunk egy harmadikat is: Lusztig Zsoltot alias Warhawkot, akinek gémervilágbeli tájékozottságáról bárki meggyőződhetett, ha hallgatott pár adást a Konnektorból. Idő kérdése volt csak, hogy a Checkpointban is tiszteletét tegye.

podcast175.png

És Harcisólyom Harcikarvaly barátunk megfelelő vendég volt ahhoz, hogy folytassuk a tavaly elkezdett sorozatunkat, a rég megszűnt, de örökké emlékezetes játékstúdiók bemutatását. Ezúttal a Westwoodot veséztük ki, felidézve valós idejű emlékeinket és egy csomó jó játékot. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

25 komment

Címkék: retro podcast westwood checkpoint

Checkpoint Mini #180: Bioforge

2022.03.28. 23:34 Stöki

cpmini_180.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

(Most Minire Mini jön, mert előtte két nagy adás volt egymás után.) Többen kértétek a Bioforge-ot, ideje volt már elővenni, bár voltak olyan sejtéseink, hogy ez is a rosszul öregedő játékok táborát fogja erősíteni. De ettől még az emlékek szépek: aki megjelenése körül látta ezt a játékot, abban alighanem mély nyomokat hagyott, ahogy kinézett. Kipróbáltuk, mit tud 2022-ben. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

15 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

Checkpoint Mini #179: CD-Man (+ a 10 legjobb játék, aminek xxxMan van a címében)

2022.03.16. 21:30 Stöki

cpmini_179.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Előfordult már veletek, hogy valamit, amit régen nagyon szerettetek és sok időt töltöttetek vele, teljesen elfelejtettetek pusztán azért, mert ahogy múltak az évek, évtizedek, már egyre kevesebbet gondoltatok rá? Na, velem ez legalább egyszer megesett, mégpedig a CD-Man nevű játékkal. Foggggalmam sem volt, mi ez az izé, amit Grath ki akar próbálni egy Miniben, aztán megkerestem egy böngészőben játszható verziót, elindítottam, és hirtelen minden beugrott, az emlékek a semmiből előtörve lerohantak, olyan intenzíven, hogy szinte belekábultam. Hát persze, a CD-Man!!! Imádtam! Mégis, évtizedek óta nem játszottam vele - az ilyeneket mindig kockázatos újra kipróbálni. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

18 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

Checkpoint Now 2022/02 - Jól indul az év, avagy Horizon FW és Elden Ring

2022.03.09. 23:49 Stöki

Az elmúlt hetekben vagy kettővel több adást ki akartam tenni, de egyszerűen nem jött össze; a covid rohadék dolog, a long covid nem kevésbé, de még ezeknél is rohadékabb egy háború. A március elején esedékes Now-t is csak a szokásossnál később tudtam megvágni, nézzétek el, de ami késik, az már itt is van. Emlékeztetőül: a Now az előző hónap híreinek összefoglalója egy nagyobb fókusztémával, sok kicsi egyéb hírrel és mindenféle hónap izéivel és random ajánlatokkal, amikért érdemes átnézni a shownotest a lejátszó után.

cpnow2202.png

Az adást március elsején vettük fel, akkor még nem adott sok témát a háború, lehet, hogy ma már az lenne a fókusztéma. De február végén még minden február két csúcsjátékáról, a Horizon Forbidden Westről és az Elden Ringről szólt. Mi is: kitárgyaltuk ezt a két játékot, ami valószínűleg ott lesz az év végi toplistáinkon. Emellett persze voltak megint stúdiófelvásárlások, retrós és filmes hírek, meg amikről még a Now-ban szoktunk beszélni. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

13 komment

Címkék: retro podcast checkpoint now

Checkpoint 8x02: Traffic és Scarabaeus, a Novotrade két korai sikere

2022.03.03. 21:34 Stöki

Ha jól számolom, Nagy Csaba már a tizedik volt novotrade-es vendégünk, de nem lepődtünk meg, hogy ő is sok újdonságot tudott mondani nekünk arról, hogyan ment a videojáték-fejlesztés a szocializmusban. Még 2021 végén vettük fel vele az adást, de a többi felvétel ütemezése meg egyéb szörnyűségek (covid, váratlan melók, leginkább) miatt csak most került sor a vágására. De ez igazából mellékes, a lényeg Csaba nagyszerű anekdotái, meg persze a Traffic és a Scarabaeus.

podcast174.png

A Traffic a Novotrade egyik első nagy sikere volt, és még japán piacon is meg tudott jelenni, Csaba persze erről is mesélt. A Scarabaeus pedig olyan 3D élményt adott C64-en (ráadásul karaktergrafikásan), hogy az ember letette a haját. Mindkét játékot Csaba programozta, és azt is elmondta, miért nem készült el a fejlesztés alatt álló Scarabaeus 2. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

7 komment

Címkék: retro podcast checkpoint novotrade

süti beállítások módosítása