HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 5x05: A 200. adás - A magyar gémersajtó története

2019.03.15. 21:44 Stöki

Hát ez is eljött az ötödik évadban: összesen kétszázadszor ültünk össze a Checkpoint podcastcsalád médiaportfóliójának keretein belül, hogy valami retrós meg videojátékos témáról beszélgessünk. Az alkalomnak élő felvétellel adtunk rangot, a helyszín az EPAM Hungary meetup terme volt, akárcsak a századik és százötvenedik adás idején. Ezúttal viszont rekordot döntöttünk: kb. 130 helyszíni néző/hallgató gyűlt össze, a felvétel csúszott is vagy húsz percet, amíg mindenkinek vittünk pótszéket (a szervezésért nagy hála Zsófinak, túl jó vagy hozzánk).

podcast103.png

32 komment

Címkék: retro közösség live podcast checkpoint játéksajtó

Checkpoint Mini #97: Kingpin: Life of Crime

2019.03.10. 22:56 Stöki

cpmini_97.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A Kingpin nemsokára húszéves lesz, ezért újra elővettük és kipróbáltuk. Azt nem mellékesen jegyzem meg, hogy nemsokára lesz a húszéves évfordulója az egyik leghíresebb iskolai lövöldözésnek, a columbine-i mészárlásnak is. Hogy az esemény milyen hatással volt a Kingpin megjelenésére, arról is szó esik az adásban. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

15 komment

Címkék: retro podcast fps checkpoint mini

Checkpoint 5x04: A PC Ultra magazin

2019.03.02. 22:04 Stöki

Van ez a magyar gémersajtót feldolgozó sorozatunk, amiben volt már szó a Zedről, a Gamestarról és a PC-X-ről, és persze fájó hiány még egy (vagy akár kettő) adás a Gururól, az 576 Kbyte-ról és persze a Commodore Világról. Most ugyan nem ezekről lesz szó, de a CoV-ot kicsit azért érintjük, ugyanis annak megszűnésével jött létre a PC Ultra, amiben pár lapszám erejéig CoVboy is visszatért. (Tényleg, nem tudja valaki, mi van CoVboyjal? Úgy meghívnánk vendégnek.)

podcast102.png

48 komment

Címkék: retro podcast checkpoint játéksajtó pc ultra

Checkpoint Mini #96: Gunstar Heroes

2019.02.26. 23:20 Stöki

cpmini_96.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A Checkpoint Mini nem titkolt célja itthon nem ismert konzolklasszikusok bemutatása, és most is egy ilyen darab következik. A Mega Drive-tulajdonosoknak alapvetés, de olyanból kevés volt Magyarországon, ugyanakkor a maga korában elég előremutató cucc volt technikailag - szóval a Gunstar Heroesról van szó. Kipróbáltuk és kibeszéltük. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

4 komment

Címkék: retro podcast sega checkpoint mini

Checkpoint 5x03: A Rúnától a játékzenékig

2019.02.17. 22:04 Stöki

Akik a kilencvenes években áldoztak némi szabadidőt (esetleg pár vizsgaidőszakot) a M.A.G.U.S. nevű magyar asztali szerepjátéknak, valószínűleg ismeri a Rúna magazin nevét, és akkor már Kis Mészárosét is. KM (mint Kaland Mester, ééérted) egy karikatúrasorozat neve volt, elég jó ahhoz, hogy a kollektív geektudat részévé váljon. Egy Buttinger Gergely nevű srác rajzolgatta ezeket, aztán később a videojáték-iparban kötött kis, előbb grafikusként, majd zenészként, ami nem mindennapi kanyar. Most a NeoCore udvari zenésze már jó ideje, hangulatosabbnál hangulatosabb trackek komponálója, mellesleg meg a MOMÉ-n is tanít. Na, ő volt a mostani vendégünk.

podcast101.png

45 komment

Címkék: retro podcast szerepjáték rúna checkpoint buttinger gergely

Kedden gyere el a Checkpoint 200. felvételére!

2019.02.17. 11:14 Stöki

2015 tavaszán indítottunk Grathtel a Checkpoint podcastet, és akkor még azon poénkodtunk, hogy vajon abbahagyjuk-e még a tizedik adás előtt vagy csak a 25. után adjuk fel. Ehhez képest elég jól állunk, tavalyelőtt volt a századik adás, tavaly a százötvenedik, és mindkettőt élőben vettük fel, közönség előtt (a századik hangulatáról itt egy képriport).

cp200.png

Múlik az idő, eliramlanak az adások, fogynak a coinok a Golden Axe-ban - már kétszázadik alkalommal tervezzük felvenni a Checkpoint podcastet, és kiterjedt médiaportfóliónk részeként ezúttal is élőben szeretnénk megtenni. Helyszín a szokásos, az EPAM Hungary meetupterme (VIII. kerület, Futó u. 47-53.), és újfent nagy köszönet az EPAM-nak, amiért rendelkezésünkre bocsátja a helyet. A tervezett program (bár a műsorváltozás után fenntartjuk):
  • 17:50-18:00 - Érkezés
  • 18:00-18:10 - Késés
  • 18:10-19:40 - Az adás felvétele
  • 19:40-20:00 - Szünet, pogácsázás, üdítőzés
  • 20:00-20:01 - Golden Axe bemutató (elmarad)
  • 20:01-20:30 - Fejezetek a Checkpoint titkos életéből (a felvételbe nem kerül be)
  • 20:30-20:45 - Kérdések, ha vannak
  • kb. 20:45 - Az esemény vége, ami után átvonulunk a közeli Élesztőbe sörözni, bátran tartsatok velünk.
Szóval lesz hangulat, közönségáldás, belterjes viccelődés, meg egy kis enni-innivaló. Ha ráérsz mindenképpen, gyere, és jelezd a Facebook-eseménynél. A Patreon-támogatóinknak ezúttal is nagyon köszönjük a segítséget, és a nagy pixel gyönyörűsége fényeskedjen mindenkinek!

 

7 komment

Címkék: közösség live podcast évforduló checkpoint

Checkpoint Mini #95: Tyrian (+ a 10 legjobb shoot 'em up játék)

2019.02.11. 22:23 Stöki

cpmini_95.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Lövöldözni jó, ezt nagyjából a Space Invaders - sőt, a Spacewar! - óta tudjuk. A shoot 'em up műfaj erről szól - de hogy ennél néha többről is, arra példa mostani adásunk. Ebben egyrészt kitárgyaljuk a Tyrian című DOS-klasszikust, ami sztoriban is (haha) és játékmechanikában is (wow) feldobta a műfajt, másrészt egy-egy toplistát is hozzácsaptunk a legjobb shmupokról. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

39 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

Checkpoint 5x02: Nagyot bukott konzolok és gépek

2019.02.03. 23:38 Stöki

Különösebb csinnadratta nélkül érkezett el a századik nem Mini adásunk, amit külön nem terveztünk megünnepelni, mert ezt a száz adást vegyesen adták össze mindenféle retrós és kurrens témák, de még besztofok is, szóval csak annyiban emlékeztünk meg a jubileumról, hogy újra meghívtuk legelső vendégünket, Szakács "Sakman" Gábort, a ReGamex rendezvények exgurus szervezőjét, az egyik legismertebb hazai hardvergyűjtőt.

podcast100.png

38 komment

Címkék: retro podcast checkpoint

Checkpoint Mini #94: Stormlord

2019.01.30. 00:38 Stöki

cpmini_94.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Mai szentenciánk a Stormlord, ami egyszerre akart játék lenni ZX Spectrumon és Amigán, és ez nem feltétlenül sikerült neki, pedig egy sztárfejlesztő készítette - legalábbis ma már így láttuk, de megjelenésekor még elég nagyot ütött. Most kipróbáltuk és kibeszéltük. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

16 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

Checkpoint Mini #93: Heretic és Hexen

2019.01.24. 22:43 Stöki

cpmini_93.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Egészen hihetetlen, hogy mindenféle klasszik fps-ről volt már szó a blogon, vagy cikk vagy podcast formájában megvolt a Wolfenstein 3D, a Doom, a Quake, a Duke Nukem 3D, a Blood, és közben valahogy a Heretic és a Hexen kimaradt. Most ezt pótoljuk egy combosabb Checkpoint Minivel, ami Grath szerint minden idők legrosszabb podcastkezdésével indul el, de ez ne tántorítson el benneteket. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

16 komment

Címkék: retro podcast fps heretic checkpoint mini

Checkpoint 5x01: Mit hoz 2019?

2019.01.20. 00:10 Stöki

Eddig tartott a 2018 végi adásdömpinget követő pihenésünk: 4 adás felvéve, abból 3 már megvágva, szóval ideje, hogy ezekből az elsőt publikáljuk végre. És ha már számok: 2018-ban 61 adásunk volt (30 Mini, 30 vendéges, 1 besztof), a vendéges adásokból hármat élőben vettünk fel, és bár volt 3 olyan hónapunk is, amikor csak 3 adásunk ment ki, júniusban és decemberben 10-10 adást publikáltunk (és decemberben még 3-at a patreonosoknak, bár azok nem Checkpointok voltak). Nem tudjuk elégszer megköszönni, hogy hallgattok minket, Patreon-támogatóinknak pedig a havi apanázst - lelkesedésünk 2019-re sem kopott meg, tele vagyunk tervekkel, témákban folytatjuk megszokott sorozatainkat (a legnagyobb stúdiókról, ismert/egykori fejlesztőkről, magyar játéklapokról, stb.), a lecsóba viszont egy nem retrós Checkpointtal csapunk bele.

podcast99.png

42 komment

Címkék: podcast checkpoint checkpoint kurrens

Checkpoint 4x31: Humansoft

2018.12.31. 16:41 Stöki

Az év utolsó Checkpointjában egy különleges magyar fejlesztőcéget tárgyaltunk ki. A Humansoft 24 éve alakult, még mindig létezik, és továbbra is játékfejlesztésből él - ritka teljesítmény ez a játékiparban. Aki annak idején játszott a Fatal Abysszal vagy még korábban a Super Riderrel, annak ismerős lehet a cég neve, de a Humansoft legérdekesebb projektje két meg nem jelent játék volt, amik elég jó sajtót kaptak pedig a kilencvenes évek végén.

podcast98.png

27 komment

Címkék: retro podcast checkpoint humansoft novotrade magyar játékfejlesztők

Checkpoint Mini #92: BC Racers és Wacky Wheels (+ a 10 legjobb "BC" játék)

2018.12.29. 22:51 Stöki

cpmini_92.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Minihez képest elég hosszú adás a mostani: egyrészt toplistás, másrészt két játékról is beszélünk benne, mert mindkettő elég hasonló. A Wacky Wheels és a BC Racers is népszerű pc-s Mario Kart-klón volt a kilencvenes évek közepén, hát megnéztük, hogy mennyire öregedtek szépen. Aztán a BC Racers apropóján összeszedtük a tíz legjobb "BC", azaz időszámításunk előtt játszódó játékot. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

16 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

Checkpoint Mini #91: Supaplex

2018.12.27. 22:11 Stöki

cpmini_91.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Egy mindenki által ismert klasszikus következik, aminél én speciel nem értem, hogy miért lett mindenki által ismert klasszikus, de ez nem tartott vissza attól, hogy rengeteg hallgatói kérdésnek engedve csináljunk egy Minit a Supaplexről. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

14 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

Checkpoint 4x30: Ilyen volt a játékpiac 10, 20, 30 és 40 évvel ezelőtt

2018.12.24. 21:17 Stöki

Igen, mostanában sűrűbben voltak/vannak adások, és ezt köszönjétek I. Gyula pápának, aki időszámításunk szerint 350-ben be akart tartani az év végi pogány ünnepeknek, ezért elrendelte, hogy a Megváltó születésnapja december 25. legyen, hogy aztán az erről való megemlékezés összefonódjon ajándékozós népszokásokkal, majd mindezt a modern konzumerizmus még bevonja cukormázzal, szóval a lényeg az, hogy mi is adni akartunk nektek (amúgy ezekkel a Gyulákkal folyton baj van, wink-wink).

podcast97.png

45 komment

Címkék: retro podcast checkpoint checkpoint retrográd