HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 7x08: Portolás Amigára

2021.07.30. 23:30 Stöki

A legutóbbi Checkpoint Nowban megemlítettük BSzilit, azaz Biró Szilárdot, aki Amigára portol át olyan jelentéktelen kis fps-eket, mint a Duke Nukem 3D, a Blood vagy az Exhumed. Meg még egy csomó más játékot is, mint kiderült, ugyanis egy vendéges adás erejéig elkaptuk Szilárdot, és kifaggattuk, hogyan is készülnek a portjai, és miként talált ifjú kora ellenére az Amigára.

podcast162.png

Szilárd tehát egy önzetlen és szimpatikus hobbi képviselője, amennyiben sok gémernek szerez örömet az átirataival. Köszönet neki, hogy jött és mesélt a portolás hátteréről, nektek pedig, ha meghallgatjátok őt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

1 komment

Címkék: retro podcast amiga checkpoint

Checkpoint Mini #159: The Bard's Tale

2021.07.25. 23:47 Stöki

cpmini_159.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Egy ideje terveztem Minit csinálni a 2004-es The Bard's Tale-ről, mert szerintem nagyon vicces játék, és ennek az eredménye olyan adás lett, amiben végre nem értettünk egyet. Grath ugyanis kevésbé volt lelkes, mint én, és ez egy erős eufemizmus. Na de kinek van igaza? Mindkettőnknek természetesen, de ezt az adásban fejtjük ki. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

2 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

Checkpoint Mini #158: Syberia (+ a 10 legjobb francia videojáték)

2021.07.18. 23:32 Stöki

cpmini_158.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Szomorú hírről számoltunk be nemrég a Checkpoint Nowban: június végén elhunyt Benoît Sokal képregényrajzoló, akinek a játékipar többek közt a Syberia sorozatot köszöneti, legalábbis annak a fantáziadús világát. Sokal tiszteletére elő is vettük az első Syberiát, kipróbáltuk, sőt Grath végig is játszotta. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

16 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

Checkpoint Now 2021/06 - Blue Box/Kojima-konteo, Capcom plágiumvádak

2021.07.08. 22:05 Stöki

Már egy hét eltelt elseje óta, ideje kilőni az ehavi Checkpoint Nowt. Tudjátok, ez az előző hónap legfontosabb híreit végigkommentáló adásunk, néhány egyéb aprósággal. Visszajelzések továbbra is jöhetnek bátran.

cpnow2106.png

Júniusban természetesen az E3 volt a legfontosabb hír, erről külön értékelő adást is készítettünk, szóval ebben most minden mással foglalkoztunk, ami nem E3. Például a nagyon vicces Blue Box+Kojima konteóval, a Capcomot ért plágiumvádakkal, a Sony stúdiófelvásárlásaival, és a szokásos témákkal: filmes hírek, retrós hírek, üzleti hírek és egy-két fontos játékmegjelenés. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

6 komment

Címkék: podcast kojima checkpoint now

Checkpoint 7x06: A Metroid játékok

2021.07.02. 08:51 Stöki

Utolérjük magunkat számozásban: legutóbb az 5-ös után a 7-es rész jött, mert az E3-as adást előrevettük aktualitása miatt (új felkonfot meg nem volt kedvem felvenni), de most itt a 6-os végre, ami azért is csúszott kicsit, mert több meló volt a vágásával. Két és fél órát sikerült beszélgetni a Metroid játékokról, ugyanis ez volt a téma: miután tavaly kiveséztük a Mario játékokat, tavalyelőtt pedig a Zeldákat, most a Nintendo egy újabb brandjét vettük elő, ami valamiért fekete bárány a többi között.

podcast160.png

A "beszélgettünk" némi eufemizmus, mert én nem ismerem túlságosan a sorozatot, szóval főleg Grath és vendégünk beszélt. Utóbbi Stinger, a Gamer365 egyik alapítója és oszlopos tagja, akinél nagyobb Metroid-rajongó nemigen létezik itthon (bár a vonatkozó mangáknak csak a 95 százalékát olvasta, ejnye), és aki magával ragadó lelkesedéssel képes beszélni ezekről a játékokról. Köszönet neki a sok értékes infóért, nektek pedig, ha meghallgatjátok őt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

4 komment

Címkék: retro podcast nintendo metroid checkpoint

Checkpoint Mini #157: Giants: Citizen Kabuto

2021.06.27. 22:16 Stöki

cpmini_157.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Giants: Citizen Kabuto. Ha az ember ilyen címet olvas, felébred benne a gyanú, hogy japán játékról van szó, mert az ázsiai szigetország fejlesztői előszeretettel dobálnak egymás mellé random szavakat a játékcímekben, ráadásul a kabuto japán szó (sisakot, szamurájsisakot jelent). Pedig a Giants egy nagyon is amerikai játék, ami ugyanakkor legalább annyira furcsa, mint a címe. Tavaly volt húszéves, már akkor terveztük, hogy elővesszük és kipróbáljuk, ez végül most történt meg. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

4 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

Checkpoint 7x07: E3 2021 értékelés

2021.06.21. 19:36 Stöki

Tudom, hogy a 6-os sorszámú adás jönne, de az még vágódik (két és fél óra a nyersanyaga), szóval beelőz a 7-es, mert az aktuális. A szokásos E3-értékelést tartottuk meg - az volt a terv, hogy az elmúlt évben nagyot futott spinoffunk, a Game Pass Fesztivál-bejelentkezéseink Microsoft Éjszakák csapata lesz jelen, de végül Sasának elfoglaltsága akadt, így Mazur és HP volt a két vendégünk. Hát mit mondjak, így is kicsit elszaladt velünk a ló, mi lett volna itt még plusz egy Sasával... szóval ez az adás kicsit szabadszájúbb lett, tudjátok be az akolmeleg hatásának.

podcast161.png

Furcsa és hiányjelekkel teli E3 van mögöttünk, de legalább idén volt valamilyen E3 - hogy mennyire működött online, azt beszéltük át az urakkal, nyilván kitérve a nagyobb kiadókra és bejelentéseikre. Köszönet a két jómadárnak, hogy eljött, nektek pedig, ha meghallgatjátok őket. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

5 komment

Címkék: podcast e3 checkpoint checkpoint kurrens

Checkpoint Mini #156: Strider

2021.06.15. 22:10 Stöki

cpmini_156.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Az előző adásban már említettük, hogy megjelent a Capcom Arcade Stadium, a Capcom régi játéktermi játékainak gyűjteménye. Az ilyen kiadványok nagy előnye, hogy nem kell folyton valódi pénzt bedobni, hogy játszani lehessen a játékkal. Ezt mondjuk még a M.A.M.E. emulátor is tudja, de ez a Capcom-gyűjtemény még azt az extrát is hozza, hogy pár másodperccel vissza lehet pörgetni az időt, ami pont arra elég, hogy egy elrontott ugrást vagy rossz helyre lőtt lövedéket helyrehozzunk. Rá is vetettük magunkat a régi Capcom-klasszikusokra, és ha már ott jártunk, összeszedtünk egy Minire való infót, mégpedig a cég egyik óriási sikeréről, az itthon kevésbé ismert Striderről. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

5 komment

Címkék: retro podcast toplista arcade checkpoint mini

Checkpoint Now 2021/05 - SteamPal, Nintendo éves jelentés

2021.06.09. 16:14 Stöki

9-e van, nagyon ideje már az esedékes Checkpoint Nownak, és itt is van (majd próbálom korábban kilőni legközelebb). Tudjátok, ez az előző hónap legfontosabb híreit végigkommentáló adásunk, néhány egyéb aprósággal. Visszajelzések továbbra is jöhetnek bátran.

cpnow2105.png

Májusban elkezdtek özönleni az E3-hírek, de az E3-ról lesz egy külön adásunk majd utána, szóval ezeket most hanyagoltuk. Így is összejött egy másfél órás Now, benne olyan témákkal, mint a Steam készülő kézikonzolja, a Nintendo éves jelentése, és a szokásos témák: filmes hírek, retrós hírek, felvásárlások és egy-két bejelentett megjelenés. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

3 komment

Címkék: podcast checkpoint checkpoint now

Checkpoint Mini #155: Jack Attack (+ a 10 legjobb videojáték, aminek keresztnév van a címében)

2021.05.31. 21:39 Stöki

cpmini_155.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Flanker régi kommentelőnk itt, sőt támogatónk, aki évek óta nyúzza a fülünket, hogy mikor csinálunk már adást a Jack Attackről. Most jött el a pillanat, elővettük ezt a 38 éves kövületet, amin nyilván meglátszik már az idő, ennek ellenére egész jól elszórakoztunk vele. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

13 komment

Címkék: retro podcast toplista c64 checkpoint mini

Checkpoint 7x05: Számológépek

2021.05.26. 23:46 Stöki

Mindig eseményszámba megy, amikor Képes Gábort láthatjuk vendégül: digitális muzeológus barátunk elképesztően felkészült, és igen élvezetesen mesél a magyar IT-história kevesek által ismert gépeiről. Ráadásul most nem egyedül jött, hanem hozott egy, a témában legalább annyira felkészült vendéget: Simon Dávidot, aki saját bevallása szerint mindent gyűjt, amivel lehet számolni - a logarlécektől a programozható számológépekig.

podcast159.png

Az urakkal a számológépekről beszélgettünk, mert sejtettük, hogy a négy alapműveletes filléres gépeken túl sokkal érdekesebb modellek és fejlesztői sztorik is léteznek - nem is beszélve arról, hogy egy rakás modellre játékok is készültek. Nem kellett csalódunk: Dávid és Gábor körbevezetett minket kalkulátormennyországban, és gaming podcastként természetesen a játékokra is kitértünk, Akasztófától Doomig (igen, Doomig). Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

13 komment

Címkék: retro podcast számológép checkpoint

Checkpoint Mini #154: William Shatner's TekWar

2021.05.19. 23:14 Stöki

cpmini_154.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Vendéges adást ígértem legutóbb, de egy gyors Mini még beelőz (aztán a héten igyekszem készre hozni a vendégest is). Grath csillogó szemekkel ajánlotta a TekWart, amivel én nem játszottam, de mint kiderült, ő sem. "Akkor miért csináljunk erről Minit, dude?" - kérdeztem. Hát mert állítólag ilyen viccesen szar" - mondta bölcs barátom. Hogy mennyire lett igaza a viccességet illetően, az az adásból kiderül, de annyit elspoilerezek, hogy a játék tényleg szar. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

8 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

Checkpoint Now 2021/04 - Éves jelentések, áprilisi bulvár

2021.05.10. 19:09 Stöki

Negyedszer jön a Checkpoint Now, kicsit megcsúszva, bocsi (majd próbálom korábban kilőni legközelebb). Tudjátok, ez az előző hónap legfontosabb híreit végigkommentáló adásunk, néhány egyéb aprósággal. Visszajelzések továbbra is jöhetnek bátran.

cpnow2104.png

Áprilisban még márciushoz képest is alig volt hír, szenvedtünk nagyon, hogy legyen miről beszélni - ehhez képest észre sem vettük, és több mint másfél órát elpofáztunk. A hónap témája a beesett üzleti jelentések cincálása volt (Sony éves, Microsoft negyedéves, CD Projekt éves), emellett jó néhány bulvárosabb hír is becsúszott, és a filmes blokk is vastag lett ezúttal. Meg persze persze voltak megint felvásárlások és akadt egy-két bejelentett halasztás, megjelenés. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

12 komment

Checkpoint Mini #153: Keresztény FPS-ek

2021.05.08. 19:56 Stöki

cpmini_153.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Patreon-támogatóink egy részével minden évben többször összefutunk egy sörözésre, de ismert okokból ilyen augusztus óta nem volt. Csináltunk hát egyet online (illetve ez már a második volt), és ha már ott voltunk többen egy Zoom-meetingen, felvettünk egy Checkpoint Minit is. Mivel éppen húsvét környékére esett a felvétel, a témát is ehhez igazítottuk: a keresztény FPS-eket beszéltük ki. Ilyenek ugyanis léteznek, az ezredforduló környékén több stúdió is megpróbálkozott azzal, hogy a Biblia tanításait az egyik legerőszakosabb videojáték-műfajjal próbálja meg átadni. Mérsékelt sikerrel, mint azt hallhatjátok. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

9 komment

Címkék: retro podcast vallás fps checkpoint

Checkpoint 7x04: Sétaszimulátorok

2021.04.27. 23:25 Stöki

A Gamer365 egyik szerkesztője, Mackó már sokadszor volt nálunk, és mindig szívesen hívjuk, mert lexikális tudása és emlékanyaga már-már Grathével vetekszik, és nagyon lelkesen tud beszélni az őt érdeklő brandekről vagy műfajokról (és elég sok ilyen van). Ezúttal a XXI. század nagy indie videojáték-sikerműfaja, a sétaszimulátor volt a téma - vagy exploratív narratív játék, ha úgy jobban tetszik (bár ezt kétlem).

podcast158.png

És bár a sétaszimulátor eredetileg pejoratív kifejezés volt, mi nem sokat szidtuk a műfajt (mondhatni, nem volt sok séta-fika), mert hát a zsáner tele van olyan kis csodákkal, mint a Firewatch vagy a What Remains of Edith Finch, nem is beszélve a The Stanley Parable-ről. Megpróbáltuk visszafejteni ennek az épp-hogy-retro műfajnak a gyökereit, és meghatározni a főbb irányait - majd eldöntitek, sikerült-e, de az biztos, hogy shownotes-ban ritkán szerepel ennyi játéknév. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

12 komment

Címkék: retro podcast checkpoint

süti beállítások módosítása