HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #166: Shufflepuck Café

2021.10.24. 23:43 Stöki

cpmini_166.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Oké, a Shufflepuck Cafét senkinek nem kell bemutatni, aki a kilencvenes években találkozott először pécével. Alapjáték volt, még a Doom előtti korszak egyik alapjátéka, az Arcade Volleyballal meg a Perestroikával együtt. Én később is elő-elővettem, és volt egy korszakom (meg egy megfelelő egerem), amikor el tudtam vinni a végéig. Ma ez már nem sikerült - mert most is kipróbáltuk egy Mini kedvéért. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

8 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

Checkpoint Mini #165: Rock Star Ate My Hamster

2021.10.15. 22:21 Stöki

cpmini_165.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Az augusztusi Checkpoint Nowban elmeséltem, milyen bulvársztori van a Rock Star Ate My Hamster címe mögött, és ezen addig röhögcséltünk Grathtel, amíg kitaláltuk, hogy ha már szóba került a játék, feldolgozzuk egy Miniben. Menedzserjátékról úgyis nagyon ritkán beszélünk, ez a darab pedig a Commodore-generációnak alighanem emlékezetes élmény. De érdemes-e kipróbálni ma is? Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

4 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

Checkpoint Now 2021/09 - Minden idők toplistái

2021.10.09. 17:54 Stöki

Bár Mininek kellene következnie, beelőz az esedékes Checkpoint Now, hogy ne csússzon tovább (aztán majd két Mini jön utána valamikor jövő héten). Jöjjenek hát az előző hónap legfontosabb hírei + hozzá a kommentárjaink és a hónap mindenféléi. Visszajelzések továbbra is jöhetnek bátran.

cpnow2109.png

Szeptemberben vihar előtti csend volt, rákészülés a szezonra néhány fontos bejelentéssel, de amúgy hírfronton aránylag nyugalmas volt a helyzet. Ezt kihasználva a hónap témájának egy erősen szubjektív nyünnyögést választottunk a toplistázás jelenségéről, illetve arról, hogy szerintünk hogyan érdemes ezt csinálni és hogyan nem. Emellett szó esett pár fontos per fejleményéről és a szokásos témákról: stúdiófelvásárlások, filmes hírek, retrós hírek, üzleti hírek és egy-két fontos játékmegjelenés. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

9 komment

Címkék: podcast toplista checkpoint now

Checkpoint 7x11: Clive Sinclair

2021.10.06. 21:43 Stöki

Hát ezt az adást nem terveztük, illetve terveztük majd valamikor, de azt nem sejtettük, hogy ilyen szomorú apropó miatt fogjuk végül megcsinálni. Szeptember 16-án elhunyt Sir Clive Sinclair, egyebek mellett a ZX81-et és a ZX Spectrumot megalkotó Sinclair Research alapítója, a brit informatika úttörője, hol zseniális, hol eladhatatlan (néha a kettő egyszerre) termékek megálmodója. Nem volt kérdés, hogy méltóképpen el kell búcsúznunk tőle.

podcast165.png

És az sem volt kérdés, hogy régi kedves barátunk, Képes Gábor informatikatörténész, a Neumann Társaság munkatársa lenne a legalkalmasabb egy ilyen adás vendégének. Két órát beszélgettünk vele, kifejezetten Sinclair életútjáról és munkásságáról, nem mentünk bele mélyebben egyik találmányába sem. Aki kevesellné a spectrumos tartalmat, azt megnyugtatnám azzal, hogy jövőre, a ZX Spectrum 40. születésnapjára tervezünk egy önálló Spectrum-adást, de most inkább az emberről akartunk beszélni, nem a kütyüről. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

10 komment

Címkék: retro podcast checkpoint Clive Sinclair

Checkpoint Mini #164: AquaNox (+ a 10 legjobb víz alatti videojáték)

2021.10.03. 22:36 Stöki

cpmini_164.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A júliusi Checkpoint Nowban ajánlottam az AquaNoxot régi emlékeim alapján, és egy emberre biztosan hatott a javaslatom: Grathre, aki felvetette, hogy akkor ki is próbálná, és csináljunk egy adást erről a játékról. Így is lett, és persze akkor már kicsit beszéltünk az előzményéről meg a folytatásairól - sőt, még egy toplistát is hegesztettünk a 10 legjobb játékról, ami víz alatt játszódik. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

9 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

Checkpoint 7x10: Újságíróból fejlesztő, fejlesztőből forgalmazó

2021.09.24. 16:03 Stöki

Kevés ember fordult meg annyi helyen a játékipar környékén, mint Daubner "Dauby" Tamás. Azzal kezdte, hogy hobbiszinten, illetve másodállásként játékmagazinokba írt cikkeket, aztán lehúzott hét évet a Digital Realitynél egyre fontosabb pozíciókban, majd jött egy igen neves játékokba bedolgozó grafikai cég, aztán egy teljes évtizedig a forgalmazói lövészárkot járta meg, most pedig egy esportos cégnél találhatjuk meg.

podcast164.png

Minderről bő két órán keresztül beszélgettünk vele, néhol egészen szaftos érdekességeket megtudva a magyar videojátékos piac korábbi helyzetéről és működéséről. Külön köszönet Daubynak, hogy kicsit betegen is vállalta az adást, amit már hallgattok is, remélem. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

14 komment

Címkék: retro podcast checkpoint

Checkpoint Mini #163: Shadowcaster

2021.09.19. 23:08 Stöki

cpmini_163.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Amennyire bejött Grath előző tippje (King of Dragon Pass), annyira befürdött a mostani javaslatával, a Shadowcasterrel. Szó mi szó, én is kíváncsi voltam a játékra, ami az id Software és a Raven első nagy közös munkája volt, de azért végül csak az lett a tanulság, hogy emiatt kár volt beindítani az időgépet. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

5 komment

Címkék: retro podcast id software checkpoint mini

Checkpoint Now 2021/08 - A nagy játékárlufi és egyéb balhék

2021.09.10. 09:00 Stöki

Hú, jó sokat csúszott az esedékes Checkpoint Now (az iskolakezdésre és a nyaralásra tudok mutogatni), de talán még élénken élnek az augusztusi emlékek ahhoz, hogy gyorsan bepótoljuk a lemaradást. Íme hát az előző hónap legfontosabb híreit végigkommentáló adásunk, néhány egyéb aprósággal. Visszajelzések továbbra is jöhetnek bátran.

cpnow2108.png

A hónap kontentje mindkettőnknél egyértelműen az a kb. 50 perces oknyomozó videó, amit Karl Jobst töltött fel a YouTube-ra. Ezt választottuk hát a hónap témájának, mert nagyon sok érdekesség kiderül belőle arról, hogy kik és hogyan manipulálják a régi videojátékok árait, elérve, hogy például a Super Mario Bros. bontatlan gyári példánya négy év alatt 6500 százalékkal dráguljon. Emellett szó esett a hónap egyéb balhéiról (elég balhés hónap volt) és a szokásos témákról: stúdiófelvásárlások, filmes hírek, retrós hírek, üzleti hírek és egy-két fontos játékmegjelenés. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

9 komment

Címkék: retro podcast checkpoint now

Checkpoint Mini #162: King of Dragon Pass

2021.09.06. 22:41 Stöki

cpmini_162.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Néha Grath előás valami indie játékot, amiről nem hallottam (mint ahogy a közönség 95+ százaléka sem), aztán nagyon kellemesen meglep vele. Így jártam a Cave Storyvan meg a Dink Smallwooddal is, most pedig a King of Dragon Pass-szal, amit csak ajánlani tudok mindenkinek, akit nem riaszt el, ha egy videojátékban sokat kell olvasni, és a játékmenet tulajdonképpen egyáltalán nem látványos. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

1 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

Checkpoint 7x09: U. S. Gold

2021.08.31. 22:11 Stöki

Tavaly az Ocean-adással elkezdtünk egy új szálat a Checkpointban: miután a legfontosabb ma is létező kiadókról volt már szó a podcastben az évek során, elővettünk egy olyan óriásvállalatot is, ami már rég megszűnt. Folytatjuk most ezt a témakört, mégpedig a U. S. Gold történetével, ami az Oceanhöz hasonlóan brit cég volt, és bár az Ocean egyik nagy riválisaként létezett, elég fontos együttműködések is voltak a két kiadó között.

podcast163.png

Akárcsak az Ocean-adást, ezt is Sasa segített összehozni, és hát hamar oda jutottunk, hogy olyan C64-es játékok címeit dobáltuk be, amiktől elfelhősödik az egyszeri gémer szeme. Mert a U. S. Gold korpusza brutálisan nagy, elképesztő sok játékot forgalmazott a kb. bő egy évtized alatt, amíg létezett. Ha nem hiszitek, hallgassátok meg az adást. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

18 komment

Címkék: retro podcast c64 checkpoint

Checkpoint Mini #161: Exhumed/Powerslave (+ a 10 legjobb egyiptomi témájú videojáték)

2021.08.22. 00:38 Stöki

cpmini_161.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Nemrég a Bszili-adásban szóba került egy régi jó fps, amit Amerikában Powerslave, Európában inkább Exhumed néven ismerhettek, és kellemes emlékeket őriznek róla sokan. De tényleg jó ez a játék vagy csak "régi jó"? Ennek próbáltunk utánajárni, bónusz toplistával. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

20 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

Checkpoint Now 2021/07 - Botrány a Blizzardnál

2021.08.09. 01:48 Stöki

Már egy hét eltelt elseje óta, ideje kilőni az ehavi Checkpoint Nowt. Tudjátok, ez az előző hónap legfontosabb híreit végigkommentáló adásunk, néhány egyéb aprósággal. Visszajelzések továbbra is jöhetnek bátran.

cpnow2107.png

Nem volt kérdés, hogy mi lesz a júliusi hírösszefoglaló témája: a Blizzard körüli botrány a játékipar történelmének egyik legnagyobb balhéja, ezért ezt ki kellett beszélni, amennyire tudtuk (bár biztosan lesz róla szó még később is). Emellett szó esett a SteamDeckről, a Switch OLED-ről és a szokásos témákról: stúdiófelvásárlások, filmes hírek, retrós hírek, üzleti hírek és egy-két fontos játékmegjelenés. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

20 komment

Címkék: podcast checkpoint now

Checkpoint Mini #160: Plants vs. Zombies

2021.08.05. 23:58 Stöki

cpmini_160.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Óriási Plants vs. Zombies-láz van most nálunk, a gyerekeknek megmutattam egy óvatlan pillanatban, azóta másról sem bírnak beszélni (ja, de, még a Pokémonról is). Hogy valami pozitív hozadéka legyen a podcast számára is, készítettünk a játékról egy Checkpoint Minit, ugyanis már bőven több mint tízéves (tehát retro), és érdekes, egyben szomorú mese az, ahogy a szuper első részből a kevésbé szuper második lett. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

4 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

Checkpoint 7x08: Portolás Amigára

2021.07.30. 23:30 Stöki

A legutóbbi Checkpoint Nowban megemlítettük BSzilit, azaz Biró Szilárdot, aki Amigára portol át olyan jelentéktelen kis fps-eket, mint a Duke Nukem 3D, a Blood vagy az Exhumed. Meg még egy csomó más játékot is, mint kiderült, ugyanis egy vendéges adás erejéig elkaptuk Szilárdot, és kifaggattuk, hogyan is készülnek a portjai, és miként talált ifjú kora ellenére az Amigára.

podcast162.png

Szilárd tehát egy önzetlen és szimpatikus hobbi képviselője, amennyiben sok gémernek szerez örömet az átirataival. Köszönet neki, hogy jött és mesélt a portolás hátteréről, nektek pedig, ha meghallgatjátok őt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

11 komment

Címkék: retro podcast amiga checkpoint

Checkpoint Mini #159: The Bard's Tale

2021.07.25. 23:47 Stöki

cpmini_159.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Egy ideje terveztem Minit csinálni a 2004-es The Bard's Tale-ről, mert szerintem nagyon vicces játék, és ennek az eredménye olyan adás lett, amiben végre nem értettünk egyet. Grath ugyanis kevésbé volt lelkes, mint én, és ez egy erős eufemizmus. Na de kinek van igaza? Mindkettőnknek természetesen, de ezt az adásban fejtjük ki. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

3 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

süti beállítások módosítása