HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #207: Bombuzal

2023.03.19. 17:29 Stöki

cpmini_207.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Rövid kis Checkpoint Mini lesz ez egyszerű játékkal, aminek a történetében azért van két érdekes kunkor. Ez a Bombuzal, a nyolcvanas évek végének egyik népszerű logikai játéka, ami egyik-másik játéklaptól elég túlzó kritikákat kapott (volt, ahol 97 százalékos értékelést). Hogy ez miként fordulhatott elő, arra választ adunk szóban vagy lentebb írásban is. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

A Bombuzal - a magyar fülnek különösen viccesen hangzó cím, hiszen olyan, mintha egy ige lenne - az Image Works játéka, ami valójában a Mirrorsoftnak volt egy kiemelt minőségű játékokat kezelő brandje. A cég igyekezett az akkori brit játékfejlesztői szcéna színe-javát leigazolni, és valahogy így indult a Bombuzal fejlesztése is: a kiadó megnyerte a projektnek a többek közt a Monty-játékok C64-portjaiból ismert Anthony Crowthert és azt a David Bishopot, aki például a novotrade-es Eureka! fejlesztésénél volt a brit kapcsolat, és már ment is a fejlesztés (hozzá kell tenni, hogy Bishop többnyire projektvezetői, esetleg marketinges munkákat csinált, de itt fejlesztő volt).

A játék egyszerű szabályok mentén felépülő, körökre osztott cucc volt. Adott egy négyzethálós pálya, amin van egy csomó padlóelem, ezek egy részén különböző nagyságú bombák találhatók. A legkisebb bombákat főhősünk (valami pacaszerű lény, esetleg robot, de a borítókép alapján egy ember) be tudja robbantani úgy, hogy a bombák a következő lépésnél robbannak. A kis bombák a szomszédos mezőkön levő bombákat is berobbantják, így lehet a nagyobbakat is felrobbantani. Igen ám, de a nagyobb bombák nagyobb területen durrannak (és indítanak be újabb bombákat), és könnyű összehozni egy pusztító láncreakciót. A cél a pályán levő összes bomba felrobbantása úgy, hogy főhősünk ne kapjon a detonációkból. És nyilván a feladatot bonyolítja egy csomó speciális padlóelem, például jég, amin továbbcsúszunk, teleportkapu, sínek, amiken a bombákat lehet mozgatni, satöbbi.

Crowther és Bishop érdekes módon állt a fejlesztéshez: mindketten nagyon bírták az izometrikus nézetet, ezért így alkották meg a játékot. Azt viszont belátták, hogy ebben az ál-3D-ben már közepes méretű pályák is nehezen áttekinthetők, és csináltak egy felülnézeti 2D nézetet is. Szóval a játékos vagy a szebb nézetben játszik, és nem tudja, mit csinál, vagy a használhatóság kedvéért átvált egy nem túl izgalmas négyzethálós nézetre. Persze a játék dobozára és hirdetéseibe az izometrikus nézetről készültek screenshotok.

A játék motorja két hét alatt el is készült, ezután már csak a pályákat kellett megalkotni. És Bishopék itt találtak ki két zseniális húzást. Az egyik az volt, hogy mivel ismerték a brit fejlesztők többségét, megkérték pár nevesebb kollégájukat, hogy csináljanak egy-egy pályát (vagy akár többet). Ennek a meghívásnak sokan eleget tettek, például a Head Over Heelst alkotó Jon Ritman, vagy éppen Andrew Braybrook (Paradroid), Geoff Crammond (The Sentinel, Stunt Car Racer) és Jeff Minter (Attack of the Mutant Camels). Onnantól kezdve persze lehetett úgy reklámozni a játékot, hogy lám-lám, micsoda nevek dolgoztak rajtra. A másik nagy húzás pedig az volt, hogy a fontosabb játéklapok is meghívást kaptak, hogy vegyenek részt a pályaalkotásban, így volt például ZZAP- és Crash-pálya is. Persze ezek után az érintett játéklapok eléggé kesztyűs kézzel bántak a Bombuzallal, amikor 1988-ban megjelent (az összes akkor fontos platformra), és kritikaírásra került sor.

Pedig a játékot lehet kritizálni, leginkább azért, mert nagyon hiányzik belőle egy rendes játékív. A 250 pályán haladva nagyon hamar jutunk el nehéz szintekhez, aztán össze-vissza alakul a pályák nehézsége, miközben nincsenek olyan pályák, amik megtanítanák a játékosnak egy-egy új pályaelem működését. És persze egy ilyen logikai játék vonzereje is sokat csökkent 2023-ra, amikor egy mobilon már sokkal jobbak elérhetők százszámra. Azért akinek bejön a koncepció, próbáljon rá nyugodtan, a GOG-on fent van, de érdemes megvárni egy akciót. Aki pedig a játék spinoffjaira és folytatásaira is kíváncsi, hallgassa meg a podcastet, Grath jól összeszedte ezeket.

Legközelebb jövő héten jövünk vendéges Checkpointtal. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a kilencedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20230319.png

További támogatóink:

Kiss András, HunterXXL, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, Bera Nándor, Nagy Alexandra, Kurucz Ádám, Kecskés János, Nagy Gyula, Lidérc, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Klisz Gábor, cue, zsovez, Dreska Szilárd, Csicó, Tzupi, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, TheLastNinja, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, Szabó Ferenc, Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, TH1, Signomi, Bazzs, PsyZed, gandalf, polipropilén, kalanneni, Solymi81, ÁjmekszGera.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

1 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr8018075386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2023.03.20. 06:23:44

teljes nevén: it's dynamite! bombuzal
nekem a silmarils-féle boston bomb club jobban bejött.
süti beállítások módosítása