HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

  • Lóval ne: @Zolexx: A kidolgozottság a Microprose, Papyrus vagy más fejlesztők versenyjátékaihoz képest valób... (2024.03.29. 11:03) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • manson karcsi: @Zolexx: a stunts nagyon előremuató volt. 1990-ben arcade-ben olyanok jöttek ki, mint a moonwalker... (2024.03.28. 18:33) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • kemi242: Ennek a játéknak nekem a zenéje maradt meg. Emlékszem, osztálytársam hívott át, hogy hallgassam me... (2024.03.28. 09:42) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • Zolexx: Hát akkoriban az ilyen jellegű játékok csak a játéktermekben voltak csodák, esetleg valami gyorsab... (2024.03.28. 07:28) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • molnibalage: @Karvaly: Köszönöm. Meg még jó darabig a sorozat, de lehet, hogy lesz egy hosszabb szünet, mert re... (2024.03.27. 13:30) Checkpoint 5x20: Harci repülőszimulátorok
  • Utolsó 20

Checkpoint Mini #200: Super Mario Bros. és The Great Giana Sisters (+ a 10 legjobb videojátékos testvérpár)

2022.12.24. 22:00 Stöki

cpmini_200.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Nem direkt intéztük így, hanem így jött ki (jó, az év végi dömping kicsit segített): a 200. Checkpoint Mini került karácsonyra. A századikra egy hosszú  Tetris-adást adtunk, a kétszázadiknak is meg akartuk adni a módját. Kitárgyaltuk hát azt, ami nyolc évada érlelődött: helyére raktuk a Super Mario Brost és a The Great Giana Sisterst a békés egymás mellett játszás jegyében. Mondanunk sem kell, hogy simán nagy adás hosszúságú lett ez a "mini", főleg hogy toplistáztunk is. Ezzel kívánunk mindenkinek nagyon boldog ünnepeket. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

Cikk most nincs (lehet, hogy később lesz), mert nem akartam összecsapni pár bekezdésben, és mert ki akartam tolni az adást még december 24-én. Aki a szövegért jár ide, még várjon kicsit.

Viszont a  toplistáinkat iderakom, mert toplistáztunk is: ha már  200. adás bratyók és hugik körül bonyolódott, összeszedtünk pár erős videojátékos testvérpárt, néha elég szabadon értelmezve a "testvér" fogalmát. Íme a listák, amiket megszültünk:

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Mario és Luigi (Mario-játékok, 1985-)

2. Solid és Liquid Snake (Metal Gear Solid, 1998)

3. Nathan és Sam Drake (Uncharted 4: A Thief's End, 2016)

4. Basch és Noah von Ronsenburg (Final Fantasy XII, 2006)

5. Evie és Jacob Frye (Assassin's Creed Syndicate, 2015)

6. Fiona és Sasha (Tales from the Borderlands, 2014)

7. Sabin és Edgar Figaro (Final Fantasy VI, 1994)

8. Sans és Papyrus (Undertale, 2015)

9. Maya  és Mia Fey (Ace Attorney sorozat, 2001-)

10. Investigator és Instigator (Investi-Gator, 2018)

1. Henry és Sam (The Last of Us, 2013)

2. Nathan és Sam Drake (Uncharted 4: A Thief's End, 2016)

3. LeChuck és Guybrush (elég véleményes, de Monkey Island 2: LeChuck's Revenge, 1991)

4. Rosalind and Robert Lutece (Bioshock Infinite, 2013)

5. Amicia és Hugo (A Plague Tale: Innocence, 2019)

6. Zöld és lila csáp (Maniac Mansion, 1987)

7. Sean és Carl Johnson (GTA San Andreas, 2004)

8. Chris és Claire Redfield (Resident Evil 2, 1998)

9. Billy és Jimmy Lee (Double Dragon, 1987)

10. Mario, Lugi, Giana és Maria ebből az adásból (Mario- és Giana játékok, 1985-)

Mivel ebben a kategóriában bőven lehet még találat, várjuk kommentben a ti tippjeiteket és listáitokat is. Legközelebb napokon belül jövünk újabb Minivel. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a nyolcadik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20221122.png

További támogatóink:

Kiss András, HunterXXL, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, Bera Nándor, Nagy Alexandra, Kurucz Ádám, Kecskés János, Nagy Gyula, Lidérc, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Lemon Alvarez, Klisz Gábor, cue, zsovez, Dreska Szilárd, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, TheLastNinja, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Kovács Tamás, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, Szabó Ferenc, Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, TH1, Signomi, Bazzs, PsyZed, gandalf, jaga, polipropilén, kalanneni.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

27 komment

Címkék: retro podcast toplista mario giana checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr8418009566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Generic Jingle 2022.12.24. 22:16:41

Lehet Mario az eredeti, de Giana az igazi!

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2022.12.25. 13:14:27

várunk kicsit.
addig is akik eszembe jutottak:
trucy és polly wright (apollo justice)
lucas és claus (earthbound 3)
kitana és milena (mortál szombat)
noob és subzero
kratos és herkules (dog of war)
travis és jeane (no more heroes)
billy lee @ jimmy lee
paxton fettel és pointman (f.e.a.r.)
sepiroth és cloud (final fantasy)
billy és jimmy (double dragon)
tery és andy bogard (kof)

Dukefazon 2022.12.25. 18:30:45

Final Fantasy testvérek, és nem Claire és Serah Farron-t mondod a Final Fantasy XIII-ból? De tovább megyek, elsőre a Final Fantasy IV-ból Palom és Porom jutott eszembe, volt nekik egy ütős pillanatuk, amin bekönnyeztem huszonpáréves fejjel is amikor először játszottam a játékot.

Guybrush és LeChuck testvérek! Ha a Monkey Island 2 canon, akkor azok. Ugyanis ahhoz, hogy a voodoo babát megcsinálja Guybrush, ahhoz 4 alapanyag kell:
Something of the Thread
Something of the Head
Something of the Body
Something of the Dead

És az utolsó a dead, annak valamilyen hozzátartozónak kell lennie, és van egy olyan szoba, ahol az elveszett szülőket lehet átvenni, ott vártak LeChuck és Guybrush szülei akik már csontvázak voltak -> sakk és matt, testvérek, különben nem működött volna a voodoo babát létrehozó varázsbigyó!

Viktor Fulop 2022.12.26. 00:27:48

Eloszor is ezt a Giana es Double Dragon fikazast semmilyen formaban nem minositenem, de:
Ilidan es Malfurion Stormrage, joreggelt!

Lóval ne 2022.12.26. 06:04:58

@Viktor Fulop: Ha Warcraft akkor már inkább Magni & Brann (& Muradin) Brozebeard. Hiába klisés, de a törpéknél legalább megvan az a fejlesztői akarat hogy mindketten agyára mennek a játékosnak a lehető legidegesítőbb küldetésekkel, egy MMO-ba több nem is kell.
Illidannak írták egy elég erős catchphrast, de Malfurion meglehetősen üres személyiség. Nehéz vele azonosulni, hiszen mindig egy kis papucs volt az Erős Nőt játszó csaja mellett. Már ha persze az ember nem ugyanazzal a problémával szembesül a saját életében, hogy a béta tesóddal ugyanarra a nőre tepertek akivel te összejössz, a bratyódat lecsukják 10.000 évre szerhasználat miatt, de aztán a szerelmi- és világfájdalmából olyan haragot kovácsol amivel kipicsázza a legnagyobb gonoszt az univerzumból. Annyi hogy druida ezért bejönnek neki a virágok és őzikék.

larry 2022.12.26. 18:20:33

@Dukefazon: Nem egyértelmű. Boybrush elmondja a RtMI-ban, hogy Guybrush mindig máshogy meséli a történeteit, ezért nem nincs olyan, hogy Monkey Island kánon. De ezért (is) szeretjük.

larry 2022.12.26. 18:25:08

Így hirtelen:
Játszható:
Ivan és Igor Dolvich (Jagged Alliance 2) - Ivan a JA1-ben is alap, Igort meg simán megéri felvenni

NPC:
Mammago brothers (Beyond Good and Evil) - jamaikai szerelő orrszarvúk, definíció szerinti menőség
Fantastic Flying Fettucini Brothers (Monkey Island) - ha nem lennének, Guybrushnak nem lenne pénze dolgokra, ami miatt már az elején megállna minden
Mephisto, Baal, Diablo (Diablo 2) - nem is hasonlítanak, de azt állítják, hogy testvérek
Olgierd és Vlodimir von Everec (Witcher 3 - Hearts of Stone DLC) - csoda ez a DLC

AarPoe 2022.12.27. 07:37:09

Nem meglepőek a Giana-ra érkezett kommentek, ahogy természetesen a két játék népszerűsége sem játszik egy ligában - legalábbis itthon biztosan nem. Ebben persze nyilván az is benne van, hogy Nintendoja érthető módon itthon szinte senkinek nem volt - nem is nagy érvágás azt a kettő játékot tekintve, ami kvázi összesen a nevükhöz fűződik.
Szemben a C64-gyel. :)

A 35 milliós Mario-eladás pedig semmi másnak nem köszönhető, mint hogy - ahogy említve is lett - a géphez adták, nem volt opció a vásárlás. Ezen semmilyen japán elvakultság sem segít sajnos.

Pert pedig az ellen indítunk, akitől félünk: nyilván amikor a N. jogi osztálya meglátta a Giana-t, azonnal szólt a sziréna, hogy gáz van gyerekek, lepipáltak minket. Jelzem, teljes joggal.

A Giana valóban sokkal nehezebb, de az említett pontos Mario irányítást nem értem: szándékosan fél mp-el később ugrik és áll meg/fordul Mario a kiadott parancshoz képest, Giana viszont azonnal. De kellett is a pontosabb irányítás a Giana sokkal sűrűbb pályájához. Pár idegesítő momentumra azért onnan is emlékszem, főleg a végefelé.

Az valóban jobb ötlet, hogy Mario megnő Giana-val szemben - a kócos haj önmagában nálam nem jelentett magasabb szintet vagy könnyebb/advanced-abb karaktert. De itt nagyjából vége is a Mario pro mérlegének... :)

Chell/Glados párosa - Portal
A Firewatch őrpárosa
az utóbbi időkből így hirtelen.

Szekrényszagú néni 2022.12.27. 13:39:03

Beavis & Butt-head, bár ők nem tudom, testvérek-e, egyes eredetlegendák szerint igen, de van róluk videójáték és utcahosszal verik az összes többi nyomottat, az tuti.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2022.12.27. 15:57:53

@Szekrényszagú néni: a mozifilmek alapján különböző anyjuk és apjuk van, szóval nem rokonok.

Szekrényszagú néni 2022.12.28. 11:50:29

Lehet, hogy rosszul emlékszem, a Do America c. egész estésben asszem találkoztak egy (vagy 2?) öreg motorossal a sivatagban, ez bevallotta a tábortűz mellett, hogy életében egyszer szkórt 15 éve a Highland nevű helyen.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2022.12.28. 15:23:53

@Szekrényszagú néni: kettővel. de utána a do the universe egészestésben fény derül a családfájukra is. ;)

szomjasferi · http://szomjasferi.blog.hu 2022.12.28. 21:00:28

Régóta vártam a Giana minit, kíváncsi voltam a pro és kontra érvekre, mind Stöki és Grath illetve a kommentelők részéről.
Gianat 1991-92 környékén ismertem meg C=64en magnókazettáról turbóval betöltve, majd drót darabbal/kisollóval az user port két pólusát rövidre zárva reset után a megfelelő sys vagy poke (már nem emlékszem pontosan) megadva örök élettel vágtunk neki a kalandoknak. Közben rohadtul vágytunk a Nes re mert az elektro kalandort néztük a TVben éshát ami a tvben van az a menő.
A 2000 es évek elején meglett a nes is lomispiacról gombokért úgyhogy a Mariózás élménye sem maradt ki.
(A nes cimborámhoz került gyerekeivel mai napig máriózik)
Napjainkban:
C=64 megvan (de már floppyval usbn keresztül PCről bármit rámásolhatok) Quick Shoot és CompetitionPro joyok.

Rapsberry Pi Retropie-al Snes jellegű kontrollerek (melyek kínai mesterek keze munkáját dicsérik)

Saját tapasztalat
Gianát izommemóriából évek után elvittem a 12. pályáig.
Máriót 5.ig.

Gyerekeim akik játszanak 10 és 9 éves lányok. (A 6 éves csak Chris Hueselbeck zenéit szereti)
Inkább Gianával játszanak, szerintük az a könnyebb.

Valahogy nekem is inkább Giana jön be.

A "gázmaszkos"Gianát eddig nem ismertem. De a napokban kivizsgáljuk.

(Gyerekeim más játékokkal is játszanak Bomberman Wizard of Wor, illetve Lego....kalapács befagyott tócsa stb....)

GépBalta 2022.12.28. 22:46:50

Gary és Phil Neville az első nemtomhány fifából.

joeperry · http://joeperry.blog.hu/ 2022.12.28. 22:59:22

Ahogy befigyelt itthon a sárga kazettás Famicom klón (amit akkor persze még Nintendónak hívtunk) valami 25+ éve, elég gyorsan lejött, hogy lehet kb tíz perc játékkal a warp zone-okkal eljutni a 8-as szintre, de ott persze már megállt a tudomány, sosem vittem végig :) Amit viszont imádtam és végig is tudtam játszani hasonló stílusban, az az Adventure Island, bár az is rohadt nehéz volt.

AarPoe 2022.12.30. 13:00:05

Teljesen kiment a fejemből, hogy valami jót is mondjak: a Czigány családot személyesen is ismertem, az akkor nemrég kapott újkori nevén Tiszaújvárosból, szülővárosomból.
Hatalmas felhajtás övezte a gép érkezését, a játékot a helyi TV is élőben adta valami módon, persze ez akkor csúcstechnikának számított. Nem kizárt, hogy kontaktot is tudok adni hozzájuk, ha van rá ilyen irányú igény.

desperado 2023.01.02. 17:52:46

Nem igazan ertem, hogy nem tiszta ki masolt kitol, ha a kezdokepernyokon ott van a keszites evszama?!

desperado 2023.01.02. 20:18:51

Hades: kb.mindenki mindenkinek rokona:) de a Fury Sisters naonteccettek

Hidden fremen 2023.01.03. 16:03:40

Az SSI-es Krynn trilógiában NPC-ként találkozhatunk a Majere ikrekkel.
Biztos van sok olyan Star Wars játék, ahol a Csillagjáró ikrek is benne vannak. Ha más nem akkor a Masters of Teräs Käsi. Ami - kövezzetek meg - nekem bejött. Irigyeltem is a Playstation tulajdonosokat egy kicsit miatta. Vagy akár a klónok is tesók, nem?
A Ducktalesben is benne van a három - nem tudom a nevüket - kiskacsa.
Sportjátékokban is vannak tesók.
Ja és a Lemmings kolónia is elég belterjesnek tűnik...

Ripburger 2023.01.06. 13:56:46

@manson karcsi: Na, köszönöm. Erre gondoltam, csak tegnap kutyafuttában belinkeltem a másikat. Rosszul emlékeztem, azt hittem csak Kosmicról volt ilyen video, és a Niftski rekordról már nem. De ez a jó (vagyis a jobbik).
Szóval ha valakit érdekel Mario mozgása, működése, pixelek és sub-pixelek, akkor manson karcsi féle linket / videót nézze végig.

slima · http://fightmusic.hu/ 2023.01.13. 16:34:53

Guybrush, LeChuck dologgal kapcsolatban (SPOILER!!!)...a második rész vége alapján testvéreknek gondolnánk, ugyanakkor a Returnben egyből kiderül, hogy Boybrush és barátja Chuckie az, akik a második részt eljátszották, és a két felnőtt akikhez a második rész végén kijöttek, nem a szüleik.
Boybrush szülei Guybrush és Elaine, Chuckie pedig csak a barátja aki a második részben LeChuck szerepét játszotta a sztorizásban.
Szóval ha a harmadik részt nézzük, akkor GB és LC nem testvérek. Minden ami a második részben történt, csak egy Boybrush féle történet, amit Chuckieval kitaláltak, tehát ha a Something of the dead alapján testvérek is lennének, mindez csak a Boybrush által mesélt sztoriban igaz...a harmadik részben Guybrush és Lechuck viszonyáról azon kívül hogy örök nemeziseik egymásnak, más nem derül ki szerintem...maximum az, hogy GB minden sztorit elferdít, felét sem szabad elhinni...ha a "nehezebbik" verzióban játssza az ember, akkor tudja, hogy honnan / kiktől tanulta a fordulatos sztorimesélést :)

Generic Jingle 2023.02.03. 21:25:27

Anno nekem volt egy másik Giana játékom is C64-re, 1990 környékén, de nem nagyon találom a neten, lehet, hogy valami fan made verzió volt.

Kit Fisto 2023.02.10. 03:40:04

A Giana Sisters számomra örök kedvenc! Szerencsére van belőle több is, nekem 12 Giana játékom van C64-re. Van szerkesztő is, lehet akár sajátot is csinálni. Szerintem pl. a Super Mario Brosnál azért jobb.
A Marioval először PC-n játszottam, de az csak egy rövid, pár képernyős valami volt. Aztán később SNES emulátoron játszottam a Super Mario Worlddel. Az valóban egy szuper játék!

Kit Fisto 2023.02.17. 13:21:38

Remélem nem baj, lenne még pár gondolatom a podcastben elhangzottakra:
Sosem gondoltam, hogy a Giana ugyanolyan, mint a Mario. Szerintem teljesen más. Jóval több különbség van, mint egyezés. Mindkettő sidescroller platformer, mindkét karakter kis bogyókat tud lőni, és a fejével rombolni a felette lévő platformot, és mindkettőnek van továbbcsúszása, nem lehet egy pillanat alatt megállni. Kb. ennyi az összes egyezés!
Giana nem nő meg, nincs adott ideig tartó sérthetetlenség, viszintesen mozgó platformok, növény, amin fel tudna mászni, nincs katapult, ami fellöki a magasba, nincsenek forgómozgást végző akadályok, amiken át kell jutni, Gianára nem lőnek tűzlabdát és ágyú lövedéket.
Nincsenek világok, amik alpályákra vanak osztva. Csak sorerendben egymás után 32+1 pálya.
Viszont a Gianában vannak sérthetetlen ellenfelek, halálos a víz, ő sosem megy víz alá, de a tűz ellen védetté válik, ha felveszi a vízcseppet. Felvehető óra, ami lefagyasztja a képernyőn látható ellenfeleket, és ugyanígy bomba, ami elpusztítja őket. A Gianában vannak teleportok másik szintre. Ja, és némelyik platformdarab, amit megfejel, kődarabként esik le és ott is marad. Most hirtelen ennyi jutott eszembe, de biztos van még pár különbség.
Grafikailag is teljesen mások, kivéve mondjuk a téglafalakat, de a 8 bites grafika már csak ilyen, adott dolgok nagyon hasonlóak lesznek a kis felbontás, és a memóriával való takaréskoskodás miatt. Ráadásul a Giana nehezebb, nagyobb ügyességet igényel.
Ugye, hogy nem is olyan egyformák?
Különben nekem nem tetszik a Marioban, hogy megnő, úgy elég otrombán néz ki a picihez képest, mikor aranyosabb, és könnyebben elfér az ugrabugrálás közben. Mindkét játék nagyon jó, nem is értem, Greth miért utálja annyira a Giana Sisterst. Elismerésre méltó játék a C64 szerényebb képességeihez mérten. A Giana Sisters belefér 64 kbyteba!
Én mindkettőt szeretem, de a Gianát jobban, egyszerűen mert abban egy kislány a főszereplő, nem egy durungbajszú pasas, aki vízvezetékszerelő.. ;)
Tervezem, hogy megtanuljam a Python programnyelvet, és játékot is akarok fejleszteni. Kislány karakterem biztos lesz, már most megvan a neve, Magdalena :) De olasz, kezeslábast viselő pasas totál biztos, hogy eszembe nem jutna!

Kit Fisto 2023.02.17. 13:30:20

Bocsánat, elírtam a neved Grath!
süti beállítások módosítása