HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #188: Bermuda Syndrome (+ a 10 legjobb játék, aminek földrajzi hely van a címében)

2022.08.08. 22:18 Stöki

cpmini_188.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Valamelyik Checkpoint Nowban előkerült a Bermuda Syndrome, és a screenshotok láttán annyira kedvet kaptunk hozzá, hogy egy Mini - sőt, egy toplistás Mini - lett a vége. Mit ér a Flashback-klón, ha német? Mit ér a szuper grafika, ha béna az irányítás? Mit ér az 1995-ös klasszikus, ha 2022-t írunk? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

Hát ez most elég rövid cikk lesz, mert a Bermuda Syndrome készítőiről szinte semmit nem találni a neten. Nincsenek fennmaradt (legalábbis angol nyelvű) interjúk, fejlesztői sztorik, csak annyit tudni, hogy a Century Interactive nevű stúdió fejlesztette a játékot, a BMG Interactive meg kiadta 1995-ben. A Century Interactive amúgy német csapat volt, 1991-ben alapította bizonyos Martin J. Schwiezer, és a Bermuda Syndrome volt a legnagyobb sikerük, bár csináltak más játékokat is.

A Bermuda Syndrome le sem tagadhatná, hogy az 1992-es Flashback ihlette (az meg le sem tagadhatná a Prince of Persiát, szóval az is eszünkbe juthat). Tehát képernyők között kell mászkálni, ugrálni, kapaszkodni, és hol harcolni, hol pedig mindenféle logikai fejtörőket megoldani. Mindez elképesztően szépen rajzolt hátterekkel és csodásan animált szereplőkkel - hát mi mehet félre?

Az irányítás, az. Sajnos a Bermuda Syndrome akármilyen jól néz ki ma, szinte játszhatatlan, és gyanítom, hogy megjelenésekor is nehézkesnek számított. A tárgylista kezelése és a tárgyhasználat egészen kriminális, és mivel sokszor időre kell reagálni valamire, garantált az idegbaj, ha ma megpróbálkozunk a játékkal. Ráadásul a játék elég nehéz is, még normális irányítással is komoly kihívás lenne végigtolni.

Kár érte, mert amúgy nagyon pofás ma is, és kellemes pulpos sztorija van egy titokzatos dzsungelbe lezuhanó pilótával, aki hirtelen dínókkal találja szemben magát, és egy alulöltözött, törzsi viszonyok közt élő nőt kell kísérgetnie (hogy ez a nő hogyan tett szert francia akcentusra, az jó kérdés). A Bermuda Syndrome amúgy nem lett sikeres, és ezért a tervezett folytatása sem készült el - a kritikusokon nem múlt a dolog, mert anno a szaklapok eléggé dicsérték, persze főleg a látvány miatt.

És még nincs vége, mert toplistáztunk is. A  Bermudából indulva a 10 legjobb játékot próbáltuk összeszedni, aminek valós földrajzi hely szerepel a címében. Kitalált ország- és városneveket nem vettük figyelembe, és hanyagoltuk a "világ" és "föld" szavakat is, ugyanakkor a Földön maradtunk, azaz bolygó- és galaxisnevekkel sem éltünk. Íme a listák, amiket megszültünk:

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Prince of Persia (2008)

2. Rome: Total War (2004)

3. Shadowrun: Hong Kong (2015)

4. Midnight Club: Los Angeles (2008)

5. Cosmology of Kyoto (1993)

6. 428 Shibuya Scramble (2008)

7. The NewZealand Story (1988)

8. Aconcagua (2000)

9. Galaga (1981)

10. Sakura Wars III: Is Paris Burning? (2001)

1. Prince of Persia (1989, 2008)

2. Luxor sorozat (2005-2012)

3. Sid Meier's Gettysburg (1997)

4. Call of Juarez játékok, kivéve a The Cartel  (2006-2013)

5. Europa Universalis sorozat (2000-2013)

6. Rome: Total War (2004)

7. Rush For Berlin (2006)

8. Phoenix Wright: Ace Attorney (2001)

9. Hotline Miami (2012)

10. Congo Bongo (1983)

Mivel ebben a kategóriában bőven lehet még találat, várjuk kommentben a ti tippjeiteket és listáitokat is. Legközelebb holnap jövünk új adással. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a nyolcadik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20220309.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, zsovez, Bera Nándor, Nagy Alexandra, Kurucz Ádám, Kecskés János, Nagy Gyula, Lidérc, MLM a tét, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Lemon Alvarez, Klisz Gábor, cue, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Rauminen, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Kovács Tamás, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, Szabó Ferenc, Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, TH1, Signomi, Bazzs.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

18 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr3817887895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dukefazon 2022.08.08. 23:32:33

Annyira éreztem, hogy ma jönni fog új epizód, köszi!

Sose hallottam régebben erről a játékról, de amikor pár hete kerestem a Genocide című Abuse klónt, akkor belefutottam és nem nézett ki rosszul. Valószínűleg ha gyerekkoromban láttam volna, megfogott volna, mint ahogy a Flashback is. Most így elnézve a gameplay videót, nekem az OnEscapee jutott eszembe, az is egy hasonló oldal nézetes platformer-jellegű készítmény, amit erősen inspirált a Flashback és abban is van sok egyedi megoldás, olyan mechanika, ami csak 1-2x fordul elő és nem annyira szigorúan step-platformer lövéssel, mint a Flashback.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2022.08.09. 06:26:27

thumbs up a cosmology of kyoto-ért.

DraconisGladius 2022.08.10. 14:00:08

Wow nagyon király top lista lett mindkettő. Mondjuk a Grath-éből 4-nek a nevét sem hallottam soha. Ami nekem hiányzik belőlük az a Ghost of Tsushima, és Detroit Become Human.
Az én top 10-em így nézne ki:
1. Ghost of Thushima
2. Prince of Persia: személy szerint a Sands of time
3. Detroit Become Human
4. Syberia (az első két rész)
5. Desert Strike: Return to the Gulf. - egy kis cheat talán, de sztem belefér
6.Rome: Total War
7. L.A. Noire
8. Shadowrun: Hong Kong
9. Ghostwire: Tokyo: számomra az idei év egyik pozitív csalódása
10. Transartica : Artica egy ős kontinens. Ezt a játékot imádtam gyerekként (vonatos, harcolós, felfedezős), lehet felnőttként már nem lenne olyan jó, nem merem kipróbálni :)

Hidden fremen 2022.08.11. 11:44:48

Kettő jut még eszembe, amivel játszottam:
- Where in the U.S.A. Is Carmen Sandiego? (Ezzel inkább a haverom játszott, mert ő már a gimiben is tudott jól angolul. Én csak néztem.)
- Manchester United Europe. (Az első jól működő PC-s foci volt.)

GépBalta 2022.08.11. 13:04:59

Első helyre tenném a népszerű jugoszláv nyaralóhelyet a nevében viselő játékot, a KotOR-t. Csodálkozom, hogy nektek nem jutott eszetekbe. :D

Generic Jingle 2022.08.11. 22:59:03

A mellékelt videó vége elég érdekes lett...

Generic Jingle 2022.08.11. 23:01:21

A Stöki által megénekelt The Train című játékba nagyon sok időt tettem be, és emlékeim szerint ki is vittem.

A Mother Russia meg egy Iron Maiden dal is volt az 1990-es lemezen.

GépBalta 2022.08.12. 11:09:09

@manson karcsi: Kettő van belőlük. Kotor (Kotoriba) Horvátországban van, Kotor (Котор) esetleg régiesen/olaszosan Cattaro pedig jelenleg Montenegró része és az Adriai-tenger partján van.

@Generic Jingle: Én nem bírom megjegyezni ezeknek az ex jugoszláv országoknak a neveit, elhelyezkedését és etnikai összetételét, úgyhogy teljes nyugalommal szoktam Jugoszlávnak nevezni az ottaniakat.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2022.08.12. 17:25:43

@GépBalta: a montenegrói kotorról nem tudtam. amúgy én is jugoszláviának hívom, a zoomerek legnagyobb örömére.

Szekrényszagú néni 2022.08.13. 14:51:13

Nem akarok felvágni, de Szlovéniát azért meg tudom különböztetni, mert onnan jött a Laibach.

A Cosmology of Kyotóval amúgy játszottam baromi régen, tanulságos volt meghalás után kijönni a nyúzott halottakkal meg démonokkal teli pokolból és kezdeni elölről a réten.

Flankerr 2022.08.13. 18:25:33

@Generic Jingle: A Stöki által megénekelt The Train című játékba Nagyon sok időt tettem be, és emlékeim szerint ki is vittem.

Én talán 1x vittem végig C-64-n de rohad sokat játszottam vele. Floppyról is sokat töltött, de cserébe volt benne vagy 4 "minijáték" benne:

- a vonat/mozdony menedzselése: elindulás/megállás, szénpakolás, gyorsítás, lassítás, megállás:
- a támadó német repülőgépek lelövése
- állomásokon a váltót átállító munkatárs megvédése, az ellenséges tüzelőállások kilövésével.
- hidaknál a vízből ránk lövő német hajók kilövése

Kihagytam valamit?

Generic Jingle 2022.08.14. 19:19:58

@Flankerr: Nagyon régen (30+ év) játszottam vele, így puskáznom kellett: a Mobygames-en lévő képek alapján az állomáson még bele kellett olvasni a német üzenetváltásba is, és üzenetet is kellett küldeni az ellenállóknak.

www.mobygames.com/game/train-escape-to-normandy/screenshots

Flankerr 2022.08.15. 01:48:44

@Generic Jingle: Ó, és tényleg. Persze anno még én se tudtam mi ezeknek a szerepe, asszem mindig no message-t nyomtam tizenévesen. És arra se emlékeztem eddig hogy kétféle állomás elrendezés is volt :)

Kit Fisto 2023.03.03. 16:45:51

Megnéztem egy videót a Bermuda Syndromeról, és nekem nagyon tetszik. Emlékszem rá valamelyik játékos magazinból is, de különben sosem volt szerencsém hozzá. A grafikája tényleg nagyon jó, engem egyből megfogott. A dínók, és a hősnő is, aki fél mellét kitéve kolbászol egy videójátékban. :) Ez mekkora poén! De nem csak ez, szerintem a játék egésze nagyon vicces. Ahogy néztem a videót, töbször is fel kellett röhögnöm a történések, a krapek animációi láttán. Ez a játék elérte azt a faktort, amikor valami olyan rossz, hogy az már jó! Szerintem ez egy paródia, ezt nem gondolhatták komolyan! Minden erre vall, még a nő francia akcentusa is. És így nem is idegesítő, hanem vicces! Már le is töltöttem egy retró játékos oldalról. Jó ötlet volt a Minibe!

Toplista: Földrajzi neves játékból azért nincs túl sok, elég nehéz úgy összeállítani tizet, hogy még jók is legyenek. Ráadásul a legtöbbje stratégia, amit én nem kedvelek. Nekem nem is sikerült, de egy kis csalással azért összehoztam, mindjárt 11-et is!

Driver: San Francisco
Prince of Persia
Cobra Mission: Panic in Cobra City
The NewZealand Story
Cisco Heat
Arctic Adventure
Aunt Arctic Adventure
Boston Bomb Club
Arcticfox
Test Drive II Scenery Disk: California Challenge
Test Drive II Scenery Disk: European Challenge

Na igen, itt több is magyarázatra szorul..
Cobra City egy kitalált város, nem létezik. De földrajzi név!
(különben a játék kiváló)
Cisco a San Francisco földrajzi név rövidített változata. ;D
A Test Drive 2 pályadiszkek ugyan nem külön játékok, de külön lettek kiadva, és a videójáték kategóriába sorolhatók.

Most is adnék tippet, toplistához és mindjárt kettőt is, a mostani témához igazodva: Olyan játékok, amiben lenge öltözetű hölgyek szerepelnek.
Vagy olyanok, amiben dínók vannak, vagy legalább egy.

De Minihez is adnék egy tippet, ha már a Cobra Missiont idehoztam, az szerintem nagyon megérdemelne egy Minit! Biztos élveznétek a tesztelését is, egy igazi gyöngyszem a DOS-os érából.

Kit Fisto 2023.03.09. 19:04:41

Bocs, dínós játékokról volt már toplista, A Turokos Miniben..!
süti beállítások módosítása