HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #186: Princess Tomato in the Salad Kingdom

2022.07.08. 22:45 Stöki

cpmini_186.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Most megint Mini jön, bár legutóbb is az volt, de előtte meg két nem Mini adást toltunk, szóval így áll helyre az univerzum rendje. Meg úgy, hogy beszélünk egy obskúrus régi konzoljátékról, mert ilyen Mini már rég volt. A NES egyik elfeledett klasszikusát hoztuk el ma nektek, ami eredetileg nem is konzoljáték volt: fogadjátok szeretettel Paradicsom Hercegnőt, aki a Salátakirályság sorsát igyekszik jobbra fordítani. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

Mostani szentenciánk tehát a Princess Tomato in the Salad Kingdom (avagy Sarada no Kuni no Tomato Hime), amit a Hudson Soft fejlesztett és adott ki. Eddig nem sokat beszéltünk erről a cégről, pedig a japán játékipar egy emblematikus alakja volt. 1973-ban alapította egy testvérpár, és eleinte rádióelektronikával foglalkoztak, aztán a hetvenes évek végétől bejöttek számítástechnikai termékek is. Ezeket úgy próbálták népszerűsíteni, hogy házilag pötyögött kis programokat, játékokat adtak a hardverek mellé, aztán egy ponton rájöttek, hogy lehet, hogy a játékokban amúgy több pénz lenne. Legnagyobb sikerük talán a Bomberman sorozat volt, de azért akadtak kisebb emlékezetes szériáik is (például a Bonk). 2012-ig húzták, akkor beleolvadtak a Konamiba.

Szóval a Hudson Softnál a nyolcvanas évek elején felmérték, hogy mi a menő játékműfaj szerte a világon, és azt látták, hogy a szöveges kalandjáték nagyon megy Amerikában. Megpróbáltak hát ilyeneket alkotni, részben nyúlva a Sierra sikeres játékaiból egy-egy fogást, de a végeredmény sosem lett klónszagú, annyi japán kreténséget (vagy kretén japánságot) sikerült belevinni. Erre jó példa a Princess Tomato in the Salad Kingdom, ami 1984-ben jelent meg japán otthoni számítógépekre, előbb a NEC cég PC sorozatának tagjaira, aztán MSX-re is. A játék mégsem ekkor lett igazán népszerű, hanem négy évvel később, amikor a NES-port elkészült. Ebben a szövegbevitelt felváltotta egy ikonvezérelt irányítás (ugye a NES-hez nem volt billentyűzet), ami rögtön barátságosabbá tette az egészet. És hát a NES őrült sikeres platform volt, így az a csoda is megesett, hogy 1991-ben angol nyelvű verzió is megjelent, ráadásul egész jó fordítással, tele angol szójátékokkal.

Technikailag tehát a Princes Tomato in the Salad Kingdom egy egység sugarú kalandjáték, mászkálni kell a helyszínek között, beszélgetni szereplőkkel, tárgyakat keresni és használni egy ma már kicsit kényelmetlen, de 1988-ban haladónak számító irányítással. De nem is ez teszi különlegessé a programot, hanem a sztori és a környezet. A címbeli Salátakirályság nehéz napokat él: Brokkoli király meghalt, a gonosz Úritök vezír vette át a hatalmat, és rendőrállamot épített ki. A régi rend már csak Uborka lovagban bízhat, és persze hűséges segítőjében, egy Percy nevű datolyaszilvában.

Szóval jó nagy marhaság ez, egy világ tele antropomorf zöldségekkel és gyümölcsökkel, meg tele következetlenségekkel (Paradicsom hercegnő testvére például egy ember). Az egész amolyan ifjúsági kalandjáték: nagyon cuki, könnyű benne haladni, és nem igazán lehet meghalni sem benne. A kalandjátékos játékmenetet ugyan megtörik néha kő-papír-ollóra épülő "csaták", de a vesztes csatákat újra lehet játszani. Viszont mindez azt is jelenti, hogy aki ma próbálja ki a játékot, az az archaikus irányítással való megbarátkozáson túl jól teszi, ha lemegy kicsit gyerekbe. Ez nekem ezúttal kevésbé sikerült, mint Grathnek.

Kicsit kényelmes volt a június, ezért legközelebb HOLNAP jövünk az esedékes Checkpoint Now adással. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a nyolcadik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20220309.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, zsovez, Bera Nándor, Nagy Alexandra, Kurucz Ádám, Kecskés János, Nagy Gyula, Lidérc, MLM a tét, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Lemon Alvarez, Klisz Gábor, cue, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Rauminen, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Kovács Tamás, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, Szabó Ferenc, Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, TH1, Signomi, Bazzs.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

1 komment

Címkék: retro podcast nes checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr3417877493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kemi242 2022.07.11. 13:26:49

Már a címből kitaláltam, hogy valami japán őrület lesz. :)
süti beállítások módosítása