HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Now 2022/04 - Új Monkey Island játék és egyéb hírek

2022.05.09. 19:18 Stöki

Huh, április elég zűrös hónap volt, betegséggel, utazásokkal, sok háttérmunkával, ezért nem frissültünk úgy, ahogy szerettük volna, de tudjátok, év végén legkésőbb mindent behozunk. Ami tovább viszont nem várhat, az az új Checkpoint Now - tudjátok, a podcast-spinoffunk, amiben mindig összefoglaljuk az előző hónap híreit. Ebben a hónapban kivételesen egy jó hírt választottunk főtémának, az új Monkey Island játékot, ami rögtön a várólistánk elejére ugrott.

cpnow2204.png

Emellett pedig akadtak azért még fontos hírek a céges perek és más játékvilágbeli eseménye körül is, nem is beszélve egészen megmagyarázhatatlan filmes hírekről és a bőséges retrojáték-újdonságokról. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Shownotes, avagy a műsorban hivatkozott mindenféle:

Legközelebb egy héten belül jövünk Checkpoint Minivel. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorol feljebb minket az Apple, illetve ajánl másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Now adások a nyolcadik évadban:


A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20220109.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, zsovez, Bera Nándor, Nagy Alexandra, Kurucz Ádám, Kecskés János, Nagy Gyula, Lidérc, MLM a tét, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Lemon Alvarez, Klisz Gábor, cue, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Rauminen, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Kovács Tamás, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, Szabó Ferenc, Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, TH1, Signomi, Bazzs.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

27 komment

Címkék: retro podcast checkpoint now

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr5817827527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2022.05.10. 06:27:30

újranyúzzák a dead space ip-t is, sajnos.

sikitor 2022.05.10. 07:15:14

@Grath: honnan van ez a jobbágy gyilkolós mondat? Semmit nem találtam róla.

Generic Jingle 2022.05.10. 08:46:57

Giana! Legjobb platform játék evör!

Szekrényszagú néni 2022.05.10. 11:07:02

(A sIkettől még mindig falra mászok, a magam kis redneck engedetlenségi mozgalma keretében csak azért is sÜketnek fogom mondani mindenhol (ami annyira azért nem sok hely, hátra lehet dőlni.))

Dukefazon 2022.05.10. 12:46:24

Nekem sem tetszik a karater art irányzat, sajnos. Rettenetesen megörültem a hírnek, a zene, a szinkron hangok, a háttér art nagyon jó, borzalmasan örülök, hogy Ron Gilbert készíti, de az a hegedűs szellem förtelmesen néz ki, Murray-t is túlságosan leegyszerűsítették. Pontosan olyan, mint a mai modern elnagyolt rajzfilmek, minden vonal le van egyszerűsítve és stilizálva van. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne kapna esélyt, nem kell elszontyolódnia Ron Gilbert-nek, ott leszek első nap és veszem, ha lehet, akkor fizikai formában. Én mondjuk a Monkey Island 2-ben lévő Guybrush fején is fintorogtam elsőre, a Monkey Island 3 karakterei elsőre nagyon butának tűntek, de megkedveltem, és a további Monkey Island játékokat én se nagyon játszottam, egyikben sem tetszenek a karakterek... Szóval lehet, hogy ez ilyen sorozat-betegség :) Amúgy tegnap épp a Monkey Island 3 Checkpoint adást hallgattam újra, amikor beesett ez a podcast epizód, megörültem neki nagyon :)

Generic Jingle 2022.05.10. 14:19:38

@Szekrényszagú néni: Mondhatod, de csak magaddal szúrsz ki, mert a kettő nem ugyanaz.

Siket, hallássérült: kb. olyan, mint a vak a látás terén. A köznyelvben gyakran erre mondják azt, hogy süket, miközben...

Süket, nagyothalló: kb. olyan, mint a gyengénlátó a látás terén. Neki a hallókészülék olyan, mint a látónak a szemüveg.

hollario 2022.05.10. 14:20:41

Pontosítsunk, a Bezier-görbék nektek sem mondanak semmit :)

Aműgy most biztos pozitív időszakomat élem, de nekem tetszik a Doom Raytraced is és az új Monkey Island videó is.

larry 2022.05.10. 17:18:37

A Monkey Island képi világán feszülők arra hivatkoznak, hogy az még talán hagyján, hogy a rajzstílus elnagyolt, de a puppet-animation miatt olyan az egész, mint egy Unityben összedobott tucat indie-játék, semmi egyedi nincs benne. Én is ezt érzem egy kicsit. Viszont a Thimbleweed Park annyira meggyőzött, hogy még töretlen a bizalmam Ron Gilbertben.

Zolexx 2022.05.11. 07:26:28

Hát a magam részéről az A500 esetében inkább ugyanúgy megvárom a "maxi" verziót (mivelhogy bennfentes infók szerint állítólag tervben van), mint ahogy azt tettem a TheC64 esetében is. Nemcsak a működő billentyűzet miatt, hanem mert a TheC64 egy minden tekintetben kiforrottabb, jobb modell lett a Mini-nél és a nyújtott szolgáltatásokat tekintve ahhoz képest az A500 Minit egy határozott visszalépésnek érzem. Külső forrásból egyelőre csak LHA formátumú WHDLoad csomagokat támogat, írható/olvasható háttértárakat nem, egyelőre szó sincs ADF (lemezképfájlok) HDF (merevlemez képfájlok) támogatásáról, CD ISO-k olvasásáról nem is beszélve. Tudom, lehet rajta valahogy Workbench-et is indítani, de ahhoz mókolni kell, ismerni kell hozzá, hogy hogyan lehet WHDLoad csomagokat összerakni, amely egyébként onnantól nagyjából egy végleges, statikus op.rendszer, amely alá kérdés, hogy hogyan telepítesz további programokat. Szóval én még inkább kivárok.

Novák_Gábor 2022.05.11. 08:04:41

Rossz a "Lemmings Apple II-re" linkje.

scherier 2022.05.11. 12:58:31

@Zolexx: Én a Mega 65-öt várom nagyon. Arra is van már Amiga core. Nézd meg hátha érdekel.

Zolexx 2022.05.11. 13:59:34

@scherier: Azt én is vártam, ameddig a várható árát be nem jelentették (szállítással együtt kb. bruttó 800 €, összehasonlításképpen nemrég PS5-öt vettem két játékkal együtt kb. 700 €-ért). Másrészt egy kicsit identitászavaros dolognak tartom, hogy a Mega65 a C65-öt (meg persze a C64-et) hivatott feltámasztani, viszont van rá Amiga core, meg ZX Spectrum core, meg mindenféle core. A Retrogames.biz cuccai legalább dedikált, licencelt firmware-t tartalmazó gépek, jóval barátibb áron.

kemi242 2022.05.11. 16:21:45

Az App Store-ból két éve nem frissített appok kidobásával teljesen egyet tudok érteni, nem értem mi a nagy felháborodás. Egy mobilon az ember személyes adatokat is tárol, egy két éve tátongó biztonsági rés pedig komoly kiberbiztonsági kockázatot jelenthet, főleg az ukrajnai háború miatt megszaporodott orosz kibertámadások árnyékában.

pSzIr 2022.05.12. 10:39:31

Asszem a google is kiszórja az elavult programokat.
Ahogy az előttem szóló is írta, ennek biztonságtechnikai okai vannak.

Nem azt várják hogy frissítsd a játék tartalmi elemeit mert már uncsi, hanem azt hogy az elavult programkönyvtárakat amiket felhasználtál a programba egy régi verziójú oprendszerből azokat frissítsd újra, hogy ne tartalmazzanak biztonsági réseket.

Ezeket általában egy újrafordítással meg lehet oldani.
A Visual Studio általában tudja frissíteni a régi projekteket (gondolom más IDE is), ha meg nem akkor olyan régi hogy tényleg komoly biztonsági kockázatot jelenthet.

Ha valami oltári nagy hülyeségnek tűnik akkor lehetséges, hogy valami olyan értelme van amire még nem jöttünk rá. (Ez szoftverfejlesztésnél sokszor beigazolódik :-) )

Generic Jingle 2022.05.13. 22:58:54

A Sega szupermegajátékos bejelentéséről jut eszembe, hogy már korábban is voltak megajátékok, mégpedig az Imagine Software "fejlesztette" Bandersnatch és Psyclapse. :-)

Bővebben ezekről Grath tollából:

retro.land/imagine/

Hidden fremen 2022.05.14. 23:08:05

Grath filmes gondolatára, miszerint nem lenne benne a Top 500 olyan játékban, amiből filmet csinálna érdekelne egy Top 10. Sőt lehetne vendéges adás is, valamelyik modern felfogású filmrendezővel, esztétával, szakértővel stb., aki elmesélné, hogy ő miképpen látja ezt a témát.

Generic Jingle 2022.05.15. 13:17:03

@Hidden fremen: Egyszer volt egy ilyen adás, még nagyon az elején, ahol a vendég egy filmesztéta volt, akinek a kedvenc étele a filmes tészta volt. A szar szóviccért Stökit kövezzétek meg, ő volt az elkövető. És egy újabb poén: az elkövető büntetése, hogy jön a kővető, aki nem követő, de a kővetés elkövetője...

Peregrynn 2022.05.15. 13:45:39

@Zolexx: nem bennfentes info, a cég bárkinek elmondja, aki megkérdi tőlük, hogy ha elég Minit tudnak eladni, akkor indul a Maxi is. (Szóval ha mindenki kivár, akkor soha, de szerencsére úgy tűnik, nem ez a helyzet.) Billentyűzetet olyat csatlakoztatsz hozzá, amilyet szeretnél. A neten a felsorolt össze problémádra van már megoldás, működnek, a Workbench indítása se olyan ördöngösség. Nyilván én is jobban várom a Maxit, de a Mini is jól sikerült.

Zolexx 2022.05.15. 15:16:29

@Peregrynn: Ja persze, bármilyen billentyűzetet ki lehet lógatni belőle, meg gondolom bármilyen USB HUB-ot is, ha a billentyűzet, egér és gamepad mellett még egy pendrive-ot is szeretnék csatlakoztatni, mert a negyedik USB portot már lespórolták róla... na, OK.

Egyébként pedig a felsorolt problémahalmaz -amelynek megoldásáért a netet kéne kurkászgatni ahelyett, hogy alapszolgáltatás lenne- nemcsak az enyém: youtu.be/RcpsK_5iLCM

Peregrynn 2022.05.16. 08:27:19

@Zolexx: szerintem kicsit sokat vársz tőle. Ez egy konzol, nem egy számítógép. Én egyelőre minden játékot simán tudok rajta futtatni, amire kíváncsi voltam. Nekem az Amiga a fénykorában teljesen elérhetetlen volt, de most végre ki tudom próbálni azokat a játékokat, amiket akkor nyálcsorgatva néztünk a Guruban. Hozzáteszem, a többségük rohadt nehéz... :)

Ha majd jön a Maxi, ott jogosabb lesz a kritika, ha valami komolyabb számítógépes dolgot kihagynak belőle.

Peregrynn 2022.05.16. 08:30:49

Nyilván emulátorral eddig is kipróbáltam párat PC-n, de ennek kicsit más a feelingje.

DraconisGladius 2022.05.16. 14:37:22

Először is köszönöm hogy válaszoltatok a kommentemre, amit mindenképp pozitív kritikának szántam. Elfogadom a válaszotokat, gondolatokat ezzel kapcsolatban. Továbbra is nagyon királyak vagytok, és alig várom a következő podcast-ot bármi is lesz az.
Az Amiga 500 mini nagyon elgondolkodtató, de a joystick az valóban hiányzik, meg hogy a billentyűzet ne csak dísz legyen. Grath mindenképp ajánlom hogy a Settlers első részt próbáld ki rajta. Szerintem az Amiga verzió volt a legjobb, sokkal jobb mint a DOS-os. A felejthetetlen zenéről ne is beszéljünk, ami ugyancsak Amigán volt a legszebb hangzása.

Peregrynn 2022.05.17. 17:40:07

@DraconisGladius: szerintem Grath már a Werdy-interjú óta tudja, hogy valami kimaradt az életéből :)

ric64st (Rihárdó) 2022.05.19. 13:34:20

@Peregrynn: Szerintem az emulátornak is van feelingje, én egyszer WinUAE-ben Xcopy-val másoltam virtuális lemezről virtuális lemezre, még a floppy kattogást is bekapcsoltam hozzá. Hát ugye ki milyen élményeket vár el.

Peregrynn 2022.05.21. 17:52:45

@ric64st (Rihárdó): na igen :) Azért amikor a Transarcticában minden csata előtt lemezcserét kért, az egy idő után már nem esett olyan jól...
süti beállítások módosítása