HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #179: CD-Man (+ a 10 legjobb játék, aminek xxxMan van a címében)

2022.03.16. 21:30 Stöki

cpmini_179.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Előfordult már veletek, hogy valamit, amit régen nagyon szerettetek és sok időt töltöttetek vele, teljesen elfelejtettetek pusztán azért, mert ahogy múltak az évek, évtizedek, már egyre kevesebbet gondoltatok rá? Na, velem ez legalább egyszer megesett, mégpedig a CD-Man nevű játékkal. Foggggalmam sem volt, mi ez az izé, amit Grath ki akar próbálni egy Miniben, aztán megkerestem egy böngészőben játszható verziót, elindítottam, és hirtelen minden beugrott, az emlékek a semmiből előtörve lerohantak, olyan intenzíven, hogy szinte belekábultam. Hát persze, a CD-Man!!! Imádtam! Mégis, évtizedek óta nem játszottam vele - az ilyeneket mindig kockázatos újra kipróbálni. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

Ha nem lett volna toplista, valószínűleg ez lett volna a valaha készített legrövidebb adásunk, mert sajnos nagyon kevés infó maradt fenn a CD-Manról. A CD a Creative Dimensions nevű svéd cég rövidítése, ami 1987-ben alakult, és nem játékfejlesztő csapat volt, hanem egy általános informatikai szolgáltató cég. Játékot talán ha kettőt-hármat készítettek fennállásuk során, ezek közül a CD-Manre valószínűleg sokan emlékeznek, akik a kilencvenes évek első felében aktívan pécéztek.

A játékot a cég egyik alapítója, bizonyos Attila Biro, illetve Anders Moree fejlesztette. Sajnos Biróról semmit nem tudtam kideríteni, pedig nyilvánvalóan magyar eredetű illető - egy svéd cégadatbázis szerint még mindig a Creative Dimensionsnél dolgozik, a vállalat ugyanis még létezik. Szóval fejlesztési sztorikat most nem kaptok, mert egyszerűen nem találtunk semmit (persze ha valakinek esetleg van valami infója, ossza meg velünk). Teljes bizonyossággal annyit lehet mondani, hogy a shareware-korszakban ez a vállalat csinált egy Pac-Man-klónt, ami aztán szélvészként terjedt a DOS-t futtató európai gépeken.

A CD-Man két okból tudott emlékezetes lenni. Egyrészt azért, mert megadta a "végigjátszható játéktermi játék" élményt. Három pálya volt benne (a 2-es verzióban már öt), mindegyiket háromszor kellett végigjátszani, és már a végére is értél, miközben a játékmenet kicsit talán könnyebb is volt, mint az eredeti Pac-Manben. A siker másik titka pedig a pályadizájn volt. Rögtön a legelső pálya talán a legjobb, és a Pac-Mantől idegen elemeket alkalmaz, mindenekelőtt egy elzárt részt, amit egy kulcsot felvéve lehet kinyitni. Ez nagyon feldobja az ismerős receptet - kár, hogy aztán kevés hasonló móka kerül elő a későbbi pályákon. De azért akadtak még furcsaságok (például zsákutcák, amik nincsenek az eredetiben), és az is jó ötlet, hogy a pályák grafikája is változik, beleértve az ellenfeleket.

Az 1989-ben kijött első verzióban volt egy temetői pálya, egy kalózos és egy űrbéli, amit félig fejeztek csak be. Ez elterjedt, aztán a Creative Dimensions csinált egy második verziót is, hogy pénzt is lásson a dologból. Ebben már befejezték az űrpályát, és bekerült egy éjszakai pálya meg egy világ nagyvárosait megidéző, valamint egy győzelmi képernyő, szóval aki ezt végigjátszotta, kapott egy kis jutalmat. Ja, és a sárga pizzából egy sétáló tofu lett, nyilván copyright okok miatt. Ééés ennyi. Pac-Man, csak DOS-ban és kicsit átfazonírozva. Nem sok egyebet lehet mondani róla, játsszatok vele ma is, ha szeretitek a Pac-Mant.

És még nincs vége, mert toplistáztunk is. Szokásos kretén témát találtunk ki: a legjobb játékok, amiknek címében valamilyen "-man" szerepel. Szó végén, tehát Maniac Mansion nem játszik. Íme a listák, amiket megszültünk:

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Pac-Man Championship Edition DX (2010) és Pac-Man 256 (2016)

2. Rayman Legends (2013)

3. Saturn Bomberman (1996) és Mega Bomberman (1994)

4. Prehistorik Man (1995)

5. The Firemen (1994)

6. Seaman (1999)

7. Caveman Ninja: Joe & Mac (1991)

8. Old Man's Journey (2017)

9. Ivan "Ironman" Stewart's Super Off Road (1989)

10. Batman Arkham sorozat (2009-)

1. Rayman Legends (2013)

2. Pac-Man Championship Edition DX (2010)

3. Batman Arkham Asylum (2009)

4. Bomberman (1990)

5. Deus Ex: Human Revolution (2011)

6. Caveman Ninja: Joe & Mac (1991)

7. Spider-Man (2018)

8. Ivan "Ironman" Stewart's Super Off Road (1989)

9. Codename: ICEMAN (1989)

10. Too Human (2008)

Mivel ebben a kategóriában bőven lehet még találat, várjuk kommentben a ti tippjeiteket és listáitokat is. És legközelebb egy héten belül jövünk új adással. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a nyolcadik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20220309.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, zsovez, Bera Nándor, Nagy Alexandra, Kurucz Ádám, Kecskés János, Nagy Gyula, Lidérc, MLM a tét, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Lemon Alvarez, Klisz Gábor, cue, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Rauminen, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Kovács Tamás, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, Szabó Ferenc, Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, TH1, Signomi, Bazzs.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

18 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr1717781190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2022.03.17. 01:14:02

szarware játék még nem volt a miniben. lehetne kövinek kérni az észkereket, ha már ennyire lealjasodtunk?; )
bedobok a topmentes listámba néhány nevet:
hitman 2, pepsiman, tongue of the fatman, gitaroo man, shadowman, puckman (pacman eredeti neve), stick it to the man, one man and his droid, trackmania 4ever, baseball-bat man, wwf wrestlemania 2000, sword of mana, wheelman, g-man (plus/4-re)

ensomhet 2022.03.17. 13:31:30

Hahh! Ez az Ivan "Ironman" Stewart's Super Off Road "nálunk" valamit más néven volt közismert - talán csak Offroadként? -, de nagyon szerettem PC-n, rendkívül szórakoztató volt!

hollario 2022.03.17. 13:42:25

HU-man = mongol metál/torokénekes ember

Hidden fremen 2022.03.17. 18:10:25

Imádtam a CD-MAN-t, bár a haverom jobb volt benne. Nekem csak a shareware verzió volt meg, így az űr után jött megint az első pálya. Emlékszem valamelyik file-ban át tudtuk írni a játék szövegeit és a sebességét is. Azért tök jó lenne felkutatni Attila Biro-t. Szerintem Stöki ne add fel :-)
Az Ironmant is sokat toltam. (Később a hasonló Ignitiont is végig vittem, bár volt ordibálás közben.)
Dynablast is alap volt. Pontosabban csak DYNABLA, mert 8 hosszt engedett névnek a DOS.
Caveman Ugh-lymipcs hogy maradhatott ki? Tűzcsiholás közben kővel fejbevágni az ellenfelet priceless.:-)

Generic Jingle 2022.03.17. 22:27:42

Nekem ez az Anders Moree is gyanús. Móri András esetleg?

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2022.03.18. 06:57:18

@Hidden fremen: nem kővel, hanem a tűzcsiholó bottal vághattad fejbe a másikat.

AntiRiad 2022.03.19. 17:05:08

Ez a CD-MAN teljesen kimaradt, de pótlom :)
A listából én is hiányoltam a Caveman UGH--lympicst (abból is a C64 verziót :) Gyerekként jókat lehetett nevetni a beteg ötleteken.

larry 2022.03.19. 22:03:39

M arkham ill sorsa valamennyire tulajdonképpen bele volt írva a születési anyakönyvi kivonatába.

Ironfist 2022.03.20. 11:47:34

Hát jobbulást.
Megmondom őszintén, életemben nem hallottam erről a CD-manról, és ellentétben veletek, én a gameplay videó után sem világosodtam meg. :D
Nekem sok -man játékom nem volt, de mivel elsőre félreértettem, és rákerestem arra, hogy video game title %man%, és így ráakadtam arra, hogy "Where's Samantha?" És egész jópofának tűnik. :D
Viszont azt is bevallom, a listáitokról egyikkel sem játszottam. :D

Generic Jingle 2022.03.20. 18:38:38

Batman: The Caped Crusader, szigorúan C64-en.

Dukefazon 2022.03.22. 15:59:38

Ezt az epizódot 21-én hallgattam meg. Boldog szülinapot Grath! :)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2022.03.24. 16:50:30

Kösz az említést!
Mondjuk jobban örültem volna, ha Stöki így mondja:
"Tudod, Grath, a régi cimborám, Gyula, aki volt már itt nálunk vendég is a CheckPointban."
:P

Generic Jingle 2022.03.24. 18:30:47

@-Szűcs Gyula-: Szerintem hivatkozz úgy magadra, hogy az egyetlen CP Mini vendég! ;-)

Zolexx 2022.03.26. 19:22:41

Hát én Stöki két human-ját sokkal inkább találom óvásra méltónak, mint a Firemen-t. Szerintem ilyen szempontból nyugodtan ki lehetett volna egyezni -a fekete lovag módjára- egy döntetlenben.

Zolexx 2022.03.26. 19:27:48

Azt esetleg még meg lehet említeni, hogy a Too Human az XBOX Store-on ingyen beszerezhető.

Cooper911 2022.04.07. 22:35:26

Jajj a jó kis Dyna Blaster. Mennyit nyomattuk ketten, hárman, négyen egy képernyő előtt. Nagyon jó kis cucc volt.
Említettétek, hogy jó lenne egy Bomberman utód.
Stadián van! Super Bomberman R online névre hallgat.
Ráadásul, ha regisztrálsz Stadiára pont annyi pénzt kapsz ajándékba amin meg tudod venni. Kicsit ilyen Battle Royalos, egy idő után kinyilik a fal és át tudsz menni másik páláyra, ahol a többi player van. Szóval még egy kis csavar is van benne, nem csak egy egyszerü bomberman klón.

Zolexx 2022.04.08. 11:06:57

@Cooper911: A SBR offline változata egyébként van az összes többi platformon is. Mondjuk 6-7 pontos értékeléseket kapott és a félig-meddig axonometrikus 3D grafikája nekem se nagyon jön be. Valószínűleg arra gondoltak Stökiék, hogy a klasszikus Bomberman élményből jöhetne valami igazán jó felújítás.
süti beállítások módosítása