HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #176: Tapper (+ a 10 legjobb videojátékos ital)

2022.01.30. 17:01 Stöki

cpmini_176.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Tavaly karácsonyra a járványhelyzet miatt nem jutottam haza, ezért nem tudtunk támogatói találkozót szervezni - megszerveztük hát online, mint ahogy arra volt már példa egy évvel ezelőtt is. A találkozón született egy CP Mini felvétel is, mégpedig egy alap játéktermi játékról, a Tapperről. Ami egész jól tartja magát a korához képest. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

A Tappert talán Magyarországon sem nagyon kell bemutatni, szerepelt például a Rontó Ralphban is, legfeljebb sokan nem tudják, hogy ez a játék címe. Tudjátok, a sörcsapolós játéktermi cucc, amiben a csapost alakítod, több pulton "támadnak" a vendégek, és egy-egy csapolt italt hozzájuk passzolva lehet "visszaverni" őket. A feladatot bonyolítja, hogy a vendégek visszalökik az üres korsókat, amiket el kell kapni, illetve nehezíti, hogy a pályákon egyre több vendéget kell kiszolgálni. Röviden ennyi a játékmenet, egyszerű, de még ma is élvezhető.

A fejlesztő a Marvin Glass and Associates nevű cég volt, ami eredetileg fizikai játékokat készített, és csak átmenetileg kipróbálta magát a videojáték-iparban. A kor egyik játéktermi cégével, a Bally Midwayjel szerződött le, és több játékot is készített nekik, például a Domino Mant és a Timbert, de persze mind közül a Tapper volt a legsikeresebb. Érdekesség, hogy e három játéknak a főhősét az MGA egyik alkalmazottjáról, Mike Ferrisről mintázták, akinek szép tömött bajsza volt, haja viszont nem sok. Ferris pixelmása lett a főhős a Domino Manben, aztán ez annyira megtetszett a videojátékos részlegnek, hogy a többi játékukba is ez a figura került.

A Tapper két kulfrigurája a programozó Steve Meyer (most is játéktermi cégnél dolgozik, de inkább nyerőautomatákkal foglalkozik) és a grafikus Scott Morrison volt, leginkább ők hozták össze a játékot. Morrisonnak az apja dolgozott az MGA-nél és ő ott ült minden tárgyaláson, ahol negyvenes-ötvenes urak megkötötték a dealt a Bally Midwayjel, mindent letárgyaltak, aztán egymásra néztek: oké, de ki fogja csinálni magát a videojátékot? Hát szólt mindenki, akinek tudott, Morrison például a fiának.

A fejlesztők és az MGA többi videojátékos dolgozója kocsmai brainstormingon agyalt mindig arról, hogy milyenek legyenek a játékaik. A Tapper így fogant meg, amikor kitalálták, hogy legyen egy kocsmás játék, ami ivóban játszódik. Az első terv az volt, hogy a vendéget kell irányítani és a bárpultos által hajigált italokat elkapni, de ez nem bizonyult elég szórakoztatónak, így egy ponton már inkább a csapos lett főhős. Az első verzióban egyetlen hosszú bárpult volt tele emberekkel amiknek a feje fölött megjelent, hogy milyen italt kérnek, és a csaposnak ki kellett szolgálni őket. Ez sem volt eléggé mókás, és amikor próbálták feldobni az ötletet, Morrison kitalálta, hogy a pult legszélén levő vendéghez ne is kelljen odavinni az italt, hanem lehessen végigcsusszantani a pulton. Ez a mozzanat aztán annyira megtetszett mindenkinek, hogy átalakították az egész játékot: minden italt csusszantani kellett, csak egyféle ital lett, viszont már négy pult. Aztán ezt még pár aprósággal megbolondították, mindenekelőtt azzal, hogy a vendégek hagyak borravalót, amit fel lehetett szedni (ekkor táncosnők előadnak egy számot, ami elvonja a vendégek figyelmét - ez jó, mert lehet szusszanni, de rossz is, mert akkor a vendégek nem kapják el az italaikat).

A játékba négy helyszínen kerültek pályák - vadnyugati kocsmák, sportbárok, punk lebujok és űrbéli presszók -, valamint bónuszpályák, amiket egy maszkos alak öt sörösdobozt felrázott, és egy kis "itt a piros, hol a piros" után, ki kellett találni, hogy melyiket nem. A kivitelezés kicsit változott még a végén, amikor a Midway elintézte, hogy a Budweiser gyártója szponzorálja a kabineteket. Ekkor kerültek Budweiser logók a játékba, aztán később, amikor jöttek a mindenféle átiratok (mert a Tapper szinte mindenre megjelent), és felmerült, hogy egy videojáték esetleg ne népszerűsítsen alkoholt, akkor a logók eltűntek, a főhős inkább root beert csapolt sör helyett, és a konverziók címe is sokszor Root Beer Tapper lett. Az eredeti játéktermi gépen amúgy sörcsapot imitáló kontroller is volt, ami sokat hozzátett az élményhez, és ezt az átiratok nem tudták visszaadni.

Az 1983-ban megjelent gép elég nagy siker lett, amolyan másodvonalbeli megbízható arcade klasszikus. A Sega koppintotta is illegálisan (a japán cég ezt tagadja, ugyanakkor a nyákokon levő Sega-logók árulkodók), és a Santorini italgyártóval is leszerződött. Az egyszerű, de kvarcjátékosan szórakoztató játékmenet pedig azóta is vissza-visszaköszön, popkulturális utalások vagy minijátékok formájában itt-ott, és a játék abszolút megérdemli, hogy mi is emlékezzünk rá.

És még nincs vége, mert toplistáztunk is. Az adást nem sokkal szilveszter előtt vettük fel, és hát a Tapper központi témája is az italozás, szóval hogy patrónusainkkal legalább virtuálisan koccinthassunk egyet, összeszedtük a tíz legjobb italt, ami videojátékban szerepelt. Íme a listák, amiket megszültünk:

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Potion (Final fantasy sorozat, 1987-)

2. Grog (Secret of the Monkey Island, 1990)

3. Nuka Cola (Fallout sorozat, 1997-)

4. Sunshine (Dwarf Fortress, 2006)

5. Gall varázsital (Asterix-játékok, 1983-)

6. Ekimmara decoction (The Witcher III: Wild Hunt, 2015)

7. A Mass Effect italai (Mass Effect trilógia, 2007-2012)

8. Noggenfogger Elixir és Elixir of Giant Growth (World of Warcraft, 2004)

9. Chateau Romani (The Legend of Zelda: Majora's Mask, 2000)

10. Arcadia Merlot (Bioshock, 2007)

1. Grog (Secret of the Monkey Island, 1990)

2. Nuka Cola (Fallout sorozat, 1997-)

3. SoulStorm Brew (Oddworld: Abe’s Exoddus, 1998)

4. Magic Potion (Golden Axe, 1989)

5. Pisswasser (GTA IV-V, 2008, 2013)

6. Moonshine (The Witcher III: Wild Hunt, 2015)

7. Egy pohár víz (Fiendish Freddy’s Big Top O’ Fun, 1990)

8. Arcadia Merlot (Bioshock, 2007)

9. Bonk! Atomic Punch (Team Fortress 2, 2007)

10. 7up (Cool Spot, 1993)

Mivel ebben a kategóriában bőven lehet még találat, várjuk kommentben a ti tippjeiteket és listáitokat is. És legközelebb egy héten belül jövünk új adással. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a nyolcadik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20220109.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, zsovez, Bera Nándor, Nagy Alexandra, Kurucz Ádám, Kecskés János, Nagy Gyula, Lidérc, Horváth Zoltán, MLM a tét, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Lemon Alvarez, Schmidt Zoltán, Fellick, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Rauminen, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Kovács Tamás, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, Szabó Ferenc.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

15 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr7016836196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dukefazon 2022.01.30. 21:03:25

in no particular order:
SoulStorm Brew - Abe's Exoddus és Munch's Odyssey-ben is volt valami drink
Grog - Monkey Island
Lucozade - Super Frog (és a Tomb Raider 4 is reklámozta)
Friend Drink - Gobliins
radioaktív víz a medencéből (amit azt hiszem, hogy oda lehet adni a zöld csápnak miután megetetted a viasz gyümölcsökkel) - Maniac Mansion
Whisk(e)y - Leisure Suit Larry
gyógyital vagy méreg - Prince of Persia
sokféle potion - Cadaver (Amiga, mert a DOS verzióban nem volt olyan menő a hang effekt amikor ittál)
mana és health potion - Diablo
mindenféle potio - Minecraft

veganhentes 2022.01.30. 21:29:57

Estus Flask (Dark Souls)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2022.01.31. 06:42:31

az arcade vs átiratoknál elveszett a csapoló által nyújtott taktikai elem; nevezetesen, hogy ha több sert csapoltál, akkor tovább maradtak nyugton a szittyósok. a karral ezt jobban lehetett abszolválni, mint egy tűzgombbal.
a timber, a bubbles és ez a játék még a grafikájában volt különleges. a korához képest nagyobb felbontást használtak, így éles, ropogós pixelekkel örvendeztették meg a negyeddolláros dobálókat.

Generic Jingle 2022.01.31. 11:09:10

C64-en toltam, kedvencem a táncos lányok megjelenése volt, akkor lehetett lélegzetvételni előnyhöz jutni.

Generic Jingle 2022.01.31. 11:10:06

@manson karcsi: Nem mernék megesküdni rá, de szerintem C64-en volt ilyen, nekem úgy rémlik, hogy nem volt mindegy, mennyi sörrel lökte oda az ember a poharat.

Szekrényszagú néni 2022.01.31. 12:09:23

A Redneck Rampage-ben volt sör vagy moonshine, azt hiszem, nagyokat böfögött tőle az user és összeakadt az irányítás, ha nem ettél mellé.

kemi242 2022.01.31. 14:59:07

Ha már videojáték és sör, nekem elsőre az egyébként remek indie játék az INFRA sztorijában fontos szerepet játszó Osmo Olut sör ugrik be.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2022.01.31. 19:03:01

ja, a top legjobb videojátékos ital a The Red Strings Club-ban van, és testvérjátékában, a VA-11 Hall-A-ban.

glezmen 2022.01.31. 19:52:22

amikor lattam hogy mi a TOP10, egybol a Moonfall jutott eszembe a Pangalaktikus Gegepukkasztoval (ami ugye a Galaxis Utikalauzbol jon) :)

ric64st (Rihárdó) 2022.01.31. 21:16:19

A legveszélyesebb videójáték ital aC64-es Street Surfer-ben van: az országúton gördeszkával száguldás közben kell autókról lelopni és meginni, úgy, hogy ne üssenek el.

larry 2022.01.31. 21:54:12

A Prince of Persia: Sands of Time-ban úgy lehet menteni, hogy a főhős iszik a falikútból

Lucasarts kalandjátékokban nagyon sok van, aminek van szerepe:

Monkey Island:
- grog, ami szétmarja a zárat börtönben
- a root beer végjátékhoz kell
Monkey Island 2:
- near grog, amivel ivópárbajt lehet nyerni
- koktél, ami köpőversenyhez kell
Monkey Island 3:
- limonádé, "Oh boy, oh boy"
- kutyaharapás szőrével pia a másnaposság ellen
- az ital, amitől Guybrush többször "meghal"
Day of the tentacle:
- dr Fred kávéja és de-kávéja
- dr Fred laboratóriumának szennyvize, ami nem ital, de a történet mégis abból indul, hogy Purple Tentacle megissza, pedig Green Tentacle szól, hogy "I dont think you should drink that. Looks bad for you.."

Hidden fremen 2022.02.01. 17:00:32

Nekem az Another World intrója jut mindig eszembe, amikor Lester kibont egy dobozos italt és nagyokat kortyol belőle.
Ja és az Indiana Jones and the Last Crusade-ben sem volt mindegy, hogy melyik grálból isszuk a szentelt vizet.

pocokman 2022.02.01. 23:13:53

Látom itt felbukkant a Prince of Persia is a kommentek között, viszont az első részben volt két különleges ital, bár az egyik tuti benne volt a másodikban is: Ami hasznos volt, az az, amivel lassabban zuhantunk, tehát nagy szakadékba is biztonságosan leereszkedhettünk. A másik az egy viccesebb potion volt, az elsőben el volt dugva két zöld lötyi, az egyik fejreállította a játékot, a másik meg vissza :)

Bera Nándi 2022.02.02. 13:21:03

Nekem a Sprunk a gta-ból akadt be, és ezért azt hittem, az tuti lesz, de gondolom ez személyre szabott hogy kinek mikor van nyitva egy fiókja a memóriájában.

Reactor 2022.02.07. 00:38:54

A Tapper 4. pályáján jót nevettem. Nem is tudtam, hogy a földönkívüliek is isznak Budweiser-t és "mántengyú"-t.
süti beállítások módosítása