HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Now 2021/12 - NFT és crypto gaming

2022.01.09. 20:53 Stöki

BÚÉK minden drága hallgatónknak, ez itt a 2022-es első Checkpoint, bár logikailag még inkább az óévhez tartozik, hiszen ez az esedékes Now, vagyis az előző hónap híreinek összefoglalója - egy kis 2021 vége az újév elején. Túlnyomó többségében jó visszajelzések érkeztek erre a "Havi kettes" formátumra, ezért megtartjuk 2022-ben is.

cpnow2112.png

Mivel a december mindenféle NFT-hírektől és azokra adott reakcióktól volt hangos, nem volt kérdés, hogy ez lesz a havi témánk, bár én hozzátenném, hogy most egy darabig nem akarok NFT-ről beszélni. :) Emellett szó esett a Ubisoft és az Activision kellemetlen ügyeiről, stúdiófelvásárlásokról és nagyon is kellemes retrós és filmes hírekről, meg amikről még a Now-ban szoktunk beszélni. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Shownotes, avagy a műsorban hivatkozott mindenféle:

Legközelebb jövő héten jövünk az évadindító jóslós adással. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorol feljebb minket az Apple, illetve ajánl másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Now adások a hetedik évadban:


A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20220109.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, zsovez, Bera Nándor, Nagy Alexandra, Kurucz Ádám, Kecskés János, Nagy Gyula, Lidérc, Horváth Zoltán, MLM a tét, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Lemon Alvarez, Schmidt Zoltán, Fellick, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Rauminen, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Kovács Tamás, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, Szabó Ferenc.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

28 komment

Címkék: retro podcast nft checkpoint now

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr6716808180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scherier 2022.01.10. 07:44:26

@manson karcsi: igen, nekem is tátva maradt a szám. Egy hete próbáltam, de mivel sonicban sosem voltam erős, várom a traineres verziót:))

Novák_Gábor 2022.01.10. 09:55:16

Még decemberben kérdezték Molyneux-t a Godus-ról:
www.theverge.com/22832188/peter-molyneux-22cans-gala-nft-blockchain-business-simulator-game-interview

"Are Godus and Godus Wars ever coming out of Steam Early Access?"

"I’d love to bring them out of Early Access, I’d love for there to be a happy ending to the Godus story. I mean, we have got a team that’s dedicated to Godus working at 22Cans. They’re super excited. Before Christmas, we are announcing our first new set of features for Godus in almost two years and that should be coming out before Christmas. I just hope that I’m not going to be killed to death for saying that, but that is coming out. So I’d love, you know — in a perfect world, yes, I’d love that."

Ahogy olvasom a Godus steam fórumát nem kapott semmilyen frissítést...

ensomhet 2022.01.10. 11:03:39

NFT témában jó és érdekes gondolat, amit Stöki felvetett, hogy digitális térben mi számít eredetinek vagy egyedinek. A digitális világot nézve szerintem nincs értelme egyediségről beszélni, hisz bármennyi pontosan ugyanolyan verzió készülhet bármiből, ennek max elvi korlátai lehetnek (pl. egy játék világában egy epik tárgyból egyetlen darab érhető el), de gyakorlatilag lehetséges lenne bárhány változat, valamint az idő függvényében nincs állapotmódosulás. A Mona Lisa példa szerintem azért nem túl jó, mert abból - jelenlegi tudásunk szerint - nem tudunk pontosan ugyanolyan másolatot készíteni. Az NFT témának annyiból lehetne jelentősége, hogy ha egy alkotó készít egy bármit, azt mielőtt bárhol publikálná "berakhatná NFT-be", így egyfajta szerzői jogi nyilvántartásként működhetne.

j.gabi 2022.01.10. 13:12:32

A borízű-podcastban foglalták össze a legjobban az NFT-t:

Winkler "-Például, amikor azt hazudom, hogy odafingtam a sarokra és azt te megveszed."
UP "Például."

Dukefazon 2022.01.10. 13:42:20

Emberünk aki Grath-el vitatkozott és leboomerezte, szerintem kicsit keveri az NFT-t az általános blockchain technológiával. A lakás tulajdonlást le lehet írni blockchain-be és ha a hálózat feldolgozta és visszaigazolta, akkor már ott van a történetiség, hogy igen, ez megtörtént. Én mondjuk nem bíznám holmi random számítógépekre a világban, hogy az én lakásomról tanúbizonyságot tegyenek, hogy már pedig az az enyém, hívjatok boomernek, de én a földhivatalban egy hajszálvinyal jobban bízok. A Square Enix, a Konami, az Ubisoft is bejelentették, hogy már pedig mélyen belemennek az NFT bizniszbe, de az Ubi asszem meg is hátrált a negatív visszajelzésre, a Square és a Konami még nem. De ez nem is a játékosokról szól, hanem a pénzügyeseknek, befektetőknek. Szerintem egy rohadt nagy lufi ez az egész. Sipákolunk, hogy jaj, a bitcoin nem környezet kímélő, mert a sok számoláshoz rengeteg áramot fogyaszt, de közben sorra hozzák létre a blockchain-eket... Ugyan már, kit akarunk átverni? Ezzel azok járnak jól, akik az elején ugranak be, de azok is iszonyat pénzemberek, mert pénzt csak pénzből lehet csinálni és ez az egyik zsebből átteszem a másikba, ez is csak akkor néz ki jól, ha nagy összegről van szó, nem pedig sok kicsiről. Még az dereng az NFT-kkel kapcsolatban, hogy ha te megveszel majd eladsz egy NFT-t, akkor a továbbiakban benne leszel a log-ban, hogy te is voltál tulajdonos, és a későbbiekben amikor valaki tovább adja, akkor te is részesedsz valamilyen arányban belőle. Kicsit olyan piramis játéknak tűnik nekem ez. Kívánom, hogy minél hamarabb dőljön be, totál nagy fasság ez az egész. Lehet jóra is használni a blockchain-t, de az ilyen gazemberek, mint akikről szó volt, hogy kamu pénzmozgással akarnak láccat-piacot teremteni, azok mindig azt fogják lesni, hogy hol lehet lehúzni a hülyéket, akik ugranak gondolkozás nélkül minden hívószóra.

Dukefazon 2022.01.10. 13:49:24

@Dukefazon: ja, bocs, igen, a STALKER2 volt az, aki bejelentette, de azonnal meghátrált, nem az Ubi.

Generic Jingle 2022.01.10. 16:44:33

Én az NSFW-re szavazok, nem az NFT-re.

Stökit meg már háromszor említették a Borízűben: kétszer UP a Képtelen kapcsán, egyszer meg Winkler az Ákos generátor kapcsán.

ric64st (Rihárdó) 2022.01.10. 17:13:24

@manson karcsi: @scherier: a Sonic valóban elképesztő, bár van egy alapvető szépséghibája az egésznek - szerintem - ezt pedig az, hogy nem fut alapkiszerelésű C64-en.
A NES eredeti Super Mario Bros pár évvel ezelőtti C64 portja nem igényel semmi extra bővítést, így amikor az elkészült, valóban nagyot szólt, amiatt, hogy meg lehet csinálni a gépen a 100%-os konverziót.
A Sonic pályái viszont nem csak 1 képernyő magasak, mint a Mario esetében, így egyidejűleg nem nagyon férnek el a C64 memóriájában, a REU bővítő használata pedig nem igazán azt bizonygatják, hogy mindent meg lehet rá csinálni.
Ráadásul a REU az kb. beszerezhetetlen eszköz, EasyFlash cartridge-ot még lehet rendelni, és ha már valamiféle kompromisszum, akkor inkább azt, a Prince Of Persia esetében én meg is tudom bocsátani az ilyesmit, a Sonic esetében sajnos nem (igazságtalan lenne a Pinball Dreams porttal szemben, ami pont memóriahiány miatt csak techdemó verzióban létezik).
De mint ahogy írtam, elképesztő, az egyetlen játék amit végigjátszottam kölcsön Master Systemen, csak itt most nem érzem ezt "gyermekkori vágybeteljesítő"-élményt, mert ez így ebben a formában nem létezhetett volna egy sima floppys C64-re.

A Stunt Car Racer-rel én már régóta játszom emulátorban 200%-os processzorteljesítményre kapcsolva (szintúgy a Castle Masterrel is), és ugyanúgy fut, mint most ez SuperCpu-s változat.

scherier 2022.01.11. 10:59:26

@ric64st (Rihárdó): ultimate ii+ bármikor tudsz rendelni, és szinte olcsóbban kijön mint egy reu. Én is azzal játszottam vele. Simán kijöhetett volna szerintem reu nélkül is, csak több időt kellett volna szentelni a programozásra. Lásd pl Turrican.
Engem nem zavar, ha valami plusz kell, aki ,ma C64et használ úgy is fel van neki "pimpelve" rengeteg új cucc a rendelkezésére áll, akár vehetsz egy chameleont is. Ha meg mindent akarsz jön a mega65.

Én személy szerint nem akarok egy szemkifolyós régi tvn, vagy monitoron játszani. Régen elég volt belőle ezért lettem szemüveges. Most egy Jó kis 4:3 v 5:4 monitorhoz hogy szép képed legyen nélkülözhetetlen a technika.

Generic Jingle 2022.01.11. 16:37:48

Az öreg gamer a boomer doomer?

ric64st (Rihárdó) 2022.01.12. 11:57:13

@scherier: én általában örülök annak, hogy ennyi cucc van a C64-hez,-től,-nak,-ból, de igazából sosem értettem, hogy ezek a hibrid megoldások mire jók, kicsit a konzolozáshoz tudnám hasonlítani. Semmi bajom nincs vele, és is emulálok keresztbe-kasul, de nekem elég a PC-s emuláció, az elmúlt 20 évben jókat játszottam kábé az összes megjelent új (fontosabb) játékkal. Jó, egy analóg joystickot azért rámókoltam egy gamepadra az élmény kedvéért :)

A szemkifolyás érthető, én mondjuk csak úgy játszom, hogy filter/shader megy (ettől nem folyik ki viszont a szemem), úgy ad hiteles képet. Éppen ezért nehezen tudom elképzelni HDMI tévén egy C64(szerűséget), úgy, hogy nincsenek CRT-sen elmosva a színek. Ilyen shadereket tudnak ezek emulálni, vagy csak kiadják a natív képet, aztán lesz, ami lesz? Mert azért a C64 képcsöves tévére/monitorra van optimalizálva, amúgy egy alap emulátorban ritka csúnyák így a játékok.

Generic Jingle 2022.01.12. 16:04:37

Brit tudósok megállapították, hogy a Carmageddon téma volt már.

scherier 2022.01.12. 20:52:13

@ric64st (Rihárdó):Engem sosem zavartak, amíg valamilyen szinten autentikusak.
Engem a kényszer vitt erre az útra. Tönkre ment a táp, vettem a lengyel sokat fikázott tápot. Semmi bajom vele, szuperül működik.

Sárga lett a gép, floppy, jött a retrobright.

Az igazi törés akkor lett amikor tv csere lett. Jött egy Dell 5:4 monitor s videoval. A kép szar. Jött egy lumafix. A kép szar de már nem annyira. Jött egy Etron scaler a kép tökéletes.

A több száz lemezből az évek alatt kb 40 maradt működő képes. A poén, hogy annak idején mindenki azt mondta nem szabad drága lemezt venni mert ugyan olyan jó az olcsó is. Hát nem. Hallgattam a sök hülyére, így csak pár doboz 3m-et vettem. Ami a mai napig működő lemez, az 95%-ban 3m. Így jött az sd2iec.

Sd2iecnek bazi sok hátránya van a lemezkezeléstől a formátumokig iszonyat kompromisszum. Ezért jött mellé egy easyflash. Ami jó volt, de kevés volt a hely a bazi sok crt-nek.

Ment az sd2iec és az easyflash. Gondolkodtam a chameleonon, de az igazából egy emulátor. Ezért lett az ultimate II+ szuper, egy dolog nem tetszik, hogy nincs d81. Gondoltam veszek egy 1581-et. Amennyibe most kerül annyiért egy mega 65-öt vesz az ember. Most arra várok:)

Zolexx 2022.01.13. 06:54:35

Én a sok szívás miatt C64/Amiga vonalon már nagyjából elengedtem a purista vintage hardver vonalat. A CD32-esem még megvan, de ahogy felettem is írták, modern kijelzőkön már sz@r a kép, továbbá a régi architektúra tutujgatásával is egyre több a gond. Úgyhogy felőlem jöhetnek a minik és a replikák, lényeg, hogy lehetőleg ne egy összemókolt, hanem licencelt cucc legyen, jól menjen rajta az emuláció és legyen rajta natív HDMI kimenet.

Az adásra reagálva: hát nem semmi, hogy mennyi patkányság megy már ebben az iparágban.

Szekrényszagú néni 2022.01.13. 13:39:01

Nyugtassatok meg, hogy a világon az első NFT az kb. a tulipánhagymaláz lehetett, mert akkor még én is értem. Ha meg nem, akkor lassan ideje lenne elmagyarázni, mert így kissé csökkent értékűnek érződhet az adás.

Szekrényszagú néni 2022.01.13. 13:45:40

Mi változott az elmúlt 40 évben? Semmi, nálunk még mindig 2 havi fizetés egy új 1541-es drive. :D

ric64st (Rihárdó) 2022.01.13. 14:12:49

@scherier: ennyi elektronikus kütyüről olvasván eszembe jut Stöki "ökológiai lábnyom" állásfoglalása, de ami még veszélyesebbnek tűnik, mondjuk egy házastárs lábnyoma az arcon, a sok otthon felhalmozott - egyébként izgalmasan hangzó - hardver láttán.
Amúgy a mega65-ön az egy 3,5"-ös floppy meghajtó?!

scherier 2022.01.13. 18:20:04

@ric64st (Rihárdó): Nálunk a joystick kattogása nem hat jól a házastársra:)

Igen a legjobb floppy. Ugyanis 100%-ban 1581 kompatibilis, viszont HD-lemezt is tudsz használni nem úgy mint a 1581-esnél. Hogy ez miért király? Egyszerű hd-s lemezt még csak találsz valahol, de dd-st esélytelen.

A mega65 amúgy külsőre 100%-ban C65 csak a commodore gomb és a felirat más a licensz miatt. Ja meg a hátsó csatik. Amúgy az eredetiben nem 1581 volt.

Eléggé felkapott lett ez a gép, én pl végig követtem az elmúlt öt évben a megvalósulását. Nyilván nem lesz világ megváltó, de vannak már olyan játékok amik mega65 exclusivak:) Amúgy amiga meg atari coret is simán tehetsz rá mint a chameleonra.

ric64st (Rihárdó) 2022.01.14. 15:40:25

@scherier: kösz az infókat, meglep azért, hogy mennyi mindenre figyel a retro közösség, látszik, hogy ez nem elsősorban a nagy lóvékról szól, és ezt jó látni.
Majd 10 év múlva úgyis lesz Checkpoint adás róla, mikor már a retro retroja lesz :D

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2022.01.15. 12:49:24

Atyaisten, 2 és fél órás adás... :O
MIÉRT NEM ILYEN HOSSZÚ A TÖBBI IS?!?

Zolexx 2022.01.17. 07:09:27

Ez az egész NFT téboly szerintem csak arról szól, hogy a kibocsátó cégek hogyan tudnak minél több kriptovalutát kicsalni maguknak a azáltal, hogy értéknek hazudják a bóvlit. Simán szabályozni kéne ezt is.

j.gabi 2022.01.19. 09:51:05

A középső, lila gonosz kismalac a kovid vírussal a seggében a legdrágább. Véletlen? Aligha.

_Atti_ 2022.01.24. 15:48:31

Engem spec. nem zavar a lemaradás a havi formátum miatt, a retró mellé jól áll a 'slow news':) Legalább mire beszéltek róla leülepszik valamelyest, kiderül hogy mi érdemes valóban beszédtémának a nagy hömpölygó folyamból.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.01.25. 18:03:40

Az NFT-hez. Mindenhol, ahol győzködik az átlagpolgárt, hogy jó és a mechanizmusa meg zavaros és "jaj te úgy sem értheted" az 100% indikációja annak, hogy lezhúzás, bepalizás, átverés.

Az egész blockchain kb. random lottó és piramisjáték, ami cserébe környezetszennyező.

A műkincs és ritkaság bizniszt eddig is a pénzmosás fellegvárának tartottam, az NFT ennek a sokadig hatványa.

A rockstart és take two (szigorúan kisbetűvel) meg szarjon sünt.

Eszméletlen szintet érte el az, hogy egyesek a fingot reszelve a 0-át felmutatva akarnak innovációt és munkát behazudva másokat lehúzni.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.01.25. 18:12:38

A Mátrix demó meg szép, szép, csak éppen továbbra is a bajom, hogy lassan ennél többet nem tudnak a játékok. Fizikát csak mímelől dolog, ami JÁTÉKMENETI elem is, az sehol. 199x-es játékok bakker többet tudnak lassan

_Atti_ 2022.01.26. 18:18:13

@ensomhet:
Egyetértek, még ez jutott eszembe a gondolat mentén:

Gyanítom hogyha véletlenül eljön a nap (nem hiszem hogy eljön), amikor másolat készíthető egy műtárgyről ugy mint egy digitális tartalomról, akkor pont akkora gondban lenne a Mona Lisa is a Louvreban, mint akármelyik bitmap.

Ugye persze ahhoz az kell, hogy nagyjából annyi energia befektetéssel készüljön el a másolat mint amennyit egy digitális kép másolása igényel.
( ha valaki eltölt 3 hónapot egy festmény cizellált lemásolásával, azzal önmagában értéket teremt, hiszen belefektette idejét és tehetségét, amit nem lehet triviális energiából leutánozni)

A másik kitétel hogy a bennfoglalt információ közel száz százaléka kerüljön lemásolásra. Ez a digitális világban csak azért lehetséges mert ott zárt keretek között lett meghatározva hogy milyen adatok lehetségesek egyáltalán. Az elképzelhetetlen hogy két tárgy között az utolsó kvantumtulajdonság is összehangban legyen, nem beszélve hogy fogalmunk sincs egy tárgy milyen plusz információt tartalmaz, amiről most fogalmunk sincs. (pl izotopos kormeghatározás felfedezése előtt nem tudtunk ennek az információnak az elérhetőségéről).

Igazából ez az egész arra mutat rá hogy a legbonyolultabb digitális tartalmak is csak az interpretáció során nyerik bonyolultságukat, valós önmagukban pedig nagyon egyszerűek.
A megfelelő forditó nélkül pedig semmit sem jelentenek. Pl. ha a .xyz fájlformátumot egy cég zárt fejlesztői környezetben tartja és az olvasásához használatos zárt szoftvert bedarálja 10 év mulva akkor bár a 0-1 ek sora ott lapul a lemezen, innentől kívülálló számára még annyi információtartalma se maradt mint egy halott nyelven irt szétrohadt könyvnek.

Ez az egész Metás, nft-s dolog szerintem ott bukik el hogy a digitálisan tárolt tartalom tul primitiv és ezt nem ismeri el.
Ha a szuper digitális NFT MonaLisa tartalmazná mindazt az információt amit az igazi, akkor valószinűleg a kibaszott sok adathoz még komplex interpreterek garmadát (pl ami megmutatja hogy néz ki a Mona Lisa pontosan(!) halvány ködös estén telihold mellett ha az őr zseblámpája is oldalba kapja?) is kéne Írni és olyan kibaszott sok helyet és futtatáshoz szükséges erőforrást igényelne hogy amiatt nem érné meg lemásolni.

Jaron Laniertől nagyon ajánlom a Dawn of the new everything című könyvet, ami témájában ugyan VR főleg de nagyon jó össz rálátást nyujt a digitális technologiák állapotára pozitiv de realista meglátásban.

_Atti_ 2022.01.26. 20:33:29

pici kieg: A digitálisan tárolt tartalom másolásvédelme persze továbbra is valami amit meg kéne oldani, mert nyilván attól hogy valaki paintbe rajzol, az ideje, tehetsége ugyanúgy (lehet!) érték.
Viszont ha meg is oldaná ezt egy technológia, a hitelesíthetőség és egyszeriség nem kéne hogy olyan drámaian emelje egy digitális tartalom értékét mint ahogy azt megpróbálják beállítani.
Minden egyes darab hópihe egyedi és nagyon valószinűleg megismételhetetlen, ez önmagában nem teszi az egyes hópihéket szuper-értékessé.
süti beállítások módosítása