HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #173: Waxworks (+ a 10 legjobb téli videojáték)

2021.12.31. 17:21 Stöki

cpmini_173.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Nem áll meg az év végi podcastvonat, újabb állomás egy horrorklasszikus, ami ma már talán kevésbé szolgál rá a "horror-" előtagra, pedig még fejlesztőcsapat nevében is benne van ez a szó. Viszont jó véresnek hat ma is - hát még közel 30 éve milyen véresnek éreztük! Kipróbáltuk, megminiztük, toplistáztuk. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

A fejlesztő tehát a Horrorsoft, ami egy sok névváltást megért cég, és volt is már róluk szó. Egy apa és fia, Mike és Simon Woodroffe alapította Birminghamben, a nyolcvanas évek első felében. Akkor még Adventure Soft Publishing voltak, aztán Horrorsoftként ráfordultak az ijesztgetős kalandjátékokra, majd 1992-től megint Adventure Soft volt a nevük (ekkor kezdték el a Simon the Sorcerer sorozatot, amiről már volt egy adásunk), aztán 1998-tól lettek Headfirst, és visszatértek a horrorba a Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earthszel (amiről szintén volt már Mini). A Waxworksot a Horrorsoft-éra végén csinálták, a játék 1992-ben jelent meg Amigára, DOS-ra és Macre.

Hogy a játék ihletforrása eredetileg mi volt, az kicsit összemosódik. A játék dizájnere, Mike Woodroffe szerint nagy hatással volt rá az 1988-as Waxwork című film, és a játék sztorija és néhány eleme annyira emlékeztet is rá, hogy sokan azt gyanítják, igazából egy hivatalos adaptációnak indult a játék. Ugyanakkor 1983-ban, tehát öt évvel a film előtt már volt egy Waxworks című videojáték, amit egy bizonyos Brian Howarth fejlesztett, és ő később a Horrorsoft egyik megbecsült dolgozója lett, szóval neki is lehettek ötletei. Akárhogy is, a két játék és a film cselekményének ugyanaz a kerete: adott egy panoptikum, amiben a viaszfigurák valahogy megelevenednek vagy elteleportálják máshova az arra járó szerencsétlent, és már jönnek is a horrorjelenetek. A Waxworks (az 1992-es) ezt még egy ősi átokkal bonyolította, ami egy családban születő ikerpárokat sújt, és többnyire ezeknek az ikerpároknak az egyik (jó) felével kell megakadályozni a másikat (a gonoszt, tudniillik). Mindez több idősíkon, például Egyiptomban, a középkori Erdélyben vagy éppen a viktoriánus Londonban.

A játék az Elvira 1-2 motorjával készült, és sokban emlékeztet is rá. Egy minimális RPG-elemekkel megáldott, dungeon crawler nézetű  kalandjáték, amiben könnyű meghalni, ha az ember rosszul lép vagy rossz tárgyat használ vagy nem szerez meg időben egy tárgyat. Szóval frusztráló egy dög a mai kalandjátékos reflexekkel, ugyanakkor aki szereti a trial & error játékmenetet meg a spirálfüzetes térképezést, az valószínűleg könnyebben veszi azt, hogy tényleg nagyon könnyű elhalálozni. Ez a fajta játékmenet mára nem feltétlenül öregedett jól, és az is kiderült, hogy a forradalminak hirdetett harc (elvileg célozni lehetne a fegyverünkkel, hogy az ellenfél melyik testrészét akarjuk megsebezni) teljes parasztvakítás. Sőt, a harc megoldása ma már igencsak idejétmúlt.

A sztori viszont kellemesen bugyuta, a játék grafikája pedig a gyönyörű nagy pixelek apoteózisa. Ma is jó elnézegetni az állóképeket és háttereket, de a nagy attrakció persze a rengeteg különféle elhalálozási mód, amiket a játék már-már komikusan véresen prezentál. Ezzel együtt - és éppen ezért - a Waxworks 2021-ben olyan játék, amit nézni jobb, mint játszani vele. Szerencsére a Youtube-on van olyan videó is, ami az összes elhalálozást megmutatja egyben, csak győzd gyomorral.

A Waxworks után a Horrorsoft elhagyta a zsánert, és nekiállt Simon the Sorcerereket csinálni. A játéknak viszont máig vannak rajongói, akiket tavaly szolgált ki a Went2Play a Waxworks: Curse of the Ancestors című remake-kel. Mi ezt nem próbáltuk, ha valakinek volt hozzá dolga, írja meg kommentekben, milyen.

És még nincs vége, mert toplistáztunk is. A témának nincs sok köze a Wakworkshoz, és őszintén szólva meg is csúsztunk az adással, mert ezt karácsonyra akartuk elsütni, a 10 legjobb karácsonyi játékkal. Aztán ebből a 10 legjobb téli játék lett, vagyis 10 olyan videojáték, ami legalább nagyrészt télen játszódik, vagy legalábbis télies környezetben. Hát, nem lett egyezésünk.

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Barman Arkham Origins (2013)

2. Metroid Prime (2002)

3. The Last of Us (2013)

4. Metal Gear Solid (1998)

5. Persona 4 Golden (2012)

6. Never Alone (2014)

7. Star Wars: Shadows of the Empire (1996)

8. I Am Setsuna (2016)

9. Amped 3 (2005)

10. RalliSport Challenge I-II. (2002-2004)

1. God of War (2018)

2. Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds (2017)

3. Metro Exodus (2019)

4. Frostpunk (2018)

5. Until Dawn (2015)

6. Icewind Dale (2000)

7. Rise of the Tomb Raider (2015)

8. Winter Challenge (1991)

9. Icicle Works (1985)

10. Spider-Man: Miles Moreales (2020)

Mivel ebben a kategóriában bőven van még kakaó, várjuk kommentben a ti listáitokat is. És legközelebb 24 órán belül jövünk új adással. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a hetedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20211024.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, zsovez, Bera Nándor, Kurucz Ádám, Kecskés János, Kozmér József, Nagy Gyula, Lidérc, kfgyk kfgyk, Horváth Zoltán, MLM a tét, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, KrApN3k, periklesz, pec, Magunsz, Rauminen, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Kovács Tamás, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr316800122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2022.01.01. 10:36:01

A játékról eddig még hallani se, de az Icicle Works miatt piros pont és pacsi, rengeteg időt toltam bele

mbm 2022.01.02. 11:31:53

Ez nem kötekedés hanem inkább javaslat, de egy "legjobb tél videojátékokban" toplista szerintem sokkal érdekesebb és izgalmasabb lett volna, mint ez a kicsit lapos "legjobb játék x kategóriában" formula.

larry 2022.01.02. 12:10:06

Az Icicle Works egy nagyon jó játék. 2020-ban csinálta meg Doug Turner a kb hivatalos folytatást, The Pit, elég jó, viszont Plus/4 exkluzív.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2022.01.02. 23:22:55

icicle works rajongó, chechking in.
az új waxworks jó játék, de nincsenek benne a cifra halálképek. mechanikailag ugyanolyan bosszantó vele játszani, mint a régivel. amit régen nem bírtam elindítani, mert vagy nem tudtam elég memóriát felszabadítani dos alatt, vagy kevés volt neki a 2mb ram.
cuki téli játék nálam a transarctica, amit szintén jobb nézni, mint játszani.

Dukefazon 2022.01.03. 13:09:00

Lazy Game Reviews YT csatornán Clint minden decemberben megőrül és karácsonyi játékokat review-ol, ott érdemes körbenézni inspiráció ügyileg.

Chessterfield 2022.01.03. 18:07:56

Csodálkozom, hogy a Skyrim kimaradt, nekem rögtön ez ugrik be arról, hogy tél és videojáték.

Mjoe72 2022.01.04. 15:23:36

Winter games (C64 EPYX)

Szekrényszagú néni 2022.01.05. 10:06:11

Grafikus halálokban korát messze megelőzte még C64-en a Péntek 13, a váratlanul bevágodó széjjelgyakott fejek és a digitális sikítás megtette a hatását gyerekkorban (jókat rötyörésztünk, na egyet már megint sikerült kinyírni, valahogy nem esett le, hogy _védeni_ kellene a pojácákat).

www.youtube.com/watch?v=VPx2OTcatJ8

Generic Jingle 2022.01.06. 09:42:58

Toyota Celica GT Rally (Amiga, 1990)

Guy Spy and the Crystals of Armageddon (Amiga, 1992)

Pilot Down - Behind Enemy Lines (PC, 2005)

ric64st (Rihárdó) 2022.01.06. 11:09:44

Spy vs Spy 3: Arctic Antics (C64)
Arctic Shipwreck (C64)

A "The Train: Escape to Normandy" (C64) -ben nem vagyok biztos, lehet hogy csak éjszakai, de mi mindig úgy éreztük, hogy tél van a játékban...

Ahol csak néhány pálya téli:
Usagi Yojimbo (C64)
Power Drive

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2022.01.06. 15:55:09

Lehetett volna a téma a legjobb TellTÉL játékok is. :)

Flankerr 2022.01.07. 01:43:11

@ric64st (Rihárdó): csak éjszakai, nem volt tél benne.

Hidden fremen 2022.01.07. 18:52:28

A Ski or Die nálam a téli játék. Rengeteget nyomtuk a haverommal 1991 tájékán a 286-os EGA monitoros PC-n.

Előtte a Horace Goes Skiing Spectrumon még eredeti kazettán is megvolt.

Mondjuk a Red Alertnél is elég sűrűn volt havas pálya.

Thunderstick 2022.01.08. 11:16:25

Van egy 1924-es, német expresszionista film is Waxworks címmel, és abban is szerepel már Hasfelmetsző Jack. A '88-as Waxworknek is valószínűleg az volt fő inspirációja.

Generic Jingle 2022.01.09. 21:16:17

Michu Meszaros egy időben Michael Jackson haverja volt, amikor 1995-ben vagy 1996-ban Budapesten lépett fel Jackson, akkor is hozta magával.

Generic Jingle 2022.01.09. 21:19:04

@Hidden fremen: Ski Or Die-t én C64-en toltam, téli volt, az igaz, de hangulatban nyomába sem ért az elődjének, a Skate Or Die-nak, ami viszont erre a listára nem férne fel. :-)

Hecky86 2022.01.10. 10:39:10

HZD Frozen Wilds nekem is azonnal eszembe jutott (mondjuk pont most játszom végig másodszorra). Játékmechanikailag is nagyon jó, hozzá is ad az alapjátékhoz, de amit főleg ebben a kontextusban mindenképp meg kell említeni, az a grafika. Nem szokásom a grafikát éltetni, de itt muszáj kiemelni, hogy brutálisan néz ki a havas táj is, meg magában a hó is! Elképesztő, ahogy csillog, ahogy Aloy nyomot hagy az akár derékig érő hóban is, de kijárna ennek a játéknak a legjobb hóropogás hangeffektért járó díj is. Icewind Dale szintén nem hiányozhat egy ilyen listáról!
Amik még számomra azonnal eszembe jutottak a téma kapcsán:
- Diablo 2 LoD - Mese nincs, az Act 5 a Dio2 legjobb fejezete, a hangulata felülmúlhatatlan.
- Warcraft 3 - Bármelyik pálya az alapjátékból, és a kiegészítőből is, ami Northrenden játszódik.
- Neverwinter Nights - Nevével ellentétben vannak havas pályák, és az egész játéknak valamiért nekem nagyon téli hangulata van (de valszeg azért, mert anno télen játszottam vele nagyon sokat).
- Skyrim - Finoman szólva nem a kedvenc játékom, de a hangulata felülmúlhatatlan.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2022.01.10. 21:56:53

na még két játék: steep és lost planet.

Szekrényszagú néni 2022.01.12. 10:33:15

Midwinter Mike Singletontól?

Karvaly 2022.01.20. 09:58:47

Furcsállom, hogy a Max Payne-t senki sem írta be.

@Szekrényszagú néni
Mike Singleton első játéka, a Lords of Midnight is téli tájon játszódott, akkor már :)
süti beállítások módosítása