HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 7x14: Ilyen volt a játékpiac 10, 20, 30, 40 éve

2021.11.29. 21:37 Stöki

Mindjárt december, egy hónapon belül elkezdjük felvenni a szokásos évzáró adást, de előbb még jön egy szintén szokásos merengés a játékipar múltjáról, vagy ahogy munkacímén elneveztük ki tudja, már mikor: Checkpoint Retrográd. Tudjátok, ez az, amikor felidézzük, milyen volt a játékpiac helyzete 10, 20, 30 vagy éppen 40 évvel ezelőtt, mik voltak akkor a menő játékok, a piaci trendek, nagy események. Most annyival bolondítottuk meg, hogy pár percben megemlékeztünk az 50, 60, sőt 70 évvel ezelőtti világraszóló gémerfejleményekről.

podcast168.png

Ebben pedig Sasa volt segítségünkre, és az adással így az is kiderült, hogy mindannyiunk közül valószínűleg ő játszik a legrégebb óta, pontosan 40 éve. Aztán nyilván rengeteg régi játékról szó esett a NIM-től kezdve a Donkey Kongon és az Another Worldön át a Skyrimig, és évtizedenként végigvettük azt is, mikor hol tartott a játékipar. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Shownotes most csak ilyen minimálban, gyorsan ki akartam tenni az adást:

Legközelebb napokon belül jövünk toplistás Checkpoint Minivel. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorol feljebb minket az Apple, illetve ajánl másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint adások a hetedik évadban:

 

Még korábbi adások:

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20211024.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, zsovez, Bera Nándor, Kurucz Ádám, Kecskés János, Kozmér József, Nagy Gyula, Lidérc, kfgyk kfgyk, Horváth Zoltán, MLM a tét, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, KrApN3k, periklesz, pec, Magunsz, Rauminen, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Kovács Tamás, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangsos-képes főhajtás.)

13 komment

Címkék: retro podcast checkpoint checkpoint retrográd

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr5616768830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2021.11.30. 07:58:44

C64-esként számomra 1991 egyik legmeghatározóbb élménye az volt, mikor a középsuli, ahová jártam, lecserélte az addigi Plus/4-eseket 286-osokra, nagyrészt Herkules monitorokkal, de kettő géphez volt ún. mono VGA monitor. Itt találkoztam először a Prince Of Persia-val.
2001 bármilyen jó év is volt, nekem leginkább azzal telt, hogy a keresetemből próbáltam magamnak összekaparni egy valamennyire korszerű PC-t, az évi említésre méltó címre nem is nagyon emlékszem, amivel akkor játszottam. GameCube-om viszont lett később, ez volt az első konzolom, amin legtöbbet és legszívesebben a 2003-as Mario Kart Double Dash-t toltam.
Aztán a GC egy 2007-es csereakcióban 'beszámítódott' egy Xbox360 vételárába (az a generáció nekem azóta is a csúcs), melynek birtokában viszont a 2011-es év számomra egészen fantasztikus volt. Ennek az őszi szezonjában történt, hogy berendeltem egyszerre két premier játékot is, az egyik a méltán emlegetett Batman Arkham City volt, a másik pedig a Battlefield 3, amelynek lehet hogy a kampánya nem volt egy nagy eresztés, viszont ennek a multi része olyan magasra tette a lécet, melyet a Dice-nek azóta sem sikerült megugrani, legfeljebb nagy kínlódások árán megközelíteni. További emlékezetes címek a Forza Motorstport 4, valamint nekem is a Portal 2 és a Bulletstorm voltak.
Elég sok időm ment el továbbá az SWTOR-ra, a Trooper kampányt végigjátszottam benne, valamint PvE és PvP multis részekkel is játszottam elég sokat. Nekem ezzel viszont pont az a bajom, hogy a magam kazuár szintjén ez a játék az évek során 'elvesztette MMO jellegét', valamint szemben az alapjátékkal a kiegészítők sztorija eléggé egy közös szálon vezetetté vált, amelybe idővel egy Trooper karakter egyre kevésbé fért már bele.
A 2021-es év valóban olyan gyenge, hogy nem különösebben nehéz benne nosztalgiázni és hát időközben a BF2042 is erősítette ezt a nyomorúságos trendet. Az egyedüli igazán említésre méltó játék az idén nekem a Forza Horizon 5 volt, továbbá kíváncsi leszek az új Halo-ra is, de sokat ettől nem várok. Ezzel együtt sajnos a Gamepass Ultimate felhozatal nekem eddig csalódás.

Generic Jingle 2021.11.30. 09:53:18

@Zolexx: Nálunk is pont ez volt a helyzet 1991-ben: egyszerre voltak már és még jelen a Plus/4, C64, XT és az AT 286-os gépek, kezdetben csak narancs monokróm monitorral és az akkor csúcsnak számító Norton Commanderrel.

Később lett színes monitor is és Windows 3.1 is. És persze ment ezerrel a Prince Of Persia.

Lehet, hogy egy helyre jártunk középsuliba? :-)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2021.11.30. 09:55:26

@Zolexx: 2001-ben egyikkel sem játszottam, de azért azt az évet így leírni, amiben GTA3 és Gothic I volt... :)

Generic Jingle 2021.11.30. 13:16:23

@Zolexx: Akkor valóban nem azonos a hely, nálunk 1991 egy köztes év volt, kb. az átalakulás közepe, akkor volt a legeklektikusabb a géppark, volt benne minden, mint a Rodolfó dobozban, utána egy vagy kettő évvel letisztult, amikor az iskola kiárusította a régi gépeket, akkor vettem egy eredeti Commmodore MPS-801-es* nyomtatót az akkor még meglévő C64-em mellé.

(* www.c64-wiki.com/wiki/MPS-801 )

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2021.11.30. 14:06:44

@Zolexx: A sorozat szellemisége szerintem arról szól, hogy az adott évben milyen játékok jelentek meg.

Én nagyon ritkán játszottam egy játékkal abban az évben, amikor megjelent. Tehát így nézve a személyes tapasztalat nem releváns.

A sorozat az evolúcióról szól.
Van olyan kiemelkedő játék, aminek megjelenése után 7 évvel játszottam.

(Repszimnél ez a rekord 27 év. Az 1993-as Tornadoval 2020-ban repültem.)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2021.11.30. 18:28:20

én is mindig később játszottam a játékokkal, mint hogy megjelentek. #unhurriedgamer
eleinte azért, mert cocom-listán voltunk, később meg mert sosem volt adekvát konfigom a "next best thing"-hez.
a hype train mindig kisiklik.

touristique 2021.11.30. 18:52:30

A 40 ezer - 70 ezer karakter sztorit valaki versben is megörökítette az egyik Levrovban. :) Csak sehol sem találom. De valami ilyesmi:

"És a betűszámlálón
Hetvenezer betű volt
Negyvenezret terveztek
Duplája lett ahelyett"

XD

Majdénmegmondom 2021.11.30. 23:15:41

Valamelyik műszaki áruházban 2001 karácsonyán ki volt állítva a PS2, egy GTA III kíséretében. Egy órát játszottam vele, aztán hazamentem, eladtam a motoromat, a gitáromat és az erősítőmet, és másnap egy PS2-vel és a GTA III-al tértem haza. Egyszerűen nem volt opció, hogy én ne tudjak játszani azzal a géppel és azzal a játékkal. Azóta sem volt rám egyetlen konzol és egyetlen játék sem olyan katartikus hatással. Pedig volt NES-em, SNES-em, Gameboyom, PS1-em, de az, hogy végre tényleg egy nyílt világban azt csinálhatok, amit akarok, az teljesen lenyűgözött. Azóta sem tudtam megunni az open world játékokat, még a rosszakat is 100%-ra pörgetem.

Dukefazon 2021.12.01. 12:43:25

Az ilyen nagy visszaemlékezések alkalmával mindig rá kell döbbennem, hogy van egy nagy fekete fátyol az emlékeimen és sajnos fogalmam sincs, hogy hány éves voltam, amikor a spektrum, a c64 és az Amiga 500 időszak tombolt a mi háztartásunkban. Annyit tudok, hogy 99-ben vett a bátyám egy Intel Pentium-al szerelt PC-t, előtte az utolsó pillanatig nyomtuk (főleg én) az Amigát. Magyarországra minden egy kis késéssel érkezett, főleg hozzánk. Arra emlékszem, hogy a család kapott egy C64-et karácsonyra, emlékszem a beszélgetésre amit kihalgattam anyu és az öccse között (aka nagybátyám), hogy majd ez milyen jó lesz, segíteni fog a tanulásban. Aztán pár évvel később be lett forgatva a C64 5000 Ft-ért az Amiga 500-ba, amit 20ezer Ft-ért vett a bátyám, majd eladta az Amigát és megvette a PC-t. De sajnos évszámokat csak nagyon kevés eseményhez tudok rendelni :( Amikor mások már a Resident Evil-t nyomták meg a Duke3D-t, akkor én még csak Bubba N Stix, Cadaver, Flashback meg The Chaos Engine-t nyomtam az amigán. Arra emlékszem még, hogy havernál a szomszédban toltuk ezerrel a Mortal Kombat 3-at, hazamentem és otthon a Mortal Kombat 2 az Amigán csak 100-al ment ahhoz képest. Iszonyat gyors volt a PC-s MK3 az amigás MK2-höz képest, az volt talán az első ilyen nagy felocsudás, hogy talán le vagyok maradva technikában kissé...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2021.12.02. 15:05:14

@Dukefazon: Nálam inkább csak azt, hogy hány évvel később játszottam egyes játékokkal a megjelenéshez képest.
süti beállítások módosítása