HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #164: AquaNox (+ a 10 legjobb víz alatti videojáték)

2021.10.03. 22:36 Stöki

cpmini_164.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A júliusi Checkpoint Nowban ajánlottam az AquaNoxot régi emlékeim alapján, és egy emberre biztosan hatott a javaslatom: Grathre, aki felvetette, hogy akkor ki is próbálná, és csináljunk egy adást erről a játékról. Így is lett, és persze akkor már kicsit beszéltünk az előzményéről meg a folytatásairól - sőt, még egy toplistát is hegesztettünk a 10 legjobb játékról, ami víz alatt játszódik. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

A játékot a német Massive Development készítette, ami nem keverendő össze a Divisont fejlesztő svéd Massive Entertainmenttel. A német cég 1994 és 2005 között létezett, 2000-től az ausztriai JoWooD istállójában, aztán az osztrák kiadó bezárta a boltot, amikor veszteséges lett. A Massive-ot eredetileg hárman alapították Mannheimben, Alexander Jorias, Ingo Frick és Oliver Weirich. Az AquaNox fő fejlesztői is ők voltak, illetve Wolfgang Walkot kell még megemlíteni.

A Massive az eredetileg amigás Settlers DOS-verziójának elkészítésével szerzett nevet 1994-ben, aztán saját játékon kezdtek dolgozni. Ez lett 1996-ban az Archimedean Dynasty (németül a csodás Schleichfahrt nevet kapta), amit akár AquaNox Nullának is nevezhetnénk, hiszen nemcsak hogy ugyanabban a világban játszódik, mint e poszt témája, de még a főhőse is ugyanaz. Ez a világ egy sötét disztópia az óceán alatt, valamikor a 27. században: az emberiség addigra alaposan elintézte magát, a szárazföldön már nem lehet meglenni részben a tengerszint-emelkedés, részben a korábbi háborúk következményei miatt, sőt az óceánokat is 40 méter vastag szerves maradvány borítja. A túlélő Homo sapiensek így kénytelenek az óceánok fenekére telepített bázisokon élni és odalent nyersanyagokat bányászni, persze konfliktusok továbbra is vannak, amit bonyolítanak a biontok, ezek az idegen gépek, amik valahonnan előkerülnek, és elkezdik piszkálni a humánokat. Az Archimedean Dynasty azzal végződik, hogy a biontokkal kitör a háború, az AquaNox pedig ezt meséli tovább, tengeralattjárós küldetésekre bontva.

Szögezzük le gyorsan, hogy a játék nem szimulátor, hanem akciójáték, szóval a jármű irányítása nagyjából annyira bonyolult, mint mondjuk a Commanche-ban helikoptert vezetni (vagyis pofonegyszerű). Ez az irányítás ma is teljesen kézre áll és jól használható, de úgy általában technikailag is tök oké a játék ahhoz képest, hogy 2001-ben jelent meg. Ennek oka az, hogy premierkor az AquaNox a kor egyik legkorszerűbb motorjával büszkélkedhetett: a Krass Engine-t a Massive ehhez a játékhoz fejlesztette, és a GeForce 3-as kártyáknak olyan új trükkjeit használta ki, hogy még videokártyákhoz csomagolt "killer appként" is árulták.

A játékélmény még ma is egész sima, nem technikai oldalról lehetnek gondjaink az AquaNoxszal. Hanem a narratíva miatt. Sztorimesélésben már nagyon nem ott tart a játékipar, ahol az AquaNox szenvedős dialógusai és közepes szinkronhangjai, és nekem végig az volt az érzésem, hogy ez a világ jobb történetért kiált. De ha ezen túllendülünk (ami igazából nem nehéz), ma is jót lehet játszani az AquaNoxszal, egyik küldetést teljesíteni a másik után, közben a tengeralattjárónkat fejleszteni vagy akár újat venni, erősebb fegyverekkel pimpelni a járgányt és hasonlók. Szóval végeredményben azért csak megkapja a "Checkpoint Check It" pecsétet tőlünk.

A játéknak 2003-ban volt egy folytatása AquaNox 2: Revelation címmel és más főhőssel - ebben leginkább a dialógusokat egyszerűsítették, amúgy eléggé az előd útját követte (azaz jó játék ez is). Viszont ennek az alaposan átírt PS2-es verziójához kötődik a Massive bezárása. 2005-öt írtunk, a JoWood nem állt akkor már jól anyagilag, és ki is rúgott pár embert a Massive-tól, a többinek pedig csúszott a fizetése. A Massive időt akart nyerni, és nem akarta kiadni a kezéből az egyetlen tárgyalási alapot, a PS2-verziót, ami már szinte kész volt. Ezért a Sonyhoz elfogadásra küldött változatba direkt tettek pár durva bugot (például elrontott logót, elgépelt szövegeket), hogy a Sony visszadobja javításra a játékot. A Sony vissza is dobta a verziót, de a JoWood úgy felhúzta magát a trükközésen, hogy további haladék helyett inkább hagyta veszni az egész projektet, és bezárta a Massive-ot. 15 évvel később, azaz tavaly született csak újra az AquaNox név: a Digital Arrow nevű szerb csapat megcsinálta az AquaNox: Deep Descentet, egy még 2015-ös Kickstarter-kampány ígéretét teljesítve be. (Ha valaki játszott vele, mesélje el, milyen, nekünk tavaly is és most is kimaradt.)

És akkor jöjjön az említett toplista, tehát a víz alatt játszódó játékok (ami nálam nem feltétlenül azt jelenti, hogy vízben játszódik, de Grath szigorúbban vette ezt). Az alábbi listákat szültük, kommentekbe jöhetnek a ti kedvenceitek is.

 

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Endless Ocean 2: Adventures of the Deep (2009)

2. Everblue 2 (2002)

3. Abzû (2016)

4. Treasures of the Deep (1997)

5. In the Hunt (1993)

6. Submarine Titans (2000)

7. In Other Waters (2020)

8. Scuba Dive (1983)

9. Seaman (1999)

10. Bioshock (2007)

1. Bioshock (2007)

2. Abzû (2016)

3. Subnautica (2018)

4. SOMA (2015)

5. Submarine Titans (2000)

6. Song of the Deep (2016)

7. AquaNox (2001)

8. flOw (2006)

9. Feeding Frenzy 1-2 (2004, 2006)

10. Scuba Dive (1983)

 

Legközelebb napokon belül jövünk vendéges adással. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a hetedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20210621.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, zsovez, Kurucz Ádám, Kecskés János, Dvorszki Dániel, Nagy Gyula, Lidérc, kfgyk kfgyk, Horváth Zoltán, MLM a tét, Kaptás András, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, KrApN3k, periklesz, pec, Magunsz, Rauminen, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Kovács Tamás, Hrubos Mátyás.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

9 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr4916707564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.OG 2021.10.04. 05:25:29

Nálam az abszolút legjobb vízalatti játék a Seaquest Atari 2600-on...

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2021.10.04. 06:45:09

sub culture, subwar 2050, bioshock, jaws unleashed, diluvion, subnatica, terror from the deep, das boot, és a legjobb víz alatti játék az archimedean dynasty.
a schleichfahrt azt jelenti, hogy silent running, vagyis halkan úszó. utalva a hajócsavar okozta kavitációra.
a deep descentben a tutorialban beakadtam, így ment a devnullba a játék. nem sokat vesztettem, botrányosan szar mások szerint is.

Guardian Hero 2021.10.04. 10:39:43

Különdíjra jelölném a GTA5-öt, engem nagyon meglepett, hogy milyen kidolgozott víz alatti világ van benne (szinte teljesen értelmetlenül). www.youtube.com/watch?v=A8EauUKn45k

sporovits 2021.10.04. 17:53:10

Hiányolom a listáról a világháborús tengeralattjárós játékokat, de felmentést adok e hiányosság alól Grathéknak, mert jól tudjuk, nem éppen szimulátor szcénában utaznak. :)
Említésképpen és a teljesség igénye nélkül néhány cím: Silent Service I-II, Silent Hunter sorozat, Aces of the Deep, Wolfpack.
Egy a jövőbe helyezett tengeralattjárós játék: Subwar 2050
Rajtuk kívül a Prisoner of Ice kalandjáték jutott még eszembe, mintha lett volna benne tenger alatt játszódó jelenet és helyszín.

Peregrynn 2021.10.05. 11:12:02

Kedvencem az Indy 4, Fate of Atlantis, a budipumpával irányított U-Boot :-)

Hidden fremen 2021.10.05. 17:57:58

A tengeralattjáró szimulátorok tényleg fájdalmasan kimaradtak, de az X-COM: Terror from the Deep szerintem a legjobb víz alatti játék. Persze a Scuba Dive is ott van a szeren.:-)
Ha a víz alatti jelenetek is játszanak, akkor gyakorlatilag végtelen a lista: Another World, Tomb Raider 2, stb.

Serathis 2021.10.07. 07:04:43

Volt valami tengeralattjárós belső nézetes árkád játék periszkóp irányítással (mondjuk volt pálya a levegőben is) de az istennek sem emlékszem a nevére. Tudja valaki?
süti beállítások módosítása