HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #161: Exhumed/Powerslave (+ a 10 legjobb egyiptomi témájú videojáték)

2021.08.22. 00:38 Stöki

cpmini_161.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Nemrég a Bszili-adásban szóba került egy régi jó fps, amit Amerikában Powerslave, Európában inkább Exhumed néven ismerhettek, és kellemes emlékeket őriznek róla sokan. De tényleg jó ez a játék vagy csak "régi jó"? Ennek próbáltunk utánajárni, bónusz toplistával. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

A Powerslave a Lobotomy Software első játéka volt, 1996-ban jelent meg pécére, Saturnra és az első PlayStationre. A cég genezise elég érdekes: 1993-ban alapították a Nintendo of America volt munkatársai, akik a telefonos ügyfélszolgálaton dolgoztak, és úgy gondolták, telefonálgatás helyett inkább játékot készítenének. A washingtoni Redmondban kezdtek el dolgozni, a kulcsfigurák Paul Lange, Ezra Dreisbach és Brian McNeely voltak - utóbbi tekinthető a Powerslave fő dizájnerének.

A fejlesztés 1995-ben kezdődött el (addig a cég többnyire csak vegetált, jelentéktelen projektekkel, szinte a megszűnés határán), és a Build motor licencelése adott neki nagy löketet, mert egy ideig az Apogee volt a reménybeli kiadó. Aztán végül a fejlesztők a Playmates Interactive-vel kötöttek szerződést, de a biznisz feltétele volt, hogy a játéknak el kellett készülnie Sega Saturnra is. Mivel a Buildet nem lehetett arra a konzolra átírni, a lobotomysok írtak egy teljesen új motort, a SlaveDrivert, amivel aztán a Playstation-verziót is meghajtották. Viszont, mivel a pécés verzió készítése után a csapatnak voltak új ötleteik, ezért jelentősen átalakították a konzolos portokat - annyira, hogy a pécés Powerslave és a konzolos szinte két külön játéknak tekinthető. És sajnos nem a pécés a jobb.

A DOS-os alapverzió ugyanis gyakorlatilag egy egység sugarú fps egyiptomi környezetben, ami még a Quake-éra előtt pont tudott szerezni magának pár rajongót. A sztori olyan, mintha a Doomot átírták volna Egyiptomra - Karnak városát misztikus lények özönlik el, és egy katonának kell utánajárnia, mi történik -, a játékmenet pedig csak felmondja a műfaj leckéjét. A pályák nem rosszak, és az egyiptomi hangulat is ad valamennyit a játékhoz, de menteni csak a pályák végén lehet, és ez eléggé agyonvágja az élményt. A konzolos Powerslave ezzel szemben nyitottabb világú játék, amiben küldetéstárgyakat kell gyűjtögetni, vissza lehet menni korábbi pályákra, és még valamennyit fejlődik is a karakter (és így el tud érni korábban elérhetetlen helyszíneket). Szóval a Saturn-verzió a platform egyik legjobb fps-e volt, a DOS-os pedig csak egy átlagos Doom-klón. Ma is érezni a különbséget - egy emulátorral valószínűleg jobb élmény a saturnos változat, mint DosBoxban a pécés, és amúgy a GOG-verzióban nem is lehet megbízni, mert szinte játszhatatlan az irányítása miatt. Aki mégis pécét tolná, annak a PCExhumed port javasolt (bár az meg technikailag egy másik játék, más motorral).

Akármelyik verziót is nézzük, első játéknak azért teljesen jó volt a Powerslave, de a Lobotomy Software sajnálatos módon nemigen kapott több lehetőséget. Mivel a játék megbukott az 1996-os, brutálerős piacon (a videojátékok egyik legerősebb éve volt az), a cég nem tudott fennmaradni. Még a SlaveDriverrel csináltak egy tisztességes Quake- és egy Duke Nukem 3D-portot Saturnra, aztán lehúzták a rolót. Kár értük, a második játékuk valószínűleg sokkal jobb lett volna (amúgy a PowerSlave 2-t tervezték). Viszont párnapos hír, hogy a remake-ekben erős Nightdive Studios jelenkori mutációt készít a játékból, és a Playstation-verziót veszik alapul, ami nem hangzik rosszul.

És még nem fejezzük be, mert toplista is van az adáshoz. Ha már elvitt minket a Powerslave Egyiptomba, ott is maradtunk, és összeszedtük a 10 legjobb játékot, ami ott játszódik (legalább részben). Csak markáns játékelemeket vettünk figyelembe, így például a Civilization kimaradt, mert bár van benne Egyiptom és Kleopátra, azért nem az a játék legemlékezetesebb része, csak egy birodalom a sokból. Ezzel a disclaimerrel az alábbi listákat szültük, kommentekbe jöhetnek a ti kedvenceitek is.

 

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Pharaoh (1999)

2. Settlers III (1998)

3. Oasis (2005)

4. Duck Tales 2 (1993)

5. Assassin's Creed: Origins (2017)

6. Immortal Cities: Children of the Nile (2004)

7. Luxor sorozat (2005-)

8. Pang (1989)

9. Metal Slug X (1999)

10. Tomb Raider sorozat (1996-)

1. Tomb Raider: Anniversary (2007)

2. Assassin's Creed: Origins (2017)

3. Immortal Cities: Children of the Nile (2004)

4. Lara Croft and the Temple of Osiris (2014)

5. Pharaoh (1999)

6. Heart of Africa (1985)

7. Entombed (1985)

8. Luxor sorozat (2005-)

9. Big Karnak (1991)

10. Total Eclipse (1988)

 

Legközelebb egy héten belül jövünk vendéges adással. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a hetedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20210621.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, zsovez, Kurucz Ádám, Kecskés János, Dvorszki Dániel, Nagy Gyula, Lidérc, kfgyk kfgyk, Horváth Zoltán, MLM a tét, Kaptás András, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, KrApN3k, periklesz, pec, Magunsz, Rauminen, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Kovács Tamás, Hrubos Mátyás.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

21 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr9016666832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2021.08.22. 17:40:09

mekkora flash volt, amikor a múmiák elmumifikáltak, és a gyolcsos kezemben szorongatott botommal odapörköltem nekik, majd diadalittasan röhögve visszaalakultam humánná.
nagyon szerettem volna szeretni a játékot, de még a witchaven-nél is csiszolatlanabb és fapadosabb volt.
toplista: scarabeus c64, gordian tomb, total eclipse, sandwarriors, joe gunn, cuthbert in the tombs, cj's elephant antics, fighting warrior, tomb of tarrabash, ravenloft stone prophet, kmoly sámuel szakmunkástanuló (serious sam 1), s.c.a.r.a.b.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2021.08.22. 17:54:31

természetesen nem kmoly, hanem komoly.
a múmiák meg azt kiabálták, hogy vatta!

scarabaeus 2021.08.22. 20:39:46

Hehe, azt hittem, már szóba sem kerül a C64-es Scarabaeus, de azért említést kapott, a legeslegvégén. :-) Annak idején igen megragadott a 3D ábrázolású labirintusában a megszokott derékszögű fordulások helyetti finomabb, animált elfordulás.

A Total Eclipse '92 elején tett rám benyomást, Amigán (bár azon is eléggé szaggatott az). OFF: A napfogyatkozásos motívum az eszemben volt 14 évvel később, a valóságban, bár a piramisok fölött csak részleges volt, és a "Total Eclipse"-ért át kellett mennünk Egyiptom másik végébe, és csak a napfogyatkozás másnapján mentünk be piramisba, de jó közelítés volt. :-)

Utóbbiról jutott eszembe, hogy egyszer a Novagen játékai adhatnák a témát. Nekem Plus/4-en volt igen meghatározó a találkozás a Mercenaryval, aztán Amigán a Damocles-szel. Az a világ, amit összehoztak ezekben a programokban (pl. a Plus/4 60 KB-nyi felhasználható RAM-jában, és azzal a hardverrel) az általam addig látott 2D játékokhoz képest egy új dimenziót adott (nem képletes értelemben is).

Foxhound 2021.08.22. 21:31:45

Nekem a Fighting warrior jutott eszembe, azt hiszem még spectrumon játszottam vele. Hogy az idő mennyire megszépítí az emlékeket,az hihetetlen! Most megnéztem youtube-on, és hát egész más élt a fejemben. :-D
Nálam természetesen az AC: Origins az első!

Generic Jingle 2021.08.23. 15:42:30

Tipp és kérdés: nem lehetne az egyezéseket vastag betűvel írni?

Dukefazon 2021.08.23. 16:49:17

Réges régen az egyik haverom mesélt egy játékról, amit az egyik nyaraláskor a nagybátyjánál látott. A címét nem tudta, és ahogy múlnak az évek, már lassan én sem emlékszem arra, amit mesélt. De nagyon fel volt ajzva, ahogy mesélte. Valami egyiptomi vagy római helyszínen játszódott a játék és lövöldözni kellett... és ennyi, többet nem is tudok :) Fogalmam sincs, hogy mi lehetett az a játék, a sráccal már nem tartom a kapcsolatot, de ha mondanám is neki, tuti, hogy még arra sem emlékezne, hogy ezt mesélte nekem a helyi piactéren (vagy focilabdával játszottunk, vagy épp bringáztunk). Mivel a 90es évek közepe után járunk az időben, így az a sejtésem, hogy a PowerSlave lehetett az, de majd csekkolom a top10es listákat, hátha találok valamit, ami hasonlíthat még a leírására. Ez most szomorúsággal töltött el, hogy nem emlékszem már semmire :(

Szekrényszagú néni 2021.08.24. 14:11:04

Az Iron Maiden lemezborító adhatta az ötletet, a címhez legalábbis tuti. Strafe-elni meg ősi buzi szokás, igazi férfi anélkül is KIVISZ bármely fps-t.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2021.08.24. 17:43:44

@Szekrényszagú néni: kiviszi a mosókonyhából a kertbe a teregetőre, mert naftalinszagú a staffírung?

larry 2021.08.24. 20:12:04

@scarabaeus: A Total Eclipse-ről nekem az maradt meg, hogy már akkor is borderline játszhatatlan volt, 3D, de a 2-3 fps az időkorláttal megfejelve a négyzetre emelt frusztráció, az első pár szoba után reset-LOAD, pedig a Plus/4-es port talán egy kicsit gyorsabb is volt, mint a 64-es a kicsit gyorsabb proci miatt, ebben nem vagyok biztos. Legalább ki lehetett kapcsolni a zenét. A Mercenary viszont tényleg jó volt, illetve nem jó, inkább progresszív, mert még kb 20 év kellett, hogy élvezhető legyen ez a műfaj. 3D belső nézet, open world, különböző opcionális járművek, barangolás a felszínen, repkedés helyszínek között, barangolás épületeken belül, élő világ, ahol ellenséges frakciók vannak, te választod ki, kivel dolgozol össze, a cél az, hogy elmenekülj. Kár, hogy akkor fogalmam se volt, hogy mit kell csinálni, és hogy bármennyire 3D first person open world, a világ nagy része töküres, sőt, igazából soha senki nem is látszik, csak élekből kirajzolt formák, és a sztorit is erősen hozzá kell képzelni, mert ha éppen történik is valami, az csak a kép alján látszik a szövegdobozban, ha éppen jó helyen vagy.

.DnP. 2021.08.24. 20:32:57

Ha már 1 IP Tomi téma, akkor BombJack! Az örök kedvenc, C64en felejthetetlen zenével. Az amigás rettenet után felüdülés vele a jó öregen játszani.

AarPoe 2021.08.24. 22:51:58

@Dukefazon: Falcon Patrol 2 :) én is simán bevettem volna a 10-esbe, a sárga egyiptomi pasztell háttérről azonnal ez jutott eszembe.
Illetve az International Karate egyik helyszíne, de az ugye így nem játszik :)

Hidden fremen 2021.08.30. 13:55:39

Egyiptomi témában még fontos játék a Laura Bow in The Dagger of Amon Ra. Ez is felkerülhetett volna a listára.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2021.09.01. 00:27:02

@Hidden fremen: Az eszembe jutott, még bele is néztem a játékba, és így jöttem rá, hogy valójában tök kevés egyiptomi dolog van benne.

Wertzui 2021.09.01. 15:46:39

Akár szerepelhetett volna a listán, vagy megemlítésnek a Pharaoh's Tomb. Ősöreg Apogee-s platformer játék statikus képernyőkkel és CGA grafikával.

Ja meg arról híres hogy a George Broussard elgépelte benne a nevét.
www.youtube.com/watch?v=t_mHteOiCIM

csikocska 2021.09.14. 08:22:22

Én ezt az egyiptomi témájú FPS játékot először egy DCCD CD lemezen betöltve próbáltam ki, egész jól élveztem a többféle fegyverrel lelőni az anubisz fejű ellenségeket.
Még többet játszottam volna vele, de akkoriban annyira obszkúr játék volt, hogy az ismerősi köreimben nem volt senkinek sem teljes verzióban.
A kétezres évek közepében aztán rátaláltam a teljes verzióra egy mára eltűntnek nyilvánított retro videojáték torrent tracker oldalon belül (Underground Gamer), az 5. pályáig eljutottam, de amikor nem volt számomra nyilvánvaló, merre kell haladni, ráhagytam.
Több mint egy évtized után már elég jókor tették elérhetővé a Powerslave játékot Steam-en és GoG-on egyaránt. Én a GoG változatot vettem meg, mert én a DRM-mentesség miatt kedvelem leginkább.
A Raze source port-on belül indítottam el és úgy nagyon jól irányítható egérrel. Egész jól élvezem a különféle boss szörnyek legyűrését és a különféle kapcsolók által megnyitható útvonalak keresését. :)

Számomra a játékkonzolos verzió annyira kimaradt, mivel sosem tudtam, hogy Sega Saturn és Sony Playstation konzolokra is megjelent a minden téren különböző verzió.
Kíváncsi leszek, hogy az év végére esedékes remake-je mennyire lesz szórakoztató.

Ha egy sivatagos környezetben játszódó pályát megengeditek leírni, a Jazz Jackrabbit Dos-os játék azon pályája (Turtemple) nálam olyan szinten felejthetetlen mind felépítés, mind zene terén. Akárhányszor indítom el a zenét akár a játékon, akár a Youtube-on, olyan kellemes nosztalgikus érzés fog el. :)

KariKa 2021.09.29. 12:10:35

Édes drága kedves Stöki,
egy nagy kéréssel fordulok hozzád: vegyél egy csendes egeret!

Vagy még jobb lenne, ha nem is kattintgatnál...

Tudom, hogy a ti podcastotok, és rengeteg kellemes órát szereztetek pl nekem is, minden adás minden percét kivétel nélkül meghallgattam, de amióta kiköltöztél, nem tudom nem észrevenni, hogy egyre többet kattintgatsz a háttérben.

Jó példa ennek az adásnak a 20:11nél, mondod Grathnek, "figyelek", és konkrétan 7 másodperccel később elkezdesz kattintgatni.

Úgy érzem, a szinergia rovására is megy, mintha csökkenne az összhang, az egymásra reflektálások minősége és mennyisége is lecsökkent.
Grath jelenleg a hátán viszi a miniket, én úgy érzem.

Szeretetteljes, építő jellegűnek szánt kritikámat hallottátok.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2021.09.30. 14:36:36

@KariKa: Elvinném a balhét, de az a helyzet, hogy ez Grath egere. :) Mondtam már neki párszor, hogy zavaró.
Én konkrétan egy másik gépen nézem a jegyzeteimet felvétel közben, a felvétel gépe nincs is az asztalomon. Továbbá amikor Grath beszél, én a saját hangsávom fullra lenémítom (hacsak nem szólok közbe éppen), most megnéztem a projektfájlokat, 20:11-után is ez történt.

Ezt leszámítva igazad van abban, hogy kevesebb a reflektálás, sajnos ez a stúdiókörnyezet hiánya, én sem örülök neki. És igen, van olyan, amikor enerváltabb vagyok, ezt is aláírom (főleg esti felvételkor). Igyekszem jobban figyelni (tegnap pl. felvettünk egy olyan Minit, amit egyértelműen én vittem a hátamon :)).

ric64st (Rihárdó) 2021.09.30. 18:48:40

A Checkpoint Podcast a 21. század CoV-ja, egérkattintásokkal, mindenhogy.

KariKa 2021.09.30. 22:01:55

@Stöki: Elnézésedet kérem. :o
Viszont akkor Grath címét kérném, hetente járok a 10es úton, bedobok neki egy néma egeret, van nekem kettő is. :D :)

Ironfist 2022.03.23. 13:09:04

Azta, tök durva, hogy egyikőtöknek sem jutott eszébe a Serious Sam First Encounter. :) De a kommentelők közt is csak ketten említették meg.
Vagy csak nem fért bele az első tízbe? :)
süti beállítások módosítása