HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #158: Syberia (+ a 10 legjobb francia videojáték)

2021.07.18. 23:32 Stöki

cpmini_158.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Szomorú hírről számoltunk be nemrég a Checkpoint Nowban: június végén elhunyt Benoît Sokal képregényrajzoló, akinek a játékipar többek közt a Syberia sorozatot köszöneti, legalábbis annak a fantáziadús világát. Sokal tiszteletére elő is vettük az első Syberiát, kipróbáltuk, sőt Grath végig is játszotta. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

A Syberia fejlesztője és kiadója a Microïds volt, egy patinás francia stúdió, ami 1985-ben alakult, de kisebb-nagyobb üzleti vargabetűkkel ma is létezik. Sokal pedig már a hetvenes évek óta rajzolgatta képregényeit, aztán a kilencvenes évek végén egymásra találtak a Microïdsszal, amikor elhatározták, hogy videojátékra adaptálják a művész egyik képregényét, az Amerzone-t. Az 1999-ben megjelent játék már a Syberia előképének tekinthető: kalandjáték volt, ráadásul abból az iskolából, aminek a Charles Cecil által készített Broken Sword sorozat is a képviselője. Vagyis a készítők a történetből próbálták levezetni a fejtörőket, és nem fordítva (annak ellenére, hogy a Syberiánál nem volt képregényes alap).

A Syberia világa eléggé az ismert Földre emlékeztet, de azért egy kicsit eltér attól, és előkerülnek benne fura lények és szerkezetek - de a fantasztikus elemek elég visszafogottak, és ezt Sokal elég következetesen végigvitte. Ahogy a játék indul, az is elég földhözragadt, sőt meglepően hétköznapi, gyakorlatilag egy bürokratikus ügy. A főhős, Kate Walker egy ügyvéd, aki egy cég öröklési ügyeivel foglalkozik, és emiatt meg kell találnia a nemrég elhunyt cégtulajdonos egy rokonát. A játék legnagyobb erőssége talán az a jellemfejlődés (vagy változás), ami Kate-en tetten érhető: ahogy a sztori végére leveti az ügyvédzakót, és egyre inkább kalandorrá változik.

És ezzel tulajdonképpen véget is ér a Syberia - ott, ahol a nagy kalandra útnak indulna a főhős. A játékot ugyanis két részre szedték a tervezetthez képest, mert nem akarták, hogy négy évig tartson a fejlesztése. Így voltaképpen a Sokal által kitalált első történetnek tulajdonképpen csak az első "kötetét" meséli el a Syberia, a második a folytatásba került bele. Hozzá kell tenni, ambiciózus kaland volt: mivel az Amerzone óriási siker lett, a Syberia több mint kétmillió eurós büdzsét kapott és 35 fős fejlesztőcsapatot, ami nem volt kevés akkoriban.

A Syberia ma sem rossz játék, de mindenképpen hangulat kell hozzá. A lassú sodrású történet, ami Kate körül bontakozik ki, csak egy dolog, amit szokni kell, de meg kell barátkozni a környezet ingerszegénységével is. A játék gyönyörű, scrollozódó állóképeken játszódik (persze mára már ezek koptak, de még mindig szépek), és dizájneri döntés volt, hogy a képeken semmi ne animáljon, még a víz sem - gyakorlatilag festményeken kell irányítani Kate-et, amihez azért kell egy hangulat. Ezzel a disclaimerrel ajánljuk ma is a 2002-ben megjelent első és a 2004-es második részt is. 2017-ben volt egy Syberia 3 is, ami nem tudta megugrani a két előd szintjét, mind a sztori, mind a fejtörők és a kivitelzés csalódást okozott. Egy negyedik játékkal - Syberia: The World Before - próbál szépíteni a Microïds, ami idén vagy jövőre jelenik meg. Valószínűleg inkább jövőre, mert a fejlesztést bizonyára érzékenyen érinti Sokal halála.

 

És még nem fejezzük be, mert toplista is van az adáshoz. A francia (bár erős kanadai csapattal rendelkező) fejlesztőstúdióból kiindulva megpróbáltuk összeszedni a 10 legjobb francia játékot. Nem a kiadót néztük, hanem a fejlesztők nemzetiségét, és ott is a dizájnerekét, ha több stúdiót is részt vett a fejlesztésben. Így is kimaradt pár fontos játék (például a Broken Sword, az Omikron vagy a Flashback), szóval kommentekben jöhetnek a ti ötleteitek. A mi kedvenceink a következők voltak:.

 

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Life Is Strange (2015)

2. The Council (2018)

3. Dishonored 2 (2016)

4. Beyond Good & Evil (2003)

5. Rayman Legends (2013)

6. Tom Clancy's Ghost Recon Advanced Warfighter (2006)

7. Heavy Rain (2010)

8. Dune (1992)

9. TrackMania sorozat (2003-)

10. Prehistorik 1-2 (1991, 1993)

1. Dishonored 1-2 (2012, 2016)

2. Rayman Legends (2013)

3. Dead Cells (2018)

4. Another World (1991)

5. Alone in the Dark (1992)

6. Heavy Rain (2010)

7. Beyond Good & Evil (2003)

8. Heart of Darkness (1998)

9. Gobliiins 1-2-3 (1991, 1992, 1993)

10. Microsoft Flight Simulator (2020)

 

Legközelebb egy héten belül jövünk, újra Checkpoint Minivel (mert legutóbb két nem Mini jött egymás után). Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a hetedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20210621.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, zsovez, Kurucz Ádám, Kecskés János, Dvorszki Dániel, Nagy Gyula, Lidérc, kfgyk kfgyk, Horváth Zoltán, MLM a tét, Kaptás András, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, KrApN3k, periklesz, pec, Magunsz, Rauminen, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Kovács Tamás, Hrubos Mátyás.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

18 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr6516629246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2021.07.19. 07:25:58

a silmarils középszerű vagy néha annál kicsivel jobb játékait is idesorolnám, a transarcticát, a boston bomb club-ot, az ishtar trilógiát, az eredeti stardust-ot.

BobaFett 2021.07.19. 18:28:05

Ebböl a toplistából hogyan maradhatott ki a Little Big Adventure 1-2 ???

Lehetne róluk mini is már valamikor.

bonsaicane 2021.07.20. 06:34:30

öö, ezt az örökös "hány egyezésünk lesz?" dolgot mindig hangsúlyozni kell ki nagyonennyire?
akkor már inkább az a majmosszóvicc:)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2021.07.20. 13:07:44

A listából csomó játékról nem tudtam, hogy francia fejlesztésű. Én a Wargame szériát tettem volna rá valahova az Eugen-től.

@BobaFett: Iszonyatosan nehéz játék volt. Értékelni tudom helyét a történelemben, de mai tudással sem tudnám szerintem végigtolni...

Princze 2021.07.20. 15:28:44

@BobaFett: Mivel nem szeretik, inkább ne csináljanak róla :) Holott nálam szerintem a dobogó felső helyén lenne ;)

Rihárdó · http://rihardo.uw.hu 2021.07.20. 15:37:57

Kimaradt a P O P C O R N, Minden Idők Egyik Francia Fejlesztésű Játéka.

Szekrényszagú néni 2021.07.20. 19:00:14

Elég gyenge lábakon áll ez a franciázás (höhö) szerintem. Akkor a Last Ninja meg az Impossible Mission II is magyar, mert beledolgoztak páran tőlünk?

larry 2021.07.20. 19:33:44

Ha Kate gyorsabban futna, és nem állna meg minden lépcső előtt, hogy sétálásra váltson, akkor valószínűleg újrajátszanám. Engem nagyon behúzott akkor, de ma már nehéz tolerálni, hogy a játékidő 90 %-a képernyőn keresztbefutás animáció, megszakítva néha izgalmas lépcsőzéssel.

larry 2021.07.20. 19:37:45

Egyébként a világ egészen zseniális, kb ugyanaz az univerzum, mint a Leleményes Hugó, csak van mobiltelefon.

Szekrényszagú néni 2021.07.20. 20:04:12

Maupiti Island, úristen, az ilyen "ki tette a 2 szál fehér lószőrt a kandallópárkányra a viharos éjszakán, amikor baltát állítottak Sir Akárki homlokába"-típusú Ugatha Christie kalandjáték, csak trópusi szigeten, megkérdezni mindent mindenkitől a recsegő digitalizált robothangon beszélő gyarmati úripubik és lecsúszott egzisztenciák közt, el lehet képzelni milyen természetesen vette ki magát. Bár a Hit gombbal lehetett ütni őket, informatíve gondolom, nekem sose mondtak semmi értelmeset, viszont egyre vastagabb monokli jelent meg a portréjukon ahogy sipákoltak tehetetlenül, a nőkén is.

Generic Jingle 2021.07.20. 22:19:45

Egy-két éve már előjött az Another World és Flashback párhuzam és ellentét, és valóban, az egyikből az intro és a kezdő pálya kitörölhetetlenül megmaradt a fejemben, a másikra meg rá kellett keresnem TeCsőn, annyira nem maradt meg. Pedig mindkettőt toltam anno.

Reactor 2021.07.21. 03:36:18

Nálam a legjobbak egyértelműen az Another World, a Prehistorik, illetve a Titus Fox (bár ez utóbbinak a 8. pályáját nagyon meggyűlöltem, mert képtelenség rajta trükközés nélkül átjutni).

@Dr.OG: A Metal Mutant tényleg szuper és jóval megelőzte a korát, viszont azzal a terminállal a technopolisz földszintjén sikerült tönkrekúrniuk az egészet...

Szekrényszagú néni 2021.07.22. 09:03:04

Sokal akkor a kalandjátékok Tarr Bélája? (Bár ott a végén sincs kaland.)

AarPoe 2021.07.26. 09:07:43

Nem értem ezt a "hangulat kell hozzá"-dolgot, a világon mindenhez hangulat kell. A doom-hoz, a Giana-hoz, meg a Syberia-hoz is. Az hogy lassú, és sétálós, azzal éppen azt akarta elmesélni Sokal, hogy a főhős úgymond nem siet, hanem lassan éri utol a sorsa. Persze a mai instant-get világban már nem divat végigvárni a dolgok történését.

Sokal amúgy tényleg egy rajzművész volt, játékmechanikáról, programozásról ő vajmi keveset tudott. Szóval ez a része nem rajta múlt, nyilván a koncepcióhoz nem is illett a sietség. Azért a mammut-átrajzoláshoz hasonló logikai bukfencek egy része, bevallom, nem hiányzik :) ilyen a madaras sztori is. De nekem életem egyik legnagyobb játéka.

A francia listával nincsen baj, legalább nem azokról a játékokról van szó, amelyeknek a második betűje után T vagy V betű jön...

B-Bird 2021.10.21. 21:49:25

Még csak most kezdem utolérni az adásokat, sokáig nem tudtam hallgatni... de ha francia, akkor nekem kötelezően Future Wars is benne lett volna, de esetleg még említést érdemel a Cruise for a Corpse is. Nálam első helyen nagy eséllyel a Transarctica futott volna be, örök kedvenc.
Emmanuelle hogy maradhatott ki? :-D

Kit Fisto 2023.03.09. 19:26:35

A Syberia mindig is tetszett, de sajnos még nem játszottam vele. Bejönnek a francia játékok, Leginkább a Delphine Software a kedvencem. Eric Chahi, Paul Cuisset, Jean Baudlot, Raphaël Gesqua.. tőlük nagyon jó minden.
süti beállítások módosítása