HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #155: Jack Attack (+ a 10 legjobb videojáték, aminek keresztnév van a címében)

2021.05.31. 21:39 Stöki

cpmini_155.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Flanker régi kommentelőnk itt, sőt támogatónk, aki évek óta nyúzza a fülünket, hogy mikor csinálunk már adást a Jack Attackről. Most jött el a pillanat, elővettük ezt a 38 éves kövületet, amin nyilván meglátszik már az idő, ennek ellenére egész jól elszórakoztunk vele. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

A Jack Attack a C64 hajnalán készült - annyira, hogy a kiadója maga a Commodore volt. 1983-as játék, még abból az időből, amikor a gyártó maga próbált összeszedni valamirevaló programokat, hogy népszerűsítse a platformját. Így találtak olyan embereket is, akik csak belekóstoltak a játékfejlesztésbe, de végül más pályát választottak - nagyjából úgy, ahogy Mérő László a Novotrade hőskorában. A Jack Attacket két ilyen fiatal tehetség hozta össze, Kevin Kieller és John Taynor, még gimnazistaként.

Kieller és Traynor a kor elvárásaihoz képest egész összetett ügyességi játékot csinált, és a komplexitása az, ami ma is élvezhetővé teszi a programot öt percnél tovább. A főhős egy vörös, nagy fejű lény, aminek a pályán mozgó, lebegő fejeket kell legyőznie. Teheti ezt úgy, hogy rájuk ugrik és lelapítja őket, de egyrészt nem lehet nagyon magasra ugrani, másrészt a sárga lények is folyton megpróbálnak a főhős fejére ugrani. A másik lehetőség a pálya átalakítása, a játéktérben ugyanis téglák is találhatók, amiket lehet húzni-vonni, és így egyrészt a terepet is kedvünkre variálhatjuk, másrészt össze lehet lapítani a két tégla közé került ellenfeleket. És akkor még ott van az időlimit is, ami szerencsére nem a játékos idejét jelzi, hanem azt, hogy mikor tűnnek el egyes pályaelemek, ami bizonyos pályákon komoly előregondolkodást kívánt (időlimiten belül megcsinálni a pályát meg plusz pontokat).

1983-ban főleg egyszerűbb játéktermi játékok másolataiból állt a C64-es játékpiac, szóval a Jack Attack - bár kétségtelenül érezni rajta is arcade hatásokat - eredeti és jó játék volt a maga korában. Meg is jelent C16-ra és Plus/4-re is 1984-ben, sőt egy VIC-20 port is létezett, de annak megjelentetéséről végül letettek. Ma már elég nehézkes az irányítása, de még így is el lehet vele lenni pár pályát, és akár sikerélményhez is juthatunk, mert a játék jóval könnyebb volt, mint például a kor nagy slágere, a Manic Miner.

Kieller és Traynor aztán többet nem tette tiszteletét a játékiparban, de a Jack Attackhez azért tartozik egy vicces fejlesztői sztori. Kiellerék eredetileg Cubic Critters néven készítették a játékot, és egy számtech vásáron ezen a néven mutatták be a Commodore jelenlevő embereinek. Rögtön meg is hívták őket Torontóba, hogy a cég főhadiszállásán megköttessék az üzlet, és a srácok le is szállították a játékot. A Commodore viszont úgy érezte, hogy a Cubic Critters túlságosan emlékeztet a Q*bert hangzására, ezért más nevet kerestek. Ekkor jutott valamelyik alkalmazott eszébe, hogy a cég vezetője, Jack Tramiel pont olyan vörös fejjel szokott ordibálni, mint amilyen színű a főhős. A nagy fejű vörös sprite rögtön meg is kapta a Jack becenevet, aztán kis ötletelés után megszületett a Jack Attack név is. A sztorit a fejlesztők aztán elmesélték a sajtónak, és később a Commodore egyik marketingese, Michael Tomczyk is megerősítette. Még annyit tett hozzá, hogy Tramielhez eljutott a hír, hogy a Jack Attack hogy kapta a nevét, de emiatt nem üvöltözött, csak nevetett az egészen.

És még nem fejezzük be, mert toplista is van az adáshoz. A névadó Jackből kiindulva megpróbáltuk összeszedni a legjobb játékokat, amiknek valamilyen keresztnév van a címében. Abban megegyeztünk, hogy létező híres emberek nevei nem számítanak (pl. Sid Meier, Tony Hawk, Tom Clancy), mint ahogy a kitalált nevek sem, és azok a becenevek sem, amiket nem a keresztnévből képeztek (pl. Indiana Jones). Így is jó sok játékcímet találtunk, némi rostázás után a lentiek maradtak. De minden bizonnyal így is sok fontos játék maradt ki, szóval kommentekben jöhetnek a ti ötleteitek.

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Jade Empire (2005)

2. Alan Wake (2010)

3. Henry Hatsworth in the Puzzling Adventure (2009)

4. Parasite Eve (1998)

5. Sam & Max Hit the Road (1993)

6. Mad Max (2015)

7. Ring of Red (2000) (Ringo, értitek...)

8. Catherine (2011)

9. Grand Theft Auto: San Andreas (2004)

10. Linda³ (1995)

1. Max Payne (2001)

2. What Remains of Edith Finch (2017)

3. Super Mario Odyssey (2017)

4. Sam & Max Hit the Road (1993)

5. Alan Wake (2010)

6. Duke Nukem 3D (1996) (létező keresztnév!)

7. Joe & Mac (1991)

8. Leisure Suit Larry III: Passionate Patti in Pursuit of the Pulsating Pectorals (1989)

9. Lara Croft Go (2015)

10. Donald Duck’s Playground (1984)

 

Legközelebb egy héten belül jövünk vagy Nowval vagy egy vendéges adással. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a hetedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20210414.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, Kurucz Ádám, Kecskés János, Nagy Gyula, Lidérc, kfgyk kfgyk, Horváth Zoltán, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, zsovez, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, KrApN3k, periklesz, pec, Magunsz, Rauminen, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Kovács Tamás.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

13 komment

Címkék: retro podcast toplista c64 checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr3916576638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2021.05.31. 22:22:05

1. 3,5 év kitartó munkája elnyerte méltó gyümölcsét köszönöm szépen :)
2. Hát ha meglőnek se gondoltam volna hogy ez egy kanadai játék.
3. A névadásról is csak pár éve olvastam egy olasz! gyűjtőoldalon.
4. Anno C-64-n 20. pálya volt szopó sokszor, kb. a 22-ig jutottam el, 2002-ben emulálva a 29. pályáig. Akkor még nem sejtettem hogy a feléig se :D
5. A játék elején szerintem nem nehézségi fokozatot választunk, hanem egytől kilencig a kezdő pálya számát adhatjuk meg.
6. A platformoknak egy tulajdonsága nem hangzott el (de az írott verzió már utal rá): ha elfogyásuk előtt mindegyikre ráugrunk (ekkor színt váltanak), akkor extra pontokat kapunk, ezzel egy újabb mélységet adva a játéknak. Mert például a 3. pálya nem nehéz, de az összes platformot kivilágítani már az, valamint jóval veszélyesebb és az idő se sok rá.
7. Jack nekem az első pillanattól kezdve katicabogárnak tűnt.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2021.06.01. 07:00:30

kissé nyögvenyelős témaválasztás. legközelebb majd olyan játékok lesznek, amiknek a nevében van dzsé betű?

Guardian Hero 2021.06.01. 12:13:32

"csaló" jelöltem:

Street Rod

(mint Rod(erick) Stewart)

larry 2021.06.01. 18:46:40

Menő Jenő? Marci a benzinkutas? Dudaorrú Patric?! Spiky Harold?!! Jet Set Willy???!! Dia blo?!!!! Jade egyébként teljesen valid, lásd Beyond Good and Evil

GépBalta 2021.06.02. 12:50:16

Hirtelen csak kiegészítőkkel tudnám kiegészíteni a listát. RA Yuri's Revenge, GTA IV The Ballad of Gay Tony, Bioshock 2 Minerva's Den. A Gay Tonys GTA kieget én nagyon szerettem, mert talán abban egy kicsit végre elengedték azt a komor és realisztikus történetvezetést ami amúgy jellemző volt a negyedik részre, és egy kicsit visszatértek a Vice City féle vidámabb hangvételhez. A Minerva's Denről rémlik, hogy a sorozat egyik fénypontjának tartottam, csak már az nem rémlik, hogy miért. :D A Yurit szerintem nem kell bemutatni senkinek.
Mivel a Seuna is egy létező név, ezért a Hellblade még említhető lenne, de azzal még sajnos nem volt időm játszani.

Blooregard19 2021.06.03. 09:15:52

Érdekes toplista, fejből néhány eszembe jutott az eddig felsoroltakon túl: Jazz Jackrabbit, Kathy Rain, Eve Online, Where in the world is Carmen Sandiego?, Richard&Alice, American McGee's Alice és Alice Madness Returns, A virus named TOM (itt TOM számítógépes vírus)

Plusz egy számomra meglepő: Ori and the blind forest
en.wikipedia.org/wiki/Ori_(Hebrew)
Lehet véletlen, de a név jelentése fény.

Ráadásul csaló módon sok kibújó lehet: forEVEr, amERICA, prINCE

A toplistákból valahogy ütősebbek, amik játékelemre vagy magára a játékra vonatkoznak (a varázslós, legjobb fegyverek, legnagyobb csalódás az utóbbiak közül), mint ezek a névturkászósak. Persze lehet, hogy elcsépeltnek tűnne a legnehezebb ellenség, legnagyobb érzelmi katarzis, emlékezetes pályák újabb toplistája, viszont könnyebb hozzá viszonyulni.

Garott 2021.06.03. 20:24:44

Grath nem tudom nézi e a hozzászólásokat, de ha igen kiváncsi lennék a Cathrine Full Body hogy tetszett neki, főleg a bónusz szállal. Számomra az tette ezt a kiadót ténylegesen a kedvencemmé.

sporovits 2021.06.26. 15:35:34

@GerillaX: És tényleg! Vétek lett volna nem megemlíteni.

Friend of Wine 2021.07.11. 14:29:40

Snap Jack (Universal, 1981)
süti beállítások módosítása