HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #154: William Shatner's TekWar

2021.05.19. 23:14 Stöki

cpmini_154.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Vendéges adást ígértem legutóbb, de egy gyors Mini még beelőz (aztán a héten igyekszem készre hozni a vendégest is). Grath csillogó szemekkel ajánlotta a TekWart, amivel én nem játszottam, de mint kiderült, ő sem. "Akkor miért csináljunk erről Minit, dude?" - kérdeztem. Hát mert állítólag ilyen viccesen szar" - mondta bölcs barátom. Hogy mennyire lett igaza a viccességet illetően, az az adásból kiderül, de annyit elspoilerezek, hogy a játék tényleg szar. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

A TekWart a Capstone Software készítette, ami egy Miamiban alapított stúdió volt 1984 és 1996 között. A játék 1995-ben jelent meg, sikertelensége hozzájárult a stúdió végnapjaihoz. A Capstone amúgy nem volt egy különösebben jelentékeny cég, igazából csak a Witchaven miatt emlékezhetünk rá hálás szívvel.

A TekWar különlegességét az alapanyag adja, ami a címben is megjelenő William Shatnertől ered. Igen, az amerikai színésztől, aki az Enterprise Kirk kapitányát játszotta. Shatner egyebek mellett a T. J. Hooker című rendőrös sorozat címszereplője is volt, és egy forgatókönyvírói sztrájk idején merült fel benne a kérdés: milyen lenne T. J. Hooker egy távoli jövőben? Írt is több tucat oldalt, aztán egy Ron Goulart nevű szellemíróval a koncepcióból íratott 1989-ben egy regényt, aztán még egyet, és még sokat, majd a TekWarból egy borzalmasan rossz tévésorozat is lett - és ezt a brandet szemelte ki a Capstone.

A TekWar tehát a távoli jövőben játszódik, ahol sokan a Tek nevű digitális(!) drog rabjai, amit a TekLord nevű drogbárók terjesztenek TekFöld TekNagyvárosaiban TekGonosz TekMódszerekkel, miközben a TekRendőrség TekEtetlen. A rendfenntartók végül olyan segítséghez nyúlnak, amihez hasonlót a Demolition Manben láthattunk: kiolvasztanak egy korábban hamis vád alapján kriorabságra ítélt rendőrt, és ő segít elkapni a bűnözőket. Nem egy Oscar-díjas történet, még egy videojátékhoz sem volt erős sztori - úgy meg pláne nem, hogy a sorozat egyes jelenetei is bekerültek átvezető animációként a CD verzióba, illetve maga Shatner konferálta fel a küldetéseket olyan arckifejezéssel, mint aki már azon gondolkodik, hogyan költi majd el a gázsiját.

A TekWar ráadásul az első Build-motoros játékként még nem használta ki eléggé az engine adottságait, illetve a pályatervezés általában elég rossz lett, sok jellegtelenül üres térrel. Ehhez jött a buta AI (a rendőrök azonnal lőni kezdtek a főhősre, ha fegyvert láttak a kezében, pedig elvileg egy oldalon voltak) és több idegesítő bug (például a jobb fegyverek elvesztek, ha a főhős metróra szállt), a grafika pedig nagy jóindulattal is csak erős közepes volt. Az ambícióért mindenképpen piros pontot érdemel a játék, mert az elsők között akart összefüggő világot alkotni fps-ben, és valamiféle földhözragadt, sztorialapú játékmenetet összehozni - csak éppen ehhez az ambícióhoz nem ért fel a megvalósítás.

A TekWar így egy furcsa, modernnek tűnő, de valójában nagyon rossz játékként maradt meg az emlékezetben, ami színvonalában a tévésorozathoz volt méltó. Amikor 2006-ban nyilvános lett a forráskódja, nem zavart sok vizet - ehhez a játékhoz rajongói modok sem nagyon készültek. Szóval ez egy olyan játék, amit a híre ellenére még poénból sem érdemes kipróbálni.

Legközelebb napokon belül jövünk a következő vendéges Checkpointtal. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a hetedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20210414.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, Kurucz Ádám, Kecskés János, Nagy Gyula, Lidérc, kfgyk kfgyk, Horváth Zoltán, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, zsovez, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, KrApN3k, periklesz, pec, Magunsz, Rauminen, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Kovács Tamás.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

8 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr3916566264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2021.05.20. 10:18:12

Azt hittem a TekIkatonákat lehet lőnni benne.

nyu 2021.05.21. 13:17:14

Enterprise első kapitánya Pike volt, Kirk csak a második.

nyu 2021.05.21. 13:17:50

TekKen meg a TekBarbie férje?

Generic Jingle 2021.05.22. 08:20:34

A Szomszédok Teki bácsija is ezt javasolja.

kolbászosrájáspizza 2021.05.23. 17:35:38

Akkor ez most egy Tekpoint Mini volt?

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2021.05.24. 08:33:14

Grath amúgy nem tervezi a cikkeit könyv alakban kiadni?

AarPoe 2021.05.25. 13:37:59

Hát gyerekek, nem azért, de ennek marha nagy hangulata van. Nekem tetszett a videó alapján. Kicsit Duke Nukem életérzésem lett.

Attól persze tekintsünk el, hogy ha William Shatner bárhol megjelenik, ott a William Shatner-séget olyan szintre kell kimaxolni, hogy semmiképp se lehessen annál mégjobban William Shatneres bármi IS.
süti beállítások módosítása