HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #149: Wizard (+ a 10 legjobb videojátékos varázsló/varázslás)

2021.03.03. 23:31 Stöki

cpmini_149.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Régen volt Commodore 64-es klasszikus a Minik között, most egy jó kis Wizzarddal pótoltuk ezt. Ahhoz képest, hogy 1984-es játék, elég összetett volt, és ha engem kérdeztek, a Manic Miner a cipőfűzőjét sem kötheti be. (Oké, most elindult értem egy spectrumos fekete furgon.) Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

A Wizardot két coloradói fiatal csinálta 1984-ben, vagyis igazi garázsprojekt volt. Sean A. Moore és Steve Luedders-Dieckbrader fejlesztette a játékot, és a Progressive Peripherals and Software nevű hardvergyártó cég adta ki. Később egyikük sem maradt meg a játékiparban, és  Moore más terepen lett sikeres: Conan-regényeket írt, és a Kull, a hódító című film forgatókönyvébe is besegített (ez egy Conan-filmnek induló mozi volt Kevin Sorbóval).

Szóval a játéktörténelembe csak a Wizarddal írták be magukat, de ez is szép eredmény, mert a program elég sokszor előkerül a legjobb C64-es játékok toplistáin. Játékmechanikailag egy Manic Miner-szerű platformjátékról van szó, csak - szerintünk - jobb annál. Ugyanúgy egy képernyős, jól kitalált pályái vannak, amiken tárgyakat és ajtónyitó kulcsokat kell gyűjtögetni és szörnyeket kerülgetni, viszont a Wizard sokkal elnézőbb. A 40 pálya eleve nehézségi fokozatok szerint van felosztva. Ha nekikezdesz, nem halsz meg már a második pályán, hanem rögtön elsőre letudsz négyet-ötöt simán, aztán elkezded kiismerni a trükkjeit.

Ezek a trükkök pedig leginkább a varázslatokat jelentik, a főhős ugyanis egy mágus, aki minden pályán el tud sütni egy varázslatot - hol egy láthatatlanságot, hol teleportot, hol tűzgolyót. Ebben a műfajban néha jól jönne egy felugrás egy felsőbb szintre, egy támadó szörny megölése vagy elbújás előle - a Wizardban mindez lehetséges, és ez kellemesen megbolondítja a játékmenetet. Ráadásul a játékhoz pályaszerkesztő is volt, ami 1984-ben még kuriózumnak számított.

A játék nagyjából a hozzá hasonló Jumpmannal együtt jelent meg, de Luedders-Dieckbrader szerint ez csak véletlen egybeesés volt, nem loptak ötleteket a Jumpmantól. Ami egyébként nagyon sikeres lett, a Wizard pedig kevésbé, de azért kialakult egy komoly rajongótábora. Annyira, hogy közülük ketten, Craig Smith és Aaron Hightower készített is egy fejlettebb verziót a játékból, több pályával (plusz 40 az eredeti 40 mellé), és a pályaszerkesztőt is feltuningolták. Közben végig egyeztettek a játék alkotóival, aztán a művük valahogy eljutott az EA-be az Archon egyik programozója, Paul Reiche III kezébe. Ő készített még 20 pályát, és ezzel együtt már 100 pályája lett a Wizardnak - ezt aztán az EA 1986-ban kiadta Ultimate Wizard néven. Ezt ajánljuk ma is, mert pár percet simán el lehet szórakozni vele még most is.

És még nem fejezzük be, mert toplista is van az adáshoz. Nekem az eddigi legbénább toplistám szerintem, mert nem bírtam eldönteni, hogy a 10 legjobb videojátékos varázsló karaktert akarom összeszedni vagy 10 olyan játékot, amiben jó volt varázsolgatni, így elég öszvér listám lett. Grath nálam következetesebb volt, de minden bizonnyal így is sok fontos játék maradt ki, szóval kommentekben jöhetnek a legjobb varázslós játékok / varázsló karakterek.

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Dragon's Dogma (2012)

2. Bayonetta 1-2 (2009, 2014)

3. Varázsló a Diablo sorozatból (1997-2012)

4. Okami (2006)

5. Quest for Glory széria (1989-1998)

6. Fable és Fable II (2004, 2008)

7. Mass Effect 3 (2012)

8. Eternal Darkness (2002)

9. Corvo Attano a Dishonoredből (2012)

10. Final Fantasy VIII (1999)

1. Jon Irenicus a Baldur's Gate 2-ből (2000)

2. Magic the Gathering: Shandalar (1997)

3. A Witcher III varázslónői (2015)

4. Kel'Thuzad, Medivh és Gul'Dan a Warcaft III-ból (2002)

5. Heroes of Might & Magic III (1999)

6. Daedolon a Hexenből (1995)

7. Cleric a D&D: Tower of Doomból (1994)

8. Cartman a South Park: The Stick of Truthból (2014)

9. Rincewind a Discworldből (1995)

10. Wor varázslója a Wizard of Worból (1980)

 

Legközelebb napokon belül jövünk vagy vendéges adással vagy a februári Checkpoint Nowval (amelyiket előbb megvágom). Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a hetedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20210214.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Kurucz Ádám, Nagy Gyula, Lidérc, kfgyk kfgyk, Horváth Zoltán, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, Vidra, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, zsovez, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, KrApN3k, periklesz, pec, Magunsz, Rauminen, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb és patex 1987.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

11 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr716443120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2021.03.04. 06:46:46

a sacrifice jó varázslós volt, és a bioshock is.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2021.03.04. 10:52:09

Vajákban nem az a lényeg, hogy sekszdémon nők a varázslók benne, persze... Képzeljük el ugyanezt bányarém dagadékokkal meg 200 éves fogatlan banyákkal. Várom attól változatlanul a feminista váteszt, aki kiragadja a műfajt a sekszista mocsárból a lelki szépségükkel hódító mosónő varázslónénikkel, bár ha belegondolunk Geralt is jóképű, tehát pfejj.

Dukefazon 2021.03.04. 19:22:42

Nagyon megörültem, amikor Grath feltette a listájára a Final Fantasy VIII és hosszasan részletezte, hogy miért jó. Kedvet kaptam újra a játékhoz :)

Winter is coming 2021.03.05. 13:29:10

Úúú, nekem Morrigan hiányzik a Dragon Age-ből, simán kenterbe veri a Witcher-es csajokat :)

_Atti_ 2021.03.05. 13:54:33

Dishonorednál érdemes felemlegetni a stúdio előző játékait.
A Dark Messiah és az Arx Fatalis is erősen épített a mágikus képességek immersive sim oldali felhasználására, vagyis a sebzésen tul a világra/szereplőire is összetettebb hatása volt a varázslatoknak.

Ha immersive sim akkor a Trickster a Thief-ből a maga illuzionista, sötét-természet/karmos-agyaras mitologiájával elég egyedülálló varázsló. Ráadásul testközelből, lépten-nyomon betekinthettünk a 'munkásságába' és a bossfight is a szertartásának megpiszkálására irányult.

Klasszikus szerepjátékból pedig a Planescape Torment jut eszembe.
Főleg a háttéranyagból jön de szerencsére nem kerülték el kényelmesen. Eleve a mágussá válás útja is kidolgozott volt, illetve a varázstárgyak interakcióiból is kihozták a lehetségest a műfajban.

+1 Longest Journey - Ropert Klacks

+1+1 Populous 3

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2021.03.10. 17:24:27

Jól van, nem castolok rátok Curse-t, meg lettem említve a kedvenc point&click játékommal!
:D :D :D

Generic Jingle 2021.03.13. 18:01:04

- Mi jön a csapból? Mit csináljak a csappal?
- Víz! Zárd!

:-(

Bobby Newmark 2021.03.24. 14:48:07

@Keresztény szellemiségű luxuskurva: Nem mellesleg azt a varázslónők csinálják maguknak. Yennefer például púpos volt, mielőtt bombázót csinált magából.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2021.03.24. 16:15:43

A fantazi birodalmaiban is a mocskos lúkizmus uralkodik ezexerint, ki vagyok borulva.

Kávéízű zselészörny 2021.03.26. 14:35:43

Az egyik játék, amit itthon kevesen ismernek, pedig szerintem anno meghaladta a korát a Shiny által készített Sacrifice. Talán ebben élveztem legjobban a varázslást: egy kicsit olyan volt mint egy stratégiai játék, kicsit mint egy hátulnézetes akció játék, az épületeket varázslatokkal tudtad felépíteni, az egységeket lelkekből idézni, támadó-védekező mágiákat bevetni, és az ellenséget is varázslattal kellett elpusztítani mindig: az egyik lényedet kellett feláldozni az ellenséges varázsló oltárán, hogy megszentségtelenítsd és száműzd a létsíkról (innen is jön a Sacrifice név, a lényed feláldozása a kulcs a győzelemhez).

Méltánytalanul elfeledett játék, ennek ellenére ma is vannak akik játszanak multi partikat belőle (van dedikált website, discord, stb.) Ha nem ismernétek szerintem érdemes kipróbálni, megnézni. Durván jó lenne ebből egy Mini. :)

makkharcos 2021.05.25. 17:29:58

Én még megemlíteném a Trine varázslóját.
süti beállítások módosítása