HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #146: Limbo of the Lost (+ a 10 legnagyobb videojátékos csalódás)

2021.02.05. 23:02 Stöki

cpmini_146.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Ez az adás még igazából az előző évadhoz tartozik, mert tavaly vettük fel, és kicsit a limbóban maradt. Apropó, limbó: a Limbo of the Lostot pécéztük ki, hogy lezárjuk 2020-at: egy igazán fos játékot adtunk egy igazán fos évnek. Hogy mókásabb legyen a dolog, tettünk egy kísérletet, és ha már rendes élő adást nem tudtunk csinálni karácsony előtt, a felvételre meghívtuk a Patreon-támogatókat. Ők lelkesen bele-belecseteltek a felvételbe, és ezt be is építettük az adásba, szóval ilyen még nem volt - mondjatok majd visszajelzést, tetszett-e. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Spotify-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

Szóval Limbo of the Lost, a méltán elfeledett Majestic (korábban Tri-logik) csapat egyetlen játéka, ami azzal maradt meg az örökkévalóságnak, hogy alkotói összelopkodták az egészet. De nem kicsit.

A brit stúdiót Steve Bovis alapította még a kilencvenes évek elején, és hamarosan csatlakozott hozzá Tim Croucher és Laurence Francis. Atari ST-re, aztán Amigára kezdték el a játékot, ami eleinte egy rajzolt point-n-click kaland volt, némi horroros beütéssel. Amikor megjelent a CD32, azt is igyekeztek kihasználni, de mire egy demót fel tudtak mutatni, kicsit eljárt felette az idő - az 1995-ös ECTS-en tudták prezentálni a demót, már a Commodore cég csődje után, így nem csoda, hogy nem akadt kiadójuk.

A csapat ezután szétszéledt, és Bovis profi pókeres lett. Megfordult egy csomó versenyen, összekeresett több mint negyedmillió dollárt, és kitalálta, hogy ezt a pénzt régi videojátékos álma megvalósítására fogja használni. A triumvirátus így megint összeállt, és hosszú évek alatt összehozták a Limbo of the Lostot, ami végül 2007-ben jelent meg. Bár a rajzolt látványvilágot felcserélte egy 3D-nek látszó renderelt külcsín, a játék sima point-n-click kaland maradt, minden újítás vagy csavar nélkül. Idejétmúlt, ronda, nehézkes, minden ízében rossz játék volt, amire tökéletesen illik a szó: fércmű. Hogy mennyire tökéletesen, az nem sokkal a premier után kiderült.

Ahelyett ugyanis, hogy a Limbo of the Lost eltűnt volna a süllyesztőben, a netes fórumok sztárja lett, nem a jó értelemben. Egy cikk kiderítette, hogy bizonyos grafikai elemek az Oblivion alcímű Elder Scrolls-játékban is szerepeltek, és ez máig emlékezetes lavinát indított el. Szaklapok, csetszobák, Neogaf-huszárok vetették rá magukat a játékra, és sorra derítették ki, hogy mit honnan loptak az alkotók. A végén alig maradt eredetinek mondható játékelem, még az 1995-ös amigás demóban is találtak plágiumot. És nem csak más játékokból nyúltak az alkotók: a játék intrójában például a Spawn filmváltozatából szerepel egy jelenet, ami körül egy keret látható, azt meg egy WoW-wallpaperről lopták. (Egy wallpaperről!) Nem fogom felsorolni a teljes plágiumlistát, mert olyan hosszú, hogy saját wikit kapott, itt megnézhetitek.

A történtek után természetesen a kiadó megvonta a támogatást a Majestictől, az alkotók pedig egymásra hárították a felelősséget, illetve Croucher és Francis leginkább Bovisra. Bovis külsős szerződéses bedolgozókat hibáztatott, és egyre mélyebbre kommunikálta magát (miközben elég egyértelmű volt, hogy neki már az amigás lopásokban is komoly felelőssége volt). A Majestic így meg is szűnt (pedig tervben volt egy második rész), a három úr többet nem fordult meg videojátékok körül, a Limbo of the Lost viszont kultikusan szar játék lett, aminek forradalminak nem nevezhető megoldásain remekül lehet szórakozni ma is. (Aki kipróbálná, az Internet Archive-ban megtalálja.)

És még nem fejezzük be, mert toplista is van az adáshoz. A 10 legnagyobb videojáték-csalódást szedtük össze, szigorúan szubjektív listákba. Fontos: nem a legrosszabb játékokat, hanem azokat, amikben nagyot csalódtunk (egy jó játékban is lehet csalódni, ha még jobbat vársz). Íme:

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Mass Effect: Andromeda (2017)

2. The Walking Dead: Seadon Two (2013-2014) és egyéb Telltale-játékok

3. The Elder Scrolls V: Skyrim (2011)

4. Destiny (2014)

5. Final Fantasy X-2 (2003)

6. Uncharted: Golden Abyss (2011)

7. Gears of War: Judgment (2013) és God of War: Ascension  (2013)

8. Lightning Returns: Final Fantasy XIII (2013)

9. Enter the Matrix (2003)

10. Resident Evil 6 (2012)

1. Cyberpunk 2077 (2020)

2. Duke Nukem Forever (2011)

3. Aliens: Colonial Marines (2013)

4. Dune 2000 (1998)

5. Heroes of Might & Magic IV (2002)

6. Doom 3 (2004)

7. Godus (2014)

8. Escape from Monkey Island (2000)

9. Knight Rider (1986)

10. Mass Effect 3 (2012)

Természetesen kommentekben jöhetnek a ti toplistáitok és játékötleteitek is. Legközelebb napokon belül jövünk egy új adástípussal(!). Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a hatodik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20201215.png

További támogatóink:

Kiss András, rozmy, kopeszku, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Kurucz Ádám, Nagy Gyula, Lidérc, kfgyk kfgyk, Vasas Gergő, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Larten, Ergoproxy83, Milo, Csviri, HaverDodi, ArcadeMacho, Gabesz Fótról, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, Vidra, kszicsillag, Bakonyi Gergő István, Markó Gábor, Seci, NPanyo, zsovez, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, KrApN3k, periklesz, Tök Inger, pec, Magunsz, Obertmotz, Rauminen és Fattykány.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

35 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr716417528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2021.02.06. 06:36:41

az összes assassin's creed játék a black flag óta, plusz még a iii. rész is.

Judge Brad 2021.02.06. 12:28:26

type-o

2. The Walking Dead: !Seadon! Two

Chessterfield 2021.02.06. 13:16:20

Risen 2

Az első részbe több mint 100 órát tettem, nagyon szerettem, hozzáteszem a Gothic-ok anno kimaradtak, tehát nem volt összehasonlítási alapom.

De a 2. rész valami eszméletlen csalódás volt, mintha nem is ugyanaz a csapat csinálta volna.

Még mindig kiráz a hideg, ha eszembejut.

Fausto(tm) 2021.02.07. 09:53:58

Engem szerencsére elkerültek a nagy csalódások, leginkább azért mert ritkán veszek day1 játékot, 1-2 review-t meg szoktam várni. Ami mégis eszembe jut
Walking dead s2 - hasonló okokból mint amit Grath mondott
GTA 4 - a SA a kedvenc részem, ahhoz képest pedig visszalépésnek éltem meg

Lehetne egyszer egy toplista, ami ennek a fordítottja: olyan címek, amiket abszolút nem vártatok, mégis hatalmas élmény volt

Rihárdó · http://rihardo.uw.hu 2021.02.07. 17:39:15

Nagy csalódás volt a Street Fighter első része Commodore 64-re, várakozás hónapokig, felmentünk az 576 KByte boltba, kazettavásárlás, hazajönni, késő este otthon betöltve pedig egy középszerű verekedős játék, ami egyáltalán nem éri el az Exploding Fist vagy az International Karate szinvonalát.

... és a második rész szintúgy, kölcsönkaptam a lemezt, leesett az állunk a haverokkal, hogy ez mekkora szar, de az első rész után már nem voltak nagy elvárásaim.

BBurago Rally: az 576 KByte képei alapján egy nem mindennapi grafikájú kisautós játéknak ígérkezett - ráadásul ezt is jó egy évig reklámozták - a játékmenet csapnivaló, kár érte.

Az utóbbi években pedig a Sam's Journey című platform volt 'csalódás', talán két éven át biztos ment a hájp, trailerek, képek, infók csepegtetése, nagy várakozás - a végeredmény ugyan egy jó játék, csak épp a Commodore 64-es jelleg veszett el belőle valamiért, inkább lett egy műszakilag pontos, 8-bitre klónozott Super Mario World.

kemi242 2021.02.08. 12:35:22

Meglepődtem, hogy senki nem említette a Warcraft III Reforged-ot, hiszen akkora botrány volt körülötte, hogy a Blizzard kénytelen volt visszafizetni a játék árát azoknak akik előrendelték, és csalódtak.

Emori Spike 2021.02.08. 12:37:43

Nem tudom, mi teheti csalodassa a Skyrimet, a bevezeto tenyleg rossz, de az egesz jatek egy modding jatszoter, csak fel kell rakni par modot, es a grafika se lesz mar olyan csunyacska.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2021.02.08. 13:11:35

A színvonalas "fos" jelzőt nem lehetne ritkábban alkalmazni? (Ideális esetben egyszer sem?) A Limbóláz meg így ránézésre nem tűnik nagyobb baromságnak, mint sok klasszik kalandjáték rendkívül konzekvens okkulthorror-fantasy sztorija.

B-Bird 2021.02.09. 09:49:48

Bioshock. Nem rossz játék, elismerem, DE! Amikor beharangozták, meg hogy a Thief-ből ismert Ken Levine repül rá, akkor felvillanyozódtam. Jöttek az első képek, első videók. Sötét hangulat, lopakodás, para hangulat, fura rémisztő hangok, árnyékok.
Erre kaptunk egy full akciójátékot. Tele fegyverekkel, "mágiával", rengeteg gyors mozgással megspékelt ellenséggel. Kapkodtad a fejed, lőttél, stb.
Szomorúságom határtalan lett.

Generic Jingle 2021.02.09. 13:10:48

California Games 2
Ski Or Die
Street Rod 2

Mind a három az első részük okozta pompás időtöltések után enyhe vagy erős csalódás volt.

Generic Jingle 2021.02.09. 13:13:23

A Limbo játék a lopkodáson meg a szubjektíve rossz minőségén túl mivel okozott csalódást? Várta anno valaki nagy lelkesedéssel?

oplenti 2021.02.10. 08:25:38

az én 10 legnagyobb csalódásom (hozzáteszem, 2012 utáni játékokkal nagyon-nagyon-nagyon ritkán játszom):
- UFO Afterlight és Aftershock: ezek mi a büdös francok voltak???
- Deus Ex 2: azon túl, hogy nagyon bugos volt, és akkoriban patch-hez jutni nem volt egyszerű, nagyon rossz volt a sztori, a kezelőfelület, és minden más is...
- Tomb Raider - Angel of darkness: nna, ez mekkora csalódás volt! a Core Design nagy nehezen kicsit felhúzta a zuhanó gép orrát a TR3 után a negyedik résszel, és ezen fölbuzdulva valami egészen újat akart csinálni... nem sikerült. a játék félkészen jelent meg, a sztori nehezen bontakozott ki, az új 'fícsörök' nem működtek jól, Kurtis karaktere pedig totál jellegtelen volt. de sokat szidtam a Core-t és az Eidos-t ezután...
- Alone in the dark: a Central parkban játszódó epizód sok tekintetben lehetett volna zseniális játék, de az előzetesekben mutogatott lehetőségek hiába voltak ígéretesek, amikor az irányítás olyan botrányosan szar volt, hogy pl. a taxis jelentnek legalább harmincszor kellett nekifutnom, mire sikerült. később kipróbáltam a játékot X360-on is, mondván, kontrollerre lett tervezve, de nem, sajnos. ott sem működött...
- Tresspasser: ezért a játékért fáj a szívem nagyon. hatalmas Jurassic Park rajongóként még a PC-met is felbővítettem anno, hogy játszhassak. ha a hardvert csak ez a játék kapta volna, akkor azt mondanám, kár volt. egy játszhatatlan kódtömeg, aminek kizárólag a főmenüje ér valamit.
- Gorogoa: nagyon szeretem a logikai játékokat, és az intuitív, új ötletekre építő indie cuccokat. ez a játék azonban úgy felb...ott kb. a tizedik jelenet környékén, hogy nagyot horkantva töröltem az iPad-emről...
- Indiana Jones and the staff of kings: minden (de komolyan, MINDEN) Indy játékot imádtam eddig a pontig, még a desktop advventures-t is. nagyon vártam a Staff of kings-et, hogy PSP-n is lenyomjak egy jó 10-12 órás kalandot, és elégedetten dőljek hátra, hogy egy újabb ereklyét helyeztem biztonságba a világot felforgatni kívánók elől. ehelyett basszus, egy kb. 4 órás minijáték gyűjteményt kaptam, ráadásul méregdrágán! fúúú, de felbosszantott...!
- Lands of lore 3: én nem is értem, mi történt itt a játékkal...
- Eye of beholder 3: úgy látszik, a jó dungeon crawlerek a harmadik részre mennek teljesen tönkre...
- Gabriel knight 2 és 3: a második részt kb. 20 percig, a harmadikat kb. 10 percig bírtam. botrányos. eltűnt az első rész zseniális pixel grafikája, a szinkronszínészek, a hangulat, minden.
- Tales of monkey island: áááhh..... ezt nem is értem. sem humoros, sem érdekes, sem pedig élvezhető nem volt.

GépBalta 2021.02.11. 12:54:03

@Fausto(tm): A GTA IV nekem is hatalmas csalódás volt. Az egész olyan ellenszenvesen komor volt. Csak a The Ballad of gay Tony dlc-t sikerült egy kicsit pörgősebbre és vidámabbra megcsinálni, az egy egész halványan hozta a korábbi részek hangulatát.
De nekem az V is csalódás volt, még ha nem is akkora. Szerintem kicsit túl sok figyelmet fordítottak mindenféle mellékes játékelemekre, meg arra, hogy jól "odamondogassanak" mindenkinek, közben meg a játék végére valahogy az volt az érzésem, hogy az egész single kampány egy kicsit kibővített tutorial volt az online-hoz, amivel meg nem volt már kedvem játszani, mert öreg vagyok én már egy MMO-hoz.
Szerintem az egésznek a győkere ott lehet, hogy azért korábban a Rockstar majdnem olyan pofátlanul "inspirálódott" filmekből, mint az ennek a cikknek a témáját adó játék. Viszont a jelenünkről, majd csak a jövőben lesznek kultikussá válló filmek, addig meg valamit maguknak kéne kitalálniuk, ami szerintem nem annyira megy nekik. Ugyanemiatt szerinte, a sondtracket sem nagyon sikerül ugyanolyan hangulatosra megcsinálniuk, mint a múltban játszódó részeknél.
Remélem a ha egyszer még jön egy GTA VI, akkor visszamennek a régmúltba és megint szanaszét lopják Hollywoodot!

Reactor 2021.02.11. 19:10:43

A lista legjaváról nem tudok nyilatkozni, de a Dune 2000 és a Doom 3 semmilyen szempontból nem tekinthető "legnagyobb csalódásnak". A Dune 2000 gyakorlatilag egy modernizált Dune 2 volt, hozzáadott Westwood-effektussal (hogy a gyalogságnak legyen valami értelme a középjátékban és azon túl is), semmi olyasmit nem ígért, amit ne tudott volna teljesíteni. Természetesen vannak hibái, de "legnagyobb csalódásnak" elkönyvelni nagyon durva barokkos túlzás.
A Doom 3 mint játék, szintén nagy sikert könyvelhetett el magának anno. Azoknak okozott csalódást persze, akik 1993-mas játékmenetre számítottak, nem túlélőhorrorra, illetve akiknek a gépe olyan volt, hogy a "kvék három" is csak szaggatva futott el rajta. Merthogy gépigénye, az aztán volt neki. Az egyedüli nagyobb csalódásom a játékban az volt, hogy a szörnystáblistából sok szereplő hiányzott (pl. az Arachnotron, vagy a Pain Elemental), és az új szörnyek nemigen tudták pótolni őket.

Aliens vs. Predator - Imádtam az Alien-sorozatot, a regényeket is, úgyhogy nagyon kíváncsi voltam rá. Ez volt az a játék, ami miatt konkrétan CD-olvasót vásároltam a gépembe anno, életemben először. És...egy hatalmas rakás szar az egész, legalábbis ami az Alien részét illeti. Gyakorlatilag kiherélték az egész xenomorfot, egy harcos-dolgozót kell végig irányítani, se tojások, se arctámadók, de pretórián vagy királynő se lehetsz, holott a xenomorfot pont ez tette veszedelmessé, ha emlékeztek, hogy az emberek sose tudhatták, mivé fejlődik tovább. Az irányítás eléggé gyíkos,a falmászás akkor működik csak, amikor ő úgy gondolja. Az idegen egyik legdurvább fegyvere, a savas vére semmire nem használható a játékban, nincs spontán regeneráció, holott a xenomorf erre alapból képes. Ahhoz képest, hogy a xenomorf milyen brutálerős győzhetetlen szörnyeteg a filmben/könyvben, itt röhejesen sérülékeny, és életerőt visszaszerezni a lehetetlennel határos, főleg Director's Cut fokozaton. A tengerészgyalogos és a Predator elfogadható volt, az Alien egy rakás szar.

Wolfenstein 2009 és további részek - Az egész széria bődületesen szar irányt vett. A legutolsó korhű és maximálisan élvezhető Wolfenstein-rész a "Return to Castle Wolfenstein" volt, ami érthető is. Volt abban is ugyan halottidézős-szuperfegyveres történetszál, de nem erre volt kihegyezve az egész, törekedett a játék arra, hogy azért megmaradjon a realitás talaján. 2009 után viszont totál elgurult a készítők gyógyszere. Kösz, inkább játszom a rajongói Spear-folytatásokkal.

Red Alert 3 - Szerintem ezt nem kell részletezni, nagyon érezni, hogy a Westwoodnak ehhez már egy gramm köze nem volt. Az egész játék teljesen élvezhetetlen, a történet is teljesen értelmetlen, arról nem is beszélve, hogy már maga a történet hazavágja az előző két részt (ha Einstein-t megöli Chedrenko mielőtt ő megölhetné Hitlert, akkor kirobban a második világháború, ennélfogva nincs Red Alert 1 és 2 se). Az egységek, a hadvezetés, és az egész beállítás kész röhej, ilyen terminátor-transzformersz-Sailor Moon-katyvasz akar lenni. Az az igazság, a Red Alert széria elhülyülése már a Yuri's Revenge-dzsel elkezdődött, és SZVSZ a Westwood nem is akart egy harmadik részt készíteni, de az EA csak erőltette a bevétel reményében, mert "há' ez redalert, eccsém, oszt majd jóóóóól megveszik úgyis". Hát én még a sávszélességet is sajnáltam rá.

Ez nincs ugyan 10 legnagyobb csalódás, de ez a pár darab is untig elég volt. Hála az égnek, a Mass Effect kimaradt az életemből, de olvastam itt, hogy mekkora szarvihart kapott a befejezése.

Horányi Dubček László 2021.02.11. 21:44:41

Rettentően meglepett a Telltale-féle Back To The Future széria felemlegetése. Sose voltam oda a Telltale játékokért, és oké, a megvalósítás ennél se volt a legfényesebb, DE a sztorija számomra tök sokat hozzátett a BTTF lore-hoz. Szóval mint játék nem különsebben nagy szám, de történetmesélésnek azért elég korrekt. Ilyen szinten igazából párhuzamba állítható akár a Life Is Strange-dzsel is (ami még ezzel együtt is kb az évtized játéka volt a számomra).

GépBalta 2021.02.14. 21:34:32

Egyébként hogy a Fallout 76-al kapcsolatos kijelentésetekre is reagáljak, szerintem voltunk páran, akik vártak egy multiplayer Fallout élményre. Én már a 3 végigjátszása után azon voltam, hogy mennyire állat lenne ugyanez cooperatív multiban, és ezzel egyáltalán nem voltam egyedül, mert valaki(k) fejlesztettek is coop modot az Fo3-hoz is meg a New Vegashoz is. Már az alapfelállás is az, hogy szinte mindig van velünk egy AI által irányított társ aki általában csak arra jó, hogy ha már tele van az inventorynk akkor átadjuk neki a sok szemetet. Ahelyett egy cimborával végigvinni a játékot szerintem sokkal élvezetesebb lett volna. A 4-be bekerült építkezős dolognak is az adna igazán értelmet, ha mondjuk csoportosan meg lehetne ostromolni valaki városkáját vagy újraépíteni Dust2-őt bádoglemezekből a pusztában meg ilyesmi. Rengeteg (más játékokban már kipróbált) megoldás van arra, hogy hogy lehet egy sztorimesélős akár egy-két helyen elágazó történtettel bíró játékba többjártékos módot tenni, úgyhogy szerintem ha egy kicsit erőlködtek volna simán lehetett volna jó is. Úgyhogy én még vártam is valamit a játéktól, de aztán csalódnom kellett. Végülis a GTA is single only volt, aztán egy-két az SA-hoz készült rajongói mod bizonyította, hogy van értelme egy multiplayer módnak, azóta meg kiderült, hogy nemhogy jól kiegészíti a single módot, hanem az az igazi pénznyomda. Gondolom a Bethesda is ezt irigyelte meg, csak a munkát nem akarták beletenni.

Még pár nagy csalódás amit fiatal tizennemsok éves koromban játszott játékaim folytatásai okoztak...

CoD Black ops II: Az első volt az utolsó CoD ami még tetszett, talán azért mert az volt az utolsó amit még inkább a régi PC-s tábor ízlése szerint csináltak, rendes szerverekkel (ha jól rémlik akár). A kettő közt még az MW3 lekötött egy pár órára, de utána a BOII szerintem már annyira egy más közönségnek készült, hogy azóta egyedül a WWII-vel játszottam, de a steam szerint azzal is csak alig 6 órát.

Guild Wars 2: Szerintem aki az elsőt szerette az pont azért szerette, mert nagyon nem olyan volt mint a többi. Pár hónappal a WoW után jelent meg és hiába látták, hogy az marha sikeres, már nem volt idejük lemásolni. Ezt szerintem a játékosok nagyon díjazták, de szerintem a fejlesztőkben (vagy talán inkább a pénzügyesekben) lehetett emiatt valami tüske, hogy miután az első részt nem sikerült WoW-á fejleszteni, inkább otthagyták a fenébe, hogy csináljanak egy sokkal WoW-osabb második részt. Nyilván nem vártam, hogy már felnőttként egy akkoriban már halódó stílus új játéka majd ezer órákra le fog kötni, csak valami pár hónap nosztalgiázásra, mint az egyszeri WoW-os amikor megjelenik az új kieg, de annyira más volt mint az első rész, hogy egyáltalán nem szólított meg.

A GTA4-et már említettem pár HSZ-el fejlebb.

Garott 2021.02.15. 21:44:54

Far Cry 5: Én alapban meg sem akartam venni, de akkora volt a médiakampánya és a hype-ja, hogy volt hogy napi 5-6 cikk jött hogy ez aztán milyen jó lesz, mennyire megreformálja önmagát, mennyi új dolgot találtak ki. Ehhez képest szinte semmi újdonság nem volt benne, a történet kifejezetten B kategóriás lett, és nagyon hamar unalmassá válik, az ismétlődő küldetések miatt.

scherier 2021.02.16. 14:40:12

@GépBalta: Mostanában leszoktam a kommentelésről, mert nem érte el az inger az írási küszöböm. De most amit írtál azért írok. Amit írtál pedig a Guild Wars 2. Megjelenés óta játszottunk az első résszel, huszonéves fejjel nyilván nem keveset. Mindannyian láttuk akkor a wow-ot, de a 14 éveseknek szánt színvonallal nem tudtunk azonosulni.A gw1 az összes kiegével zseniális volt, ami kellett hozzá az az ész volt, hogy egy jól működő buildet összerakj, nem kellett farmolni, hiszen egy lvl 20as karaktert max 1 hét alatt összehoztál , de inkább pár nap alatt. Megvetted a játékot, és semmi mást nem kellett vele csinálnod, csak játszani. Nem kellett minden szarért órákat dolgozni vagy fizetni milliókat.
Miután híre kelt, hogy jön a második rész ráadásul a kedvenc kiegünk a factions készítői csinálják, háát nagyon begerjedtünk, iszonyatosan vártuk. Jól elhúzódva meg is jelent, és nem csak életem legnagyobb játék csalódása lett, hanem életem egyik legnagyobb csalódása is. Nyilván még fiatal voltam, hittem a csodákban. Jó páran visszamentünk az első részbe játszani, de hamar kihalt, nem volt már ugyan olyan. Ennek ellenére mai napig játszom az első résszel. A szoba falán 2 gw1 poszter, és a jelenlegi egér padom is a faction collectorhoz volt anno. A gw2 egy tucat játék lett 10 éveseknek, és sajnos a neverwinter online koppintás is érződik erősen. Sajnos a gw2 jobb lett volna ha más néven készül el.
Szóval mindenben egyet értek azzal amit írtál. A gw a mai napig az egyik legjobb online játék szerintem. A párhuzam azért is jó a wow-al, mert a gw-t készítő csapat a blizzardból vált ki anno, hogy olyat csinálhasson amit ők szeretnének. Ezért is lett ultragáz a második rész, mert rájöttek, hogy nem jó játékot szeretnének, hanem sok pénzt. Így aztán az lett a sorsa, mint a mai játékok 99%-ának, pénz jöjjön a szórakozás, hangulat nem érdekes és még a játékost is hülyének nézzük.

Persze én is játszottam a Mass Effect 3-al ami szintúgy csalódás volt, viszont korántsem annyira mint a gw2. Vagy pl Sim City utolsó része, vagy Eob3, vagy a Mater of Orion 3.

C64-en nekem nem volt csalódás egyik várva várt játék sem.

Viszont a Bio Shockot említette valaki nagy csalódásnak. Teljesen véletlen futottam bele és engem nagyon megfogott, szerintem az egyik legjobb hangulatú játék amit valaha csináltak, az összes részt, és kieget imádom.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2021.02.17. 09:23:48

@Emori Spike: Az, hogy a története egy nagy 0. Én is végigvittem, mászkáltam benne ide-oda sokat, de ha agyoncsapnál sem tudnék egyetlen karakter nevet felidézni. Néhány város nevére emlékszem, megmásztam egy nagy hegyet, volt a sziklába vájt város gusztustalan pókokkal, meg kvázi időutazás és a végén valami csontokból épített templom. Ennyire emlékeztem belőle fél-egy év és ma is. A Gothic I-II-III szereplőrie meg mind a mai napig.

A csalódás sokaknál az lehetett, hogy nem nagyra, hanem emlékezetesre vártak. A Skrym (és több más RPG is) ikonja annak, hogy csak azért, mert valami nagy és hosszú, attól még nem jó...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2021.02.17. 09:29:23

@scherier: A Master of Orion 3 az a játék volt, amit felnőtt fejjel manual nélkül nem értettem meg, hogy hogyan működik. A MO2 simán megtanulható volt. Mai napig nem néztem meg, hogy hogyan kellett volna működnie.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2021.02.17. 10:04:28

Nah, akkor az adáshoz és a végéhez. Hogy ilyen bugos legyen egy AAA játék, mint a CP2077? Ej, senki nem emlékszik a Rome Total War 2-re? Crashelt összevissza, az MI kvázi nem csinált semmim temérdek videó volt róla. Az anno CP2077 hype magasságban volt.

Kb. az a játék vette el a kedvem véglegesen a SP stratégiától, mert rájöttem mekkora időpocsékolás és vicces az egész, hogy kőhülye vércsaló MI ellen játsszak. Emberek ellen sokkal szórakoztatóbb volt a Wargame széria.

Én nemigen várok már semmilyen játékot tűkön ülve, lévén frissen kiadott játékot nem is veszek a játékipar állapota és az áruk miatt. A csalódás helyett inkább azt mondanám, hogy "kevesebbet kaptam, mint számítottam" vagy "ez közel sem olyan, mint mondták" érzést használnám.

Ebbe a halmazba illik a Dragon Age: Origins. Kb. 1,5 éve toltam végig. Túl sok dögunalmas és repetitív harc volt benne. A sztori kb. a nagy semmi, a karakterek között volt talán három érdekes. Csak azért 80 órát beleölni... A legnehezebb szinten is kb. semmi kihívás nem volt benne, egy harcig, a kapunál a végén. 10 próbálkozásra sem tudtam megcsinálni. Ott végleg felcsűrte az agyam. Levettem easy-ra és villámgyorsan lezártam. Ráadásul alsó hangon a játék FELE harc és rohangálás volt. A W III-ban érzésre ez 15% sem volt. Tudom, mert végig videóztam, 3 órás felvett anyagból 2 órás videó kijött. Ott kb. 15% volt a harc, 15% mozgás, trade, inventory. Ezek után sejthető, hogy a 2. és 3. rész nem érdekelt főleg, amiket mondtak róla...

A ME szériát pár napja fejeztem be. Az első rész hatalmas és üres pályái zavarók voltak, de a karakterek és a sztori elvitte a hátán. A második részében jobb harcrendszer, slankított Citadel az első rész idegesítően nagy helyszínéhez képes és a végén, tényleg döntéseket kellett hozni. Bár az, hogy kit kell küldeni hova az elég egyértelmű volt... kivéve a legvégén. Hogy ott miért pont XY-t kell kiválasztani, hogy ne patkoljon el arra semmilyen trait-jük nem utal. Vastaps.

A 3. rész harcrendszere tényleg kimaxolta a koncepciót. Az összes részben az tetszett, hogy emberi hossza volt, a ME1-2-3 összesen nem tartott annyi ideig, mint a Divinity Original Sin 2. Tudod, hogy miért kezdted el, nem felejted el az elejét a végére.

Csak sajnos a ME3 vége. Nem, nem a választás, azzal még együtt tudnék élni. A 2. rész végén kellett döntéseket hozni. Stöki meg azt mondta egy adásban, hogy a végén lehetett izgulni. Most nem értem, hogy mire gondol itt...? SEMMIFÉLE választás nem volt. Nem kellett az megszerzett ally-k közül senkit sehova küldeni. Mind túlélték anélkül, hogy BÁRMIT kellett volna csinálni. A végén az, hogy a cél előtt mindenkit elzavar Shepard. Anyám. Akkor már féltem a végétől.
(Azt sem magyarázták meg, hogy a Citadelen levő emberek hova tűntek...) Nem maga a három opció zavart. A végén a társak felől 0 reakció volt arra, mint történt

Divinity Original Sin, egyekbe felsz*pva. Ok, nézzük. Az első rész piszkosul tetszett. Tényleg nehéz, de nem lehetetlen, megtanulva mi mire jó élvezetes volt a harc. Minden ült, csak a crafthoz kellett súgó, mert azért arra nem jön rá az ember. Ok, akkor jöhet a 2. rész. Az is tactician, ha ment az első résznél. Hát, ekkora szart, mint ami ez a végén lett...

A börötönszigetről meglépésnél már kezdett látszani a probléma. A sárkáy melletti barlangnál levő harchoz, hogy 6. szintű legyek le kellett ölni a teljes börtön személyzetet. Itt is elkövették azt a agyzsibbasztó hibát, hogy a játékos szinte az no.1 faktor. Csak így egy open worldnak hazudott játék lényegében full lineáris játék, mert csak ott tudsz bármit csinálni, ahol a szinted eléri az. És a térkép tisztán ilyen zónákra volt osztva.

Aztán a hossza. A végén már azt sem tudom, hogy miért kezdtem el. A végén aztán az a rejtélyes alak a semmiből jött, azt sem tudom, hogy ki a f*szom volt. Csak a végén levő harc megoldhatatlan volt. Még jó, hogy volt 2 órával korábbi mentés. Így megláthattam a másik végét. Szóval a DOS1-et bárkinek ajánlanám, a DOS2-őt csak adott nehézségen, de még úgy se nagyon. Túl hosszú, túl lineáris. Pedig az elején tényleg megvolt az a bizonyos Gothic szerű érzés. A börtönszigeten a lép, a lopakodás, küzdés ottan. Amikor megérkeztem az első nagyobb helyszínre, még ott is. A 10. szint táján elveszett a varázs.

GTA V. Ha már ingyen van. 3 óra után tettem le kb. Nagyon semmilyen az egész. Erre is mondanám, hogy attól, mert nagy még nem jó. Az open world részér nem kellett volna ránézni. Az utcán rohan egy táskatolvaj, sipítozik egy nő, hogy tolvaaaaj. Kiszállok, agyonlövöm (!) a tolvajt, vissza visszem a táskát és mit mond?

"A lovagiasság még nem halt ki."

Úgy, hogy én vagyok a gangsta nigga a játékban. Na, kb. itt nem bírtam ki röhögés nélkül. És senkit nem érdekelt, hogy mit csinálok. Lerombolom a fél várost, nyílt utcán lövöldözök és semmi. Lehet, hogy egyszer előveszem, de tisztán látszik, hogy ez alapján csak a fő szállal szabad foglalkozni. Csak akkor meg ennyi erővel YT-n is végig lehetne nézni lnongplay-t...

homarton 2021.02.17. 13:52:39

Nem okoskodás, csak kiegészítés: a Pálfi György végül úgy tudta megjelentetni ezt a filmjét, hogy egy oktatási segédanyag mellékleteként jelent meg DVD-n, így:

bookline.hu/product/home.action?_v=Varga_Balazs_Final_Cut_A_tankonyv_D&type=22&id=126206

de azért ez tényleg teljesen más, ez inkább ilyen kollázsfilm, és a lopáshoz biztos nincs köze :)
itt meg is nézhető:
www.youtube.com/watch?v=pSYZ9fMEaDU

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2021.02.17. 18:48:08

A Panzer General II-vel mi baja volt a hallgatónak? A PG I azért minden erénye ellenére vicces volt a német csodafegyverekkel és azzal, hogy a kifáradást nem modellezve. A PG II ahhoz képest egy csoda volt.

A PG 3D sem volt rossz, csak a koncepciója tért el picit az alap PG I-től a parancsnokok még hangsúlyosabb létével.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2021.02.17. 19:23:22

@homarton: biztos azért van a film végén feltüntetve, hogy thanks to: isohunt, mert nem lopták az egészet.

homarton 2021.02.17. 22:47:51

@manson karcsi: mivel 450 filmből lett összeválogatva, nyilván nem tudták elkérni egyenként az engedélyeket, meg se kapták volna, ezért gondolom az alkotók a filmek nagy részét torrentről szedték le, de nem ez a lényeg: a pálfi is vállalta, hogy ez egy kísérleti film, minden régi filmből csak minimális részlet van, ráadásul a film végén fel van tüntetve az összes film címe, rendezője, forgalmazója. a

szóval ez azért továbbra sem "lopták az egészet"-kategória.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2021.02.18. 22:54:43

Most ugrott be, szóba került a Heroes IV is.

Nekem nagyon bejött az újféle harcrendszere. Ez volt az első Heroes, ahol a trükkös varázslatok sokkal használhatóbbak voltak, mint a sima sebzők.

Ami nem tetszett a hadjáratok, nagyon kevés fajta frakciót használt, meg az egyikkel semmit sem tudtam kezdeni asszem. Meg a szörnyekből volt túl kevés.

Művészetileg semmi bajom nem volt bele, de megértem azt, aki a 3. részt szerette. De, hogy a harcrendszer jobb volt a IV-nek, az egészen biztos.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2021.02.18. 22:57:23

@molnibalage: Ja, meg végre volt karaván. Nem kézzel kellett mozgatni minden szörny szállítmányt...

kolbászosrájáspizza 2021.02.19. 09:32:58

@homarton: Te az a Hó Márton vagy, akinek türkizkék törpekrokodilok másztak a hátán?

kolbászosrájáspizza 2021.02.20. 09:46:06

@homarton: Wow! A család nagy tisztelője munkásságodnak. Ha én otthon elmesélem, kivel futottam össze minap az interneten... :)

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2021.02.20. 18:29:05

manson karcsi, egészen kevés józan ésszel is belátható, hogy ez filmnyelvi kísérlet, valamint tisztelgés a mozi történelme előtt, nem haszonszerzésért készült (erősen csodálkoznék, ha a művész gennyesre kereste volna magát rajta), így a "lopás" is nehezen értelmezhető rá. Erre valószínűleg a jogtulajdonosk is rájöttek, már ha hallottak az egészről, ezért hagyták békén.

Bobby Newmark 2021.02.24. 18:20:41

@Garott: Az 5.?! Már a 2. is ordenáré hulladék volt az elsőhöz képest.

Single player eldobható tucatjátékot MEGVENNI? Nem PC-d van, ember?

Kit Fisto 2021.03.22. 00:23:54

@Bobby Newmark: Nem tudom, miről van szó, és annak a kommentjét sem találtam meg, akinek válaszoltál. De ez a mondat azért felpiszkált:
"Single player eldobható tucatjátékot MEGVENNI? Nem PC-d van, ember?"
Miért, a multik nem tucatjátékok? Dunát lehet velük rekeszteni, mindenki olyat ír, hogy aztán pumpolhassa a játékosokat. Vedd meg ezt, azt..
Azok nem is eldobhatóak, hanem megvenni sem érdemes. Az emberek bunkók, tahók, szemetek. 53 évesen ez a tapasztalatom. Egy játékkal játszottam multit, de sajnos ahhoz már nincs szerver. Sajnos, bár nem voltak jó tapasztalataim. Ez a Need For Speed HP2 volt. Alig volt olyan, aki ne csalt volna. De persze mindenki tagadta. Ott ugrált az autója előttem, és írom neki, látom, hogy csalsz, mire ő, nem, dehogy. Pedig olyan jó játék, jó lett volna rendes versenyeket játszani. Győzzön a jobb, csalás nélkül. Elég jól ment az nekem. ;) Annyira, hogy még így is győztem nem egyszer, hogy a többiek csaltak. Ha nem a keményvonalas csalók voltak ott. Na jó, egy picit akkor már én is, de tényleg csak minimálisan, mert az ő autójuk kvázi ufóként viselkedett, míg én csak csökkentettem az autóim súlyát, így jobb gyorsulást értem el. Hidd el, ez semmi sem volt ahhoz képest, amiket ők tudtak. Én meg nem tudtam. Hiába kerestem rá a neten, nem találtam semmit, hogy csinálhatják. Ekkor átnéztem a fájlokat, és magam vettem kézbe a dolgot. Jobb híján olyan csalást rittyentettem, hogy attól tátva maradt a szájuk. Volt aki meglátva azonnal kilépett. Van egy olyan funkció, hogy ha felborulsz, vagy megpördülsz, egy billentyű nyomásra visszatesz a játék az útra menetirányba, kb. 30-as sebességgel. Én ezt a kezdeti sebességet átírtam 1000-re! Vagyis álló helyzetből úgy kilőtt az autó, mint a villám, persze irányíthatatlanul, ilyen gyorsan a leghosszabb egyenest is pillanatok alatt átszeled. Neki is csapódtam valaminek, az autó felborult, és bukfencezve szállt tovább. Én meg folyamatosan nyomkodtam ezt a billentyűt, és az autó meg csak csapódott mindenhez, közben rohant előre. Így, bukdácsolva száguldottam végig a távot. A többiek csak azt láthatták, ahogy egy autó pörögve, szinte repülve és ösze vissza csapódva elszáguld mellettük! Lehet, hogy van, akit el is csaptam közben. Mint amit kilőttek. Így is volt! Az öt perces versenyt pár másodperc alatt megcsináltam! Beértem, és kiírta a nevem, hogy én már befutottam. Nekik még perceik voltak hátra, gondolhatod a döbbenetüket. Legyőzhetetlen lettem. Örökre emlékezni fognak a Sidious névre :)
De nem csak erről. Akkor már beleástam magam a specifikációkba, és olyan autókat csináltam, amik nagyon könnyűek, de nagyon erősek. Általában egy, vagy két ilyen autóm volt. Ha én nyitottam szervert, akkor csak várnom kellet az áldozatokat, mint egy pók.. A kedvencem volt a legkisebb autók osztálya, ahol én az Opel Speedstert tuningoltam fel. Senki sem ezt választotta, hanem a Lotust! Így én viszont ezt választva rommá vertem őket. Ment, mint az őrült, alig lehetett vezeteni - de én azt begyakoroltam. Ha valaki ezt is választotta, bevallottam, hogy igen, ez tunningolt, de győzni úgysem tudtak, mert ahhoz gyakorolni kellett volna vele. Átalakítottam a Ferrari F50-et is. Az már vezethetőbb lett. annak a gyorsulása volt embertelen, de a végsebessége nem lett olyan nagy, hogy túl nehéz legyen vezetni. A jobbak hamar ráéreztek. A hangja alig hallatszott, csak mélyen mormogott. Nagyon tetszettek mindenkinek. Szóval kétféle hírem is volt, Sidious, a tuningmester, és Sidious, a genya csaló. Volt, aki meglátva a nevem üdvözölt, és volt, aki kilépett. :D Nem én akartam, én szerettem volna rendesen versenyezni. Fel is ajánlottam, azt mondták, oké, nincs csalás. Aztán mégis csaltak, és letagadták. Ők vittek rá, hogy én is csaljak és áttérjek a "sötét oldalra".
De térjünk vissza a single player játékra: Miért ne lehetne jó? Én nagyon is szeretem a küldetéses játékokat. Én a szuperhős, likvidálom az ellent és megmentem a világot, vagy legalább magamat.. Szeretek lopakodni, óvatosan haladni. Nem vagyok a berohanós, körbe lövöldözős típus. Multiban utálnának. Szerintem éppen az a primitív dolog, hogy valaki folymatosan fut és ugrál, mint egy mutáns kenguru. Vannak nagyon jó játékok, jó sztorival, és az is egy előny, hogy nem kell hozzá más, csak én. Szóval nagyon nem értem a lenéző megjegyzésed a single játékokra. Versenyezni jó lenne multiban, de csak úgy, hogy a csalás ki legyen zárva. FPS inkább singleben, azok közül is a klasszikusokat szerettem. Esetleg két játékossal coopban még el tudnám képzelni. Vállvetve két hős, az működött 2D játékokban is, mint a Yo! Joe, vagy a Chaos Engine.

Kit Fisto 2021.03.22. 00:53:09

Grath: Ezek közül egyikkel sem játszottam, a Skyrimmel sem. De abban csalódni? Én csak videón láttam, és nem kedvelem a fantasyt, de az a világ lenyűgözött! Egyszer mindenképpen kipróbálom.

Stöki: Duke Forever. Igaz, nem ezt vártuk, de azért, ha önmagában nézed, nem rossz játék. Továbbra is van benne Dukeos hangulat, és poénok is. Nekem tetszett.
A Doom 3-mal viszont egyetértek. Az nekem is nagy csalódás volt. Semmi köze a klasszikusokhoz. Azok FPS-ek, ez meg hentelős túlélőhorror.
süti beállítások módosítása