HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 6x26: Tévés videojátékok

2020.12.31. 23:34 Stöki

És még egy utolsó meglepetésünk maradt év végére: egy szilveszteri adás szilveszteri játékokról. Aki tévézett a nyolcvanas évek végén-kilencvenes évek elején, az emlékezhet egyszerű betelefonálós videojátékokra, amikben például torpedózni lehetett Dévényi Tiborral vagy amőbázni Palik Lászlóval. Ezek között voltak szilveszteri kiadások is, mindenekelőtt a pezsgősüveges ügyességi játék Bumm vagy a kártyás logikai/szerencsejáték Egy perc terc. Mostani vendégünk például ezek fejlesztésében vett részt.

podcast154.png

Köszöntsétek hát szeretettel Barczi Imrét alias Blumit, aki három műegyetemista társával kft-t alapított a nyolcvanas évek végén, hogy a tévének gyártson játékokat meg sok egyebet az időjárási animációktól a műsorlogókig. Aztán részt vett az Internetto és az Origo szebb éveiben, az Indexnél pedig a blog.hu egyik megalkotójaként volt kollégám, de sok egyéb izgalmas munkája volt, például ügynöklisták archiválása mágnesszalagról. Erről mind mesélt nekünk, köszönjük is neki. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Shownotes, avagy a műsorban hivatkozott mindenféle:

Legközelebb már tényleg csak jövőre jövünk új adással. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorol feljebb minket az Apple, illetve ajánl másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit). Minden drága hallgatónknak BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK, legyen 2021 sokkal jobb cyberpunk, mint amilyen 2020 volt.

Korábbi Checkpoint adások a hatodik évadban:

 

Még korábbi adások:

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20201215.png

További támogatóink:

Kiss András, rozmy, kopeszku, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Kurucz Ádám, Nagy Gyula, Lidérc, kfgyk kfgyk, Vasas Gergő, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Larten, Ergoproxy83, Milo, Csviri, HaverDodi, ArcadeMacho, Gabesz Fótról, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, Vidra, kszicsillag, Bakonyi Gergő István, Markó Gábor, Seci, NPanyo, zsovez, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, KrApN3k, periklesz, Tök Inger, pec, Magunsz, Obertmotz, Rauminen és Fattykány.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

20 komment

Címkék: retro podcast tévé checkpoint magyar játékfejlesztők

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr1816366724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Generic Jingle 2021.01.01. 00:50:36

Aztaleborultbuékosmindenit!

Leadfoot 2021.01.01. 01:45:54

Durva, hogy ezeknek a többségére emlékszem. Még a rexre is. A Bumm normál (nem szilveszteri) verziójában nem pezsgősüveg volt, hanem egy ágyú. Legalábbis ha emlékezetem nem csal.

Majdénmegmondom 2021.01.01. 17:04:50

Sajna nekem a Hexics teljesen kimaradt, de a többit ismertem és imádtam, a családdal együtt. Akkoriban C64-ünk volt, és anyám állandóan azzal nyúzott, hogy "a te gépedre miért nincsenek ilyen JÓ játékok?"... :)

Generic Jingle 2021.01.02. 22:26:43

A második videóban 7:02-től jön a lényeg. :-)

Dukefazon 2021.01.02. 23:01:45

Nagyon érdekes epizód volt, köszönöm a vendégnek a sztorikat. Eszembe jutottak róla régi TV-n játszható betelefonálós játékok, a réges-régi ATV-n vagy SzívTV-n lehetett játszani, de nem sokra emlékszem, valami körbe-körbe repkedő űrhajók rémlenek és a képernyő közepén lévő valamit kellett lőni. Nagyon izgatta a fantáziám, de sose voltam elég bátor, hogy felhívjam. Meg a MusicBox-nak is betelefonáláson alapult a videóklipp kérő rendszere, az is érdekes volt, de az nem videó játék téma.

B-Bird 2021.01.06. 17:39:39

Engem ami érdekelne, hogy a BUMM akkor saját játékötlet volt, vagy egy átirat? Már csak azért kérdem, mert régi CGA időkben én játszottam egy BUMM-ra nagyon hasonlító játékkal, csak ott nem Törley pezsgős üvegek voltak, meg nem tálcáról kellett leborítani az üveget, hanem lengőteke/bowling dolog volt inkább. DOS-ra volt, csúnyább grafikával. Rémlik valakinek, megvan a címe? :-)

B-Bird 2021.01.06. 17:42:06

A TV-ben látott Dominó pár éve elkezdett terjedni az internet bugyraiban. Rendesen az a verzió, amit a TV-ben láttunk. Ebből kifolyólag kicsit fura a billentyűzetkiosztás, meg azt hiszem igazán főmenü sincs. :-)

kemi242 2021.01.07. 16:19:27

A Domino nekem is megvolt annak idején, az valahogy kikerült a warez közösségbe, és cserélgetett floppykon terjedt. A Hexics nem rémlik, de a 90-es években volt valami (legalábbis a grafikát, és az irányítást illetően) Lands of Lore-szerű játék. Egy labirintusban kellett talán megtalálni a nyereményt, amikor letelt az idő lehúzódott a roló.

BTW, az emlegetett mágnesszalagos előadás:
vimeo.com/9938305

B-Bird 2021.01.07. 19:29:39

@kemi242: az a PC ABC számtech adás végén volt mindig. Menni kellett a városban, boltokba és ahol volt monitor, egér, gép... helyesen válaszolva kérdésekre lehetett nyerni. Ha lejárt az idő, roló le. :-) Hercules monitoros XT mellett ezen is csak ámultam, hogy milyen szép.

kemi242 2021.01.07. 21:30:57

@B-Bird: Az az. Sejtettem, hogy valami számtech műsorban volt. Óh, én akkor 40 MHz-es 486-on Doomoztam 8 mega RAMmal, VGA monitoron. Talán Cyrix proci volt benne. Csak lestem mennyire jól néznek ki a játékok, amikor sikerült zöld monokrómról színes VGA-ra upgradelni.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2021.01.08. 13:16:01

Kicsit meglep, hogy Stöki a végén kihagyta a "CSAK a (nagy) PIXEL gyönyörű"-poént, igazán adta magát.

Reactor 2021.01.10. 17:23:31

Nyááá, a Rexet én is néztem, bár magam sose játszottam, de jobbnak tartottam, mint a biliárdot. Mi is volt még tévés játék? Volt az a labirintusos, amikor lezárt kapuknál kérdéseket kellett megválaszolni, volt a Lifebouy-nak egy kampányjátéka, ahol "effpéess" nézetben kellett először szappanokat felszedni, aztán kórokikat lőni vele.

Még egy a sok közül 2021.01.20. 00:04:22

Nemrég megtaláltam a Dominó játékot egy bolhapiacon lőtt roncs noti HDD-jén, amit feltöltöttem ide:

www45.zippyshare.com/v/vP4ojkCW/file.html

Anno apám is játszott vele, ha jól emlékszem 5000 Forintos Keravill utalványt nyert, jól jött mert pont akkor romlott el a hűtőnk és cserélni kellett.

Generic Jingle 2021.01.21. 17:00:19

Áj vánt nyú kántent!

Flankerr 2021.01.24. 19:36:42

@Generic Jingle: nyugalom van, lesz :) És hát ajánlom a Patreont

^LutheR^ 2021.02.11. 07:56:01

Tessék, játsszatok Torpedót Tibi bácsival :)
sonkatorpedo.frisshus.hu/kezdolap
süti beállítások módosítása