HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #136: Dink Smallwood

2020.09.01. 23:51 Stöki

cpmini_136.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Régi idők indie-je mostani Minink főhőse, de nem olyan profi indie, mint amilyen például a Cave Story volt, hanem egy igazi, jó értelemben vett amatőr projekt, aminek vannak-voltak hibái, de nem véletlenül emlékeznek rá ma is sokan. Akik nem nem ismerték, ideje, hogy megismerjék... Dink Smallwood nevét! Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

A Dink Smallwood egy amerikai srác, Seth Robinson szülötte, egy igazi garázsprojektjáték. Robinson nem jómódú családba született, szüleinek egy timeshare-nyaralásos előadást kellett végigülniük, hogy szerezzenek a gyereknek egy Commodore 16-ost. A gépre csak pár játék volt, ezért a kis Seth elkezdett saját szöveges kalandokat írogatni, és megtanult programozni. Aztán a BBS-ek korában, a kilencvenes évek elején írt egy online szöveges kaland/szerepjátékot, a Legend of the Red Dragont, amit egyszerre többen is játszhattak, viszont minden nap csak adott számú lépést lehetett megtenni benne (mint a Túlélők Földjében). A játékból több verzió készült, Robinson ezeket adogatta el Robinson Technologies nevű cégecskéjén keresztül, és lett annyi pénze, hogy belevágjon egy igazi, grafikával is rendelkező pc-s szerepjáték fejlesztésébe, a Dink Smallwoodba.

A fejlesztésben Robinson mellett pár haverja vett részt, de a munka nem ment zökkenőmentesen, ami azért volt ciki, mert a játékra Robinson felvett előrendeléseket. A program több hónapot csúszott (1997 helyett 1998-ban tudott megjelenni), és a kilencvenes években ezt még nem vették olyan könnyen az előrendelők, mint ma. A késésből óriási felháborodás és balhé lett, aminek eredményeként Robinson félkészen dobta piacra a játékot, miután kicsit pikírt módon berakta saját magát főellenségnek. Azért 1999 nyarára a bugos verzióból is elment az összes lemez (persze közben születtek patchcsek is), és mivel Robinson nem tervezett további kiadást, év végén freeware-ré minősítette a Dink Smallwoodot. A játék ezután kezdett igazán terjedni, és szép rajongótáborra tett szert, aminek tagjai persze az utolsó hibákat is kijavították benne.

Játékmechanikailag egy egyszereplős, teljesen átlagos rpg-vel van dolgunk, technikailag pedig egy tetszetős, de kicsit primitív, önismétlő dizájnnal. Ez a dizájn mégis szerethető, a játék báját pedig emellett a környezet és a sztori adja: Dink Smallwood egy alap szerepjátéktoposz, a parasztgyerek, akiből hős lesz, de ez a hőssé válás rengeteg furcsa párbeszéden és váratlanul humoros megjegyzésen vagy jeleneten vezet keresztül. Bumfordi az egész játék az elejétől a végéig, és tele olyan sorjákkal, amiket egy profi fejlesztőcsapat lecsiszolt volna, de mégis jó játszani vele, főleg azért, mert nem tudhatod, mi vár a következő képernyőn, és kíváncsi vagy rá. Szóval bátran ajánljuk kipróbálásra ma is, a Robinson Technologies oldaláról letölthető a játék.

Legközelebb egy héten belül jövünk egy júliusban felvett vendéges adással. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a hatodik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20200824.png

További támogatóink:

Kiss András, rozmy, kopeszku, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, Kurucz Ádám, Nagy Gyula, Lidérc, V1gyen, Toto, Vasas Gergő, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Larten, Ergoproxy83, Milo, Csviri, HaverDodi, ArcadeMacho, Gabesz Fótról, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, Vidra, kszicsillag, Bakonyi Gergő István, Markó Gábor, Seci, NPanyo, AnnieC, zsovez, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, KrApN3k, periklesz, Tök Inger, pec, Magunsz és Obertmotz.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr9116183134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2020.09.02. 06:07:33

írjátok fel minis bakancslistára derek battlecruiserét.

larry 2020.09.02. 12:19:49

Egyszer végigjátszottam(kijátszottam), és úgy emlékszem, nem egy hosszú játék, 5-6 óra alatt megvan nulláról. Van Android és IOS verziója is, ingyenes mindkettő.

Red13 2020.09.02. 14:26:58

Hello! Valamiért Google podcast appban nem találhatóak meg az adások, nálam van a hiba?

Asheron 2020.09.03. 21:09:07

Stöki! Még az Index sztorihoz egy gondolat amiről mindenki megfeledkezett...Basszus a Hancu átok!!!

Generic Jingle 2020.09.05. 09:57:56

A trollkodási célzattal elkövetett támogatást nem lehetne egy magasabb limithez, mondjuk a felolvasott nevek közé kerüléshez szükséges minimális összeg tízszereséhez kötni?

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2020.09.08. 18:58:47

Jó kis adás volt, de a támogatók névsorán a végén beszartam! :D Azok a fájdalmas hatásszünetek a felolvasáskor... :D
süti beállítások módosítása