HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #128: Litil Divil (+ a 10 legjobb rajzfilmgrafikás játék)

2020.04.14. 23:11 Stöki

cpmini_128.png Üdv minden régijáték-rajongónak az 10000000. adásban, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Az 576 Kbyte magazin első éveiben egy nemzedék alapélménye volt a nyálcsorgatás csúcsgrafikás játékok screenshotjaira. Az országban a legtöbb embernek még C64-ese volt, de a lapban már nemhogy az amigás, de a VGA-grafikás, sőt hamarosan a CD-re megjelenő játékok képeit mutogatták a jól eleresztett szerkesztők. A Litil Divil is ilyen nyálcsorgatós játék volt - és jobb is, ha megmarad szép emléknek, legalábbis ez volt a mostani, toplistával és egy adás végi meglepetéssel megfejelt Checkpoint Mini tanulsága. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

A brit Gremlin stúdió/kiadó neve 1985-ös alapításától kezdve 1994-ig Gremlin Graphics volt, ami jelzi, hogy a vállalatnál többnyire mire helyezték a hangsúlyt: általában szép, de nem feltétlenül jó játékok kerültek ki a cég istállójából. Megbízható középszer + pofás grafika, nagyjából ez volt a Gremlin, olyan játékokkal, amik mára többnyire feledésbe merültek. A kiadó legjobb játékai jellemzően nem is saját fejlesztések voltak, és a Litil Divil is kintről érkezett: az ír Emerald Software kezdte el még 1990-ben. Aztán az Emerald egy évvel később becsődölt, a csapat egy részével a Gremlin írországi stúdiót alapított, és a Litil Divil-projekt a Gremlinhez került. Amúgy a címnek is köze van Írországhoz: az egyik gremlines producer, Steve McKevitt ír felesége akcentussal mondta a "little devil"-t (magyarul "kis ördög"), általában akkor, amikor a gyerekeit szidta. Mivel a készülő játék főhőse éppen egy kis ördög volt, McKevitt neje a litildivilezéssel akaratlanul is elkeresztelte a játékot.

Még egy nevet mindenképpen említsünk meg: Jerr O'Carrollét, aki a nyolcvanas évek végén a filmiparban annak a Don Bluthnak a keze alatt tanulta meg a rajzfilmkészítést, akinek az első Dragon's Lairt is köszönhetjük. O'Carroll többek között az Őslények országa és a Charlie - Minden kutya a mennybe jut című filmeken dolgozott együtt Bluthtal, és tapasztalatai nyilván jól jöttek, amikor a Litil Divil karaktereit megalkotta (vagy éppen a Heimdall 1-2 hőseit, hogy még két rajzfilmgrafikás játékot említsünk tőle). O'Carroll tehetett arról, hogy a C64-tulajdonosok nyálelválasztása elindult, amikor az 576 Kbyte lapozgatása közben a Litil Divil-screenshotokhoz értek.

És ezzel a játéknak szinte minden erősségét felsoroltuk. Mert például a sztori szinte semmi, csak alibi a pályákhoz: egy Mutt nevű kis démonnak végig kell vergődnie az alvilág útvesztőin, hogy megszerezze a Titokzatos Bőségpizzát. A pokol labirintusai hosszúak és az automap ellenére is elkél bennük a kockásfüzetes térképrajzolás, a járatok között pedig néhány szoba várja, hogy Mutt kisebb-nagyobb minijátékokban bizonyítsa képességeit. Ezek a minijátékok többnyire elég egyszerűek, de jellemzően sok próbálkozást igényelnek. Már ezek sem öregedtek szépen, és azok a jelenetek sem, ahol nagy ritkán harcolni kell (primitívségében is rettenetesen nehézkes harcrendszerrel), de a mélypont maga a labirintus. Ugyanolyan textúrával ellátott folyosókon bolyongunk, ugyanazt a néhány fajta csapdát kerülgetve, amíg végre megfelelő helyről megfelelő helyre jutunk, és ez a sok bolyongás rengeteg unalmas üresjáratot jelent. Ezt már annak idején is kifogásolták a kritikák, de mostanra végképp játszhatatlan lett tőle a program. Szóval bármennyire is szép is még mindig egyik-másik minijátékos háttér vagy főszörny, nagyon rossz ma már játszani a Litil Divillel.

A program nem lett őrületes siker, és bár még CD-i verzió is készült belőle a tervezett folytatást leállították. A DOS-verzió először cd-n jött ki, aztán egy lebutított flopis változatban is megjelent. A cd-s a GOG-on ma is elérhető pár euróért, de ez tipikusan olyan játék, amiből elég egy YouTube-videó is.

Hogy ne érjen véget ilyen negatívan az adás, egy toplistát is rittyentettünk hozzá a 10 legjobb, rajzfilmes grafikát használó játékról. Hogy mi a rajzfilmes grafika, arról persze lehetne filozofálni, de mi ezúttal főleg a kevés árnyékolással és határozott körvonalakkal, telt színekkel dolgozó játékokra találtunk rá. Elég sokra, így például kimaradt az Earthworm Jim, a Sam & Max vagy éppen a hetes sorszámú Larry-játék - az alábbiak viszont bekerültek:

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Night in the Woods (2017)

2. The Legend of Zelda: The Wind Waker (2002)

3. Curse of the Monkey Island (1997)

4. Day of the Tentacle (1993)

5. No no Kuni: Dominon of the Dark Djinn (2010)

6. Luigi's Mansion 3 (2019)

7. Rayman Legends (2013)

8. Monster Boy and the Cursed Kingdom (2018)

9. Botanicula (2012)

10. Disney's Aladdin (1993, Mega Drive)

1. Rayman Legends (2013)

2. Cuphead (2017)

3. Curse of the Monkey Island (1997)

4. Machinarium (2009)

5. South Park: The Stick of Truth (2014)

6. The Simpsons Game (2007)

7. Toonstruck (1996)

8. The Banner Saga (2014)

9. Monster Boy and the Cursed Kingdom (2018)

10. Discworld II: Missing Presumed...!? (1996)

Természetesen kommentekben jöhetnek a ti toplistáitok is. Legközelebb nagyjából egy hét múlva jövünk a februári élő felvételen készült adással. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a hatodik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20200407.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Kiss Balázs, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, Kurucz Ádám, csiko, Krumplifej, Nagy Gyula, Révész Péter, Lidérc, ZolTanGa, polish, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Larten, Ergoproxy83, Milo, Csviri, HaverDodi, ArcadeMacho, Gabesz Fótról, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, Vidra, kszicsillag, Bakonyi Gergő István, Markó Gábor, Majdénmegmondom, bbandor, Seci, NPanyo, AnnieC, zsovez, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi és Tamás.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

11 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr4915607028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

killerbee 2020.04.15. 00:17:02

Egy remek kis doku a Gremlinröl:
youtu.be/A6taoEQ-UCU

A 2 emlitett rajzfilm (Land Before Time / All Dogs Go to Heaven) pedig Don Bluth produkcio, szoval valszeg nem Disney (viszont innen könnyen jöhet a jatekipari kötödes).

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2020.04.15. 06:58:53

öhmmm, creatures 2? 100%-os értékelésű játék!

Flankerr 2020.04.15. 08:02:35

Meg kell hagyni, a grafika tényleg gyönyörű

larry 2020.04.15. 14:22:38

A Larry 7 tényleg egy szép rajzfilmes grafikájú játék, de elég bolsevik, mert sokan vannak benne a l'amour-i art designok.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2020.04.15. 16:33:55

@larry: kommented végigolvasása utáni 1. másodperc: ja, aha, a larry 7 erotikus játék. kommented végigolvasása utáni 10. másodperc: lamúri? mi? argh!

Darw 2020.04.15. 19:02:54

Ez volt az egyik első játék amivel játszottam PC-n (és emlékszem is rá) :D Bátyámé volt, a CD-s verzióhoz még egy adag négyzethálós lapot is mellékeltek amire lehetett rajzolni a labirintust.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2020.04.15. 21:17:17

A szonett is vers! Gyönyörű, meg sem érdemeljük.

Generic Jingle 2020.04.16. 13:38:49

@Keresztény szellemiségű luxuskurva: Ha Stöki lennék azt mondanám, hogy a szavak hálója a szó net! :-)

Princze 2020.04.18. 08:34:23

Hú, legalább 5 játékot felírtam a kívánságlistára!

A Toonstruckért nem kell mentegetőzni, 1 hete játszottam vele (kb. másfél évtized után), és minden szempontból kiváló játék még ma is, szépen öregedett, grafikailag is! A Discworldökkel is régen játszottam, de tervezem az újrázást, mindegyik nagyon jó volt emlékeim szerint, a második pedig tényleg gyönyörű!

A Rayman Legendset mi is kimaxoltuk a párommal, szenvedtünk eleget, de megérte a kapott élmény miatt! Kár, hogy nem folytatták :(

Kicsit reménykedtem, hogy Daedalic is lesz a Top 10-ben (ha már a Deponia-sorozat és a The Pillars of Earth másik listára felfért), de pl. a Broken Sword első részét kifejezetten vártam.

Dukefazon 2022.08.25. 17:36:54

Nem is értem, hogy a Larry 7, Sam&Max és a Day of the Tentacle miért lett kizárva Stöki által, ha meg 3. helyen ott van a The Curse of Monkey Island. A Sam&Max-ből konkrétan van egy rajzfilm sorozat és hibátlan az átültetés (na jó, az agressziót kicsit visszavette a rajzfilm). Nekem még az Earthworm Jim jutott eszembe. A Dragon's Lair és Space Ace szintén 100% rajzfilmes, ha bár nem voltak jó játékok, elég fontos mérföldkő volt a Dragon's Lair a videó játékok közt. De ha nagyon el akarok vonatkoztatni, akkor még az MDK is baromi jó lenne Saturday Morning Cartoon-ként.
süti beállítások módosítása