HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #121: A Monty sorozat

2020.01.03. 23:19 Stöki

cpmini_121.pngÜdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A Monty sorozatot, vagy legalábbis valamelyik tagját minden spectrumos és C64-es ismerte annak idején, szóval valószínűleg nem kell itt sokaknak bemutatni. De mennyire játszható játékok ezek ma? Kipróbáltuk, hogy nektek ne kelljen megtudjuk. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

Szóval a Monty sorozat a nyolcvanas évek egyik nagy brit kiadója, a Gremlin Graphics első igazán nagy sikere volt. Hat rész készült a címszereplő főhősködésével, és ezek a játékok összesen több mint egymillió példányban keltek el, ami akkoriban igen magas számnak számított. A játékok fejlesztését végig a Gremlin intézte, illetve az ötletgazda is a kiadó alapítója, Ian Stewart volt.

Wanted: Monty Mole (1984)

Stewartnak beakadt, hogy alliteráló nevű állatok kellenek a játékokba, ezért kitalált egy Monty Mole nevű vakondot, aki föld alatti bányákban kalandozik, és készített egy nagyon részletes dizájndokumentumot. Ezt a doksit megkapta egy 19 éves srác, Peter Harrap, aki a spectumos verziót készítette, és a vele egyidős Antony Crowther, aki meg a C64-verziót. Mivel a doksi tényleg elég vázlatos volt, a két platformon eléggé más játék született. Harrap a kor (és a Spectrum) Manic Miner-lázának engedve olyan programot csinált, amiben egyképernyős, bonyolult pályákon kellett széndarabokat gyűjteni. Crowther verziója ezzel szemben scrollozódott, és Monty, illetve a grafikai dizájn is teljesen máshogy nézett ki. Így a Wanted: Monty Mole eléggé különbözött a két platformon, de mivel a játék spectrumon jobban fogyott (meg az eleve brit masina volt, ugye), a későbbiekben a Harrap által kijelölt irányt követte több folytatás. A hagyományos menj-ugrálj-gyűjtögess játékmenet igazából nem nagyon emelkedett ki az átlagból, viszont a játék mégis felkeltette a sajtó figyelmét. 1984-85-ben ugyanis Nagy-Britanniában egyéves, az egész társadalmat megviselő bányászsztrájk zajlott, Harrap pedig betette a játékba a sztrájkolók szakszervezeti főnökét, Arthur Scargillt - ráadásul Harrap családja is érintett volna a sztrájkban. Ez isteni sztori volt a mainstream médiának, így a Wanted: Monty Mole neve sokakhoz eljutott, és nagyon sikeres lett.

Monty is Innocent (1985)

A Gremlin nem is várt sokáig a folytatással. Fogtak egy szinte kész játékot, amit egy másik fejlesztő, bizonyos Chris Kerry programozott nekik, és ráhúzták a Monty-kánont. Mivel ez a játék eredetileg nem Monty-folytatásnak készült, egész más volt, mint az elődje: egy néhol 3D-t imitáló labirintusban kellett mászkálni, ráadásul nem is Montyval, hanem a haverjával, aki a sztori szerint az első rész szénlopásaiért bebörtönzött Montyt próbálta kiszabadítani. Mondanunk sem kell, ez a játék sokkal kevésbé jött be a népnek.

Monty on the Run (1985)

De az igazi folytatásra sem kellett sokáig várni: Harrap az eredeti után egy évvel elkészítette a Monty on the Runt, amit sokan a sorozat csúcsának tartanak. Még több pálya, trükk és ad hoc játékelem (Monty például azért ugrik szaltózva, mert Harrap elirigyelte az Impossible Missiontől), amikből egy élvezetes - és talán a többinél kevésbé szemét - folytatás sült ki. A sztori szerint Monty szökésben van, és át kell menekülnie Anglián, hogy a törvény elől elhajózhasson Franciaországba. A C64-verzió a csodálatos zene miatt érdemel említést, amit Rob Hubbard írt, és mai napig az egyik legtöbbet remixelt/feldolgozott C64-zene. Érdekesség, hogy volt egy Famicom-változat is, amit a Jaleco készített, de szinte semmiben nem hasonlít az eredetire, mert a pályákat is átrajzolták, Montyból pedig egy szakállas fickó lett.

Auf Wiedersehen Monty (1987)

A Gremlin tovább fejte a fejőstehenet, de Harrapnak már kezdett elege lenni a vakondból, így már a címben is elbúcsúztatta Montyt. Az előző részhez hű, de nehezebb és összetettebb folytatással van dolgunk, amiben már tárgyakat is lehet felvenni és használni. A képernyők európai városokra utalnak, hiszen a sztori szerint Montyt már az Intermole is üldözi, ezért vakondunk keresztülmenekül a kontinensen, és közben pénzérméket gyűjt, hogy a végén Görögországban meg tudjon venni egy Montos nevű szigetet, ahol visszavonulhat. A C64-verzió (Shaun Hollingworthtől) ezúttal is szuper zenével érkezett, Hubbard mellett Ben Daglish dallamaival. Sokak kedvence ez a rész is, már csak azért is, mert a szigorúan vett Monty-kánon szerint (ami valójában csak egy trilógia) ez a sorozat utolsó darabja.

Moley Christmas (1987)

De még két Monty-játék született, az egyik mondjuk csak egy promocionális minijáték: a Your Sinclair magazin karácsonyi mellékleteként (tehát boltban nem) megjelent Moley Christmas. Az aprócska, csak Spectrumon elérhető spinoff hat képernyőjén a játékosnak a legutóbbi Monty-játékot kell eljuttatnia a Gremlin irodájából a magazin szerkesztőségébe. A megjelenéssel együtt a magazin egy versenyt is meghirdetett, az első játékos, aki beküldte az utolsó pályán látható üzenetet, játékokat kapott.

Impossamole (1990)

Eltelt három év Monty-játék nélkül, és ezt a Gremlin nem bírta tovább. Megbízta a Core Designt, hogy fejlesszenek valami montysat, mindegy, hogy mit. A Core pedig fogta éppen akkortájt megjelenő friss játékát, a Rick Dangerous 2-t, kicsit átskinezték, új pályákat rajzoltak hozzá, és tádámm - máris kész volt az Impossamole. A brit bányászoktól eddigre teljesen eltávolodott a sorozat: Monty már szuperhősként üt és lő (akárcsak Rick Dangerous), de a Core-os grafika szép, a Barry Leitch által átdolgozott zenei téma kellemes, a játékmenet szórakoztató - csak éppen nagyon más, mint a korábbi Monty-játékok. Szóval a keményvonalas Monty-rajongók a Monty is Innocent és a Moley Christmas mellett ezt sem tartják a saga részének.

Ha ma Monty-játékot kell ajánlani, a klasszikus Monty-élményért a Monty on the Runt javasoljuk kipróbálásra (de készüljünk fel arra, hogy nem lesz könnyű), ha pedig valami könnyedebb, nem beleszakadós mókára vágytok, az Impossamole-t is nyugodtan ki lehet próbálni.

Legközelebb hamar jövünk új adással, hogy kipörgessük a tavalyi kontentet. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások az ötödik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból pedig a teljes negyedik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20191220.png

További támogatóink:

Kiss András, Szentmiklósi Dániel, kopeszku, Kiss Balázs, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, Kurucz Ádám, Nagy Gyula, Gortva Gergely, Révész Péter, cue, Szabó Ferenc, Lidérc, Galántai László, Báger Milán, polish, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Larten, hadam89, Ergoproxy83, Milo, Csviri, HaverDodi, ArcadeMacho, Gabesz Fótról, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, Vidra, kszicsillag, Bakonyi Gergő István, Markó Gábor, Majdénmegmondom.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

13 komment

Címkék: retro podcast bullfrog checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr1415385110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thinkEdem 2020.01.04. 06:37:04

Monty on the Run temaban kihagyhatatlan video: www.youtube.com/watch?v=g069AFLtL40

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2020.01.04. 08:29:11

egy vödörszén monti volt a kedvencem. de a monty on the run-t sikerült végigjátszani. térképet is rajzoltam hozzá, meg minden.
de most már tudom azt is, hogy miért lett az auf vödörszén a játék neve.

Generic Jingle 2020.01.04. 13:24:49

Nem ennek volt a zenéje a Monti csárdás?

Generic Jingle 2020.01.04. 20:19:20

Kedvenc versenyzőnk Juan Pablo Montya! :-)

Komojtalan 2020.01.05. 11:43:11

Néztem miről írtok, én összekevertem Montyt a Dizzyvel. Egész biztos mindet végigjátszottam, de elég ismeretlenek a pályák, tehát valószínűleg csak egy-egy gyors végigjátszás volt az összes.

Dukefazon 2020.01.05. 15:42:52

Én nem igazán látom az Impossimole-ban a Rick Dangerous 2-t, az RD2 pont olyan volt, mint az RD első része, 1-1 képen történt az akció, itt viszont scrollozódott a kép folyamatosan. De biztos van engine beli azonosság.

Ismeritek az Alley Cat című dos-os játékot? A Monty primitív színvilága azt a régi gyöngyszemet jutatta eszembe, talán megérne egy checkpoint mini-t :)

Dukefazon 2020.01.05. 15:50:58

C64-en nagyon szerettem a Henry's House-t, arra is emlékeztet még ez a Monty sorozat. Bitang nehéz 1 érintéses-halálos játék, de megvolt a hangulata. Checkpoint Mini?

Bobby Newmark 2020.01.05. 17:26:37

"A Monty sorozatot, vagy legalábbis valamelyik tagját minden spectrumos és C64-es ismerte annak idején"

A címét igen, a Monty on the Run-nak. Nem hiszem, hogy valaha játszottam vele a 10+ év C64 időszak alatt.

pocokman 2020.01.06. 12:25:25

Készült ennek egy magyar verziója is TVC-re :)
www.youtube.com/watch?v=U96pwfWHzGc

.DnP. 2020.01.06. 19:29:44

Stöki: bevághattad volna a végére legalább az egyik rész zenéjét :) Jól esett volna, meló sem túl sok, max 4 kattintás...

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2020.01.07. 20:07:51

Tegnap óta nincs új adás, meg vagyok sértve!

Generic Jingle 2020.01.07. 22:16:05

@Keresztény szellemiségű luxuskurva:

Való igaz, baromi hirtelen és váratlanul ért véget a decemberi adásdömping. Kénytelen vagyok régi adásokkal vigasztalódni.
süti beállítások módosítása