HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 5x23: A Reuniontól a Sine Moráig

2019.12.15. 21:56 Stöki

Kistamás János neve ismerős lehet azoknak, akik látták a Vakondok 4-et, hiszen ott is megszólalt. Ott volt a Digital Reality elődjének megalakulásánál, részt vett a csapat első játékának fejlesztésében, majd több vargabetűvel megjárta az Appaloosát meg a Stormregion is, miközben kétszer is visszatalált a DR-hez. Elég érdekes életút, meg is kerestük Jánost, hogy mesélje el nekünk, hogy is volt ez.

podcast121.png

Ő pedig jött és mesélt, és mivel ő többnyire alaprendszerek programozójaként vett részt a játékokban, ilyen szemszögből kaptunk rálátást azokra a projektekre, amiken dolgozott. Nagyon köszönjük neki a részvételt, élveztük a beszélgetést - remélem, ti is fogjátok, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Shownotes, avagy a műsorban hivatkozott mindenféle:

Legközelebb a hét közepén jövünk Checkpoint Minivel. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorol feljebb minket az Apple, illetve ajánl másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint adások az ötödik évadban:

 

Még korábbi adások:

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból pedig a teljes negyedik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20191212.png

További támogatóink:

Kiss András, Szentmiklósi Dániel, kopeszku, Kiss Balázs, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, Kurucz Ádám, Nagy Gyula, Gortva Gergely, Révész Péter, cue, Szabó Ferenc, Lidérc, Galántai László, Báger Milán, polish, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Larten, hadam89, Ergoproxy83, Milo, Csviri, HaverDodi, ArcadeMacho, Gabesz Fótról, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, Vidra, kszicsillag, Bakonyi Gergő István, Markó Gábor, Majdénmegmondom.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangsos-képes főhajtás.)

26 komment

Címkék: retro podcast checkpoint digital reality sine mora magyar játékfejlesztők amnesty design

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr7715353796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RedRum 2019.12.16. 17:30:35

Pár hete gondoltam berakom az original Imperium Galaktika II lemezt, és megmutatom a kiskorúnak, mivel játszott apa... Sehogy se akarta installálni magát.... Jaaaaaaj

.DnP. 2019.12.16. 19:13:27

Tisztára kiborított ez az adás. Ha 256x nem nyammogott, cuppogot, nyálat terelgetett balról jobbra, majd vissza, a vendég akkor egyszer sem. Végig egy régi kolléga arca volt előttem akinek beszéd közben horrorfilmekbe illően nyálhidak voltak az ajkai között, szája sarkában habos nyálcsomókkal. Attól féltem hazafele autózva miközben hallgattam, hogy valahonnan mindjárt rám borul belőle egy emberes adag :) Amúgy pedig tökre érdekel a téma, de frászt hozta rám. Egy korábbi adásban is valamelyik ex gurus hasonlóan adta elő a retro éra legnagyobb játékipari balhéit. Ott is rettegtem mikor magához ragadta a mikrofont.

Flankerr 2019.12.16. 22:15:19

@.DnP.: őszinte leszek: egy másodpercre se tűnt fel :D

inframazsola 2019.12.17. 05:59:07

@.DnP.: nem, határozottan semmi alapja. végighallgattam, fülessel, hangosan, semmi nem tűnt fel.

nem kétségbe vonva a jogodat a vélemenyed kifejtésére, én az ilyen hozzászólásoktól borulok ki. visz ez előre valamit a világon? még ha így is lenne, újrafelvennék az adást? nem. esetleg lemaradunk egy érdekes beszélgetőpartnerről, mert nincs kedve ilyeneket olvasni az adás alatt? esélyes.

a fejlesztős adások alatt rendre van legalább egy az illető beszédmódját, személyiségét boncolgató hsz.
ne érts félre, én sem gondolom, hogy a kritika gonosz dolog lenne, de ez nagyon messze van attól, ahogy szerintem érdemes gyakorolni.
ismétlődő vendég esetén például máris lenne értelme (bár a grafikus részletek akkor is feleslegesek lennének), hiszen ott a következő adásokra kiküszöbölheti az illető a dolgot.
a mondanivaló tartalmát vitatni szintén van értelme; közelebb juthatunk az igazsághoz.

ez most csak részben a te hozzászólásodnak szól, régóta zavar ez a jelenség.

szénné fogom hallgatni, nagyon érdekes volt.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2019.12.17. 11:52:03

@RedRum: próbáld ki az openig-t, azzal minden megy, és még lemezzel sem kell pöcsölni.

nyálmcsogás: én is hallottam, de igyekeztem ignorálni. jános számára izgalmas, nyálcsorgatós volt a téma, így érthető a dolog.

AarPoe 2019.12.17. 11:54:47

@inframazsola, @.DnP.: Csatlakozom, semmi gond a beszéddel, az adás meg úgy ahogy van, nagyszerű! Kedvenc részem a BKK-s zugjátékbarlang, szinte érzem a szagát a régi C64-eknek.
A kommentelőnek pedig szintén ugyanazt tudom üzenni: pontosan hogyan, milyen módon tudod ezzel jobbá tenni az adást, vagy az oldalt ill. a vendéget? Kételkedem a válaszban...

GépBalta 2019.12.17. 12:50:53

Mondjuk egy rövid hangpróbát be lehetne iktatni az elején, ha eddig nem volt, hogy estleg szűrni lehessen az ilyen és hasonló problémákat. Mondjuk 1 percig mindenki dumál valami hülyeséget, aztán visszahallgatni, hogy ki fújtat, szörcsög, halk, hangos, stb... bár őszintén nekem ez most egyáltalán nem tűnt fel, de úgy néz ki másoknak igen. Szerintem a checkpoint összességében elég jól szól. Viszont Stöki neked azt megköszönném, ha átszólnál, a szomszádba a Sixxéknek, hogy hozzák már magukat egy hangerőre a kultrovatban, mert elég zavaró, hogy vagy a kérdést nem hallom, vagy a választól süketülök meg.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2019.12.17. 13:33:00

@GépBalta: Mindig van hangpróba, csak az nyilván nem kerül adásba. De egyes vendégek - akik ugye többnyire nem rádiós veteránok - bizonyos hangbéli jellemzőin nem lehet változtatni, vagy lehet, hogy egy profi hangmérnök tudna, de én nem vagyok az.

bld 2019.12.17. 13:44:06

Akit érdekel a Reuniom "normális" változatának zenéje :) :
www.youtube.com/watch?v=fAc6rOKuUMs

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2019.12.17. 17:15:30

@bld: az én dos-os verziómnak ugyanaz a .mod volt a zenéje, mint az amigásnak.

B-Bird 2019.12.17. 17:59:56

És a New Kids on the Block fotó merre? Imádom a régi fotókat ezekben a témákban.

jófejsrác 2019.12.17. 20:03:00

Off: A Blade Runner játék elérhető GoG-on! Az adást pedig holnap meghallgatom :).

Etniez 2019.12.18. 07:30:55

Stöki!
Nem került fel a "new kids on the block" fotó.

Generic Jingle 2019.12.18. 09:35:44

Stöki, nem kellene a vendéget fikázó kommenteket törölni?

bld 2019.12.18. 12:22:36

@manson karcsi: passz, lehet, hogy volt olyan verzio, gondolom hanggartya fuggo. A shownotes-ban linkelt verzio zeneje fajoan elut az Amigas verziotol (bar a maga modjan amugy nem rossz)

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2019.12.18. 13:19:39

@B-Bird: @Etniez: Sorry, sokan vannak rajta, és lehet köztük olyan, aki nem örül a publikálásnak.

@Generic Jingle: Én kommenttörlést csak végső esetben szoktam, jobb és tanulságosabb ez, hogy látszik a helyretevő reakció is, amit ráadásul nem is tőlem kap az illető, hanem a közösségtől.

Generic Jingle 2019.12.18. 13:38:58

@Stöki: Ahogy Vágó István mondaná: van benne valami.

GalaHU 2019.12.18. 15:10:33

Stöki,

Nem az adáshoz fűződik, de ma olvastam a Gamestar búcsúzó számában, hogy külföldre költözöl. Mi lesz a podcast-tal? Skype.on nyomjátok tovább?

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2019.12.18. 15:29:31

@GalaHU: Nem spoilerezném el kommentben, hogy hogyan - már cska azért sem, mert egyes részletek még homályosak kicsit -, de a podcast folytatódni fog, természetesen, sőt valszeg jóval több időm is lesz rá. Március elején megyek, szóval februárban tartunk még egy nagy élő adást (NEM búcsúkoncertet), addigra minden kiderül, és hát az a terv, hogy sűrűn fogok hazajárni. ;)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.12.18. 20:15:58

Soha nem értettem a IG1 és IG2 nagy renoméját. Értem én, hogy a mi fiunk borja, de az Maser Of Orion széria mellett nem estem hanyatt egyikről sem.

Az IG1-ben hiába föld földi harc is, taktikázni kvázi nem lehetett. Akkor meg elég a MoO féle harcis.

Az IG2-ben a nehezség pocsék volt. Közepesen nevetségesen könnyű volt, nehéz szinten 1,5-2 órán túl soha nem sikerült túlélni. Tök mindegy mit csináltam...

Osiris_X 2019.12.19. 21:36:46

Nagyon jó kis adàs volt, köszönöm szépen! Nekem ez volt az idei kedvenc.

.DnP. 2019.12.21. 11:35:40

@Generic Jingle: Az előadás módjával van gondom nem az előadóval. Maga a tartalom szokás szerint zseniális, ezért is hallgatok minden nap CP-t hazafele melóból. Csak van olyan dolog, amitől kiráz a hideg, nem tehetek róla.

Zarbon 2019.12.25. 17:22:05

@molnibalage: az 1 engem se fogott meg de a kettő az nagyon, nagyon hangulatos volt, simán megfelelt a kor követelményeinek, a trailerét meg ifabon láttam anno, még most is borsódzik tőle a hátam

Generic Jingle 2019.12.26. 11:14:16

@.DnP.: Ha a szakmája lenne a szép beszéd (pl. színész, bemondó, hírolvasó, stb.), ha ezért kapná a fizetését, akkor jogosan lehetne kritizálni. Ha nem, akkor dadoghat, raccsolhat, hadarhat, sejpíthet, lehet pösze és akár még a nyálát is terelgetheti.

Bobby Newmark 2019.12.29. 04:18:04

@molnibalage: Az első rész még olyan cuki a béna élőszereplős videóival meg a fejlődéssel a kampányban. A második játéknak jobb, de valahogy elvesztette az egyedi hangulatát, x-edik sablon űrstratégia. Szerintem azért lett nagy siker itthon mint a MAGUS szerepjáték fronton: mert ezt érti az egyszeri magyar gémer, az angolt meg nem.

És ja, a nehézség nem megy a srácoknak. Főleg a Reunion borzalmas ebből a szempontból. Ott ha az első negyedét a játéknak nem kotta szerint játszod PONTOSAN lelépve azokat a lépéseket, amiket kitaláltak nekünk, hogy leklikkeljük, akkor game over. De ha túlélted az első naprendszerből kijutást, akkor meg lendületből gyalu keresztül az egész világon, pofonegyszerű az egész. Effektíve nem stratégiai játék, hanem puzzle, meg kell találni A MEGOLDÁST, és semmi más nem működik. Nem lehet különböző módokon hozzáálni a problémához, egyetlen út van a rengeteg lehetőség közt.
IG2 is gondolom így járt a nehéz fokozaton, csak türelmem nem volt megkeresni AZ utat. Vagy nem, lehet, hogy az tényleg játszhatatlan nehéz módban.
süti beállítások módosítása