HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #108: The Firemen

2019.09.09. 01:40 Stöki

cpmini_108.pngÜdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Időről időre előveszünk egy-egy kevésbé ismert SNES-játékot, mert a platform itthon nem volt annyira elterjedt, amennyire a játékfelhozatala alapján megérdemelné. Ez is egy ilyen képbehozó adás (engem is képbe hozott, mert eddig én sem ismertem ezt a játékot): a The Firemenről lesz szó. Spoiler: ma is tök jól játszható. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

A fejlesztő ezúttal a japán Human Entertainment, amiről volt már szó tavaly az SOS-adásban. 1983-as alapítású japán stúdió, ami 2000-ig ontotta magából a játékokat mindenféle - persze főleg japán gyökerű - platformra. Akkor aztán becsődölt, de romjain olyan érdekes indie csapatok szökkentek szárba, mint a Grasshopper Manufacture. A kilencvenes évek első felében éppen sikeresebb időszakuk volt, annyira, hogy játékfejlesztő iskolát is nyitottak. Ott az első évben szinte mindenbe belekóstolhattak a diákok a grafikától a zeneszerzésig (tehát semmiben nem mélyedt el túlságosan a tananyag, inkább igyekezett sok mindent érinteni), a második évben pedig a hallgatóknak le kellett adniuk egy-egy játéktervet. A legjobb kettőt a cégvezetés kiválasztotta és le lehetett fejleszteni ezeket - így született az említett SOS, és a most tárgyalt The Firemen is.

Az ötletgazda bizonyos Isizuka Taicsi, aki az 1993-as évfolyam diákjaként a Human-suliba menet minden nap egy tűzoltóállomás mellett haladt el. Egyrészt innen jött neki az ihlet a The Firemenhez, másrészt a kilencvenes évek első felében népszerű tűzoltós filmekből (pl. Lánglovagok, 1991). Isizuka egy tűzoltós játékot talált ki, amiben a tűz mint ellenfél minél változatosabb és trükkösebb módokon jelenik meg. Az oktatóknak megtetszett az ötlet, ezért a diák kapott még hat embert, és elindulhatott a fejlesztés, 1994-ben pedig már meg is jelent a játék.

Igazából a játékmenet teljesen átlagos mész-és-lősz móka, de az irányítás nagyon gördülékeny, és a tűzoltós setting eladja az egészet. Majdnem felülnézetből látjuk a főhős Pete-et, aki Daniel nevű haverjával egy nagy, égő irodaházban próbálja pályáról pályára megfékezni a lángokat. Pete fegyvere a fecskendő, amivel célzott vízsugárral tudja kivégezni a tüzeket vagy egy pontatlanabb körbepacsálással eloltani a kisebb lángokat. Daniel legyőzhetetlen társként segít baltájával(!) ritkítani a tüzet, a pályák végén pedig nagyobb lángbossok ellen kell helytállni. Igazából ennyi az egész, a SNES-re sokszor jellemző, kicsit cuki, kicsit pixeles, de összességében elég jól kinéző grafikával nyakon öntve. És ez a grafika ma is fogyasztható, a játékmenet pláne, szóval ha egy rövid retrokihívást keres valaki, vegye kezébe a slagot.

1995-ben amúgy volt PS-re egy folytatás is The Firemen 2: Pete and Danny címmel, de ez nem tudta felülmúlni az elődöt, és Isizuka aztán el is tűnt a videojáték-fejlesztésből. Érdemes még megemlíteni, hogy 1994-ben volt egy másik tűzoltós SNES-játék is, a The Ignition Factor. Ezt a Jaleco fejlesztette és adta ki (Japánban Fire Fighting néven), összetettebb játékmenettel és több helyszínnel bírt, mint a The Firemen, de a gameplay nem volt olyan fluid(!), ezért inkább a Human Entertainment fellángolását(!!) ajánljuk melegen(!!!).

Legközelebb pár napon belül jön vendéges adással, aztán megint Mini. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások az ötödik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból pedig a teljes negyedik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20190905.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Kiss Balázs, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, Pozsonyi Róbert, Nagy Gyula, Gortva Gergely, Révész Péter, cue, MakkOS, Szabó Ferenc, Xlabu, polish, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Invi, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Larten, hadam89, Ergoproxy83, Milo, Csviri, HaverDodi, arpadapunk, ArcadeMacho, Gabesz Fótról, G, Gergő, Havasi László, kaczurzsolt, Ateela Wrink, Vidra.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

4 komment

Címkék: retro podcast snes checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr8015051944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2019.09.09. 13:51:46

nekem a wii-s real heroes: firefighter jött be, mint locsolós játék. egyedül itt láttam olyat, hogy a wiimote kis hangszóróját nem hangeffektekre, hanem a kollégák és a parancsnok rádiózására használták. hangulatos.

Generic Jingle 2019.09.09. 15:05:45

Eszembe jut erről CoV Lacus ZIP drive-ja...

anon72 2019.09.10. 15:36:52

Akiket vonzanak a Boss-tüzek és a végtelen hosszú tűzoltócsövek, ajánlom a Firefighter F.D.18-t (2004, PS2) a Konamitól. Nem egy világverő élmény, de legalább locsolhatunk.
süti beállítások módosítása