HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #104: Star Wars: Dark Forces (+ a 10 legjobb videojáték, aminek a "dark" szó szerepel a címében)

2019.07.12. 19:59 Stöki

cpmini_104.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Sötét erőkkel packázunk a mostani adásban, avagy végre elővettük megint a Star Wars: Dark Forcest, a dzsedis Doomot. Persze azért kicsit több volt ez Doom-klónnál, el is mondjuk, miért, és az adás második felében egy toplistát is kaptok, kellően agyament témakörben: a 10 legjobb játék, aminek a címében szerepel a "dark" szó. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

A Star Wars: Dark Forces nehezen tagadhatná le, hogy a Doom nyomdokain - farvizén! holdudvarában! - született, bár a Lucasarts hivatalos kánonja nyilván nem ismeri ezt be. Mert hát nem lenne dicső eredettörténet, hogy "és akkor Jim meglátta a Doomot, és felkiáltott, hogy hú, bakker, csináljuk már meg ugyanezt birodalmi rohamosztagosokkal, lézerpisztolyokkal!" - miközben elég valószínű, hogy ez történt. A hivatalos verzió mindenesetre az, hogy Daron Stinnett, a projekt vezető fejlesztője már 3 hónappal a Doom megjelenése előtt, 1993 szeptemberében elkezdett dolgozni a Dark Forcesen, a programozást Ray Gresko vezette, a grafikáért és a sztoriért Justin Chin volt a felelős. Azt maguk a készítők sem tagadják viszont, hogy a Doomhoz később hamar elkészült első rajongói Star Wars-modok is inspirálták őket. Hogy maga a Doom vagy csak a Doom egyes modjai, innentől már szerintem részletkérdés.

A Dark Forces ugyanakkor kicsit túlmutatott a Doomon. Egyrészt a maga korlátozott eszközeivel igyekezett elmesélni egy sztorit - Kyle Katarn zsoldosét, aki a Birodalom egy titkos projektjét, a sötét rohamosztagosok (Dark Troopers) kiképzőprogramját próbálja megállítani. Másrészt a játék technikailag is a Doom fölé magasodott - persze mivel 1995-ben jelent meg, már illett is neki -, amennyiben a játékhoz készült Jedi motor tudott egymás fölötti szobákat kezelni, valamint fel- és lenézést és ugrást. A Dark Troopers ráadásul olyan sikeres sztorielem volt, hogy később sikeres merchandisingtermékek épültek rá, és más Star Wars-sztorikban is megjelent.

A fejlődés ellenére sokan - annak idején én is - kicsit igazságtalanul csak úgy kezelték a Dark Forcest, hogy ez a "Star Wars-os Doom", és ebben az összehasonlításban nem feltétlenül mutatott jó fényben. Nekem például mindig hiányoztak belőle a Star Wars univerzumban megszokott nagy terek - ezek hiányát nyilván a technikai korlátok indokolták, de a nyílt terek klausztrofób szimulálása a Doomnak jobban állt (pokolég-mintás plafontextúrák!), mint a Dark Forcesnak. Ezzel együtt a Dark Forces ma visszatekintve is egy tök jó 1995-ös játék, bár ahhoz már kell némi fanatizmus, hogy ma is végigjátsszuk.

Ami viszont elvitathatatlan érdeme a játéknak, hogy elindította a Lucasartsot a 3D.akciójáték-vonaton (merthogy elég sikeres volt, pár év alatt majdnem egymillió példányban ment el). A Jedi motorral elkészült még a vadnyugati tematikájú Outlaws, aztán 1997-ben jött a Dark Forces folytatása, a Jedi Knight: Dark Forces II. Ez már külső nézetes volt, és kevés poligont használt, de meghozta a nagy tereket és egy nagyon élő Star Wars világot, amire 2002-es folytatása kontrázott rá. Ja, és az eredeti Dark Forcesnak készült egy PlayStation-portja is, de ezt csak azért írom le, hogy mindenkit figyelmeztessek, nehogy kipróbálja (egyszerűen gyenge volt a vas még akkor konzolos fps-hez).

És ahogy jeleztem, az adásban szerepel egy toplista is: a 10 legjobb játék, aminek a "dark" szó szerepel a címében. Ehhez játékokat válogatni felért egy darkonlövéssel, és végül kimaradtak olyan nevek, mint a Darkness 2, a Dark Omen vagy a Dark Reign. Végül ezeket a listákat szültük meg:

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Dark Souls sorozat (2011-)

2. Advance Wars: Dark Conflict (2008)

3. Dragon's Dogma: Dark Arisen (2012)

4. Darkest Dungeon (2016)

5. Dark Cloud (2000)

6. Thief: The Dark Project (1998)

7. Archon: The Light and the Dark (1983)

8. Wizardry VII: Crusaders of the Dark Savant (1992)

9. The Dark Spire (2008)

10. Baldur's Gate: Dark Alliance (2001)

1. Alone in the Dark (1992)

2. Warcraft II: Tides of Darkness (1995)

3. Archon: The Light and the Dark (1983)

4. Eye of the Beholder II: The Legend of Darkmoon (1991)

5. Darklands (1992)

6. Dark Souls III (2016)

7. Star Wars Jedi Knight: Dark Forces II (1997)

8. Heart of Darkness (1998)

9. Thief: The Dark Project (1998)

10. Dark Earth (1997)

 

Természetesen kommentekben jöhetnek a ti toplistáitok is. Legközelebb pár nap múlva jövünk vendéges adással. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások az ötödik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból pedig a teljes negyedik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20190621.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Hollósi Dániel, Huszti András, Nagy Gyula, Győri Ferenc, Gortva Gergely, Révész Péter, cue, Csopa Tamás, polish, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Varga Bálint Bánk, Koppn, csee, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Invi, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, Döme, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Larten, Arsenic, hadam89, Ergoproxy83, Milo, Csviri, Magyar Kristóf, Kester, HaverDodi, arpadapunk, ArcadeMacho, MakkOS, Xlabu, Gabesz Fótról, G, Gergő, Havasi László, kaczurzsolt.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

27 komment

Címkék: retro podcast toplista lucasarts checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr10014897552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BobaFett 2019.07.12. 20:28:09

eh, ez megint elég izzadságszagú toplista, hogy minden aminek a nevében dark szerepel :)

Ps: Egy Dark Sun nem fért bele senkinél ?

Princze 2019.07.12. 23:30:37

Darksiders sorozat, illetve a The Dark Eye: Chains of Satinav / Memoria biztos rajta lenne a listámon, de a tietekről is csak a Warcraft II és a Heart of Darkness volt meg. Több Dark nem jut eszembe, akárhogy töröm a fejem. Ez elég karcsú.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2019.07.13. 06:11:13

dork farces. kedvenc cheat-em a játékhoz: LADIDAOOHLALAFALALALALALALALAH = Show Mohc naked in cut-scenes

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2019.07.13. 11:47:12

a kommentelős top 10-es listába: perfect dark, eternal darkness- sanity's requiem, darkness within, saboteur c+4-re (ninja darkness volt a munkacíme, ha ez ér így), riddick - dark athena, castlevania curse of darkness, wizardra 7 crusaders of the dark savant, warhammer dark omen, amnesia dark descent, rott dark war, das schwarze auge (the dark eye), magrunner dark pulse, gauntlet dark legacy, nightmare in the dark, dark seed 1, dark legions, dark sun 1.

2019.07.13. 12:32:45

DF-et anno nagyon imádtam! Az egyik MacWorld cd-n fent volt a demo amit a volt főnököm hozott...
Pik-pak végig toltunk az irodában és kb 2 héttel késöbb összedobtuk a pénzt és megrendeltük az egyik Apple viszonteladónál és az első hétvégét bent töltöttem az irodába és végig is toltam!

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2019.07.13. 19:52:55

First person sneaker az az első személyű edzőcipő? Ezt hogy lehetett kihagyni...

Még egy a sok közül 2019.07.14. 18:08:29

Dark Side of the Moon? Tudom, hogy borzasztó volt, de nekem tetszett anno.

eßemfaßom meg áll 2019.07.15. 08:50:41

A PS egy ilyen elsőgenerációs doomklónhoz kevés volt? Ne vicceljünk már, ennél sokkal komolyabb grafikájú játékok (QuakeII, Alien Resurrection) is teljesen játszhatóan mentek rajta, a Dark Forces PS-ön a "hangulatos SW de ennél azért jobbhoz vagyunk szokva" kategória volt.

Void Bunkoid 2019.07.15. 10:04:18

Ejnye, a Darkest of Days senkinek nincs meg? Pedig egy marha jó sztorival rendelkező kis időutazós fps volt, ráadásul a korát messze megelőző módon (a Verdun MMO meg Battlefield I előtt jóval, 2009-ben) tök vagány első világháborús meg amcsi polgárháborús ütközetekkel.

AarPoe 2019.07.15. 12:06:20

Srácok, most komolyan, nincs 10 jó Star Wars játék?? Ordít a lista ezért, ehhez képest nagyon sok olyan tízes lista van már, hogy "10 legjobb játék, aminek a középső 3 betűje közül legalább 2 magánhangzó". Kicsit konzisztensebb, beszédesebb listák jobbak lennének, mert így érezhetően sokkal kevesebb energia van ebbe fektetve, mint korábban (sajnos a vendéges adásokon is érezhető ez).

Stöki listája ismét szerintem az, ami hasonlít is egy top 10-re, nem csak random játékokat látok... Grath japán-mániája már nem csak kínosan megmosolyogtató, de szerintem szakmailag is negatívan befolyásolja: azért hogy valaki minden nap toljon 1 pályát a Warcraft 2-ből, de ne jusson eszébe a neve, hát gyerekek...
+ Azért hogy a C64-es mega RPG, a Dark Sun egyikőtöknek se jusson eszébe, mikor végig RPG-ről van szó ... tessék kicsit jobban figyelni!

A Dark Forces-t amúgy nagyon szerettem, fura de nekünk a haverokkal eszünkbe se jutott a Doom róla. A Tie Fighterrel karöltve ez volt a tökéletes SW érzés játékilag, de még ma is jó elnézegetni youtube-on.
Archon talán a legtökéletesebb C64-es játék a mai napig :)

Az Alone in the Dark azon jelenete, amikor a szekrény egyfajta kockás teleportkapuvá változik, olyan mértékű elváltozást okozott nálam, hogy 1 éven át a nyitott szobaajtóm EGY BIZONYOS POZÍCIÓJÁBAN tudtam csak aludni. Hatalmas klasszikus.

thief 2019.07.15. 12:18:50

A dark forces 2 teljesen jo volt belso nezetben. Max a parbajokhoz valtottal neha kulso nezetre....

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2019.07.15. 12:25:18

@AarPoe: Volt itt már olyan lista, azért nem akartam:
iddqd.blog.hu/2015/04/21/a_10_legjobb_star_wars_jatek

A többihez meg: izlesek és pofonok. De az tényszerűen nem igaz, hogy kevesebbet dolgozunk az adasokon.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2019.07.15. 12:26:11

@AarPoe: ja, és a darksunrol szó esett, te nem figyeltél jól :)

ganyaik 2019.07.15. 14:49:46

Esetleg a listaba beferhetett volna meg a... Jeanne d'Arc

kemi242 2019.07.15. 16:57:22

Amnesia: The Dark Descent. Egy igazi jó befosatós horrorjáték.

Veder1 2019.07.15. 17:21:16

@AarPoe: c64es Dark Sun mikor, hogy?!? 15mb volt pc-re (onnan tudom hogy le kellett mentenem a windows egy reszet a 20 mb-s vinyorol hogy jatszani tudjak vele, majd jatek utan vissza :))

Garott 2019.07.15. 20:57:43

Ami nagyon meglepett, hogy nem került be még említés szintjén sem az a Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth. Nekem máig a kedvenc Lovecraft játékom, bármennyire is bugos sajnos.

Viszont a Dark Cloud-on nagyon meglepődtem, mert nem gondoltam hogy másnak is tetszett az a játék. Én imádom azokat a játékokat, ahol két ilyen különböző műfajt kevernek mint itt a városépítést, és a dungeon grindolást (pont ez a kevert műfaj miatt tetszett a persona is).

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2019.07.15. 21:20:28

@Garott: hú, ha eszembe jut, biztos bekerul, nem is értem, hogy maradt ki

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2019.07.15. 21:20:56

@Garott: hú, ha eszembe jut, biztos bekerul, nem is értem, hogy maradt ki

deepest 2019.07.16. 14:15:44

Severance: Blade of Darkness! - 2001 február
Annál is inkább, mert szinte 1:1 Dark Souls harcrendszer, staminával, ellenfélre lockolással. Bizonyos tekintetben még jobb is, a különböző irányokból indított támadások összefűzésével, és a fegyverenkénti speciális támadásokkal. Méltatlanul alulértékelt és elfeledett játék.

Grath 2019.07.16. 14:53:47

@AarPoe: Nem tudok annál fantáziahiányosabb, energiabefektetés-mentesebb, laposabb ötletet egy Star Wars-játék esetében, mint egy Best of SW toplista. De ugyanígy az egymillió újság, blog, fórum által nyomott "legjobb DOS-játékok", "legjobb FPS-ek", "199X legjobb játékai", "legjobb játékzenék" típusú listák is rettentő gagyinak számítanak a szememben. Ez az, amit tömegesen lehet gyártani, ami nem mond semmi újat, amit mindenki ezerszer látott. Nyilván nem kötelező ezzel egyetérteni, de én a magam részéről nem változtatnék ezen.

Balazs Mate 2019.07.16. 22:46:17

Dark Messiah of might and magic
Call of ctulhu - dark corners of the Earth
Dark souls 3
Dark forces 2
Long dark
Ezek amik nekem kedvesek :)
Sajnos nem sok volt ami egyezett.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.08.07. 13:20:09

Az érettségizős sztori és agyba bevésődés jópofa, nálam is van egy ilyen.

Síszünet, 1999. Akkor került hozzám valahogy a Heroes of MM első része és azt nyúztam. Feb. közepén 19 fok volt odakint és haverokkal délben fociztunk rövidgatya pólóban. Azóta is, ha valaki kiejti a száján, hogy síszünet a HOMM egy és a foci ugrik be.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.08.07. 13:29:39

@AarPoe: Mert lehet, hogy más szerint nincs? Kérlek osszad meg velünk, hogy szerinted mitől volt szerinted és melyik 10 db jó úgy nézve, hogy ne az legyen az érv a jóra, hogy "de hát SW", hanem az adott zsánerben levő más alkotásnál miért volt jobb FPS, RPG, TPS stb. az adott játék.

Vegyünk egy egzakt példát. Pl. Anno játszottam az X-Wing és Tie Fighterrel is pl. de így visszanézve a hangulatot leszámítva legfeljebb középszerűek voltak vagy még az sem. Ha nagyon zsánerbe akarod tenni, akkor repülőgép szimulátor vagy arcade shooter lehetne valahol a kettő között, csak SW a környezet.

Miért középszerű nálam az akkor félelmetes grafika ellenére? Mert nem adták vissza azt az alapvető élményt, amit a filmen láthattál. A sebességet. Kb. olyan érzés volt a Csillagromboló és más hajók mellett repülni, mintha egy II. vh-s vadászgépen repültem volna fél gázzal. Egy 1600 méter hosszú Csillagromboló mellett végigrepülni volt vagy 10+ sec így fejből.

Számomra örök rejtély, hogy ha repülőgép szimulátorokban megoldható volt akár az 2500 km/h feletti relatív sebesség ábrázolása és az MI így is tudott célozni, akkor miért repültek kb. 300 km/h sebességgel egymáshoz képest az űrvadászok...? Lehet, hogy nehezebb lett volna a játék, de mondjuk akkor ki is jött volna, hogy miért vadászpilóta a vadászpilóta.

Furcsa, hogy ezen széria említése kapcsán ezt soha senkitől nem hallottam még vissza, hogy ez miért van?

(Az persze más kérdés, hogy maga az SW világ koherenciája n+1 ábrázolásban a 0 felé közelít.)

AarPoe 2019.08.08. 10:26:39

@molnibalage: Az első bekezdést sajnos nem tudom nyelvtanilag értelmezni, ne haragudj. A második kérdésedre a válasz valószínűleg az lehet, hogy valós sebességviszonyok között játszhatatlan lett volna a játék. Így is épp elég tempós volt a kergetőzés űrharc közben, viszont ha megfigyeled, ami nem működik az űrben (most tegyük félre azt, hogy az egész űrharc égi mechanikai szempontból teljesen blőd, sem a sebességérzés, sem az irányítás/gázadás/lassítás/tyutyúzás nem működne úgy közel sem, mint a játékokban), az működik földközelben: a Rogue Squadronban erősen kompenzálták is a sebességérzést. Idézet stílszerűen a Guru Rogue cikkéből: "Az X-Wing gyors!"
:)
süti beállítások módosítása