HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

  • Lóval ne: @Zolexx: A kidolgozottság a Microprose, Papyrus vagy más fejlesztők versenyjátékaihoz képest valób... (2024.03.29. 11:03) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • manson karcsi: @Zolexx: a stunts nagyon előremuató volt. 1990-ben arcade-ben olyanok jöttek ki, mint a moonwalker... (2024.03.28. 18:33) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • kemi242: Ennek a játéknak nekem a zenéje maradt meg. Emlékszem, osztálytársam hívott át, hogy hallgassam me... (2024.03.28. 09:42) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • Zolexx: Hát akkoriban az ilyen jellegű játékok csak a játéktermekben voltak csodák, esetleg valami gyorsab... (2024.03.28. 07:28) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • molnibalage: @Karvaly: Köszönöm. Meg még jó darabig a sorozat, de lehet, hogy lesz egy hosszabb szünet, mert re... (2024.03.27. 13:30) Checkpoint 5x20: Harci repülőszimulátorok
  • Utolsó 20

Checkpoint Mini #101: Gladius (+ a 10 legjobb videojáték, aminek fegyver van a címében)

2019.05.19. 19:58 Stöki

cpmini_101.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Egy korábbi toplistánkban említettük már a Gladiust, a Lucasarts talán legkevésbé lucasartsos játékát, és annyira beakadt nekünk, hogy berángattuk a lejátszóba egy Checkpoint Mini erejéig - sőt, még egy hozzánk méltó toplistával is megfejeltük a megemlékezést. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

A fejlesztő és a kiadó tehát a Lucasarts, az év 2003, a műfaj egy igazi pc-s zsáner, a körökre osztott stratégia, ehhez képest a játék csak pc-re nem jött ki, de Xboxon, PS2-n és GameCube-on is lehetett játszani vele. Hogy lehetséges ez? És miért csinál ilyesmit a Lucasarts egy raklapnyi kalandjáték és Star Wars-játék után?

A magyarázat a 2000-es évek eleji évszám, ugyanis a Lucasartsot 2001 környékén átszervezték, miután elég sok vállalhatatlan cuccot adtak ki, például a Star Warshoz is (Demolition, Force Commander, valaki?). Az átszervezés egyik eredménye az lett, hogy a konzolpiac felé is jobban nyitottak, és tárt karokkal vártak nem feltétlenül a Star Warshoz készült, viszont JÓ játékokat, játékölteteket. Ebben a szerencsés pillanatban lépett a színre Robert Blackadder, akinek a vezetésével elkészült a Gladius.

A program a körökre osztott stratégiák taktikai oldalát fogta meg: erőforrás-menedzsment alig volt benne, a harc viszont annál hangsúlyosabban jelent meg. A helyszín Imperia - ami gyakorlatilag az ókori római birodalom -, ahol egy gladiátoriskola harcosaival kell csapatni, valami kis könnyen fogyasztható háttérsztorival. A győzelmekért kapunk pénzt, a gladiátoraink meg fejlődnek, így egyre erősebbek lehetünk és egyre durvább ellenfelekkel kerülhetünk szembe, de a gladiátoraink is egyre több pénzbe fognak kerülni. A harcosokat három kategóriába sorolja a játék, egy letisztult kő-papír-olló rendszerben: a könnyűharcosokat lecsapják a közepes fegyverzetűek, azokat a nehézpáncélosok, akiknek meg a könnyűharcosok a gyenge pontjuk.

Mindez így eddig nem váltja meg a világot, ilyen játékot láthattunk sokat - de a Gladius ezeket az alapokat nagyon jól prezentálta, és rátett az egészre egy ritmusjátékos mechanikát. Ez azt jelenti, hogy minden támadásnál (meg néha védekezésnél) elindul egy jelző egy csúszkán, és ha a csúszka egy bizonyos tartományba ér, akkor kell megnyomni valamelyik gombot, hogy ideálisan hajtsuk végre a támadást. Az egyes fegyvernemekhez kicsit más csúszkás minijátékok társulnak, és végeredményben ez az apróság rengeteget hozzátesz a játékélményhez. Még ma is, mert Grath és én is baromi jól szórakoztunk a Gladiusszal a múlt héten is (persze a kezelőfelületet már nem neveznénk szépnek). Szóval ajánljuk bátran, illetve reménykedünk abban, hogy előbb-utóbb ez is kap valami méltó 2019-es verziót.

A játék amúgy nem volt túl sikeres, pedig még Pangaea néven egy MMO-t is terveztek a világához már a következő konzolgenerációra, de sem az irányítást, sem a monetizálást nem tudták jól kitalálni. A Gladius bukása után aztán a csapatot átirányították egy Star Wars MMO-t csinálni, majd azt is lelőtték.

És hogy még több legyen a hallgatnivaló, a Gladius apropóján kitaláltunk egy elég kretén toplistatémát: a 10 legjobb játék, aminek valamilyen fegyver neve van a címében. Ezt a szabályt aztán kicsit még finomítottuk az alábbiakkal.

  • Összetett szó nem játszik (heló, Bomberman)
  • Kitalált fegyvernév sem (heló, Soul Calibur)
  • Járművek sem, csak kézifegyverek vagy lőfegyverek (heló, Artillery Duel)
  • Viszont a fegyverek része (bullet, blade) jöhet
  • És kiskapuk is játszanak a kettős értelmű szavaknál (pl. club mint bunkósbot, illetve klub)

Hát így jöttek össze lenti toplistáink, és kimaradtak olyan nevek, mint a Heavenly Sword, a Sabre Wulf vagy a Dagger of Amon Ra (Laura Bow 2). Meg még biztos vannak mások is, majd ti megmondjátok.

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Golden Axe: The Revenge of Death Adder (1992)

2. Blade Runner (1997)

3. Warhammer 40K: Dawn of War (2004)

4. Baldur's Gate: Tales of the Sword Coast (1999)

5. Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots (2008)

6. Trauma Center: Under the Knife (2005)

7. Akai Katana (2010)

8. Fist of the North Star: Lost Paradise (2018)

9. Midnight Club: Los Angeles (2008)

10. Tom Clancy's Rainbow Six: Rogue Spear (1999)

1. Golden Axe (1989)

2. Blade Runner (1997)

3. Death Sword / Axe of Rage (1987, 1988)

4. Gladius (Lucasarts, 2003)

5. Gun (2005)

6. Severance: Blade of Darkness (2001)

7. Conquest of the Longbow (1991)

8. Broken Sword (1996)

9. Cannon Fodder (1993)

10. Heroes of the Lance (1988)

 

Természetesen kommentekben jöhetnek a ti toplistáitok is. Legközelebb jövő hét elején jövünk vendéges adással. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások az ötödik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból pedig a teljes negyedik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20190514.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Hollósi Dániel, Huszti András, Nagy Gyula, Győri Ferenc, Gortva Gergely, Révész Péter, cue, Senye Dénes, Csopa Tamás, Csányi Dániel, T1M3 D3VOUR3R, polish, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Varga Bálint Bánk, Koppn, csee, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Invi, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, Döme, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Larten, Arsenic, hadam89, Ergoproxy83, Milo, Csviri, Magyar Kristóf, Kester, HaverDodi, arpadapunk, ArcadeMacho, MakkOS, Xlabu, Gabesz Fótról, G, Gergő, Havasi László, kaczurzsolt.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

16 komment

Címkék: retro podcast toplista lucasarts checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr1914825460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Majdénmegmondom 2019.05.19. 22:18:37

Imádom, a mai napig a kedvenc taktikai rpg-im között van. Lehet, hogy megint újrajátszom egy emulátor segítségével.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2019.05.20. 06:12:52

katana zero.
die by the sword.

a gradius-t ismertem, de nem tudtam, hogy gladius néven is van játék.

tehetnétek a témába két anchor-t, és kis hivatkozásokat rájuk; az egyik a cikk elejére ugorjon, a másik a kommentekre. a cikk elejére ugrás a kommentnél lehetne, a kommentes link pedig a támogatós rész elején.

Grath 2019.05.20. 09:05:26

@manson karcsi: a Gradius a szokásos japán R/L-keverés eredménye :)

Bobby Newmark 2019.05.20. 10:44:47

Ha az Artillery Duel nem játszik, akkor a Cannon Fodder miért?

freddyD 2019.05.21. 10:20:40

Megvettem ps2-re, kétszer is nekifutottam neki teljes elánnal, de nem tudott lekötni. Mondjuk nem is vagyok benne ennyire ebben a zsánerben, nem tudtam mit veszek, csak azt láttam, hogy Lucasarts. Nem tudom mennyire számít ez ritkaságnak, szívesen megválok tőle ha valaki kergetné ezt a játékot

defaultXEX 2019.05.21. 12:33:10

Csodálkoztam, hogy The Legend of Zelda: Skyward Sword lemaradt...

Generic Jingle 2019.05.21. 13:02:56

Sabre Team nem játszik?

Loránd Ternesz 2019.05.21. 14:10:23

@freddyD: Én vevő lennék rá. Küldtem üzenetet privát.

Asheron 2019.05.29. 21:31:56

@manson karcsi: Természetesen Grath olvassa fel a linkeket is Szanszkrit-ül mert én utálok olvasni. Ja és mi az hogy nincs finn átirat? Nemishallgatomtöbbet :-)

Ph0en1x 2019.06.10. 23:49:33

Spear of Destiny? (Wolfenstein kieg) :)

TiCo.KH 2019.09.12. 15:39:18

Penge Futó (Blade Runner) megy a nightly build SCUMMVM-en. Nekem a PSVita verzió is viszi bár a videók nagyon szaggatnak. Ha bekerül a stable ágba lehet tolni róla a minit kb. bármin amin megy SCUMMVM.
süti beállítások módosítása