HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #92: BC Racers és Wacky Wheels (+ a 10 legjobb "BC" játék)

2018.12.29. 22:51 Stöki

cpmini_92.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Minihez képest elég hosszú adás a mostani: egyrészt toplistás, másrészt két játékról is beszélünk benne, mert mindkettő elég hasonló. A Wacky Wheels és a BC Racers is népszerű pc-s Mario Kart-klón volt a kilencvenes évek közepén, hát megnéztük, hogy mennyire öregedtek szépen. Aztán a BC Racers apropóján összeszedtük a tíz legjobb "BC", azaz időszámításunk előtt játszódó játékot. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

Mindkét játék története 1992-ben indul, amikor megjelent a Super Mario Kart. Addig is voltak olyan autós játékok, amikben hátulról lehetett látni a járművet (nevezhetjük ezt Out Run-nézetnek vagy akár Pit Stop-nézetnek is), de a Nintendo játéka volt az, ami a műfajt felturbózta vicces fegyverekkel és mindenféle őrültséggel, flúgos futamokat csinálva a komoly autóversenyekből. Ez a koncepció elég sikeres lett, így nyilván sokan kezdték klónozni.

Például az amerikai Beavis Soft, ami valójában két embert takart: Andy Edwardson programozót és Shaun Gadalla grafikust. A páros csak néhány játékot csinált, de az 1994-es Wacky Wheels sokaknak emlékezetes lett a DOS Mario Kartjaként, amiben cukin megrajzolt állatok küzdöttek egymás ellen versenypályákon. A játékot az Apogee adta ki, ami úgy figyelt fel a projektre, hogy Edwardson a belga Copysofttal is tárgyalt a játékról, és a cég elkezdte promózni a készülő programot. A programozó viszont elkövetetett egy hibát: odaadta a Copysoftnak a forráskódot - aztán a Copysoft nevéhez híven Edwardson kódját felhasználva kiadott egy Skunny Kart nevű Mario Kart-klónt, még a Wacky Wheels előtt. Ebből egyes források szerint jogi ügy lett (a Wiki szerint nem), de sajnos nem tudtam megtalálni, hogy hogyan zárult.

Maga a játék amúgy könnyen fogyasztható: nyolc állat gokartozik a pályákon, miközben igyekszik az ellenfeleknek betartani bombákkal meg csapdákkal. A Wacky Wheels legnagyobb erénye az volt, hogy lehetett multiban is tolni, soros kábelen, modemmel vagy ketten akár osztott képernyőn. Ma már persze nem olyan izgi ez, mint 20+ éve, illetve születtek azóta sokkal jobb játékok a műfajban (hogy mást ne mondjak, más Mario Kartok). Aki mégis kipróbálná, a Steamen is eléri, mert két éve készült belőle egy remake a Cascadia Games nevű indie csapatnál (nem kapott túl jó értékeléseket). A Beavis Soft amúgy a Wacky Wheels után nem sokkal lelépett a játékiparból, és 3D animációs szoftverekkel kezdett foglalkozni.

A BC Racers fejlesztési sztorijában kevesebb a bukkanó: a Core Designnél is meglátták a Super Mario Kartot, és kitalálták, hogy nekik is kell valami hasonló. Mivel éppen akkoriban ment a cégnél a Chuck Rock sorozat, ahhoz kapcsolódva ősemberes tematikájú klón készült Martin Gibbons vezetésével, de érdemes megjegyezni a később Lara Croftot megalkotó Toby Gard nevét - ez volt ugyanis az első nagy játék, amin dolgozott. A BC Racers 1994-ben jelent meg Sega CD-re, egy évvel később pedig 3DO-ra és DOS-ra.

A játék eléggé hasonlít nyilván a Wacky Wheelsre, annál mondjuk egy fokkal viccesebb, viszont nemigen akad benne használható fegyver (közelharci bunyó van, ha egy ellenfél mellé húzódsz, meg van egy pár másodperces begyorsítás is). Ezzel együtt én mindig is inkább BC Racers-szavazó voltam, a koleszban nagyon sokat toltuk (helló, Zsoca, ha ezt olvasod), ezt is lehetett többen is. Sajnos ma már ez is inkább unalmas és nehézkes, mint szórakoztató, de ha valakit érdekel, könnyen ráakad a megfelelő oldalakon.

És mint említettem, a BC Racers kapcsán kerestünk BC, azaz időszámításunk előtt játszódó játékokat, és megpróbáltuk összeszedni a tíz legjobbat. A természetfölötti dolgokban erős játékokat (pl. God of War sorozat) kizártuk, a nagyobb történelmi léptékekben gondolkodó, de részben időszámításunk előtt játszódó játékokat viszont engedtük. Így alakultak ki toplistáink (csodálatos hármas egyezéssel a listáink elején), az indoklásokat lásd (halld) az adásban.

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Civilization sorozat (1991-)

2. Rise of Nations (2003)

3. Age of Empires (1997)

4. E.V.O.: Search for Eden (1992)

5. Impressions városépítő játékai (1992-2002)

6. Assassin's Creed Origins (2017)

7. Eternal Darkness (2002)

8. Oasis (2005)

9. Tail of the Sun (1996)

10. Prehistorik Man (1995) és Joe & Mac 2 (1994)

1. Civilization (1991)

2. Rise of Nations (2003)

3. Age of Empires: The Rise of Rome (1998)

4. Assassin's Creed Odyssey (2018)

5. Rome: Total War (2004)

6. Immortal Cities: Children of the Nile (2004)

7. Impressions városépítő játékai (1992-2002)

8. Centurion (1990)

9. Far Cry Primal (2016)

10. Apotheon (2015)

 

"A fenébe, hogy ezt kihagytuk" vándordíj: Gladius (2003)

Kommentekben várjuk a ti toplistáitokat is. És még mindig nem ez az idei utolsó Checkpoint, terveim szerint szilveszter napján lesz még egy vendéges adás (aztán egy kb. másfél hetes szünet). Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint Mini adások a negyedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból pedig a teljes harmadik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Ezek pedig vendégszerepléseink a Runyai Stúdió podcastjében, A hiányzó darab podcastben és a Fun With Geeks YouTube-csatornán (van már második rész is! sőt, harmadik!), illetve Stöki évekkel ezelőtti vendégeskedése a Konnektor podcastben.

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20181227.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Hollósi Dániel, Nagy Gyula, Győri Ferenc, Gortva Gergely, Révész Péter, Szabó Ferenc, Huszti András, cue, polish, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, Szauer Tibor, ricsi, abeddon, Valis142, Varga Bálint Bánk, Koppn, csee, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, Rudymester, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Invi, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Müller Niki, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, ArcadeMacho, Selmeci Dávid, Hájas Ákos, Lottsie, CsikosZ, Oli, Udvardy Tamás, Döme, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Kovács Marcell, Neriana, Larten, Arsenic, rBali, hadam89, Ergoproxy83, Milo, Csviri, Gueszka, Magyar Kristóf.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

19 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr9314522200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Steveopapi 2018.12.30. 00:47:48

Nagyon szuper ez a sok adás mostanában (lehet nincsenek is, csak a bejgli-túladagolás miatt hallucináltam be őket... nevermind). A wacky wheels-t még freddyD miatt ismertem meg a Pet Racer videója kapcsán asszem.

Futottak még kategóriába azért mindenképpen bedobnám az első Prince of Persia-t, vagy akár a komplett sorozatot.

Dukefazon 2018.12.30. 14:19:38

BC játék témakörben 2 játék ugrott be, BC's Quest for Tires (és a folytatása) C64-en, és a Chuck Rock (és a folytatása). Hmm, kedvem támadt Amigázni megint... Hol az az emulátor?...

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.12.30. 17:30:35

Köszi, hogy emlegettetek! A Wacky Wheelst valóban sokszor kértem korábban! :D
De a Centurion 8. helyezésének is nagyon örülök, az is nagy kedvenc volt anno!
:)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2018.12.30. 17:47:03

nekem a wacky wheels jobban bejött.
bc játékok, nem topis listában:
ugh!
caveman ugh-lympics
bc's quest for tires (c64)
humans
prehistorik 2
turok
xeno clash (annyira nem, de nem spoilerezem el)
tomba!
populous
flintstones (c64)
black&white
from dust
arctic shipwreck (c64)
pocket god (charlie pygmy hozzáadása után lett igazán mókás a játék)
golden axe (arcade)
dynomite deluxe

egyébként a bc az a before christ, így az összes biblikus játék is idetartozik, köztük a super 3d noah's ark, amihez a wolf3d raycasting engine-jét licenszelték.
találóbb lett volna az i.e.-t használni.

centurion (dos)
gods (amiga)
asterix (c64)
asterix (arcade)
caesar 2
rome - total war
settlers 2 (dos)
sango fighter (dos)
aztec challenge (c64)
big karnak (arcade)

Grath 2018.12.30. 19:01:39

@manson karcsi: Turok, a karakter 1840-ben született, szóval a játékok a XIX. században játszódnak :)

De Asterixek tényleg kimaradtak...

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2018.12.30. 20:54:31

@manson karcsi: de a dínók... vagy átestem a jurassic pork kategóriába, dr. hammond?

Zolexx (törölt) 2018.12.30. 22:56:16

B.C. Kid, avagy Bonk's Adventure, ill. SNES-en nyilván "Super Bonk".

Wild Colonial Boy 2018.12.31. 22:50:02

A hátulnézetes, 2d-vel 3d-t szimuláló autóversenyek rajongóinak ajánlom a Horizon Chase Turbot (Steamen demo is van), ami modern feldolgozása a témának (3d-vel szimulálja a 2d-vel szimulált 3d-t), de jó.

AarPoe 2019.01.03. 09:10:33

Hercules, UGH!, Prehistorik nem értem, hogyan maradhattak ki. Egyébként jó lett! Kivételesen Grath listája is tetszik, sőt.

Azon filózok, hogy vajon a Wacky Wheels azonos-e a számtech órán játszott Wacky Racers-el. Simán lehet, ugyanis a játékokat mindig azon a néven jegyeztük meg, amivel indítottuk őket - az előbb említett Prehistorikról hónapokig hittem azt, hogy a játék neve cheat.com!! (fonetikusan olvassátok, tehát mint ahogy a Super Pipeline-t is)

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2019.01.03. 17:19:29

A Rise of Nations nekem is tetszett, azért is magyarítottam le 2005-ben többedmagammal :)

Bobby Newmark 2019.01.06. 22:55:12

"egyébként a bc az a before christ, így az összes biblikus játék is idetartozik, köztük a super 3d noah's ark"

Toplistáról beszélünk. Nem a "létező legokádékabb szarokól, ami belefér a kategóriába"-játékokról.

Bobby Newmark 2019.01.06. 22:56:10

@Grath: Volt JÓ Asterix játék?

Cooper911 2019.01.16. 13:07:53

Ismét kiváló adás. Köszönjük!
A BC Racert próbáltam, annyira nem jött be. A Whacky Wheels-el viszont rengeteget játszottunk és fiatalként jókat röhögtünk az állat karaktereken. Azt észre vettétek, hogy ha szembe mész a másik játékossal akkor minden állat felteszi a kezét, kivéve a panda aki befogja a szemét? A steames új Whacky Wheels-t megvásárolva megkapjuk a régit is. A réginek szerintem még midndig jobb a zenéje és aranyosabb.

A Whackyról eszembe jut egy játék a Moorhuhn kart ami szintén nagyon aranyos és jól játszható játék volt.

Illetve még egy játékról beszélhetnétek: GeneRally (gene-rally.com/) Mondjuk még lehet hogy nem retro, de akár egy felülnézetes autós játékok adásba beleférhetne (Raly speedway, micro machines, stb)

Kit Fisto 2021.03.02. 08:55:58

Én is szerettem a Wacky Wheelst, a BC Racersel máig nem játszottam. De láttam videón, és nem mondhatnám, hogy jobban tetszik, inkább a Wacky Wheels tetszik jobban. Az tényleg olyan, mint a Mario Cart PC-s megfelelője. Egy kicsit más, de nem mondanám rosszabbnak emiatt. Mindkettő jó. A játék eleji zene nagyon beindítós, a grafika pofás, a karakterek aranyosak. Azt kifogásoltátok, hogy csak egyszerű állatok és hogy kerültek a gokartra.. ez azért nagyon kettős mérce. A Mario Kartban is vanak állatok, sőt, még gomba is! És ők hogy kerültek egy gokartra? Kit érdekel, csak egy játék, jó szórakozás. Milyen karakterek lettek volna jobbak? Talán unalmas emberkék? az állatok nagyon is jók, aranyosak, és vagányak. Hogy kik ők? Hát a Wacky Wheels versenyzői! Nekem tetszik a süni is, hogy azt lehet kilőni. A pálya nem 3D-s? Mindegy, játék közben teljesen jó a pálya érzete ennek ellenére is. Persze, jobb a Mario Kart. De ez PC-re van, és igen, ez volt a szegény PC-s Mario Kartja. Olcsóbb, mint megvenni a Snes kazettát. Pláne, ha ingyen van.

Kit Fisto 2021.03.02. 09:26:23

A Wacky Races és a Wacky Wheels nem ugyanaz. Előbbi egy Hanna-Barbera rajzfilmsorozat volt, magyarul Flúgos Futam néven ment és az alapján készült egy oldalnézetes autóverseny. Kiadták Amigára, Atari ST-re, C64-re és Spectrumra is.
hol.abime.net/1654

Én pedig a C64-es időkben sokáig azt hittem, hogy a Nebulus Fix, mertilyen néven volt meg. Így is hívtam, hogy Nebulus Fix! Nyilván a fix arra utalt, hogy javított verzió volt. De az Uridiumot is sokáig Uridium Tramer-nek mondtam, mert ez volt a fájl neve. Itt pedig nyilván a trainer szó lett volna a második, azaz hogy volt rátéve csalási lehetőség is, de még azt is tévesen Tramer-nek írta hozzá valaki. Nekem meg már úgy jött le, hogy az az Uridium Tramer.

Kit Fisto 2021.03.02. 10:08:00

@Wild Colonial Boy: Nagyon konzolos lett. Az alap grafika jó, a sebesség, a 3D jó, de valahogy olyan steril, nem lelkesít versenyre. Talán ha elhagyták volna azokat az effekteket, amikor összeszeded a cuccokat, a fényes dolgokra gondolok. Meg amikor kilősz, akkor is fénylik a kocsi mellett, vagy mi.. A darabos füst effekt is nagyon gáz, ahogy kinéz. A zene egy része jó, de máskor meg unalmas, nem az igazi. A Lotus-nak jobb a hangulata Amigán.
süti beállítások módosítása