HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 4x30: Ilyen volt a játékpiac 10, 20, 30 és 40 évvel ezelőtt

2018.12.24. 21:17 Stöki

Igen, mostanában sűrűbben voltak/vannak adások, és ezt köszönjétek I. Gyula pápának, aki időszámításunk szerint 350-ben be akart tartani az év végi pogány ünnepeknek, ezért elrendelte, hogy a Megváltó születésnapja december 25. legyen, hogy aztán az erről való megemlékezés összefonódjon ajándékozós népszokásokkal, majd mindezt a modern konzumerizmus még bevonja cukormázzal, szóval a lényeg az, hogy mi is adni akartunk nektek (amúgy ezekkel a Gyulákkal folyton baj van, wink-wink).

podcast97.png

Szóval a friss vendéges adásra rátolunk egy még frissebbet, méghozzá a Checkpoint Retrográd második adását. Az első tavaly ilyenkor volt - ugye, ez az, amikor megnézzük, hogy milyen volt a videojáték-ipar egy, kettő és három évtizeddel ezelőtt, de most egy negyedik évtizedet is rádobtunk, vagyis körüljártuk, hogy mi volt a gémerszitu 1978-ban, 1988-ban 1998-ban és 2008-ban. Mivel tavaly bevált vendégként régi harcostársunk, Mazur, ezúttal is őt hívtuk meg, ésnem bántuk meg. Reméljük, nektek is tetszeni fog az adás, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

És hát akkor nagyon boldog karácsonyt mindenkinek! (Újévet még nem kívánunk, addig még legalább kétszer jövünk.)

Shownotes most csak ilyen minimálban, gyorsan ki akartam tenni az adást:

Legközelebb egy-két nap múlva jövünk Checkpoint Minivel, aztán még egy mini jön, hiszen most két vendéges adás volt egymás után. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorol feljebb minket az Apple, illetve ajánl másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint adások a negyedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból pedig a teljes harmadik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Ezek pedig vendégszerepléseink a Runyai Stúdió podcastjében, A hiányzó darab podcastben és a Fun With Geeks YouTube-csatornán (van már második rész is! sőt, harmadik!), illetve Stöki évekkel ezelőtti vendégeskedése a Konnektor podcastben.

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20181220.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Hollósi Dániel, Mozoka, Nagy Gyula, Győri Ferenc, Gortva Gergely, Révész Péter, Szabó Ferenc, Huszti András, cue, polish, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, Szauer Tibor, ricsi, abeddon, Valis142, Varga Bálint Bánk, Koppn, csee, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, Rudymester, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Invi, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Müller Niki, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, ArcadeMacho, Selmeci Dávid, Hájas Ákos, Lottsie, CsikosZ, Oli, Udvardy Tamás, Döme, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Kovács Marcell, Neriana, Larten, Arsenic, rBali, hadam89, Ergoproxy83, Milo, Csviri, Gueszka, Magyar Kristóf, Sentry.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

 

45 komment

Címkék: retro podcast checkpoint checkpoint retrográd

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr614510090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dukefazon 2018.12.25. 12:34:08

Jelen! Én végig toltam a Final Fantasy I és II-t - a Game Boy Advance-re megjelent verzióban.

FF 2018.12.25. 22:16:54

Régen szerettem az IDDQD blogot olvasgatni. Most is szívesen tenném.

A nép fia 2018.12.26. 07:33:37

@FF: @Macropus Rufus: @paráznabillegető: És mennyire jó lenne nem görgetni le négy kilométert, hanem csak lenne egy link ehhez a fantörpikus névsorhoz. :)

cue 2018.12.26. 08:13:44

De jó lenne mindig sírni valamiért!

Juhú, az én kívánságom teljesült! :P

Srácok, nagyon köszi az egész éves befektetett energiátokat! Baromi nagy dolog szerintem, hogy ennyi év után sem fáradt meg a podcast, és minden alkalommal minőségi tartalmat tudtok letenni az asztalra!
Köszönjük! :)

urbietnorbi 2018.12.26. 08:53:16

Ott a pont.
Idén is alig vártam az évzáró adásokat, annyira betalált tavaly, de mindig felül tudjátok múlni az elvárásaimat. A Sasa-Mazur allstar kombó ezúttal is win, most jött rá a retrográd hab. Köszönet.

taffer 2018.12.26. 09:04:45

'98 valóban nagy év volt. A Thief: The Dark Project miatt, nyilván. :)
Teljesen rákattantam a sorozatra, az első három részhez még magyarítást és végigjátszást is gyártottam... van pár érdekes sztori azokról az időkről. :)

Durva belegondolni, hogy már a harmadik rész is lassan 15 éves. De ez csak azt jelzi, hogy legfőbb ideje egy Thief trilógia adásnak ugyebár. ;)

.DnP. 2018.12.26. 10:14:51

Patreon névsor mehetne a képernyő bal/jobb szélére, úgy is a lap 50% egy fehér üres sáv, ott simán elférne, senkit sem zavarna... Nem kellene 50 oldalt rollerezni minden postban.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2018.12.26. 11:11:58

@FF: szomorú volt elveszteni a kedvenc blogomat, annyira jó volt

Viszlát és kösz a halakat 2018.12.26. 14:29:06

@FF: hogy ugyanezért engem már hányszor elküldtek ugyanitt a picsbe...

Viszlát és kösz a halakat 2018.12.26. 14:30:01

Mindenesetre az egyértelmű, hogy az irástudatlanoké a jövő. Írni/olvasni fárasztó.

cue 2018.12.26. 14:53:02

@Viszlát és kösz a halakat: ami ezeket a végtelenségig ismételt butaságokat illeti, tényleg fárasztó olvasni...

taffer 2018.12.26. 16:23:56

Nnna. Most volt időm meg is hallgatni (remek háttér sütögetés közben), és jár a pirospont a "sunnyogós Quake" méltatásáért. :)

inframazsola 2018.12.26. 20:26:00

@FF: @Macropus Rufus: @paráznabillegető: @GrenAbla: @enpera: @Viszlát és kösz a halakat:
A felületes embereké a jövő, tájékozódni fárasztó.

Ezek friss, magyar retro cikkek az IDDQD szerzőitől:
iddqd.blog.hu/tags/checkpoint_mini
Ezek is friss, magyar retro cikkek az IDDQD szerzőjétől:
retro.land

Akkor mostantól jöhetnek az értelmes hozzászólások...

inframazsola 2018.12.26. 20:28:57

@A nép fia: @.DnP.:
Én mindenkinek köszönöm a támogatást, bármikor szívesen végiggörgetem a nevüket.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2018.12.26. 21:04:09

@FF: @Macropus Rufus: @paráznabillegető: @GrenAbla: @enpera: @Viszlát és kösz a halakat:

Nyilván vannak olyanok, akiknek nem tetszik, hogy itt már nem olyan tartalom van, mint mondjuk 5-6 éve volt. Ezt én tökre megértem, és sajnálom, ha elveszítem ezeket az olvasókat. Ugyanakkor ezzel sajnos nem tudok mit kezdeni, mert soha nem lesz már olyan az IDDQD, mint 5-6 éve. Ennek főleg 3 oka van:
– A blogot sokáig többen írtuk, de aztán az alapítók, majd a későbbi besegítő kollégák mind elszállingóztak (ami azért érthető egy full ingyen, lelkesedésből tolt blognál – előbb-utóbb vége a lelkesedésnek, és ha vége a lelkesedésnek, vége a kontentnek is).
– Nekem az egy, majd két gyerek születésével sokkal kevesebb szabadidőm lett a szerelemprojektjeimre.
– És sajnos az is van, hogy 20+ év gémerújságírás (ebből jó pár év IDDQD) után kiégtem, vagy legalábbis már csak munkának tudom érezni, ha összedobok egy videojátékos cikket. Az IDDQD lényege pedig nekem mindig az volt, hogy ne érezzem munkának.

A podastben találtam új motivációt, mert ilyet korábban nem csináltam, és bőven tudok fejlődni benne, ugyanakkor nagyon élvezem, hogy Grathtel évek óta úgy lelkesedünk közösen valami iránt, mint egykor az IDDQD iránt. Persze, lehet, hogy tisztább lett volna totál bezárni az IDDQD-t, és indítani egy checkpoint.blog.hu-t (ez anno meg is fordult a fejemben), de a blog azért elég nagyrészt az én személyemhez kötődik, és ezért a váltás ha fájdalmas is volt, de organikusan következett az életemben beállt változásokból – ezért folytatódott itt az egész a podcast indulásakor, aztán meg már azért, mert ideszokott egy részben új közönség. (((Meg azért is, mert soha ne mondd, hogy soha, de ezt csak három zárójelben írom ide, mert most tényleg nagyon nincs időm/kedvem szöveges posztokhoz.)))

Viszont mindezek ellenére továbbra is készülnek IDDQD-kompatibilis cikkek. Egyrészt a körülmények ellenére megerőltetem magam, és minden második podcasthez (a Mini adásokhoz) csinálok egy rövid szöveges leiratot is (iddqd.blog.hu/tags/checkpoint_mini). Másrészt – érdekes módon részben éppen a podcast sikere és támogatottsága révén – végre lehetőség nyílt arra, hogy Grath, a blog egyik alapítója megvalósítsa régi, full szöveges-cikkes-olvasnivalós projektjét, a Retrolandet. Ajánlom minden, Heti retrókat hiányoló figyelmébe, nagyon színvonalas: retro.land/.

Szóval ez a helyzet, igazából olvasnivalót most is találtok, kicsit itt is, de még többet a Retrolanden. De a régi IDDQD-t hiányolni itt nagyjából annyi értelme van, mintha Sebestyén Balázsnak írnátok levelet, hogy miért rádióműsort vezet, miért nem saját tévéshow-t, mint régen. Lehet, hogy ez cudarul hangzik, de sajnos ez az igazság.

@A nép fia: A támogatók ennyire fontosak nekünk, hogy mindig ilyen hangsúlyosan jelöljük őket. Neked csak 2-3 másodperc az életedből, amíg átgörgeted őket, nekünk viszont nagyon sokat jelent, amit ők képviselnek. Szóval a panteon marad.

kiskutyauto 2018.12.26. 23:19:19

Jó lenne, ha minden adás tömörített összefoglalója cikkben is megjelenne, amit nem több mint 5 perc alatt esszenciatíve magáévá tehetne az ember... ;)

gigabursch 2018.12.27. 00:00:39

@Stöki:
Ezt mind értem, de nincs valami optimum applikáció, ami a dumát betűkké alakítja?
Kecske - káposzta.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2018.12.27. 00:12:06

@gigabursch: Ez már sokszor felmerült. Nincs, sajnos. (Vagy ha valaki tud olyan appot, aminél nem kell brutál mennyiségű utómunkát tenni abba, hogy egy ilyen diktálószoftver által kiköpött nyersanyag fogyasztható legyen, szóljon.)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2018.12.27. 07:32:27

alkalmazzatok patronpénzből egy szabadúszó gyors-és géplakatost, az majd gépeli, amit mondtok.

zobor79 2018.12.27. 11:43:24

manson karcsi: patreon támogatóként érintve mondom, nem örülnék annak, ha a srácok arra költenék a pénzemet, hogy a kor szellemével haladni képtelen, az írott szövegért fürdős tudjukmikként siránkozó (alaptalanul, hiszen ott a retro.land) 4-5 elégedetlenkedő igényeit kiszolgáljuk. Mert ugye azt is tudjuk, ha meg lenne sok írott szöveg, akkor meg más miatt kezdenének el sírni. Én speciel örülök a jelenlegi rendszernek és elég sokan anyagilag is támogatjuk a srácokat hogy maradjanak is ezen az úton, minél több és jobb színvonalas tartalommal elárasztva minket. Aki olvasni akar, mi akadályozza meg abban, hogy felkeresse az erre szakosodott portálokat/blogokat?

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2018.12.27. 12:11:50

Nem emléxem, hogy a hosszú cikkek miatt sírt volna itt bárki. 4-5 elégedetlenkedőnél is több volt azért, de hát széllel szemben nem lehet.

zobor79 2018.12.27. 12:26:46

@Keresztény szellemiségű luxuskurva: mert máshol ugye esélyed sincs megtalálni írott formában azokat az információkat, amiket innen hiányolsz... mert ugye nincs egy szakajtónyi, a témával foglalkozó blog/portál szerte a neten, akár magyar nyelven is, teljesen ingyen, ahol esetleg kedvedre való formában tájékozódhatnál a témában. Inkább ide jársz trollkodni, hogy nem az úri kedved szerint ugrál a blog szerzője. Mert ugye te vagy a szent fogyasztó!

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.12.27. 12:33:00

Jó volt a podcast - a poszt bevezető szövege ellenére is. :P
Viszont muszáj megkérdeznem, hogy a szöveges posztokért sírók ugye elolvasták már az összes CP Minit és Grath ÖSSZES kisregénnyi írását a RetroLanden?

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2018.12.27. 12:44:28

@zobor79: Igazából nem trollkodás szomorkodni, hogy megváltozott egy blog, amit szerettél.

De ettől még nem fog visszaváltozni, és ez nyilván frusztrációt szül, azt meg ki lehet adni kommentben, szóval én megértem az elégedetlenkedőket.
Ugyanakkor nem tudok mit kezdeni velük - már azon kívül, hogy próbálom türelmesen elmagyarázni a szitut.

mbm 2018.12.27. 12:46:54

@Stöki: Ha lennem akkor se lenne túl élvezetes a végeredmény, egyszerűen más a podcast, és szövegként is más lenne a felépítése, nyelvezete, megszerkesztettsége mint egy posztnak.

Flankerr 2018.12.27. 12:55:14

@mbm: Pontosan, a podkaszt és az írott szöveg nem kompatibilis egymással. A CP Minik se a podkaszt adás átiratai, nem véletlenül.

Grath 2018.12.27. 13:03:39

@gigabursch: ahogy már többen is említették, ezek nem precízen szerkesztett előadások, hanem 2-3-4 ember spontán beszélgetései, ami szerintem teljesen élvezhetetlen lenne írott formában.

jürgen baromartz 2018.12.27. 14:49:22

"anyád galaga" :D
már csak ezért is megérte.

Novák_Gábor 2018.12.27. 21:38:10

Jó műsor volt!

Örülnék egy nagy Half-Life Checkpoint-nak!

Szerintem akkor lenne teljes az adás, ha megvárnátok és beleraknátok a jövőre teljes verzióba megjelenő Black Mesa-t is, így össze tudnátok majd hasonlítani.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.12.28. 08:18:48

Azt lehet tudni, hogy a Sonic-avatáros Király Ernő hova tűnt a patreonos támogatói lista első helyéről?

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2018.12.28. 09:14:36

@-Szűcs Gyula-: Nagyon egyszerű a magyarázat: lemondta a támogatást. Ilyen előfordul, a panteon folyton változik, új támogatók jönnek, régiek mennek, de olyan is volt, hogy valaki támogatott, aztán lemondta, aztán visszajött. Nyilván ezt az avatárokkal is lekövetjük.

Flankerr 2018.12.28. 20:46:20

@Stöki: Bakker, pont Ernő? :( :(

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2018.12.29. 10:28:09

@zobor79:

Trollkodik a nénikéd. Megdöbbentő lehet, de hallottam róla, hogy az interneten vannak mindenféle oldalak, többek közt régi játékokról még magyarul is, általában fogalmatlan kockafejű gyíkok írják őket borzalmas informatikus humorral és zéró stílusérzékkel, gimnazista "nyári élményeim" fogalmazványok szintjén, ezért hiányzanak Stöki (meg a többiek) cikkei. A Retroland tök jó, csak ritkán frissül.

elektronik2k 2018.12.30. 19:52:04

Csak egy tipp a cikkeket hiányolóknak: Grath nagyon minőségi kontentet tol a retrolanden, lehet több emberhez eljutna, ha ide is kikerülne legalább egy link róla.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2018.12.30. 20:06:23

@elektronik2k: Minden posztba belinkelem, ebben is megtalálod, ami alá kommenteltél. :) És az adásban is hacsak lehet, hivatkozzuk. De lehet persze még hangsúlyosabb a dolog, 2019-től valszeg lesz is.

svb · http://retrostation.freeblog.hu 2018.12.31. 08:47:23

@Viszlát és kösz a halakat: ott a retro.land esetleg? Nekem jobban bejon a podcast.

Serathis 2018.12.31. 10:06:08

Nah megvan hogy miért modnjátok hogy ne piszkáljuk a BIOSt. Valamit elpiszkáltam, és nagyon lassú lett a gép. SSD-ről 30 MB/s-el olvasott.

Novák_Gábor 2019.01.02. 21:12:21

Ha lenne Half-Life Checkpoint adás, akkor ezt a videót a figyelmetekbe ajánlom:

www.youtube.com/watch?v=BgYzOLQ8sU8

mindbender2 2019.03.03. 20:08:27

@zobor79: Egyébként csak zárójelben, nem 4-5 hanem jóval többen vagyunk csak én értem miért nincs szöveg és nem sírok érte, csak magamban.
Ez van, én is jobban szeretek olvasni, de ezt is értékelem több okból.

Egyrészt hacsak virtuálisan is de Stökiékkel nőttem fel.
Másrészt meg értékelem hogy egyáltalán van magyarul valami.
Harmadrészt, meg ha megszokja az ember (nehéz), akkor ez is sokat tud adni.

Most jó volt olvasni Stöki hozzászólását, mert máskor meg rossz volt, ahogy elküldi a picsbe az embereket.
Szerintem legyen béke, az lenne a legjobb, ha ezt a hsz-t betenné a blog leírásába vagy kopizná válaszként, rögtön nem érezné úgy az ember hogy jobb ha kussol.
süti beállítások módosítása