HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #84: The Last Guy

2018.10.23. 19:06 Stöki

cpmini_84.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Éppen hogy csak belefért a retró általunk támasztott definíciójába (10 évvel vagy 2 konzolgenerációval korábbi cucc) a The Last Guy, amivel valószínűleg kevesen játszottak itthon. És valószínűleg ez az adásunk után is így marad, de Grath már nagyon szeretett volna beszélni erről a kis ügyességi aprólékról. Nagyon kellemes kis program, amiben az a legmeglepőbb, hogy nem egy indie csapat adta ki (pedig pont olyan), hanem a Sony belső fejlesztése. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Szóval a játék alig múlt tízéves, 2008. július 31-én jelent meg Japánban és augusztus 28-án Észak-Amerikában és Európában (és éppen augusztus 28-án vettük fel ezt az adást). Fejlesztője a Sony Computer Entertainment Japan, vagyis mint említettük, az egyik legnagyobb konzolgyártó cég belső kis projektje volt ez - és ebből következik a legnagyobb hátránya is, amin essünk is túl gyorsan. Szóval ez sajnos csak PlayStation 3-ra jött ki, és PSN-játék volt, vagyis ilyen kis online letölthető bónuszka a PSN-en havidíjat csengetőknek. Így ház ez ma is csak PS3-ra elérhető (még PS4-re sem).

Pedig az 5-10 perces jó játék remek iskolapéldája a The Last Guy, aminek egyik fő fejlesztője Hirodzsuki Goto volt, a Knack fő dizájnere, a többi készítő meg még ennyire sem ismert (illetve az ötletgazda Pierre Taki, ami csodálatos művésznév egy zenész-standupos-színész-játékfejlesztőnek). A játéktér valós földi városok valós felülnézeti műholdképein alapul, ezeken a városképeken háromféle zóna van elkülönítve: épület, utca és biztonsági zóna. A városokat zombik és egyéb förtelmek szállják meg, főhősünk célja pedig a túlélők kimenekítése (vagyis a cím - miszerint ő lenne az utolsó fickó - óriási hazugság, ezt szögezzük le).

Szóval a túlélők az épületekben rettegnek, őket kellene megadott időn belül a biztonsági zónába eljuttatni az utcákon keresztül, amik viszont tele vannak szörnyekkel. Ha főhősünk odamegy egy épülethez, kirajzanak az épületben levő túlélők, ilyenkor "fel kell szedni" őket, ekkor fogják hősünket követni. Ha elég sok túlélőt gyűjtöttünk, már csinos sorban kanyarognak utánunk, és érdemes egy-egy nagyobb adagot elvezetni a biztonsági zónáig. Ha ugyanis a túlélők szörnnyel találkoznak, elhagynak bennünket, visszamenekülnek a környező házakba, és mi kezdhetjük a gyűjtögetést elölről. Emberünk három dologgal segítheti küldetését: begyorsíthat, felzárkóztathatja a sort, illetve hőtérképre válthat. A hőtérkép megmutatja, hol vannak még túlélők, viszont ebben a nézetben a szörnyek jellemzően nem látszanak. A feladatunkat még az bonyolítja, hogy a későbbi pályákon többféle szörny bóklászik már, és mindegyik újabb trükkel keseríti meg az életünket (az egyik például adott időközönként elüvölti magát, amitől szétszaladnak a követőink).

És ezzel nagyjából mindent le is írtam a játékmenetről, de ez pont elég ahhoz, hogy a The Last guy baromi szórakoztató legyen még ma is. Tizenkét pálya, mindegyiken felismerhetők a valódi városok, a körülmények egyre durvábbak, az időlimit egyre szorosabb, és okosan kell manőverezni, hőtérképezni, útvonalat megtervezni, előre gondolkodni, szörnyeket kijátszani. Ha pedig még így is könnyű lenne a dolog, minden pályán vannak VIP túlélők, akiket kiszabadítani már tényleg brutál nehéz tud lenni, de kellemes hosszú távú kihívás rejtőzik ebben (és négy titkos pályát is meg lehet nyitni így).

A The Last Guy nem sokkal több egy nagyon faszán megcsinált flashjátéknál, de ettől még nagyon jó, még ma is, szóval melegen ajánljuk. Már ha sikerül beszerezni - ha esetleg valakinek van tudomása gerillában készült pc-s verzióról, ne habozzon szólni. Legközelebb HOLNAP jön új adás, aztán újabb mini, még a héten (kicsit begyorsítunk, hogy fogyjon a tartalék a ritkás előző hetek után). Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint Mini adások a negyedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból pedig a teljes harmadik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Ezek pedig vendégszerepléseink A hiányzó darab podcastben és a Fun With GeeksYouTube-csatornán (van már második rész is! sőt, harmadik!), illetve Stöki évekkel ezelőtti vendégeskedése a Konnektor podcastben.

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

(Igen, adós vagyok pár avatárral, kis türelmet kérek, nagyobb redizájnt kap éppen a pantheon, hogy három oszlopba férjenek a támogatók.)

halloffame_20180914.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Hollósi Dániel, Mozoka, Nagy Gyula, Győri Ferenc, Kalázdi Tamás, Gortva Gergely, Révész Péter, Szabó Ferenc, polish, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, Szauer Tibor, ricsi, abeddon, Valis142, Varga Bálint Bánk, Koppn, csee, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, Rudymester, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Huszti András, Invi, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Müller Niki, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, ArcadeMacho, Selmeci Dávid, Hájas Ákos, Lottsie, CsikosZ, Gytb, Oli, Udvardy Tamás, Döme, waces, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Kovács Marcell, Neriana, Larten, Arsenic, rBali, hadam89, Ergoproxy83, Milo, Csviri, Gueszka, Magyar Kristóf.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

6 komment

Címkék: retro podcast ps3 checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr4614314517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.10.23. 20:42:18

Forbiddent ír ki az >>illetve itt<< ugróhivatkozás...
:(

AarPoe 2018.10.23. 21:39:32

Egyelőre csak a játékmenetet végigolvasva ez nem tök olyan, mint a Sheep? :)

Zolexx (törölt) 2018.10.24. 05:50:05

Elvileg PS Now-ban benne van, ha valaki össze tudja hozni idehaza.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2018.10.24. 06:09:36

a ps3 emuláció egész vállalható szinten van már.

Zardas81 (törölt) 2018.10.24. 11:24:45

Ja, játszható emulátoron is. rpcs3.net/compatibility?g=the+last+guy

Kit Fisto 2021.02.22. 12:23:36

Ez a játék meglepően..                 x@r.
Egyrészt, nem is lehet látni, ki kivel van, másrészt az emberek egy sportautó sebességével szaladgálnak a házak között, és mindezt tömegben!
Én nem csodálkozom rajta, hogy megaradt PS3 exkluzívnak. Az ötlet azon része tetszik, hogy valós város felülnézeti képét használni. De inkább autóversenynek tudnám elképzelni. Mint a Supercars, csak valós városban, valós autók képeivel. Na az már ütne. Vagy Tanks játék.
süti beállítások módosítása