HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpont 4x04: Videojáték-biznisz régen és ma

2018.02.19. 16:49 Stöki

Sokszor beszélünk a videojáték-ipar üzleti oldaláról, de fennállásunk három éve alatt egyetlen dedikált adást sem szenteltünk ennek. Na majd most, ugyanis egyik előző évados vendégünk, Vigh Attila bejelentkezett, hogy szívesen beszélne erről, mi pedig örömmel az arcába toltuk a mikrofont.

podcast71.png

Attila az Xbox 360 hazai karrierjénél bábáskodott, évekig dolgozott tűzközelben a Microsoftnál, és ma is elismert szakember a játékipar marketinges és úgy általában az üzleti kérdéseiben. Persze a játékiparban nagyon sok a nem ismert szám, becsült szám, csúsztatott szám, így és úgy értelmezett számok, kozmetikázott számok, félreértett számok és így tovább - ezek között próbáltunk rendett tenni vendégünk segítéségével. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, illetve itt, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt.

Shownotes, azaz az adásban hivatkozott dolgok:

Legközelebb napokon belül jövünk Checkpoint Minivel, és reményeim szerint egy hét múlva újabb vendéges adással. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorol feljebb minket az Apple, illetve ajánl másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint adások a negyedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból pedig a teljes harmadik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Ezek pedig vendégszerepléseink A hiányzó darab podcastben és a Fun With Geeks YouTube-csatornán (van már második rész is!), illetve Stöki évekkel ezelőtti vendégeskedése a Konnektor podcastben.

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20180208.png

További támogatóink:

Kiss András, Kúthy Előd, Hollósi Dániel, Richárd V., Mozoka, Nagy Gyula, Győri Ferenc, A Konnektor csapata, Kalázdi Tamás, Gortva Gergely, Attt, polish, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, Szauer Tibor, ricsi, abeddon, Valis142, Varga Bálint Bánk, SViktor, Balog Tamás, Koppn, csee, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, Rudymester, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Huszti András, Invi, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Müller Niki, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Nagyi, Gabesz, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, ArcadeMacho, Selmeci Dávid, Hájas Ákos, Rokborn, Lottsie, Valis142, CsikosZ, Gabe, Gytb, Oli, Udvardy Tamás, Döme

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk.)

38 komment

Címkék: retro üzlet podcast checkpoint

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr8313677734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2018.02.19. 20:31:26

Sokan elmondták már biztos, de annyival jobb volna, ha lenne ebből olvasható verzió is...

ElPadre 2018.02.19. 20:53:31

igen, ez már nekem is szemet szúrt, hogy már egyáltalán nem csináltok írott cikkeket, csak ezeket a podcasteket. értem, hogy így könnyebb és gyorsabb, de nekem hiányoznak a régi posztok, és míg egy cikket bármikor elolvasok, podcastre rohadt ritkán van időm.

Flankerr 2018.02.19. 21:52:21

@ElPadre: lásd 7022 hozzászólása. A retro.land cikkeirea keret konkrétan a podcast (és az oldal) támogatói hozták össze, és mini-k is sűrűbben vannak emiatt.

iBKV 2018.02.19. 22:04:43

@ElPadre: +1, az olvashato cikkek sokkal "elvezhetobbek". A retro.land mar elolvasasra kerult, pont emiatt, de innen hianyoznak a regi retro rovatok.. En pedig az irott reszet tamogatnam :)

p)ec 2018.02.19. 22:19:34

A Labótól én azt várom, amit a Google a karton VR szemüvegekkel csinált: megmutatja a piacnak, hogy mit kell utánozni műanyagból.
A befőttes gumis szerkezetek még így is macerásnak tűnnek, de biztos van egy olyan részhalmaz ami még épeszű erőfeszítés árán karbantartható, de már lehet vele érdekes élményeket létrehozni.
A Labo sejteti szerintem, miért beszéltek a Nintendo NX kapcsán hordható technológiáról, meg quality of life termékkategóriáról.
Az otthoni műanyag játékok mellett azon sem lepődnék meg, ha felbukkannának a Labo alapú mozgásérzékelős pénzbedbós játékok a strandon.

Moe Szyslak 2018.02.19. 23:17:50

Ez tök érdekes volt.

^LutheR^ 2018.02.19. 23:50:16

Régen zavart a podcast formátum, de vásároltam egy xiaomi bluetooth fülest, és egy AYCM bérletet, és kétnaponta lemegyek a konditerembe. Nincs jobb, mint oldalemelés és tárogatás közben Stöki szóvicceit hallgatni.

GalaHU 2018.02.20. 11:54:03

Külön köszönet Pepének a CRPG könyvért, akit egy kicsit is érdekel a téma töltse le, igazi hiánypótló mű!

Én elvittem nyomtatni és köttetni, ebben a formában bármelyik hasonló profi kiadvány mellé oda lehet tenni a polcon!

ultravox 2018.02.21. 10:59:55

Mindig megfogadom, hogy na most meghallgatok egyet, de sose jutok el oda. Olvasni lenne időm, pl most is.

theus 2018.02.21. 15:44:26

@Szalay Miklós: Ha írott verzióban lenne akkor be kellene másolnom egy txt-be amit be tudok rakni egy felolvasóba, ami monoton hangon eldarálná. Sokkal jobb a podcast legalább melóközben van mit hallgatni.

natS 2018.02.21. 16:26:19

Soha nem értem azokat, akik egy másfél órás podacstből írott anyagot szeretnének. Két okból:

1. Nem hiszem, hogy végiggondolják, hogy mekkora munka átírni. (Kivonatolni lehetne, de minek.)
2. Ez olyan, mintha amiatt búslakodna valaki, hogy milyen érdekes műsor megy a rádióban minden héten, de ő nem hallja, mert egyáltalán nem hallgat rádiót. Hát ha nem hallgatsz rádiót se otthon, se kocsiban, se munkahelyen (függetlenül attól, hogy kedved nincs rá vagy időd), akkor az a műsor nem neked készült. Pont.

Ha valaki dolgozik rádióban vagy tévében mint frontszemélyzet, írja már meg hányszor kapnak e-mailt az ügyben, hogy a műsoraikat legyenek szívesek leírni, és feltenni a netre, mert a kedves levélíró ugyan nem nézi és nem hallgatja, de viszont az unalmas melóban szívesen elolvasná...

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2018.02.21. 19:42:00

ezt nekiereszteni a podcastnak: onlinediktalas.hu/
a gép mic in-jére bepatchelni valamelyik line out-ot, elindítani a lejátszást rajta, majd a mic in-ről a felvételt a programban.

inframazsola 2018.02.21. 20:08:16

@natS:
1. Arról nem is beszélve, hogy a hirtelen felmerülő homályos emlékeket, mind fact checkelni kellene. Hangszínből egyből kiderül, ha valamit csak kábéra mesélnek, írásba adni felelőtlen lenne.
2. Gondolod, hogy a Kossuth Rádió nem kap leveleket, hogy miért nem Kossuth Hírlap inkább? :)

inframazsola 2018.02.21. 20:18:44

@manson karcsi:
Ezen az adáson egész jól működött:
"Hello Attila Sziasztok Víg Attila előző év adunk első vendége volt és most újra meghívtuk nagy szeretettel miután bejelentkezett hogy mennyi hülyeséget beszélünk a wot közben meg a sasa is sok hülyeséget beszél persze vagy ő is bejelentkezett nem ő is dolgozott a magyar videójáték piacon azért van rálátása Milyen volt az hogy dolgozott az"

Itt megállt, nem tudom tud-e folyamatosan órákig működni. A warcraftos epizód viszont egész vicces lett:

"használtautó de lehet hogy na jól van méghozzá az 1 2 vol 2 mert valamikor egy külön De az is lehet hogy még nem mert én végigjátszom így nem inkább egy két évente újra játszol úgy értem hogy hogy az nekem egy még mindig az újra játszós listámon van azt nem érzem annyira lett volna ki a ba bele trójában 14 éves de komolyan meg amíg Vince Warcraft 4 Basszus addig a három"

Tzl 2018.02.22. 11:41:40

Segítsetek értelmezni Attila ezen mondatát: (szabadon idézve)
"Magyarországon kb 250.000 Xboxot adtak el összesen, aminek jó része már régóta nincsen bekapcsolva."
Az hogy nincsen bekapcsolva azt jelenti, hogy nincsen fent a neten a gép?
Mert akkor számomra valószínűbb, hogy be van az kapcsolva, csak csippelve van, és nem merik ráengedni a netre. :)
Mert én néhány éve vettem a lányomnak egy használt xboxot, és akkor a hirdetéseknek legalább a fele csippelt gép volt.

GalaHU 2018.02.22. 12:52:57

@Tzl: Mondjuk olyanok ezek a készülékek, mint az én 360-om. Megvettem a One-t és azóta nincs bekapcsolva (elkótyavetyélni fillérekért nem akartam)...

De a csippelés is valós indok lehet... :)

defaultXEX 2018.02.22. 13:49:47

L képesztően izgalmas adás volt, egyszerűen imádtam hallgatni ezt a sok számot, szerintem hamarosan meghallgatom még egyszer. Pont a hétvégén faszáztam ki az eddigi checkpoint adásokat, egységes filenevek, ID3-tagek kitöltve címekkel, vendégekkel, az igényesen elkészített borítókép természetesen mindegyik adáshoz hozzárendelve! :)
Én imádom a podcast formátumot, az utóbbi 5 évben, mióta migráns lettem állandóan ezeket hallgatom munka közben. Ami azt illeti ez maradt szinte az egyetlen kapcsolatom a magyar kultúrával.
Konnektor, gamer365, checkpoint-on kívűl esetleg tudtok még más (akár nem) játékos podcastet ajánlani?

inframazsola 2018.02.22. 14:06:56

@defaultXEX: Youtube-on van az Otherside, ahol egy online újságíró és egy AAA-ból indie szférába nyergelt játékfejlesztő beszélgetnek.

Amikor éppen szól valamiről, akkor elsőrangú. Sajnos néha az újságró srácnak az az alapállása, hogy minden szar, mindenki hülye, és mindent úgy értelmez, hogy ezt támassza alá.
De amikor éppen nem, akkor nagyon informatív!

mbm 2018.02.22. 17:45:34

@defaultXEX: Most karácsonykor csináltak crossover adást a Checkpointtal, de azért leírom, én a 20 perccel a jövőbe podcastet szoktam még hallgatni.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.02.23. 09:54:27

@defaultXEX: Stöki szokott blockbuster/geek filmekről beszélni az Index podcastjében, a Kultrovatban (ahol néha Hancu is vendégszerepel)! Csak ajánlani tudom, én lassan kimaxolom az ottani hangtárat is. ;)

@Stöki:
@Grath:
olyat nem lehetne, hogy a Retro.land cikkek némi spéttel itt is lejönnének másodközlésben?
Nagyon nem jó, hogy a kommentek fele sokszor nem érdemi hozzászólás, hanem a XX. században rekedtek sipákolása a cikkek hiánya miatt...
:(

defaultXEX 2018.02.23. 11:09:04

@inframazsola: Köszönöm, szerencsére éppen december hónap folyamán rátaláltam és kimaxoltam az összes adást. Sajna youtube downloader-el kell maszekolni, de nah...kibírom, megéri. Az ujságíró egyébként Branyiczky Zoltán, a játékfejlesztő pedig Grőb Attila. Zolinak valóban párszor elég határozott véleménye van a dolgokról, de van abban valami jó, hogy nem mindig azt hallod, amit vársz vagy amit szeretnél. Színvonalában mindenképpen partiban van a Checkpoint-al, kár hogy ritkán vannak az adások.
@mbm: Igen, mindenképpen benne van a közeli tervekben, de maradt még majd' száz Spacebar (sci-fi) podcast, nagyon élvezem Chev, Morgi és Flash űrkocsmáját, jó ideig tart még eljutni az aktuális adásig
@-Szűcs Gyula-: meghallgattam már néhány adást és tényleg bátran ajánlható, viszont mostanában nem vagyok túl kurrens filmekben, ezért jóval a premier után szoktam csak megnézni. A múltkor azt hiszem az egyik adásban elspoilerezték, hogy Vader Luke apja...Szép volt srácok! :D

Köszönöm mindenkinek a tippeket!

inframazsola 2018.02.23. 19:36:58

De jó, ma lesz mini is, meg vendéges adás is? :)

Grath 2018.02.24. 10:00:07

@-Szűcs Gyula-: mi is arra gondoltunk, hogy menjenek le itt is a cikkek, csak iszonyatosan sok meló a Retro.Landról átpakolni a Blog.hura egy hosszú szöveget, ha nem akarod, hogy szörnyen nézzen ki. Egy ötletünk van a dologra, meglátjuk, össze tud-e jönni.

p)ec 2018.02.24. 11:07:25

@Grath: Nem is kell átmásolni. Egy kép és egy rövid felvezetés után lehetne egy link a retro.land cikkre.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.02.24. 13:20:57

@p)ec: Nem jó, mert akkor meg az lenne, hogy "Miért nincsenek teljes cikkek az IDDQD-n, miért kell +1 kattintást csinálnom?!? Régen bezzeg minden jobb volt, főleg a Heti retró-rovat..."
:P

p)ec 2018.02.24. 15:06:35

@-Szűcs Gyula-: Hosszú cikkek alatt régen is rá kellett katintani a "tovább" linkre, az pont egy kattintás.

Grath 2018.02.25. 16:46:45

@p)ec: Ok, ezt szerintem meg tudjuk csinálni. Mondjuk lesz, akinek így is az lesz a baja, hogy miért nincs cikk az IDDQD-n :)

p)ec 2018.02.25. 17:59:47

@Grath: Jézus is pont ezt mondta!

hpeter 2018.02.26. 11:05:47

@defaultXEX: Konnekted podcast is jó, bár egyre ritkábbak az adások.

match 2018.02.26. 13:05:11

Amiket én még hallgatok, kb témakörönként:
Gaming:
- konnektor.org
Hardware/software:
- Android portlá podcast (nem igazán aktív)
- HWSW Weekly (ez néha aktív, néha nem)
Kocka témák:
- Adatépítész
- Letscode.hu
Ismeretterjesztő/tudományos:
- Három kérdés
- Szertár
- Újabban a solarpod, de azt még nem hallgatom annyi ideje hogy véleményt tudjak alkotni.
Egyéb szórakoztató, némelyik kissé IT:
- 20 perccel a jövőbe
- Konnekted
- Meti heteor
Film:
- filmbarátok (youtube, de van mindegyiknél mp3 letöltőlink is)
És ha már végképp elfogy minden, és valami kell hogy szóljon a fülembe mert menni kell valahova:
- Groteszk
- Irodai huszárok
- Párásító

Btw, ha a soundcloud bejelentkezés után sem ad download linket, vagy youtube-ról akarsz leszedni mp3-ban podcast-et, akkor ajánlom a keepvid nevű android appot (store-ban nincs).

Amik nagyon nem aktívak azokat kihagytam.
Továbbiakat csekkolhatsz itt: podkaszt.blog.hu/2016/10/12/aktiv_podcastek_listaja

Akik meg ellenzik a podcast-eket, azok mondjanak le :)

Na elég ennyi mert Stöki banolni fog a konkurencia reklámozásáért :)

Moe Szyslak 2018.02.26. 14:20:12

@defaultXEX: ha angol podcastet is ér mondani: No Such Thing As a Fish, egy vicces és elképesztô informativ mûsor mindenféle érdekes dologról.

jófejsrác 2018.02.26. 18:47:28

@Grath: Nekem (meg sok már hallgatónak/olvasónak) mondjuk erre ott van a facebook, ott mindig látom mikor van kint cikk a retro.land-en. Bár tudom vannak olyan emberek akik a sátán művének tartják a közösségi oldalakat. No offense :).

(Lényeg, hogy most olyan dologra hoztok intézkedést ami nektek "felesleges" plusz munka.)

Prefetch 2018.03.01. 00:42:47

@defaultXEX: Ha szereted a retro vonalat, akkor bombagyár régi podcastek újrahallgatása, youtube, vagy torrent ;)
magnet:?xt=urn:btih:B3E5F7C7FDE26630630B43F5B8EE7EA633B9EB0E&dn=Bombagyar_Radio_Osszes&tr=udp%3A%2F%2Ftracker.openbittorrent.com%3A80&tr=udp%3A%2F%2Fopen.demonii.com%3A1337&tr=udp%3A%2F%2Ftracker.coppersurfer.tk%3A6969&tr=udp%3A%2F%2Ftracker.opentrackr.org%3A1337%2Fannounce

Terrance 2018.03.02. 09:17:01

Most hallgatom a podcastot, (ami btw a kedvencem mind közül) és nem bírom megállni hogy olyan bődületes tárgyi tévedést ne kommentáljak, mint hogy egy akvizíciós kiadással adót kerül el egy cég.
Bárminek a vételára egy szimpla pénztáram, nem profit jellegű tétel, hiszen az ügylet révén eszközök kerülnek a merleg másik serpenyőbe (brand, cégérték stb). A profit hatás marginális.
Ha ez nem így volna, mondjuk egyből leírnád veszteségként, a részvényesek egy picit kibuknának, hiszen az adózott eredményből kapják az osztalékot.

Fejes Zoltán 2018.03.02. 09:35:50

Nekem kicsit furcsa volt, hogy "PS4-re már nem másolgatják úgy a játékokat!"
A szövegkörnyezetben úgy tűnt mintha ez valami marketing siker, és vagy változó vásárlói kultúra eredménye lenne. Ami kicsit igaz is lehet.
De hogy ez főleg egy használható crack hiánya miatt van, az is biztos.
süti beállítások módosítása