HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #55: A Capcom verekedős D&D játékai

2017.10.29. 10:43 Stöki

cpmini_55.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Van-e játék a Golden Axe-on túl? A kérdésnek nyilván nincs értelme, de ha lenne, akkor a válasz úgy szólna, hogy a Capcom D&D-játékai. Konkrétan a Dungeons & Dragons: Tower of Doom és a Dungeons & Dragons: Shadow over Mystara. Két bitang jó arcade verekedős játék, nyilván a Golden Axe nyomdokain, de azon túllépve (persze évekkel későbbi cuccok, szóval természetes a fejlődés ténye). Kipróbáltuk, végigjátszottuk, imádtuk, megpodcasteltük. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról és gyorsan átfutnád a toplistáinkat, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

Vizsgálódásunk tárgya tehát a Capcom két játéka volt: az 1993-ban kiadott Dungeons & Dragons: Tower of Doom, illetve az 1996-os folytatás, melynek címe Dungeons & Dragons: Shadow over Mystara volt. Ha nem ismeritek egyiket sem, az teljesen normális, mert ezek (akkor még) csak játéktermi arcade verzióban jelentek meg - ugyanakkor éppen ezért szeretnénk felhívni rájuk a figyelmet. Már csak azért is, mert a Golden Axe (1989-ből, a világ legjobb játéka) nagyon szép szellemi örököseiről van szó.

A Capcom ugye elég erős volt beat'em upokban, ezt egyebek között a Cadillacs & Dinosaurs-adásban meg is beszéltük, az viszont nem az ő ötletük volt, hogy legyenek verekedős D&D-játékok, hanem ez az elképzelés a TSR/SSI fejéből pattant ki. Ennek megfelelően érdekes a fejlesztők listája: a japán dizájnerek - Szadamoto Tomosi, Fukunisi, Magigi, George Kamitani - mellett ott van egy Alex Jimenez, aki a Capcom USA D&D-hez értő kapcsolattartó embere volt, és ő közelítette a szerepjátékos brandet a capcomi világhoz, ráadásul a sztorit is ő írta. A történet persze eléggé alibi volt: jön egy gonosz fenyegetés (az első részben egy lich, a másodikban egy varázslónő/sárkány), és csak egy négyfős kalandozócsapat mentheti meg a randomnév-generált fantasy birodalmat. A történet néha elágazott (MINT AZ 1992-ES GOLDEN AXE-FOLYTATÁSBAN), kvázi lehetett mellékküldetéseket is vállalni.

A játékoknak két nagy erősségük volt, az egyiket a négyfős csapattal már elárultam: egyszerre négy játékos is tolhatta kooperatív módban - ami persze 1993-ban már nem számított óriási kuriózumnak, de azért alapfunkciónak sem, és fantasy világban nem sok ilyen volt addig. A másik erény a szerepjátékelemek - köztük konkrét  D&D-varázslatok - átültetése a játékba. A hősök kasztokat/fajokat választhattak, a pályák között varázstárgyakat vehettek a pályákon összegyűjtött pénzből, harc közben meg látványos vajákolásokat művelhettek az ellenfél lebénításától (déendéül: Hold Person) a kígyóidézésen át (Sticks to Snakes) a gyilkos felhőig (Cloud Kill). Kellő aprópénzmennyiséggel felvértezve nagyon szórakoztató volt végigtolni mindkét játékot - és ma is az, főleg, hogy nem kell pénzt dobálni a konzolos kiadásokba.

Technikailag is ugrás volt a két játék: az 1993 tavaszán megjelent Cadillacs & Dinosaurs még a Capcom CPS-1 rendszerének egy módosított változatát használta, de az 1993 őszén kiadott Tower of Doom volt az első, ami CPS-2-n futott, a folytatása meg aztán kihozott belőle mindent. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy picit szebb és részletesebb volt a grafika, a játékmenet reccenésmentesebb és gyorsabb, és hát valós időben ment a varázslatok és használható tárgyak közti válogatás is (vagyis a szörnyek ütöttek minket, amíg a hátizsákunkban turkáltunk), amit egyszerre négy karakternél valószínűleg nem volt egyszerű lekezelni. A harcrendszer már a Tower of Doomban is elég gazdag volt, sok különféle támadási lehetőséggel, de a Shadow over Mystarában még rátettek egy lapáttal, már-már Street Fighter-szerű kombórendszert építve a játékba, amit főleg a folytatás vezető dizájnerének, Kataoka Kendzsinek lehet megköszönni.

A két játék 1999-ben csak Japánban kijött Saturnra is Dungeons & Dragons Collection néven, de ezzel csak két játékos játszhatott. Aztán 2013-ban az előző konzolgenerációra és pc-re megjelent a Dungeons & Dragons: Chronicles of Mystara gyűjtemény, szóval a két játékot ma is könnyű kipróbálni, a Steamen 14 euró. Meg persze ott a MAME emulátor, könnyen találni romot a két játékhoz. Valamilyen formában érdemes kipróbálni. Legközelebb jövő hét első felében lesz Checkpoint, egy új vendéggel. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból pedig a teljes második évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod.

 

A harmadik évad korábbi Checkpoint Mini adásai:

Ezek pedig vendégszerepléseink A hiányzó darab podcastben és a Fun With Geeks YouTube-csatornán, illetve Stöki évekkel ezelőtti vendégeskedése a Konnektor podcastben.

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20171028.png

További támogatóink:

Kiss András, Kúthy Előd, Molnár Zsolt, Hollósi Dániel, Stang Szabolcs, Barny, Mozoka, Nagy Gyula, Győri Ferenc, A Konnektor csapata, Kalázdi Tamás, Pató Lőrinc, Gortva Gergely, Szigeti Gábor, Zila, tomtech, jurgen_habermas, RZP, waces, crippler, Szauer Tibor, ricsi, abeddon, Valis142, Varga Bálint Bánk, SViktor, Balog Tamás, Koppn, csee, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zoltán, Szabó Zoltán, Rudymester, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Wraith, Huszti András, Invi, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Müller Niki, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Gabesz, Nagyi, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, ArcadeMacho, Hájas Ákos, Mazy

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk.)

21 komment

Címkék: retro podcast d&d capcom checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr1013112994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.10.29. 10:57:00

Stöki, van ám egy ezekhez hasonlóan jó, fantasy környezetű játék, a Tudjukmi! Arról mikor lesz podcast?
:D

Flankerr 2017.10.29. 11:00:24

@-Szűcs Gyula-: És akkor legyen ez egy vendéges Checkpoint Mini :)

lefty 2017.10.29. 14:32:28

Rakhatnátok valami easter egget a patreon támogatók névsorába azoknak, akik rendesen végighallgatják.

GépBalta 2017.10.29. 15:33:24

@-Szűcs Gyula-: Most már tényleg csináljátok egy részt a simon the Sorcererről, mert addig nem hagy békén titeket!
.
.
.
.
.
De pontozzátok le jó mélyre! :D

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2017.10.30. 07:28:26

a tower végén a tápos csapat odabasz a sárkánynak.

Savior 2017.10.30. 10:00:11

Ezt láttam AVGN-nél a James and Mike Mondays keretében. Az látszik, hogy mennyivel több opció van benne, de nekem hiányzott a Golden Axe egyszerűsége és hangulata. Na mindegy, csak lesz arról is egy Checkpoint előbb-utóbb... :P

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.10.31. 17:36:05

@Savior: Persze, rögtön a Simon the Sorcerer után fog jönni a Gilden Axe-os adás!
:D

Savior 2017.11.01. 17:06:39

@GépBalta: @-Szűcs Gyula-: Na ne, most látom, hogy ez nekem megvan GOG-on! Tényleg olyan rossz? :)

Attila 2017.11.01. 17:26:00

Hát igen kipróbáltam, de a Golden Axe nekem is inkább bejön. A vége is jobb.

Bobby Newmark 2017.11.03. 11:08:55

Pedig ez köröket ver a Golden Axe-ra. Az ehhez képest nagyon buta. Mondjuk általában az ostoba a népszerű, szal végülis nem lep meg.

Lehet egyébként leírásokat meg visszaemlékezéseket találni a játékról, egész szórakoztató. Hogy pl csóka odaáll a gép elé egyedül egy darab negyeddollárossal, mondja, hogy szólóban játszana, a többi játékos nélkül. Kiválasztja a varázslót, a sorban állók már magukban mosolyognak, hogy "na, ennek mindjárt vége is, játszhatunk". Aztán a csávó az egy darab negyeddollárosával hiba nélkül végigjátssza előttük a játékot...

Azt nem tudom, hogy a Steam verzió enged-e multizni neten, de a MAME-nek van a Kaillera nevű verziója, ami viszont pont arra való.

Bobby Newmark 2017.11.03. 11:40:29

@Savior: Nagyon bírom a Nördöt, amikor rendesen utánajár a dolgoknak. Olyankor igazán sok érdekességet tud mondani. AVGN hardveres részei, horrorfilmes videói tökéletesek.

A James and Mike Mondays sorozat... hát az nem annyira. Különösen fájdalmas, mikor nem jönnek rá teljesen alap szintű dolgokra, pl irányítás, mert oda se bagóznak a játékra, amivel játszanak, hanem inkább tolják a poénjaikat teljesen más témában. Mondjuk ez utóbbi miatt nézhető a dolog, de összességében nem túl jó.

Amikor olyan játékot tolnak, amit töviről hegyire ismernek, az általában sokkal élvezhetőbb.

Savior 2017.11.03. 16:41:43

@Bobby Newmark: AVGN-nel kapcsolatban egyetértek, de J&MM alatt is sok érdekességet tudnak mondani. Bugsy pedig játszani is tud, gondolom emiatt nem hívják sokszor. :)

On a different note, nem kell feltétlenül indirekten lehülyézni mindenkit, akinek más tetszik. Igen, a Golden Axe egyszerűbb, de ez miért baj? Valljuk be, ez a játék sem igényel olyan jól kidolgozott szürkeállományt...

Bobby Newmark 2017.11.03. 17:43:55

@Savior: De, kell, és feltétlenül. Az A-kategóriás játékok a hetvenes évektől a kétezres évek elejéig egyre összetettebbek, egyre sokrétűbbek, egyre faszábbak lettek. Aztán jött az első XBOX, a géming méinsztrímmé vált. Elkezdett minden amcsi kis gyökér hülyegyerek játszani, akik szimplán ostobák voltak az akkori játékok összetettségéhez. Úgyhogy a játékipar szépen elkezdte őket kiszolgálni.

Most ott tartunk, hogy választhatok, hogy ostoba, de kibaszottul jól kinéző játékokkal játszok, vagy összetett és okos játékkal, fapados grafikával.

És ezért a könnyen szórakoztatható, igénytelen gémerek a hibásak.

Ennyike.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2017.11.03. 17:48:50

@Bobby Newmark: Akkor most én is azt mondom, hogy nem kell feltétlenül indirekten lehülyézni mindenkit, akinek más tetszik. Mármint a más vélemény oké, de ne hülyegyerekezzünk meg gyökerezzünk már pls.

"Aztán jött az első XBOX, a géming méinsztrímmé vált."

Azért jóval korábban történt az odakint.

Savior 2017.11.03. 19:52:00

@Bobby Newmark: Azért vegyük már észre, hogy azért tartod hülyének a Golden Axe-szel (a fentieknél 4-7 évvel korábbi játékkal) játszókat, mert a 2000-es években egyre egyszerűbbek lettek a játékok. Na most erre varrjon már gombot valaki.

És mindezt úgy, hogy figyelmen kívül hagysz olyan, meglehetősen releváns dolgokat, mint 1. a vizuális szórakoztató ágak együttmozgása (mozi is elbutult, a TV-t is csak a sorozatreneszánsz menti valamennyire), 2. az egyszerűség nagyon is elfogadott esztétikáját (ld. shibui), stb.

Egyébként szerintem 93-ban a Tower of Doom is az ostoba, de kibaszottul jól kinéző játék kategóriájában indult...

Bobby Newmark 2017.11.06. 10:58:02

@Stöki: Az lehet, de kb onnantól kezdett el összeolvadni a különböző platformokra a fejlesztés, és kezdett el begyűrűzni a primitívség a PCre is. Vagy esetleg PS2.
Primitívségen értem azt, hogy jellemzően a konzolok hardveres korlátai miatt az AI-grafika-pályageometria hármasból lehet választani kettőt, konzol végstádiumában meg már csak egyet (és az mindig a grafika), hogy le van butítva az irányítás kb három gombra, hiába van előttem 101 szájbavert billentyű, van olyan gomb, amire három tökkülönböző funkció van rakva, és nem lehet átállítani.
Vagy pl kidöglött a játékokból a függőleges tagoltság, mert kontrollerrel nehéz fel-le nézni.
Bethesda nagyon "szép" példa, az egyik legdurvább gagyítócég, amihez csak hozzáér, az szépen lassan elveszíti minden karakterisztikáját, és egy egységes, nagyon buta mechanikákkal előadott, sablonos hulladékká változik. Elder Scrolls, Fallout sorozatot is amint átvették, zuhanórepülésbe kezdett. Fallout 4 gyakorlatilag az esztétikáján kívül mindent elvesztett, ami a sorozatban jó volt. Skyrim is már csak világában Elder Scrolls, melletem meg gagyi perkes béna rendszer.
Battlefield sorozat a másik vesszőparipám, valami elképesztő, ahogy a taktikus, nagy térképes, csapat alapú FPSből gyártottak egy gagyi CoDutánzatot. Legalábbis a BF3 ez volt, onnantól meg rohadtul nem érdekelt a folytatás. Ez meg EA Games, ami meg gyakorlatilag abból él, hogy felvásárol jól működő, fasza játékokat gyártó fejlesztőcégeket, beleugat, hogy a népszerű sorozat következő része atomprimitívvé változzon, aztán csodálkozik, hogy így beleáll a játék a földbe eladások szintjén, aztán "hát ez így nem éri meg" felkiáltással bezárja a fejlesztőcéget.
Sorolhatnám még, de úgyis tudjátok, miről beszélek.

És sajnálom, de nem tudom másnak nevezni az amcsi hülyegyerekeket, mint amik. Amikor fejhangon visítja a mikrofonba hogy mádörfaking faggot... Sajnos nem tudom másnak nevezni a hülye gyökereket, mint hülye gyökereknek.

És nem azt mondom, hogy minden konzolos hülye gyökér, és a PC is tele lett ilyenekkel.
Viszont azt meg állítom, hogy mindenki, aki valaha is fizetett konzolért vagy konzoljátékért, az felelős ezért a trendért.

És bocs, hogy van véleményem az emberekről, az ízlésükről, meg a viselkedésükről. Tudom, hogy mostanában az a politikailag korrekt, elvárt viselkedés, hogy ha valami nem tetszik, akkor szépen fogjam be a pofám, de lehet, hogy ez egy kicsit sem hat meg.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2017.11.06. 11:08:28

@Bobby Newmark: Szépen átmentél mártírba a végére, kár érte. Senki nem írta azt, hogy ne legyen véleményed meg hogy fogd be.

Bobby Newmark 2017.11.06. 17:30:01

@Savior: Mentalitás. Ez fejlődött azzá, ami most van. Ugyanaz: "ezt ismerem, ez egyszerű, a másikat, összetettebbet túl fárasztó lenne megtanulni, úgyhogy nemszeretem inkább".

Hogy hagynám már figyelmen kívül? Az is teljesen ugyanaz a jelenség, sőt, pontosan erre alapoztam a megfigyelésem, hogy általában az ostoba a népszerű. Ez van moziban, TVben, zenében, bármiben. Ami világszinten népszerű, az szinte minden objektív vagy esztéta szempontból átlag alatti.

Az egyszerűség esztétikáját meg ne keverd ide, mert semmi köze ahhoz, amiről beszélek. Az AAA kategóriás játékokra egyáltalán nem jellemző amit említesz. A játékmechanikai egyszerűség igen ritkán gyönyörködtet, plusz amúgy is a vizuális letisztultsággal együtt pont hogy nem az AAA játékok jellemzője, hanem az indie cuccoké.
És pl a Fallout4 párbeszéd rendszere nem egyszerű, nem letisztult, hanem nettó primitív, ahol három válaszod tökéletesen ugyanazt jelenti (igen), a negyedik meg a nem.

Az meg tény, hogy a beat'em'up az nem az intellektuális géming csúcsa, de a Tower of Doom, de főleg a Shadow over Mystara legalább megpróbált bele újítani, és jól is sikerült.

Savior 2017.11.13. 10:10:39

@Bobby Newmark: Még egy utolsó válasz, de aztán részemről hagyom, mert a hét végére kb. lecsúszunk a főoldalról, és gondolom úgyis unjuk.

Az egyszerűség esztétikáját márpedig idekeverem, mert nagyon is releváns. Nagyon sok dolog érdekessége és bonyolultsága pont, hogy a mechanikája egyszerűségéből fakad, lásd go, game of life, stb. Persze, simán lehet, hogy ez a mai AAA játékokra nem érvényes, de én azokról soha nem is beszéltem, mert nem is ismerem őket. Indie + régi játékokkal játszom, és nyilván szerepet játszott ebben az is, hogy az AAA játékok nem jók (mondjuk engem az RTS-ek és FPS-ek egyeduralma + a béna 3D erőltetése már 15-20 évvel ezelőtt elvesztettek), meg az is, hogy a franc sem akar folyton gépet fejleszteni).

De ez a "Golden Axe túl primitív vagy ideálisan egyszerű" vitában irreleváns, másrészt anno mind a GA, mind a ToD/SoM AAA (de legalább A) játék volt. Szerintem a különbség abban van, hogy engem a logikus / esztétikus / időszerű egyszerűség (pl. mert egy '89-es játékról beszélünk) nem zavar, sőt szeretem, még te esetleg nem. De ekkor sem illik összevetni egy 201X-es játék indokolatlan lebutításával -- hidd el, a Fallout 4-et nem fogom elkezdeni védeni :)

Bobby Newmark 2017.11.30. 22:38:27

@Savior: Jaj. Alapvetően egyetértek, de pár részletben meg nagyon nem.

"mondjuk engem az RTS-ek és FPS-ek egyeduralma"

Mostanában kb 10 TPSre jut egy FPS, és az is vagy indie, vagy remake mint a Doom pl. Kihaltak az FPSek gyakorlatilag, és ez is a konzolok számlájára írható leginkább.

"a béna 3D erőltetése"

Az tényleg 20 évvel ezelőtt volt jellemző, és mondhatni kinőtte a gyerekbetegségeit. Kb 3 év alatt, egyébként. Ma már a 2Ds játékok is 3Dsek. :P (mármint ami régen 2D volt, és játékmenetileg továbbra is az, megjelenítésben jellemzően 3D)

"a franc sem akar folyton gépet fejleszteni"

Ez meg _SOHA_ nem volt igaz, ez kibaszott konzolos propaganda. Minden gépem legalább annyit bírt, mint az aktuális konzolgeneráció, időnként, jó időpontban vásárolt új géppel néha másfélszer annyi. Fejlesztgetés mindig kizárólag a hardverre gerjedő kockák hobbija volt, de soha nem volt szükség rá. Az előző számítógépem 8 évet bírt ki, 2008 októberben vettem, 2017 januárban cseréltem. Közben kapott egy új videokártyát, mert az elfüstölt benne sajnos, de annyi "fejlesztést" kapott.

"De ez a "Golden Axe túl primitív vagy ideálisan egyszerű" vitában irreleváns"

Valóban, de elkanyarodtunk onnan már kicsit...

"AAA (de legalább A) játék volt"

Kicsit nehéz belőni ezeket a kategóriákat 2000 előtti dolgoknál. Kisüzemi játékgyártásnál vagy mind AAA, vagy még inkább egyik sem az mai szempontból. Amikor egy átlag fejlesztőstúdió akkora volt, mint ma egy indie, akkor nincs értelme ezeknek a kategóriáknak.

"még te esetleg nem"

Nem arról van szó, hogy ne szerettem volna _anno_ Golden Axe-ot. Még azzal is szórakoztunk, hogy kicserélgettük a karakterfájlokat, és ellenségnek látszó karakterekkel vittük végig. Sőt, lehetett csalni is, ha a csirkeló fájljára cserélted ki a karakteredét, akkor sebezhetetlenné váltál.
De megőrültem volna a ToD/SoM-ért anno, ha ismerem, vagy ha megjelenik PCre. Annyi minden van benne, amit csak szerettünk volna, ha a GA is képes rá, hogy szinte teljesen más kategória a két játék. GA egy beat'em up fantasy környezetben, a ToM/SoM meg egy RPG, beat'em upként előadva, kb.

" a Fallout 4-et nem fogom elkezdeni védeni "

Pedig egyébként tök jó kis posztapokaliptikus Sims. :D Engem leginkább csak az zavar, hogy Fallout a neve, meg hogy próbálja imitálni a régi Falloutokat így kirakatnak, és az sajnos nem jön össze neki az agyhalottra butítás miatt. A saját dolgait nem csinálja rosszul, csak a többi nem kéne bele.
süti beállítások módosítása