HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #53: Lion King (+ a 10 legjobb platformjáték)

2017.10.01. 22:58 Stöki

cpmini_53.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Megint esedékes volt egy toplistás poszt, úgyhogy ezúttal nem hagytuk abba a beszédet, miután kiveséztük választott játékunkat, a Disney's Lion Kinget. Összeraktuk még toplistáinkat a legjobb platformjátékokról, elismerve természetesen a Lion King érdemeit (és szidva a nehézségét). Ha kíváncsi vagy élményeinkre és a toplistán szereplő játékok indoklására, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról és gyorsan átfutnád a toplistáinkat, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

A Lion King eredetije ugyebár egy 1994-es rajzfilm, és a játék is ebben az évben jelent meg. A filmes játékátiratok nem szoktak túl fényesen sikerülni (a legjobbakról itt beszéltünk), de a Lion King esetében szerencsére nagyon kellemes játékverzió született, ami sokaknak emlékezetes a mai napig - főleg, hogy a kor minden platformjára megjelent pc-től és SNES-től kezdve Genesisen és NES-en át Amigáig és Game Gearig. Az elkövető a Westwood volt, a kiadó a Virgin, két kulcsember Louis Castle rendező és Seth Mendelsohn fődizájner, aki pedig az egészbe beleverte a csúfot, az a Disney volt.

Az eredeti jogokat birtokló Disney ugyanis eléggé húzta az orrát, amikor meglátta a Westwood játékát - ami tök pöpec kis platformjáték volt, de gyorsan (kevesebb mint egy óra alatt) végig lehetett szaladni rajta. Ez nem tetszett a filmipari óriásnak, ráadásul Amerikában ebben az időben eléggé harcoltak a játékkölcsönző boltok ellen (hiszen ha a júzer kikölcsönzi az egy óra alatt végigtolható játékot, akkor másnapra végez vele, és nem fogja megvenni). A Disney akadékoskodásának így a játék látta a kárát: a végleges verzióba bekerült két plusz szívatópálya, illetve mindenen sokat nehezítettek a fejlesztők. Hát ezért olyan nehéz a Lion King, aminek ma már az ütközéskezelése is eléggé kifogásolható. Grathnek nem is tetszett már úgy a játék, mint régen, én elnézőbb tudtam vele lenni, mert hát milyen cuki már.

Igen, a játék legnagyobb erőssége talán a ma is gyönyörű pixelgrafikája; a háttereken és a sprite-okon a Disney saját animációs stúdiójának emberei is dolgoztak, két pálya - a Hakuna Matata és a Be Prepared - pedig a végső mozi egyes jeleneteit másolták. A kis Szimba ugrándozásai, nyivákolása, kapaszkodása, a nagy Szimba erőteljes mozdulatai, a játék előtti "it starts" mondat a szurikátával, a hiénák idétlen lihegése - és még lehetne sorolni a pazar animációkat, amik miatt jó volt nézni a Lion Kinget.

Játéktechnikailag már nem olyan nagy truváj a legtöbb szint, sima platformjáték, ahol a gyűjtögethető bogarakon túl Szimba mordulása (aminek hatására a közeli állatok lebénultak) és a felnőtt oroszlán karmolgatása jelentett némi változatosságot. Illetve azok a kisebbségben levő pályák, ahol azért voltak jó ötletek - például rögtön a második, ahol Szimba állatokon ugrándozva és himbálózva jut végig, hol struccháton manőverezve, hol pedig majmok passzolgatják ide-oda (már ha előtte a megfelelő irányba állítottuk a majmokat). Szóval játéknak nem volt rossz, de inkább a szépsége vitte el a hátán.

A SNES-verzióból 1,3 millió fogyott csak az USA-ban, a pc-ből viszont csak 200 ezer - amihez a warezolhatóságon túl az is hozzájárult, hogy a játéknak komoly kompatibilitási gondjai voltak (bizonyos konfigurációkon nem indult el, amiken futnia kellett volna). Ehhez lazán kapcsolódik, hogy a játék a DirectX fejlesztéséhez is hozzájárult. Amikor a windowsos verzió készült, egy Compaq-számítógépmodellel együtt jelent meg, de a gépek rendszerspecifikációját az utolsó pillanatban megváltoztatták - így a játék végül nem indult el a Compaq csúcsgépein. Kellene valami, hogy ilyesmi a jövőben ne fordulhasson elő - gondolták a Microsoft fejesei például ennek okán, és lőn DirectX, ami ugye a hardverfüggetlen játékfejlesztést eléggé megkönnyítette és könnyíti azóta is.

Aki ma is játszana a Lion Kinggel, a GOG-on megtalálja 10 dollárért, de érdemes rá felkészülni, hogy ma már kicsit csikorog a játékmenet (azaz kicsit pontatlan és egyhangú itt-ott) és hát nem túl könnyű. Viszont ma is nagyon jó ránézni.

És akkor jöjjenek a toplistáink. Tehát a legjobb platformjátékokat próbáltuk összeszedni, és rögtön felmerül a kérdés, hogy meddig platformjáték egy játék és honnantól más. Grath egy szigorúbb értelmezést követett, én bevettem a válogatásba tágabb értelemben vett platformjátékokat is (és nyilván mindketten csak olyan játékokat válogattunk be, amikkel játszottunk). A következő toplistákat hoztuk össze (persze az adásban részletesen magyarázzuk-értékeljük a választásainkat):

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Super Mario World (1990)

2. Donkey Kong Country: Tropical Freeeze (2014)

3. Super Mario Galaxy 2 (2010) 

4. Super Mario Bros 3. (1988)     

5. Super Mario 3D World (2013)

6. Yoshi's Island (1995)

7. Shovel Knight (2014) 

8. N++ (2015)

9. Rayman Legends (2013)

10. Super Mario Maker (2015)

1. The Great Giana Sisters Psychonauts (2005)

2. Rayman Origins (2011) és Rayman Legends (2013)

3. Prince of Persia (1989)

4. Ori and the Blind Forest (2015)

5. Super Mario Galaxy (2007)

6. Disney's Aladdin (1993)

7. LittleBigPlanet sorozat (2008-2014)

8. Limbo (2010)

9. Rick Dangerous 1-2 (1989-1990)

10. Kirby's Epic Yarn (2010)

Nyilván ez a toplistás műfaj totál szubjektív, szóval várjuk a ti listáitokat is kommentekben. Legközelebb pedig jövő hét első felében lesz Checkpoint, egy visszatérő vendéggel. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból pedig a teljes második évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod.

 

A harmadik évad korábbi Checkpoint Mini adásai:

Ezek pedig vendégszerepléseink A hiányzó darab podcastben és a Fun With Geeks YouTube-csatornán, illetve Stöki évekkel ezelőtti vendégeskedése a Konnektor podcastben.

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20170611.png

További támogatóink:

Kiss András, Kúthy Előd, Molnár Zsolt, Hollósi Dániel, Stang Szabolcs, Barny, Mozoka, Nagy Gyula, Győri Ferenc, A Konnektor csapata, Kalázdi Tamás, Pató Lőrinc, Gortva Gergely, Szigeti Gábor, Zila, tomtech, jurgen_habermas, RZP, waces, crippler, Szauer Tibor, ricsi, abeddon, Valis142, Varga Bálint Bánk, SViktor, Balog Tamás, Koppn, csee, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zoltán, Szabó Zoltán, Rudymester, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Wraith, Huszti András, Invi, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Müller Niki, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Gabesz, Nagyi, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, ArcadeMacho

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk.)

64 komment

Címkék: retro közösség podcast toplista platformjáték checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr4712896366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zizzencs42 2017.10.01. 23:22:51

I Wanna Be The Boshy :-)

thinkEdem 2017.10.01. 23:50:31

Heart of Darkness nincs a listakon?! Vagy azt nem tartjatok platformernek?

blarke 2017.10.02. 02:00:34

nekem a Heart of Darkness es az Abe's Exodus siman ott van a saját toplistámon, bár tegyük hozzá, hogy ezeket tudtam csak befejezni anno zsenge tiniként...

p)ec 2017.10.02. 08:09:07

Lion King végigjátszás a westwoodos leaddel:
youtu.be/kILeyo1iv0A

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.10.02. 09:47:17

az amiga verzióról miért nincs szó, csak a fos pc-sről?
amúgy szerintem az aladin ezerszer jobban sikerült, hangulatban is, meg ugye az elején a zene az énekkel
Pc-sek csak kamilláztak amikor amigán megszólalt :)

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2017.10.02. 09:48:53

@enpera: Bátran egészítsd ki a cikket értékes tudásoddal!

Amúgy meg a podcastben szó van róla.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.10.02. 10:17:39

@Stöki: elnézést, a melóhelyen csak olvasni tudok

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.10.02. 10:59:32

És a COMMANDER KEEN?!?
És a COOL SPOT?!?
Ezek ugye azért nincsenek rajta a listán, mert a SIMON THE SORCERER utáni Checkpoint Mini témái lesznek?
:P

Adani 2017.10.02. 11:02:30

Zordont a végén sosem tudtam megölni, mindig ugyanaz, pofozod végtelen ideig és semmi se történik. Most néztem utána ,hogy pofozás+space kombót kell nyomogatni és egyszer ledobja Simba a szikláról. De ezt sehol sem írják. Az utolsó előtti pálya még, ami szívatós, mert sok barlang van és semmi infó nincs mikor merre kell menni és könnyű eltévedni. A Hakuna Matatas pályán a vízesés szívatós kicsit de kiismerve már az is könnyen megy, pláne ha rájössz hogy kell a majmot kinyírni a végén.

Bobby Newmark 2017.10.02. 11:59:27

Toplistákon sehol egy Another World, Flashback, Heart of Darkness?

A nép fia 2017.10.02. 12:04:31

@-Szűcs Gyula-: A Keen 4 és a Keen Dreams szerintem a legjobb platform-játékok közé tartoznak! :)

@enpera: Igen, az Aladdin is nagyon jó és szépen kivitelezett, de valahogy a 8-9. pálya körül mindig meguntam. A tört verzióban nem lehetett menteni, ezért mindig lehetett kezdeni az elejéről...
Ja, és szögezzük le, hogy CSAK a DOS-os Aladdin játék élvezhető. Abból is készült 3D változat még a 3DFx korszak hajnalán, de hát hagyjuk is...

Ami viszont - ha már a Disney-játékoknál tartunk - igazán jó, az a Tarzan, 1999-es kiadású játéka. Szép, ötletes, jól kivitelezett és szép fokozatosan nehezedő.

Bobby Newmark 2017.10.02. 12:18:49

@thinkEdem: De, annak tartják:

iddqd.blog.hu/2010/06/23/szerdai_retro_another_world

"kiadta a hat évig készülő Heart of Darknesst (csodálatos platformjáték, csak ajánlani tudom)"

Fehérlapos 2017.10.02. 12:44:37

Nem vagyok egy nagy játékos, de ezt nem bírtam abbahagyni, amíg végig nem mentem rajta. A doxbox-nak hála nemrég újra játszottam vele, de már nem volt türelmem végig menni rajta. Érdekes, hogy a rajzfilmet csak 7-8 évvel azután láttam, hogy először játszottam vele.
Ma is emlékszem arra a pár német szóra, ami tört verzió indításához kért véletlenszerűen a játék:
5 5 ZUR
Difficulty, Anspringen

furious ewok 2017.10.02. 12:50:35

Kölyökként az utolsó előtti pályán sosem tudtam végigmenni....

Fausto(tm) 2017.10.02. 13:08:48

@Bobby Newmark: Gondolom nem hallgattad meg az adást...

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2017.10.02. 13:10:51

@Bobby Newmark: Őszinte leszek: a HoD nem jutott eszembe, és az inspirálódásnak olvasott toplistákon sem láttam, ezért maradt ki. Pedig valóban a 10-ben lenne a helye.

Az AW és a FB nekem már nem annyira fér bele a platformjátékba, azok tudatosan maradtak ki.

Bobby Newmark 2017.10.02. 13:16:26

@Fausto(tm): Nem. Nem hallgatok podcast-et. Tudod, én vagyok az, akinek a kedvéért (többek közt) van szöveges cikk is.

Bobby Newmark 2017.10.02. 13:24:33

@Stöki: Hm, AW még oké (bár azt is "cinematic platformer"-nek hívják az okosok), de a Flashback miért nem? Pont úgy háromszintes képernyők vannak benne, mint a PoPban, ami viszont szerepel a toplistátokon. Tény, hogy egy Mariohoz képest kicsit sokat kell benne harconli...

Mindegy egyébként, ti listátok, nem beleszólni akarok, erre a felhívásra reagáltam csak: "szóval várjuk a ti listáitokat is kommentekben". Nekem az a három, meg a PoP1-2 rögtön a lista fele.

Bobby Newmark 2017.10.02. 13:34:32

Mondjuk tényleg jó kérdés, hogy mi számít platformernek... Ha egy Super Mario Galaxy vagy még inkább egy Psychonauts platformer, akkor ott eléggé elszabadul a dolog, mert ha azok beleférnek, akkor egy új Prince of Persia (SoT, WW, TT) is, meg még akár a Legacy of Kain sorozat is bele kéne, hogy férjen... Vagy éppen egy Mirror's Edge.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2017.10.02. 13:38:55

@Bobby Newmark: Igen, a Psychonautsnál rezeg a léc, én is érzem. :)

Flashback viszont nekem túl akciós platformernek.

Hedath 2017.10.02. 13:45:03

Checkpoint mini téma lehetne a Little Big Adventure 1-2.

Bobby Newmark 2017.10.02. 13:48:38

@Hedath: +1

Túl hosszú ahhoz, hogy még egyszer nekiálljak, de zseniális játék. A 2 sajnos csak béna és hibás rip verzióban volt meg, úgyhogy az nekem kimaradt. Pedig a több bolygó közt utazgatás érdekelt volna.

Adani 2017.10.02. 13:56:51

@A nép fia:

Aladdin tényleg jó játék volt az utolsó pályán Jaffer volt nehéz ellenfél trainer nélkül nem is ment. A másik pálya, amin trainer nélkül is lehetett pontokat cheatelni az a barlangos volt ,ahol a szőnyeggel kellett repülni és kerülgetni a sziklákat. Volt rajta egy élet, azt felvetted meg közben a kenyereket és meghaltál utána, majd életet megint fel, megint meghalás módszerrel végtelen pontot lehetett cheatelni.

Grath 2017.10.02. 15:49:28

@Bobby Newmark: A Galaxy szerinted milyen stílusba sorolható be, ha nem platformjáték?

Adani 2017.10.02. 18:24:56

Gyorsabb gépeken van egy Roar bug nevű jelenség, gondolom más is belefutott, anno a p1-es gépen is már megjelent. Nem töltődik fel a roar csík, így pl. a második pályát nem lehet megcsinálni, mert a majmokat is üvöltéssel kell átállítani. Ilyenkor p betűvel pause és 1-2 mp után újraindítás módszerrel előbb-utóbb újra töltődni fog a roar csík.

kardpeter 2017.10.02. 19:43:19

@enpera: Lehet, hogy kamilláztak, én nem láttam amigán, viszont, ha emlékeim nem csalnak (már pedig nem teszik), akkor a pc-s változat is énekelte a refrént, csak várni kellett egy kicsit, "amíg-a" zene el nem jutott a megfelelő részig... :)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.10.02. 20:07:03

@A nép fia: a dosos alladin játék élvezhető??? Csak?? Miért is?
Az amiga 1200-es ezerszer veri.

kemi242 2017.10.02. 20:48:38

A Jazz Jackrabbit 2 hogy maradhatott le a listáról? Remek játék, király zenével. Talán az első játék volt amit legálisan megvettem. Amikor megjelent imádtam, és ma is el lehet vele lenni.

Geth 2017.10.02. 23:33:42

A Jazz Jackrabbit-ből én csak az elsőt toltam, gondolkodtam is rajta, de az inkább akció, nem? Én talán többet lőttem benne, mint ugrottam :)

Ami a szemétparaszt szónak nekem új jelentést adott, de szigorúan pozitív értelemben:
store.steampowered.com/app/40800/Super_Meat_Boy/
Talán soha nem lesz meg a 106%.
www.youtube.com/watch?v=_-Cw-WVp5f0

És szégyen, nem szégyen két Flash kedvenc (ehhez mért komplexitással):

www.kongregate.com/games/YMM315/moneyseize
Érmegyűjtögetős, 3 féle elcsíphető madárral (monster kill nélkül, double jump nélkül, time based).

www.kongregate.com/games/EpicShadow/tower-of-greed
Felfele autoscrollozós, nem lemaradós.
Amennyi ponttal kimész, azt megtartod, de véget is ér az etap.
Játsz vele pár percet, majd nézd meg Kongán mire adták az impo badget.

Moe Szyslak 2017.10.02. 23:36:36

Mint a legvéresebb játékok listájánál, most is a Super Meat Boyt említeném meg; vegytiszta fuss-és-ugrálj játékmenet, tûpontos, végtelenül kifonomult irányítással.

Hedath 2017.10.03. 08:00:29

@Bobby Newmark: Pedig érdemes a kettőt is megnézni, szerintem sokkal jobb, mint az első. Értelmes mentési rendszer, változatos világ, jó story. Én a mai napig rendszeresen előveszem :)

GalaHU 2017.10.03. 10:02:49

Azért egy Dizzy elfért volna a listán... Vagy az már kalandjáték? :)

Adani 2017.10.03. 12:00:29

Commander Keen is jó volt 1 és a 4 volt meg a PC-s korszak kezdetétől. Később az 5 meg a 6.

Gukker 2017.10.03. 14:14:10

Pandemonium! ?
Csak én játszottam vele? :)

Grath 2017.10.03. 19:30:29

@Moe Szyslak: A Super Meat Boy nagyon jó játék, de szerintem az N++ sokkal jobb ebben az alkategóriában.

Tulazon 2017.10.03. 20:58:24

Stöki Grath valamelyik miniben nem akartok beszélni a Sid Meier's Pirates!-ről?

Grath 2017.10.03. 21:25:32

@Tulazon: A Pirates! ugyanaz a kategória, mint a Doom vagy a Tetris - mindenki töviről hegyire ismeri őket, úgyhogy valószínűleg sok újat nem tudnánk elmondani róla. Egy hosszú cikk - a sok-sok háttérinfó nem feltétlenül érdekes egy podcastban - vagy mondjuk ebben az esetben egy rendes Sid Meier Checkpoint sokkal valószínűbb. Előbb-utóbb sorra fog kerülni szerintem :)

Prefetch 2017.10.03. 22:49:47

@Grath: "mindenki töviről hegyire ismeri őket" Akkor viszont tervezzetek már be valamikorra egy kis Descent-ezést! :) Elég sok lore van körülötte, ebből a fejlesztő gárdából nőt ki aztán a nevezetes FreeSpace 2 is. Ezek mind olyan gammák amik már nem olyan széles körben ismertek, viszont máig igen népszerűek, még ma is rengeteg mod, meg pálya készül, akár csak a Doom-hoz. Egyedi motor egyik első komolyabb 3d-vel, midi zene, széria későbbi sikeres és kevésbé sikeres részei, az aktuálisan futó remakek, szóval akadna miről beszélni.

lefty 2017.10.04. 08:41:26

Olyan kevés platformerrel játszottam, nem is biztos, hogy összeállna egy top tíz, de a nebulust (tower toppler) sokat nyúztam (emlékeim szerint még xt-n).
youtu.be/Rn29lDxDROI

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.10.04. 10:05:16

@Prefetch: ne legyen már csak pc-s hülyeség :( arra van ezer meg egy blog, oldal, akármi

Prefetch 2017.10.04. 10:31:40

@enpera: PS1-es játék, kontrollerhez jobban is megy az irányítás :)
www.youtube.com/watch?v=dSfuaYEKr0g

Hedath 2017.10.04. 13:23:43

@Grath: +1 a Sid Meier checkpointra!

Van 2017.10.04. 16:17:18

Nálam a top a Secret Agent Mission ( www.youtube.com/watch?v=cG9jOENToOI ), a Commander Keen 4, illetve a Jelly Escape című flash játék.

Komojtalan 2017.10.04. 18:54:16

PC -n már viszonylag keveset platformoztam, nekem inkább Spectrum, C64 a platform gép: Manic miner, Giana sisters a 2 csúcs. A MM volt a legelső játékom, a GS -sel meg estéket játszottunk át, hogy ki jut tovább egy kis Street rod mellett :-).

Moe Szyslak 2017.10.04. 19:01:13

@Grath: kiváncsivá tettél, kipróbálom.

Prefetch 2017.10.04. 19:28:25

Volt valami platformer DOS-ra, amiben egy bankrabló kinézetű mukival féltéglával lehetett ledobni az ellent (egér, rendőr, alvajáró, helikopter, hold) és volt benne egy bolt is. Mellette volt egy másik exe, valami őserdős ugróbot+bumeráng+egyéb és megevett a hal, beesehettél a sötét gödörbe ahonnan baromi nehéz volt visszajönni, madár felkapott és elvitt a fészkébe, iylesmi. Nincs a fejemben a neve azért mondom, hátha valaki benyögi. Ja és konkrétan szemét mód nehéz volt.

Karvaly 2017.10.06. 13:29:57

Nem tudom, nekem annak idején sokkal jobban bejött az Aladdin, mint az Oroszlánkirály.

Amúgy még '87 körül voltam úgy vele, hogy meguntam a platformjátékokat, ránézésre nem tűnt kihívásnak leprogramozni egy vektorgrafikus szimulátorhoz képest, a legtöbbje egy sablonra épült, és akkor jött ki rengeteg kategorizálhatatlan, és épp ezért izgalmas újdonság - két "mászkálós" program tetszett nagyon, pont a kategóriák feszegetése miatt, a '86-os 3D-s Batman, és Finders Keepers sorozat.
Persze azért nagyon jól elvoltam a Dizzykkel meg az Aladinnal később :)

Az én listámon rajta lenne a Manic Miner, a Nodes of Yesod (mekkorát röhögtünk a testvéremmel, mikor rájöttünk, hogy a felszínen elkapott pingvint vagy mit el lehet engedni, és át tudja rágni a falakat), a Pyjamarama és a Finders Keepers sorozat.
Úgy látom, hogy ez nagyon retróra sikeredett. :)

Yorg 2017.10.06. 16:40:51

@Karvaly: És nagyon only PC-sre :)

Geril 2017.10.07. 01:44:39

A DKC Tropical Freeze őrülten alul értékelt játék.
Örülök hogy nem felejtette el mindenki.

A listákat nézve inkább Grath -al értek egyet, ha platformerről van szó Nintendo verhetetlen.

Persze ez nem azt jelenti, hogy csak ők csinálnak jó platformer játékokat, viszont tény hogy a játékstílust ők fejlesztették tökéletesre.

Gabe-18 2017.10.07. 15:49:03

Nem voltam/vagyok egy nagy platform stílus rajongó, de anno Amigán a Superfrog nagy kedvenc volt. Azt még végig is játszottam. Nem mondom hogy top 10-es, de az én emlékeimben az hagyott nyomokat mint retro platform játék.

Amúgy nagyon jók az adások, csak így tovább! :)

Savior 2017.10.09. 17:38:43

Na, Grath listája pont olyan lett, mint az egybites konzolosé. :) Ettől még lehet, hogy igaza van, csak engem ez a Mario-féle platformer valamiért fizikálisan taszít. PC FTW! :D

Egyébként érdekes, de úgy látszik, mintha PC-n elég korán megunták volna az emberek ezt a fajta játékstílust, és megpróbálták volna feldobni kaland / akcióelemekkel. Ezért van az, hogy szinte nem is tudunk mondani olyan játékot, ami egyértelmű, hogy platformer. :) Szerintem a Dizzy nem az, mert az sokkal inkább kaland, de pl. a Commander Keen még az overworldöt is a Marióból nyúlta, hát mi lenne, ha nem platform? Pedig mennyit kellett benne lőni...

Szóval itt is +1 szavazat az első PoP-re és a Keen 4-re. És csináljatok legközelebb listát a "mászkálós" játékokból, és akkor be lehet rakni mindent, ami most kimaradt.

Karvaly 2017.10.10. 11:58:12

@Yorg: amennyiben a ZX Spectrumra azt mondjuk, hogy személyi számítógép, azaz PC :)

-Adam- 2017.10.11. 12:12:51

Nekem is a Superfrog hiányzik legjobban.
De némelyik listás játéknál én a Ghost n Goblinst is jobban szerettem (főleg a hangulata miatt).
Az Impossible Mission a puzzle-összeszedegetős része miatt nem platform? Az is simán fenn lenne nálam.
Golden Axe? Szintén jó volt még (ha nem is top 10 szintű) a Green Beret vagy a Turrican.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2017.10.11. 12:17:00

@-Adam-: GnG, Golden Axe, Green Beret, Turrican nekem sokkal inkább run-n-gun, mint platform.

IM már inkább lehetne az, igen. Nem is értem, miért nem jutott eszembe.

-Adam- 2017.10.11. 12:27:20

@Stöki: Jogos. Ami még eszembe jutott így utólag, az a Lionheart. Mondjuk a feléig sem tudtam eljutni :)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.10.12. 13:14:21

@-Adam-: Hú, tényleg! Lionheart! Hogy csodáltuk a "filmes grafikáját"! :D

Prefetch 2017.10.12. 14:09:22

@Stöki: Ha már run-n-gun, akkor ott volt még az Abuse nevű őrületesen paráztatós játék: www.youtube.com/watch?v=PMFUOUz2TZw

alternistom 2017.10.16. 15:53:09

Super Mario Bros 3
Alien 3 DS
Another World

Reactor 2018.02.05. 21:26:23

Hát igen, Lion King. Amilyen jól sikerült az Aladdin (amiről már készült videó), a Lion King annyira pocsék lett. Egyrészt sok pálya indokolatlanul túl lett nehezítve. Az állapotjelzők sincsenek olyan jól kidolgozva, mint az Aladdinban voltak, és egy nyomorult eszközleírást se kapunk, melyik bogár mit csinál. Oké, a fekete özvegyből rájöttem, hogy csak rossz lehet, de a többiről gőzöm se volt.
A bónuszjátékok sincsenek jól kidolgozva. A "Bug Toss"-t például 1 percig se lehet túlélni úgymond, a "Bug Hunt" végigcsinálható, de semmi jutalmat nem kapsz, még ha felszeded az összes bogarat se.
A két utolsó pálya pedig már a szivatás netovábbja volt. A franc se gondolta volna hogy a szikladugókat úgy kell eltávolítani, hogy a cseppköveket lekarmoljuk a mennyezetről. Zordont meg lehetetlenség megölni. Pofozhatod az örökkévalóságig, akkor se hal meg, ha pedig dupla támadást használsz ellene, rádugrik, és azonnal game over. Gratulálok a készítőknek. Jó esetben, ha aznap nagyon jó a kedvem, egy közepeset meg tudok adni rá.

Commander Keen sorozat szerintem is fényévekkel jobb lett, pláne a nemhivatalos "Universe is Toast" trilógia!

@enpera: Zool jó ötlet volt, viszont bődületesen túlnehezített. Túlságosan gyors, az ellenségek állandóan újratermelődnek, 3 találat és megnyiffansz, és még időkorlát is van. Már az első részt is csak rengeteg anyázással sikerült kivinni, a 2. részével már meg se próbálkozok trainer nélkül.
Fekete pont még a Zool-nak hogy baromira finnyás, csak bizonyos CPU-beállításoknál hajlandó elindulni DosBox alatt. Ez mellesleg a Gremlin összes játékára igaz volt (Lotus, Desert Strike).

@-Adam-: Superfrog jó lett volna, de elképesztően pofátlan az érzékelési-érzékenységi része. Ha ráugranál egy ellenfélre, 75%-ban te sérülsz meg. Az a varangygömb-bumeráng meg kb. semmit nem ér az ellenfelek ellen. Azt is utáltam, hogy ha nyersz extra életet a nyerőgépen, nem kapod meg (lehet, csak én vagyok béna, de sose jöttem rá, a nyerőgépnek mi a lényege azt leszámítva, hogy megkaphatod a pályakódot).

Platformerekből a klasszikusokat mondanám a legjobbnak: Prehistorik széria, Titus Fox, Commander Keen, Apogee játékok (Secret Agent, Crystal Caves, Duke Nukem).
süti beállítások módosítása