HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #18 (és Kétheti Retro): Metal Slug

2016.04.17. 22:33 Stöki

cpmini_18.png Üdv minden régijáték-rajongónak, eltelt két hét, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogy fogyasztja. Ezúttal egy évforduló gondoskodott a témáról: 1996. április 18-án, vagyis éppen 20 éve jelent meg a Metal Slug, ami játéktermi, illetve konzolos klasszikusként lehet, hogy itthon többeknek nem ismerős, de hát ezért vagyunk mi, hogy ezeket a játékokat megkeressük, kipróbáljuk és beszéljünk róluk. A Metal Slugot koopban végig is toltuk Grathtel - nem volt sok idő, de ha játékteremben kellett volna pénzért nyomkodni a kántinyúkat (igen, így írtam le, és ezennek ezt köznevesítem), akkor alighanem bajban lettünk volna anyagilag hó végén. Élményeinkről beszéltünk is vagy negyedórát, de szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. Ha kíváncsi vagy az okoskodásunkra, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

Ugye a Checkpoint mottója, hogy "a nagy pixel gyönyörű", amiben persze benne rejlik egy kicsit ilyen rózsaszín szemüveges retroszemlélet, de a Metal Slug esetében egy picit sem túlzás, amit a mottó állít. A pixel art egyik csúcsa ez a játék (meg több folytatása is), a 2D videojátékos grafika diadala, és ezáltal a Neo Geo gépek egyik definitív játéka tudott lenni.

Mert például nézzük csak meg ezt a gépesített óriásrákot (Huge Hermit, Metal Slug 3):

giphy.gif

Vagy ezt a csatahajóra emlékeztető tankot (Big Shiee, Metal Slug 2):

bigshiee.gif

Ugye, hogy csodaszépek? A sorozat wikijén még bőven találni ilyeneket, mert szinte mindegyik Metal Slugban elképesztő mennyiségű és minőségű animáció található. És nem nagyon tudni, hogy kik csinálták ezeket.

A Metal Slug ugyanis eredetileg japán játéktermi játék, ami először Neo Geóra jelent meg - ami érdemei elismerése mellett játéktermekben azért sikeresebb platform volt, mint a háztartásokban (mert a játéktermi Neo Geo MVS elég jó és rugalmas gép volt, amibe több játékot is be lehetett tenni, az otthoni Neo Geo AES viszont nagyon drágán került piacra, így csak egy szűkebb réteg vette).

003c.gif A Neo Geót az SNK nevű japán cég gyártotta, és ők bízták meg a szintén japán Nazca Corporationt a Metal Slug készítésével (aztán 1996-ban meg is vették a stúdiót). A Nazcát az R-Type-ot is készítő Iremtől lelépett fejlesztők csinálták, de hogy közülük pontosan kik készítették a Metal Slugokat, az nagyrészt rejtély. A japán videojáték-kultúrától ugyanis a kilencvenes években nagyon idegen volt, hogy úgy sztárolja a fejlesztőit, mint azt nyugaton mondjuk az Electronic Arts tette már a nyolcvanas években is - sőt, bizonyos játékok fejlesztői álneveken kerültek a stáblistákba. És pontosan ez történt a Metal Slug esetében is. Így a fejlesztésről nem maradt fenn sok infó, de egy elég kemény sztori azért mégis: a játék főhőse eredetileg egy tank lett volna (a címszereplő Metal Slug), de a finis előtt nem sokkal kiderült, hogy a tesztközönség túl személytelennek érzi ezt a koncepciót, ezért csupán pár héttel a leadás előtt alaposan átdizájnoták a játékmenetet: úgy, hogy a főhős egy katona legyen, aki be tud azért ülni egy-egy gazdátlan tankba. Brutális pár hét lehetett.

bus.gif Ennyiből már talán a játék műfaja is világos: egy Contra-szerű run and gun játék, mész, ugrasz, lősz - igazából a játékmenetben semmi forradalmi nincs, tényleg a grafika az, ami elviszi - mit viszi, röpíti! - a hátán a Metal Slugokat. A robbanások, a bossok, a háttérelemek, az apró kis gegek (például az őrségben napozó ellenséges katonák) - megannyi ajándék a szemnek. Az animációk nemcsak szépek és stílusosak, de humorosak is, a játék valahogy végig tud egyszerre erőszakos és vicces lenni. És embertelenül nehéz. Tipikusan az a játék, amit halandó ember csak emulátorban, száz coin árán tud végigtolni, ami persze felveti a kérdést, hogy szórakoztató tud-e így lenni egyáltalán - de hé, mondtam már, hogy gyönyörű?

A játéknak amúgy volt valami kis alibisztorija is, a főhős egy egyszemélyes hadsereg (illetve kétszemélyes, mert kooperatív mód is volt, és úgy volt igazán fun), aki szembeszáll egy gonosz tábornokkal, aki magánhadsereggel és a Metal Slug tankokkal akarja leigázni a világot. A későbbi részekben már mindenféle scifi elemek is bejöttek, de a szép grafika maradt. Az első három rész szakértő rajongok szerint zseniális, sokan a harmadikra esküsznek, mások a Metal Slug X-re, ami a második rész 1999-es remake-je volt. De a későbbiekkel sem nagyon lehet hibázni, kivéve a 2006-os PS2-es Metal Slugot, ami 3D volt, és ezzel pont a sorozat lényegét ölte meg. Az utolsó rész 2008-ban jött ki DS-re, azóta nem nagyon volt érdemi folytatás, pedig az SNK létezik még - több interjúban is az jött elő, hogy ma már egy ilyen játékhoz elég nehéz olyan grafikusokat találni, akik értik a dolgukat és nem kérnek vagyonokat.

asdg.gif Aki ma kipróbálná a Metal Slugot, legegyszerűbben úgy tudja, ha MAME emulátorba betolja valamelyik első rész ROM-ját. Legközelebb két hét múlva jövünk új játékkal, jövő héten pedig vendéggel. Visszajelzések, észrevételek továbbra is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

A második évad korábbi adásai:

Checkpoint Mini #11: Jagged Alliance 2
Checkpoint Mini #12: Katakis
Checkpoint Mini #13: The Horde
Checkpoint Mini #14: Street Fighter II
Checkpoint Mini #15: Pang
Checkpoint Mini #16: Gobliiins
Checkpoint Mini #17: Dark Sun

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad

 

És itt találod a vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat

22 komment

Címkék: retro közösség podcast metal slug checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr408633156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2016.04.17. 22:50:24

Király volt!
De ezek is legyenek majd:
Simon the Sorcerer 1-2
Future Wars
The Dig
Lionking
Aladdin
Wacky Wheels
5th Musketeer
Broken Sword
Syberia 1-2
X-Wing, TIE Fighter
Might&Magic sorozat
G O L D E N A X E ! ! !

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2016.04.18. 08:07:01

misön van! sztart!
meg a hülye fidelsapkás generális, és a gatlingos mr.t, akik mindegyik játékban megjelennek.

a ds-es verzió nagyon jó lett, de inkább a ps2-es hangyológiát (ant-ology) emuláljátok.

werdy · http://www.sidrip.com 2016.04.18. 10:14:27

A Metal Slug 2-nek volt az "átdolgozása" a Metal Slug X. Kicsit változott a pályák felépítése, a háttereket átdizájnolták és nem akadt (a kettő igen). Cimborával az első rész megvolt egy coinnal :)

Veder1 2016.04.18. 13:43:55

@-Szűcs Gyula-: bocs, de állj be a sorba, először Wizardry, Privateer, Stronghold van a listán :)

Komojtalan 2016.04.18. 14:23:13

Nem baj ha azt írom szar :-)? Na jó finomítok: Nem nekem való. Persze engem is az ilyen játékok fertőztek meg (80 -as évek eleji színvonalon persze): Vanguard, Cobra, stb ... , de 1996 -ra már rég kinőttem belőlük, már inkább rpg, stratégia, kaland. Nekem amúgy is pont a rettentő mozgalmas grafikákkal van a gondom, jobban szeretem az egyszerűséget, nem kell hogy még a fing is látszódjon :-).

Sam8888 2016.04.18. 15:23:36

Autós játékokról volt már szó? Szerintem ez is megérne egy részt.

Bambula 2016.04.18. 15:56:14

A run'n gun stilusú játékok nem nagyon jönnek be, de ez is kellett, alapjáték és tényleg vicces tud lenni :)

Szbzsolt 2016.04.18. 21:52:07

@TTamas: meg itunes-on is fenn van. Az 1-2-3-X egy pakkban, 8 €-ért.:
appsto.re/hu/FzmS2.i

glezmen 2016.04.19. 08:56:33

@-Szűcs Gyula-: a The Diget es a Broken Swordot abszolut ajanlom (sot, szerintem mar javasoltam is mindkettot :D)

vagy mondjuk ha mar platformjatek, akkor a C64-es Mayhem in Monsterland?

Petrow 2016.04.19. 09:36:31

@-Szűcs Gyula-: még egy kiegészítés: Prehistorik 1-2.
És igen, G O L D E N A X E ! ! !

Flankerr 2016.04.19. 11:34:56

Á, de kár hogy ez teljesen kimaradt, imádtam az ilyet és a mai napig szeretem :)
Azok a befogott orral vízbe ugró enemy-k, hatalmas :)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2016.04.19. 13:27:29

@Petrow: igen, igen, Prehistorik!!!
meg akkor már az ősemberkopteres UGH-ot is elő lehetne szedni!
Azt tán ketten is lehetett játszani, és mindketten buktunk, ha valaki odacsapta a koptert a platformhoz.
:)

Köldök_szösz 2016.04.19. 14:15:15

A Metal Slug nagyon fasza. Játszottam PSP-n az anthology-t.
És ellentétben pl az Enter the Gungeonnal (csak azért mert nemrég próbáltam és kiakadtam rajta) lehet hogy itt is egy bullet hell a pályák nagyrésze de legalább van unlimited continue -_____-

nagyo78 2016.04.19. 14:39:14

Ugh! Ugh! Ugh! Ööööö ugh? Ugh, ugh! Ööö ugh.

Burpi Turpi 2016.04.19. 15:15:25

lehet, hogy van droidon ( van nexus tab) vagy van app sztórban, de RENDESEN IRÁNYÍTANI csak paddal lehet. Nekem x360-ra volt meg,de ahogy látom megy ONE-n is már....na ott is lehet jókat mókázni vele :D

coeris 2016.04.20. 13:33:41

Lost Vikings es a Prehistorik johet, +1!

Petrow 2016.04.21. 11:21:24

@-Szűcs Gyula-: Igen, volt benne co-op, ha jól emlékszem. Kb. az 5. pályáig tudtam elmenni, ott mindig kifutottam az időből.

És még egy javaslat: Raptor: Call of the Shadows!

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2016.04.23. 17:26:19

HUNTER HUNTED!!!
osztott képernyőn természetesen!
süti beállítások módosítása