HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 1x04: Filmélmény a videojátékokban feat. medvepulóveres ember

2015.04.29. 11:14 Stöki

Podcastünkkel elképesztő pontossággal tartjuk a kéthetente egy adást, már a negyedik jön a sorban, fent vagyunk iTuneson, van RSS-ünk, már azt mondanám, hogy profik vagyunk, ha nem lennének alapvető gondjaink a hanggal. Grath valahogy mindig halk, illetve ezúttal a stúdió valamiért nem sztereó sávot adott, és ebből nehéz volt az én igen szerény képességeimmel úgy kompresszálgatni, hogy jó legyen (Grath még mindig halk kicsit, és van egy alapzúgás, amit az istennek nem tudtam kiszűrni). De szerencsére ez nem a bécsi újévi koncert felvétele, egy kis technikai bénázás talán belefér, így is élvezhető (remélhetőleg) a cucc.

podcast1x04.png

Ezúttal azt próbáltuk lekövetni, hogy a filmélmény hogyan jelent meg a videojátékokban, és a témához igazodva Klág Dávid filmesztétát hívtuk meg (aki maga is gémer). Elég jól sikerült a témánál maradni, főleg az előző, nagyon csapongó adáshoz képest. És kicsit elmentünk bölcsészbe, de ez nem feltétlenül ment a beszélgetés kárára, sőt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt.

Shownotes, azaz a művorban hivatkozott dolgok:

És most, hogy már szereztünk egy kis gyakorlatot a podcastelésben, ezennel megfogadjuk, hogy legközelebb olyan vendéget hívunk, akit nem ismerünk, hogy kicsit kimozduljunk a komfortzónánkból (és hogy más témákat is be tudjunk mutatni). Visszajelzések, észrevételek továbbra is jöhetnek bátran.

Korábbi adások:

1x01 (pilot) - A legelső videojátékok (vendég: nem volt)

1x02 - Gyűjtőszenvedély, retrózás a Csokiban (vendég: Sakman, egykori gurus, régihardver-gyűjtő)

1x03 - Chris Roberts játékai (vendég: Mazur, a Gamestar főembere)

12 komment

Címkék: közösség film podcast checkpoint

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr687407408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mad marci 2015.04.29. 15:09:54

káromkodás moderáció jeles:D

lokkoL 2015.04.30. 09:55:37

ez a művészet e videojáték kérdés leginkább a művészet szó jelentését challengeli ... ami parttalan vitába szokott fulladni.
praktikusabb kulturális oldalról közelíteni: van e szerepe kultúránkban a videojátékoknak? erre már igen nehéz nemmel válaszolni.
Innen látszik a kapcsolat a többi művészeti ággal, hogy hasonlóan kultúrát hordozó és alkotó cucc a videojáték, mint a film, a képregény, az irodalom, a színház stb ...

thinkEdem 2015.05.02. 09:59:02

@lokkoL: Azt csak nem boncolhatjak sokaig, hogy videojatek-e a muveszet? ;)

rept_ai 2015.05.02. 13:31:37

Köszi a podcastot, megint jó volt, nekem nagyon bejön ez a tematizált struktúra.

A nagy pixelekről meg mindig ez a kép jut eszembe:
i3.minus.com/iiZ6VCNq4U4lK.png

Guardian Hero 2015.05.02. 17:29:33

Nagyon jó epizód volt, csak így tovább! Bár azt azért mejegyezném, hogy az Another World és a Metal Gear Solid említése nekem hiányzott ebben a témában.

Savior 2015.05.02. 21:25:06

@Guardian Hero: Igen, az Another World tényleg egy jó példa. Vagy ott vannak pl. a CoV 4-ben ismertetett Batman játékok, amikben a karakter képregénykockákban mozog -- oké, ez nem filmes, de kétségkívül igyekeztek kötni egy másik médiumhoz.

Cutscene-ek, több "színész" pedig volt pl. Maniac Mansion / Zak McCracken párosban is.

Savior 2015.05.02. 21:33:13

Szerintem ez az indok, hogy a játék azért nem művészet, mert a játékos is alakítja a történetet, elég meredek. Eléggé sok olyan elmélet van, ami a befogadó szerepét is meglehetősen fontosnak tartja a műalkotás létrejöttében. Egy ilyen érvelés 2015-ben (vagy mikor mondta, tavaly?) már nagyon-nagyon nem áll meg.

Savior 2015.05.02. 22:51:45

@Stöki: Ok, thx. Emlékeztem, hogy volt róla cikk, meg hogy jót vitáztunk alatta, de teljesen úgy maradt meg bennem, mintha tavaly lett volna. Értem én, hogy repül az idő, de hogy ennyire... :/

coeris 2015.05.21. 13:01:54

FILMES TESZTA, CARL, FILMES TESZTA!

(Bocsi, csak most kezdtem hallgatni, de mar verzik az agyam. Koszi Stoki!)
süti beállítások módosítása