HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Heti hardveres retro: Eltron SD 200

2014.12.19. 13:13 Adsr

A nyolcvanas években, enyhe nyugat felé nyitás történt Magyarországon, lazult a gyeplő, melynek révén lassacskán beszivárogtak az országba a bűnös nyugat termékei is. Sőt, a dolog egészen odáig fejlődött, hogy Magyarországon ez időben konzol gyártás is elindulhatott, és a politikusok elégedetten dőlhettek hátra, hogy megtették azt, amit kell, minden szép és jó!

A politikából és történelemórából ennyi elég felvezetőnek, ugyanis mai vizsgálódásom tárgya egy olyan konzol lesz, mely ténylegesen Magyarországon készült (nem), nyugati volt (majdnem), és sikeres (nem)!

Az Eltron SD 200 valamikor a nyolcvanas évek derekán jelent meg, a gyári szám alapján talán 1984-ben. "Természetesen" csak egy átcímkézett gép volt, eredeti nevén Soundicvision SD-200. Valahol Hong-Kong dzsunkáin készült (na jó, enyhe túlzással ;-)), igaziból keleti, de nekünk annak idején minden, ami nem KGST volt, az már nyugatinak számított. Persze az is valószínű, hogy egy nyugat-európai országból került hazánkba, így a kérdést lezárhatjuk. Egyébként ismereteim meglehetősen hiányosak a témában, hogy hogyan sikerült hozzájutni a gépekhez, az a múlt ködébe vész. Gyanítom nem került sok pénzbe a jogok kifizetése, hiszen meglehetősen primitív gépnek számított már eredeti megjelenése (1983) idején is. (Ha egyáltalán fizettek jogdíjat, és nem csak ránk sózták a raktáron maradt gépeket fillérekért...)

Eltron SD-200
(A képre kattintva galéria nyílik!)

Az extra érdekessége a gépnek, hogy a matricák szerint ugyanott "készült", ahol a Primo számítógép is, méghozzá az "Új Élet" MGTSz-ben, Sárisápon! Maga az Eltron név is találgatásokra adhat okot, csak spekuláció részemről és csak a hasonlóság miatt adódik a következő: egyik kedvenc gépem a Seltron 200-as (cikk később, amúgy V-Tech Laser 200 klón), amely szintén hasonló úton-módon juthatott be az országba. Ennél a gépnél szinte biztos, hogy a Skála Elektron rövidítését takarja a név, lehet hogy konzolunknál is hasonló módon történt a névalkotás.

Ahogy sok más, korabeli gépnél előfordult, erre a gépre is igaz, hogy többen és többféle változatban gyártották, melyek csak esetleg külső megjelenésükben különböztek. Futott  Hanimex  - HMG-7900, JouéClub - SD-290, ITMC - SD-290, Soundic - SD-290 Programmable Colour Video Game, Rollet - Videocolor, Telejeu SD-290 és Ormatu Video Spelcomputer 1001 (SD-290) néven.

HMG 7900Hanimex HMG-7900
(A képre kattintva galéria nyílik!)

A gép paramétereivel ismét csak marginálisan foglalkozok, ugyanis nincs túl sok elemezni való a témában. Ha minden igaz, 60x52 képpontból áll a felbontás (1983!!), 1 csatornás prüntyögés a szokásos beeperen keresztül, 8 megjeleníthető szín. Memória, ROM méret, processzor sebesség mind-mind ismeretlen, sőt maga a NEC D779C 300 is fehér holló kategória, nem túl sok infót találtam róla.
Az old-computers.com oldalon jó sok gépről találhatunk információt, elég sokat szoktam onnan puskázni, mint ahogy most is. Itt bukkantam rá a következő infókra (hevenyészett fordítás):

"A NEC készített D780C néven Z80 klónt. A D779C talán ennek a módosított verziója, lehet, hogy egy egyedi készítésű Z80 MCU, talán bizonyos funkciókat eltávolítottak a költségek csökkentése érdekében. Sajnos, mivel nincs információ, nem tudom megerősíteni ezt, így ez csak "egy erős becslés"."

Szintén, az előbb említett oldal információi szerint a gép nem ismertebb rendszer klónja, bár erős hasonlóságot mutat a Japánban megjelent Epoch Casette Visionnal. A játékok műanyag doboza és a grafika is nagyon hasonló, valamint az Epoch is NEC D779C-re épül.

Epoch - Battle Vader
VS.
Hanimex HMG-7900 - Saucer Attack

Összesen 10 játék készült a géphez, valamint további 5 volt tervben, amelyek már kétszemélyes játékok lettek volna. Ezekről 1984-ben ugyan jelent meg újsághír, de végül nem készültek el. Utóbbiak a szokásos témakört ölelték volna fel: foci, sí, jégkorcsolya, autóverseny, tenisz.

A magyar verzióhoz készültek magyar nyelvű borítók is, olyan hangzatos nevekkel, mint a következők:

SD 201 - Chaser (Gobeur) - Labirintus (leginkább Pac Man klónnak tekinthető)
SD 202 - Space Smash (Météorites)
SD 203 - Saucer Attack (Envahisseurs) - Űrtámadás (Space Invader klón)
SD 204 - Raging Turtle (La Course ŕ la Tortue) - Száguldó béka
SD 205 - Breakaway (Mur de Brique)
SD 206 - Martian (Attaque aérienne)
SD 207 - Outworlder (La Rivičre Sauvage)
SD 208 - Expedition (Trésor du Pharaon) - Expedíció (nem erőltették meg magukat ;-) )
SD 209? - ??? (Le Chevalier du jeu)
SD 210 - Space Scout (Les Aventuriers de l'Espace) - Őrjárat az űrben

Űrtámadás és Expedíció
(A képre kattintva galéria nyílik!)

Érdemes átbogarászni a leírásokat is, űberbrutál szövegekkel, és tele helyesírási hibákkal, szerkesztési bakikkal.

A gépnek egy kontrollere van, lehetett volna hozzá vásárolni másodikat is, de mint írtam, nem jelent meg kétszemélyes játék, így nem is került piacra kontroller sem. Mellesleg meglehetősen érdekes irányító szerkezetről van szó, ugyanis a Breakout játékhoz használható potméteres egység is megtalálható a nyolc irányba működő joystick mellett. Két tűzgomb is megtalálható, melyek ugyanazt a feladatot látják el persze. Kezelése, használata nem túl kényelmes, gyanítom kora miatt reagál nehezen. Az viszont felettébb zavaró, hogy a kontroller vezeték spirál olyan erős, hogy ha a gép nincs szinte ragasztva az asztalhoz, akkor húzza magával, és szerencsétlenebb esetben akár le is eshet a gép az asztalról. (Én majdnem így jártam!)

Egy szegedi cimborának köszönhetően működik a gép, amely már több, mint két éve megvan, de eddig halottnak véltem. Aztán a javítás során kiderült, hogy "csak" a proci egyik lába volt törött és emiatt nem működött. Ugyan készítettem saját videókat a játékokról, de a mobillal felvett gyönyörűségek helyett inkább egy kicsivel jobb videót kaptok, így legalább láthatóak a játék színei is. (Amit én követtem el, sajna olyan, mintha minden fehér lenne.)

Ezt a saját videót mégis megkapjátok, a kezdő zene miatt ;-)

Miután kiszörnyülködtétek magatokat, még egy apró szösszenet a gépről. A Hanimex féle változat franciaországi megjelenésekor, 1984 nyarán, 122 Eurónak megfelelő Frankba került, ez az ár decemberre 53 Eurónyi összegre apadt...

Ha minden igaz, következő alkalommal megkapjátok a múltkor beharangozott cikket, elöljáróban annyit, hogy a gépnek egy kis köze van Gyu-hoz, aki jól ismert szereplője a magyar videojáték életnek, mind fejlesztőként, mind újságíróként.

11 komment

Címkék: konzol retro heti retro hardver

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr226969815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2014.12.19. 16:11:21

Azért komoly egy teknősből békát csinálni :) Mondjuk ha leveszed a páncélját :)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2014.12.19. 18:01:10

"Ennél a gépnél szinte biztos, hogy a Skála Elektron rövidítését takarja a név, lehet hogy konzolunknál is hasonló módon történt a névalkotás."

Én is valami hasonlóra emlékszem. Mintha magnódeck is készült volna ezzel a névvel és ott a márkanév "S"-betűje a Skála logó jellegzetes, S-ére hasonlított.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2014.12.19. 22:08:15

már vártam, mikor jelenik meg darth vader a space scot-ban.
egy pci-os tv tunerrel nem lenne egyszerűbb az ilyen konzolok jeleit digitalizálni?

mauser98k 2014.12.20. 08:37:44

Zért annyit igazítanék a leíráson,hogy ebben már nem volt belső hangszóró,a hang a tv-n keresztül jön,tehát rf-en adja ki.
e a hangszóró helye,és a paneli kivezetés megtalálható a gépben. Talán rev 2.0, vagy Sárisápon mókoltak........

Adsr 2014.12.20. 12:16:28

@mauser98k: Tényleg, ezt akartam is írni, már a képek nézegetése közben vettem észre, amit írtál, de végül csak elfelejtettem kiegészíteni a cikket.

Hát igen, aki belenézett pár hete, az emléxik ilyenekre ;-).

Köszi!

Rodolfo63 2014.12.20. 17:22:55

te jóságos ég, nekem volt ilyenem, még a c64 előtt!!! :D

Adsr 2014.12.21. 09:47:16

@Rodolfo63: Még az is lehet, hogy ez a te géped volt :-D.

Adsr 2014.12.21. 09:48:49

@Sam. Joe: Ezeket találtam régebben a Skála Elektronról, úgyhogy nem tévedhetünk nagyot:

ceginfotar.hvg.hu/cr9310860260
lnyr.eleveltar.hu/MNLQuery/detail.aspx?ID=9384

Rodolfo63 2014.12.21. 10:24:00

@Adsr: ohh, nem, az enyém még megvan valahol a padláson :D

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2014.12.29. 20:02:28

Aztadurva, ilyennel játszottam úgy 30 éve! Azon ritka gépek közé tartozott, amit nem irigyeltem nagyon a szomszéd gyerektől.

HgGina 2015.07.23. 22:50:39

@Sam. Joe: A Skála Elektronic neve Selektronic volt, nem Eltron. És a Goldbergerben voltak a Nagyszombat utcánál. A Pacsirtamező utcának az Amphiteatrum felőli végén. Ott szerelték össze az ITT-Schaub-Lorenz 3120-as VHS-magnót is.
süti beállítások módosítása