HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Heti retro: Magyar hirdetések a hőskorból

2014.02.06. 14:03 Stöki

Elég sokat dolgoztam a lenti cikkel, de korántsem teljes. Feltúrtam az újságaimat régi (főleg nyolcvanas évekbeli) reklámokért, hirdetésekért. Ilyesmi már volt a blogon, akkor csak külföldi hirdetésekkel, most viszont magyarok jönnek. Amikor elkezdtem dokumentálni a szegény ember szkennerével (értsd: fényképező), eszembe jutott, hogy a pcvilag.muskatli.hu oldal készítője és fenntartója sok-sok évfolyam újságot tett fel, így - remélve, hogy a fair use-ba ez szerinte is belefér - onnan is nyúltam CoV-os és SpV-s jó minőségű szkeneket, hogy ne a saját rongyos újságaimról legyenek kevésbé profi felvételek ugyanazokról a hirdetésekről. Aztán körülnéztem ezen a kiváló archívumon (tényleg csodás munkát végez a fenntartója, aki amúgy Pettingmaster művésznéven nyomul), és még Mikrovilágokból, Commodore Egyesületi Lapokból is mazsoláztam. Ami 576 Kbyte, Guru és PC Zed, az saját fotó, illetve a PC Ultrák egy része is. A többiért nagy kudos Pettingmasternek. (Amúgy kattintásra a képek eredeti méretben ugranak fel.)

A nagyjából kronológiai sorrendbe tett hirdetéseken van egy csomó ár is, ezek közül néhánynál megemlítem, hogy mennyit érne mai pénzen. Akit a többi is érdekel, az MNB inflációs kalkulátorával tudja kiszámolni, én is ezt használtam (bár sajnos 2013 még nincs benne).

Kezdjük egy hardverreklámmal egy 1984-es Mikroszámítógép Magazinból: a Videoton hirdeti a VT 16 nevű magyar csodát. A pc-klónban kemény 256 kilobájt RAM volt, 10 és 27 megás vinyót lehetett beletenni, sajnos a prociról nem tudtam infókat előbányászni. Egy 1985-ös Videoton katalógust viszont találtam, ott a gép a 10. oldalon látható, de az egészet érdemes végiglapozni.

aMikroszamitogep_Magazin_1984b.jpg

Szintén Mikroszámítógép Magazin, szintén 1984, és talán ez az első magyar hirdetés, amin videojátékok láthatók (vagy legalábbis biztosan az elsők között van). Ráadásul magyar fejlesztésű játékok a Novotrade-től, ami a nyolcvanas évek elején felkarolt, illetve létrehozott főleg tehetséges egyetemistákból álló fejlesztőcsapatokat, és szakmányban gyártotta az ötletes C64-es játékokat. Jó lenne kommentekben összeszedni mind a 24 játékot. Amit eddig megfejtettem a drága kommentelők segítségével:

aMikroszamitogep_Magazin_1984c.jpg

"Vállalati jövedelemszabályozási összefüggéseket tartalmazó interaktív rendszer" - állítja a hirdetés a NYIR '85-ről, ami ékes bizonyítéka annak, hogy a C64-et több cég komoly célokra használta, és e célokhoz nyilvántartó szoftverekre volt szükségük. És ugye, azok régi ezerforintosok. (Mikroszámítógép Magazin, 1985)

bMikroszamitogep_Magazin_1985.jpg

Újabb hardverhirdetés, amit a Primo miatt tettem be. Ez ugye magyar fejlesztésű hobbigép volt (ha a rendszerének egyik fejlesztője, Tick József tanár úr esetleg olvassa ezt a posztot, ezúton köszönöm, hogy átengedett az államvizsgámon), egyszerű és olcsó otthoni masinának szánták, összvissz hétezer készült belőle. Mondjuk az olcsóság relatív, akkoriban minden gép elég drága volt az átlagfizetéshez képest. A legolcsóbb, 16 kilobájt RAM-os kiszerelés a hirdetés szerint 11500 forint, ez kb. annyit ért akkoriban, mint manapság 270-280 ezer forint. (Mikroszámítógép Magazin, 1985)

bMikroszamitogep_Magazin_1985b.jpg

Csodálatos szolgáltatás: szakemberek megmutatják működés közben a programokat. A puding próbája az, hogy megeszik, a szoftveré az, hogy megveszik. (Commodore Egyesületi Lap, 1986)

ccommodore_egyesuleti_lap_1986.jpg

De ez még jobb: a Pötyögő Szolgálat jön és segít, ha programot kell begépelni! 10 akkori forint mai árfolyamon kb. 230-at érne, hülyének is megér ennyit egy perifériavizsgálat vagy pár ékezetes nagybetű! (Commodore Egyesületi Lap, 1986)

ccommodore_egyesuleti_lap_1986a.jpg

És még egy árlista vállalati szoftverekről. A CBM 610 egy üzleti célú Commodore gép volt a nyolcvanas évek elején, a 92500 forintos bérelszámoló program ma bő kétmillióba fájna. (Commodore Egyesületi Lap, 1986)

ccommodore_egyesuleti_lap_1986b.jpg

Az Apple gépei már 1986-ban is az országban voltak, csak még nem iAkármik, hanem főleg Apple II masinák formájában. Lent az Apple II-kompatibilis cuccok és az épületgépészet csodás találkozása látható a Mikroszámítógép Magazin egy hirdetésén. Ha valaha zenekart alapítok, Deflektoros kéményméretezés lesz a nevünk.

cMikroszamitogep_Magazin_1986.jpg

Ezt a barátságos hirdetést csak a hivatal neve miatt tettem ide: Államigazgatási Számítógépes Szolgálat és Koordinációs Iroda. Úgy hangzik, mint egy hely, ahova renitens programozókat hurcolnak el, akik aztán sosem kerülnek elő többé. (Commodore Egyesületi Lap, 1987)

dcommodore_egyesuleti_lap_1987.jpg

IMI szépen rajzol. IMI ügyes gyerek. És IMI az Iklad községen állt Ipari Műszergyár Iklad rövidítése. Az elektromos gépeket gyártó cég utódja ma is létezik, sőt megtaláltam a neten egy 1984-es, szakszervezeti terjesztésben megjelent üzemi lapot. Nagyon mélyvíz a szocializmusba május elseje alkalmából kitüntetett dolgozókkal, csonkulásos balesettel, de az 5. oldalon a rajzológépről is szó esik. (Mikroszámítógép Magazin, 1987)

dMikroszamitogep_Magazin_1987.jpg

800 XL, a gép, amiből az Atari sokat eladott, de messze nem annyit, hogy meg tudta volna szorongatni a Commodore gépek uralmát. Pedig egyszerre hat tekercs vécépapírt is meg tudott jeleníteni a képernyőn. (Mikroszámítógép Magazin, 1987)

dMikroszamitogep_Magazin_1987b.jpg

A SzámSzöv nem bízta véletlenre: a kor egyik legmenőbb fotómodelljével, Marjai Judittal hirdette az IBM XT/AT-t. Marjairól van egyébként ledérebb kép is egy C64-gyel, lásd Plastikjózsi szakértő posztját. Marjai egyébként a bűnöző Tasnádi Péter exfelesége, és a neve sokszor előkerült a Tasnádi-perben.  (Mikroszámítógép Magazin, 1987)

dMikroszamitogep_Magazin_1987c.jpg

Szövegszerkesztő berendezés - bizony, ilyen is volt annak idején, a Kodex 2000 például BME-s fejlesztés. 12 colos monokróm monitora volt, amire 25 sor fért, soronként 85 karakterrel. A tévében is reklámozták, kódexmásoló szerzetesekkel. (Mikroszámítógép Magazin, 1988)

eMikroszamitogep_Magazin_1988.jpg

Szoftver kínálata még a Commodore 64-esét is felülmúlja! - állítja a Spectrum Világ 1988-ban a ZX Spectrumról. De hát mi mást állítana egy Spectrum Világ nevű lap. Én úgy tudom, C64-szoftver pár ezerrel több volt, de az biztos, hogy mindkét platformon tízezres nagyságrendben jelentek meg játékok. A lenti egészoldalas egyébként Enterprise 128+ emulátort hirdet 7770 forintért (mai áron kb. 140 rugó), ami már akkoriban is kicsit felesleges dolognak tűnt.

espv13_1988.jpg

Ez a személyes kedvencem, úgy, ahogy van. Bajczár Istvánné leíró-másoló kisiparos, 34 nyelven, szimbol jeleket is vállal. (Spectrum Világ, 1988)

espv16_1988.jpg

Egy pc-s árlista egy 1989-es Commodore Egyesületi Lapból, amiből képbe kerülhetünk, hogy a pc-korszak azért lassan indult be - nemcsak itthon,a világban is -, hiába voltak már ilyen gépek a nyolcvanas évek végén. Egy normálisabb 386-os 2 mega RAM-mal, 40 megás vinyóval és 16 színű EGA monitorral 595 ezer forint (és vegyük észre, hogy innentől megjelenik az ÁFA is az árlistákban). Az mai értéken több mint kilencmillió forint. Egy pécéért.

fcommodore_egyesuleti_lap_1989.jpg

Ez is egy szép kornyomat. Iskolai gépek szervize, bővítése, és - hoppá! - játékprogramok vétele, eladása. Ugyanitt oszcilloszkóp eladó. (Mikroszámítógép Magazin, 1989)

fMikroszamitogep_Magazin_1989.jpg

A Kontrax a kor menő informatikai cége volt, űrkorszakot megidéző reklámokkal, de mai szemmel azért vicces információ-technikai lelemény a zsebtelex. A két fotó a telefonkagylóra tett telexgépről páratlan. (Mikrovilág, 1989)

fMikrovilag_1989.jpg

Leleplező fotó az egyik első 576 Kbyte-ból, 1990-ből. A lapban hirdetett a Proszolg nevű játékmásoló szolgálat, ami persze nem jogtiszta szoftvereket árult, hanem warezt (bár akkor még a szoftverekre rugalmasan értelmezték a szerzői jogi törvényt, és nemigen szankcionálták a kalózkodást). És a cím, ahonnan rendelni lehetett, a Comgame Gmk. címe, ami a lap kiadója volt. Az 576-alapító Balogh Zsolt jó üzletember, és tagadhatatlan érdemei voltak a hazai játékkultúra fejlődésében egyrészt a lap létrehozásával, másrészt az 576-boltokkal, amelyek elég hamar a legális játékok központjai lettek. De a jelek szerint a kezdet nem volt ennyire fehér.

g576_1990a.JPG

Később kapcsolhattak, hogy nem frankó jelezni, hogy a lapnak köze van a Proszolghoz, mert a hirdetés aztán már Comgame nélkül és másik postafiókszámmal (sőt, másik irányítószámmal) ment. (576 Kbyte, 1991)

h576_1991a.JPG

Persze warezhirdetések a Commodore Világban is voltak, egész részletesek is (a lenti 1990-ből). Az itt hirdetett még Kazettaküldő szolgálatként indult, ha jól emlékszem.

gcov6_1990.jpg

A Novotrade már tudomásul vette, hogy a számítástechnika életünk szerves részévé vált. De úgy tűnik, a dizájnról és a marketingről még nem hallottak: ritka ronda egészoldalas hirdetés rossz helykihasználással, termékekkel, de árak említése nélkül. (576 Kbyte, 1990)

g576_1990b.JPG

Ó, a jó öreg Computer Karácsonyok! Az a masszív geekülés, ami ott ment! Érdemes elolvasni, mi volt a Playit üknagypapája. Laserprinter-bemutató! (Commodore Világ, 1990)

gcov11_1990.jpg

Az igen meglepő hirdetések sorozatból: kocsiba való gyújtógyertya reklámja egy játéklapban. (576 Kbyte, 1991) [UPDATE: Kommentben jött a megfejtés: a Balox is az 576-ot kiadó Balogh családhoz tartozott.]

h576_1991b.JPG

'89-90 környékén aki tehette, Ausztriában vásárolt műszaki cikkeket, mert úgy jóval olcsóbb volt. Én soproni származású vagyok, szóval személyes tapasztalatból mondom, hogy akkoriban megszokott volt a hűtőládát egyensúlyozó, új cipőkkel, hifivel telepakolt Trabantok és kockaladák látványa a városban. A bevásárlóturizmus olyan méreteket öltött, hogy osztrák boltok hirdettek magyar lapokban. Íme, egy példa. (576 Kbyte, 1991)

h576_1991c.JPG

A Novotrade próbálta felkarolni az Atarit, annyira, hogy külön márkaboltot is nyitott neki. A piac aztán nem őt igazolta. (Commodore Egyesületi Lap, 1991)

hcommodore_egyesuleti_lap_1991.jpg

Copy party a BME-n egy 1991-es Computer Mániából. Nem sokáig lehetett már ilyeneket hirdetni, jött a szerzői jogi törvény, és a BSA is betette a lábát Magyarországra. 1994 augusztusában pedig bekövetkezett a warezarmageddon, a híres razzia a Pecsában (lásd a CoV korabeli cikkét a 2. oldalon).

hComputer_Mania_1991.jpg

Pár árlista lesz a továbbiakban is, mert a korabeli árakon rugózni szerintem elég érdekes. Ez 1991-es hirdetés a Commodore Világból. A C64 ára 13875 forint, ami mai áron több mint 120 ezer lenne. Pedig akkoriban már a platform leszálló ágban volt.

hcov19_1991.jpg

Fent említettem, hogy az 576 Kbyte elég hamar a legális programok mellé állt. Itt van rá egy remek példa, aranyos elgépeléssel: naponta bűvölő kínálat! (576 Kbyte, 1992)

i576_1992a.JPG

A lap a hazai konzolkultúra kezdeteinél is bábáskodott, elég, ha Martin szereplésére gondolunk a Szegasztok című műsorban. De a Nintendo gépeit is forgalmazták az 576-boltokban. (576 Kbyte, 1992)

i576_1992b.JPG

Még egy árlista, ez két évvel későbbi, mint az előbb említett, de a C64-es majdnem ugyanannyiba kerül. A Super Nintendo meg 20 rugó, ami mai áron 120 ezer forint körül mozog. 576 Kbyte, 1993

j576_1993a.JPG

Az Acomp neve jól ismert a régi játékújságok olvasói számára, sokat hirdetett (a Guruban résztulajdonos is volt). Az árlista nagyjából ugyanakkori, mint az előző, de az árak ...erre mondják, hogy szabadverseny.  (Commodore Világ, 1993)

jcov35_1993.jpg

1992-ben indult a Túlélők Földje című, elég sikeres levelezős szerepjáték (két éve ünnepelte 20. születésnapját), aminek voltak követői. Például a lenti, rövid életű játék, amire ma nem is nagyon emlékeznénk már, ha 1993-ban nem hirdetett volna a Commodore Világban.

jcov37_1993.jpg

Hoppá, angol nyelvű egészoldalas játékhirdetés egy 1993-as Guruban. Fogalmam sincs, ki hirdetett így, de ha kommentekben valaki felvilágosítást tud adni, azt megköszönöm. Space Quest for prezident amúgy.

jGuru_1993a.JPG

Videokazettát csakis a Holland Rt-től! Még egy-két évig, mert aztán jön a dvd. (Commodore Egyesületi Lap, 1994)

kcommodore_egyesuleti_lap_1994.jpg

Szöveges kalandjátékban a magyarok elég erősek voltak. Lehetne Rátkai Istvánt emlegetni, de inkább egy kevésbé ismert jóembert idéznék meg, Olessák Robit (mellesleg egykori tankörtársam, és IstenNyila néven szokott itt kommentelni). A gálya című játékát a CoV kiadója adta ki, így szép egészoldalas hirdetést is kapott a lapban. 599 forintért árulták, mai árfolyamon ez kb. háromezer forint lenne. (Commodore Világ, 1994)

kcov41_1994.jpg

Nem, senki nem halt meg, ez egy könyv hirdetése. Tippem szerint az történt, hogy lapzárta közben kiesett egy egészoldalas hirdetés, villámgyorsan pótolni kellett, és ez lett belőle. Vagy csak CoVboy patópál volt, de azt nem tudnám róla elképzelni. (Commodore Világ, 1994)

kcov48_1994.jpg

Ugye, te is utálod, ha nem tudsz rendesen beszélni a vonalas telefonodon, mert sikít melletted a nyomtató? (Guru, 1994)

kGuru_1994a.JPG

Na, ezen eléggé meglepődtem: politikai hirdetés egy játéklapban. Palotás János szuggerálja a Guru olvasóit 1994-ben. Nem hozott szerencsét ez a hirdetés: a párt nem került be a parlamentbe az 1994-es választáson, két évvel később pedig meg is szűnt.

kGuru_1994b.JPG

A Valhalla Páholy és a Guru között elég jó viszony volt, előbbi pedig egy-két lemezt is kiadott, ennek tanúja ez az 1994-es hirdetés a Crape Diemmel (amiben ugye az énekesnő, Fanni csak tátogott). Mit is mondhatnék? Élvezd a percet / Most kell, hogy elvedd, tiéd az élet. / Használd, míg nem késő, / Ne mondd, hogy nincs idő, hiába kéred!

kPCGuru_1994a.JPG

Windows 3.1, MS.DOS 5.0, Turbo Pascal - ilyen szakkönyveket hirdetett a ComputerBooks 1994-ben a Guruban. És mekkora poén figyel a jobb alsó sarokban!

kPCGuru_1994b.JPG

Kilencvenes évek közepe, a CD-ROM aranykora, Automex. Négyszeres meghajtó 29990 pénzért, ami ma kb. 115 ezer lenne. Plusz az első könnyűzenei multimédiás cd. Állítólag. (Computer Világ, 1995)

lcov54_1995.jpg

És még egy jó kis árlista, már a 486/Pentium korszakból. SX vagy DX? DX2 vagy DX4? Fontos kérdések voltak akkoriban. Az árakat kb. 3,9-cel kell szorozni, hogy megkapjuk a mai reálértéket. (Computer Világ, 1995 vége)

lcov61_1995vege.jpg

Szoftveramnesztia - gyönyörű szó a kilencvenes évekből, a szakmai fórum az illegális szoftverek körül forgott, edukatív jelleggel, mert akkoriban sokan még mindig nem voltak tisztában azzal, mit szabad és mit nem. A BSA-nak egyébként voltak olyan akciói, hogy kedves vállalkozó barátunk, nem baj, ha eddig illegálkodtál, elnézzük neked, csak mostantól vegyél szépen bolti szotfvereket, mindjárt megmondjuk, hogy mi és hogyan szabályos, mert mi neked csak jót akarunk (aztán később ugye a derék szervezet hangnemet váltott). (PC Ultra, 1996)

mpcu9_1996.jpg

Windows 95 és hozzá Office - ezt hirdetni játéklapban kicsit mellélövés volt akkor, amikor szinte minden gémer warezolta az oprendszert. De mégis valahol az ilyen hirdetésekkel kezdődött a feketepiac kifehérítése. (PC Ultra, 1996)

mpcu3_1996.jpg

Kevesen tudják, de a Török Szultánnak számítástechnikai szaküzlete volt Budapesten. (PC Ultra, 1996)

mpcu3_1996b.jpg

Az Ifabo és a Compfair két számtech expo volt a kilencvenes években, pár jó évvel, aztán megszűntek. Az előbbi hirdetése abból az időből, amikor még jól ment a rendezvénynek. (PC Ultra, 1996)

mpcu3_1996c.jpg

Az első cd-írók szinte megfizethetetlenül drágák voltak, és aki hozzájutott egyhez, aránylag jó üzletet tudott csinálni vele (nálunk a Kandó koleszban is volt egy szoba, ahol egy cd-íróval rendelkező srác jelentős mellékesre tett így szert). Az egyik ilyen biznisz hirdetése, amit én mindig SÍRÁS-nak olvastam. 1700 forint az akkoriban annyit ért, mint ma 5300. (PC Ultra, 1996)

mpcu8_1996.jpg

És ha már a drága kiegészítőknél tartunk: szkenner 61 ezerért (ma bőven 190 ezer fölött lenne). (PC Ultra, 1996)

mpcu56_1996.jpg

És végre az internet is bekopogtatott kis hazánkba, 1997, kb. ekkor húztak nálunk minden koleszszobába netet. Persze csigalassú volt az akkori keskenysáv, de hamar megbarátkoztunk vele a sok jó kontentért cserébe (én akkoriban kaptam rá a játékoldalakra, Adrenaline Vaultra emlékszik még valaki?). És a lakossági net is megfizethető volt, 3900 forint akkoriban kb. annyit ért, mint ma tízezer. Persze ez csak a netelőfizetés volt, erre jött még a betárcsázós modemes technológia által generált telefonszáma, ami sok-sok ezer forint lehetett még. Szóval mégsem volt olyan megfizethető. (PC Ultra, 1997)

opcu_1998a.JPG

HOGY? NEKED MÉG NINCS IMPERIUM GALACTICA???? AZONNAL VEDD MEG!!! (PC Ultra, 1997)

opcu_1998b.JPG

Amikor a játéklapok elkezdtek cd- (később dvd-)melléklettel megjelenni, a nyers cd-t a Videotontól kellett megrendelni. A Videoton pedig adott egy kis kedvezményt, ha kapott hirdetést - egy ilyen barter eredményét látjuk. (PC Ultra, 1997)

opcu_1998c.JPG

Nem, ez nem a gamestaros Duncan, hanem a Dreams (teljes nevén Dreams to Reality) című Tomb Raider-klón főszereplője. A játék a TR2-vel egyidőben jelent meg, és voltak, akik szerint jobb volt annál, de nem tudott igazán sikeres lenni a nagy rivális mellett. (PC Zed, 1997)

nZed_1997a.JPG

Hancuval ma is hangosan röhögve idézzük vissza azt a számtechboltos-laptulajdonos jóembert - nevezzük Laci bácsinak -, aki kitalálta, hogy menő angol szavakat helyez el egy kedvezménykártyán, ám Laci bácsi nem igazán bírta Sékszpír Vilmos nyelvét, aminek eredménye lent látható. A teljes szabadság dupla jövője, na erre varrjatok buttont. (PC Zed, 1997)

nZed_1997b.JPG

A Joker egy igen rövid éltű, két lapszámot megért játékújság volt, amit a PC Guru/576/PC-X/PC-ZED által uralt piac telítettsége mellett kétes színvonalának is köszönhetett. Pedig hirdetés volt benne, sőt még divatrovatnak álcázott hirdetés is. A menő gémer csakis Adidas futócipőt húz. (Joker, 1998)

oJoker_1998.jpg

Mario megvan? Hát persze, hogy megvan. Banjo-Kazooie? Talán még az is. És Croc? Na, én is pont így néztem, hogy az ki a bánat. Pedig a forgalmazó szerint 1998 platformjátékának hőse. Kicsiknek és nagyoknak. (PC Zed, 1998)

oZed_1998a.JPG

Megint egy meglepő hirdetés: szépirodalmi multimédiás kiadvány érettségizőknek és felvételizéknek, két végigjátszás-cikk közé beszorítva. (PC Zed, 1998)

oZed_1998b.JPG

Ha Crocra nem is, az első Unrealre nagyon is emlékszünk, előbb-utóbb lesz is róla szó a Heti retróban. Anno nagyot durrant, és persze egészoldalas hirdetésekkel reklámozta a forgalmazó. (PC Zed, 1998)

oZed_1998c.JPG

Előfizetési akció büntető szóviccel, amiből rögtön ki lehet találni, hogy akkor Hancu volt a PC Zed főszerkesztője. A lap névadóját, a Zed nevű lányt egyébként a CoV-os veterán Müller Mihály alias Kisgetto rajzolta. (PC Zed, 1998)

oZed_1998d.JPG

Az 576 tulajdonosa egy időben nagyon rákattant az akciófigurákra, és akkoriban kétoldalas hirdetések jelentek meg az újságban. Például ilyenek. (576 Kbyte, 1999)

p576_1999.JPG

Aztán jött a mobilkorszak, és vele olyan hirdetések, amik kicsit a régi Novotrade-es időket idézték, már ha a hirdetésekben már kötelező elemként megjelent url-t leszámítjuk. Nem tudom, akkoriban mennyi volt egy Ericsson MC218, most 7000-ért árulják a Vaterán. A hordozható iroda mögött talán egy Ericsson A1018 figyel, de lehet, hogy csak beleképzelem, mert ez volt a legelső mobilom. (PC Zed, 1999)

pZed_1999a.JPG

Zárjuk le ezzel a válogatást és a kilencvenes éveket: megszűnt a PC-X és a PC Zed, illetve az IDG kiadó égisze alatt összeolvadt, és lett belőle Gamestar. Sőt, Cyberstar. (PC Zed, 1999)

pZed_1999b.JPG

191 komment

Címkék: retro cov heti retro egyéb

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr265790720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2014.02.07. 11:13:05

@Adsr: Szerintem sokkal durvább átverés lehetett a dolog. Valami teljesen túlhaladott gép, mondjuk egy memóriabővítős VTech Laser 200, vagy valami hasonló. De elképzelésem sincs, hogy mi tudott a 8-bitesek közül színesben nyomtatni. Commyhoz volt színes plotter(ke) (1520), azt tudom, de más.. Passz.

Raid Over Moscow: A vicces az, hogy simán ki tudtam állni a hangárból, hamar rájöttem, hogy hogy kell. De a Kreml-nél soha nem jutottam tovább, ott mindig elkenték a számat.

trainmodeller · http://www.trainmodeller.hu 2014.02.07. 11:15:08

Biztos, hogy sok idő volt összeszedni mindent a posthoz, de köszönöm, megérte, a kommentelőknek meg külön köszönet a gyöngyszemekért!
A piros Gravis Ultrasound mekkora volt már mikor sikerült egyet vásárolnom - használtan és valami tracker programmal zenéket próbálgatni, írni!
Ready computer? Ott vettem ko-processzort a 386SX-embe, hogy a 3D Studio-n tudjak renderelni, ne koproci emulátort kelljen futtatni.
Műszertechnika gépek? MAT és MXT?
A hirdetéseknél a Landmark speed test :)
Szóval mind-mind gyöngyszem.

Po 2014.02.07. 11:17:52

@Adsr: "Azért azt megnézném, hogyan szálltál fel a Raid Over Moscow-ban ;-). Még "rendes" gépen is, joyyal, avagy billentyűzettel is beletört a bicskánk! "

C64, '80-as évek második fele, hétvégén egy teljes délután elpocsékolva a hangárban, csak mert az a köcsög Zsóti azt hazudta, hogy kijutott, és ott a Föld, meg minden.
Már ott tartottunk, hogy átmegyünk és megverjük, mert ennyi szívás után ez a minimum, amikor valahogy az a nyamvadt gép átcsusszant az ajtón, nem akadt bele semmibe!
"Ááá, sikerült, tényleg meg leh... b*zdmeg, azt nem mondta itt mit kell csinálni? Mi a franc ez, próbálj meg jobbra m..." (kis töltés, megint a hangár). Hosszú csönd. "Hát, ha nem bánod, én most ezt a lemezt higgadtan-nyugodtan szétvagdalom egy kib*szott ollóval, csak a békesség kedvéért, hogy ott r*hadjon meg aki leprogramozta... Aztán holnap megverjük Zsótit."

:)

Karvaly 2014.02.07. 11:21:20

@Sam. Joe: azért egy újsághirdetés nem az Encyclopedia Britannica, ennyi belefér. De szinte biztos, hogy az ZX volt, lejjebb van ugyanez a printer nélkül.
@Adsr: ugyan már, az a felszállás már félálomban, akár most is menne, úgy belémégett.
Úgy pár száz próbálkozás után :) (fene tudja, talán az akkori 'játékszegénység' és a leírások hiánya, vagy a fiatalabb kor miatti makacsság miatt, de akkor még képes voltam több százszor nekifutni ugyanannak a játéknak, nem hiányzott az azonnali visszajelzés. Ahogy képes voltam egy leírás nélküli játékkal is órákat tölteni csak azért, hogy kiderítsem, egyáltalán melyik gombokra reagál (különösen vicces volt az 'Ocean Quest' tengeralattjáró-szimulátor Enterprise-os portjánál))

Adsr 2014.02.07. 11:23:58

@Sam. Joe: tapintjuk a lényeget. A Vtech Laser 200 egyébként magyar honban a Seltron 200 néven futott (Írtam is ide, keresd meg feljebb a hozzászólást).

Karvaly 2014.02.07. 11:25:28

@Sam. Joe: végülis akkor még nem volt printer szabvány, vagy leírónyelv, ha volt valami IF1-re köthető masina, akkor azt a saját programjával meg lehetett hajtani. Na jó, a Tasword 2-ből már biztosan nem ment. :)

Pedig még csak utána jött a robot, amit a hátára pattanó diszkosszal kellett legyőzni :)(örökélet nélkül. Sokszor. Ne is kérdezzétek.)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2014.02.07. 11:33:32

@Karvaly: "Lejjebb" ki tudta írni rendesen a nevét. C'mon.

A Speccy bővítési lehetőségeit csak a szoba mérete határozta meg, ez nem kérdés. 8-) Elméletben ha valaki írt volna egy szoftvert a spéci hardveréhez akkor bizonyára megoldja, hogy színesben nyomtasson az alól az alkalmazás alól. Amitől azt mondom, hogy ez kizárt, az a teljes konfig ára.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2014.02.07. 11:37:08

@Po: Zsolti egy genyó.
www.youtube.com/watch?v=FsY7A9Pe9wU

De ismerem a fajtáját, volt olyan ismerős, aki állította, hogy ő látott teherautót a Lotus Turbo Esprit-ben.

Ha tudtok olyan screengrabbert, ami nem fizetős, akkor már röccentem is be az emulátort, hogy bizonyítsak! 8-]

Adani 2014.02.07. 11:37:44

@Stefan Derrick:

1998-ban a Nap-számnál volt asszem 4-5 ezer/hó a korlátlan net és persze csak 18 után lehetett kapcsolódni akkor volt kedvezményes tarifa 1,25 ft/perc vagyis 1 ft+áfa, egyébként a gatyád is ráment a telefonszámlára. És persze 28,8 majd később 33,6 kbps net. Ezért szerettem bejárni netezni mutter munkahelyére, ott volt ISDN vonal 2001 körül már kőkemény 64k-vel lehetett töltögetni 7-8 KB/sec sebességgel, mp3-akat letölteni jártam be akkoriban sokszor. Nálunk Hungarotelnél nem volt 100ft-os kedvezmény se soha, még a 2004-ben elindult ADSL-nél is aranyárban mérték a csomagot, de nem volt konkurencia egészen 2005-ig mikor indult a T-kábel kábelnetre, rögtön pártoltunk is át 384/64-ről 2048/192k-s net olcsóbban.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2014.02.07. 11:39:08

@Adsr: Seltron! Atyaég, tényleg! Nem tudom igaz-e de akkoriban az terjedt, hogy Skála Electronics-ból jött a név. Annyira volt jó "márka", mint a "Dyras", vagy a legalja "Dyram".

Robiekin · http://megfizethetetlenegeszseg.blogspot.hu/ 2014.02.07. 11:45:13

Kicsit elnosztalgiáztam, nagyon profi cikk, iszonyatos árak voltak!

Adsr 2014.02.07. 11:45:24

@Sam. Joe: Kérdezz egy Seltron mániást ;-). Szerinted miért favorizálom ennyire ezt a gépet? :-D.

www.ceginfo.hu/ceg/skala-elektron-vegyesiparcikk-kereskedelmi-leanyva-llalat-99699.html#cegkivonat

Bobby Newmark 2014.02.07. 11:52:41

@manson karcsi: Omikront hogyan lehetne manapság működésre bírni? 3Dgyorsítós módban nem ismeri fel a kártyámat és szétesett, hiányos képet ad, szoftver renderrel meg egészen addig fasza, amíg harcolni nem kell, akkor meg leesik negyed FPSre a sebessége...

Anno olvastam róla, és érdekelt nagyon, de nem volt hozzá gépem. Aztán jó ideig lehetetlen volt megszerezni. Most valahogy sikerült, de nem működik.

Igazi régi PC-t nem akarok építeni neki egyelőre, annyira azért nem fontos.

Elegem Van · http://elegemvan.blog.hu 2014.02.07. 11:52:50

Irtózatosan jó post!!!!!!!!!!!!

Po 2014.02.07. 11:58:03

@Sam. Joe: jaja, a béka-Zsóti még a Megabékát is lenyomja :)

Thx a linkelt reklámokat, ütnek nagyon. Hogy a Pilot Comp szövegek mögött CoVboy bátya volt, nem tudtam, de nem is nagyon lep meg, zseni volt a fickó :)
Néha arra gondolok, hogy igazán felbukkanhatna újra, manapság már a játék hír/ismertető/leírás/stb. oldalakkal Dunát lehet rekeszteni, de jó szövegre és stílusra egyre nagyobb a kereslet. Mondjuk az is igaz, hogy a mai játékfelhozatal nagy részéről nem lehetne több oldalas írásokat összerakni, főleg humorosan. Viszont írhatna a filmekről akár, vagy a zenéről (Európa Kiadó például újra együtt, na arról mondjuk szívesen olvasnék egy CoVboy interjút, olyanokat kérdezne tőlük, hogy ihaj), esetleg a könyvekről...

fd 2014.02.07. 11:58:36

Pár évig vittem pötyögőt...
Az összeállítás megemlít elég sok mértékadó 'szak'-lapot, kicsit hiányolom benne az ÖTLET magazin mellékletekénk futott BITLET-et :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2014.02.07. 12:07:06

@Stöki: höhö, én is ezt akartam. amilyen zéró gróf, simán megjátszhatja, hogy kifizeti, letölti, visszakéri a pénzt, és van szürke legál, drm mentes példánya.

Bobby Newmark 2014.02.07. 12:07:06

@Po: Ecstatica de jó volt! Azóta is ritka az olyan túlélőhorror, amiben nem a szörnyeknek kéne félnie tőlem, hanem fordítva...

Savior 2014.02.07. 12:18:16

Nekem rémlik, hogy mintha játszottam volna a Crockal, vagy a demójával.

Mindenesetre köszi a hirdetéseket, kellemesen nosztalgikus érzés volt. Most már legalább tudom, mi az a Primo, amivel a napköziben nyomtuk a cowboyost, meg a Jetpacet. :)

Az IMI-t + a "komoly" lapokban lévő hirdetéseket nem ismertem, de a korszellemet nagyon szépen megidézik. :)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2014.02.07. 12:23:21

@manson karcsi: Nem lehet rá Gmail-el regisztrálni. (Döbb.)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2014.02.07. 12:51:06

@manson karcsi: @Adsr: @Po:

Bocsánat, elegem lett a vacakolásból apokkal, meg YouTube-bal, meg minden mással. Piramistechnológia rulez! Fogtam a fényképezőgépet és felvettem a monitort aztán az MPG-et feltöltöttem SkyDrive-ra.

Kiparkolás a hangárból, Raid Over Moscowban!

sdrv.ms/1c9VVg5
(kb. 50 megás MPG)

Az első menetet azért szúrtam el, mert más gombot nyomogattam, mint amire a fire-t definiáltam. 8-)

Adsr 2014.02.07. 13:01:10

@Sam. Joe: Így legalább el is hisszük, hogy te csináltad, és nem csak egy youtube linket szúrtál be. A háttérszöveggel együtt a legjobb ;-).

Benito Moretti 2014.02.07. 13:06:49

Jó a bejegyzés.
Egy Anubis árlistát szívesen böngésznék, az üzletük a mai Árkád 2. helyén volt aztán elköltöztek a Váci út mellé az Árpád-híd közelébe.

flamer 2014.02.07. 13:19:00

Csak jelezném, hogy szerzői jogi szabályzás Magyarországon a XVIII. sz. óta van, 1990-ben pedig már konkrétan a harmadik szerzői jogi törvény volt életben (az 1969. évi III. törvény, amit aztán 1999-ben váltott fel a mostani), ami egy 1983-as rendeletmódosítás óta expliciten vonatkozott a szoftverekre is.

Rertez 2014.02.07. 13:25:51

@Infomaker: Az Anubis volt ott. Elfelejtettem a srác nevét, de a szervizes figurának volt egy szörnyszülött Amigája valami termetes AT házban. Modding úttörő volt az ember. :)

Sztavrosz_ (törölt) 2014.02.07. 13:30:17

Nagy kedvenc volt a Terror News diskmag :)

Adsr 2014.02.07. 13:42:26

Térjünk vissza a reklámokhoz ;-), Videoton kártyanaptár:

p2.vatera.hu/photos/47/fa/fce6_1_big.jpg

Bocs az oldalért, itt találtam ;-).

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.02.07. 13:56:26

@Po: Miért nem jöttél a tavalyelőtti Árok partyra, ott volt CoVBoy és nyilatkozott is :)

Karvaly 2014.02.07. 14:08:10

@Sam. Joe: Hát, ezt legfeljebb már csak a hirdetés feladója tudná megmondani.

Spidy.hu 2014.02.07. 14:36:41

Én végigjátszottam a Raid Over Moscow-ot, a végén már 10-ből 10-szer felszálltam.
Kb. ez volt az utolsó akciójáték, ami tetszett (na jó, Wolfenstein 3d), aki próbálta, megérti, hogy miért volt egy életre elég :-)

Azért para volt, gyerekként is látszott, hogy TÉNYLEG elvihetnek érte

Komojtalan 2014.02.07. 14:45:02

@maxval a gondolkodó birca: Én talán 92 -ben vettem az első PC -m: 386 SX25, 1M RAM, hírhedt Reuters 12" VGA. A Pinball Dreamsnél olyan szép csíkot húzott a golyó öröm volt nézni :-). Aztán jött a Land of lore, az meg 4M alatt nem indult el, ezért elcseréltem a monitort 4M RAM -ra, meg vettem egy használt, normális 14" monitort fél éven belül.

Kacor007 2014.02.07. 14:48:17

Nekem megvan otthon a Croc, GYÁRI LEMEZEN!!!

ElPadre 2014.02.07. 17:00:20

hahaha, a centrumos spectrum emulátor enterprise-ra. az első magyar vaporware...

sok ideig kérdezgettük, hogy na mikor, na mikor, egy idő után elzavartak a novotrade-hez, asszem a kopácsi vilmoshoz, hogy őtőle kérdezgessük, mert ő a felelőse a cuccnak, egy ideig még felvette a telefont, de aztán már nem. sose lett belőle semmi.

úgyhogy inkább nekiálltunk akkoriban néhányan, és elkezdtük portolni a játékokat, méghozzá úgy, hogy assemblyben direktben a kódban írtuk át a hardverhivatkozásokat, és hát volt, amit egyszerű volt (pl. a billentyűzet), de volt, amit némileg pokol (zene, pár spéci speccys hivatkozás). no és volt egy spéci rom cartridge, ami a spectrumos romot tartalmazta, és azzal lehetett az átmókolt alkalmazásokat futtatni, emlékeim szerint. én a dizzy és a wally szériáért feleltem, többek között.

haj, de nagy poén is volt a cserélhető ROM, és minden "fejlesztőnél" ott figyelt az ASMON programcsomag, a tökéletes disassembler. :)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2014.02.07. 17:21:18

@Adsr: Most már hivatalosan is Jedi vagyok? 8-) Jaja, valami paleoasztronautás izé ment a Historyn.

@ElPadre: Tééééényleg! Kopácsi Vili, aStudio!

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2014.02.07. 17:22:52

@Po: Nem, nem! Csak ez az egy volt olyan, amiben aktívan részt vett. Fogalmazzunk úgy, hogy "javított a hozott anyagon". Te jó ég, mit összeröhögtünk! Egyszer úgy röhögtetett a 7-es buszon, hogy nem bírtam leszállni az Astoriánál. Meg is hívtam hálából egy krémesre a Jégbüfében.

Uva 2014.02.07. 17:40:45

mekkora jo lesz majd 50 evesen a skyrimen meg a world of warcrafton rohogni, mar varom.

Void Bunkoid 2014.02.07. 18:03:02

JÉZUSOM!!!!

Szó bennszakad, hang fennnakad, lehellet megszegik.

Én má' ilyen baromi öreg vagyok? Hát ez majd mind megvan valahol a szekrény alján eredetiben.

Amúgy megjegyzem, BSA ide vagy oda, azért a 90-es évek második felének nagy demoscene hőbörgései is elsősorban irdatlan kopipartik voltak, ámbár a 90-esek végére már nem is annyira warezt, mint inkább embertelen mennyiségű mp3at csencseltek a népek (ekkor már ugyan voltak kolis napster/dc-huszárok, de azért az otthoni nagyrészt még betárcsázós netek korában egy jó kis demoscene meetingen simán össze lehetett kapkodni annyi zenét, ami dialuppal egy év alatt jött volna csak le).

Amúgy pont azon röhögtem a minap, hogy az Assassin's Creed Black Flag ami adatmennyiséget patchcsel együtt lerántott steamen keresztül összesítve kb három és fél óra alatt, az röhögve felülmúlja az én - amióta internettel rendelkezem, az első jó négy ÉV teljes letöltött és kiarchivált adatmennyiségét :D:D:D

Void Bunkoid 2014.02.07. 18:48:00

amúgy megjegyezném, a 80-as évek végén mai összegre átszámítva 8-900 ezer forintos 386-os az kb akkora nyers erőt képviselt, mint egy mai szintén 8-900 ezerből összehozott szanaszét pimpelt gamer pécé.

Nekem kb 1994-re lett eleve egy 386DX-40em (és a 80-as évek végi ős-386-os az alapból egy DX volt, mert az a "normál" 386-os, a béna, csökkentett buszszélességű koprocitlan ócsított változat volt az SX) :)

Xezs 2014.02.07. 20:28:41

Nekem sosem volt 1541-esem a C64-hez, így is örültem, hogy anyámék felköhögték az alapgép meg a datasette árát :) Volt egy jó ronda képű monokróm monitorom hozzá, amiben hangszóró is volt. Emlékszem mekkora szám volt a mikrokapcsolós joystick, mindenki arra izgult.

A Compfair pedig annyira menőség volt, hogy mi Debrecenből utaztunk fel az egész osztállyal iskolai kirándulás címén Budapestre emiatt. Volt aki egy rakás pénzzel jött, hogy vegyen valamit :)

Xezs 2014.02.07. 20:56:49

@Void Bunkoid: És abba még külön kellett FPU-t venni :)

BobaFett 2014.02.07. 20:59:01

Az 576 az előfizetőknek évekig postázta a proszolgos listát. tehát nem kellet semmi válaszboríték, alapból kb 5 oldalas apró betűs lista jött minden hónapban. Ezt egészen a pecsás razziáig csinálták, mert akkor minden árus azzal védekezett állítólag hogy a proszolgtól rendelte :) Szóval akkor bukhattak le ők is. bevallom énis rendeltem jópárszor :)
-A novotrade reklám szerintem direkt olyan, windows 1.01 style akart lenni.
-a CROCKot hogy lehet nem ismerni ? Annyit még nem szidtam játékot mint azt. szvsz a valaha volt legnehezebb platformer, mondjuk leginkább a trágya irányítás miatt emlékeim szerint :)

Adani 2014.02.07. 21:07:20

@Xezs:

A jó öreg mikrokapcsolósok, amiket nem véletlenül hívtak mikorkapcsolósnak.

@Sztavrosz_:

Az nekem is ,de sajnos 1997 elején találtam csak rá, és hát pár szám után meg is szűnt végleg. Viszont nekem olyan verziót adtak oda, amin aktiválva volt a brutalhardcore rovat is. Beszereztem nemrég a régebbi TN számokat DosBox alatt (0.74) fut is a többség sajnos a CD-s verzió pont nem, és a régi P1-es gépemen se indul el, mert S3 kártya van benne, azt meg köztudottan nem szerette, de emlékeim szerint olvasgattam azon a gépen anno is Tn-t asszem volt rá valami progi, ami megoldotta az S3 kérdést.

röntgenszeműlány 2014.02.07. 21:42:54

Oké, nem bírom tovább: min a frász az az "512 Kb órás memóriabővítő" az Acomp hirdetésben?

Void Bunkoid 2014.02.07. 22:24:50

@röntgenszeműlány: na ez egy jó kérdés, én is ezen filóztam annakj idején, biztos adtak hozzá egy műanyag pónis karórát is :)

Void Bunkoid 2014.02.07. 22:30:22

@BobaFett: ó a warez az tök köznapi dolog volt majd minden számtech boltban, én még emlékszem, amikor a hardver árlista mellett ott virított a csinos kis lista, mindenféle játékkal, meg néha egész komoly dolgokkal (ilyen korai CADek és társai(!), ilyen X ft/lemez áron vihető volt, persze hogy doboz meg manual nem járt hozzá :)) rengetegszer úgy kötött ki a copypartikon meg ismerősöknél egy-egy cucc, hogy sokan összedobtak rá, aztán ment körbe.

Nagyjából úgy, mint ahogyan ma informatikai cégeknél a kollektíva összedob némi aprót egy exam site előfizetésére, letőtik a vizsgakérdéseket, aztán voilá, három hét múlva egyszerre mindenki elmegy és csinál egy 100 százalékos MCSE certificationt :)

Adani 2014.02.07. 23:36:34

@Void Bunkoid:

Na igen, orrba szájba másolgattuk a lemezeket, a hőskorszak mikor ARJ-vel kellett flopi méretűre csomagolni a játékokat aztán otthon kicsomagolni imádkozva, hogy se bad sector se CRC error ne legyen, de Murphy sokszor közbeszólt ,hogy pont az exe lett CRC hibás, véletlenül sem a file_id.diz.

De még kazettákat is másoltunk úgy, hogy nem volt duplakazettás magnó így kettőt egymás mellé téve avagy, kismagnóval tévé elé rakva vettem fel a tévéből slágereket zenés műsorokból. Még abból az időszakból, mikor csak 1-es és 2-es volt, amit sima tetőantennával lehetett fogni.

Attila 2014.02.08. 09:56:53

A hatodik sor első szerintem nem Swan & Fish hanem Bath Time
www.lemon64.com/games/details.php?ID=3692

Adsr 2014.02.08. 10:07:41

@röntgenszeműlány: Ezt az Amigások tudják ;-).

Alapból az Amiga 500-ban nem volt óra. Tehát az ilyen bővítőkön volt az 512KB RAM, meg egy rendszeróra, akkumulátorral.

Pl.:www.bigbookofamigahardware.com/bboah/media/download_photos/heytechime_1_big.jpg

Xezs 2014.02.08. 10:32:09

@Adsr: A képed láttán jutott eszembe, hogy vajon hány millió tonna NYÁK-ot gyártott már le az emberiség, és ebből mennyi nincs már aktívan használatban :)

alligata 2014.02.08. 14:43:18

@-klfmate-: Ezen az oldalon könnyen képbe kerülhetsz a témával kapcsolatban: bithunter.siz.hu/reu.htm

Sausage 2014.02.08. 18:06:13

@röntgenszeműlány:

Tényleg öreg vagyok.:) Az Amiga 500-ban nem volt belső óra, ezt pótolták a memóriabővítő kártyákon, amolyan all in one megoldaskent.

Xezs 2014.02.09. 04:25:01

Feltenném a kérdést nagy öregként a nagy öregeknek: régen tényleg minden jobb volt? Őszinten: visszanézve ezeket, szánalom volt a régi számtech.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2014.02.09. 07:15:51

@Xezs: régen fiatalok voltunk, tele idealizmussal és kitartással. mára már vén dinoszauruszként az emlékekből élünk és rutinvezérléssel működünk.

Komojtalan 2014.02.09. 09:53:41

@Xezs: Majd 20-30 év múlva megtudod. Szeretnéd magad kinevetni, hogy mit akartam az őskorban az Iphoneval, meg szánalmas 4G memóriával és 2D(!) monitorokkal(!).

Celtic 2014.02.09. 10:56:52

@Majdénmegmondom: Koszi!
Keresheto formatum (mint az elso par szam) vagy csak kepkent van a pdf? (mint a kesobbiek)

Nagyon nagy koszi, az eredeti ujsagok lassan szetesnek es nincs lehetosegem scannelni :(

Celtic 2014.02.09. 11:17:47

Hat en az akkori ifjusagi takarekbetetmbol (anyam gyujtogette) vettem '89-ben a c128+1570 floppyt, 39e Ft-ert. Ha belegondolok, talan 1500 Ft volt kezdokent a havi fizum ('92-ben meg, mikor leszereltem, tobb, mint a tizsezrese, 13e korul, par ev alatt meg 30e korul lett. Durvan valtoztak akkoriban az arak...)

net: meg a CD Ultran is volt , talan 1 oras kupon, aztan kesobb tizoras talan. Sose hasznaltam fel...
(kellett volna modem is, annyit meg nem ert egy modem vasarlasa, hogy kiprobaljam a netet). 1998-ban aztan elofizettem (Tolna megyeben nem volt Datanet/Elender, csak a Matav es egy helyi szolgaltato, aki mar akkoriban adott kabelnetet (!), de csak Szekszardon :( ) Asszem, havi szazoras csomag volt az elso, amit vettem, aztan fel ev utan korlatlan lett (amit felesben fizettunk egy haverral, megegyezve, hogy paros napokon en csatlakozok, paratlanokon O. Amig nem volt korlatlan, napi ket csatlakozas volt minimum: egy kulon a freemail szamara, egy a normal netezeshez.

Aztan eljott egy idoszak, amikor odaert az ADSl es nekem valahogy sikeurlt a felhavi fizetesemet telefonszamlara kolteni....abban a pillanatban valtottam ADSL-re.

Meg hozzatartozik, hogy volt bizonyos haszna is, hogy ennyire draga volt a net: nem voltak taho trollok. (Ez ugy kb. a Sulinet bevezetesevel valtozott eloszor)

Az embernek ket lehetosege volt: vagy olyan helyen dolgozott, ahol volt net hozzaferes vagy otthon elofizetett, de akkor meggondolta, hogy mennyire szukseges ez neki. En ugy ereztem, nagyon, hatha ezzel ki tudok torni vegre az egy-munkahelyes-del-dunantuli-kisvaros vilagabol. Igazam lett.

Szoval akkoriban meg ertelmes volt a tulnyomo tobbseg a neten, nem volt gyakori a masik oktalan fikazasa, szemelyeskedes, stb. Ennyi haszna volt a magas arnak. De ettol meg nem sirom vissza :)
Se az irrealis aron vasarolt c128+floppy kombot, de minthogy az iskolaval vegeztem, nem jutottam mashoyg szamitogephez.

Celtic 2014.02.09. 11:26:37

@Sam. Joe: ROM: en c64-en parszor vegignyomtam. Nekem az volt erthetetlen, hogyan nyilik az ajto: csak emelkedes utan nyilt vmelyik F billentyure. Amikor ezt mar tudtam, akkor ment minden.

(Es eletemben egyetlen egyszer az Impossible Missiont is vegijatszottam, aztan sose volt turelmem hozza tobbszor, mindig abbahagytam ugy 3/4-nel)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2014.02.09. 14:46:47

@Xezs: Nézd, minden nyilván nem volt jobb, de az én kamaszkoromban például a szar zenéket nem a bölcsészkart vigaszágon elvégzett, gyári hibás Rumcájszok játszották, hanem olyan orbitális keblű bulákok, hogy a kisebb műholdak maguktól pályára álltak körülöttük. 8-)

Celtic 2014.02.09. 15:08:27

@Void Bunkoid: +1. Szep dolog a szamokat osszehasonlitani (ma ennyibe kerulne ez az ocskavas), de azert tegyuk hozza, hogy az akkori szinvonalon tudott annyit, mint ma egy ugyanannyiba kerulo cucc.

(Volt egyszer valahol egy iras, hogy XT ennyi 1982-ben, ha az ar marad, akkor ma mennyibe kerulne egy P4-es (akkori iras volt), vagy akkori aron mennyi lett volna egy P4. Abbol is csak azt hagytak ki, hogy szep dolog a fejlodes meg az inflacio, de az akkori aron az a proci csucsminoseg volt, az akkori programokhoz teljesen jo)

Majdénmegmondom 2014.02.09. 15:15:44

@Celtic:
"Keresheto formatum (mint az elso par szam) vagy csak kepkent van a pdf? (mint a kesobbiek)"

Akkor valami gáz van, mert én az összeset kereshető pdf-ként raktam fel. Kipróbáltam Foxit Readerrel, azzal mindegyiknél működik a keresési funkció. Adobe elvből nem kerül vel a gépemre.

Void Bunkoid 2014.02.09. 16:48:58

@Xezs: annak idején az csúcstechnika volt.

Ma pl azon tűnődtem, hogy a mindenféle oculus riftek meg kinect érzékelős cuccok jelenében még elő is fordulhat, hogy valósággá válik a Vissza a jövőbe 2 (pont jövőre lesz hehehe) játékgépes jelenete 2015-ből (" - Videóóójáááték! Próbáljuk ki! - Álljatok félre, ebben profi vagyok! (Bumbumbumm!) - Ezt KÉZZEL KELL CSINÁLNI? Tök gáááz!") :)))

Void Bunkoid 2014.02.09. 16:54:52

@Celtic: bezony.

És az ócskavasakat sem kell lebecsülni, mert mint tudjuk, birodalmi cirkálókat ráznak le egyhuszad másodperc alatt :)

redriot77 2014.02.09. 18:08:33

@Xezs: nem láttunk a jövőbe, örültünk annak ami akkor rendelkezésre állt. '89-ben örültem a kazettás C64-nek. Aztán mikor kaptam hozzá floppymeghajtót császárnak éreztem magam.

Szerintem az egyik legdurvább hirdetés a fentiek közül a levélben játszható szerepjáték. 2000 után születetteknek már nehéz lenne elmagyarázni ezt a fogalmat.:)

Celtic 2014.02.09. 18:26:43

@Majdénmegmondom: Bocsi, valamit nagyon beneztem/rosszul emlekeztem :(

Teljesen jok a feltoltesek. Valoszinuleg jo regen toltottem le utoljara es vmiert ez maradt meg bennem, de nem ertem, miert.

Nagyon nagy koszi erte!

Xezs 2014.02.09. 19:48:42

@Celtic: Az Impossible Mission 2-t viszonylag könnyen végig tudtam vinni, de az első részt csak sokkal később, emulátorral vittem végig, csalásokkal.

Xezs 2014.02.09. 19:50:33

@redriot77: Na azt mondjuk gyerekfejjel sem értettem volna, ha hallottam volna róla. Most sem értem hogy mire jó.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2014.02.09. 21:21:50

@Xezs: és még te nevezed magad öregnek? mindjárt kapsz egy tockost a +10-es vorpal pallosomtól. ;)

Wertzui 2014.02.09. 22:55:58

Az az Atari 800XL jól jönne most, épp olyanra vadászok... na jó vadásznék, ha per pillanat a büdzsém engedné. Királyul néz ki (bár az eredeti 800-as modell még designosabb) és egyes feature-jeiben felülmúlja a C64-et, bár vannak elég komoly limitációi is.
Vaterán úgy látom mostanában csak a hiperronda XEGS konzolosított változata van fenn.

Wertzui 2014.02.09. 22:59:58

CROC!? Peh, én inkább a Gex 3D-re szavazok! :)

Wertzui 2014.02.09. 23:28:02

@Wertzui: Mármint hogy nem múlja felül a C64-et, hanem más egyedi, karakterisztikus képességei vannak.
Mondjuk egy ZX Spectrumnál sokkal szimpatikusabbak a videochip(jeinek) beépített hardveres funkciói, még ha nem is annyira flexibilis, mint a Speccy programozhatósága.

Wertzui 2014.02.09. 23:33:47

Tényleg, Nem küld valaki James Rolfnak egy Videoton terminált? Az AVGN film trailerében eléggé szúrta a szemem az a modern CRT monitor, amaz meg nem csak korhű, hanem eleve hasonlít ET-re a formája!

Wertzui 2014.02.09. 23:37:31

A többihez meg nem nagyon tudok hozzászólni, mert a vidéki életemből kimaradtak az újságok...

Wertzui 2014.02.09. 23:46:58

@Void Bunkoid:
(na jó még egy komment kivágnak leszólnak spammelésért)
www.youtube.com/watch?v=7v75QpvISUs
*Kinectes kisgyereknek mutatnak egy joystickot egyetlen nagy piros gombbal*
"Ezzel hogy kell lőni?"

Adsr 2014.02.10. 10:12:13

@Stöki: Írtam még neked aznap emailt, de nem reagáltál...

Zhivago 2014.02.10. 12:16:08

Croc-ot nem ismerni jézusom... :)
Croc 1-2-vel játszott abban az időben minden női ismerős a környéken. Barátnőm (később feleségem), az ő barátnői, haverom barátnője, stb. A hülye ugráláskori hangja még most is a fülemben van beleégett az agyamba...
Az átszámolós árak biztos stimmelnek? Mert én 92-93 körül 386DX/40MB/EGA kombóval nyolultam de nem hiszem, hogy stimmel a milliós átváltási tétel.

Narancskommunista (törölt) 2014.02.10. 12:43:58

Én amúgy az 576 kbyte-ot nem annyira szerettem, márpedig azért nem, mert büszkén vallották, hogy nekik sosem lesz floppy majd CD mellékletük, holott akkoriban, mikor még nem volt elérhető árú internet elérés, ez igenis sokat számított.

Mondjuk láthatóan fiatalabb vagyok az itteni átlagnál, nekem az első amit rendszeresen olvastam, az az Új Alaplap volt 96-ból pár szám volt megvéve, 97-től előfizetve, de akadt akkoriból PC World, Computer Panoráma, Windows Panoráma, CD Panoráma, PC-X, PC-Guru is egy-két szám, később GameStar. Na meg régebbi 576 kbyte-okat (95 körülieket) azért vettem meg később, mert a kedvenc régebbi játékaimról írtak.

F.E.K. 2014.02.10. 14:34:45

Ha már internet és modem (bár a képernyőkép már akkor sem volt aktuális ;))

www.szoftverbazis.hu/szoftver/modemlog-v6-2--magyar--TQ10.html#comments

Adani 2014.02.10. 15:38:17

@Narancskommunista:

Viszont az 576 mikor átigazolt CoVBoy és ő válaszolt a csevegőben azért megérte. Én az 576-ot vettem sokáig, a Gamestart meg elkértem másoktól ill. régen PC-X volt, il. volt a PC guru is.

Xezs 2014.02.10. 18:57:50

@manson karcsi: Hát na, nem születhet mindenki autistának, hogy ilyen faszságokat levelezgessen.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2014.02.10. 19:49:08

@Xezs: nézz utána a néhai gary gygax-nak, tócis barátom. ;)

DocBulywood 2014.02.11. 18:33:44

@B-Bird:

Hát... tehetek egy próbát, de ...

@Stöki: Nincs mit! Bár egy angol tanfolyamra jártunk a Villányi út elejére anno... :-)

@Praktékás:

Ok, thx a felajánlást.

Itt elérsz:
pcvilag.muskatli.hu

Gyerekek!

Senkinek sincs eladó, használható HP530C / 5370C scannere?

Gerilgfx 2014.02.11. 23:10:21

croc, kedvenc platformjátékom!

1998-2000 körül az akkor 12-15 éves gyerekek közében hódított leginkább. pentium1 kellett hozzá, szoftveres volt, de támogatta a 3dfx és s3 kártyákat is.

Xezs 2014.02.12. 00:11:09

@Gerilgfx: 98-2000? Akkor már simán volt Quake meg UT99, mi a fasznak játszott a Croc-kal bárki is? :)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.02.12. 11:18:45

Platform? Akkor csakis Giana, a többi szemét.

Gerilgfx 2014.02.13. 15:40:01

@Xezs: mert mondjuk nagyobb volt az iq-ja, mint 17.

DocBulywood 2014.02.13. 21:12:44

@Stöki:
Persze, a GDF-ről. Én tettem ki azt a két lapot, melyre fel lehetett iratkozni, ha valaki X1541 kábelt szeretett volna. 1995-95-ös évfolyam.

Még kérdeztem is, hogyhogy kaptál CoV-ot Brazíliában... :-D

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2014.02.14. 07:33:00

@DocBulywood: Öööö... akkor lehet, hogy összekeversz valakivel. Én kandós voltam, és életemben nem jártam Brazíliában. :)

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2014.02.18. 10:09:21

Az senkinek nincs meg, hogy ezekben a korai számtech magazinokban még olyanok dolgoztak, akik helyesen írni sem tudtak? :DD

Az 576-os Proszolg hirdetésben "egyelőre" helyett "egyenlőre" lol

adsr 2014.02.18. 10:26:29

@Krajcs: Akkor ugyanezen emberek dolgoznak az Indexnél és az Origónál? ;-)

Adani 2014.02.18. 10:51:36

@Krajcs:

Ahogy valahol elmésen írták egyenlőre a sorozatgyilkos darabol, de egyelőre még megúsztad.

Xezs 2014.02.18. 19:01:10

@Krajcs: Ez a mai világban csak rosszabb lett. adsr jól mondja, elég megnézni az Indexet vagy az Origot, egyszerűen pocsék. És ebben az a szomorú, hogy online média, tehát rá tudnának futtatni az írásra egy helyesírás-ellenőrzőt, de ehhez is hülyék.

Sealka 2017.03.05. 05:14:22

@enpera: Turrican, Shadow of the Beast, Clystron, Another World, Prince of Persia, Gordian Tomb, Hawkeye, meg ilyenek. ;)
süti beállítások módosítása