HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Boldog 40. szülinapot, Atari!

2012.06.27. 18:30 Stöki

Micsoda, kerek évfordulókban bővelkedő év ez! Pár hónapja ünnepeltük, hogy fél évszázada készült el a Spacewar! (amit az Indexen kikiáltottunk az első videojátéknak, és nagy mellékletet csináltunk hozzá), nemrég a Wolfenstein ünnepelte huszadik születésnapját, most meg az Atari a negyvenediket. De idén lesz még harmincéves a C64 (sajnos Jack Tramiel már nem érhette meg), negyvenéves a Pong, szintén negyvenéves az Odyssey, hogy csak azokat mondjam, ami hirtelen eszembe jut.

nolan_bushnell.jpgSzóval Atari - pár szóban emlékezzünk meg róla (egyéb elfoglaltságaim miatt sokkal több szóban most nem megy, sajnos). Két nevet kell megjegyezni: Nolan Bushnellét és Ted Danbey-ét, ők alapították a Syzygy Engineering nevű céget, ami a fent említett Spacewar!-t készítette. Bár Bushnell csak 250 dollárt keresett a játékon, azt érezte, hogy a játékokban sok pénz van, ezért 1972. június 27-én új céget alapított Danbey-vel, ami Bushnell egyik kedvenc táblás játéka, a go egy csatakiáltása után az Atari nevet kapta. Hamarosan alkalmazták Allan Acornt, aki még abban az évben lefejlesztette a Pongot, az első, igazán sikeres játékautomatát (1973 végére a gépek már havi egymilliót hoztak az Atarinak). Mint azt a Pixelhősök című könyv is kiemeli, a Bushnelltől származó leghíresebb idézet így hangzik: „Nem én találtam fel a videojátékot – én csak üzletté tettem.” Nagyon találó.

A cégnek olyan zsenik dolgoztak Acorn mellett, mint Steve Wozniak, David Crane vagy Steve Bristow, így a hetvenes és a korai nyolcvanas években egymást érték a cég sikerei. Néhányról – Breakout, Paperboy, Battlezone – a blogon is volt már szó, de persze lehetne még folytatni a sort a Centipede-től a Crystal Castlesig. 1975-ben a cég a Pong otthoni változatát is kiadta (ami néhány évvel később a kelet-európai blokkba is utat talált mindenféle mutációk – például a Videoton TV játék – révén), 1977-ben pedig megjelent az Atari 2600, a cég sikerkonzolja, ami aztán majdnem a vesztét okozta. Az Atari – és úgy általában a bimbózó játékipar – ugyanis öngyilkos üzletpolitikájának köszönhetően 1983-84 körül előidézte a Nagy Videojátékkrachot (erről szintén nemrég írtunk). Ezután az Atarit több részre darabolták fel, a számítógépes divíziót éppen a Commodore-tól távozó Jack Tremiel vette meg.

A krach után az Atari nem nagyon tért magához, nem találta a helyét a Commodore és a korai japán konzolok által uralt piacon – annak ellenére, hogy voltak jó dobásai (az Atari ST például jó kis gép volt, de például 1988-ban a cég készített először színes kijelzős kézikonzolt, a Lynxet). Tramiel végül 1996-ban szállt ki a cégből, amit a rövid életű JTS, majd 1998-ban a Hasbro vett meg, 2000-ben viszont az Infogrames vette meg a Hasbrót. A francia kiadó megpróbálta feléleszteni a brandet, és ez a folyamat tulajdonképpen még ma is tart. Mindenféle pénzügyi kavarások után a Namco 2009-ben bevásárolta magát az Atari európai részlegébe, majd az Infogrames 2009-ben átnevezte magát Atarira. Egy évvel később Nolan Bushnell visszatért a céghez. Azóta várunk az Ataritól valami nagy dobást, de addig is elszórakozhatunk az Atari honlapjával is, ami idén újult meg, és ahol ingyen lehet játszani a régi klasszikusokkal.

Kommentekben jöhetnek ataris élmények, emlékek, vagy kiegészítés ehhez a nyúlfarknyi poszthoz (én annak idején commodore-os, spectrumos voltam, így sajnos már csak utólag tanultam meg az Atari nevet).

33 komment

Címkék: retro évforduló atari

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr234615212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsini 2012.06.27. 19:24:07

A C64 után (igazából mellé) Atari ST-nk volt több éven át, és csak később váltottunk róla Amigára. Nagyon szerettem azt a gépet, és meglepően sok szoftver volt rá itthon is, sok mindent azon játszottunk még végig (Dungeon Master és Chaos Strikes Back, Ishar trilógia...)

Emulátornak ajánlott PaCifiST vagy SainT, programoknak pedig a TheGameArchives.com :)

Öregvas · http://www.sfveteran.hu/ 2012.06.27. 20:07:49

Szintén kerek évfordulós, nem kihagyni:

30 éves a ZX Spectrum, 25 éves az Amiga 2000 és az Amiga 500, 20 éves az Amiga 1200 és az Amiga 600.
Igen csak szívmelengető lista :-D.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2012.06.27. 21:16:40

@Öregvas: Spectrum megvolt, csak Indexen, mert azért az elég mainstream volt itthon is.

index.hu/tech/2012/04/23/harminceves_a_zx_spectrum/

rosettif · http://istennyila.hu/ 2012.06.27. 23:14:12

Én se voltam soha ataris, és egészen meglepődtem rajta utólag, amikor egyszer megtudtam, hogy az Atari 2600 gépnek mindösszesen 128 bájt (!) RAM memóriája volt. Addig oké, hogy a programok a catrtridge ROM-ból futottak, azonban ez azt is jelenti, hogy egyáltalán nem volt sem statikus képernyőmemória, sem komolyabb változóterületek... stb. Azaz minden egyes képkockát a játék során a képfrissítés ütemében kellett folytonosan újra- és újrarajzoltatni megállás nélkül (mp-ként 50-szer vagy 60-szor) a futó játék minden egyéb funkciója mellett dinamikusan és késlekedés nélkül... Ez aztán a játékprogramozói kihívás! ;-)

Egyébként, ha jól tudom,a GEOS-t is olyanok fejlesztették, akik Atari 2600-ason szerezték a gyakorlatot korábban.

B-Bird 2012.06.27. 23:46:21

Mai napig müködőképes az Atari 2600. Space Invaders, Outlaw, Super Ferrari... Bár azért most már leginkább az üvegvitrin egyik polcán tölti ki helyét inkább, a klasszikus játékokkal. Repül az idő...

SztupY · http://sztupy.hu 2012.06.27. 23:55:33

@Isten Nyila: Ja, volt két éve a cikk az Atari-s Halo-ról. ( iddqd.blog.hu/2010/08/03/ilyen_lenne_a_halo_atari_jatekban ) Ha valaki jól utánaolvasott, akkor láthatta, hogy nem flashjátékról van szó (mint ahogy a cikk állította), hanem tényleges Atari játékról. A készítő, akinek nem volt valami túl sok Atari 2600-ás tapasztalata szépen le is írta, hogyan oldotta meg hogy a játék beleférjen a gép korlátaiba, meg hogy hogyan lehetett a gép hibáit kihasználni a fejlesztés előnyére.

Lattmann Tamás 2012.06.28. 01:08:48

A számítástechnikával való ismerkedésem első lépése annak idején egy Atari 800 XL volt valamikor a nyolcvanas évek közepén... Ó istenem. :-)

az övezet gázai 2012.06.28. 09:32:23

@Lattmann Tamás: hasonlóképpen nekem is...
Akkortájt elkeseredve néztem, hogy milyen kevesen ismerik fel az Atarikban rejlő lehetőségeket.
Nem volt más, mint C64 és Spectrum, mindkét faj követői lekezelően bántak az én kis 800 XL-emmel, holott a C64 ára akkor kereken duplája volt az atarimnak, de még a Spectrum is jóval drágább volt, holott -ha emlékeim nem csalnak- annak csak 48K ramja volt, nyolc színt, gyengécske hangot és rosszabb felbontást tudott egy fapadosabb (tán gumigombok?) kivitelezés mellett.
A C64-gyel gyakorlatilag egyenértékűek voltak a 8 bites atari masinák;64K ram, 256 szín (C64->16), 4 hangcsatorna (C64->3), spritekezelés, jó felbontás.
Érdemes ezt megnézni:

www.youtube.com/watch?v=C_httoglo7M
www.youtube.com/watch?v=wDzw_5apRiM

A C64 rendelkezett ugyan a legendás SID chippel, de bárki, aki ismerte az atari hangját, elmondhatja, hogy az is volt olyan jó.
Erre itt van példának a Jet Set Willy zenéje:
www.youtube.com/watch?v=Rdh4PO7aT68

A hazai elutasítás egyik oka a szoftverhiány volt, pedig hála az akkori Ötlet magazin Bitlet mellékletének és a Mikró magazin hirdetéseinek, tucatszám csereberéltük a játékokat.

Más: az atari ST nem "csupán" egy jó gép volt. Rengeteg zenésznekjelenetett sokat az integrált midivezérlő, de emlékeim szerint simán volt olyan jó gép általánosságban is, mint az Amiga.

Az Atari Jaguár volt az első 64 (bár azt hiszem, inkább 32) bites konzol -erről a gépről itt szó sincs- 1993-ban, ekkor még nem volt Playstation sem.

VT 135 2012.06.28. 10:09:09

Magam az ATARI 1040 ST(E)-vel kezdtem meg a számítástechnikai életemet, úgyhogy elfogult vagyok. :) Bár igazából elfogultság nélkül is el lehet mondani, hogy az Atari 520 ST(F)(M)-től kezdődő széria ugyanolyan kategória volt, mint az Amigák. (Pls, most ne kezdjünk ezen flamewar-ba, ez nem kisebbíti az Amigák értékét!) Kicsit gyengébb grafikai képességekkel, viszont szebb hanggal rendelkezett. Az 520-1040 számsor, a gyári memória méretét jelentette. A beépített MIDI csatolónak köszönhetően elképesztően népszerű volt a zenészek körében: régebbi video felvételeknél gyakran lehet látni Atarikat a Roland szinti mellett a koncerteken. :)

Az ATARI FALCON 030 egy régóta várt gép volt, "ami megelőzi az Amiga 1200-est" (legalábbis játékosszemmel :), de végül nem tudta hozni azt, ami elvárható lett volna: elképesztően drága lett, gyenge procit raktak bele (68030-as Motorola procit, de csak 16 mhz-en). Más kérdés, hogy a beépített DSP (Digital Signal Processzor) kihasználásával elképesztő grafikai-, és zenei teljesítményre volt képes - érdemes utánanézni, milyen minőségű demokat készítettek rá. Elterjedésére már csak azért sem volt esély, mert a 93-94-től egyre inkább a PC vette át a mikroszámítógépek helyét.

Az ATARI JAGUAR megérne az IDDQD-n egy külön postot, akár az "elbénázás" kategóriában is. Egy igen nagy perspektívával rendelkező, komoly hardverrel bíró modell volt, amit sajnos az Atari töketlenkedése - illetve az ekkor hódító útjára induló Playstation 1 indulása - vitt kudarcba. Ettől függetlenül készült rá néhány legendás játék, pl. az Alien vs. Predator.

VT 135 2012.06.28. 10:20:43

Az Atari 1040 STE-vel kapcsolatban más történetekről is be tudok számolni. Mikor, használtan, anyám akkori munkáltatóján keresztül, Svájcból (!) megkaptam, nem sokat értettem még a sz.gépekhez, azon kívül, hogy havernál C64-en és XT-n toltunk néhány gamát. Természetesen kézikönyv sem volt a csomaghoz, amit kaptam (Viszont volt elég sok floppy, jónéhány jó játékkal! :), így még azt sem tudtam, az egeret hová kell bedugni. Végül szó szerint megálmodtam, hogy a gép hasán elrejtett csatlakozó a célpont.

Magyarországon sajnos nagyon kevesen használtak Atari ST-t, így az első időben komoly kutatás és jó adag szerencse kellett hozzá (ne felejtsük el, hogy ekkor még nem volt internet!!), hogy rátaláljak többiekre. Végül megtaláltam a Csokit, ahol a földszinti hatalmas Amiga-copyparty mellett az emeleten, egy kis szobában működött az Atari klub. Ami plusz előnye volt, hogy még az ősidőkben, az akkori hazai forgalmazó odaadott a művháznak 6 db ST gépet, monitorral együtt, így péntekenként nem kellett átszenvedni a gépeket, monitorokat a város túlfeléről.
És bár valóban jóval kevesebb játékszoftver készült a gépre, mi azokkal is remekül elvoltunk - ami nem jelenti azt, hogy a Guru olvasgatása közben nem irígykedtem az Amigásokra! :)) Számomra örök élmény marad az Ishar sorozat (magyar nyelvű Ishar 1 végigjátszás általam itt található: wiki.amigaspirit.hu/index.php/ISHAR_j%C3%A1t%C3%A9kle%C3%ADr%C3%A1s ), az Amberstar, Another World, vagy éppen a Xenon 2 Megablaster.

VT 135 2012.06.28. 10:35:58

Amúgy meg - khmmm - lassan ideje lenne írni arról, hogy megjelent a Mass Effect 3 "megmagyarázzuk a végét" DLC-je, nem? :)

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2012.06.28. 10:38:58

@VT 135: Élezem már a kést, de az Indexre fog menni.

adsr 2012.06.28. 10:51:55

Na, ha már ennyire Atari emlegetés, akkor nézzétek meg a fotóimat a gyűjteményem Atari rovatából :-D.
Atari 520 STFM:
picasaweb.google.com/102363352496953252171/20120522Atari520STFM#slideshow/5745636883140968930
Atari 260 full:
picasaweb.google.com/102363352496953252171/20120324Atari260ST#slideshow/5724840261792160930
Atari 2600:
picasaweb.google.com/102363352496953252171/201111152DbAtari2600#slideshow/5675218783368119298
Atari 2600 cartridge:
picasaweb.google.com/102363352496953252171/2012Majus20AtariCart?authkey=Gv1sRgCNDXoIaomquKaQ#slideshow/5744908571478496482
picasaweb.google.com/102363352496953252171/20120420Atari2600Cartridge#slideshow/5736033626334021122
Másik Atari 2600:
picasaweb.google.com/102363352496953252171/20111016Atari2600Jatekok#slideshow/5664801418348674898
Atari 1040 ST:
picasaweb.google.com/102363352496953252171/20110304Atari1040ST#slideshow/5581278374574645506
Atari Flashback:
picasaweb.google.com/102363352496953252171/20110206AtariFlashback#slideshow/5571043553631500194
Atari 520:
picasaweb.google.com/102363352496953252171/20110224Atari520ST#slideshow/

Ehhez kapcsolódik még Sakman Atari Mega STE-je, ami iszonyat szerencsével marad meg! Egy raktárban állt évekig, majd mikor elhozták onnan "ideiglenes tárolásra", a raktár pár hét múlva leégett. Kár lett volna érte, igazi spéci gép, eredeti Cubase hardver cuccal a Cubase programhoz!
lh5.googleusercontent.com/-nkqvJwDurEM/T4vHhU2kmMI/AAAAAAAAIR4/Gu2hxLJ8AwE/s640/DSCF3212.JPG
lh5.googleusercontent.com/-NExTIvHaJG8/T4vHlYqw9fI/AAAAAAAAISA/xF1jq8flnnU/s640/DSCF3213.JPG

És végül, demoscene atari 2600-on:
www.youtube.com/watch?v=WogMZn87hkk&feature=related
Érdemes rászánni a többi demóra is pár percet, zseniálisak!

Dzsini 2012.06.28. 10:58:11

A Midi képességekről szerintem bőségesen elegendő az, hogy Jean-Michel Jarre Atari ST-ket használt még a koncertjein is:
en.wikipedia.org/wiki/Atari_ST#Music_.2F_Sound

@VT 135: Nekünk "csak" egy Atari 520 ST volt, irigykedtünk a pár 1040-es emberkére, akik feleannyi lemezcserélgetéssel játszottak :) Meg egy táborba még eljött egy Falconos is, azt a gépet komolyan körberajongtuk. Aztán az Amiga (és az Amiga-PC háború) lassan elmosta az Ataris világot.

Dzsini 2012.06.28. 11:00:35

@öregvas: Jó képek, ez a design még mindig nagyon jól néz ki. A lefagyós bombák sorából micsoda jóslások voltak, hogy az épp mitől történt :)

Bambula 2012.06.28. 11:26:45

Első találkozásom a konzolokkal River Raid volt, egy Atari 2600-on :)
Elég sok régi konzolom van, de Atarim nincs, valahogy a 2600-as játékok nem kötnek le, túl egyszerűek (gondolom a 128 byte ram miatt nem lehet túl sok logikát beletenni), a Jaguar-on meg nagyon kevés cím van, önmagában az AvP-ért meg sokkalom.
Viszont láttam képet a Jaguar kontrollerről, atyaég, aki kitalálta az szerintem sose vett még a kezébe kontrollert.

en.wikipedia.org/wiki/File:Atari_jaguar_controller.jpg

adsr 2012.06.28. 11:29:01

@Dzsini:

Jaja, jó lenne tudni, hogy ez a gépezet mitől fagyogat, bár mivel nincs napi használatban, már nem olyan vészes :-D. Azért jó poén olvasni a reklámszlogent:

"felet fizet, egyet kap! Atari 520 STFM 1 MB-ra bővítve." Hát igen, ez még az a korszak, ahol élt az aranyköpés: 640K mindenre elég! :-D.

Dzsini 2012.06.28. 11:32:49

@öregvas: Rákerestem, és íme a meglepetés: tényleg van valami rendszere a bombák számának :)
en.wikipedia.org/wiki/Bomb_(symbol)#Atari_ST_TOS

...hejj, de jól jött volna 1 mega az 520-asunkba, de az már csak az Amigánál adatott meg.

adsr 2012.06.28. 11:33:44

@Bambula:
Még egy plusz poén, Atari Jaguarhoz kapcsolódóan.
Jányzómmal néztünk egy Amigás kedvenc demót, a Desert Dream-et.
Eltelik pár hónap, retro számítógép kiállítás a csokiban, lányom megáll egy gépnél, felkiált:
"Apa! Ez az a gép, amit néztünk videón is?"

Erősen gondolkodóba estem miről is van szó. Gyengébbeknek itt a megoldás:
youtu.be/GH2GyQQIBNo?t=3s
lh3.googleusercontent.com/-3zr5K2CWyNs/T4vKUlP5eXI/AAAAAAAAIVo/S6oH3t9ESlc/s640/DSCF3243.JPG

adsr 2012.06.28. 11:35:31

@Dzsini: Na, akkor nem vagyunk előrébb :-D
16–23 bombs: [unassigned, reserved] (az enyém 20-at produkál :-D. Valahol mintha pont a membővítés hibáját írták volna, de nem biztos.)

Dzsini 2012.06.28. 11:43:49

@öregvas: Ez igen, szép találat a Jaguárra :)
Amúgy nem lehet, hogy ott több bomba van, csak a képernyőn ennyi fér el és oldalra kiscsúszik? Fel kellene kapcsolni a felbontást, akkor elfér több is, arra nem emlékszem, hogy több sorba helyezte volna el a bombákat, és a lista alapján több száz is lehet belőlük :)
(hejj, a Desert Dream - nem volt olyan Amigás összejövetel, hogy az, a State of the Art, és még néhány klasszikus ne üvöltötte volna tele a nagytermet...)

adsr 2012.06.28. 11:49:59

@Dzsini: Nem tudom, mivel modulátoros a gép, csak tv-n próbáltam, nem volt kedvem előszedni a 260ST monitorát. Egyébként meg hogy kapcsoljam fel a felbontást, ha csak idáig jut a gép? :-D

Dzsini 2012.06.28. 12:36:45

@öregvas: Ja, hogy ez indításkor rögtön... akkor semmiképp ne kapcsold feljebb, nagyon nehéz lenne :)
(azt hittem legalább egy üres TOS betöltődik)

rosettif · http://istennyila.hu/ 2012.06.28. 14:28:14

@az övezet gázai: @VT 135: @Dzsini: Nem pusztán a beépített MIDI léte miatt kedvelték, hanem mivel atompontos, betonbiztos időzítést biztosított... szemben pl. a pécékkel. (Van, aki még ma is használ hasonlót.)

Bambula 2012.06.28. 15:18:14

@öregvas: Hoppá, a szemecskék, ügyes észrevétel :)
A Desert Dream az egyik óriási kedvencem, a kitünő zene ahogy halálpontosan össze volt komponálva a látvánnyal... szép munka.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.06.28. 18:17:01

Anno a 80-as evek vegen kinn voltam az NDK-ban es az ottani NDK-s gyereknek volt egy Atari-ja.
Arra emlekszem, hogy a programokat kazettarol toltotte be a gep es a Star Raider II-vel jatszottunk.

en.wikipedia.org/wiki/Star_Raiders_II

Erre azert emlekszem ilyen pontosan, mert Speccyn is sokat jatszottam a jatekkal.

www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0004828

VT 135 2012.06.28. 22:34:02

@Dzsini:
Csak nem véletlenül a Balatonnál volt a tábor és a Budatétényi Amiga Klub (Ernie) szervezte?? Mert azon én is ott voltam a magam kis 1040 STE-jével! :)
Először játszhattam - egy Amiga 1200-esen - az általam már régóta epekedve várt Ishar 2-vel, amely Amigára már régóta megjelent, de sajnos a magyarországi ataris körökbe valahogy sehogy sem akart bejönni (Nem is sikerült sohasem beszerezni. A 3-at megvettem Németországban jó DM-ért, de a 2-vel csak később, Amiga emulátorral, majd pár évvel ezelőtt egy valódi 1200-essel sikerült megküzdeni. Pedig az Ishar 2 volt a trilógia legjobb darabja.)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2012.06.29. 09:51:16

"If you grew up playing Atari games, then don't miss out on the chance to download Atari's classic games for iOS for free.

Atari is giving away 100 classic games, which are usually available for $9.99 via in-app purchase for free to celebrate their 40th anniversary this week.

The 100 free classic Atari 2600 and arcade games including popular ones such as:

Asteroids
Centipede
Warlords
Tempest

All you need to do is download Atari's Greatest Hits iOS app. When you launch the app, you will see the ad for the Centipede Origins game, just tap on the x button at the top right corner to close the ad.

You can then browse through the list of games and tap on the games you want to play to download them for free.

Note there is a catch: the games are free as long as you do not remove or reinstall the iOS game from your iPhone or iPad.

So don't waste any time and relive the golden age of gaming from the 70s and 80s by downloading the iOS app using this direct App Store link.

itunes.apple.com/app/ataris-greatest-hits/id422966028?mt=8 "

Dzsini 2012.06.29. 15:49:35

@VT 135: De bizony, Ernie-vel egyike voltam az Amiga (-Atari-C64-PC) klub alapítóinak :)

...abban a tárborban játszottam magam betegre az Impossible Mission 2025-el, és sütötte meg valaki az Amigájában a turbókártyát. Hát igen, még nem volt elterjedt gondolat az alkatrészek aktív hűtése.

VT 135 2012.07.01. 19:20:03

@Dzsini:
Esetleg lehetne egy nosztalgia-összeröffenést a régi tagokkal (aki ráér és kedve van). Bár ezt már inkább privátban beszéljük meg, ne offoljuk szét a témát. :)

Super aGyuri 2016.01.10. 17:46:29

Én pedig az első magyar Atari ST lemezújság, a Bomba egyik szerkesztője voltam. Jó volt olvasni a cikket. Személy szerint azért lettem ataris, mert Spectrumom volt és nem C64-em, így szentségtörés lett volna Amigára váltani. :)
süti beállítások módosítása