HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Larry visszatér, régi dicsőségében

2012.04.04. 07:00 Stöki

Az év egyik legszívderítőbb sztorija, hogy Tim Schafer a Kickstarteren sikeresen összeszedte az új kalandjátékához szükséges büdzsét (illetve annak sokszorosát, viccelődött is a sok pénzzel). Azért csak az egyik szívderítő sztori, mert Schafernek több követője is akadt, például most már biztosan lesz Wasteland 2, mert a Brian Fargo támogatásával indult gyűjtőakció 900 ezer dollárt célzott meg, és már majdnem kétmilliónál tart a gyűjtés, pedig még szűk két hétig lehet adakozni.

A napokban indult újabb játékos Kickstarter-projekt pedig úgy kezdődik, hogy egy barátságos öregúr a kamerába néz, és megszólal: „Ó, heló! A legendás kalandjáték-fejlesztő vagyok, Tim Scha... Al Lowe. Tudjátok, a fehér pasik mind ugyanúgy néznek ki...” Igen, az az Al Lowe, aki a Larry-játékokat készítette. És igen, a projekt egy újabb Larry-játék.

Illetve nem egy újabb, hanem a legelső, 25 éve megjelent sorozatindító darab, a Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards remake-je. Ugyan pont ez a rész több verzióban is megjelent már, de a fejlesztők – a Replay Games nevű, Sierra-veteránok által alapított csapat – nyilván nem akartak rögtön nagyot kockáztatni egy ismeretlen programmal (amiben bizonyára annak is van némi szerepe, hogy a legutóbbi, nem a Larry-kánon részének tekintett Larry-játékok eléggé megtépázták a brandet). Persze a régi-új Larry a mai kornak megfelelő grafikával és interfésszel jelenik majd meg, Steamen és mobiltelefonos verziókban is elérhető lesz. Szinkronhangok is kerülnek a játékba, és a nyugdíjas éveiben is tettrekész Al Lowe természetesen pár új poént is beletesz majd. És ha összejön a játék, a folytatásokat is elkezdik apránként feltámasztani, sőt, lehet, hogy a Larry 4: The Case of the Missing Floppies is elkészül (bár Lowe valószínűleg csak viccel ezzel).

Márpedig úgy tűnik, a játék összejön. A cél félmillió dollár egy hónap alatt, de két nap alatt már összegyűlt ennek a negyede, és csak amíg ezt a cikket írtam, hétezer dollárral nőtt az összeg (most 145 ezernél tart a summa). Lehet, hogy a Kickstarteren összegründolt játék egy új trend, amiben a régi nagy fejlesztők megtalálják számításukat? Egyre inkább úgy tűnik.

(És ugye, észrevettétek, hogy új nyereményjátékot indítottunk?)

27 komment

Címkék: retro kalandjáték larry kickstarter al lowe

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr614362334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Savior 2012.04.04. 09:16:41

Most már leállhatnának ezzel, mert a végén el kell adnom a gépem, hogy minden öreg rókának tudjak adakozni; de akkor meg hogy játszom velük, amikor elkészülnek?!

MrStrato 2012.04.04. 09:33:49

A legjobb a 100 dolláros ajándék. :)

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2012.04.04. 10:05:50

Kérem, ezek vicces alakok, vicces játékokkal. Kosárba tesz.

moli 2012.04.04. 10:33:37

"""Lehet, hogy a Kickstarteren összegründolt játék egy új trend, amiben a régi nagy fejlesztők megtalálják számításukat? Egyre inkább úgy tűnik."""

ugy tudom, meg egyetlen jatek sem keszult el. inkabb vonjunk kovetkeztetest.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2012.04.04. 10:35:18

@moli: Ezért a kérdőjel a mondatom végén.

Cifu78 2012.04.04. 10:52:17

@moli: Lehet, hogy játék nem, de például web-sorozat pilot már igen.

www.l5-series.com/

Cifu78 2012.04.04. 10:54:25

Al Lowe viszont továbbra is hatalmas. :)
Azért nagyon jó látni, hogy olyan zsenik, mint Tim Schafer vagy Al Lowe visszatérnek és alkotnak a játék bizniszben az ilyen lehetőségeknek köszöhetően. :)

Fausto(tm) 2012.04.04. 10:57:55

Lehet, hogy a korábbi post-oknál már felmerül: az elkészült játékokért vajon pénzt kérnek vagy ingyenesek lesznek?

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2012.04.04. 10:58:59

@Fausto(tm): Pénzt kérnek, de aki most támogat, az ingyen kapja, ha elkészül.

Fausto(tm) 2012.04.04. 11:01:00

@Stöki: Értem, ez így korrekt :) Köszi!

moli 2012.04.04. 11:15:16

@Cifu78: persze, meg mesekonyvet meg fogkefet biztos, de nagynevu jatekot meg nem.

Serathis 2012.04.04. 13:11:59

Ki fog durranni ez a Kickstarteres lufi. Amíg Tim Schafer meg a többiek csinálják addig ok (WARREN SPECTOR AZ ISTEN SZERELMÉRE SYSTEM SHOCK 3-MAT!!!), de egy rakat első játékos fejlesztő is ezzel próbálkozik, és ott biztos lesz egy két hasra esés és kiábrándulás.

Sance · http://freakcinema.blog.hu/ 2012.04.04. 13:17:01

@moli: Azért ehhez hozzátehetnéd azt is, hogy még nem is voltak ilyen színvonalas project-ek Kickstarteren. Mivel a Double Fine, az InXile és a Replay is profi fejlesztőkből álló csapatok, így tuladjonképpen biztosak lehetünk abban, hogy tőlük végterméket is kapunk.

Mellesleg érdemes odafigyelni a Wasteland 2-re is, már majdnem megvan a 2.1 millió, amennyinél Fargo elmondása szerint beveszik az Obsidian-t is a fejlesztésbe Chris Avellone-ostul, az meg úgy már dream team komolyan.

Szálka 2012.04.04. 14:03:14

Így akarok megöregedni. Kevesen zúznak úgy egy virágos inget mint Lowe bácsi.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.04.04. 16:07:07

Hej, mit nem fizetnék egy repszimért mai színvonalon Falcon 4.0 dinamikus hadjáratával. Nagyon sokan adakozánnak rá. A kérdés, hogy ki fejlesztené...?

anarchoid · http://www.stormriders.hu 2012.04.05. 11:33:40

@molnibalage: mintha nemlennenek ultrabrutal repszimek jelenleg mi ? :) A digital Combat Simulator -osok csinalhatnak ..az A-10 szimjuk olyan hogy magadalafosol...

Dukefazon 2012.04.06. 10:34:35

Ez nekem kicsit visszatetsző. Hogy új tehetségek keresnek támogatást, az még oké, de hogy befutott, lecsengett arcok térnek vissza adományokért, az nekem annyira nembegyere. Ki lesz a következő, George Lucas a SW 4 3D remake-hez fog kunyerálni pénzt!? Don't get me wrong, én is nagyon szívesen játszanék régi stílusú új Larry játékkal!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.04.06. 13:13:25

@anarchoid: Nem nincs. A DCS egy techdemo, mert nincs dinamikus hadjárata. Azon felül egy ennyire egyfeladato géppel mit kezdjen az, ami a légiharcot és nem a csapásmérést szeretni...?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.04.06. 18:19:20

@anarchoid: Mi köze a dinamikus hadjáratnak a dogfightoláshoz? Speciel ezt a korszakot nem is szeretem. Nekem az igazi dogfight a '70-es és '80-as évek jet gépeivel történik.

A jelek szerint nem értitek a problémát.

Csinálthatsz bármilyen repszimet, legalább fél dinamikus hadjárat nélkül lószart sem ér - a userek döntő többsége szerint - mert a véletlenszerű és meglepetéssel járó taktikai helyzeteket a saját kis kezezeddel összerakott pre determinált missziók soha nem adják vissza. Nincs meglepetés.

Az ED meg egy balfasz, hogy a P-51-re pazarolja erőforrásait. Mi haszna van? Semmi. Ha valaki P-51-et akar, akkor akármelyik más repszimben repkedhet vele. Majd pont egy jet gépekre írt motorral lesz jól lemodellezve. Jó vicc...

Mondjuk hazudoztak már annyit összevissza, hogy már versenyre kelhetnek a magyar politikai szereplőkkel.

Először az ígérték, hogy a BS kompatibilis lesz az FC-vel. Nem lett. Aztán azt, hogy a DCS legalább a BS-sel és az utódokkal. Lófaszt lett.

Aztán azt is kamuzták, hogy 9 havonta jön egy új géptípus. Jah, persze. Azóta sem jött. Aztán lett FC2.0 és lesz már valami FC3 meg a DCS-hez valami mini taktikai szumulátor, ami fél taktikai / stratégiai játékot is tud csinálni.

Alapvetően az ED miért hülye?

1. Idióta célokat fogalmaznak meg.
2. Azokat is képtelenek tartani.

Dinamikus hadjárat és multirole jet vadász kellene, az mégjobb lenne, ha nem a XXI. százdi AMRAAM korszakot lőnék be, hanem a '80-as éveket, mert onnan is van már titkosítás alól feloldott anyag és sokkal élvezetesebb, mint AMRAAM-mal hentelni nem létező orosz vadászokat vagy a teljesebn alsóbbrendű félaktív radaros BVR képességgel bíró gépeket.

Ebből az első igény a hangsúlyos. Nem véletlen él még mindig a Falcon 4.0 a FreeFalcno és BMS4 által, mert a grafikai és egyes modellezés terén meglevő alsóbbrendűség ellenére a dinamikus hadjárat mindent visz. Ha lenne dinamikus hadjárat benen, hülyére keresnék magukat...

Az BMS4 meg moddolható, az FF keevésbé. Az ED baromásgait meg senki nem tudja kijavítani, csak ők. Komoly fejlesztést nem lehet csinálni, pedig anno azt is kamuzták, hogy lesz free editor, meg nyílt adatbázis. Ennek négy éve. Számomra az ED soha nem fog kiadni semmit, ami kellene. Nagy szépen lemodellezték az A-10C-t, grafikaialg updatelték, de szégyen, hogy 9 (!) évvel a locni után még mindig a usernak kelle átkonvertálni a rádiózás hangjait, hogy ne riccenjen be tőleg egy erőmű is, mert balfasz formátumot használnak. Agyrém..

Így már világos? Nekem nem kell a DCS grafikai szintje a járművek terén, mert az túl sok. A tájra kellene több figyelem meg a dinamikus hadjáratra. Ez alkotka a környezete. Ez határozza meg a harcteret. A másik fontos lépés lenne az, hogy az időjárásnak legyen hatása az MI eyeball modellre és az IR szenzorokra. Döbbenetes, de minden mai repszimben - tudtomal - az időjárás csak grafikai dísz. A szél hatását érzed és a víz hatását a betonon. Ennyi.

bahahaha 2012.04.06. 21:27:56

A sikeres kickstarteres projektkezdések listájából én azért hiányolom Andrew Plotkint: mondjuk ő nem annyira mainstream, interactive fictionben (aka szöveges kalandjáték) utazik és csak 8000 dollárt akart összeszedni (a végén a négyszerese jött össze) de a maga módján ő is határozottan ismert és tényleg sikeres volt a fundraising.

BobaFett 2012.04.07. 11:52:02

nekem csak zölden látszik a video, másnál jó ?

Wertzui 2012.05.31. 20:47:27

Hogyan maradtam le erről? Az is igaz, amit Dukefazon mond, de már ez a videó is nagyon jó volt

Larrynek, meg a narrátornak 100% ugyanaz a hangja, mint a Larry 7-ben. Al Lowe beszervezte a régi szinkronszínészeket is, vagy mindkettőnek valójában ő adja a hangot?

És nem fog leborulni az a TV arról az Apple II-esről
D8?

Wertzui 2012.05.31. 20:54:13

Most látom, Jan Rabson az a szinkronszínész.
süti beállítások módosítása