HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Virítsd a lóvét!

2012.01.17. 14:50 hancu

A lengyel CD Projekt kiadó tavaly decemberben kavart kisebb botrányt azzal, hogy egyesével kereste meg a Witcher 2 torrentes letöltésén kapott júzereket Németországban azzal, hogy legyenek szívesek átnyújtani 911,8 eurót a cégnek a warezolás fájdalmát enyhítendő, vagy különben...

Hogy a vagykülönben után egészen pontosan milyen jogi fenyegetés állt, és különben is honnan szerezték meg a kalózokat személyesen azonosító adatokat (addig oké, hogy az ip-címeiket könnyű megszerezni a torrent trackerből, de ezeket csak a netszolgáltató tudja előfizetői adatokra váltani, azt meg nemigen lehet csak úgy kiadni egy cégnek), nem tudni, mindenesetre a lengyelek hamar felhagytak ezzel a gyakorlattal.

A Torrentfreak viszont kiderítette, hogy Németországban azóta össznépi szokás lett a játékkiadók körében a torrentező júzerek fenyegetéséből, 300 és 1000 euró közötti összeget kérnek általában, hogy eltekintsenek az ügy jogi útra terelésétől. A lista igen terjedelmes: Atari, Eidos, SquareEnix, Codemasters, Ubisoft, meg egy rakás, nálunk kevésbé ismert német cég a Koch Mediától a DTP Entertainmenten át a Kalypso Mediáig.

Namost addig oké, hogy a warezolás szerzői jogokat, és azzal konkrét törvényeket sértő dolog, na de ezzel együtt ez így nem konkrét zsarolás? Te mit tennél, ha kapnál egy ilyen felszólítást?

157 komment

Címkék: németország warez

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr133570865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bucbuc 2012.01.17. 21:01:39

Ilyen van kókusz szigetiben is, szóval sok szerencsét a német hatóságoknak (is).
Nyugodtan lehet tölteni a sok szart, ezer módon véreztetik ki az országot, egy pici mód amivel kicsit vissza lehet venni belőle..

bucbuc 2012.01.17. 21:04:06

@csak_csendben2: Egyébként pont ezzel én is így voltam. Akkora egy fos az a játék, ami egyáltalán nem derült ki a videókból.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2012.01.17. 21:10:05

@manager2008:

"Ha végig megyek az utcán találok egy tucat wifi kapcsolatot, és azt töltök le az IP-je mögött amit akarok."

Német ismerősöm két évig járt bíróságra, közben ezreket költve ügyvédre, míg elhitték neki, hogy nem egy nemzetközi pedofilbanda feje, hanem egyszerűen csak nyitva hagyta a routert, s így tudtak az ő wifijén keresztül az igazi pedofilkép-kereskedők töltögetni. Azóta nem mer routert használni, még levédve sem, mert hátha valaki feltöri.

tükörfúró 2012.01.17. 21:21:36

namostdurrant el az agyam a sok flegma baromtol!

www.sg.hu/listazas.php3?id=949523810&index=14&cat=1

olvassátok el!!

www.jogiforum.hu/forum/21/2501

ezt is!

semmiféle per, meg majd elmehet annyába, bibbibí honnantudod az IP-t, bubub

megjelenik két egyenruhás a lakásajtóban, praktikusan estefelé, kukásámellényben, névszerint gipsz jakabot keres és azonnal papirt orrod alá, és mindent visz, még az asztali DVD írót is bezsákolja.., mindent áttúr, szekrényt kiborogat, tányérokat leborogat, keres-kutat

jó eset, ha csak a szomszédok előtt égsz, és lesz otthon kosz meg kupi..

mert valami normálisabb a helyi szügyész mondjuk, vagy kisebb a feljelentő "hátszele"

.....rosszabb eset ha ezek után, -kb mint a moziban- falhoz, kezet hátad közepére, lábadat bakanncsal szétrugdos, tapitapi, kezek hátrahuz, bilincs katkatkat, egész ház előtt lekisér, villogva várakozó csíkos meseutóba becsüccs

fűtetlen fogda, széthányt-fosott-hugyozott fa "priccs", jobb esetben melletted csücsülnek kurvák, részegek, drogosok, zsebesek, stb, rosszabb esetben még ennél is lehet meredekebb

ésakkor még csak egy rosz élmény, jóeséllyel nem csuszik el pár napot -hetet- az előzetes tárgyalásod, nem ülsz addig az őrizetben, nem nézi el a bíró az ügyszáámot egy pedofil gyerekgyilkossal és utal automatikusan 3mp alatt előzetesbe mielőtt megszólalnál, 1-2 évre, stb

ne kelljen átélnetek!!

a sok nagyméjer "nemisazén IP-m" főokosnak SE!

mert akár 1év (!) simán eltelik, --és te közben szószerint a sitten vagy--, mire bárki "hozzád szól", egy efféle büntetőügyben

pláne ha nincs 2-3 kilód AZONAL KP ügyvédre, ismeretségeid, kapcsolataid, ilyenekkel bíró -még élő- felmenőid, végtelenül lojális csak "neked hívő" családod és baráti köröd, stb

és ez nem vicc, nem kamu, nem rémisztés, nem a kínai diktatúra vagy az iráni rezsim, hanem a 2012es EU magyarország nevű balkáni trágyadomb

köszönet, aki végigolvasta, végiggondolta, benézett a linkelt fórumokra is, innentől:

1. óvatos, mittölt, hogytölt, hovaír, holtartja, kinekmondja, mitpofázik, stb

2. NEM terjeszt alaptalan hülyeséget...!

3. ami miatt majd MÁSOK kerülnek xarba, mert készpénznek veszik

BP80 2012.01.17. 21:34:42

@Heinz-Günther: Mikori infok ezek?

Két hete kb dumáltam erről egyik kollégámmal, és ő mondta, hogy most újabban van valami nyilatkozat/akármi, miszerint az ip cím nem alkalmas a pontos cím bemérésére. Tehát a fenyegetések nem megalapozottak, csak sokan beszarnak és fizetnek. Ez igaz lehet?

Amúgy én biztosra megyek, és nem töltök le itt kint.

manager2008 2012.01.17. 21:37:52

@max val, a bircaman: Ez van. De a hivatal eljárása kérdéses, mert ha az ajtómat nyitva hagyom és bejön egy rossz ember majd a vonalas telefonomon sérteget valakit vagy bármi jogtalant csinál,a tettéért miért vagyok felelős, hiszen csak az ajtót hagytam nyitva, ami a saját károm.
Természetesen lenne technikai megoldás, de nem alkalmaznak ilyen szintű védelmet.
Mi köze a polgárnak ahhoz hogy külső szakértők átmennek a routeren min a kés.
Lehet elszomorodni, mert MINDEN routeren át tud menni az, aki rendelkezik a megfelelő információkkal. Ha levédi a polgár ha nem.
Szép is lenne ha nem lenne erre lehetőség, remélem nem gondolja valaki hogy egy 10000 Ft alatti értékű hardver megvalósít valami magas szintű védelmet, Pistike lakótelepi kuckója nem a Pentagon. Az eljárás érthetetlen.

fifibá55 2012.01.17. 22:02:01

Heinz-Günther jól foglalta össze a helyzetet. Németországban az un. "Abmahnung" - magyarul talán figyelmeztetés - szolgál arra, hogy pl. egy jogtulajdonos saját mag vagy jogi képviselője útján felhívja a jogsértő figyelmét a jogellenes cselekményre, és hogy annak abbahagyásáról szóló nyilatkozatot (Unterlassungserklaerung) kérjen.
Egy zeneszám illegális letöltése - nálunk még nem az, de Németo-ban igen - kb. 5000 EUR kárt jelent a jogtulajdonosnak, ha szerény az illető, sokan ennek tízszeresét is állítják. Ebben az esetben törvényi szabályozás alapján kb. 480 EUR költséget kell a figyelmeztetettnek megfizetnie az ügyvéd részére, mert ez a törvény. Olyan nincs, hogy nem fizeti meg, mert behajtják, ha kell, éveken keresztül.
Az ügyvédeknek ez nem túl rossz pénz (nem is túl jó), de sok kicsi sokra megy,
Ha nem csak letölti, hanem meg is osztja - nyilvánosságnak felkínálás - az sokkal rosszabb és költségesebb.
És az IP cím alapján eljárhatnak és eljárnak, a gép vagy router tulajdonosa felelős, hogy ne tudjanak jogosulatlanul hozzáférni a készülékéhez. Ez laikusok esetében pl. megfelelő erősségű és rendszeresen cserélt jelszó használatát jelenti. Ha ez bizonyítható - a router naplófájlját ki kell nyomtatni és meg kell őrizni - akkor a tulaj mentesül. Ha nem tudja bizonyítani, akkor kisebb mértékben, de pénztárhoz kérik.

BP80 2012.01.17. 22:11:02

@fifibá55: Értem, tehát az ip-cím ezek szerint elegendő.

A kérdésem akkor az, hogy az illegális letöltés/megosztás mint jelenség hogyan létezhet még Németországban? Ilyen tények ismeretében hogyan élhet túl valaki ebben a miliőben?

Mondjuk nagyon nem értem őket. 10-30 euroért megy a legtöbb játék, 1 euro egy zeneszám, a normális fizuk melett max virtusból csinálhatja ezt valaki... vagy nemtudom.

moli 2012.01.17. 22:22:24

@tükörfúró: legyszi linkelj rendesen, mert ez most erdekelne.

fifibá55 2012.01.17. 22:27:17

@BP80: Úgy elegendő, hogy a hatóságnak -törvényben szabályozott módon - joga van a szolgáltatótól megszereznie az adatokat (volt is ricsaj, amikor fel akarták emelni az adatmegőrzési időtartamot, de aztán nem lépett életbe).

Az illegális letöltések üldözése sokba kerül, megtérülése bizonytalan és lassú, nyomozni kell, igen sokszor bírósági eljárássá alakul az Abmahnung. Egyszerűbb a szolgáltatókat kötelezni, hogy távolítsák el a jogosulatlanul felkerült tartalmat, mert ha a szolgáltató ezt nem teszi meg, akkor ő perelhető, adatai ismertek, az ügy tuti nyerő, a pénz behajtható. Szóval könnyebb és biztosabb.

Exploiter 2012.01.17. 22:34:04

@fifibá55:

Hát, ezek szerint Németország is elég szar hely.
Nem is tudom, hol érdemes manapság lakni a világon. Lehet, h sehol.

Két tojásos hottentotta 2012.01.17. 22:41:47

@utax: azt azért ne felejtsük el, hogy a lopott autónál az egyik oldalon az adott dolog hiányzik, a másik oldalon pedig a kelleténél egyel több van. a szoftvernél az áru eme darabszám-transzformálódása nem okoz efféle mennyiségi zavart...

Exploiter 2012.01.17. 22:43:56

@tükörfúró:

Jól van, nyugi.
Ennek azért jelenleg kicsi az esélye egy átlag emberke esetében.
Amúgy sem eszik olyan forrón.

Csokonai Vitéz Műhely 2012.01.17. 22:51:26

@narghil: Szerintem is kéne egy próbapert csinálni.
Amit az AJ művel több, mint pofátlanság.
Itt vannak a jogdíjtételek HDD-kre és penndrive-okra, ha valakit érdekel. Basszus 10%!!

itcafe.hu/hir/artisjus_jogdij_winchester_ssd.html

AIvarez 2012.01.17. 23:10:05

@Csokonai Vitéz Műhely: Egybéként kíváncsi vagyok, ez a pénz hogy kerül vissza a művészekhez :D Mert szerintem sehogy.

KenSentMe 2012.01.17. 23:12:25

Jó, hát azoknál az arcoknál szerintem sincs szörnyűbb, akik mindent torrenteznek, és meg is magyarázzák, hogy micsoda szabadságharcosok.

Tény, hogy gáz programot másolni, játékot meg még gázabb. (Hiszen ott még az sincs, hogy kell a munka miatt, tanuláshoz, fejlődsz tőle, épülsz, szépülsz.. egyszerűen arról van szó, hogy élvezni akarsz egy szolgáltatást, amit baszol kifizetni.) Az ilyen játékkirály Pistikéket buzdítani kell, hogy ha nincs pénzük játékra, akkor esetleg menjenek el dolgozni, meg esetleg becsüljék meg a munkát.

A kiadó gyakorlata azért érdekes, hogy pont ezeken az elveszett arcokon akarja behajtani a pénzt:) .. bár ennek talán valami oktató-nevelő hatása.. kegyetlen lépés, de nem teljesen hülyeség. A zenészekkel ellentétben a játékkiadóknak fokozottabban van értelme bevasalni a pénzüket, mert

1.) egy programozóból vagy grafikusból sem lesz rocksztár (na jó, azért nagyon kevésből)
2.) és nem fognak teltházas koncerteket adni a játékosoknak
3.) azért kicsit több ember munkája fekszik egy játékban, mint a zenében
4.) olyan nincs, hogy egy játékot örökké játsszanak valamelyik rádióadón, néhány év és a kutya sem fog rá emlékezni

Johnfive 2012.01.17. 23:14:05

tehát mindaddig bűnösnek tekintenek, amíg az ártatlanságodat nem bizonyítod? Érdekes...

A rendőrség rádtöri az ajtót, az a feljelentés után következik nem?

Johnfive 2012.01.17. 23:20:34

Amúgy abban egyetértek 'tükörfúró'-val, hogyha eljut az ügy arra a pontra, hogy a rendörség dörömböl, akkor kvázi baxhatod.
A kérdés, az, hogy mi ez a pont?
Továbbá, a kérdés az is, hogy a 'zsaroló fél' tulajdonában lévő info bíróság előtt alkalmas lenne-e a vád bizonyítására, vagy csak 'limp'-elnek?
(Az, hogy a torrent-track-ertől megszerzik az ip-címet az vajon jog szerint implikálja, hogy a megvádolt egyén megvalósította az illegális szoftver birtoklását.)

Mondjuk, ezek irrelevánsak, ha elég a kiadó részéről a feljelentés megtétele, és az már automatikusan a karhatalom bevetését jelent(het)i...

tükörfúró 2012.01.17. 23:23:03

@Exploiter: ez pedig pontosan az átlagemberrel szokik történni, aki előtte azt olvasta a fórumon, ugyse lehet bebizonyitani, meg majd micsoda frappáns dumája lesz a polgári perben, és mekkora riposztokat fog levágni a gonosz szoftvercégeknek
aztán évekig azon rinyál, folyik ellene egy büntetőeljárás és még kideriteni sem tudja az isten barma, nemhogy azt ki jelentette fel, dehogy, az sose derül ki

egyszerűen azt se fogja tudni, mi is a pontos vád, miből indult ki mindez, mi fájt nekik ennyire, mitől szálltak rá a seggére neki alig hozzáértő 7köznapi kisembernek, aki túrót nem töltött szinte, csak néha bekapcsolva hagyta a ződmikrót párnapig, hogy a trekkereken jobb legyen a zarány..ugye

Johnfive 2012.01.17. 23:23:32

@Két tojásos hottentotta: jó, de a törvény nem erről szól

Exploiter 2012.01.17. 23:24:01

@VRbagoly:
Ugyanmár.
Nagyobb business lesz, mint a filmipar. Majd pont elhiszem, hogy nincs benne elég pénz.
Morális szempontból ez soha a büdös életben nem lesz a tömegek számára elítélendő. Kriminalizálni lehet a jelenséget, persze. Ez legalább arra jó, hogy még inkább szembefordítsa a társadalmat azzal a jogrenddel, amit elvileg pont értük hoztak létre.
Nem hiszem el, hogy a világon él ember, akinek az otthoni gépén nincs illegális adat, vagy szoftver.
A rendőr lehet, h kimegy hivatalból arcolni, otthon meg kiveri a torrentpornóra, a fia meg nyomja a COD18-at. Ha a bírónak van gyereke, az is tölt le mindent, amit lehet.
Innentől a moralizálgatást pont le lehet fosni: ez csak a pénzről szól, illetve, hogy mennyit lehet még bekaszálni az el nem adott példányokból, meg mennyire lehet csűrni még a jogszabályi kereteket.
De azért mindenki mondhatja a frankót bátran, lehet prédikálni a szent életről, csak a kutyát nem érdekli.
Period.

Exploiter 2012.01.17. 23:26:26

@tükörfúró:

Nem mondom, hogy nem lehet visszaélni a jogszabályokkal. Persze, vissza lehet, mert az is egy kalap szar. A jövő a fiataloké, tessék helyretenni a sok vén balfaszt, civil nyomással, kalózpártokkal, demonstrációkkal, anyámkínjával.
A neten még mindig ők a gyengébbek, az pedig minden évben egyre fontosabb platform lesz...

xstranger 2012.01.17. 23:42:41

@fifibá55: Ezek a routeres ugyek teljesen nevetsegesek. Nyilvan a kiadok altal lobbizott torvenyek es birosagok elfogadjak, de ezek alapjan barkit akinek a routerevel elkovetnek valamit el lehet meszelni.

Mondjuk kicsit kell szerintem mar csak huzni es lehet megint teljesen anonim modon letolteni. Ez egy haboru es a jogtulajdonosok by definition vesztesek benne.

tükörfúró 2012.01.17. 23:43:02

@Csokonai Vitéz Műhely: Én ezt máshogy nézem, egyszerűen ez nem más mint : zeneadó, mégpedig átalány

ami alol ugyanugy kibujik a nép, mint a többi alol, nem muszáj a hdd-t a fukarbót polcárol levenni, matrinyával

cserébe soha, semmiért nem szállhatnak rám, ami a matrinyás hordozón van, nekem ez egyre jobban megéri, ahogy nagyobb és nagyobb kapacitásu cuccokkal lehet tömegesen "legalizálni"..

egy CD még gáz, nem elég hogy drága, hogy egyesével irkálhatom, pörög rajt a matrica, mechanikát szétrázza, minden baja van, kinlódásos szánalom volt az a korszak

de egy nagy HDD az királyság, rajta 10ezer szám, a matrica meg okosba egy ezres nincs, +10ezer db zene, 1000ft-ért, korlátlan példányban, büntetlenül..óje

fifibá55 2012.01.17. 23:57:05

@xstranger: Ha téged érintene, a te mosolyod se lenne őszinte. Nem Magyarországról beszélek, mert itt a jogérvényesítés impotens módon zajlik, mint annyi minden más. Már az osztrákoknál is nyűgös védekezni, kibújni nemigen tudsz, csak enyhíteni a következményt.

"by definition vesztesek" Azért ne fogadj rá. A net lassan, de biztosan az anonimitás megszüntetése felé mozdul, mert a hatalmi érdekek is ezt erősítik, politikai és gazdasági szempontokból egyaránt. És névvel, rögtön beazonosíthatóan azért megfontoltabbak vagyunk..

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2012.01.17. 23:58:20

@Két tojásos hottentotta:

"azt azért ne felejtsük el, hogy a lopott autónál az egyik oldalon az adott dolog hiányzik, a másik oldalon pedig a kelleténél egyel több van. a szoftvernél az áru eme darabszám-transzformálódása nem okoz efféle mennyiségi zavart..."

Darabszámilag nem, árbevételileg igen. Ugyanúgy az egyik oldalon x euró hiány van.

Vagy akkor most a krumplitolvajt is felmentenéd azzal, hogy de a termőföld megmaradt, teremhet még krumplit, meg amúgyis csak eladta volna a paraszt, nem enni termelte magának?

Csokonai Vitéz Műhely 2012.01.18. 00:05:25

@AIvarez: Ha jól tudom,(egy bennfentestől hallottam) az AJ 15mrd-t szedett be tavaly. A jogdíjakat un. premizálási pontszámítás alapján fizetik ki a művészeknek. Ez a számítás tízen-huszonéves és a régi nagy neveket preferálja. (Presser, Bródy, Demjén) Ők elég nagy lóvét kapnak. Marha nagyot.. Navracsics állítólag meg akarja változtatni a rendszert. Akár változik, akár nem mindig haveri alapon lesz megállapítva a díj mértéke.

fifibá55 2012.01.18. 00:05:31

@tükörfúró: "korlátlan példányban, büntetlenül"
amíg csak személyes szükségleteid kielégítésére használod, addig igen. De ha megosztod, vagy az üzletedben/taxidban szól és elkapnak, akkor ráfaragtál :(

Exploiter 2012.01.18. 00:08:18

@fifibá55:

Ez ellen kell minden áron küzdeni.
Az elkövetkezendő évtizedek döntő kérdése, hogy meg lehet-e őrizni a mostani formájában. Ha nem, akkor majd jönnek az illegális hálózatok, mint a sci-fikben, de az biztos, hogy egy cenzúrázott, kontrollált, nem anonym internet a legnagyobb átka lenne a XXI. századnak.

...vagy összedől addigra a világgazdaság és ez lesz a legkisebb gondunk. Hahh.

Exploiter 2012.01.18. 00:10:25

@cserepj:
Az ellopott krumplit nem lehet eladni másnak, ezt meg igen. Ha nem tetszik a dolog, a fejlesztő mehet krumplit kapálni. Vagy annyira mégse rossz üzlet a krumplitermesztéshez képest, igaz-e.

Just for the record: én is fejlesztésből élek, mint gondolom, itt sokan mások is...

xstranger 2012.01.18. 00:12:01

@fifibá55: nem azt mondom hogy nem torvenyes hanem hogy nem igazsagos (fuggetlenul a letoltes jogossagatol) az IPcimet MAC addresst, routerlogot meg egyebet mint biztonyitekot felhasznalni.

Szvsz fizetni kell es folytatni a letoltest, pusztan kozgazdasagi okok miatt. Amugy ez a letoltogetes hamarosan a multe lesz, nezzetek meg mennyibe kerulnek filmletolto elofizetesek kulfoldon elobb utobb korbeer a vilagba. Ahogy Cserep mondta fenn a Steam segitsegevel is esni fognak az arak. Egyszeruen a mediafogyasztasban a tulsok eszkimo tul keves foka miatt az araknak kotelezo esnie.

Nyugodtan fogadnek is ra. Az egesz strukturaja az internetnek ellenuk van kihegyezve. A lebukas eselye mindig is a annyira alacsony hogy nincs az a buntetes aminel megerne meggondolni. Aki meg anonym akat maradni az megteheti ezzel soha nem tudsz mit kezdeni, ami pedig lehetseges egy gepen lehetseges akarmennyin is, egyklikkes programmal. Lathato hogy ugyanaz a tortenet ismetlodik meg ujra es ujra az elmult 15-20 evben.

Két tojásos hottentotta 2012.01.18. 00:15:28

@cserepj: "Darabszámilag nem, árbevételileg igen. Ugyanúgy az egyik oldalon x euró hiány van."
- ennek megítélése (az autólopásnál jelentkező hiánnyal ellentétben) erősen relatív ugyebár...

Két tojásos hottentotta 2012.01.18. 00:17:25

@cserepj: "Vagy akkor most a krumplitolvajt is felmentenéd azzal, hogy de a termőföld megmaradt, teremhet még krumplit, meg amúgyis csak eladta volna a paraszt, nem enni termelte magának?"
- a krumpli ellopásával keletkezett-e termelői oldalon darabszámi hiány a kiindulási alapot képező krumplimennyiségből, avagy nem?

xstranger 2012.01.18. 00:18:58

@Exploiter: nezd meg milyen boldogan valtanak at Facebookos kommentelesre a blogok, a "trollok" sokasaga miatt. Lehet nincs is igeny az anonimitasra, mintahogy igazi szabadsagra sincs igeny. Ipadra van igeny. Persze ettol meg lehet hogy valaki anonym tud maradni, ez ugye mas kerdes.

Az intellectual propertyvel kapcsolatos ugyek lesznek a kovetkezo evszazad nagy gazdasagi kerdesei. Az a rendszer ami van az nyilvan nem fog mukodni sokaig.

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2012.01.18. 00:20:11

@Két tojásos hottentotta:

A válasz nem is olyan egyszerű, hiszen a krumpli - attól függően, hogy két héttel hamarabb, vagy később ásod ki, nem ugyanannyi lesz tömegkg-ban, de akár darabszámban sem. Az áráról nem is beszélve.

Mondom, azt hiszitek, hogy ez az egész a "szoftver az valami egyedi, ha azért nem fizetek, senkinek nem hiányzik" duma bárkit is érdekel majd, ha arról van szó, hogy 20-30 euró elcsalása miatt jönnek az 1000 eurós bránerrel. Mert ne legyen illúziótok, hogy jogharmonizációilag nem ebbe az irányba megyünk.

xstranger 2012.01.18. 00:25:19

@cserepj: A baj az ezzel az 1000euros logikaval hogy nem visszatarto ereju. Nyilvan szivas megkapni es utana elokaparni a penzt de ha megnezed a haszon/kockazat aranyt rajossz hogy siman tovabb kell letolteni. Sokkal tobbet meg mar nem kerhetnek mert akkor mar megeri ugyvedet fogadni (lasd amerikai 20 mp3ert $100k+ ugy). Egyszeruen tul sokan toltenek le es nem minden ceg csinalja ezt es nem mindenkinek kuldik a csekket.

Az egyetlen eselyuk pontosan az amit csinalnak hogy kikuldenek egy csomot egy akcioban aztan olyan nagy dobra verik amekkorara csak tudjak, hogy megijesszek a usereket.

tükörfúró 2012.01.18. 00:26:53

@fifibá55:
1.tudom

2. ezekre a felhasználásokra a drága gyári bolti áfásszámlás cd lemez sem ad jogot ám...

hoppácska;)

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2012.01.18. 00:32:47

@xstranger:

Minden attól függ, hogy milyen arányban buknak le az emberek, az mekkora sajtóvisszhangot kap, és mekkora a büntetés. Mennyire érezheti fenyegetve magát az egyszeri, amúgy jogkövetésre kondícionált állampolgár, aki ugyanakkor a letöltést az autópályán gyorshajtással egyenértékű rizikójú dolognak tartotta: azaz szabad csinálni, mert kicsi az esélye, hogy lebukjak, meg "amúgyis, más is csinálja".

Persze mindig lesznek "lézerblokkolós", proxyk és anonim hálózatok mögé bújó "lézerjanik", de ettől még az átlagember ha látja a normabontás negatív következményeit, be fogja tartani a 130-at. És ha ezt elérik a szotverkiadók, akkor megnyerték a háborút.

fifibá55 2012.01.18. 00:34:13

@xstranger: nem évszázad, nem is évtized, hanem évek kérdései lesznek. Amikor kitalálták és amire kitalálták, arra jól megfelelt hosszú ideig. De senki se tudja, mit kezdjen a jelen és jövő technológiáival, ezért megpróbálják a régi sablonokat ráhúzni az új területek alkotásaira. Nem a mérettel van baj, kérem: más szabás kell.

Exploiter 2012.01.18. 00:53:33

@xstranger:

Lehet, hogy nincs rá igény, lehet, sokan fel se fognák a következményeit ennek a folyamatnak.
De sztem inkább százezer trollt kelljen olvasgatni, minthogy ezt a frontot feladja az ember.
A troll ugyanis a kutyát nem érdekli, de a cenzor már igen.

Egyébként egyetértek, a szabályozás felé tartana több szereplő is, az átlag user meg nem gondolja ezt olyan komoly dolognak, hogy foglalkozzon vele, sajnos. Lehet, hogy nem is tudja, mit gondoljon az egészről. Most még.

De amilyen sebességgel történnek itthon is olyan dolgok, amit sosem gondoltunk volna akár egy évvel ezelőtt sem, nem árt meggondolni, hogy mennyi teret engedünk át önszántunkból ellenőrzésre.
Szerény javaslatom a 0%, ebből lehet alkudni.

KKKKKKKKK 2012.01.18. 00:54:22

Bizonyítsa be, hogy én warezoltam és nem a kutyám. Ennyi.

Exploiter 2012.01.18. 00:56:45

@cserepj:

És a világ megint egy szép hely lesz. Yuhé

Van egyébként egy jó ötletem: minden hasonló társadalmi biztonsági szelepet zárjunk le egy recessziós környezetben. Menjen mindenki 130-al. Álljon meg a sárga lámpánál. Ne töltsön le semmit. Ne gyújthasson rá sehol.
Aztán nézzük meg, mi lesz belőle. Lehet, h előtte még az alkoholt is be kéne tiltani, az USA-ban is tök jól bejött a dolog.

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2012.01.18. 01:15:14

@Exploiter:

Csakhogy százezer trollt már nem olvas értelmes ember. Legyintesz egyet és elmész inkább pecázni. A trollok ugyanúgy megölik a párbeszédet, mint a cenzúra. Lényegében a cenzúra egy nagyon alattomos fajtáját jelentik.

És akkor most ugyanezt fordítsuk vissza jelen blog témájába: ha mindenki warezol, nem lesz mit warezolni. Ha a 30 eurót a játékért kiadó személy azt látja, hogy a nyomorék szomszédja minden retorzió nélkül warezolhat, akkor legközelebb ő sem ad ki 30 eurót. Ahogy az autópályán is nekiáll jobban nyomni a gázpedált, ha azt látja, hogy mindenki előzi őt - a normakövetőt, és a szabálysértők nem ütik meg érte a bokájukat. Így működik az ember - akinek 1-2 éves gyereke van pontosan tudja miről beszélek: elmegyünk a határokig és csak ott fordulunk vissza, ahol ellenállásba ütközünk.

És innentől egy idő után eljutunk oda, hogy a kiadó elköltött egy rakás programozóra, grafikusra, színészekre, egyebekre 2 éven át összesen x millió eurót, és még annyit sem hozott be bevételt a termék, mintha magyar államkötvényt vett volna ebből a pénzből, államcsőd idején. És ahogy fentebb írták - a programozó nem mehet koncertkörútra. Majd elmegy inkább játékok helyett banki szoftvereket fejleszteni, ha ott megkeresi azt az évi 70-80 ezer eurót, amiből a saját kis családját el tudja tartani. És akkor warez sem lesz többé, mert nem lesz mit warezolni, a vírus sikeresen kinyírta a gazdatestet.

Lehet szabadságharcnak beállítani mindezt, de ez pont nem az.

xstranger 2012.01.18. 01:33:37

@cserepj: a trollok joval kevesebben vannak annal mint amilyen egyszeruseggel valtottak at FBs kommentelesre a blogok.

A millios jatekokra meg lehet nincs szukseg, igy a jatekgyartok ketsegbeesetten probaljak ilyen vicc modszerekkel behajtani a penzt a usereken (akik amugy potencialis vasarloik amugy) akik ugye nem hajlandoak megfizetni a tul magas koltseget. Egy jatek (-nyi ido mediafogyasztas) nem er meg 30 dollart mert helyette fogyaszthatsz valami mas mediat olcsobban. Igy nem jon be az ara igy a torrentezokon probalja behozni a nyereseget a ceg. Ongyilkossag. Blockbuster filmek szintugy. Kidobjak 2 A-listerre a film koltsegvetesenek 40%at es csodalkoznak ha szar a film es nem nezik meg.

moli 2012.01.18. 01:34:34

@cserepj: """ha mindenki warezol, nem lesz mit warezolni."""
az a baj, hogy te azt hiszed, hogy jatszani csak ugy lehet, ha warezolsz (vagy fizetsz). pedig nem, ingyen, hobbibol is lehet dolgozni, lehet elmenyt alkotni, adni masoknak.
szoval azert mert warez van, magat a videojatekot meg nem kell temetni.

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2012.01.18. 01:45:09

@moli:

Kiváncsi lennék ezt miből extrapoláltad. Ki beszél a videójátékok végéről? Én a warez végéről beszélek. Jönnek majd a subscription only üzleti modellek, meg az indie ilyen-olyan rétegjátékok.

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2012.01.18. 01:56:36

@xstranger:

Ha nem lenne rájuk szükség vagyis igény, nem lenne warez sem, nem igaz? Ez egy nagyon rossz duma.

Aki nem hajlandó megfizetni valaminek az árát, azt ne is használja. Példa amateriális világból: kölcsönzés. Ha dragallod mondjuk egy esküvői ruha kolcsonzes arat, es önkényesen elhiszed azt majd visszacsempeszed másnap - mondhatod azt, hogy nem keletkezett kar? Hiszen mas sem kölcsönözte volna ki. Es ott a ruha, semmi baja. A hasznalat nem lopás - ugye? Lehet, hogy igény sem lenne ilyen drága ruhara...

Laciii 2012.01.18. 03:49:53

@cserepj:
Nem kellene a példákkal még több ostobaságot összehordani. A SW az SW, bármi fizikai dologhoz hasonlítani ostobaság, ne kelljen már elmagyaráznom mi a különbség a kölcsönzés és a többszörözés között.

SW fejlesztésből élek én is, de a maszatolás nem megoldás.

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2012.01.18. 06:45:14

@Laciii:

Nem kellene egy normális hangnemben folyó vitába beletrollkodni, csak mert kognitív disszonanciát okoznak egyes felhozott példák és érvek.

Feltételezhetnéd rólam, hogy pontosan tudom mi a különbség a kölcsönzés és a digitális többszörözés között, és belegondolhatnál, hogy termékértékesítési oldalról (kereskedelmi és nem mérnöki szemmel) a kettő között túl nagy különbség nincs. Egy szoftver is véges számú példányban többszörözhető (akár fizikai, akár download formában), mert erkölcsi és technológiai avulás is létezik, aminek következtében n év múlva a kutya nem fogja már megvenni a cuccot - ugyanígy egy menyasszonyi ruha is véges sokszor kölcsönözhető, és ahogy a szoftvernél is az előállítás a költségesebbik folyamat, ez a ruhára is igaz. Ahogy a szoftvernél egy-egy újabb többszörözés nem jár lényegi költséggel, úgy a ruhakölcsönzés, mint termék, mint szolgáltatás sem jár a létrehozásához mérhető költségszinttel. Aztán mégis százezres összegeket fizetnek ki érte a menyasszonyok. Érthetetlen, mi?

De egy másik kézzel fogható példa ahol a többszörözés ugyanannyira virtuális és nem igényel túlzott anyagfelhasználást: autópályahasználat, e-matrica. Lényegében ugyanolyan virtuális terméket veszel, mint egy szoftver felhasználási jog esetén.

Tessenek felfogni, hogy a szoftver gazdája egy piacgazdaságban olyan feltételeket köthet ki, olyan árat kérhet, amilyen csak jólesik. Ha drága a szoftver, nem az a megoldás, hogy jogosulatlanul elkezdjük használni tiltakozásképp. Az autópályára sem hajtunk fel tiltakozásképp, ha meg mégis megtesszük, és jön a csekk a büntetésről, akkor nem kezdünk el kiabálni a rendszer ellen, hanem fizetünk, mint a katonatiszt.

bucbuc 2012.01.18. 08:14:15

@BP80: Az ip cím egy előfizetőt meg egy előizetési helyet azonosít. Főleg kábelnetes szolgáltatóknál könnyen megoldható (de máshol is), hogy ugyan egy városban de teljesen más címről használják a szolgáltató által kiadott elérési adatokat.
Innentől mindenkinek a fantáziájára bízom, hogyan lehet ezt megvalósítani és miket szolgáltatnak ilyen címekről.
Ha esetleg kikérik a szolgáltatótól a címet, akkor hova fognak menni a hatóságok és kit fognak keresni.

bucbuc 2012.01.18. 08:38:38

@cserepj: Egyáltalán nem trollkodott, kongnitiv disszonanciád neked van, abból is látszik, hogy a normális ellenvéleményt trollkodásnak vagy képes látni.
Bakker a krumplitolvajlást ahhoz hasonlítod, hogy lassan én elénekelhetek-e egy dalt. :)

Ha csak az általad felsorolt lehetőségek lennének barátom, nem lenne fejlődés a világban. Van azért még egy pár, az életet nem tudod szabályozni meg megtiltani másnak se, hogy más szabályok szerint játsszon, ha a tieidet nem akarja elfogadni.

Mégpedig azért nem, mert szarok és csak arról szólnak, hogy téged bebetonozzanak egy örök nyertes a többit meg egy örök vesztes pozícióba.

Az, hogy néha törvényt hozattok a józan ésszel teljesen szembemenő dolgokra - ahelyett, hogy alkalmazkodnátok inkább mindenkit kriminalizáltok - nem jelenti azt, hogy ezt mindenkinek el kell fogadnia csak mert nektek úgy jó. :)

Megnyugtatlak, volt élet a netes töltögetés előtt is warez témában. Ha véletlenül teljesen rá tudnátok szabadulni erre a csatornára, akkor is meg fogják oldani mások máshogy amit annyira szeretnél tiltani.

StanLee · https://newsroll.net 2012.01.18. 08:41:38

@knt: Hello, ha Németországban élsz, és torrentet használsz főleg szoftver beszerzésre, akkor igazán looser vagy. Nyugat-európában az usenet terjedt el, mivel csak az usenet szolgáltatóddal vagy kapcsolatban, nem töltesz fel semmit, nem osztasz meg semmit senkivel, tracker figyelő cégek nem gyűjtik ki az IP címed és azonosítják vissza a kiléted. Sajnos kint fel kell vérteznie az embernek magát az ilyesmivel szemben. Az usenetért fizetsz igaz, de azzal veszed meg a biztonságot, hogy torrent feltöltésért nem fognak basztatni. Évi 100 dollár vagy ennek megfelelő euro igazán nem sok a nyugalomért. A beszarósabb userek vehetnek VPN-es előfizetést dupla áron, de mindegyik szolgáltató ad SSL-t, több portot, így a saját internet szolgáltatód sem fogja tudni, hogy mit töltesz le. Amúgy meg tényleg keress olyan ügyvédet, akinek ezzel kapcsolatban van tapasztalata, vagy ha nincs rá pénzed, menj el egy Verbraucherzentrale-ba, és érdeklődj utána, mit javasolnak. Harmadik lehetőség, hogy a neten elolvasod, hogy ugyanilyen akciók alkalmával a többiek mit tettek. Esetleg keresd meg őket, hogy peren kívüli egyezséggel, kisebb összeg kifizetése után ejtik-e a rosszaságot, amit tettél. Sorry, a legrosszabb ha idegen országban éri az embert ilyen meglepetés.

Bellagio 2012.01.18. 08:57:04

Ki az a barom aki manapsag meg torrentet hasznal, komolyan...

Void Bunkoid 2012.01.18. 09:02:04

@Arilian: "'Kedvencem' az a figura aki 400K ért épít 'Gamer' gépet de aztán játékra már 'nem telik"

Szívemből szóltál :)

én speciel konzollal és pécével is játszok, és CSAKUGYAN kevés annyira jó játék jön ki, amivel érdemes is játszani, de azt bőven meg tudom venni konzolra.

Pécén meg world of tanks vagy c64emulátor :), az úgyis ingyenes, és nem kell hozzá atompécé.

Az überdurva gamergép, hogy menjen a tört battlefield 3 (megjegyzem, a tört cuccok használhatóságát biztosító, folyamatosan futó többnyire az eredetiséget a gépnek hazudó emulátor miatt alapvetően jóval több ramot/erőforrást igényelnek, mint egy eredeti játék!) dx11gyel meg tesszellációval meg anyámkínjával csakugyan annyiba kerül, mint amennyit én konzoljátékokra kb hat-hét ÉV alatt költök el - és ennyi idő után az übergémerpécé már csak egy halom ócskavasként végzi valamelyik méhtelepen...

Void Bunkoid 2012.01.18. 09:19:19

@Bellagio: amúgy a torrent annyira nem hülyeség, pl az általam említett World of Tanks játék fejlesztője/kiadója, a Wargaming.net üzemeltet torrent trackert, mert nem is olyan rossz ötlet letöltetni a torrentet a kedves jáccani akaró felhasználóval, aki utána visszaseedel, és a többi letölteni akaróval megosztja az - amúgy ingyenes tartalmat. Így csinál a cég gyakorlatilag a saját "vásárlóiból" kvázi iszonyatgyors és állandóan online - és számára INGYENES - fileszervert :)

StanLee · https://newsroll.net 2012.01.18. 09:25:34

@(त्वष्टृ): Németországban külön iparág alakult arra, hogy a fényképek jogtulajdonosa - feltöltesz a webre egy nagyon szuper képet mondjuk a kutyádról, és aláírod, hogy csak a te hozzájárulásoddal lehet más oldalakra betenni - mindenhol keresi/keresteti a fényképét, amit jogtalanul használnak a weben. Olyan leírást adsz a képnek, hogy a google gyakrabban kiadja. Páran mentik, és egy fórumba feltöltik illusztrációnak. Megbízol egy céget, aki megkeresi a te képedet illegálisan használó fórumokat, weboldalakat. Te mint jogtulajdonos először felszólítod a jogtalan használókat, hogy fizessenek vagy pereskedünk. Van jó bevételed, mivel a bíróságokon úgyis a te javadra fognak dönteni minden esetben. Volt egy recepteket fényképpel bemutató oldal. A google minden esetben őket adta ki az első 5 helyen, ha valami kajára kerestél németül. A recept szövegét magát változtatás nélkül használhatja mindenki ingyen. A képek fórumba, blogposztban való felhasználása csak fizetés ellenében lett volna lehetséges. Az emberek nem tudták ezt, és mindenhová ezek a képek kerültek fel. A tudatlan felhasználók tömegét perelték be, átlagosan 2000 eurora, és nyertek, mindig. Barátnőmék cégét is megtalálták, ők relatíve jól kijöttek a dologból, mert csak vmi 3-400 eurót kellett fizetniük, mivel nyomtatott anyagban volt kép erről az oldalról, számszerűsíthető volt a példányszám.

Karvaly 2012.01.18. 09:42:12

@StanLee: Hmm. A linkelés gondolom nem jogsértő tevékenység.

moli 2012.01.18. 11:19:17

@Void Bunkoid: aztan ott a humbleindiebundle

Dukefazon 2012.01.18. 12:03:25

Arra nem gondlnak, hogy demó helyett kiváló a torrent? Sztem sokan vannak úgy, hogy ha nem ismeri a játékot, nem veszi meg méreg drágán. Több demót a népnek!

Karvaly 2012.01.18. 12:26:51

@Dukefazon: nem demó kellene, hanem az androidon megszokott 15 perces visszaadási lehetőség kiterjesztve mondjuk három órára. Azalatt el lehet dönteni, hogy megér-e neki annyit, amennyibe kerül.
Persze ez csak steamen és társain működne.

anarch 2012.01.18. 13:33:10

@cserepj: Steam-re mennyi ideig lehet visszavinni a játékot, ha mégsem tetszik?

anarch 2012.01.18. 13:39:31

@StanLee: Amerikában is volt egy hasonló üzletpolitikára felépült cég, Righthaven-nek hívták. Most gyakorlatilag felmossák velük a padlók... Egy példa: arstechnica.com/tech-policy/news/2011/03/copyright-troll-righthavens-epic-blunder-a-lawsuit-targeting-ars.ars

knt 2012.01.18. 14:06:44

@StanLee: szia köszi a tippeket nagyon hasznosak majd utanna jarok. nem szoktam szoftvert letölteni... mondtam mit toltottem le. de latom te is kinnt elsz es tapasztalatod is van.. :P

knt 2012.01.18. 14:09:24

sajnos a lehetseges lepesekkel meg tisztaba vagyok... egyik sem olcso, de aszem igy mar okosabb vagyok :P

birorichard36 · http://cinemablog.blog.hu/ 2012.01.18. 16:12:54

bloghun mindig az van, hogy írok kb. 15 percig, aztán á szarok rá, csak annyit mondanék, hogy disszonantív kognicisszó, nagyon jól hangzik, tudom is már, mit jelent.

Katamori 2012.01.18. 16:46:14

@Bellagio: Aki nem tudja megfizetni a cuccokat, te palimadár

taleskenis 2012.01.18. 18:22:13

@VRbagoly:

Igaz mi igaz,
De hol vaják vájja ki,
Ott semmi sem az

oplenti 2012.01.18. 19:10:23

a baj ott van, hogy Te törvényt/jogszabályt (országa válogatja) sértettél ugyan a letöltéssel, de a fejlesztő/kiadó cég ÉS az internet szolgáltató együttesen sértettek ALAP személyiségi jogot azáltal, hogy kiadogatták az adataidat. erre egy dörzsölt ügyvéd azt mondaná, hogy 1-1. egy öntudatos júzer pedig azt, hogy ráb.....tatok. természetesen ettől függetlenül ki kellene fizetni az általuk kiszabott büntit (amennyiben a bíróság is úgy dönt), de ők is mélyen zsebbe nyúlhatnának, amit nem hiszem, hogy a Blizzard-nál kisebb cégek ki tudnának fizetni. ergo menne a levél a kiadó/fejlesztő cégnek ÉS az internet szolgáltatónak, hogy eltekintesz az alkotmánybíróság bevonásától, ha ők eltekintenek a kis "botlásodtól"...

AbuBakr 2012.01.18. 21:56:28

Amíg a kiadók magyar képviseletei nem képesek elérni, hogy alapvető lokalizációval adják ki a játékaikat nem veszem meg, (mondjuk a vicser pont nem ez a kategória, ergo megvettem) hanem megvárom a barkács honosítást és leszedem.
És ne jöjjön nekem senki azzal hogy sokba van, vagy kevesen vagyunk. Mert az első kifogásra ott vannak az amatőr honosítók, akik egy kis segítséggel pikk-pakk megoldanák akár ingyen is ha megemlítenék a nevüket, a másodikra meg példaként említhetném a cseheket, akik kevesebben vannak, mégis lényegesen több lokalizált játéknak örülhetnek.
Az egyenruhások meg inkább a fél országot feldúló kolompárék nyomába eredjenek...
persze ott nehezebb statisztika eredményeket elérni, és veszélyesebb is...
Ezt mikor utoljára megemlítettem az egyik közegnek, amikor megcsípett lakott területen kívül a 60-as táblánál 75-el, a kiszabott tarifa egyből duplázódott....
Sértve érezte magát a lelkem...

Wertzui 2012.01.18. 23:53:08

Várok pár évet míg elavult lesz a játék és már jön a folytatása, majd akkor leszedem. úgy is mindig időbeli késésben vagyok. Vagy ha nagyon kellene most valami új játék, akkor megkérem havert, szedje le >:)

Bellagio 2012.01.19. 09:30:47

@Katamori:

Es aki nem tudja megfizetni annak csak a torrent marad? Nincs mas opcio? Uj lehetsz meg az interneten.

2012.01.19. 09:41:53

újabb érdekes adat (de nem meglepő) hogy erre a poszra jön megint a legtöbb komment. a magyar virtus mindenhol:)

(त्वष्टृ) (törölt) 2012.01.19. 09:56:30

@StanLee: Nahát, ez az internetes világháló olyan, mint egy Western világ. Félpucér hölgyek a kocsmában, banditák, öntörvényű sheriffek, fejvadászok, prémvadászok, kis keménykalapos vékonydongájú civilek, koszos gyerekek, vad lovak...

IndaMuncher 2012.01.19. 10:36:50

@VRbagoly: Teljesen egyetértek, de pl urambocsá, nem fogok 30 dollárt kifizetni egy szaros 3gp vágó vagy épp konvertáló programért amit havonta egyszer ha használok.

powerage 2012.01.19. 16:46:04

"Te mit tennél, ha kapnál egy ilyen felszólítást?"

A steam leárazások (+steam support) meg a gog.com korában elég sóher dolog már a kalózkodás. Ha meg valaki mégis inkább letölt, akkor vállalja a potenciális következményeket, ennyi...

...de legalább ne legyen büszke is arra, hogy nem fizet a cuccért, mert az már kibaszott szánalom kategória.

(त्वष्टृ) (törölt) 2012.01.20. 11:41:21

@powerage: "A steam leárazások (+steam support) meg a gog.com korában elég sóher dolog már a kalózkodás"

Na jó, nem a kalózkodást akarom védeni, de gondolj csak bele, hogy a Steam rendszert folyamatos hackertámadások érik. Tényleg marha kényelmes és praktikus a Steam használata, de egy nap majd jól feltörik és lenyúlják a kártyaszámodat. Megtörténhet. Ezért is szólította fel Gabe Newell, a Valve vezetője az embereket miután feltörték az oldalt és adatot loptak el, hogy "Figyeljétek a bankkártyátokat" Persze azt hozzáteszik, hogy nem kell pánikba esni, de résen kell lennünk.
www.forbes.com/sites/danielnyegriffiths/2011/11/10/steam-hacked-newell-watch-your-credit-card/
Akkor inkább caplass be egy boltba és fizetek egy játékért, minthogy egy idegen számítógépre töltsem fel a kártyaszámomat. Egy olyan gépre és rendszerre, amit híre és kihasználtsága miatt folyamatosan támadnak.

moli 2012.01.20. 12:17:31

@(त्वष्टृ): ha netes bankkartyat hasznalsz, akkor nyugodtan ellophatjak, ugysincs rajta penz, csak mielott vasarolsz. de megjobb lenne, ha magyarorszagon is bevezetnek vegre az eldobhato bankkartyaszamokat.

algi 2012.01.21. 22:09:19

@Karvaly: Egyes játékokhoz a Steamen már szerveznek ingyen hétvégéket, ahogy a Batman: Arkham City-hez volt ingyen félóra (futtatástól kezdve), meg valamelyik csillagászati modellező programhoz volt talán ingyen negyed óra (szintén futtatástól kezdve), úgyhogy remélhetőleg ebbe az irányba tart a világ.

algi 2012.01.21. 22:12:49

Az amúgy minden kedves olvasónak megvan, hogy a hír az eredetileg az volt, hogy a CD Projekt RED úgy döntött, hogy ezt abbahagyja? A perrel fenyegetés már elég rég óta zajlik, viszont most először hallottam olyat, hogy valaki abbahagyja. Méghozzá azért tették ezt, mert nagyobb bevételkiesést okozott nekik a rossz hírük, mint amekkora bevételt jelentettek a befizetések. Ja, és ezt egyébként a gog.com (a CD Projekt tulajdona) belinkelte Twitteren, csakhogy nem a hivatalos bejelentést, hanem egy elég kritikus hangvételű portál cikkét. Ez szerintem az önzetlenség netovábbja.

atila68 (törölt) 2012.01.21. 23:04:51

Legutóbbi jogtiszta játékprogram vásárlásom volt az utolsó.
A program kizárólag lengyelül, és csehszlovákul tudott (ja meg szovjetül) na ezzel kezdjen egy tíz éves (nem én) bármit szenteste.

Katamori 2012.01.22. 13:32:18

@Bellagio: Tudtom szerint nincs. Újnak nem mondanám magam, 3 éve használom napi rendszerességgel, előtte még 3 éven át ritkábban. Igaz akkor még kisgyerek voltam

asd123321dsa 2012.01.22. 14:30:19

Érdekes a jó játékokat megveszik... a csórók is. Meg azokat is aminek a marketingjébe sok pénzt mernek betolni... A zeneiparban is volt hasonló ajvékolás, aminek az lett a vége hogy a "vedd meg a kurva drága cd-t vagy menj a picsába" modell eltünt, és bejött a vegyél egy számot 1-2$-ért... A játékiparban miért nem lehet így csinálni? Pl. Half Life 2, egy episode: 2$, ha végigvitted 50$, ha kinyomtad 20 perc után 2$, ha meg kb a felénél untad meg 20$... Ja mert akkor valóban értéket kéne teremteni, nem csak lekódolni amit pár Zs kategóriás író meg marketing agytröszt kiböfögött...
Sajnos a sulykoló propaganda egyre sikeresebb + a játékvásárlás még mindig valamennyire státuszszimbólum Magyarországon, néhány komment tényleg elszomorító.
Amúgy mielőtt valaki nekem ugrana hogy egy féreg tolvaj vagyok, szólok, hogy olyan programért is fizettem már ami teljesértékű f2p -és nem p2w- (Quake Live egyébként), pedig még színes dobozt, matricákat meg egy értéktelen korongot se küldtek cserébe... Azért örömmel fizettem mindig is, ami a játékosnak készül elsősorban és nem a fogyasztónak.

algi 2012.01.22. 17:39:22

@asd123321dsa: Vicces, hogy éppen a Valve-ot ekézed, mert ők járnak élen ebben.

algi 2012.01.22. 17:41:01

@Katamori: Tényleg nem rosszindulatból mondom, de szerintem akkor újnak számítasz.

asd123321dsa 2012.01.22. 18:44:34

@algi: Nem ekéztem egy kiadót sem, a HL2-t pedig azért mondtam példának mert a tagolása könnyedén lehetővé tette volna ezt.

algi 2012.01.22. 19:18:05

@asd123321dsa: Rosszul választottam meg a szót. A Valve epizodikus koncepciója bevallottan befuccsolt, mert (ha jól értem) képtelenek voltak félgőzzel dolgozni egy-egy epizódon, ezért a 2. már majdnem akkora volt, mint maga a HL2, úgyhogy ezért nem működik a dolog.

Viszont pont ugyanez a kiadó tette teljesen ingyenessé a Team Fortress 2-t. Azért, mert nekik megéri, hogy egyes felhasználók idétlen dísztárgyakat vásárolgatnak. (Meg gondolom, a kezdeti bevételek elhaltak.) Ez kb. olyan, mintha ingyen letölthetnél egy albumot cserébe azért, mert mások fizetnek mindenféle plusz szolgáltatásokért. Szerintem ezt lenne érdemes példának felhozni.

(Egyébként, ha jól tudom, a WoW is játszható havidíjmentesen.)

Arról nem beszélve, hogy éppen a Valve az a kiadó, amelyik nem rinyál a kalózkodás miatt, hanem úgy fogja fel, mint a szolgáltatás hiányosságának a jelét, és tudtommal, elégedettek a kalózkodás visszaszorításának eredményeivel. (Ez most nagyjából hallomás, most nem fogok hiteles forrásokat megkeresni, az emlékeimből idézek.)

asd123321dsa 2012.01.22. 23:31:51

@algi: Szerintem félreértetted, bár gondoltam hogy nem lesz szerencsés HL2 tekintetében az epizód szót használni. A HL2 alapjátékon belül gondoltam, ahogy a single player kb fél órás blokkokra van osztva. Ezeket külön-külön be lehetne árazni, így annyit fizetnél amennyit játszol... Ha csak Ravenholmig mész 15$, ha Nova Prospektig 30$, ha végigvitted 50$ például...

algi 2012.01.23. 00:16:51

@asd123321dsa: Na, jó, de az epizódokkal éppen valami hasonlót próbáltak meg elérni, mint amit te a nagy játékkal példálózol. (Egyébként vannak epizódokból álló játékok: az első epizódot megveszed olcsón, aztán eldöntöd, kell-e a többi.)

Másrészt azért kritikus példa a Valve, mert ők tudtommal saját bevallásuk szerint sikeresen küzdenek a kalózkodás ellen (pl. betörtek az orosz piacra), tehát az, hogy náluk mi válik be és mi nem, az jelentőséggel bírhat az egész piacra nézve.

Egyébként biztos vagyok benne, hogy sok olyan konstrukciót számba vettek, ami nekünk is eszünkbe jut, csak aztán elvetették valamiért. Ötletekben nincs hiány sehol.

Katamori 2012.01.23. 18:56:14

@algi: Jó hát 18 éves vagyok, sokkal hosszabb ideje nem tudnék jelen lenni, legfeljebb ha már óvodában interneztem volna.

Téged amúgy ismerlek és nem feltételeznék semmi rosszindulatot.

Karvaly 2012.01.24. 10:00:49

@algi: Remélhetőéleg. Bár, ahogy elnézek pár hozzászólást, akkor is lesznek olyanok, akik megideologizálják, hogy miért is kell tört programot használniuk.

narghil 2012.01.24. 11:43:18

@Csokonai Vitéz Műhely:
Lehet, hogy vége az ArtisJus címkézésének...?
index.hu/tech/jog/2012/01/24/nem_kell_fizetni_az_ures_hordozok_utan/

Walter Hartwell White 2012.02.05. 09:49:22

@cserepj: Mondjuk az, aki nem tudja megoldani az internetes fizetést, pl. én.

Walter Hartwell White 2012.02.06. 03:41:04

Nem, de nincs bankszámlám/kártyám.

Reactor 2013.08.16. 03:51:53

@tükörfúró: Hja, az izsáki rendőrbácsik is ezt képzelték, hogy az őrszobán ők a kisistenek, nekik mindent szabad. Aztán hirtelen a rács rossz oldalán találták magukat...
Valamiért nemigen hiszem el, hogy házkutatási parancs,felszólítás stb. nélkül csak úgy besétálnak és elvihetnek bárkit, mert "biztos warezolt". Ilyen alapon valami kevésbé barátságos embertársad az utcán rádmutat hogy elloptad a laptopját, és már visznek is...

A HDD-s módszer meg egészen addig jó,amíg villamosra nem szállsz. Egy kiadósabb power surge tönkre is vághatja a csodamasinát, oszt viheted adatmentésre hat számjegyű összegekért.

@cserepj: És szerinted a hardveresek ezt annyiban hagyják majd? Nem hinném...
Egyébként meg a freeware szabad szoftvert író indie vagy akármilyen fejlesztők akkor miért programoznak egyáltalán? Menjen mindenki banki szoftvereket írni.
Az meg hogy a játék X év múlva a kutyát sem fogja érdekelni - hát kéremszépen, minőségi játékot kell csinálni, nem szitiinteraktive szintű szarfost. Az persze hogy nem fogy. Érdekesmód a Doom és a társai azóta is a legnépszerűbbek listáján vannak, hiába 20+ éves játékok.
süti beállítások módosítása