HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Amit nem tudtál az ESRB-ről, de mindig is meg akartad kérdezni

2010.10.05. 08:00 miguel_

Egyrészt gyorsan tegyük tisztába, mi is az az ESRB: Entertainment Software Rating Board, vagyis az a bagázs, akik az USA-ban és Kanadában forgalmazott játékokról megmondják, hogy akkor hány évesek milyen nemű szülő közreműködésével játszhatnak a termékkel, miután azt a boltban az eladók a 18+-os (vagy Mature-ös) matrica ellenére eladták egy kilencévesnek. (Nálunk inkább a PEGI megy talán, az ugyanennek a gittegyletnek az európai változata, és nem betűkkel, hanem számokkal dobálóznak).

Szóval ugye van ez az életkor-besorolás móka, amit csak a legönérzetesebbek vesznek igazán komolyan, hiszen "én sem voltam több mint 10, és már a Doommal nyomtam a fejeseket, oszt' valahogy mégsem lettem sorozatgyilkos" - ettől függetlenül azért mindig is furcsa volt, hogy mi alapján kapják meg a megfelelő logót a játékok. A válasz megdöbbentően egyszerű és kézenfekvő (a minap tudtam meg, amikor a Nemesys Gamesnél jártam Pest festői belvárosában - helló mindenkinek, aki a nyolcadikon olvassa a blogot): a készítőnek le kell adnia a játékmenetet elbírálásra. Hogyhogy hogy? Videón! De, komolyan. A játékmenetet, úgy, ahogy van. A teljeset. Videón - DVD-n, gondolom. (Jó-jó, MMO-knál elég, ha csak nagyrészt az egészet küldik be.)

Szóval azért lehet, hogy a karaktermodellek mozgásának fázisait a gépek iterálják, azért az ipar egy részén még a kézihajtány a menő. Van egy csapat, akinek az a dolga, hogy hiperrészletes játékmenet-videókat bambulva strigulákat húz olyan oszlopokba, mint például "vér", "belek", "káromkodás", "kávé", "csöcs"; aztán a végén megmondja, hogy a kapott eredménnyel alátámasztva milyen korhatár-kategória lesz a legjobb ennek a játéknak. Hogy pontosan mennyire jövedelmező ez a fajta elfoglaltság, azt nem tudni (ahogy sajnos azt sem, hogy kik is szerepelnek az értékelők névsorában), de az biztos, hogy játékonként 800$ (ha a fejlesztési költségek nem érik el a 250 000 dollárt) illetve 4 000$ (ha mégis) üti a meglehetősen nagy hatalommal bíró szervezet markát.

Persze nem mondom, hogy teljesen felesleges, amit csinálnak, de azért az érdekes, hogy többen dolgoznak a rendszerben, mint ahányan a végeredményt figyelembe veszik a boltokban. Nem kellene inkább az eladók képzésére, no meg a szülők felelősségérzetének felébresztésére költeni ezt a lóvét?

26 komment

Címkék: videó pénz állatság játékfejlesztés játékpiac

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr982344496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serathis 2010.10.05. 08:49:50

Ugyanaz mint a filmeket besoroló sóhivatal. Ajánlott irodalom (film): This film has not been rated yet.

18+os besorolást kapott, mert bemutatott egy jelenetet egy 18+as filmből...

algi 2010.10.05. 08:49:58

Akkor megvan a megfejtés, hogy a játékokkal sose játszott ellenzőknek miért vannak előítéleteik a gyors, villódzó, figyelmet alig igénylő, illetve azt romboló játékmenettel kapcsolatban. Mert mindig egy olyan videót látnak, amin valaki gyorsan végignyomja, és nem egy olyat, amelyik mondjuk elgyönyörködik a modellezett naplementében vagy az NPC-k párbeszédeiben.

Dester 2010.10.05. 08:53:22

...és akkor még nem szóltunk azokról a hülyeségekről, amikor be is tiltanak egy játékot, a korhatári besorolás ellenére. Van, amikor helyeslem, de általában nem. Az utolsó bekezdéssel nagyon egyetértek. Szerintem is inkább a szülők felelőssége, hogy a gyerkőc mivel játszik.

|Barny| 2010.10.05. 10:11:50

Nabazz, bepötyögtem egy jó hosszú hozzászólást, aztán elhalt a firefox. Úgyhogy tömörebben inkáb... szóval jó kis anti-ESRB cikket sikerült kerítened, csak éppen vagy mellément egy-két megállapításod, vagy pedig pont a lényegről nem beszélsz.

Először is az ég egy adta világon semmi sem kötelezi a kiadókat arra, hogy a teljes gameplay videót leadják. Egy ESRB rating több fázisú, első körben van egy paksaméta kérdőív, amit a kiadónak kell kitölteni, illetve az ominózus rating gerincét adó gameplay videó. Erre viszont nincs olyan megkötés, hogy a teljes játéknak benne kell lennie, csak annyi, hogy legyen benne tipikus játékmenet, átvezető videó/animok, illetve a legvadabb jelenetek. Azért valljuk be, egy ügyes vágó csodákat tehet ennyi tartalmi megkötéssel (nyilván egy Manhuntnál nincs sok mozgástér), és ez eléggé kiadó-barát lépés. Ugyancsak bekéri az ESRB a végleges játékot, sőt adott esetben az alfa és béta verziót is tesztelik, bár ez tudtommal megállapodás kérdése. Tehát simán játszanak/játszhatnak is vele.

És ha már ESRB-ről írsz, esetleg az is bekerülhetett volna a cikkbe, hogy a kiadó fellebbezhet a dühös soccer-mom ratingelők (költői túlzás volt) által hozott döntés ellen, ahol is aztán már játékiparhoz kissé közelebbi arcok bírálják el a játékot, úgymint kiadók delegált emberei. Gondolom ez így már annyira nem hangzik durván, pláne, hogy az ESRB-t maguk a nagy kiadók hozták létre (pontosabban az ESA).

Plusz esetleg írhattál volna arról is, hogy az ESRB rating az totálisan önkéntes, semmi sem kötelezi a kiadókat arra, hogy alávessék magukat. Nyilván ez a többé-kevésbé "hivatalos" szerv a játékok életkor szerinti besorolására, de semmilyen retorziót nem alkalmazhatnak, és (itt jön az igazi probléma az USA játékpiacával), csak állami szintent hoznak törvényeket, ahol többé-kevésbé az ESRB ratingjét próbálják alkalmazni, arra épülő döntéseket hozni.

mim 2010.10.05. 10:22:04

Szerintem manapság, mikor majd minden játékhoz van demo, vagy egy rövid teaser, ennek az értékelésnek semmi értelme.
Ez csak annyit ér el, hogy a beugró költségek nőnek és a "garázs" fejlesztések nem jelenhetnek meg váratlanul a piacon, hanem a fejlesztők rákényszerülnek a bejáratott csatornák használatára.

moli 2010.10.05. 10:36:02

@|Barny|: kiveve, hogy ha egy jateknak nincs ratingje, akkor nem kerul ki a polcokra, webshopokba.
ugy add el.

HomeGnome 2010.10.05. 10:41:21

Szerintem igenis hasznos dolog, ha van a játék dobozán egy tájékoztató jellegű(!) korhatár besorolás, ami segíti a szülők döntését a vásárlás során.

Gyermekkorom egyik megrázó élménye volt, amikor a nagyszülőktől ajándékba kapott sci-fi könyv félúton átment hardcore pornóba, és erre semmi nem figyelmeztetett a könyv borítóján, ráadásul a könyvárus ajánlotta mert sci-fi.. Talán a nagyszülőknek kellett volna elolvasniuk a könyvet, mielőtt a gyereknek ajándékozzák?.. Ugye, hogy nem.

Okés, itt most nem könyvről van szó, hanem játékról, de a lényeg, hogy igenis jó ha van valamiféle tájékoztatás a terméken, ami segít elkerülni az ilyen kínos melléfogásokat! Nem várható el minden szülőtől, hogy profi játékesztéta legyen!

|Barny| 2010.10.05. 10:46:43

@moli: Ezt én is tudom, de ha jól emlékszem akkor erre sincs semmilyen konkrét törvény (de ebben nem vagyok biztos), csak "szokásjog" alapján nem árusítanak a terjesztők ESRB rating nélkül.

ügyfélszolgálatos 2010.10.05. 10:51:09

Ja tök mindegy mi van a dobozra írva. A csajom keresztfiának a God of Wart nyomták a kezébe 3 évesen, csak maradjon csöndben. Aztán most csodálkoznak, hogy idióta... A szülői felelősséget nem lehet megkerülni.

miguel_ 2010.10.05. 11:09:32

@|Barny|: Nyilván leírhattam volna a teljes folyamatot, de igyekeztem a legmagasabb wtf-faktorral rendelkező lépést kiragadni, bár igazad van, az említett kérdőív sem utolsó a marhaságok listáján.

De a poszt lényege mégsem ez volt, örülök, hogy azért a többség az utolsó bekezdésen rágódik, nem azon, amit felette írtam.

sockpuppet (törölt) 2010.10.05. 11:49:03

Ha ez az ára a Jack Thompson-félék féken tartásának, tőlem le is rajzoltathatják a játékokat. Barnynak pedig köszi az árnyalatokért! Cserébe holnap nem téged charge-ollak le a végjátékban a tetőről :)

HomeGnome 2010.10.05. 11:52:10

"többen dolgoznak a rendszerben, mint ahányan a végeredményt figyelembe veszik a boltokban."

Ne haragudj, MrEd, de neked van erről bármiféle statisztikád? Vagy csak magadból indultál ki, mert akkor ez nem más mint szimpla demagógia..

miguel_ 2010.10.05. 11:57:26

@HomeGnome: ... vagy készakarva túloztam picit. :)

HomeGnome 2010.10.05. 12:16:08

Elnézést, nem akartam beszólni, ;) és teljesen igazad van, hogy fontos a szülők felelőssége!
Csak nem értem miért vált ki ekkora ellenszenvet mindenkiből, ha a tudatos vásárló egy kis segítséget is kap a döntéséhez. (Feltéve persze, hogy tájékoztató jelleggel kapja.) Egyszerűen nem érthet mindenki a játékokhoz. ;)

Egyébként játékfejlesztő ismerősöktől én is úgy hallottam, hogy nem kell az egész játékmenetet beadni, hanem csak egy rövidebb gameplay videót.

anarch 2010.10.05. 12:26:39

Ha egy játéknak van netes része is, akkor az már nincs besorolás alatt. Leginkább azért, mert akármilyen tündi-bündi játéknál lehet cseten tornázni a besorolást felfele :).

Az sem igaz, hogy 18+-t fognak venni minden 9 évesnek. A kiadók általában igyekeznek elkerülni ezt, mert érezhetően rontja az eladási statisztikákat. Ha ezután a 9 éves lewarezolja akkor pláne rontja :). Kivétel ez alól azok a játékok amiket eleve botrány-marketinggel akarnak eladni, de ebből azért kevesebb van.

anarch 2010.10.05. 12:34:16

MMO. Spore besorolása E, azaz bárkinek (10+). Na, szerintetek mi az amit gyakran próbáltak megrajzolni a creature editorban :). Spore-t nem ismerőknek YouTube használat engedélyezett.

Leon121 2010.10.05. 13:18:01

Az eladók képzése szép és jó dolog lenne, de valószínűleg a pénztárost jól s.ggberúgnák a vezetők, ha nem adna el egy játékot, csak mert fiatal a vásárló. Először is magukat a kereskedőket kellene szabályozni, és ellenőrizni, hasonlóan a szeszes italokhoz és a dohányáruhoz. Nem a képzésen, hanem a szabályokon van a hangsúly. A szabályok megalkotásához igény kell, az igény kialakulásához a játék, mint műfaj el- és megismerése, ehhez pedig elsősorban idő, és még pár olyan dolog, amit nálam okosabbak se igazán találtak még ki.

Legkésőbb 10 éven belül minden rendbe fog jönni, ha a mai, robbanásszerűen megugrott létszámú játékos generáció lesz szülő, és akkor talán már ők is tisztában lesznek azzal, hogy a God of War tizedik részét nem kéne odaadni a kölöknek. Legalábbis... olyan szép lenne.

Az ESRB rendszerében (pláne a hozzászólással kiegészítve) én nem látok különösebb kivetnivalót.

Leon121 2010.10.05. 13:20:24

@anarch: Én pedig rajzlapra is tudok malac dolgokat rajzolni, akkor arra is tegyünk korhatár-címkét? Spore esetében a megosztást kell valamilyen módon korlátozni, ellenőrizni, küzdött is vele az EA rendesen.

moli 2010.10.05. 13:33:40

@Leon121: velemenyem szerint pont forditott hatasa lesz, megkevesbe lesz demoni a videojatek, megkevesebb figyelmet fognak ra forditani a szulok. mint ma a tv eseteben

mediocris 2010.10.05. 17:18:07

"a szülők felelősségérzetének felébresztésére költeni ezt a lóvét"

TV esetében költenek is valamennyire:

www.youtube.com/watch?v=YaDbUJdhydo

De amíg a hülyeség állampolgári jog addig nem sokat érsz el vele. Továbbá nem csak az életkor szerint kell egy embert megítélni. Szóval az ellen nem véd. Nincs sok értelme ma a besorolásdinak se TV, se játék esetén.

Dukefazon 2010.10.05. 19:18:20

Erről a Freakazoid egy jelenete jut eszembe:
www.youtube.com/watch?v=SzbE0wpqeKc

|Barny| 2010.10.05. 22:17:36

@MrEd: Szerintem alapjában értetted félre a kommentemet.

"de igyekeztem a legmagasabb wtf-faktorral rendelkező lépést kiragadni"

Ami finoman szólva is nem úgy van ahogy leirtad, lásd a kommentem. Vagy mi WTF faktor benne? Az, hogy a kiadónak kell egy videót benyújtania? Nyilván a kiadó ismeri töviről hegyire a játékot, arról nem is beszélve, hogy kissé komplexebb cuccoknál előfordulhat, hogy bizonyos dolgokat csak X újrajátszás után lehet megtalálni, például easter eggek.

Persze el tudom képzelni, hogy valaki a kiadónál az egész gameplay-ről bekér videót, például azért, hogy majd ők megvágják. Vagy tényleg hülyeség faktor van benne a kiadó részéről, de azt meg nem igazán értem miért az ESRB-nek kell felróni.

"az említett kérdőív sem utolsó a marhaságok listáján"

Ugyancsak, mi marhaság a kérdőivben? Oké, én még nem láttam személy szerint ilyet, de ahogy olvastam olyan dolgokra kérdeznek rá, mint játékstilus, kontent, stb., tudtommal azért, hogy egy FPS-hez nehogy olyan arcot rendeljenek, aki mondjuk Barbie Fashion Designert szokott ratingelni. Tévedés jogát azért itt fenntartom.

Félreértés ne essék, az ESRB szerintem is részlegesen sóhivatal, de akkor meg tényleg olyanokon kéne elmélázni, ami valóban hülyeségnek tűnik józan ésszel. Például hogy sima háziasszonyok is osztályozzák a játékokat, holott szerintem ilyet inkább pszichológusnak kéne csinálnia. Vagy legalábbis valamilyen képesitéssel rendelkező embernek.

"De a poszt lényege mégsem ez volt"

Ettől függetlenül tévedés(ek) van(nak) az első részében, persze az már a Ti dolgotok, hogy mennyire vagytok igényesek ezen a téren. A kommentem amúgy abszolút nem a trollkodás szellemében született, a blog hiánypótló Magyarföldön, csak gondoltam tévinformációkat azért nem kéne közölni.

bullseye 2010.10.05. 22:47:53

@|Barny|: még ezermillió dolgot hozzáírhatott volna, ami fontos része a folyamatnak, meg részletezhette volna jobban, meg mittomén. (Főleg, ha nem írja le, hogy épp most tudta meg az egészet - azaz nem több éves kutatómunka eredményét közli)

Vagy egyszerűbb lett volna előre szólni, hogy ez publicisztika, és nem technikai leírás. Mert ilyen keretekben talán többen értették volna, hogy miért csak épp megemlíti a besorolás néhány hülyeségét, hogy aztán a hangsúlyt arra helyezze, hogy már odakint is egyre kevésbé veszik figyelembe a besorolásokat, idehaza meg soha nem is vették.

|Barny| 2010.10.05. 23:38:56

@bullseye: Tény hogy elkalandoztam a két hozzászólás során, a fő problémám egyébként az volt, hogy tévedés van a bejegyzésben. Ilyenre pedig szerintem műfaj nélkül (akár publicisztika, akár technikai leirás) azért illik figyelni. De még egyszer, abszolút nem trollkodni akartam és épitő jellegűnek szántam a kommenteket.

miguel_ 2010.10.06. 00:48:38

@|Barny|: Nincs tévedés a bejegyzésben, sőt, az is ott van, miért nincs: az infót nem első kézből, tapasztalatból tudom, hanem egy majdnem két órás beszélgetés egy rövid részletéből. Természetesen nem vagyok annyira madár, hogy minden utánajárás nélkül írjak, de semmi olyat nem találtam az esrb honlapján, ami ne támasztotta volna alá azt, amit hallottam egy olyan játékfejlesztőtől, aki már alávetette a termékeit egy ilyen vizsgálatnak (bár abból, ahogy írsz, nekem úgy tűnik, hogy te sem most hallasz erről a procedúráról először). Idézem az első bekezdést az esrb honlapjának "Ratings Process" fejezetéből:

"During the final stages of development and prior to a game being released to the public, game publishers submit responses to a detailed written ESRB questionnaire (often supplementing such responses with lyric sheets, scripts, etc.), specifying exactly what pertinent content (as defined by ESRB) will be in the game. Along with the written submission materials, publishers must provide a DVD which captures all pertinent content. This includes typical gameplay, missions, and cutscenes, along with the most extreme instances of content across all relevant categories including but not limited to violence, language, sex, controlled substances and gambling. Pertinent content that is not playable (i.e., "locked out"), but will exist in the game code on the final game disc, must also be disclosed."

Nekem ebből az jön le, hogy van egy részletes kérdőív, ami benéz a játék segglyukába is, és pluszban le kell adni egy DVD-t, amin nagyjából minden rajta van, ami a játékban fontos. Oké, annyit írnak, hogy tipikus játékmenet, na de hé, azért manapság már ez a kifejezés egy műfajokon átívelő hibridet jelent, így nyilván nem lehet annyi idő alatt összefoglalni, mint a pongot vagy a wolfiedet. Ráadásul akármennyire is csak önkéntes meg félhivatalos, azért ha ez a szervezet az összes minősítést rányomja egy játékra, akkor a sok címkétől nem látszik a borító sem. :)

Amúgy igazad van, egy halom egyéb lépés van még a besorolás folyamatában, és tényleg leírhattam volna azokat is, de pont azért nem tettem, mert szerintem szarpofozás ez a besorolásosdi ebben a formában, nem pedig fontos tevékenység, ami előrébb viszi az ipart.
süti beállítások módosítása