HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Heti retro: Amikor még magnóról ment a játék

2010.09.02. 11:00 Stöki

Váratlanul népszerű volt a hardveres visszaemlékezésünk, ezért a Heti retro rovatban a továbbiakban alkalomszerűen lesznek olyan nosztalgiázások is, amiknek tárgya nem egy-egy játék, hanem valamilyen vas. Jelen esetben a kazetta mint adathordozó, illetve a hozzá tartozó magnó.

Mivel ma már a cd is elavult, a fiatalabb olvasók kedvéért talán nem árt megemlíteni, hogy nagyjából 10-15 évvel ezelőttig főleg szalagos kazettán hallgattunk zenét (tollal, ceruzával visszapörgetés, megvan valakinek?) – oké, ezt még valószínűleg mindenki tudja, de az talán ma már nem közismert, hogy a 8-bites gépek egy részén a kazettás magnó az adatrögzítés egyik jól bevett és olcsó módja volt. A legelterjedtebb platformok közül a Sinclair és a Commodore egyes gépei (ZX Spectrum, C16, Plus4, C64, stb.) éltek ezzel, és amelyik háztartásban nem tellett a C64-es alapgép mellett a lemezegységre (amit 5.25”-ös flopival lehetett etetni), ott bizony megjelent a Commodore Datasette (ejtsd: dataszette).

Nagyon egyszerűen fogalmazva (de ha valami nagy hülyeséget írok, kérlek, javítsatok ki a kommentekben) érdemes összefoglalni a magnó működését. A magnókazetta műanyag szalagján olyan bevonat van, amiben ferromágneses tulajdonságú szemcsék találhatók. Felvételkor ezeknek a szemcséknek az átmágnesezésével rögzíti a magnó a hangnak megfelelő információt, hangfrekvenciás jeleket. Lejátszáskor aztán egy vasmagos tekercs, a magnófej alakítja vissza a szalagon levő jeleket hangokká, zenévé. A kazettás adatrögzítés nagyon hasonlóan történt, csak a datasette-ben volt még egy analóg-digitális konverter is, ami a rögzítendő program byte-jait hangfrekvenciás jelekké alakította (meg vissza). A 8-bites számítógépeknél használt technológia annyira hasonlított a zenerögzítésben használthoz, hogy a kazettára felvett programok a hagyományos magnóban lejátszva hangot is adtak – persze nem értelmes zenét, hanem borzalmas csipogást és prüttyögést. Valahogy így:

A kazetta legnagyobb előnye az olcsósága volt: a spectrumos és C64-es magnót könnyen megfizethette szinte bárki, a kazettákat pláne. A magnó használata roppant egyszerű volt, pont olyan, mint a hagyományosé, és a datasette-re került egy számláló is, ami jelezte, hogy hány tekerésnél tart a kazetta – ezeket a számokat felírva pontosan lehetett követni, hogy a szalagon milyen pozícióktól kezdődnek a játékok. A magnó legnagyobb hátránya az volt, hogy gyötrelmesen lassan töltötte be a programokat, nagyjából másodpercenként ötven bájtot. Vagyis egy egyórás kazetta egyik oldalára nagyjából 90-100 kilobájt adat fért el.

Szerencsére a magnók megjelenése után hamarosan feltűntek a turbo loaderek, vagyis olyan tömörítőprogramok, amik takarékosabban használták a szalagot. Ezekkel már kábé egy megabájtnyi adat elfért egy harmincperces kazettaoldalon, így egy kazira több játék is ráfért. Persze a játék betöltéséhez így előbb be kellett tölteni a turbóprogramot (Turbo Tape 64 volt a legnépszerűbb C64-en), ezért a legtöbb magnótulajdonosnak volt egy kazija, amire csak a turbo loadert vette több példányban, amíg a szalag tartott (az igazán táposaknak meg cartridge-ben volt meg a turbo loader, amit csak be kellett dugni a gépbe). A játékokat kétkazettás magnóval könnyen lehetett egyik kaziról a másikra másolni, de akkoriban még csak az úrigyerekeknek volt kétkazettás magnójuk. A többieknek maradt a macerás megoldás: betölteni a játékot kazettáról a gép memóriájába, majd kazetta ki, üres kazetta be, és a gépből kazettára menteni a programot.

Hozzá kell tenni, hogy a magnó igazából Európában (annak is a csóró felén) terjedt nagyon el, Amerikában szinte mindenki a jó öreg 1541-es lemezmeghajtót használta C64-hez. Csak viszonyításul az akkori árakról: én többéves magnózás után, úgy 1990 környékén vettem végre egy 1541-est 14 ezer forintért, és ezt a pénzt diákként másfél hónap alatt kerestem össze nyáron. A magnó kábé ötödannyiba került, mint a lemezmeghajtó, a pár programot tartalmazó cartridge-et 1500 forint körül vesztegették. És ami a legfontosabb: a suliban 10-20 forintért lehetett venni egy egyszerűbb játékot az Ausztriába rendszeresen kijáró és onnan a legfrissebb warezokat behozó osztálytársamtól, de egy utántöltős játékért (ami egyben nem fért be a memóriába, ezért pályánként darabokra kellett szedni) 100-150 forintot is elkért a rohadékja. Ugyebár akkoriban még sehol nem volt nálunk szerzői jogi törvény, teljesen zavartalanul terjedtek a kalózverziók – amik néha más, olykor magyar címet kaptak. Én például a Wizard of Worról évekig azt hittem, hogy DUNGEON a neve, mert nekem így volt meg kazin, a Wavy Navy pedig TENGERI CSATA volt. De a Commodore Világból is van egy emlékezetes olvasói levél, ahol a Pooyant emlegetik LUFIS TAMADAS néven.

Mint minden hardverrel, a magnóval is volt szopás, méghozzá egy azóta legendássá vált szopás. A fent említett magnófej ugyanis más szabvány szerint állt a németeknél és az amerikaiaknál, ráadásul hajlamos volt magától is elmászni. És ha elmászott, nem lehetett a korábbi fejállással rögzített programot betölteni (?LOAD ERROR – ez a hibaüzenet is legendássá vált), csak akkor, ha a magnófejet visszaállítottuk. Ez egy vékony csavarhúzóval volt lehetséges (az újabb modelleken volt neki egy kis lyuk a magnó borítóján, a régieken le kellett kapni a kazettára rácsukódó műanyaglemezt). Voltak magnófej-beállító programok (Headjust és Recorder Justage ugrik be most hirtelen), de sokan nem szenvedtek ezekkel. Töltődés közben a képernyőn zizis csíkozást lehetett látni (lásd a videón), de a csíkozás változott, ahogy tekergette az ember a magnófejet. Az igazi nördök (bevallom, én is ezek közé tartoztam) a csíkok és a zizik alapján be tudták lőni legalább nagyjából a magnófejet. És állítólag voltak olyan autisták is, akik a töltödéskor hallható sercegés után tekerték be percre pontosan a magnófejet.

Akinek volt otthon 8-bites gépe és hozzá magnója, annak egészen biztosan van magnófejes sztorija is (jöhetnek is kommentekben). Én például egyszer elvittem szerelőhöz a magnómat, és utána napokig hiába állítgattam a fejet, míg rájöttem, hogy a szerelő beállította a német szabványra és körömlakkal rögzítette. Vagy például volt egy műanyaglapka a csavarhúzómon, amit rácelluxoztam – aztán a fontosabb játékoknál bekarcoltam körzővel a magnón levő lyuk mellé a műanyagba, hogy merre áll a lapka (a lyuk környéke egy idő után úgy nézett ki, mint egy napraforgó).

Hancu mesélte, hogy neki volt egy játéka, aminél felvétel közben állítódott el a fej. Ezért betöltéskor is tekerni kellett picit a fejen, egy idő után már csukott szemmel is megcsinálta. Tudok olyanról, akinek nem volt vékony csavarhúzója, csak két számmal nagyobb, mint a lyuk, ezért fater fúrógépével kicsit nekiment a magnó műanyagburkolatának. Meg az milyen szívás volt, amikor egy utántöltős játék egyik fele ilyen, másik fele olyan fejállással volt felvéve. És még sorolhatnám, a magnófejállítási mizéria olyan méretű volt, hogy anno a CoV is közölt belső borítón egy egész oldalas tanmesét a témáról. A fentiek után talán érthető, hogy amikor magnó után lemezegységre váltottam, úgy éreztem, megérkeztem az űrkorszakba. (Egyébként a magnófej-állítóknak van saját Facebook-csoportja is.)

Végül még egy apróságról szót kell ejteni: a nyolcvanas évek második felében a posta (pontosabban a postának az a része, amiből az Antenna Hungária lett) kísérletezgetett programsugárzással. Mint említettem, a szalagok hangfrekvenciás jelekben tárolták a programokat, ami azt jelentette, hogy ilyen jelekben lehetett programot sugározni tévén vagy rádión keresztül. Itt van erről egy marha jó összefoglaló korabeli cikkekel, de röviden a lényeg: az első kísérleti sugárzás 1986 októberében történt, a Mi és a számítógép című műsorban a tévé kettes csatornáján bejátszották a SIPOLO című ZX Spectrum program elejét. Aztán a tapasztalatok alapján finomítottak kicsit a technikán, és a Spectrum-programok mellett Commodore-programokat is sugároztak (bár állítólag az utóbbiaknál ez nem működött olyan jól, mint az előbbieknél). 1988-tól már a rádió hármas csatornáján (ma MR3 Bartók) is adtak programokat a számítástechnikai műsorok végén és adásidőn kívül. Volt olyan hallgató, aki nem szarakodott a megfelelő ki- és bemeneti kábelekkel, hanem a hangszóróhoz tartott mikrofonnal vette fel a rádióból a programot és működött! Persze rövid életű volt a programsugárzás, mert a C64 a kilencvenes évekre már kikopott, és a lemezegység nálunk is egyre jobban leváltotta a magnót. Azért egy ritka szép gyöngyszem volt ez az otthoni számítógépek hőskorából, úgyhogy hadd búcsúzzak ezzel, illetve egy idézettel Angyalosi László cikkéből, ami a BIT-LET magazin egyik 1987-es számában jelent meg:

Őszintén szólva bennünket nagyon érdekelne, hogy a kísérletből mikor lesz már adás! S hogy kinek, milyen elképzelése van arról, hogy mi megy majd az éterből a számítógépbe? Mert a legbonyolultabb Spectrum, vagy C 16 program is belefér 5-10 percbe! Márpedig a nap 24 órából áll. Hogy mire lehet egyáltalán ezt a kommunikációs eszközt használni? Hát kérem, lehet vele marhaságokat is közvetíteni. Eddig jobbára ebbe a kategóriába tartozó dolgok keltek szárnyra ily módon, hiszen a kísérletekben részt vevőknek arra már igazán nem volt energiájuk (no meg pénzük), hogy valami értelmes programot írassanak a vevőkészülékek előtt ülőknek. De azért ha belegondolnak mondjuk a távoktatás és a számítógép, valamint a rádióhullámok terjedési sebessége hármas összefüggésébe, nos alighanem csettintenek egyet a végeredményt elképzelve. Ja, hogy mikor lesz az? Nos, ezt nem tudjuk. Egyet azonban biztosan. A sugározgatás kicsit későn, mondjuk úgy: még Kelet-európai mértékkel mérve is későn kezdődött el nálunk. Ha ugyanebben a tempóban folyik tovább a fejlődés, akkor talán még unokáink sem vitatkozhatnak azon, hogy mire jó a computer a rádióhullámokon.

[UPDATE: Rengeteg jó kiegészítés jött a kommentekben, érdemes elolvasni, különösen a hosszabb hozzászólásokat.]

446 komment · 1 trackback

Címkék: retro c64 magnó heti retro hardver

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr722265393

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kazettaretró: a low-end 2010.10.20. 12:52:43

Az IDDQD közelmúltbeli kazettás cikke rég leporolatlan húrokat pengetett meg szívemben, vagy hogy is van ez a közhely. Ezután kisvártatva Ali barátommal is leveleztem arról, hogy milyen csoda volt a a kazettás magnó gyerekkorunkban, ez pedig kedve...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.09.02. 11:12:23

Ez valami csodálatos :) Mindenki áhítattal hallgatta az irodában az embed mp3-at :)

AlexWolf 2010.09.02. 11:19:21

Húúú régi szép idők. Nagyon komoly, hogy ezeknek a cikkeknek az olvasása közben újra 10 évesnek érzem magam. Köcce.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.09.02. 11:46:32

mennyire végig kellett küzdeni ezeket.
nekem volt floppy-drive-om, (nyugati rokon jófej volt), de ugyanúgy kellett tolni a magnót, mert mindenkinek az volt, ráadásul mocskos drágák voltak a floppyk, asszem az elsőt valami 200 forintért vettem, amikor a fagyi meg egyötven volt egy gombóc.

azt viszont hiányolom, amit mi használtunk, hogy a kazetta alá tettünk be kis papír emelő-távtartókat (később megtanultam, hogy mérnöki nevük a stücni, vagy düzni)

minden játéknak volt saját színű papírja, csak avval kellett szarakodni, ha a fej magától elmászott.

Leadfoot 2010.09.02. 11:47:48

Hajjaj... kissé későn, 1988-ban vették anyámék nekem meg az öcsémnek az első C64-et. Kaptunk vele egy agyonfirkált, ősi kazettát, marha nagy TURBO felirattal rajta, ezen volt a Tape Master 247.

És valóban, mikor jópár évvel később fatertől ajándékba kaptunk egy "flopit" (annak idején a lemezmeghajtót emlegették így mifelénk), az kb. olyan volt, mint mikor az első, CGA-monitoros 286-osom helyett meglett a P75.

eszpee · http://bp.underground.hu 2010.09.02. 11:49:43

Pacsi, ugyanígy nyári munkával kerestem meg a floppiravalót én is.

Általános iskola hetedik vagy nyolcadik után volt szerintem, piacon segítettem, brutális hajnali kelések, rakodás, szerintem azóta se dolgoztam semmit ennyire keményen, pláne egy darab gadgetért. De nagy is volt az öröm amikor meglett, még most is emlékszem, hogy milyen "itt a jövő" feeling volt, amikor kipróbáltam a meghajtóhoz adott ajándék GEOS lemezt!

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2010.09.02. 11:50:23

@mcs: wow, nekem ez kimaradt, pedig milyen elegáns megoldás :)

Leadfoot 2010.09.02. 11:50:36

@mcs: Ó, igen, mikor az ember vett egy doboz floppy-t, az kész ünnepnap volt.
Utána haza, és rituálisan ráragasztgatni a színes lemezcímkéket...

Nem magnó, de C64: adapterben a biztosítékcserélgetés, az mekkora fíling volt!

algi 2010.09.02. 12:04:43

Én az Enterprise-on annyit játszottam a Batmannel, hogy felismertem hangról.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2010.09.02. 12:06:27

bííííííí-bap
bííííííííí-barararararararabap

Én Speccys voltam, és leszögezném, hogy a Sinclair gépekhez nem kellett külön magnó, ott be volt építve a digitális konverter - egy hétköznapi magnó meg egy kétoldalú jackdugó (alaptartozék) kellett csak és hurrá. Cserébe viszont megtudtam, hogy minden magnón más egységekben mér a számláló...

és az idevágó idézet a Hey, Hey 16K c. alapműből:
"spend five minutes fingers crossed, hoping not to witness the terror
of R: TAPE LOADING ERROR"

nagy idők...

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2010.09.02. 12:06:53

Ha már kérted, akkor tisztelettel pontosítanék és kiegészítenék.

"A legelterjedtebb platformok közül a Sinclair és a Commodore egyes gépei (ZX Spectrum, C16, Plus4, C64, stb.) éltek ezzel..."
Az összes Sinclair gép alapértelmezésben kazettás magnót - bár tulajdonképpen annak sem volt akadálya, hogy akár szalagosat használjunk - használt háttértárnak. A gyári programok is kazettán jelentek meg. Két kivétel a Spectrum 128 +3, ami 3 hüvelykes flopit - nem elírás - használt és a Sinclair QL, ami egy Microdrive nevű, de szalagos holmit használt háttértárnak. Mindkét gépbe bele volt építve a megfelelő meghajtó.

"ott bizony megjelent a Commodore Datasette (ejtsd: dataszette)"
Ez csak kiejtés nácizás, de a szó végi e nem néma?

"A kazettás adatrögzítés nagyon hasonlóan történt, csak a datasette-ben volt még egy analóg-digitális konverter is, ami a rögzítendő program byte-jait hangfrekvenciás jelekké alakította (meg vissza)...a spectrumos és C64-es magnót könnyen megfizethette szinte bárki, a kazettákat pláne..."

Sinclair gépeknek - meg még egy csomó korabeli másik nyolcbitesnek, mint pl. az Enterprise, Primo, Videoton TVC és számtalan más - az is nagy vonzerejük volt, hogy bármilyen kazettás magnó megfelelt hozzájuk. Éppen az volt az előnyük, hogy a tényleg olcsó, monó magnókkal is együtt működtek, sőt ezek voltak csak igazán jók hozzájuk. Sokan elkövették a hibát, hogy a monó bemenetű számítógépekre a sztereó magnójuk egyik kimenetét kötötték csak rá - rendszerint a balt - a jobbat meg terheletlenül hagyták és ezzel előbb-utóbb hazavágták a magnó erősítőjének végfok IC-jét. A magnó választáskor arra kellett csak igazán odafigyelni, hogy megfelelő legyen a magnónak az illesztése, tehát pl. 3,5-es Jack-aljzat legyen rajtuk, vagy a Primóhoz, meg a TVC-hez ha jól emlékszem meg éppen hogy DIN. A ZX Spectrum egyik illegális, orosz klónján is DIN dugók vannak, mert az volt az ottani szabvány. Ezekhez képest a 1530-as Commodore Datasette C2N igenis drága volt. Nem volt véletlen, hogy nagyon sokan nem az eredeti Commodore Datasette-et, hanem annál valamivel olcsóbb utángyártottat (Levis, Datamark) használtak. (Rambónál ezek is fent vannak a gyűjteményben, meg lehető őket sasolni. www.commodore64.hu/gepek.php )

Most nem Commy-Speccy flame okán, de a Commy datasette, mint magnó elég ótvar ezért volt az állandó kényszerű fejállítgatás. Más nyolcbiteseken egy közepes minőségű monó magnóval is sokkal kevesebb szívás volt. Nagyon ritkán kellett fejet állítani, pedig aztán tényleg ócska kazettákat használtunk. (Innen jön a mondás is, hogy "Aki mer, az Polimer!")

A Speccyn egy másodpercnyi magnószalag nagyjából 170 bájtnyi adat tárolására volt elég. Olyan általános turbo loader, mint a Commyn, nem volt. Ehelyett számos program készítői lecserélték a ROM-ban lévő rutint a gyorsabb sajátjukra. Volt egy eléggé elterjedt Philips monó magnó, amit itthon a Keravilokban is lehetett kapni és volt rajta egy potméter, amivel némileg lassítani és gyorsítani is lehetett a kazetta csévélés sebességét lejátszáskor. Ezt is sokan használták "turbónak". Betöltéskor picit gyorsítottak a csévélésen. 8-) Persze ehhez kellett, hogy a Speccy sokkal "megbocsátóbb" load/save módszert használjon, mint a C64 - ezért is voltak jobbak a rádiós programsugárzási tapasztalatok a Speccyvel.

Átvitel honvéd 2010.09.02. 12:08:30

Pontos helyzetértékelés... Pestiesen szólva, "mi", akik ezzel a gyakorlatban még találkoztunk, mind sz**tunk vele, mint a torkos borz... :-DDD

Néhány komment:

-- Volt olyan turbó (C64), ahol betöltéshez nem kellett külön turbót tölteni (a nevére nem emlékszem). A turbo loader a fájlnévvel együtt a kazettapufferbe töltődött (mivel ilyenkor a fejlécből nem csak a fájlnév, hanem egy 200-egynéhány byte-nyi adathalmaz is betöltődik a gépbe... ide volt besuvasztva a loader, ami autostarttal indulva, gondoskodott a tényleges -- turbós -- programblokk beolvasásáról). Plus/4-re szinte csak ilyen turbók voltak. A másik megoldás: toolkit cartridge-ek szintén gyakran tartalmaztak a szokásos C64-es felvételek formátumát "ismerő" turbót (amit így nem kellett töltögetni).

-- Kétkazettással csak vérprofik, vagy istenáldotta szerencsések tudtak másolni, különösen turbós C64-es felvételeket (jó fejállás, és jó magnó kellett hozzá... főleg utóbbi a korabeli, valójában gagyi taiwani-hong-kongi kétkazettásokkal csak szerencsés esetben "teljesült" -- persze, ha valakinek volt két "igazi" hi-fi deckje, meg némi hozzáértése, akkor a másolás nagy eséllyel sikeres tudott lenni).

-- 1990 előtt még nagyobb szívás volt floppy-t venni (azért is volt annyi kazettás). Én pl. 1989 végére tudtam rávenni a szüleimet, hogy vegyenek egy drive-ot, és azt is "költségre optimalizáltan" sikerült... OC-118 drive-ot sikerült találni, akkori árfolyamon 10.500.- forintért :-D -- ennél nem hiszem, hogy volt akkor alacsonyabb árfekvésű, de használható drive; a másik oldalról pedig, most hirtelen meg k'éne nézni, hogy ez az "alacsony" ár milyen, átlagos havi fizetéssel állt szemben. ...Én nem hiszem, hogy ez egy darab, átlag havi fizetésből kijött volna. És ez már 1989 vége, amikorra kezdtek "elszaladni" a fizetések... két-három évvel korábban a drive-ok ára számszakilag még több volt, miközben az átlagfizu a '89 végén érvényesnek mondjuk a fele...

-- Nem volt közismert (mert akkoriban sokkal "kevésbé" áramlott az információ... sokkal szeparáltabbak voltak a különféle hardverrel rendelkezők körei), de "mi" commodore-osok valójában a siralmas "magnózgatáson" belül még nagy királyok voltunk, mert nekünk legalább "dedikált" és ismert képességű, gyári magnónk volt, miközben mindenki más azzal főzött, amit épp talált a piacon... ezért aztán Spectrumon pl. nem is igen terjedtek el a turbós felvételek, mert pl. a haver magnóján a felvételt vagy be lehetett tölteni, vagy nem (akárhogy állítgatta hozzá a magnófejet).

-- Ma már furcsa, de akkor, vidéki gimnazistaként pl. iszonyú macerás ügynek tűnt akár egy megfelelő, vékony csavarhúzó beszerzése is...

-- Az adat "hangfrekvenciás jellé" alakítását valójában a gépen futó program végezte (...volt egy portbit, ami a magnófejben keletkező mágneses tér irányát "befolyásolta" több illesztés/jelformáláson keresztül, ezt lehetett nagyjából "0"-ba és "1"-be állítani, bízva, hogy beolvasáskor a fejről, hasonló módon érkező bitek ugyanilyen sorrendben és időzítéssel jönnek majd vissza :-D ). A felhasznált kódolások erősen hajaznak a floppy-knál használt kódolásokra (hiszen a feladat is majdnem ugyanaz) -- leginkább az FM-re, de mindenkinek megvolt a jól bevált saját megoldása.

-- Ez a telekommunikációs játék szerintem ott csesződött (már) el, hogy a keleti blokkban a telefon az állam által osztogatott "privilégium" kategóriájába esett ("luxuscikk" ill. "csak megbízhatóaknak"-téma). Ezért gyakorlatilag nem volt senkinek. Pedig az út nem "programok sugárzása", hanem különféle "központokhoz" csatlakozás, és ott interaktív adatforgalmazás lett volna. ...Nyugaton, pláne az USA-ban már a 80-as évek eleje óta mindenki BBS-ezett, akit érdekelt, és persze aki megtehette... de szép is lett volna... :-)

Dester 2010.09.02. 12:09:25

No akkor egy-két apróság. Én az említett turbo loaderről nem hallottam, nálunk az Alföldön más terjedt el. Nekem minden programom az ABC TURBO-val lett kazettára felvéve, úgyhogy minden kazettás betöltés (amíg nem lett meg a 1541) ezzel kezdődött. Emlékszem még arra is, hogy 5-ös kazetta volt és Maxell márkájú volt szürke tokkal. Ez a loader fekete-fehér csíkokat rajzolt a képernyőre. Volt egy betöltő sáv, ami néhány másodpercig tartott. Ez alatt kellett a csíkokat a csavarhúzóval "elrendezni", illetve a sípolást figyelni. Ha a betöltő rész nagy része alatt nem sikerült ezt megtenni, akkor jött a ?LOAD ERROR, egyébként pedig LOADING és akkor már minden rendben volt, a játék általában betöltődött.

Egyébként nálunk is utólagos fúrt lyuk volt a magnón, mellette állandó jelleggel a csavarhúzó. Az eltüntetéséért fővesztés járt. :)

Az ABC TURBO mögött egy spéci, talán holland nyelvű fejállító program volt. A nevére már nem emlékszem, eléggé hosszú volt. Úgy működött, hogy két csík futott függőlegesen végig a képernyőn, ahogy ment a szalag, és nagyjából olyan ábrát rajzolt, mint egy szeizmográf. Ha a két függőleges csík egyre inkább az egyeneshez közelített, akkor állt jó helyen a fej, és minél jobban "szemetelt", netán összefolyt a két csík, akkor állt rossz helyen. Persze volt néhány extra játék, amelynek egyedi volt a "fejmintája", ezeket külön meg kellett tanulni. A lényeg, hogy nekem sem kellett általában ez a program, sőt, csukott szemmel tisztán csak a hang alapján is be tudtam lőni a kazetta fejét max 5 másodperc alatt. :)

Ha már volt szó a 1541-ről. Annak idején annyira drága cucc volt, hogy egy vadiúj mountain bike árával vetekedett és a magamfajta gyereknek választania kellett, hogy 1541-es drive-ot akarunk, vagy mountain bike-ot. Mit mondjak, volt szórás rendesen... Szerintem nem lepődtök meg azon, ha azt mondom, hogy maradtam a régi Csepel bringánál. :)

1541-nél is volt gyorstöltő. Minden friss doboz lemez vásárlása így kezdődött: a lemez oldalának kivágása, hogy mindkét oldal írható legyen, majd a "!" program felmásolása, ami a gyorstöltő volt. A mai napig ezt használom, nagyon szerettem. :)

Még egy megjegyzés a végére: az ultimate másolóprogram, amit használtuk, a KWIK COPY volt. (Nem, nem írtam el.) Tudott mind a négyféleképpen másolni: magnóról magnóra, magnóról lemezre, lemezről magnóra, lemezről lemezre. ;)

GrindDragon 2010.09.02. 12:11:27

Nekem a magnós korszakból leginkább az maradt meg, hogy ahonnan másoltattam, oda szigorúan 60 perces, normál kazettát kellett vinni. 90 perces, króm, vagy metál kazetta nem játszott.
Az volt ám a warez, mikor mentünk a "számítógépes klubba" másoltatni, gyereknapon, szülinapra, névnapra, karácsonyra egy-egy kazi tele a legújabb C64 játékokkal. :D

A másik, hogy azt hittem, hogy ha bepakolom a kazit a rendes magnóba, akkor abból majd a játékok zenéje fog megszólalni, és felordított az a feledhetetlen zizegő-nyekergő hang. 6-7 évesen a fene sem gondolta. xD

copass 2010.09.02. 12:12:32

régi szép idők:D
emlékszem a floppy kb annyi volt mint maga a gép.
amikor én kaptam ajándékba akkor volt asszem 22E=c64II+magnó+2joy, egy floppy volt 20E.
én hang alapján állítottam, úgy érzésre!:D

Dester 2010.09.02. 12:12:42

Örülök, hogy Sam.Joe is hozzászólt a témához. Kedden személyesen nosztalgiáztunk egyet, játszottam kicsit a Wizard Of Worral beszélgetés közben (sajnos csak egyedül, mert hirtelen egyetlen működőképes joy akadt), és megmutatta többek között a hozzászólásában is említett 3"-os floppyját, ami még nekem is újdonság volt. Ezúton is köszi! :)

Dester 2010.09.02. 12:13:26

@GrindDragon: én használtam 90 perces metál kazettát is saját felvételre, arra már annyi játék fért, hogy az apró betűkkel teleírt kihajtogatott hátlapját is ki kellett bővíteni még cetlikkel. :)))

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2010.09.02. 12:21:37

@József István: "...ezért aztán Spectrumon pl. nem is igen terjedtek el a turbós felvételek, mert pl. a haver magnóján a felvételt vagy be lehetett tölteni, vagy nem (akárhogy állítgatta hozzá a magnófejet)."

Mint Commodore tulaj ezt valószínűleg hallottad valahol, és nem tapasztaltad, mert akkor nem írnál ilyesmit. 8-)

Speccyn azért nem terjedtek el a turbók, mert már eleve picit több mint háromszor gyorsabb volt a gyári load/save rutin, mint a Commyn, illetve mert a játékok készítői - már aki foglalkozott ilyesmivel - megírták a saját fastload rutinjukat és azt értelemszerűen használta a játék töltésekor.

A tapasztalat azt mutatta, hogy egy copy programmal összeállított mester kazit nagy biztonsággal lehetett tape-to-tape másolni egy kétkazettás holmival, akár gyorsmásolás üzemmódban is. Viszont ezekről a másolatokról viszont már nem nagyon működtek a tape-to-tape másolatok.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2010.09.02. 12:23:29

@Dester: "1541-nél is volt gyorstöltő. Minden friss doboz lemez vásárlása így kezdődött: a lemez oldalának kivágása, hogy mindkét oldal írható legyen, majd a "!" program felmásolása, ami a gyorstöltő volt. A mai napig ezt használom, nagyon szerettem. :)"

Tényleg, a lemeznyirbálás! A nagyon menő csávóknak volt ehhez a műtéthez egy spéci lyukasztó kütyüje is!

Dester 2010.09.02. 12:31:10

@Sam. Joe: Olyat én csak újságban láttam. :) Maradtunk az ollónál. :)

A színes matricákat elfelejtettem említeni, de az is örömünnep volt. :) Az egyik 3M-es dobozban meg gyűjtöttem a kimaradt matricákat (mindig többet adtak, mint amit felhasználtam), még mindig megvan. :) A 120 (vagy 100?) db-os kulcsra zárható lemeztartó pedig nagyon menőnek számított. ;)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2010.09.02. 12:31:36

@József István: "...Pedig az út nem "programok sugárzása", hanem különféle "központokhoz" csatlakozás, és ott interaktív adatforgalmazás lett volna. ...Nyugaton, pláne az USA-ban már a 80-as évek eleje óta mindenki BBS-ezett, akit érdekelt, és persze aki megtehette... de szép is lett volna... :-)"

A C64 ebben is spéci és úttörő volt.

Az America Online jogelődje, a Quantum Computer Services 1985. november 1. és 1994. október 31. között működtetett egy online szolgáltatást kifejezetten a C64 és a C128, később pedig az Amiga tulajdonosok részére is. A Quantum Link - népszerűbb nevén Q-Link - a tengerentúlon roppant népszerű eszköz volt a felhasználók közötti kapcsolattartásra és játékra, valamint különböző információk - a legfrissebb hírek, moziműsorok és egyebek - beszerzésére, továbbá demók letöltésére.

A C64 úttörő szerepet vállalt annak a gyakorlatnak az elterjesztésében, hogy a potenciális vásárlók a telefonvonalon keresztül tölthessék le a különböző szoftverek kipróbálásra szánt, e célból megkurtított verzióit. Bár a C64-es játékok méretei csak kilobájtokban mérhetők, a modemek is csak 300 és 1200 baud közötti sebességgel működtek. S ha még ez nem lett volna elég, extra kényelmetlenség gyanánt a C64 memóriája kevés is volt ahhoz, hogy a Q-Link használatához szükséges valamennyi programrészt képes legyen egyidejűleg tárolni, ezért a szolgáltatás egyes részlegei közötti váltás akár fél percnél is többet vehetett igénybe, mégpedig a flopimeghajtó lassúságának köszönhetően. Mindennek ellenére a havi tíz dolláros előfizetési díjú Quantum Link rendkívül népszerű volt.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2010.09.02. 12:32:45

Ja, a hazai warez-történelem egy nagy pillanata volt az is, amikor a Spectrum Világ (SpV) hosszú cikksorozatot indított "Szemben a Speedlock-kal" címmel.
A Speedlock ugyanis a Speccyn elterjedt !kazettás! másolásvédelem volt, a jobb programokat először fel kellett törni, hogy aztán elindulhassanak a számítógépes klubok, börzék, programküldő szolgálatok irányába...

Apropó, hányan jártak a Csokiba a jelenlévők közül?

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2010.09.02. 12:33:54

@Dester: Annyira vicces volt az a zár a flopitartókon, mert a túloldalon két műanyag pöcök volt csak, amit simán ki lehetett pattintani - aztán vissza - tehát nyom nélkül "feltörhető" volt. A flopikorszak után, amikor jött az újságmelléklet CD - később DVD - korszak, sokáig ezekben tartottam a papírtokos CD-ket és DVD-ket.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2010.09.02. 12:35:16

@Yarner: Sajnos erre a kérdésre nem válaszolhatok. 8-) Maradjunk abban, hogy ugyanaz(ok) volt a külföldi forrásom, mint a Csokis félisteneknek.

Pirx 2010.09.02. 12:36:52

:) teteszett. Csak egy két szó a fejállításhoz. Nem volt benne semmi varázslat. A világon mindenhol ugyanúgy állnak(tak) a magnófejek. Azzal a csavarral az úgynevezett rés merőlegességét lehetett állítani. Erre léteztek speciális mérőkazetták is,amin "istenbizony" merőleges fejjel rögzítettek 10kHz-es hangot, és műszerrel a maximumra kellett állítani. De alapjában elmondható volt, hogy amikor a legtöbb magas hangot hallod, akkor van jól beállítva a fej.
De ezenkívül nagyon tetszett az írás! :)

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.09.02. 12:38:44

@Sam. Joe: ""ott bizony megjelent a Commodore Datasette (ejtsd: dataszette)"
Ez csak kiejtés nácizás, de a szó végi e nem néma?"
Nem. Ugyanúgy, mint a kor többi ikonját is, írás szerint kellett ejteni (lásd még Doktor Justice (kiejtése: justice) és társai)

Zsola777 2010.09.02. 12:38:59

Arról elfedkezett a cikk, hogy az Enterprise esetében hallatszott is a töltés hangja, egy zöld-piros négyzet pedig egymást váltogatta ideállis fejállás esetén. Így nem zizit kellett nézni a monitoron, hanem a hangra figyelni. Így egy állítás 1-2 másodperc volt.
További poén volt, hogy írtak rá Spectrum emulátort (ami az azonos Z80 miatt nem volt nagy durranás), így a játékok többségének elején előbb az emulátor volt, majd a lassan töltődő spectrumos játék.

meronem 2010.09.02. 12:40:19

Elmorzsoltam egy könnycseppet a szememben... főleg azért, mert a mi falunkban a fejállítgatásról nem volt info, és sok-sok játékot nem tudtam elindítani... és most kell megtudnom, 20 év múlva, hogy miért! :)
Érintőlegesen tartozik ide, hogy a Linda karatecsaj-sorozatnak volt egy Software című rész (a bemondó - máig is emlékszem - "szoftváre"-nek ejtette, közben szerencsétlenül álltak a szemei - ami kb arról szólt, hogy egy bűnöző telefonjára néha a fentebb hallhatóhoz hasonló zajok érkeztek, és csak később jöttek rá a nyomozók, hogy illegális szoftvereket streameltek így, analóg módon. Linda a végén természtesen lekaratéjjozta a simlis pasasokat, és a jogellenes cselekménysorozatnak vége szakadt.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2010.09.02. 12:51:39

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer:
LOL! Ott a pont!!! 8-)))

@Zsola777: Ööö... Sokkal inkább portolták a Speccy játékokat ügyes emberek, mintsem általános célú SW emulátort írtak volna. Szép is lett volna! Még az Enterprise HW Spectrum emulátor cartridge sem volt 100 százalékos.

Aloha 2010.09.02. 12:52:13

@Sam. Joe: Egy kommersz irodai körlyukasztó tökéletesen megfelelt a célra. Feltéve, hogy az ember nem tolt bele teljes kört, csak a felét :D

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2010.09.02. 12:53:21

@meronem: Hú, mennyi hülyeség elhangzott abban, te jó ég! A végén meg felrobbant egy kis képernyős színes tévé a nagy karatéjozásban. ;-)

moli 2010.09.02. 12:55:46

"""másodpercenként ötven bájtot""" JEZUS! :DD

miert volt olyan messze a stop a play-tol? miert nem kerult a stop a play es a rew/fwd koze?

Joindulat SC 2010.09.02. 12:56:26

Nekem C16+4-em volt :D de a magnóval én is szívtam...

Osztálytársamnak meg Amiga .... (gazdagék :) )
Beépített kislemezzel!
Ott csorgattuk a nyálunkat folyton :D és el voltunk ájulva ,hogy egy játék 2 vagy több lemezen volt.

Ki gondolta volna akkor ,hogy manapság már giga meg terra előtagot fogunk használni

Jackni Konzol 2010.09.02. 12:56:50

Viszonylag nagymenő voltam kazetta-témában, rendszeresen építettem haverok datasette-jeibe kvarcóra hátlapokból kioperált piezo-hangszórókat fejállítási célból. Ezek halkan, de folyamatosan csirpogtak onnantól, de igazából senkit nem zavart, és mindenki meg tudta tanulni, hogyan kell hallás alapján fejet állítani a magnókon. Én két datasette-tel nyomultam, melyekbe 5-ös DIN-hüvelyeket szereltem, így szimpla átjátszó kábellel összekötve a két készüléket, az egyiket a géphez csatlakoztatva, a másik is megkapta a kábelen keresztül a tápfeszt és a kimenő jelet, így egyszerűen az lejátszót és a felvevőt elindítva, a tárba töltés nélkül is átmásolható volt bármilyen program egyszerű módon.

Zsola777 2010.09.02. 12:57:19

@Sam. Joe: Persze, de a mikroszámítógép 'éra' végén már csak és kizárólag olyan játékok voltak, amik emulátorral mentek.
Tényleg, betöltődés után megváltozott a külső, töltötte be a spektrum játékot. De ilyenkor egy Break, és máris lehetett használni a ZX Spectrum utasításait, felületét. Még a programjait is, volt több játék is, amit így be tudtam tölteni (pl. Arnhem). Nyilván nem volt százas, néhány játék nem ment vele - na azokat kellett (volna) portolni.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2010.09.02. 12:57:21

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: Pontosan, éppen doktorjusticét akartam én is említeni.

Mindenkinek nagyon köszi az értékes kiegészítéseket, jelzem mindjárt a posztban is, hogy mars a kommentekhez.

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2010.09.02. 12:58:23

Örülök, hogy nem csak nekem volt olyan tapasztalatom, hogy kétkazettással nem nagyon működött a C64 kazetták másolása. Persze biztos lehetett volna a fejállítással szórakozni a decken, de az is biztos, hogy apám letörte volna a derekam, ha megpróbálom :)

Én egyébként egy idő után rászoktam arra, hogy a saját magnónkat vittem magammal, ha valamit el akartam hozni, jól kipárnázva, kazettával benne nem állított szállítás közben el a fej, nem lett baja. Fejállító segédprogrammal meg sose találkoztam, a programok elején pár másodpercig folyamatos csíkok és a hang együttes élménye alapján elég jól be lehetett lőni, mikor lesz jó.

zsírvezér 2010.09.02. 12:59:47

Istenem ez micsoda nosztalgia hullámot vetett a lelkemben , emlékszem még a PECSA-ba jártam először kazikért majd lemezekért. Nem kisebb arc árulta ott a warezt, mint az 576 Kbyte akkori főszerkesztője Balogh Zsolti. Bocs pajti de ez már történelem :)
Aztán terjedtek a játékok a 2 kazettás dekkeknek hála, bár a gyorsmásolással készült kaziknál nagy volt a hiba arány :( Nekem volt cartridgebe egy fejélító progi a két párhuzamos jelet kellett egyenesbe és "szőrmentesre" állítani. Mára már megmarad az emuláció :)
És micsoda szép emlékeket idéz az itt említett kulccsal zárható lemez tartó :)
Egy idő után már balkon ládát kellett használni :) Amibe papírtokkal pont belefért a lemez, több éves gyűjtőmunkát aztán elnyelte a kuka :(

szd 2010.09.02. 12:59:49

A turbo loader nem tömörítőprogram (azok külön voltak, leginkább a feltört programokba beleépítve, tehát induláskor várni kellett a néha nem is kevés ideig tartó kitömörítést).
C64-en a magnó sima négyszögjelet vett fel (mint már egy kommentben szerepelt), és egy periódus hossza döntötte el, hogy 0 vagy 1 bit. A turbo annyit csinált, hogy a gyári időket a töredékére állította be, emiatt is volt érzékenyebb a másolásra, fejbeállításra (nagyobb sávszélesség kellett neki, és hát a gyenge minőségű kazetták esetleg nem is tudtak annyit).
Hogy a töltést hallani lehetett, azt szintén a töltőprogram csinálta: egyszerűen kiadta a hangcsipre a 0/1-et. Így a digitalizált zenét/effektet/beszédet _valóban_ hallani lehetett betöltés közben, csak torzan.

j.e 2010.09.02. 13:04:48

Hej régi szép idők! Ekkortájt én pinákkal és cicikkel játszadoztam, míg a köcsög újgazdag sznob osztálytársaim érthetelen nyelven kommunikáltak számítástecnikai vonalon. Ma egy semmitmondó átlagos informatikai cégnél vagyok rendszergazda. Sablonos munka, sablonos család semmi extra. Volt osztálytársaim, túl a válás és a gyerekelhelyezési perek után szellemileg teljesen leépülve, lepukkant menedzserként hajkurásszák a leharcolc kurvákat és tőlem kérdezik mindazt amit egy "klikkelj nagyi" tanfolyamon sem kérnek számon.

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2010.09.02. 13:04:55

@moli: "miert volt olyan messze a stop a play-tol?"
Hogy ne boruljon fel a magnó, amikor kézzel gyors-seekeltél, a következő programot keresve: stop, play, nem jó, tekerés, stop, play, nem jó, tekerés, stop, pléj, jó. És kibírta a dataszett (biztos túl sok nyelvvizsga volt a családban, de mi így mondtuk, igaz, doktojüsztí(z) se jusztice volt (hanem dzsásztíz;)), nem ment tönkre bele.

BTW, egy időben gond lehetett a magyarországi magnóellátással ("kettő cééééé, baaalzakucca harmincöt" - ez a reklám még megvan?:), mert unokatesómnak például 1530-as helyett a C16/Plusi 1531-ese volt, a szürke-fekete modell, PCB csatlakozó helyett valami kerekkel, amire egy adaptert kellett tenni, hogy rádughasd a 64-esre.

upperclass 2010.09.02. 13:05:29

Fura, de a jelenlevők nagy részével ellentétben nekem előbb volt 1541-em, mint magnóm. Magnót azért szerettem volna, mert nagyon sok embernek csak az volt, meg érdekelt is, hogy működik... aztán végül anyukám vett nekem egyet használtan a Sugárban működő bizományiban, de nem használtam túl gyakran a floppy mellett. :)

franxepe 2010.09.02. 13:11:55

nekem hyper turbo-m volt tömörítésre. ha jól emlékszem kapcsolószerűen voltak benne a parancsok, load helyett -l (??) szép fekete-piros csíkos töltési képet adott, öröm volt nézni a sötétben. volt egy eredeti kazettám is, összvissz 4 játékkal, na azok nagyon profik voltak, szines csíkos töltési háttér mellett még egy-egy splashscreent is bedobtak a betöltés közepe felé. sőt, az egyik még zenélt is mellé.

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2010.09.02. 13:13:33

Na mgé valami: egy idő után már nem Trubo Tape-et használtunk, hanem valami mást, az maradt meg, hogy "Mr.Z" volt a kredtiben megadva. Talán a Turbo250 volt az?

És ne felejtsük el a cartridge nélkül élők fontos tolljainak egyikét: copy235. De hülye dolog, húsz év után még emlékezni erre a névre...

Átvitel honvéd 2010.09.02. 13:13:50

@Sam. Joe: Oké-oké, nem voltam Speccy-s, ez tény... :-)

Mondjuk, nektek megvolt az az előnyötök, hogy Ti kiismertétek a dolog csínját-bínját... (...azaz, idővel tudtátok, hogy milyen magnóval érdemes dolgozni, ill. hogy egy jobb technika mit bír ki). Nekem a korszak magnóiról, noha sok csicsás, "menőnek" tűnő darab készült, a legrosszabb tapasztalataim vannak... Magas zaj, tompa frekvenciamenetek, nyávogás, a felvételhez meg menetrendszerűen automatikus jelszintszabályozó... Néha teljesen szemétnek kinéző magnók tudtak rendes frekvenciamenetet és stabil fordulatszámot (sokkal később pl. ilyet kaptam egy EP128-hoz), máskor meg menőnek kinéző cuccról derült ki, hogy egy ott és akkor rendelkezésre álló, "lengyelpiacos" Unitra (monó) magnó kenterbe veri (...utóbbi tapasztalattal konkrétan korabeli, tape-to-tape másolási kísérletnél sikerült összetalálkozni...).

Az pl. igaz, hogy a gyári Spectrum load-save rutinok ill. formátum "megbocsátóbbak", mint a Commodore-osok. Bár ez valszeg igaz általában azokra, "akik" kereskedelmi magnókkal mentek. ...Az elmondható, hogy 64-en a kb. 300-350 bytes per sec sebességű, általánosan használt turbós felvételek stabilak voltak, feltéve, ha a fej jól állt -- még elég szemét szalagokkal is (90 perces Polimerrel konkrétan ment ;-)))) ). A gyári 1530, ill. a mindenféle third-party (Phonemark, Profex, stb. -- egyébként gyári Commodore Datassette-ekből is volt többféle) taiwani csodák között ilyen szempontból nem volt különbség.

ifrance 2010.09.02. 13:14:44

látszik, hogy akkor még fiatal voltam: nekem ez a retro wifi teljesen kimaradt. pedig tök jó ötlet!

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2010.09.02. 13:16:59

Nekünk Videoton TVC jutott, azzal szivtunk.
Kezdetnek volt számtech szakkör, ott megtanultam BASICül, majd innen-onnan szerzett könyvekből továbbképeztem magam.
Irtam pár játégprogramot a gépre, amiket a beépitett mini-joyyal lehetett játszani. De mivel hardveresen még csak a gép volt meg, minden alkalommal be kellett gépelni a játékot a két teleirt spirálfüzet valamelyikéből. Az volt ám a szép, mikor a beirtad: 2550 END :D Tiztől kezdődően tizesével lépdelve mentek a sorok...
Amikor öcsém gépelt, néha elrontotta, ami persze csak a végén derült ki. Ja, meg falun akkoriban (80-as évek közepe) nem volt atomstabil az áramhálózat sem, voltak pillanatnyi áramszünetek rendszeresen. Öröm volt az élet :)

Aztán rgy év gépelgetés után egyik könyvben találtam illusztrációt, hogyan kell bekötni a sima kazettás magnót. Onnantól arany életünk volt, később "gyári" játékokat is beszereztünk.

A csavarhúzóról irt valaki fentebb: én se tudtam beszerezni vékonyat, úgyhogy vajkenő késből lett gyártva :D

Megint később tönkrement az adaptere is, forrasztgatással, kondicserékkel működött kevés ideig. Aztán megbuheráltam a villanyvasút adapterét. Kevés játék után elfüstölt a gép :]

Rozisoft 2010.09.02. 13:18:27

Én csavarhúzó helyett anyám kisebbik hullámcsatjait használtam: Csak szét kellett hajtani és máris megvolt a mutatós csavarhúzó ( az egyenes szárának a vége lötyögésmentesen illeszkedett a csavarfej hornyába). Csak azt kellett megjegyezni, hol állt legutóbb.
Mi úgy másoltunk, hogy elvittük magunkkal a saját magnónkat, a tulaj betöltötte a gépre a programot, aztán magnócsere és mehetett a mentés. Vidéki lévén amúgy sem sok fejállást kellett megjegyezni, így meg aztán nem is kellett aggódni.

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2010.09.02. 13:18:35

@upperclass: Szerintem a korai 64-esezőknek mind 1541-ese volt. Aztán amikor mindenki más is akart volna gépet otthonra, akkor jöttek be a magnók, mert hát a floppyt kevesen tudták megfizetni (akkor nem másfél havi nyári munka volt, hanem többhavi "rendes"), nagy mennyiségben. Talán tényleg úgy volt, hogy a 1541 drágább volt, mint maga a C64?

Hümüzhümümüz 2010.09.02. 13:19:14

Linda című fantasztikus sorozatban volt egy olyan epizód, amiben ilyen "hackereket" üldöztek, akik a cégtől kilopták az új játékok kazettáit és telefonon (!!!) másolták át úgy, hogy a hívott készülék üzenetrögzítőre volt kötve és az rögzítette a játékot. :D M1 oldalán fent van az összes Linda epizód, nézzétek meg, nagyon jót lehet rajta szórakozni. :D

Torrent ókori változata különben. :D

Dester 2010.09.02. 13:19:26

@Hamster: Ha érdekel, szívesen csinálok otthon a fejállító programról screenshotot. :)

@zsírvezér: szerintem erről a programról írtam én is a hozzászólásomban. :)

SzőröstalpúJeti 2010.09.02. 13:23:14

Nekem is évek kellettek, mire hozzájuthattam az első 1541-eshez, persze használtan. Odaálltam nagy flessben, hogy most aztán jöhetnek a király játékok (kazettán jellemzően lineáris töltés zajlott, így ilyenek hogy Pirates! meg Champions Of Krynn csak álom volt addig), és persze kiderült hogy ennek a meghajtónak meg olyan szinten el van sz*rva a feje, hogy minden harmadik lemezt volt hajlamos csak rendesen futtatni. Mire később normális meghajtóm lett, addigra a C64 már halott volt.

Malachi 2010.09.02. 13:24:35

höhö, mi elég hamar megtanultuk hallás után beállítani a magnófejet. egy (tippre) 10 percig töltő ELITE-nél pl. létfontosságú volt. :)

a plus4-hez még 1530-as gyári magnónk volt, majd a C64-hez valami spéci németet kaptunk, ami alapban nyomatta a csipogást, egészen halkan, ahogy Jackni Konzol írta. az elvileg gyárilag tudta ezt a fícsört, de sajnos otthon van, most nem tudom miféle gyártmány lehetett.

a kis lyuk mellett a vonások és a kazetták számai, alap. nálunk egyébként AIWA music centeren ment a maszek másolás, remekül megbirkózott a C64 programokkal is. szép idők voltak.

64lander 2010.09.02. 13:24:47

Az miért volt, hogy a C64 elsötétítete a képernyőt kazettáról való töltéskor? Nagyon kevés kivétel akadt, amire igencsak rácsodálkoztunk, pl. a Shot'em Upban...

Zozosoft 2010.09.02. 13:29:04

@Sam. Joe: "Most nem Commy-Speccy flame okán, de a Commy datasette, mint magnó elég ótvar ezért volt az állandó kényszerű fejállítgatás. Más nyolcbiteseken egy közepes minőségű monó magnóval is sokkal kevesebb szívás volt."

Ezzel teljesen egyet tudok érteni, sok évnyi Enterprise magnózás alatt egyszer se nyúltam a fejhez! Pedig az EP gyári 2400 baudos sebessége elég turbós a C64-hez képest, de a Speccyhez is.

@József István: "Az pl. igaz, hogy a gyári Spectrum load-save rutinok ill. formátum "megbocsátóbbak", mint a Commodore-osok."
Ez EP-é meg meg még inkább, ott az nagy ötlet volt, hogy 4K-s blokkokra van vágva az adatfolyam, és minden egyes blokk egy kis szinkron sípolással kezdődik.
Így nem okoz gondot az, ha pl hosszú kazettánál a teli orsót egy vackabb (leharcoltabb) magnó egyre lassabban bírja tekerni, így lassul a szalagsebesség töltés közben.

b0le74 2010.09.02. 13:29:05

és ha nem volt csavarhúzó a fej állításához, akkor egy "hajtű" is nagy segítség volt:) nálunk mindig ki volt egy kötve a magnóhoz:)

Csak Norris 2010.09.02. 13:31:28

Mi meg azt hittük, ha réveszünk nibly-re suicide expresszt, majd megjelenik a vonat helyén a kukac...:D

Malachi 2010.09.02. 13:31:35

@Hamster: ja tényleg a plus4-hez 1531 járt, elbaszott kerek csatlakozóval. aztán, mikor jött a C64, sehol, de tényleg SEHOL nem találtunk átalakítót, ezért kellett az új szette. :)

ja, mi a 60 perces BASF kazettákra esküdtünk.

cgi.ebay.com/BASF-90-FERRO-EXTRA-BLANK-CASSETTE-TAPE-SEALED-MINT-/130145072350?pt=BI_Blank_Media&hash=item1e4d4034de

Gyűjtőjegyes 2010.09.02. 13:36:27

Azta! Én nagyon-nagyon gyerek vagyok :( Ugyan ismertem a komondort, de már csak lemezes változatban...:)
Azt meg, hogy az AH a Posta egyik része volt, soha, sehol nem hallottam:)

motu 2010.09.02. 13:37:35

off
1. 8-bites gépek nincsenek, 8 bitesek vannak.

2. 5’25”-ös flopi sincs, 5,25"-ös van (ti. a ' a láb, a " a col (hüvelyk) szimbóluma. Jó nagy lenne az 5 láb 25 hüvelykes (azaz 7 láb 1 h.) meghajtó %)

on

Ó, amikor azt is kipróbáltam a suli VT Computeréhez passzított Philips magnón, mi történik akkor, amikor betöltés közben -10 ... +10 között változtatom a szalagsebességet :DD

MP 2010.09.02. 13:37:41

Nekem Enterprise gépem volt a hozzá tartozó magnóval. Sok gondom nem volt vele igaz én nem "kétkazettással" másoltam hanem a gyári magnóval. Ehhez volt fejbeállító progi de már "fülből" is ment. Szép idők voltak de bevallom jobb az emulátor meg a vinyón vagy dvd-n csücsülő stuffok. De még mindig vannak játékok amiket nyomok rajta. Na jó az emulátoron.

sztrelnyikov 2010.09.02. 13:39:24

A cikkből úgy tűnik, mintha Spectrumhoz is lett volna ilyen saját magnó, mint a C64-hez. Pedig mi sima BRG meg unitra magnókat használtunk. Az átalakító gondolom a spectrumban volt, mert hogy ezek sima analóg magnók voltak.

Volt persze valami microdirve sinclair-hez is, de az nyugati turpisság volt a gazdagok számára.

armitage 2010.09.02. 13:41:18

@Hamster:
Nekem is rémlik, hogy közel azonos árkategória volt a 1541 és a gép. Jusson eszedbe, hogy a 1541 végső soron maga is egy számítógép volt :)

Aki mer, Polimer, tudtam, hogy egy ilyen cikkben ez Sam. Joe-tól el fog hangzani, és mélyen igaza is van :) Kazettával szopni, na nem. A menőknél a 1541-be is pillanatok alatt bekerült a SpeeDOS kábel, a gép seggébe meg a cartridge, gyorstöltővel, mifenével. Jól kinéztek volna a swapperek, ha heti 2-5 alkalommal kazettákat kellett volna postázniuk :)

mnandy 2010.09.02. 13:41:58

Ha én fülre állítottam be a PRIMO-nak a kaziját, akkor autista vagyok?

És akkor mi vagyok, ha megmondtam a gyorstekeréskor hallható "csicsorgás"-ból, hogy "Most tekerj vissza, mert ez AZ a játék, aminek az elején a 'csillagokkal bekeretezett' hang van!" ?

OmegaMale 2010.09.02. 13:42:21

@mcs:

Nekem spectrum-om volt és töltés közben a saját hangszóróján (csak a kép ment ki a TV-re) mindig belehallgattam a 'műsorba' és mivel össze-vissza voltak kazettáim mindenhonnan, így aztán kazettacserénél a fejállítás két másodperces rutinfeladat volt, play, csavarhúzó be, teker, kivesz. Ha fülre elég éles volt a hangszín, akkor már lehetett is a megfelelő számláló helyre tekerni. Persze ha éppen valahol útközben állt a kazi, akkor egyszerűbb volt kikeresni az áhított progit, mint visszatekerni a 30 perces oldalú kazit csak a nullázás miatt. Akkoriban ha pár sec-et belehallgattam a stream-be, már tudtam, hogy éppen melyik game az :D.
(Gondolom az összes Spectrum-os a maga idején fejből is el tudta volna vartyogni a kedvenc programját, annyiszor hallotta betöltés közben XD).

moli 2010.09.02. 13:42:55

@Hümüzhümümüz: es a RIAA nem tiltatta be a magnokat es telefonokat?!

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2010.09.02. 13:43:36

@Hamster: A csuda sem emlékszik már az itthoni árakra, de az biztos, hogy a C64 595 dodó volt, amikor megjelent 1982-ben, a 1541-et meg valamivel 400 alatt mérték. De volt akció, ha együtt megvetted a géppel, akkor meg lehetett úszni 900 dodóból. (Atyaég, mennyi pénz volt az akkor!!!)

Zozosoft 2010.09.02. 13:44:45

@Zsola777: voltak ilyen átíratok, általában a hírhedten sz... kategóriába tartoznak. Ezek eszerint te közel lakhattál ahhoz az emberhez aki ezeket elkövette, hogy csak ilyeneket láttál.
A budapesti EP klubba szerencsére ennél tisztességesebben átírt programok terjedtek :-)

ChPh 2010.09.02. 13:45:48

vki írta, hogy a fejállító csavarhúzó beszerzése nehézkes volt, na ez nekünk sem ment
szerencsére a szomszédban volt egy esztergályos műhely, úgyhogy sikerült egyet esztergáltatni, oh yeah :D

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2010.09.02. 13:46:22

@Malachi: Az mekkora kiszúrás volt! A 1531 csak a színében, meg a csatlakozójában tért el a 1530-tól. "Nehogymár" tudd használni a C64-es perifériát a 16-hoz, meg a Plusihoz.

larry 2010.09.02. 13:46:50

Tudom, alap, de nem hiszem el, hogy 50 komment fölött még mindig nem hangzott el a legendás felszólítás:

PRESS PLAY ON TAPE

armitage 2010.09.02. 13:47:09

@sztrelnyikov:
A Spectrumból később kijött egy 128K-s verzió, ás annak egy későbbi változatában (2plus) már beépített Datacorder volt.

AtyaUrIsten típusú kép:
en.wikipedia.org/wiki/File:ZX_Spectrum_Plus2.jpeg

Átvitel honvéd 2010.09.02. 13:47:28

@motu: ...sőt, ha már itt tartunk: tudtommal "flopi" és "col" sincs...

Zz_ 2010.09.02. 13:48:08

Nekem hónapokig magnó se volt a c64-hez.
Már gúvadt a szemem a sok data sor begépelésétől.
Meg akkoriban azt hittem hogy ennyi egy program:
100 sys 49152
:-)

bigwhite 2010.09.02. 13:48:25

Nekem a vege fele mar volt 2 db 1541-em, azzal lehettett csak gyorsan lemezt masolni. Volt egy copy program, a neve most nem jut eszembe (nem a Disk Duplikator, az nem tudta ezt), ami on-the-fly 35 masodperc alatt masolt at ket drive-val egy lemezt. Az elejen a szokasos formazas-elejen is, de egesz lemez masolaskor is hallhato dak-dak-dak-dak-dak -ot fel masodperces reccsenesre roviditette le.
Nem tudja valaki mi volt ennek a copy progginak a neve ?

Lemez kivagashoz anyam koromvago olloja volt hasznalatban, es en csak egy V alaku nyilast vagtam ra, jo volt az, a fenykapu atlatott rajta. Tenyleg, magy gyartmanyu Parrot lemez meg van meg valakinek ?

armitage 2010.09.02. 13:48:45

@larry:
Az illusztrációkban pedig ott virít :)
És persze:
www.youtube.com/watch?v=mYZXNVHVfhc

Zz_ 2010.09.02. 13:49:24

Ja, kazit simán másoltuk duplakazettás dekken hájspíddel :-)

Átvitel honvéd 2010.09.02. 13:49:40

@armitage: erről írta az SpV valamelyik vezércikkében, hogy a +2 beépített magnót tartalmaz, amit nem akarunk dícsérni, de nem is lehet... vagy valami ilyesmit...

roxxtar 2010.09.02. 13:49:55

Elmászó nekem is volt. Igazi örömünnep volt ha sikerült betöltetnem a géppel :) Kedvencem amúgy a project: steahlt fighter volt. Dupla kazettás játék ami azt jelentette, hogy egy jó fél órás töltés volt azelött, hogy elindult volna a játék. Sajnos magára mégse hagyhatad mert ugye kazettát is fordítgatni kellett meg volt benne másolásvédelem is :) Amúgy nekem eepromon voltak a turbók. Turbo master 2, én ezt használtam.

Zz_ 2010.09.02. 13:51:23

Nekem atomicpower mkIV-es kátridzsom volt.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2010.09.02. 13:51:24

@sztrelnyikov: Speccyhez nem volt gyári magnó, mert Sinclair apó alapvetően tanuló gépnek szánta a holmit és az volt a cél, hogy azon a tévén menjen, ami otthon van, meg az a magnó legyen a háttértár, ami szintén már van otthon, vagy nagyon olcsón meg lehetett venni.

A Microdrive már külön történet. Drága is volt, mert kellett hozzá az Interface 1 nevű dolog, béna is volt, mert egy szalagos megoldás volt, tehát ha kerestél rajta valamit, akkor a szalagnak oda kellett csévélődnie, míg a flopiban csak odaugrik a fej. Az Amerikában a Compact Casette előtt elterjedt 8-track magnókhoz hasonló cucc volt, csak sokkal kisebb. Sohasem értettem, hogy egy ennyire bonyolult cucc hogy tud működni, de működött. A Sinclair QL programjaim mind a mai napig bejönnek róla, ami sci-fi.

Mózsi bá (törölt) 2010.09.02. 13:51:34

Nos én betonkemény Commodore-os voltam. VIC-20kezdésnek, aztán jött a 64. 64-re a turbos programok igen finom fejbeállítást igényeltek, de például ha a datasette gyári Commodore volt, nagyvonalúan bánt az apróbb hibákkal. Egyébként a 80-as évek elején atomdrágán lehetett csak hozzájutni, emlékezetem szerint az utángyártottnak is horror ára volt. Aztán jött az első fejbeállító program, azzal viszonylag ügyesen lehetett dolgozni, bármire be lehetett lőni a fejállást. Aztán jött a cartridge-os változata, rajta a reset gombbal, ami már a 28. század hangulatát idézte.:)
Nem olvastam végig az összes kommentet, de feltűnt, hogy a tucatnyi között senki sem említi a C16, plus 4, 116-os gépeket, ahol nem kellett minden program elé betölteni a turbot, mert maguk a játékok tartalmazták, pontosabban az eleje.
Aztánmeg... A Commodore gépeknél a számítógép vezérelte a datasette-et, a cím betöltésénél megállt kicsit, aztán tovább folytatta, végül a teljes program betöltése után ismét megállt. Tudtommal ez egyetlen korabeli számítógépnek sem volt sajátja, kizárólag a Commodore gépek tudták.
Blogolónak nagy köszönet, üdvözlöm az összes kommentelőt. Jól esett délután hozzászólni e kedves témához.
És a datasette kiejtve természetesen dataszett, de vélhetőleg elírta a blogoló.
Isten éltessen minket:)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2010.09.02. 13:54:28

@Zozosoft: OK, akkor most megnyugodtam, mert már kezdtem azt hinni, hogy ittam valamit és rosszul emlékszem, vagy hiba van a Mátrixban. Én konkrétan egy ilyen emulátoros izét sem láttam, viszont én "ahhoz laktam közel" aki rengeteg Speccy cuccot portolt EP-ra. Konkrétan én adtam neki az átírni való cuccok zömét. ;-)

armitage 2010.09.02. 13:55:26

@bigwhite:
Parrotok, a jó robosztus, tartóvá kihajthatós fehér dobozban? Valahol van még belőle, mintha valamelyik rendrakásnál hányódott volna.

Lemezkivágás: nálam előbb olló, V alak, aztán irodai lyukasztó, végül tüchtig kis osztrák lemezkivágó izé, ami pont ott harapott ki gyári szabványú szögletes rést a flopiból, ahol kellett. Kék színű, sima, lekerekített műanyagburkolata volt neki.

Olcsó SS/SD flopik jusztis DS-ként való használata, a kihívásokat keresőknek, ez megvan? :)

Mózsi bá (törölt) 2010.09.02. 13:56:51

@József István:
Az általad említett Ocean lemeztöltő a 80-as évek vége felé jelent meg, én arra emlékszem, hogy 11ezer volt, és még 2ezret elkértek a tápegységért. A gyári Commodore lemezegység 30 rugó körül járt.
Az Ocean megbízható cucc volt, egyik cimbim még évekig használta, miután megvette tőlem. Nekem keveredett egy Commodore 128 / d jelzésű már PC-ket idéző gép, amiben benne volt a lemeztöltő.
(fotó itt: www.myoldmac.net/picts_static/Commodore/C128D-commodore-128-d.jpg).
Ma is működik. Pár éve költöztem, akkor előkerült. Bekapcsoltam, patent volt minden.
Szép napod legyen:)
Ui:A többiektől bocs, hogy nem a datasette-ről volt szó itt.

Átvitel honvéd 2010.09.02. 13:57:14

@Mózsi bá: 1, 2,... a 12.-ik kommentben szerepelt ;-))).

A TVC-ről, ill. az Amstrad CPC-kről tudom, hogy megfelelő magnót képesek voltak vezérelni. Könnyen lehet, hogy léteztek mások is még. ...Hogy magnó mennyi volt, ami ezt támogatta, azt nem tudom.

Zozosoft 2010.09.02. 13:57:57

Vagy a Mikromagazin vagy a Mikrovilág újságban volt egy olvasói levél, ahol egy olvasó azt javasolta, hogy a szovjet Kolobok gyerekújság mintájára lehetne hanglemez melléklet, csak persze a mese helyett a programokkal, és majd az olvasók otthon átmásolják a lemezről kazettára, és úgy töltik be a gépbe a programokat...

labi 2010.09.02. 13:58:21

Hmmm...

Először egy Videoton Computer-en magnóztam, valami sima számlálós magnóval iskolai szakkörön.
"Csepp" hátránya volt a magnónak, hogy géppel összedugáskor sem szűnt meg a normál hangszórója működni és kizárólag fullra nyomott hangerőn töltött. Szerencsére felfelé állós hangszórós lapos kivitel volt, így pár könyvet rárakhattunk a hangszóróra, hogy kicsit csendesebb legyen. :)

Utána a +4-emhez a fenti commodore magnó már istenáldása volt. :)

Később lett "öthuszonötös" floppi is, természetesen körömollóval a másik felén is kivágva, mert akkor kétoldalas lett, ugye... :)

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.09.02. 13:59:56

azért az is mekkora fles már, hogy pár éve (3-4) előszedtem a padlásról a régi c64-et, és simán ment.
10 év masszív használat, meg 11-13 év padlás után.

Zozosoft 2010.09.02. 14:01:15

@mcs: a 80-as években még arra tervezték a cuccokat, hogy ne romoljanak el.
Manapság meg arra, hogy a garancia idő letelte után egy nappal romoljon el...

SüvegesProfesszor 2010.09.02. 14:02:09

üdv!

Nekem is 1541-esem volt, és már úgy kaptam meg, hogy a borítást tartó csavarok hiányoztak belőle. Az előző tulaj sokat használhatta (mint én), és amikor betöltés közben megakadt, akkor egy laza mozdulattal fel kellett emelni a házat, kézzel (kicsit megemelve) hátratolni az olvasófejet, majd újból várni a csodára. Az esetek nagy részében bejött, de voltak olyan flopik, amiket már rongyossá használtak előttem.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2010.09.02. 14:02:12

Egy kis hozzáfűzés tőlem is: amikor az egyik osztálytársam flopira váltott, fogalma sem volt a kazetta után, hogyan kell használni. "De becsomagolták ezt bazmeg" felkiáltással kibontotta a lágylemezt a fekete műanyagtokjából, és azt tette a gépbe...

armitage 2010.09.02. 14:02:14

Még egy kis PPOT promo, figyelemre méltő hardverekkel (Datasette is) :)
www.youtube.com/watch?v=aoQa1OiHlrM

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.09.02. 14:02:51

Ez jó volt, kellemes (na jó, kellemetlen) emlékeket idézett.

Requests 2010.09.02. 14:03:05

Mi anyám aktuális NDK varrógépének csavarhúzóit használtuk fejállításhoz, amit rendszeresen elfelejtettünk visszatenni, ezért még ma sem lehet náluk csavarhúzót kérni, mert rákezdi a monológot az elveszett csavarhúzókról.

A haveromnak nagy kedvence volt a Test Drive, de load error-os volt, és csak úgy jött be, ha a kazettaajtó alá egy papírt dugott, a lecsukott ajtóra pedig rátett egy ásványt, ami a polcán volt. Vajon hová tűnt mára ez lelkesedés az IT-problémák megoldása iránt...?

DocBulywood 2010.09.02. 14:04:05

Sziasztok!

TVC-n kazettáztam, csak egy gyári programmal volt bajom, ami nem töltődött be a Videoton deck-ről. A kazit kicseréltem és láss csodát, minden ment.

Pontosítanék egy-két dolgot a hozzászólók szíves engedelmével:

- a '!' program az a Verysoft's Boot nevű 6 block-os floppy gyorstöltő rutin volt, ami kb 5-6x-ra gyorsította az egyfile-os programok betöltését. Ha valaki emlékszik, automatikusan elindult, kilistázta a directory-t és egy szürke sávval lehetett le-fel lépkedni, Return-re elindult a töltés. A képernyő tetején, középen egy számláló elindult, ami a betöltött block-okat számolta.

- a GEOS 1.2-es lemezén - nekem ez volt meg - volt egy Gigaload nevű gyorstöltő rutin. Ez 9 block-kos volt, villódzó képernyő mellett sokkal sebesebben töltött, mint a Verysoft's boot.

- a kazettás turbókkal kapcsolatban a knowledgebase-ben találtok infót: pcvilag.muskatli.hu/irodalom/cbooks/lakat/lakat.html
Érdemes a 181-dik oldaltól kezdeni olvasni, már ha érdekel valakit.

- milyen király volt már a SpeedDos-szal megtámogatott lepáruhzamosított 1541 és a Kernal cserélt C-64! Kikapcsolt képernyő mellett kb 12-15x-en töltött.

- persze a Final 3 cartridge soros töltőrutinja kb ugyan ilyen sebes volt, mentésnél 7-8x-s volt a gyorsulás

- az Action Replay-t irigyeltem a 25x-ös(!) soros gyorstöltése miatt - viszont pocsék menüje volt a Finalhoz képest

- akkor még nem is beszéltünk a User porton a billentyűzet felől nézve szemben, a jobb 1 és 3 láb összekötéséről, mely elvileg Reset-et hajtott volna létre, ha a $8004(?)-től a CBM80 jelzés nem lett volna a memóriában. Azért a törőkártyákkal könnyebb volt a Reset! :)))

- ha valakit érdekelnek a lemezes gyorstöltők lelki világa, Joe Forster/STA - hazánk 1541 szakértője - bőven tudna nyilatkozni a témában. Ő volt az, aki a CoV 1-2-ben közölt gyorstöltőt feltuningolta és közre adta bőséges magyarázattal - egy kukkot sem értettem belőle - a CoV Évkönyv '94-ben - utána nézhetsz a knowledgebase-ben.

Amigán volt gyorstöltő???

Mózsi bá (törölt) 2010.09.02. 14:04:16

@József István: Bocs, rosszul fogalmaztam. Maguk a kazettás egységek zömmel nem voltak alkalmasak a számítógépvezérlésre, viszont a Commodore-okhoz gyártott datasette-ek mindegyike tudta ezt. A buhera cuccokról most inkább nem ejtenék szót:)

Átvitel honvéd 2010.09.02. 14:04:45

@Mózsi bá: Jah... a táp árára nem emlékszem (...lehet, hogy '89 végén már akciózott vele a Piért?...), de azt valszeg kevesen tudják, hogy ezek a tápok a néhai Primo gyártóüzemében készültek, valami téeszben (...nem emlékszem a nevére, neten biztosan fellelhető), a táp doboza és valszeg a trafója is fizikailag konkrétan a Primo tápjáéval egyezik... Hogy "takarékosságból", vagy a Primo-val kifejlesztett technika "eladhatóságának" elősegítése céljából csinálták így, azt nem tudom, de nekem is ilyen tápom volt.

...Még megvan, de az enyém némileg rosszabbul járt: kb. két és fél év után feladta, és nem is tudták megjavítani. Azaz per pill. (még mindig) partvonalon túl van. ...Aztán vettem valamikor '93 nyarán -- amikorra lett erre a célra egy tizesem -- egy 1541/II-t.

Malachi 2010.09.02. 14:04:48

@OmegaMale: (Gondolom az összes Spectrum-os a maga idején fejből is el tudta volna vartyogni a kedvenc programját, annyiszor hallotta betöltés közben XD).

ezen felröhögtem, kösz. igaz nem volt Spectrumunk, de ismerős. :)

@Sam. Joe: ja, hát a mocskos imperialistakapitalista szemlélet... ugyanez volt joystick fronton, plus4-es csatis égen-földön nem volt, csak C64-es. fél megyét bejártuk 2 db nyavalyás átalakítóért, de meglett egy dunaújvárosi panel aljában, garázsboltban, hehe. 1988-89 körül, ihaj.

@Zz_: amikor megkaptuk az első commodore-t, hónapokig nem kaptunk hozzá játékot, csak egy BASIC alapfokon könyvet. megírtuk (kimásoltuk) az Akasztottembert és azt nyomatta a család. mikor nagyjából mindent megtanultunk a könyvből - öcsém 6 éves körül volt, én 10 - akkor kaptuk meg az első játékokat.

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2010.09.02. 14:04:55

@Dester: Screenshotot? Videót, ahogy tekered a magnó fejét, közben mi van a képernyőn! :)

Agent Cooper 2010.09.02. 14:06:14

Ne röhögjetek ki. Mivel minden hagyományos műsoros kazettának is volt digitális hangja, ezért én sokáig meg voltam róla győződve, hogy egy öreganyám Kadlott Karcsi kazettáján is van valami jó játékprogram.

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2010.09.02. 14:06:19

@Malachi: A leglassabb kazettás játék, amit láttam, a Fighter Bomber volt. Fél órát átpörgetett, közben tízpercenként megkérdezte, hogy milyen géppel akarunk repülni, meg talán milyen küldetést. Asszem végülis nem is játszottam vele soha végül...

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2010.09.02. 14:07:06

@armitage: Az úgy volt, hogy mikor Sinclair bácsi eladta a Sinclair nevű számítógépek gyártási jogát az Amstradnak, akkor ők hozták ki a 128 +2 és 128 +3 gépeket. Ők úgy tekintettek rá, mint játékplatform és ezért került az amúgy bűn rossz magnó egy fedél alá a géppel a +2-ben. Elég drágán is mérték, de pl. a James Bond szettjük, fénypisztolyokkal, meg mindenféle egyéb hóbelevanccal elég sikeres volt. A gépház közeli rokonságot mutat az Amstrad CPC (aka. Schneider CPC) gépekkel. Viszont a nagyeszűek lehagyták róla a számlálót, ami - mint tudjuk - létszükséglet volt akkoriban. Szóval _külön_ Sinclair magnó nem volt. Amúgy meg ha ettől a képtől lefekszel, akkor mit csinálnál tőle élőben? 8-]

@József István:
Sajnos rosszul tudod, bele lett újítva a nyelvünkbe a flopi, mint a szoftver, meg a hardver is. Bár én a pro-kontrából a hosszú ó-s pró bevezetése után semmin sem csodálkozom, csak azt sajnálom, hogy nem én kapom az ilyen hülyeségek kitalálásáért a lét. 8-/

Mózsi bá (törölt) 2010.09.02. 14:08:17

@DocBulywood: Konkrétan az Amigában már lemeztöltő volt gyárilag beszerelve. A magnózás egy olyan gépnél már nem volt igazán járható út. Nekem a 128 után Amiga 500-asom lett, aztán 1200-es. Végül behódoltam a tetves PC-knek:)))

bigwhite 2010.09.02. 14:08:25

Haverom anyja korzeti orvos volt, tole kertunk fecskendotut, vege satuban ellapit, egyenesre koszorul, es maris megvolt a fejallito csavarhuzo C2N-hez.

SS-SD lemezt hasznaltunk, persze, akkor meg nem tudtuk, hogy az azt jelenti, hogy egy oldalas, ezert mi siman hasznaltuk ket oldalaskent, sosem volt veluk semmi baj.

kisfaszú 2010.09.02. 14:08:28

Én akkora nörd voltam akkoriban, hogy még számítógépem se volt. Meghallgattam a magnóról csipogást és utána fejben játszottam a játékkal.

asd123321dsa 2010.09.02. 14:09:08

Kurva jó nem mondom, ovodás voltam mikor hozzánk került a "komodóre" c16+4, de erről a fejállításról nem halottam mivel a környezetünkben senki nem értett a gépekhez (szüleim is csak úgy megvették "mer ez a jövő"). Egyik nap aztán elkezdte nem vinni a kazikat a dataszette és bekerült a szekrénybe :( Hát mostmár tudom mi volt a baja :/

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2010.09.02. 14:09:32

@Sam. Joe: "Atyaég, mennyi pénz volt az akkor!!!"
Rejtő nyomán nem is létezett, mert én akkoriban egyszer láttam dollárt, valaki mutatta, hogy néz ki, azt' ennyi... A schilling, az legalább megfogható volt, el tudtuk képzelni, meg ismertünk embereket, akik a Márjahilferről hazahoztak olyanért C64-est :) Hah, aztán kicsit később mi is kinéztünk: Hofburg, Volksgarten, HUMA Einkaufzentrum :D

Agent Cooper 2010.09.02. 14:11:03

@Hamster: Fighter Bomberben akkor volt szívás, ha lezuhantál. Egész addig ugyanis szekvenciális sorrendben kellett betölteni a programrészeket, utána viszont manuálisan kellett volna visszapörgetni kb. 60-at a menü elé, amit én sosem találtam el.

Sundance- · http://oravilag.blog.hu 2010.09.02. 14:12:25

Atyaég, ebbe beleborzongtam :)
Még ilyen posztot, sokat :)

zanzibear 2010.09.02. 14:12:54

@Leadfoot: az már volt, hogy a floppyk túloldalát ki kellett vágni, hogy kétoldalas legyen?

Átvitel honvéd 2010.09.02. 14:14:30

@Mózsi bá: Ja, C128D... Hát, az már egy kicsit egy más világ volt...

A C128-ban fizikailag más volt a drive és az alapgép kapcsolata, mármint a soros busz. (Pontosabban, ez a dolog nem korlátozódik a 128D-re -- ha vettél egy sima 128-at és hozzá egy 1570-es v. annál nagyobb drive-ot, akkor már rendelkezésedre állt). Natív 128-as módban a bitenkénti adatmozgatást hardver végezte (nem sw, mint a sima C64-1541 kombónál), ezért brutal gyors, miközben a CPU is félig-meddig "szabad" maradhatott. Ezt hívták "burst mode"-nak. ...Nagyon penge ügy, kár, hogy a korábbi Commodore-típusokban nem lehetett ilyen a soros busz.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2010.09.02. 14:14:37

@armitage: "végül tüchtig kis osztrák lemezkivágó izé" Burzsuj kölke, Te! 8-)

@Zozosoft: Jaja. ;-)

@DocBulywood: Most hogy így mondod, a Sinclair.HU-n is van egy adatmagnó összehasonlító.

bigwhite 2010.09.02. 14:15:11

en.wikipedia.org/wiki/Fast_Hack%27em

"Fast Hack'em" volt a neve a ket floppy drive-val 35 mp alatt lemezt masolo programnak.

greycup 2010.09.02. 14:18:24

C64 + OC 118.

Előtte, amikor még csak álmodoztam a gépről, már azon filóztam, honnan lehetne beszerezni majd a Gunship -et kazettán... =:)

Ja, amikor megkaptam a gépet, belöktem a GEOS floppyt, vmit betöltöttem csak úgy próbaképpen, nyomogattam a gombokat össze-vissza (nem is emlékszem, angol volt -e vagy német), aztán ezzel rögtön le is formáztam a floppy egyik oldalát, LOL... lúzer.

Kolompár Szándokán 2010.09.02. 14:18:37

De szerettem a turbó loader - akkoriban - futurisztikusnak számító szivárványszínű villogását. A legjobb zenéjű játékot, a Last Ninja-t töltöttem ezerszer be aszem a LOAD "*",8,1 parancs segítségével (flopiról?). :))) LOAD "", 1 meg a kazettáról (?). "Press play on tape" az első angol nyelvű mondat amit megértettem.

egysegelem 2010.09.02. 14:18:49

Valaki mar irta fentebb hogy ez a commodore magno is draga is volt helyette ez olcsobban nekem ez volt:

www.limundo.com/slika-685702x640.jpg

egysegelem 2010.09.02. 14:20:27

Progit ugy masoltunk hogy mindenki vitte a sajat magnojat, egybol betoltottuk, lecsereltuk es a sajattal felvettuk.

PaOntan 2010.09.02. 14:22:29

fuzetben vezetni, melyik kazin melyik jatek van.
jobb jatekok 30 fordulatosak.
persze a kazi elejen, a vege fele a fordulat is kevesebb volt.
turbo nelkul 150 fordulatos jatek bejatszasznal 140 korul valaki benyit a szobaba es error load-ot dob.
:)

de szep emlekek. isteni blog !!!

MEDVE1978 2010.09.02. 14:23:40

1541-es cikk nem lesz? Én elég szerencsés voltam, a magnóval való kapcsolatom kimerült abban, hogy a gép a basicben PRESS PLAY ON TAPE üzenetet küldött, ha elütöttem a LOAD"$",8-at....

Az 1541-el viszont volt bajom és ott sem voltak túl egyszerűek a megoldások.
Emlékszem elég gyakran megtörtént, hogy a lemez károsodott és így a drive nem tudta olvasni. Na ennek ugye nem örült az ember, mert a francnak volt kedve újra megszerezni a játékot.
Több módszer is volt:
-Az első - legprimitívebb az volt, hogy ha a töltést szimbolizáló kis piros led a megnyugtató világítás helyett villogni kezdett, elkezdtem kicsit ki-be mozgatni a lemezt. Érdekes módon ez a parasztmódszer elég sokszor működött (A Pirates kb. 2 évig ment így, de ha nem nyúltam a lemezhez, simán kifagyott).
- Volt ezenkívül egy másik módszer, valamiféle diskdoctor (a nevére nem emlékszem). A lényege az volt, hogy ki jelek formájában jelezte ki a trackkeket, külön megjelölve, hol károsodott. Sok esetben egyszerűen annyi elég volt, hogy az automatikus kiegészítő parancsot használta az ember, de volt olyan is, hogy egyenként kellett a jeleket írogatni.

Szóval az 1541 is egy szép külön story lenne...

Zozosoft 2010.09.02. 14:24:05

@József István: pontosabban már a korábbi Commodore típusokba is ezt a "burst mode"-t tervezték, csak hw hibásra sikerültek a 6522-es VIA chipek. Hibátlan chipek legyártása helyett pedig gyorsan összegányoltak egy szoftveres átviteli rutint.
JiffyDOS és társai megmutatják, hogy azért egy kicsit jobban is sikerülhetett volna az a szoftver...
És később a C128 meg a 157x kapta meg az új verziójú hibátlan chipeket.

Átvitel honvéd 2010.09.02. 14:29:12

@Sam. Joe: Azért én megnézném azt a "flopi"-t, mert elég szörnyen hangzik... ha ezt valaki tényleg elfogadta "szabályosnak", az se' volt komplett...

128 +2 -- éppenséggel nem túl rég vettem egy ilyet. Hogy miért?... Kíváncsiság. :-) Neten többek egybehangzó véleménye szerint ez az utolsó vas, ami "még" többé-kevésbé kompatibilis az eredetiekkel, de "már" fizikailag masszív. No meg, elég sok készült belőle, hogy a gyűjtők ne verjék fel az árát. ...Azt, hogy masszív, így utólag meg tudom erősíteni: egy meglehetősen viharvert példány került hozzám, de a billentyűzete tökéletesen megy, a fólia ép stb... A magnóját nem próbáltam, és asszem nem is fogom ;-))). Netről rendeltem egy CF-illesztőt kitként cseh barátainktól... kitűnően működik, király volt, legalább láthattam néhány klasszikus prg.-t ("véletlenül" az Everyone's a Wally volt az első, ami eszembe jutott a Spectrum kapcsán... lehet, hogy túl sok SpV-t olvastam... :-D ), ill. néhány újabb, többnyire 128-specifikus demót.

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2010.09.02. 14:31:55

@MEDVE1978: Jé tényleg, amikor kölcsönben volt nálunk egy 1541, akkor ezt a ki-behúzkálást tényleg eljátszottuk. Meg a korábban említett "összehajtogatott papír a kazetta alá, hogy más szögben álljon", ha nem a saját magnónkról volt szó :)

Olyat is láttam, hogy valaki minden kazettája elején (természetesen a mágnesezhetetlen rész után) hagyott pár új fordulatot, és oda felnyomott egy listát arról, hogy a szalagon milyen programok hanyadik fordulatnál kezdődnek. Aztán lehetett vagizni, hogy neki van a kazettáján directory, mintha floppy lenne :D

matka · http://vakerda.blog.hu 2010.09.02. 14:33:39

A macskám imádott a 1541-esem tetején heverészni - gondolom mert a beépített táp kellemesen melengette a seggét vagy talán a vibrációt szerette - kivéve persze akkor, amikor lemezt formáztam, mert attól brutális kopácsolástól nagyon megijedt :)

Kham 2010.09.02. 14:34:55

@agyvihar: Milyen szép emlékek:) vííííííí zsibizsibizsiszi. Nekem nagyon profi magnóm volt hozzá, azt hiszem egy mono Sanyo volt, fej felett egy beépített gyári lyukkal, apukámnak meg volt több készlet műszerész csavarhúzója. A töltőhang alapján simán hallás után állítottam a fejmagasságot. "Akkor jó, ha fáj:)"

A magnóval még olyat is lehetett, hogy play közben megnyomtad a tekerést akkor lehetett gyorsítva hallani a "zenét", a Spectrumos játékoknál csuda könnyű volt kihallani a sikolyt az elején:)

www.zxspectrum.net/

Átvitel honvéd 2010.09.02. 14:35:17

@Zozosoft: Tudom... 6522 shiftreg bug...

A C64-ben elvileg már implementálhatták volna a burst mode-ot, mert abban CIA-k vannak... de nem tették. ...Talán azért nem, mert ugyancsak "elmulasztottak" erre a célra alkalmas, frissített 1541-et készíteni. ...Pedig így, utólag belegondolva, ha a VIC-20 kiadása előtt nem is volt idejük gyorsan kijavítani a VIA bugját, a C64 megjelenéséig eltelt két évben csak lehetett volna rá idő... :-/ Bosszantó. Mennyi szívás volt ebből...

Anti Anyag (törölt) 2010.09.02. 14:35:37

Akinek jó füle volt, az menet közben állította csavarhúzóval.

Pozitív dolog volt, hogy a betöltés igazán gagyesz magnókkal igazán ment jól. Az újakkal, valahogy sohase ment. Nekem az elején Spectrumom volt, egy ezeréves magnóval használtam és simán állítottam a fejet betöltés közben is. Nem is szenvedtem sokat vele, pedig saját programokat mentettem is. Magnóval együtt adtam el, azzal a megjegyzéssel, hogy ne cserélje le a magnót.

zanzibear 2010.09.02. 14:45:28

Másik: a BRG gyártmányú,MK-29 mechanikájú Commodore-magnó megvan? Kávébarna színű, álló mechanikás szerkezet, a nyomógombjai előrefele álltak, merőlegesen a dobozra, füstszínű műanyag kazettafészek, és vagy négy, különböző színű üzemmód visszajelző volt rajta.

Dester 2010.09.02. 14:45:30

@matka: hú tényleg, mekkora zajt csapott a formázáskor :)

@Kolompár Szándokán: magnóról csak simán LOAD. Igaz az 1-es egység volt a magnó, nem kellett kiiírni. A 8-as egység volt az első floppy drive, a 9-es második, stb. (Igaz, a valóságban sose láttunk egy gépre két db floppy meghajtót rádugva...)
A LOAD második paramétere pedig a betöltési mód volt: ha 0 (ami az alapértelmezett volt), akkor a BASIC memória elejére töltötte be a programot (ez pl. akkor kellett, ha házilag készített és előzőleg elmentett BASIC programot töltöttünk vissza a lemezről), ha pedig 1, akkor pedig a betöltendő bináris első két byte-ja adta meg a célcímet. (Specifikusan ilyenek voltak a játékok, amelyek azért nem BASICben íródtak. :)))

Idézőjelekben pedig még magnónál is meg lehetett adni a betöltendő program nevét, igaz nem sok értelme volt. Ilyenkor addig ment a magnó, amíg meg nem találta a betöltendő programot (volt wildcard lehetőség is, asszem a csillag). A valóságban egyszerűbb volt akár nagyjából odatekerni a kívánt játékhoz, és így elég volt a LOAD. Ha mégis kicsit eltájoltuk, akkor meg úgyis kiírta a "másik" játék nevét, ilyenkor RUNSTOP+RESTORE, majd kis tekerés, újra LOAD és már meg is van. :)

Dester 2010.09.02. 14:47:08

@József István: Erről tudnátok még írni? Nekem ez kimaradt, de nagyon érdekelne, mi volt ez a bug pontosan.

DocBulywood 2010.09.02. 14:48:28

@Mózsi bá:
Úgy értettem, hogy gyorstöltő rutint írtak Amigára? Igen, benne volt egy elcseszett FDD - mert a 720KByte-os PC-s lemezeket olvasta, de 80-track-re formázott és a szektorszám 11 volt, ami nem jó lemeznél örökké problémákat okozott.

Ha már előkerültek a másolók. Volt egy 14 block-os sidecopy C-64-en és emlékeim szerint egy Beatles dalt zenélt, amikor cserélted a lemezeket. Egy eper(?) volt a képernyő valamelyik sarkában. Ja, a dal a Sweet Little Sixteen volt.

Aztán volt a file másoló, a Duplicator, kb Verysoft's Boot sebességű load/save-vel.

Emlékszik még valaki arra az 5 block-kos BASIC programra, aminek zenélő floppy volt a címe? Már nem emlékszem, milyen dallamot játszott le a drive fejének ide-oda mozgatásával, de az is döbbenetes volt.

Ja, a Kwik Copy-ra emlékszem...

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2010.09.02. 14:50:47

@József István: Sajnos az a flopi az komolyból van. 8-( Mint ahogy a csip is, pedig az szerintem az a hang, amit a kiscsirke kiad.

A +2-ben már nem a hírhedt fóliatasztatúra van, szóval azzal nagyon valószínűtlen, hogy bajod lesz. Akármilyen leharcolt +2 került a kezembe, a klaviatúrájával egyiknek sem volt gond. Viszont már a sima 128-nak is helyenként inkompatibilis a ROM-ja a 48-assal, 48-as üzemmódban. A +2-ből a szürke változat ROM-jában van a legkevesebb módosítás. A fekete +2A és +2B ebből a szempontból rosszabb.

A "legspeccybb" Spectrum egy Issue 2-es alaplapú 48-as, beletéve valami jófajta profi billentyűzetbe, mint pl. a Saga 2, Saga 3, vagy a LoProfile.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2010.09.02. 14:51:04

Speccyn milyen szépen zenéltek a grafikák!

Egyből kézzelfoghatóvá vált, mit jelent a 0101 a kódban, amikor látta az emberfia ahogy a pittyenésekkel együtt jelennek meg a fekete pixelek.

Aztán egy menetben "rádalolta" a színeket.

Fair_ 2010.09.02. 14:53:30

@j.e:

Érdekes önigazolása annak hogy miért van szar munkád. 8D

DocBulywood 2010.09.02. 14:54:30

@József István:

Nem értem, ezek szerint a 1540-es gyorsabb volt mint a 1541?
Pedig át lehet lökni a 1541-et 1540-es módba:
OPEN 15,8,15,"UI+":CLOSE 15

Csak nem fog ez után válaszolni a drive 1541-en.

Kalidor 2010.09.02. 14:54:58

Én is azok közé tartoztam, akik hang alapján tudták belőni a magnófejet. Emlékszem a Rastan Saga játék tanított meg erre. Ott minden pálya más fejállással volt elmentve. Rengeteget játszottam kazettáról, és sok ritka címem volt. Pl: Golden Axe (sajnos csak ez volt eredeti műsoros), Barbarian, Cabal, Final Fight, Street Fighter II, stb.

Dester 2010.09.02. 14:57:03

@DocBulywood: persze, emlékszem erre a floppys zenéló programra. Saját kezűleg pötyögtem be azt a programot valahonnan, eltartott egy ideig a sok DATA sor miatt. Hogy mit zenélt, már nem emlékszem, de kétszer is odahajoltam, hogy biztos nem a tévé zenél-e. És nem. :)

Fair_ 2010.09.02. 14:57:41

@Dester:

"Igaz, a valóságban sose láttunk egy gépre két db floppy meghajtót rádugva...) "

HÁT lehet hogy te nem, de azért a menőbb csávóknak simán volt kettő.

Ráadásul a párhuzamosításról, SPEEDDOS, ne is beszéljünk!

Meg később - évezredekkel később - az AMIGA500, amikor ezernyi X-COPY világított egyszerre egy csarnokban, az volt cska igazán szép! 8DDD

Hiába van az embernek most PS3-ja meg ilyenek, az akkori élmény azért űberelhetetlen 8DDD

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2010.09.02. 14:59:25

BIT-LET! nem gondoltam volna, hogy valaha még leírva látom ezeket a szavakat!

a magnózás természetesen megvolt, fejállítgatás, turbózás, minden.

és az OC-118 mekkora királyság volt a 154x így kimaradt

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2010.09.02. 15:01:59

Nem olvastam vég a kommenteket, így elnézést ha ismétlek, de volt olyan magyar zenekar (talán a KFT) ami a bakelit lemezére tett ilyen programokat sercegés formájában és így terjesztettek kis programot a rajongóknak.

Multimédiás CD-ROM, mi? 8-)))

TH 2010.09.02. 15:03:42

@agyvihar: vazzeg, milyen durva volt, hogy az amúgy is hosszú töltési időt még megfejelték a több, mint fél percig töltődő töltőképernyővel...:)

TH 2010.09.02. 15:06:08

@Fair_: "HÁT lehet hogy te nem, de azért a menőbb csávóknak simán volt kettő."
Eddig sosem gondoltam úgy nagypapámra, hogy "menőbb csávó". :D

Átvitel honvéd 2010.09.02. 15:07:20

@DocBulywood: A 1540 és az első sorozat 1541 csak a ROM-ban (meg a címkében) különbözik...

A VIA-bugra röviddel a VIC-20 piacra dobása előtt derült fény (...nyilván nem akart összejönni nekik a hw-s soros átvitel, s ezen felbuzdulva idővel rájöttek, hogy a hw szívatja őket... így belegondolva, biztosan vicces játék volt... ;-))) ). Erről azt olvastam, hogy "nem volt idejük" kivárni a chip javítását, gyártásba kerülését stb. -- ezért csinálták meg az ismert lassú, szoftveres soros átvitelt.

Ezt azonban akkor a VIC-20-hoz "mérték be". A VIC-20-ról tudni kell, hogy a videovezérlője olyan "kevés" információt igényel, hogy azt a cpu blokkolása nélkül is képes elhozni folyamatosan a ram-ból. Két év múlva kijött a C64, amelynek majd' kétszer akkora felbontása van, valamint sprite-jai. A VIC-II-nek ehhez időnként blokkolnia kell a processzort. Azaz a CPU időnként várakozik olyan 40-50 órajelciklust, attól függően, hogy a VIC-II melyik képernyősorban tart, ill. hogy abban a sorban vannak-e sprite-ok. ...Ezt az eredeti 1540-es időzítés "nem bírja ki". Tehát ahelyett, hogy két év alatt korrigálták volna a 1540-et, valójában csak annyit csináltak, hogy megtartották a lassú, szoftveres soros átvitelt, és _mellé_ még lelassították, hogy a C64 lassabb, időnként "szakadozott" idejébe is beleférjen.

A 1540 (v. 1541 1540-módban) egyébként megy C64-gyel, ha előtte kikapcsolod a sprite-okat és blank-eled a képernyőt ;-))) .

Másik megjegyzés: az átvitel a lassítás ellenére normál, 1541-es módban továbbra is elesik, ha a floppy-művelet előtt a képernyőn aktívak maradnak a sprite-ok...

Átvitel honvéd 2010.09.02. 15:15:21

@Dester: Hogy pontosan mi volt maga a bug, azt én sem tudom, mert a VIC-20 ill. a még korábbi gépek (PET-ek, ahol az ember testközelből megtapasztalhatta voln) nekem is kimaradtak. Annyit tudok róla, hogy a VIA-ban van egy shiftregiszter, amivel szinkron soros átvitelt lehet (elvileg...) megvalósítani. Erre épült volna eredetileg a soros busz, ...aztán nem erre épült, mert kiderült, hogy a vas "hibázik". Végül valami nagyon hasonló valósult meg a 128-cal és a 1570-nel (ill. a későbbi drive-okkal, mint a 1571 és a 1581), amelyekben már 6526-ok (CIA) vannak, hibátlan shiftregiszterrel.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2010.09.02. 15:17:24

Akkoriban általánosba jártam, szüleim hétvégente mentek ki a hétvégi telekre, én meg igyekeztem kibulizni, hogy nekem ne kelljen menni.
Na olyankor az egész hétvégét végigjátszottam.
Nade volt olyan, amikor apám büntetésből az antennakábelt vitte el magával.
Én meg barkácsoltam újat ilyen lapos antennakábelből.
Csak vigyázni kellett a dzsojszlikoláskor, ki ne csússzon a vezeték.
Aztán mire jöttek haza akkor meg mindent elpakolni szépen...
Jajjj, szeretnék megint általánosiskolás lenni.
:-)

közöSÜN 2010.09.02. 15:22:36

OC-118, 1541 a mai napig megvan, működik is !
Ha valakinek otthon útban vannak ilyesmik, szóljon, szívesen hazaviszem "porfogónak".
Egyik kollegának, ahol szintén előkerült a gép a szekrényből, pont valamelyik nap túrtam kábeleket :-)

zanzibear 2010.09.02. 15:22:58

@DocBulywood: "There's a mushroom in the bedroom" vagy mi volt benne a szöveg, nem erre gondolsz :) ?

Dester 2010.09.02. 15:24:43

@József István: Köszi a választ, István.

@Fair_: Nálunk még a C64 (pláne a 1541 drive) is csoda volt, nem Budapesten nőttem fel. Az egész osztályban alig volt néhány C64, így suli után nem egyszer csoportosan valamelyiküknél (néha nálunk) verődtünk össze. Épp beszéltük Sam.Joe-val, hogy a suliban volt 3 db C16, 1 db C64, az osztályban még néhány C64, illetve egyetlenegy Plus4.

Valamint a környéken érdekes módon a "menőség" mércéje a kvarcjátékok száma volt, amiben véletlen én voltam a király. :) (Abból is a szovjet Mickey egeres kvarcjáték, amit nagyapám szerzett be a KGST piacról.)
Egészen addig volt ez így, amíg az egyik gazdagabb srác nem hozott haza egy (akkori szemmel nézve) nagyon durva kvarcjátékot valahonnan külföldről. "Összehajtható" volt, három vagy négy darabból állt, három darab kvarckijelző volt összekötve, és így a pálya is háromszintes volt. A legalsón voltak a kezelőszervek. Még fizettünk volna is azért, hogy játsszunk rajta. Bár tudnám, milyen cucc volt az... Pláne, ha lehetne kapni :) Vagy akár a Mickey egereset, mert az elkallódott valamerre az évek során. :((( Node ez már jócskán OFF.

johnny66 2010.09.02. 15:25:27

A magnófejállítás már biztos jól ki lett vesézve, nem olvastam végig minden kommentet.
Mindenesetre nem igen létezett amerikai, német, stb. szabvány a fejállásra.
Optimális esetben a magnófejen lévő légrés pontosan merőleges a szalagra, a fejállításnál ezt a szöget állítod. A számítógépnél trükk az volt, hogy a lejátszáskor pont ugyanolyan szögben kellett állni a fejnek, mint amivel felvették (nem feltétlenül merőlegesen), ezt kellett eltalálni.
Én amugy simán másoltam programokat a távolkeleti kétkazettás magnómmal, csak előtte azon is fejet kellett állítani - jobb híjján hallás alapján..

Dester 2010.09.02. 15:26:14

@zanzibear: ez a dal nekem egy DOS-os fájlban volt meg, MUSHROOM.COM, és a PC Speakeren játszotta le. Ha kell, elő tudom túrni, megvan. :)

kilozsul 2010.09.02. 15:30:35

Nem hiszem el: kilistáztam az összes kommentet, keresőbe beírtam, hogy kötőtű és nem volt egy találat sem :) Felénk mindenki muttertól megpattintott, végén ék alakúra reszelt kötőtűvel állított magnófejet... :) Pont átment a lyukon és a tetején lévő gömbbel tökéletesen lehetett finomhangolni. Komolyan nem is hallott ilyenről senki? :)))

zanzibear 2010.09.02. 15:31:30

@Dester: ejjj, a memóriám, tényleg! Az DOS-os volt, a Commodore floppys a My bonnie is over the ocean..t játszotta, természetesen szöveg nélkül :)

Giraffa 2010.09.02. 15:31:33

VIC-20-al, meg a tőle átörökölt C64-el magnóztam. (Gyári 1530). Nekem soha nem volt gondom a fejállítással. Igaz, nekem eszembe se jutott magnódecket használni a szalag másolására, mindig a saját magnóval másoltam.

Aztán, valamikor 1987 környékén, kaptam egy 1541-II -t :) De jó is volt...

SztupY · http://sztupy.hu 2010.09.02. 15:32:01

Nekünk pont mikorra már az eszemet elkezdtem tudni lett lecserélve a kazetta floppimeghajtóra. De az egyik régi haveromnak még jóval később is kazettása volt, de nem sikerült beüzemelnünk rajta egy játékot sem.

Átvitel honvéd 2010.09.02. 15:32:55

@Sam. Joe: Aargh,

Fóliatasztatúra. Hmmm, ez érdekes. A +2 billentyűzetét nem szedtem szét (...elég rossz élmény volt korábban normál Spectrum bill.-t szétszedni ahhoz, hogy eszembe se' jusson, különösen, hogy működött ;-))) ), de a bill.-ből kilógó csatlakozófelület nagyon határozottan fólia-érintkezősor. ...Korábbi, CPC-s tapasztalatokból kiindulva: a CPC-ben, egy majdnem ugyanilyen fóliaérintkező egy fóliatasztatúrában folytatódik ;-))), ami a keménybill. alatt van. Abból kiindulva, hogy a CPC és az Amstrad-kiadású Spectrumok sok technikai megoldásban hasonlóak, azt gondolnám, hogy a +2-ben is egy fóliának kell lennie a bill. alatt.

...Viszont működik, és ez jó... (...Egyébként olcsó kiadású PC-s billentyűzetek között is sok fóliást láttam... furcsa, de elég jól bírják; tul.képp nehezen egyeztetem össze a korai Spectrumos tapasztalatokkal, ahol a fólia mindig balhé tárgya volt).

A korai, szürke verziót vettem... a feketékről azt olvastam, hogy azok tul.képp "kazettás" +3-as vasak, azaz a ROM különbségein kívül a hw maga sem teljesen kompatibilis az eredeti 128-aséval (sem).

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.09.02. 15:33:40

Nem kellett tollal visszapörgetni, volt gyors-vissza gomb. Nem éltünk a kőkorszakban!

-Maya · http://fogaskerek.blog.hu 2010.09.02. 15:37:10

Szintén ENTERPRISE. Magnófejállításról egy érdekesség:

Említette valaki fentebb, hogy az ENTERPRISE-on 4k-s blokkokra osztották az adatokat a szalagon.

Annyi specialitása volt a dolognak, hogy a blokk végén a gép megállította a magnót egy pillanatra és egy kb 1 mp szünet után folytatta a következő blokk olvasásával.

Namost előfordult, hogy nem állt meg a blokk után, ezt figyelni kellett, mert azt jelentette, hogy nem sikerült beolvasni a blokkot (volt hogy végigment a kazetta, mire észrevettem, hogy valami nem stimmel). Ekkor a megoldás az volt, hogy kazi leállít, visszateker a blokk elejére, fejállítás, és lehetett újra próbálkozni a blokkal.

Hogy meddig kellett visszatekerni? Egyszerű, minden blokk elején megjegyeztem a számlálóállást... Egy élmény volt így egy hosszabb (akár 20-30 blokkból álló) programot betölteni, de még mindig gyorsabb volt, mintha mindig újra elölről kezdtem volna.

Ja még annyi, hogy nagyon büszke voltam magamra amikor az első 60 perces kazi betelt a saját programjaimmal. Azért a pár tíz- vagy százsoros BASIC meg ASM programokból _nagyon_ sok elfért ám ennyi helyen :)

DeToXXX 2010.09.02. 15:38:52

program másolás 2 kazis magnóval. na az vót a király :)

OftF 2010.09.02. 15:40:01

hehe
volt néhány játék, amit kazettahangról fel lehetett ismerni, de már rohadtul nem emlékszem :)

DocBulywood 2010.09.02. 15:43:36

@Dester:

...de nem tudom felidézni, de valamelyik 3M-es lemezemen megvan. Jut eszembe, a Graphic Basic valakinek megvolt? Atyám, mennyire örültem, hogy nem kell poke-olgatni semmit a grafikához, hanem:
10 HIRES 1,2
20 Circle 160,100, 30,30

Ha valakinek nem ugrana be, akkor: pcvilag.muskatli.hu/irodalom/CoV/E1p1/e1p1.html

@József István:
Köszönöm szépen. Elvileg, ha kikapcsolom a képernyőt - valamilyen POKE-kal, akkor működik a 1540 "emu"????

@zanzibear:
Passzolom, nem emlékszem. :(

Jut eszembe, Rút Kiskacsások! 1551-re - van ebből 3(!) db-om -, volt ilyen floppy zenéltető?

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2010.09.02. 15:48:55

@klarky: A KFT, Bál az Operában című LP-jének a borítóján volt egy BASIC programlista. Ha begépelted a Speccybe, akkor egy labirintusban kellett elvinni a rózsát Valériának. A részletek itt:
www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0019079

Arra viszont nem emlékeztem, hogy ez fent volt a lemezen is, mint track!

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2010.09.02. 15:49:04

Nekem a Tape Master II volt a favorit turbó.

Egyébként most is megcsinálható, hogy letöltöd a *.t64, ill *.p00 és *.prg kiterjesztésű emulált progikat, amiket hangfájllá lehet alakítani egy progival.

Mondjuk én nem szarakodtam, nem kazettára másoltam, hanem az mp3 lejátszómra és adapteren keresztül nyomattam a játékokat róla.

A programok bejelentkezését a C= billentyű folyamatos nyomásával lehetett áthidalni a program töltésének elején. Tavaly nyáron végig így játszottam.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2010.09.02. 15:50:08

@Sam. Joe:
Helyesen: Ha begépelted a Speccybe, akkor egy olyan játékot kaptál eredményként, ahol egy labirintusban kellett elvinni a rózsát Valériának. Hülye én!

zoltanek 2010.09.02. 15:51:47

Hali!

Nekem Interpríz gépem volt (osztálytársnőm mondta így :)), és szinte visszasírom azt a magnós időszakot. Bár kinyírtam 2 magnót is(Cloud és Omega márkájúak voltak), de jobban szerettem a magnózást, mint floppyval nem szenvedni. De csak egy pozitív oldala volt a magnónak. 20 rugóért rendeltünk lemezmeghajtót, 2 hét alatt össze is rakták nekünk, aztán több, mint 1 hétig minden nap másolgattuk a programokat kaziról, és persze lemezről pillanatok alatt bejött minden. Szóval minden remek volt, nem kellett fejet állítani (mondjuk az Enterprise ilyen szempontbol "kedves" volt, mindig segített), viszont a gyorsasággal csak annyi történt, hogy hirtelen temérdek játék zúdult a nyakunkba. Míg előtte jól ki kellett választani, mivel is akarunk játszani, mert ha már betöltöttük, akkor ki is vesézzük. És pont ez volt a jó oldala a magnós töltögetésnek : egy játékot sokkal jobban értékeltünk (főleg, hogy többet szenvedtünk a másolásával is). Mindig eseményszámba ment nálam, ha valami ismerősnek volt egy játéka, ott össze-vissza szenvedni a másolással, majd otthon kisebbfajta kincsként kezeltem akármilyen béna vackot. Aztán mikor lemezen raklapszámra kaptam a játékokat, mert sokkal gyorsabban működött a másolás-betöltés is, már csak belekostólgattam a játékokba, és ami az elején nem tetszett, azt feladtam. Előtte mindent lenyomtam, sokszor napokig izzadtam velük. Ebből a szempontból a Wriggler volt a csúcs, mert gyári kazin volt meg, ennek ellenére voltak gondok a betöltésével, aztán meg irtóra nehéz volt, és sosem játszottam végig (a másik ilyen a Nodes of Yesod volt). Leginkább az tetszett, hogy nem csaka betöltés volt hosszadalmas, hanem maga apálya is impozáns méretű volt, telistele iszonyú kemény csapdákkal. Épp ezért a betöltőképek közül a legtöbbször azt a hatalmas kukacot láttam mindig. :)
Na, a fejbeállítással én nem szenvedtem olyan sokat, mint C64-en(szegények, nem tudtam, hogy ennyire gáz volt azon), viszont annál inkább volt rossz a magnón, hogy könnyen eltört a gombja. Egyszer kivettem Lengyelországba a gépet, másnap tönkre is ment. Nem tudtam menteni, pedig akartam progikat írni BASIC-ben. Meg vittem könyvet, ahonnan egy pár oldalas progit akartam bemásolni. Azt meg is tettem, de abban a tudatban, hogy amint kikapcsolom a gépet, el fog veszni minden. 2 óra alatt sikerült, a játék szar lett. 10 perc múlva kilőttem az egészet. :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.02. 15:53:01

Mennyi klasszikus emlék... Elég mókás, hogy a nagyanyáink a korzózásról meséltek párás szemmel, meg egy bálról, vagy hogy egyszer valaki igazi selyemszatén ruhát vett Bécsben, mi pedig arról, hogy honnan szereztünk fejállító csavarhúzót a magnóhoz, és mivel vágtuk ki az írásvédelmi rést a másik oldalhoz.

Én iratlyukasztóval vágtam ki, direkt ezért vettem. Csak észnél kellett lenni nem csak a távolságnál, hanem a méységnél is, mert az ember velevághatott a lemezbe is. :-) Aztán boltban már kapni is lehetett kifejezetten erre a célra gyártott, szögletes lyukat produkáló lyukasztót is.

Csavarhúzóm nekem sem volt, én egy eddig nem olvasott módszert vetettem be. Még régebben találtam valahol horganyzott vashuzalból néhány méternyit, és ebből vágtam le vagy 6 centit, a végét kihegyeztem, és egy 8 milliméteres tiplifába beütöttem. A végét pipec módon elkalapáltam, aztán reszelővel kiigazítottam. Minőségi darab. :-) Ma is megvan, itt van a kezemben, csak oldalra kellett nyúlnom érte, a HiFi magnómon ha kell, ezzel hangolom a legfinomabbra valamelyik régi kazettám hangját.

Valaki említette a sok DATA begépelését. A Commodore Újság Pötyögőszolgálata vajon megvan még? :-D Méltányos áron meg lehetett tőlük rendelni egy-egy komolyabb terjedelmű és forgalmazásra méltónak talált programot, és nem kellett végigpötyögni az újságban leközölt kódot. Egyszer csináltam a saját programjaimhoz egy olyan datásítót, ha a kifejezés még mond valamit, amely egy másik kódolási technikával kb. a felére csökkentette a beírandó karakterek számát. Ez akkor forradalmi tett volt, még dicséretet is kaptam érte. Anyám, micsoda problémáink voltak akkor.

A FastLoad cartridge-okat nem láttam említeni. Az óriási dobás volt, akárki is gyártotta, egyrészt beépített 5-szörös gyorstöltő volt benne, ráadásul egy teljes memóriamonitor, nagyon spáci funkciókkal is, amellyel remekül lehetett programtöréseket csinálni, mert a monitor nem foglalt helyet a memóriából, és talán még a BASIC szerkesztéshez is voltak benne olyan funkciók, mint amilyenek a Help Plusban voltak. Help Plus, #L, $, #R stb? Volt olyan parancsa, amely 1-től egyesével átszámozta a programsorokat, mert így kevesebb helyet foglalt és még kicsit gyorsabban is futott, de emellett még az egymást követő programsorokat, ha az a logikát nem sértette meg, összevonta egy programsorba, talán 254 karaktenyi hosszúságig. Aztán ha kilistáztuk, voltak benne 3-4 képernyősornyi programsorok is. Márpedig a C64 két sornyi, 79 karakternyi szöveget engedett meg egy sorman, azaz az ilyen meghosszabbított sorokat több nem tudtad szerkeszteni. Konyec, a program így marad, nincs több javítás. Ha előtte elmulasztottad elmenteni az utolsó állapotodat, akkor következhetett az ámokfutás egy floppyval a kezedben, tébolyult szemekkel. :-))) Egyszer direkt ennek a problémának a megoldására írtam egy gépi kódú programot, mert én is belesétáltam a csapdába.

Még a múltkori, itt hivatkozott posztot is csak most néztem meg. Ott valaki nosztalgiázott a DOS rendszerlemezen. Kérem szépen, nekem még mindig van, és még mindig használom néha. Például spéci partíciós problémák, vagy öngyilkos Windóz elhárítására. Becsszóra, három hónapja is volt esetem. :-)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2010.09.02. 15:53:34

@zanzibear: Nem, az már PC-n volt. Amiről ők beszélnek, az a program a meghajtó fejét mozgatta úgy, hogy az zenélt. Biztos már volt linkelve, de itt van: www.youtube.com/watch?v=5gnMgmlKi_o

Mózsi bá (törölt) 2010.09.02. 15:54:14

@DocBulywood: "Úgy értettem, hogy gyorstöltő rutint írtak Amigára? Igen, benne volt egy elcseszett FDD - mert a 720KByte-os PC-s lemezeket olvasta, de 80-track-re formázott és a szektorszám 11 volt, ami nem jó lemeznél örökké problémákat okozott."
Nem tudok ilyesmiről, ami persze nem jelent semmit. Egyébként nekem 3 lemeztöltőm volt Amigához, a beépített fdd jól bírta, az nyúlt ki legkésőbb. Aztán volt Pesten egy elég elvakult Amigás fickó, talán Cserkutinak hívták, aki buherálta a belső fdd-ket. Annyi volt a trükk az amigánál, hogy folyamatosan kereste a lemezt és ha nem gyári amigás lemeztöltő volt benne, akkor nem érzékelte. Na említett fickó ezen a dolgon segített. Ja és 3500-ért vettem nála 500 kilobájtos bővítőt, de ez már tényleg off a datasettehez képest. Bocs a többiektől.

Infomaker 2010.09.02. 15:57:04

Én is elmesélném a "flopis" sztorim, ha szabad :)

Nekem 1541/II volt, és volt egy olyan baja, hogy amikor elkezdett volna tölteni, forgatott kb egyet a lemezen, és megállt, vége. Ez kiváltképpen az utántöltős játékoknál volt gond, pl. a Hammerfist-ben a sokadik pályánál amikor töltött volna tovább a főszörnyért, egy fordulat, és vége, fagyás..aszittem felrobbanok.
Anno 10 évesen kitaláltam, hogy biztos a bojler leszívja az áramot a hálózatban, és mintha tényleg amikor a bojler nem ment, mintha nem csinálta volna ezt a hibát.
Szerencsére volt a villanyóraszekrényben a bojlernek külön kapcsolója, tehát napi rutinnal kapcsoltam ki játék előtt :DD
Aztán persze mindig úgy maradt és nem volt melegvíz :)

Amúgy engem apum leb.szott amikor a meglátta, hogy a magnót tekergetem :( Mert hogy elrontom..
Profex magnó volt már? Az is egy utángyártott cucc.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.02. 16:08:10

@Infomaker: "Aztán persze mindig úgy maradt és nem volt melegvíz"

:-DD

Emlékszik még valaki a Raid On Moscow című játékra? 250 blokk hosszú volt a lemezen, gyakorlatlag a maximum, 62 kilobyte. Egy spéci töltőprogram volt beleépítve, ami másolásvédelmet is jelentett volna. De az a rohadék töltő nem engedte meg, hogy a FastLoaddal gyorsítva töltsük be, hanem végig kellett várni az egész műsort normál sebességgel! Egyszer aztán úgy megdühödtem emiatt, hogy mindent félredobtam, másfél napig semmi mást nem csináltam, csak a programot szedtem ízekre, aztán kidobtam belőle a töltőt és csináltam belőle egy normális, tömörített fájlt. Isten bizony, olyan diadalt éreztem, hogy még hetek múlva is csak azért töltöttem be a játékot, hogy lássam, milyen gyorsan megy. :-D Tulajdonképpen nem is volt igazán jó játék...

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2010.09.02. 16:11:27

@Androsz: Raid Over Moscow. A Kreml-előtt mindig kinyúvadtam benne... De kóperatívban játszottuk a cimbimmel. Én kiálltam a dokkból - mert ő meg arra volt képtelen -, elvittem a Kreml-ig ott meg ő átvette és még a pókot, vagy mi a szösz volt az, is meg tudta szívatni. De arra már nem emlékszem, hogy mi volt a vége.

Zozosoft 2010.09.02. 16:18:08

Érdekes módon az EP-s kiadását a Raid Over Moscow-nak: ep128.hu/Album/Ep_Kazetta/Raid.jpg
Nem lehetett a Centrum áruházakban megvásárolni... pedig első gyári EP-s játékok között volt.

Csak pár évvel ezelőtt eBay-ről sikerült gyári kiadásban beszereznem :-)

Zozosoft 2010.09.02. 16:19:52

@Sam. Joe: a dokkot én is utáltam, utána a repülős rész volt a kedvencem, de ment a Kreml is.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.02. 16:19:53

@Sam. Joe: Igen, tényleg, a dokk! Már nem is emlékeztem rá. Pedig az egész ügyes dolog volt. Egy cseppet olyan, mint később az Alienben az a rész az elején, amikor le kellett szállni a bolygóra, és olyan keretekkel kijelölt folyosón kellett a gépet megtartani, amilyen a filmben is látható volt. Ezt élveztem, a játék többi része viszont nem érdekelt. :-)

Kolompár Szándokán 2010.09.02. 16:21:32

@Dester: "RUNSTOP+RESTORE" Ezt a szakkifejést is de rég hallottam már :D :D :D

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.02. 16:21:46

@Zozosoft: Igen, a Centrum áruház vezetősége bizonyára nem látott elég jó üzletet egy ilyen címmel futó játékban. :-D

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.02. 16:22:34

@Zozosoft: Várjál csak, te az a Zozosoft vagy, aki gyártott is programokat?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.02. 16:25:49

@Kolompár Szándokán: Tényleg. És hagyomány volt a Restore gombot teljes erőből ütni. Valami olyan babona volt, hogy az a billentyű nem olyan, mint a többi, hanem valami kondenzátor (?) volt alatta, ami csak erős lenyomáskor csinálja, amit kell. Nem tudom, miért nem működött mindig, mert tényleg nem működött mindig, pedig az egy maszkolatlan megszakítást indított, gyakorlatilag egy kis resetet, de aztán kísérletezni kezdtem egészen lágy lenyomásokkal is, és azzal is pont olyan találati arányt kaptunk.

Zozosoft 2010.09.02. 16:26:24

@Androsz: igen, de nem kell múlt időben beszélni :-)

Gyuri58 2010.09.02. 16:26:30

Valakinek van-e esetleg interface a Commodore SFD 1001 típusú (1 MB-os!!!!) lemezegységhez? Merthogy a kazetta után a VC-1541 érintésével az SFD 1001 jelentette azt a csúcsot, amit kevesen értek el (anyagilag és technikailag egyaránt). Nálam ott hever egy ilyen a privát múzeumomban. Sokan írtak csodajelenségekről, nos nemrégen nálam is ?LOAD ERROR nélkül jött be TDK D-60 kazettákról a TURBO sűrítéssel tárolt sok program. Magam is elképedtem, hogy a mágnesezettség még ennyire tartós.

voodoux 2010.09.02. 16:26:54

dataset egy tével a végén

copass 2010.09.02. 16:27:57

az action replay cartridge az mekkora volt már!:D
mikor elsőnek látta egy party-n hogy miket tud csak néztem hogy izé,ez+b+!:D

MaCS_70 2010.09.02. 16:28:04

Halihó!

Nekem előbb volt magnóm, mint gépem. Apán nemigen értette, hogy mi mire való, úgyhogy fél évig csak nézegethettem a szép fehér szappantartót.
A gépet aztán négy évig nyúztam, baromi büszke voltam a végén arra, hogy már Assembly-ben írom a programokat.
A magnóval viszont sosem voltak fejproblémáim, pedig barátokkal sokat csereberéltünk kazettákat, mindegyiket lazán olvasta -- természetesen turbóban is.

Üdv: MaCS

Zozosoft 2010.09.02. 16:31:59

@Gyuri58: C64 esetén nem tudom mennyire csoda ez, de EP esetén nekem működik minden 20+ éves kazetta és lemez is. Sőt pár éve kaptam egy olyan kazettákat is, amik valami pincében némileg eláztak...
De volt köztük olyan program amit még soha senki nem látott, így neki álltam fülltisztító pálcikával lepucoltam a szalagot, és utána simán be lehetett tölteni.

copass 2010.09.02. 16:32:19

volt egy marha jó trükk a run beírására:
"shift+?+space" és erre indult is asszem!:D

Dester 2010.09.02. 16:33:08

@Hamster: meglesz. :) Csak találjam meg a csavarhúzót meg a kazettáimat... Olyan videót kaptok kommentárral, hogy megnyaljátok a 10 ujjatokat. :)))

@molnibalage: basszus, ilyet nem is láttam...

Murderface 2010.09.02. 16:34:42

"Én például a Wizard of Worról évekig azt hittem, hogy DUNGEON a neve, mert nekem így volt meg kazin, a Wavy Navy pedig TENGERI CSATA volt."
Most elmorzsoltam egy könnycseppet a szemem sarkában ;) Hja, a régi szép idők. :)

peti papagáj 2010.09.02. 16:46:43

van vagy 18 kazettányi játékom a padlásom, már talán fejbeállítással sem lehet elindítani, de sajnálom kidobni, emlék apámtól

Smacika 2010.09.02. 16:49:19

Nekem is enterprise 128-am volt, mekkora királyság lett az amikor vagy 4000 huf-ért vett nekem a muterom egy olyan kis sony diktafont, amin a 3,5-ös jack mellett volt egy 2,5-ös jack is, és azon át vezérelte a gép a magnót. Tehát ha betöltődött a game akkor megállította a kazit a gép.
Az enterprise volnalon van még egy élményem, a billentyűzetfólia valami legendásan fos volt benne, egy nagyon profi haverom kitalálta, hogy hogyan lehet beletenni egy c-64 kasztnijába a pistit. Új nyákot maratott a vidiben, dolgozott rajta heteket, pár gomb hiányzott, de működött a dolog. A mai napig sem értem, hogy csinálta meg de ment!

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.02. 16:49:27

@Zozosoft: Bocsánatot kérek, én csak a múltadat ismerhetem, a jelenedet és jövődet nem. :-))

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.02. 16:53:22

@Smacika: Ezt a fóliás billentyűzetet a jövőként üdvözölték sokan, pedig használhatatlan volt. Két előnye lehetett: olcsó volt gyártani és bírta a kakaót.

Zozosoft 2010.09.02. 16:56:32

@Androsz: és a mai PC billentyűzetekben is az van...

MP 2010.09.02. 16:56:56

@Androsz: Én pár éve már bőven a cd-s korszakban vettem egy ilyen szögletes bevágást csináló "bevágót" a bolhán. Kizárólag hogy majd megmutathassam s elmondhassam a már talán dvd-t sem ismerő gyerekeimnek azt hogy ilyen is volt. De a cimborám gyermeke aki 15 éves már a walkmant a kazettást is csak hírből ismeri. :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.02. 16:57:47

@MaCS_70: Te milyen assemblert használtál? Volt egy (C64-en) a Help Plusba is építve, de elég kényelmetlen volt, már akkori szemmel is. Végül valaki lopott egy assembler-editor-linker programot, az ELTE Számítóközpontja volt rajta szerzőként feltüntetve, na, az nagyon penge volt, azzal már lehetett nyomni az ipart.

TamásD 2010.09.02. 16:58:54

Mi szerencsések voltunk a bátyámmal, mert szinte rögtön lett 1541-es drive-unk, és amikor az első doboz Memorex floppit megkaptuk, egy fél órát vacakoltunk azzal, hogy nem mertük teljesen bedugni, mert féltünk, hogy benyeli. Komolyan, centinként dugtuk előre meg vissza, hogy kijön-e még.
Aztán hamarosan kaptunk még egy meghajtót, ráadásul a dizájnosabb 1571-est, na onnantól volt királyság, amikor a fél suli hozzánk járt másolni (persze szigorúan fehér papírtokos NoName lemezre).

TamásD 2010.09.02. 17:02:10

@MP: Anno mezei irodai lyukasztógéppel próbáltam kilyukasztgatni a lemezek szélét, volt amikor sikerült két-három lyukasztásból majden téglap alakút csinálni:)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.02. 17:04:15

@Zozosoft: Nem mindegyikben. Az én billenyűzetem, ami egyébként kb. tizenkét éves, a műanyag "harangok" közepén levő vezető szakasz az érintkezést zárja rövidre. Távirányítóban is ismerem ugyanezt a technikát. Ismerem azt a fóliásat is, rafinált darab, egyszer egy cimborám kislánya kólával köszöntötte fel a billentyűzetet, és a két fólia összeragadt. Megpróbáltam megcsinálni neki, de a szénsav elmarta az egyik érintkezést, és annyi. :-|

De ezek a PC-k a lenyomható billentyűikkel nem hasonlíthatók össze a ZX81 "billentyűivel". Az kegyetlen volt. Ha nem pont középen találtad el, akkor nem is érintkezett, és még erő is kellett bele. Jó, tudom, ezt is garázsban rakták össze, ami nagy teljesítmény, de használni akkor sem lehetett. 1 kilobyte memória... :-)))) Én akkor már el voltam kényeztetve, az egyetem akkori ABC80-asaiban 16 kB volt. Ég és föld. :-D

2010.09.02. 17:06:28

te jó ég hogy én mikről nem maradtam le :O '93-asként persze nem sok C64-et volt alkalmam látni

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.02. 17:10:40

@MP: Egyszer azért a lyukasztóért aukción fognak megküzdeni. Bebiztosítottad az öreg éveidet. :-))

Sosem volt talán olyan floppym, amelyiknek a másik oldala ne lett volna használható. Vagy csak valami nagyon ócska lemeznél, talán. De sosem láttam olyat, amelyiknek gyárilag ki lett volna lyukasztva. Élősdi népség, azt remélték, hogy dupla annyi floppyt fogunk venni.

Az első floppymból 3 darabot vettem egyszerre. Egyszer élünk, nem? Annyit engedhettem meg magamnak. :-) És a boltban sem fintorogtak, ők is darabonként kínálták. Ismertem egy helyet a Műegyetem közelében, oda kellett elmennem floppy venni.

Dester 2010.09.02. 17:11:12

@Katamori: volt egy hangulata, az biztos. :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.02. 17:13:02

@Katamori: Hát, ezt talán sosem fogod már bepótolni, ami kár, mert nagy élmény az emlékek idézgetése, már persze az öreg szakik számára. :-) De lehet, hogy húsz év múlva majd a billentyűzeten és a két dimenziós monitoron fogsz röhögni. Meg a néhány gigás memóriákon, amelybe még az oprendszert is külön kellett betölteni.

Szőke Kapitány 2010.09.02. 17:13:41

Nekem is datasette-hez volt szerencsém, 3 féle turbóval operáltam:
Volt egy fekete hátterű keretes a 249-es turbo
Alap háttéren rövid szöveges a 250-es turbo
Illetve amelyikre nem emlékszem milyen volt, de 251-es turbo

volt kb. 30-40 darab eredeti kazettám, mindegyik utántöltős, a hudson hawkot megszámlálhatatlanul sokszor végigtoltam ^^

a másoltakból is volt 3-4 kazettányi, a végén már magamnak írtam játékot (lövöldözös hülyeség, nem újságból!)
print "inverzszivecske" :)

benkoo 2010.09.02. 17:16:36

Istenem, mennyi nyarat nyomtunk végig a haverral, C64 mellett. Neki magnós volt, nekem floppys. Micsoda évek voltak... meg a kalózvideók.... könnyes a szemem.

Savior 2010.09.02. 17:19:58

"Én például a Wizard of Worról évekig azt hittem, hogy DUNGEON a neve, mert nekem így volt meg kazin, a Wavy Navy pedig TENGERI CSATA volt."

Mondjuk ez lemezen is így volt, nekem voltak olyan játékaim egy lemezoldalon, hogy Level 1, 2, 3 és 4. :) Persze magában a játékban biztos kiírták a címét, de hát ki értette még ezt akkor?

Penya666 2010.09.02. 17:22:50

Nekem van olyan brg mehanikas adatmagnom, vadi uj dobozos, meg sosem volt hasznalva :) A PONOVY POSTUPAK nem ismeros senkinek? Egy gyorstolto irta ki ha elszallt.

lutria 2010.09.02. 17:36:40

Nekem is a magnó beállítása a problémám,hiába van egy kifogástalan állapotban lévő C+4 gépem 20 kazettával,több száz játékkal,joystick-al és 2 magnóval nem tudom használni mert mindkét magnó annyira el van állítódva hogy azt már lehetetlen program nélkül beállítani.A +4-es nem csipog csak különböző szinű csikokat mutat,kivéve a Super Cobra játékot ami egy helikopter rajzolt ki a képernyőre töltés közben és ha képet jól rajzolta ki a gép akkor jó volt a magnó beállítása is.De ma már ez a módszer sem működik,annyira el van állítódva hogy már a program elejét sem érzékeli a gép.

armitage 2010.09.02. 17:38:35

Egy olyan időszak volt ez, amikor országosan, családok, boldog-boldogtalan lopta és másolta a sok warezt, és fel sem merült senkiben, hogy ez valami nemjó :)

hg002 2010.09.02. 17:40:40

Ó igen, a jó öreg datasette.
Nekem Noris márkájú volt (Bécs, 1988). Egy spirál füzetbe írtuk fel, melyik kazettán hol vannak a játékok, természetesen turbóval mentve.
Arra emlékszem, hogy a Last Ninja 1-ből csak az első pálya volt meg kazettán, az Időrégészt pedig végig ugyanazzal a képpel játszottam végig, mert a kazis verzióra már nem fértek fel a képek.

armitage 2010.09.02. 17:45:04

@Savior:
Egy hazai Commodore átlagjúzer általában (rosszabb esetben) azt látta a képernyőn a betöltés után, hogy

- lamerebb hazai disztributor intrója
(press space or fire to continue)

- importintro (a hazai elitebb importer csapat intrója, akik tényleg behozták a stuffot)
(press space or fire to continue)

- lamerebb kinti disztributor intrója (akiktől a hazai importőr kapta, ha nem volt kontaktja a crackerekhez)
(press space or fire to continue)

- cracker intro (a cracker csapat intrója, akik ténylegesen feltörték a programot)
(press space or fire to continue)

- trainereket (csalásokat, ÖRÖK ÉLETET, INGYEN LŐSZERT beállító képernyő)
(press space or fire to continue)

- eredeti gyári intro v címképernyő, illetve ennek hűlt helye
(press space or fire to continue)

- játék
:)

uni1002 2010.09.02. 17:48:47

Régi szép idők. Gyártottuk a nyákokat,tüske lábakkal a C16 RAM bővítéséhez. 8db 4116-ic, , bele az eredeti 16 kilós ram helyére. Kiderült, hogy jó pár progi nem fut a C16-on, az elkalapált címtartományok miatt, ezért alulra egy titkos kapcsoló, amivel visszaállítható volt a 16kilobytre. Ezzel kompatibilis lett a C+4 hosszabb programjaival, és valamennyire a C64-el.
Például mindkét gépen tudott futni a Superbase, és bent is, otthon is szerkeszthettem nagy művemet, az Irodagép és Műszerleltárt.
Szinte mindegyik gépen meghalt az ULA, ami a joystickot és a billentyűzetet illesztette. Szép fokozatosan rohadt le, egyre jobban kavarta a karaktereket. De nehéz, és drága volt új icét szerezni. A kapható C64-es joystickhez házilag gyártottam C16-os csatlakozó dugókat. Még meg is van egy valahol.
A progikat a cégnél nekem kellett másolni szinte az egész vállalatnak. Pláne karácsony előtt, ment a forgalom. Műszaki Osztály-KISZ bizottság Sharp kazettás magnói szembe kapcsolva, és EREDETI BRG mérőkazettával fejek belőve. Akinek mégsem működött, behozta, és fullra állítottam a fejét oszcilloszkóppal.
Aztán jöttek a zenélős kvarcórákból kiszedett kerámia hangszórók, beforrasztva a datasettekbe, egy nem használt TTL kapu kimenetére. Csodálatosan csipogtak, sőt az elállítódott fejeket is be lehetett fülre lőni.
Volt akinek a faterja nem jött rá, hogy mitől nem ébreszt a bécsből hozott hétzenés órája. A gyerek abból szedte ki csipogót, és azt tettem a C64-es magnójába.:-))
A saját C16-os datasettembe még egy roncs Philips magnó körömnyi méretű műszerét is be raktam. Akár milyen elrontott fejállású játékot be tudtam tölteni.
A C16 tápegysége egy alaposan aláméretezett, megbízhatatlan dugasztáp volt. Csináltam egy profin kivitelezett stabil tápot, mindjárt elmúltak a titokzatos lefagyások. Junosztyok és MiniVidi tévék tömegéből bütyköltem monitort, némelyikbe még egy videoerősítőt is raktam. Szuper képet produkáltak.
Nagy öröm volt 1987-ben Bécsből hozni egy 1541II-es floppi meghajtót. Drága volt de megérte. A vámosnak nyilatkoznom kellett, hogy 5 éven belül nem adom el, mert akkor köteles vagyok a vám másik felét is befizetni a hivatalnak.
Nem adtam el. A 1541, és a papír is meg van még:-)

Gyuri58 2010.09.02. 17:56:28

Talán még páran emlékeznek, hogy milyen trükkök voltak szükségesek a kazettás és lemezes tárolások közötti cserére. Magam is küzdöttem olyan mentéssel (pl. China Miner), amihez a ROM "mögött" lévő RAM területéről kellett kiolvasni a tár tartalmát. Akik a legelején kezdték (1982-1983 táján), azok számára felmentő körülmény, hogy alig lehetett jogtisztán hozzájutni C64 programokhoz. Jómagam is igyekeztem venni (közületi vevőnek), így az elsők között tudtuk használni azokat, amelyeket a többség csak feltörve ismert meg. Csak említésképpen: a Simon's Basic 16000 Ft volt (4 havi átlagfizetés). Ez a bővítés csupán a Sinclair ZX Spectrum szintjére "okosította fel" a C64-et. :(

meronem 2010.09.02. 18:04:12

És az a Linda rész megvan, aminek Software volt a címe (a bemondó - sose felejtem - "szoftváré"-nak ejtette), és arról szólt, hogy egy szoftvárékalóz maffia telefonon küldözgette illegálisan a programokat? Mikor a bandánál megszólalt a telefon és a nyomozó vette fel, nem vágta, hogy mi az a - fentihez hasonló - digitális zörej. A végén persze Linda lekaratéjjozta a társaságot, így megszűnt a jogsértés.
Egyébként könnybe lábadt a szemem, mert most tudtam meg, hogy a másol játékaim egy része miért is nem indult el soha. Nekem nem volt infóm a fejállítgatásról! :(((

OmegaMale 2010.09.02. 18:11:12

@Malachi:

Hát ja, egy igazi kiskocka csak végighallgatta a frissen kikölcsönzött kazit a walkman-jével hazafelé (csak a SCREEN$-okat, a töltőképernyőket, mert rövidek és jellegzetesek voltak), gyorsan lerajzolta vagy elképzelte amit 'hallott', és máris tudta, hogy mit érdemes lemásolni :D.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2010.09.02. 18:16:28

Csak annyit akarok mondani, hogy kurva jók vagytok.

Kevés blognak vannak ilyen értelmes kommenjei. :)

Penya666 2010.09.02. 18:23:17

Jeee!
En szemely szerint piszkosul gyuloltem a magnot es alig vartam hogy osszejojjon a penz a floppyra. Ja es akkoriban azt mondogattam hogy magnoval nem azt toltod be amit akarsz hanem amit sikerul!

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2010.09.02. 18:25:20

@Stöki:
Kevés blognak vannak olyan témái, ami a közös tudatalattiból a pozitív emlékeket hozzák elő. Ebből jön. De az tényleg király, hogy a Commodore-os, Spectrum-os, Enterprise-os, TVC-s arcok is tök jól el vannak egymás mellett. Bezzeg régen! ;-)

A netroll meg az első két sor után már semmit sem értett abból amit írtál, szóval nem tud mibe belekötni. ;-)

Gyuri58 2010.09.02. 18:35:54

A békés egymás mellett élés egyik szép példája volt, amikor 1984 körül a szegedi Commodore Klub és a Spectrum Klub (két vetélytárs!) közös rendezvényén versenyeztettük a hardware és software "lovainkat". Akkor még itthon a benchmarking kifejezést alig ismerték... Persze a Spectrum győzött sok mércével (gyors Basic + 2 MHz órajel állt szemben a Commodore 960 KHz és egyszerűbb Basic interpreter készletével).

uni1002 2010.09.02. 18:41:50

Az MK27-es BRG kazettás magnókat sorozatban alakította át valami szövetkezet datasettnek.

retronom.hu/index.php?q=node/3919

Gyakorlatilag kiszedte a hangszórót, mikrofont, és az erősítőt is átalakították.
Aztán megjelent egy csomó ilyen kiherélt magnó az ezermester boltban, fillérekért. /pár száz forint/.
Valószínűleg nem tudták eladni mindet számítógép tartozéknak.
Kemény "fejlesztö" munkával sikerült újra rendes magnót faragnom egy ilyenből. :-)

uni1002 2010.09.02. 18:46:50

@Gyuri58: A C64-et is fel lehetett turbózni. Volt az alaplapon egy átkötési lehetőség PAL tv szabványról NTSC-re. Azt átkötve 1MHz felé lehetett vinni a proc órajelét. Kép nem volt, a monitoron, de gyorsabban számolt.

kisfaszú 2010.09.02. 18:48:00

Bocs, csak trollkodni akartam egy kicsit, mert túl sok az értelmes komment :). Bocs.

Nekem is volt floppym, méghozzá az újabb fajtából, aminek egy ledje volt, de tudott pirosan és zölden isvilágítani. Nagyon büszke voltam magamra, amikor sikerült írni egy kis progit a meghajtó memóriájába assemblyben, ami ezt ledet villogtatta.

egy hang a hátsó sorból 2010.09.02. 18:53:30

Azt igy nehany evtized utan el tudna valaki arulni nekem, hogy a turbos programok betoltes kozben miert villogtak mindig olyan szivarvanyszeruen?

Gyuri58 2010.09.02. 18:54:35

Aztán az is érdekes volt, hogy a Made in Japan érzékenyebb Datasette volt (fejileg), mint a Made in Taiwan.

Gyuri58 2010.09.02. 18:57:26

Én magam nem írtam Turbo programot, de fejlesztőtársam igen. A kép kikapcsolása stabilabbá tette. Amikor bekapcsolva hagyták, az viszont egyfajta visszajelzés is volt a 0-1 bitek átvitelének nyomon követéséhez.

egy hang a hátsó sorból 2010.09.02. 18:59:25

Ja es amugy mifelenk az ABC Turbo volt a meno.

Gyuri58 2010.09.02. 19:05:14

Aztán az archiválás egyik csúcsa akkoriban a disk-load meg a disk-save volt. Teljes lemezek tartalmát képes volt oda-vissza másolni szalagra és szalagról. Az adatmentést még ma is tanítani kellene sok júzernek.

uni1002 2010.09.02. 19:06:41

Azt hiszem a Novotrédnél árulták a fejbeállító kazettát a datasetthez. Addig kellett csavarni a fej csavarját, amíg a legvékonyabb csíkokat festette a monitorra. Ütemes vijjogó hangot adott, az átalakított magnókon /amibe tettem kerámia kvarcóra csipogót/ szépen hallani lehetett az optimális fejállást. Össze hasonlítva az eredeti BRG-és hivatalos beállító kazettával, nagyon pici eltéréssel ugyanazt a végeredményt adta.

Gyuri58 2010.09.02. 19:06:49

Ja: még 1: Bécsből hozott egy kollégám olyan átalakítót, ami normál magnót képes volt kezelni. Egy ideig Unitra szalagos (!) magnóra tároltam az anyagokat. ;)

uni1002 2010.09.02. 19:14:47

Létezett még C64-hez egy az USER portba dugható illesztő egység, amivel egy szenzációs, 1,2 megás lemezzel működő flopyt lehetett csatlakoztatni.
Csodájára jártunk, mikor a munkahelyemen egy ilyet összeraktunk. Hatalmas tárhelynek látszott akkoriban:-))
Beszereztünk fényceruzát is, aminek elvileg mennie kellett volna a GEOS grafikus rendszerrel.
De csak a kurzor ugrált össze vissza a képernyőn...

armitage 2010.09.02. 19:37:28

@uni1002:
Volt egér is C64-hez (nem Amigához, C64-hez), a GEOS-hoz biztosan jól jött volna.

Zozosoft 2010.09.02. 19:38:32

@uni1002: Az a SFD1001 drive és a hozzávaló IEEE488 interface.

Átvitel honvéd 2010.09.02. 19:40:35

@uni1002: valszeg SFD-1001 volt...

Mi itt Magyarországon nagyon kevés kivételtől eltekintve a Commodore-nak csak a "kis" számítógépeit ismertük (mármint azokat, amelyek alapvetően "tömeg"-számítógépnek készültek, az árkategória aljának). ...Érdekes poén belegondolni, hogy ha a C64 meg a 1541 a Commodore kínálatában a kategória "alját" képviselte, "nekünk" 1983 táján annyiba került, hogy legálisan mondjuk cégek vettek, meg iskolák, állami támogatásból, akkor hogy is volt ez a dolog ;-))), de az az ügy szempontjából mindez lényegtelen. Lényeg a lényeg: a Commodore kínálatában közben ott voltak a kifejezetten üzleti felhasználásra készült, masszívabb modellek: a "korábbi" (a PET sorozat) és a "későbbi" (a CBM-II sorozat, ez utóbbi leginkább a C64 kiadása táján v. kicsivel utána jött ki a piacra). Neten utánaolvashatsz. Nos... a "nagy" Commodore floppy-k eredetileg ezekhez a gépekhez készültek. Sokfélét gyártottak, a közös bennük, hogy a "kis" gépeken megismert soros busz helyett mindegyik "profi" IEEE-488 interface-szel csatlakozott (a gépekben is ez volt kiépítve, a "nagy" CBM-gépek hírből sem ismerik a "kicsik" hatpólusú Serial csatlakozóját).

A C64 olyan szempontból is "siker magyar módra", hogy idővel komplett nyilvántartások- meg egyebek futottak rajtuk a különféle cégeknél... ezek előbb-utóbb kinőtték a lassú, "kicsi" 1541-et, és ekkor jött képbe a "nagy" CBM-meghajtók közül az egyik olcsóbb darab, a DS/QD-s, egy meghajtós, 1M-s SFD-1001. ...C64-gyel persze csak interface-szel ment (...amit viszont a különféle más bővítésekhez hasonlóan, jópénzé' szintén boldog-boldogtalan gyártott és forgalmazott... ;-))) ).

Egyébként ha utánanézel olyanoknak, hogy CBM 8250, ill. 8250LP (vagy gép: CBM-8296, P510, B-128, B-256), szerintem szépeket fogsz látni... :-)

...Ja, mondanom sem kell, hogy akkoriban friss Commodore-osként és általános iskolásként én is erősen dörzsölgettem a szemem, amikor apám munkahelyén először láttam olyat, hogy egy tartalomjegyzék végére a drive azt írja, hogy több, mint 4000 blokk van szabadon még a lemezen... :-D

Átvitel honvéd 2010.09.02. 19:48:57

@Gyuri58: Commodore gépeket tekintve, C64-től "felfelé" (kivéve a C128 VDC-s módját, mármint, amikor a 128-at digitális RGB-s azaz CGA-monitorral használod) a videovezérlő időnként blokkolja a processzort... jellemzően majdnem egy képernyősornyi időre is. Ez nehézzé teszi azt az esetet, amikor a processzornak folyamatosan figyelnie kell valamit (jelen esetben a kazettáról jövő jel állapotváltozásai közötti időt). Ezért szokták mentéskor szinte mindig, betöltéskor pedig majdnem mindig blank-re váltani a képernyőt (mert ilyenkor a rendszerbusz nem kell a videovezérlőnek, azaz a CPU blokkolása elmarad). ...Persze voltak, akik "okos" betöltőrutinokat írtak, és ment felkapcsolt képernyővel, ...vagy egyszerűen csak nem volt olyan magas az átvitel sebessége, hogy az időnkénti blokk problémát okozott volna.

fds7543 · http://duplaklikk.blog.hu 2010.09.02. 19:55:38

Nekem C64-esem volt. Jött a híradó és akkor abba kellett hagyni a játékot, mert ugye monitor nem volt, a tévére kellett kötni a gépet. és emiatt renszeresen összeveszés. Mindig benyúlni úgy, hogy a fejem kicsit beszorult a tévé meg a szekrény közé, mert nem akartam a baszott nagy tévét mozgatni. és visszadugásnál keresgélni a lecsúszott antennakábelt.
aztán egyszer egyik osztálytársam apja gyártott elosztott az antennacsatlakozóra, és akkor nem kellett variálni, sokáig sajnáltam rá a pénzt, de aztán vettem tőle egyet.

Átvitel honvéd 2010.09.02. 19:59:59

@fds7543: Ezt az effektust én is ismerem... csak másképp... a gép olyan rádiófrekvenciás zavart nyomott ki magából, hogy a felénk akkoriban alacsony VHF-sávban jövő MTV 1 a gép bekapcsolásának pillanatától szó szerint nézhetetlen volt... azaz ha jött az esti program, akkor gép kikapcs, hiába nem ugyanazon tévén osztozkodtunk... |-)

sertésmájkrém 2010.09.02. 20:03:41

@József István: "-- Ma már furcsa, de akkor, vidéki gimnazistaként pl. iszonyú macerás ügynek tűnt akár egy megfelelő, vékony csavarhúzó beszerzése is..."

Fogni kellett egy darab drótot és a végét kilapítani kalapáccsal...

Taurusz 2010.09.02. 20:09:17

Csak annyit szeretnék mondani, hogy pár hónapja túrtam elő a plus/4-est, és még mindig megy. A fejállás állítása még mindig itt van a kezemben, nagyon régóta érzésből megvan a szabvány. De ha valami extra fejállásra futottam, arra is megvolt a hangolási mód:
monitor
a 0123 sei
lda $01
adc #$38
sta $ff11
sta $ff15
cli
jmp $0124
(Valamelyik CoV-ban jelent meg, simán egyszerűbb beírni, mint szenvedni az ismeretlen fejállással.)
Indításkor szépen csíkozta a képernyőt, és kirakta a hangot a hangszóróra. És röhejes módon gyorsabban be tudom gépelni itt, mint a plus/4-en :D

armitage 2010.09.02. 20:17:59

Beh szép ezeket a régi dolgokat olvasni, sys-ek, poke/peek, assembly...

?SYNTAX ERROR

:)

fds7543 · http://duplaklikk.blog.hu 2010.09.02. 20:20:39

az megvan? sprite tervezése kockás papíron, kiszámolni a pixeleket, aztán data sorokba begépelni, és akkor azt lehetett mozgatni
meg a billentyűzeten minden betű alatt volt egy fura jel is, szív, treff, karika, meg ívek és azokból lehetett keretet dizájnolni a szöveg köré

Mózsi bá (törölt) 2010.09.02. 20:32:40

@József István: C 128 D. A 64-et egész rendesen ütöttem már Assemlerben, külső resetes cartridgeon természetesen egy fejbeállító. Volt rajta egy fastload, egy monitor, meg még vagy három felhasználói program, amikre nem emlékszem. Ha a cartridge benn volt, a C-128 C-64 üzemmódban jelentkezett be, főleg ezt toltam. Arról fogalmam sincs, hogy az általad emlegetett 128-as burst mód érvényes volt e a c64es üzemmódra is, vagy pedig full lebutult c64-re. Ennyire nem mentem bele, őszintén szólva rohadtul nem érdekelt a c 128, bár egyrészt a basicében benne volt a monitor parancs, illetve a sprite-okat is lehetett vezérelni basicből.
Olyanok rémlenek C64-ről, hogy az egyik joysticket irányító cím egyes bitjei a képernyőmemória egy szeletét vezérelték, míg más bitek a joy állapotát kérdezték le.
Egyvalami biztos. Basicből a reset parancs:
SYS64738.
Ezt soha nem fogom elfelejteni:)))

armitage 2010.09.02. 20:36:05

@fds7543:

Khöm, ha már: minden betű alatt KÉT jel volt, az egyik a shiftelt, a másik a commodore gombbal kombózott lenyomásra jött elő.

Nekem nem is olyan régen kezembe került az első ilyen sprite-tervezésem, ami a gyári "up, up and away" oktatóprogramhoz tartozott, egy léggömböt lehetett vele rajzolni, és az szálldogált a képernyőn.

Nade, amikor már elitként ott tartottunk, hogy a flopik tartalomjegyzékét dizájnoltuk át, belerakva a csapatok grafikus karakterekkel kirajzolt logóját és egyéb feliratokat, belefirkáltunk az inverz lemezcímsorba és a szabad helyet meg levettük nullára :)

És persze a custom cartridge révén a gép eleve full fekete képernyőn, kisbetűs, világosszürke betűkkel írt egyedi felirattal jelentkezett be az indítás után.

A legmenőbb hardveres pimpelések közé tartozott az eredeti, dundi C64-es power LEDjének (ami félgömbszerűen kiemelkedett a gép síkjából) átalakítása resetgombbá, a világítás megtartása mellett.

Memories... :)

armitage 2010.09.02. 20:37:58

@Mózsi bá:
A melegreset volt a SYS64738
a hideg meg a SYS64760,
ha jól dereng.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.02. 20:42:10

@armitage: Ahogy végigsoroltad a játék elindulásáig ránk váró stációkat, az nagy élettapasztalatról árulkodik. :-) Átérzem a problémát. Nem tudom pontosan, de húsz-harminc játék is meglehetett, amelyről olykor elég sok vesződséggel leszedtem az egész bevezető cuccot, és újracsomagoltam a programot. Néhányba, mint például az Uridium, még beleírtam egy score-mentő rutint is, másokba pedig trainert (by Dave). Persze minden anyagi haszon nélkül, puszta megszállottságból. A neten ott is van egypár az általam lecsupaszított változatból. Ami a crackerek iránt nagy tiszteletlenség, de akkorra már elterjedtek azok a programok, amelyekkel egy intrót tehetett a játék elé bármelyik amatőr, saját üzenetekkel. Aztán úgy adta tovább. Ha átment még két másik idióta kezén is, akkor már az intrók is lettek olyan méretűek, mint a program, ráadásul a kicsomagolás olykor 5-10 másodperc is volt. Ezt megelégeltem, és pár kedvencemet elkezdtem kipucolni.

A pucolás egyébként egyáltalán nem valami sima kis művelet volt, mert az intrók a mögöttük levő programokat sokszor átkódolták, és néha olyan dekódereket tettek az intróba, amelyek dokumentálatlan, tehát nem ismert hatású gépi kódú utasításokat is tartalmaztak. Rafinált dolog. Meg kellett találni azt a pontot a programban, amelynél megállítva az indítást a memóriában egy használható, még össze nem szemetelt állapot van, és azt a memóriából kimenteni. És aztán jöhet a következő réteg.

Most, hogy ezt végiggondolom, megállapíthattam, hogy hihetetlen dolgokra volt akkor időm, valahogy. De megérte, büszkén nézegettem utána a sokkal rövidebb, 5 másodperc alatt induló változatokat.

Sajnos aztán elmúlt a C64-korszak, és én is felhagytam az ilyesmivel, mert jött egy új furmány, a DOS.

armitage 2010.09.02. 20:43:20

@fds7543:
És a shiftelt szóköz is grafikus karaktert vitt be,
ezért shiftelt szöveg írásakor a capslockot szóköznél ki kellett kapcsolni, vagy a shiftet el kellett engedni.

Ha hiszitek, ha nem, még ma is benne van a reflexeimben, hogy ha shifttel írok szöveget, a szóköznél gyakran elengedem, automatikusan. Pedig ez pc-n nem jelent semmit, de valahogy nekem bedrótozódott (AKKOR!), hogy a shiftelt space bajokhoz vezethet :) és ez máig megmaradt.

armitage 2010.09.02. 20:46:35

@Androsz:
:))
Mi anno csak az importintrót raktuk fel, és utána csak a crakintro jött. Naja, mi nem a hétvégi börzén gyűjtöttük be a stuffokat :)

Azt, hogy valaki már itthon, sokadikként is rárakja a saját intróját, bűzhödt lamerségnek tartottuk, teljesen egyetérek veled azzal, hogy a sok-sok intró az agyára ment a játékosoknak.

Mózsi bá (törölt) 2010.09.02. 20:46:50

@armitage: Én olyasmira is emlékszem, hogy reset gombot szereltünk néhány gépbe. Ha jól rémlik, a 64738-as rutint hívta meg, bár nem vagyok benne teljesen bizonyos. Mindenesetre megnyomásakor ugyan az történt a képernyőn, mint mikor basicből benyomtuk a SYS64738-at.
A dataeszetembe pedig telefon hangszorót forrasztottam, hogy lehessen hallani a csipogást...

Átvitel honvéd 2010.09.02. 20:50:01

@Mózsi bá: ah, értem... :-)

64-es módban a 128 tényleg "teljesen" C64-gyé "butult", azaz a régi, normál soros rutinok futottak (...feltételezem, bár nem láttam, hogy maga a gyors, soros hardver ebben az esetben is elérhető volt, azaz "lehetett volna" azt kihasználó rutinokat írni C64-es módban is -- de a gyári ROM ezt biztosan nem tette meg, mivel a gyártó a C64-gyel való max. kompatibilitásra ment).

Bill.-lekérdezés: erre pontosan én sem emlékszem, de valami van... arra emlékszem, hogy a bill. mátrix (és a két joystick) egyik CIA chip portjain lógott, és egyik CIA két portbitje "segítette" a videochipet is abban, hogy a teljes 64k-s ramot el tudja érni, mert önmaga csak 16k címzésére volt képes... :-) Hogy pontosan ki-ki melyik CIA melyik címén lógott, arra már nem emlékszem...

armitage 2010.09.02. 20:55:52

@Mózsi bá:
Resetet hardveresen az ember a megfelelő szögben kinyitott körömvágó olló két hegyét hátul a megfelelő érintkezőkhöz (mindenki tudja, melyikekhez? aki elvétette, zálogot adott!) illesztve válthatott ki, de minden jobb cartridge alapfelszereléséhez tartozott egy resetgomb is.

A régi gépem seggében még mindig ott van a csupasz nyáklapra pakolt, eepromos, custom cartridge, resetgombostul, és legutóbb is működött, amikor nosztalgikusan ellenőriztük. Reset, custom képernyő, beépített gyorstöltő, monitor, funkciógombokra kirakott load, list, run parancsok.

armitage 2010.09.02. 20:58:40

@Mózsi bá:
Ez a beforrasztott hangszóró nagyon jó :)

hokuszpk 2010.09.02. 21:00:22

itt mindenki c64 meg spectrum, de bezzeg amikor a ht1080z beepitett magnojarol nem jott be a galaxy, na az volt az igazi :D)

Mózsi bá (törölt) 2010.09.02. 21:13:17

@József István: komolyan mondom, olyan emlékeket idéznek az általad leírtak, amikről már azt hittem, rég feledtem. Olyanok ugranak be, hogy mikor basicből átromboltam assemblerbe és megírtam az első rutint, ami a joy állapotát kérdezte és annak megfelelően mozgatta a karakteres képernyőn az objektumot, először érzékelhetetlennek tűnt az objektum mozgása, akkora sebességkülönbség volt a basic és a gépi kód között. Aztán televertem lassítórutinokkal és már élvezhető is volt az egész:)
Bakker... LDA... STA... STY... STX...
Nomeg veremmutató. Státuszregiszter.
Asszem, benyomok egy c-64 emulatort:))))

Mózsi bá (törölt) 2010.09.02. 21:14:24

@armitage: Rendkívül hangos volt, de legalább volt. A quartzórák csipogója eszembe sem jutott... Milyen korlátolt felhasználó voltam:)))

Mózsi bá (törölt) 2010.09.02. 21:20:17

@armitage: "...de minden jobb cartridge alapfelszereléséhez tartozott egy resetgomb is."
Nem tudom, hány éves vagy, de Isten éltessen sokáig. Én legalább 4 éve zúztam már a 64-et, mikor az első cartridge-ot láttam. Nem volt rajta reset.
A következőn igen... Azt 89- körül vettem meg és igazán jelentősége sem volt a reset gombnak, mert a c128D boldog tulajdonosaként gyári reset gombbal büszkélkedhettem.
Helyzetelemzés: a cartridge fastloaddal, monitor programmal, fejbeállítóval blabla... 3500 volt. 6800-at kerestem akkoriban egy hónapban.

Mózsi bá (törölt) 2010.09.02. 21:22:55

@armitage: Rohadt kevés NOP-ot írtál:))))
És emlékszem még valamire, amivel számtech órán 5-öst kaptam. Azt mondtam a tanárnak, egy programsorral elérem, hogy !out of memory hibajelentést küldjön a c 64. Kitalálod, mi volt az az egy programsor?:)))))))))))))))))))))))))))))

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2010.09.02. 21:23:13

@hokuszpk: Figyelj, a HT1080Z arról híresült el, hogy abban volt a világ első Write Only háttértára! 8-) Jó eséllyel az életben nem töltöttél vissza a BRG megnójával semmit, amit lementettél. Még 1 perccel a mentés után sem.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.02. 21:26:41

@József István: "idővel komplett nyilvántartások- meg egyebek futottak rajtuk a különféle cégeknél"

Úgy ám bizony. Az első munkahelyem is ilyen cég volt, bérbeadással foglalkozott, és nekik kellett egy teljes számlázó-nyilvántartó programot építenünk. Folyamatos fejlesztés alatt, napi nyolc órában. :-)) Jó buli volt, a főnök is megkapta a rendszerét, sokkal gyorsabb volt onnantól megcsinálni a havi procedúrát, meg mi is nyertünk az ügyön, egyrészt nem is rossz fizetést, ahhoz képest, hogy zöldfülű srácok voltunk, másrészt kikísérletezhettünk egy csomó dolgot, amit aztán felhasználtunk vagy ott, vagy máshol.

Emlékszem, volt egy rejtett hiba, amely hónapokig megkeserített az életemet. Egy mikrogépen újdonságnak számító dolgot, az indexelt, relációs adatbázist használtunk adattárolásra. Megvan az a néhány utasítás, amellyel kezelni kell, ezek egyike a pozicionálás a kívánt adathoz. Amikor a program a nagy, több órás :-D feldolgozást végezte, néha egyszerűen teljesen rossz adatokat, összevisszaságokat kezdett visszaadni. Úgy tűnt, hogy összefüggés lehet a meghajtó felmelegedése és a hiba valószínűsége között, ezért hűteni kezdtük a meghajtót. Egyszer bennmaradtam éjszakára, hogy legyezhessem a meghajtót, miközben a havi nagyelszámolást csinálja, de csak beszart aközben is. Képtelen voltam megtalálni a hibát, mindent jól csináltam. Egyszer valami sugallat hatására az a pozicionáló utasítást nem egyszer, hanem kétszer egymás után adattam ki programmal. És elmúlt az a kurva hiba. Az lehetett a gond, hogy ha a lemeznek egy távoli sávjába kellett a fejnek átzünnyögnie, a lemezegység saját beolvasó rutinja nem várta ki a hosszú mozzanat végét, hanem már menet közben is kérni kezdte az adatot. A fej meg szépen visszaadta azt, ahol éppen állt, véletlenszerűen. Aztán persze onnantól dőlt az egész. A duplázással elég időt adtam a fejnek az elhelyezkedésre, és onnantól már azt kaptam vissza, amit kellett. Ilyen dolgok miatt halnak a programozók korán.

Egyébként jó pár olyan alkalmazásról hallottam akkoriban, hogy mindenféle intézmények, műszerészek stb. a multifunkcionális RS-232 portra mindenféle interface-eket gyártottak, célzottan valamilyen gépsorvezérlési, mérési feladatra, és a gyerekjátéknak tartott C64 szabályos, komoly üzemi feladatokat végzett. A CNC akkoriban még csak született, őrülten drága is volt, egy C64-gyel is el lehetett intézni ugyanazt, hát akkor hadd menjen. Volt valami cartridge a CP/M oprendszerrel, állítólag a C64-gyel az is működött, és akkoriban azt korábbi masinákon állítólag már ismerték, és régebbi, Zilog processzorokra írt programokat is lehetett így futtatni rajta.

Őszintén szólva amikor hallottam, hogy a MÁV, mivel olyan baromi sok pénzük van, minden vasútállomásra jegykiadó automatát akar kihelyezni, amely ráadásul interneten számol el - de persze a menetrendváltozást már nem tudja kiírni a kedves utasnak -, rögtön tudtam, hogy komplett PC-ket fognak egy nagy kasztniba rejteni, nyilván gigás memóriával, többmagos procival, hhiszen mostanában csak ez kapható, különben is fussa rája. És eszembe jutott, hogy a jó öreg C64-es mennyivel többet tudott, mint amennyi erre a feladatra kell. És hogy ha a MÁV csak az elfekvő készletet venné meg valahol, már azzal is mennyit spórolhatna, már persze ha akarna, de még ennél is olcsóbb lenne egy halál egyszerű célszámítógépet építeni egy közönséges processzor köré, úgyis kellene belőle néhány ezer darab, a Számalk simán megcsinálta volna. Hiszen azok a gépek csak erőforrásban maradnak el a mai gépektől, de milyen erőforrás kell ahhoz, hogy felsoroljon húsz vasútállomást, és tessék választani. Én elég sokáig C64-gyel írtam a leveleimet is, volt egy német program, a Printfox, az többféle betűtípust, betűméretet, dőlt, félkövér, behúzás, több hasáb, egy csomó dolgot ismert. Nehézkesebb volt, mint az Office Word ma, de nem nehézkesebb, mint a Word 5.5 volt DOS-ra. MPS-801 mátrixnyomtató, az volt a legegyszerűbb, ami kapható, és ment a nyomtatás 72 dpi-vel. Mindent meg lehetett oldani valahogy. És persze ha írtál egy programot, akkor azt az ÖSSZES C64-en futtatni tudták, nem volt Java motor, DirectX meg Service Pack 28. A frissítés szót akkor még nem használták.

armitage 2010.09.02. 21:27:22

@Mózsi bá:
Hát, nem tegnap ültem géphez :)
Gyári cartridge sose fordult meg nálam, a burzsujoknak volt Action Replay-e (asszem az volt a piros burkolatos, kétgombos), de nálunk a hardveres tálentum társak összerakták a saját "hivatalos" cartridge-ot, amiből aztán mindenki kapott egyet. Tök kicsi, alig áll ki a gépből.

Naja, egy C128D. Olyat én 89 körül csodálhattam meg egy egyetemi gépteremben. 80oszlopos felbontás, CP/M, külön billentyűzet, PC-s forma. De mindenki átlőtte go64-be :)

kisfaszú 2010.09.02. 21:29:16

READY.

?OUT OF DATA ERROR
READY.

Átvitel honvéd 2010.09.02. 21:29:58

@Mózsi bá: hihi... :-)

Én egyébként eredendően Plus/4-es voltam (az első gépem is egy bővített C-16 volt... még mindig megvan, köszöni, jól... :-) )... azaz hozzád hasonlóan szintén alapból volt reset-gombom és beépített monitorom... :-DDD (bár a sprite-ok és társaik, azok finoman szólva hiányoztak...). A C64 később jött... előbb az is "csak" abban a formában, hogy aki kicsit is tehetségesebb volt, az előbb-utóbb nekiállt kódolni ill. kis- és nagyüzemben C64-es játékokat konvertálni... ahhoz viszont előbb-utóbb a C64 alapos ismerete (is) kellett.

meronem 2010.09.02. 21:32:25

@József István: Hú, az XYZ Megyei Gyógyszertári Központ teljes raktárkészletnyilvántartása is egy C64-en ment, a saját szememmel láttam két évtizede!

armitage 2010.09.02. 21:32:33

@Mózsi bá:
:))) nem fosztalak meg attól, hogy beírd.
Szégyenszemre: én a kódolást csak ugattam (más fontos feladatokat intéztem), de valamilyen szemét loop lesz az, ami feltöltötte a memóriát.

Számtech óra... A mi időnkben ilyen csak a felsőoktatásban indult. Rémlik vmi sztori valakitől, hogy a feladat az lett volna, hogy (talán Speccyn) írjon programot, amely kört rajzol. Illető írt egy egysoros programot, hogy CIRCLE... és a tanár letolta, hogy dehát szinuszfüggvénnyel kéne megoldani :)

Giczy Gergő 2010.09.02. 21:35:17

Stöki, fantasztikus, amit írtál.
Köszönjük!

A programsugárzás nekem kimaradt, de a magnót több mint három évig nyúztam, bár nem az eredeti Datasette kazettás egységet, hanem egy másik, ritkább, a fejállítós videón is látható változatot.

Első és egyetlen eredeti, még a géphez (vagyis a magnóhoz) kapott kazettás játékom a Paramount 1984-es Outback (www.retroscene.co.uk/proddetail.asp?prod=C64-Outback) című programja volt. A fél óra szalaghosszúságú gyári műsoros kazetta mindkét oldalán rajta volt, és betöltése a teljes kazettaidőt igénybe vette. Tehát amikor ezzel akartam játszani, akkor fél órányi - reménykedve és a ?LOAD ERROR-tól rettegve - sikeres betöltés eszmei értékével aztán egész nap ezzel a programmal bekapcsolva maradt a gép. Később aztán a kazetta egyik fele "elromlott", és fejállítás után sem töltött már be. A gépet és a kazettás játékot 1985 táján a Szüleimtől kaptam, és a kazetta 1998-ig (!) kitartott, amikor is félve a másik oldal elromlásától, meg akartam őrizni a programot, és addigra némileg több hozzáértéssel, de többszöri nekifutással és több napos munkával az 1989 táján kapott 1541-II lemezegységgel sikerült floppy-ra mentenem. Alig egy évvel később - már az Interneten - ráakadtam kazetta-image .T64 és floppy-image .D64 formátumban... De azért megmaradt az eredeti kazetta is.

Máig nosztalgikus érzéssel emlékezem a kazettás időkre (amit nem is ismer az, akinek rögtön lemezegység "jutott"), de az 1541-II-es (ez az újabb, külön tápegységes, kisebb drive, a nagyobb előd a feliratban furcsa második 1-es (?) miatt nekem 154L-ként volt a tudatomban) "űrkorszaki" floppy-meghajtó is hagyott bennem nyomokat. És természetesen minden cucc a mai napig megvan, még az ismerősöktől is összegyűjtöttem a szanálásra ítélt Commodore és egyéb (Videoton, Primo stb.) relikviákat. :)

armitage 2010.09.02. 21:36:00

@meronem:
Effektíve fejlesztettek c64-re komoly ügyviteli programokat. Melóztam fejlesztőcégnél, ahol volt programozó, aki erre a platformra dolgozott. Ennek bizony már 24 esztendeje.

Azért elég vad dolog lehetett, c64-et használni napi 8 órában ügyvitelre, adatbázis-kezelésre. De komolyan gondolták egypár évig.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.02. 21:36:16

@Mózsi bá: Nem ugyanaz volt a két reset, mert a beírt parancsot nem feltétlenül hajtotta végre a gép. És akkor is csak több lépcsőben, amelyek során le is lehetett téríteni. A harveres megoldás viszont közvetlenül a processzor reset vonalára volt kötve, és mindenképpen működött. Volt egy harmadik megoldás is, a soros kábel 2-es és 6-os vonalát rövidre zárni, az ráadásul a lemezmeghajtót is resetelni tudta, amire néhány dörzsöltebb védelmi kísérlet és más zsiványságok miatt olykor szükség is volt.

Én végül beépítettem a FastLoad I és II cartridge-ot a gép burkolatán BELÜLRE. És ha már, akkor legyen ott még egy reset gomb is. Nagy kár, hogy ilyen dolgokig már csak akkor jut el az ember, amikor már leáldozóban van a masina. :-(

De az a reset... Csak idézzétek magatok elé. A kép két oldala fél karakternyit összeugrik, a kép megmerevedik, aztán jön a híres és szemkifolyató kék a kékben nyitókép. Még egyszer: összeugrik, merevedés, kék kép. Nektek is párás lett hirtelen a képernyő? :-))

Zozosoft 2010.09.02. 21:36:42

@Androsz: ha már vezérlés: Szegeden pár évvel ezelőtti felújításig C64 vezérelte a Dugonics téri szökőkutat.

Átvitel honvéd 2010.09.02. 21:38:04

@armitage: Klasszikus... :-)

Mostanában gyakran hallgatom ezt: www.kohina.com . Talán ismered... Mondjuk, időnként C64-hez szokott fülnek "furcsa" dolgok is elhangzanak (nem kizárólag SID-zenék mennek, hanem általában a korszak különféle vasaira írt számítógépes zenék -- azok viszont mind eredetiben). Nekem tetszett... ...Érdekes volt pl. hallani az eredeti Outrun címzenéjét (Hiro), mármint az eredeti coin-opos verziót, és észrevételezni, hogy az elvileg "kisebb" vas ellenére Jeroen Tel C64-es coverje mennyivel dögösebb lett... :-D

Mózsi bá (törölt) 2010.09.02. 21:38:19

@József István: A kérdést felteszem neked is. Bizonyosan tudod rá a választ, akárcsak armitage, csak épp nem jut eszedbe ilyen több, mint 20 évvel ezelőtti ügy: egyetlen basic programsor, amit a run parancsal futtatva !out of memory hibaüzenettel dob vissza a 64 (16, plus4, 116, 128...).
A blogolónak pedig javallom: C64 cartridge illetve a lemezmeghajtó legyen a jövő heti retroanyag. El sem hiszed, hányan fognak írni ezekről:)

Mózsi bá (törölt) 2010.09.02. 21:43:05

@Androsz: Köszi. Beugrott. A lemezegységet is resetelte. Bármilyen resetvédelmes futó programot kiiktatott. Resetelt. Nahh. Leírom:)))
Aktuálisan futó program megdermed. Fél másodpercen belül karakteres képernyő összecsúszik. Aztán minden vissza. Dermedés erjedés... És bejelentkezik a 64, mintha mi sem történt volna:-D

armitage 2010.09.02. 21:43:33

@Androsz:
Ahh, vizualizáltam a leírásodat magam elé... Ez állat, bizony megdobban a commodore-os szív :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.02. 21:44:00

@armitage: a NOP nem jó, az csak két órajelciklusig tart. Voltak jó kis, indexelt címzésű összeadó utasítások, 5 ciklus hosszan, na, azokkal volt érdemes fékezni a mozdonyt. Bár ilyen igény csak ritkán merült fel. :-D

@hokuszpk: Futott azon a gépen egyáltalán bármi más játék is? :-DD Mintha én mindig csak a Galaxyról hallottam volna.

@Mózsi bá: 1 GOSUB 1 ?

@kisfaszú: Tényleg! És azt is tudod még, hogy mi volt az oka az üzenetnek? Bár ha így írtad, akkor felheteőleg tudod is. Többiek? (21:29:16)

Mózsi bá (törölt) 2010.09.02. 21:45:49

@Androsz: Röhögjünk együtt:)))
Szerinted 1 GOSUB1
Szerintem:
10 GOSUB10
:))))))))

Átvitel honvéd 2010.09.02. 21:49:44

@armitage: Jesszus, ezt még nem is láttam... köszi! :-)

armitage 2010.09.02. 21:51:06

@armitage:
Van ebben valami megható, amikor zenekari előadásban hallod a Cybernoid II-t.

Vö: www.youtube.com/watch?v=-L4lfFKkxnE

Mózsi bá (törölt) 2010.09.02. 21:52:10

@Androsz: "Tényleg! És azt is tudod még, hogy mi volt az oka az üzenetnek? Bár ha így írtad, akkor felheteőleg tudod is. Többiek?"
Kifutottunk az adatokból. Ezernyi oka lehet. Rosszul dimenzionált tömb, vagy egyszerű elírás, egy hosszúra nyúlt for-next ciklus... Általában programozói, programszerkesztési hiba.

Átvitel honvéd 2010.09.02. 21:52:19

@Mózsi bá: Ég az orcám, de bizony, nem tudom... nem próbáltam.

Mondjuk, egy "meglehetősen nagy" DIM, vagy a hibajelzés-rutin közvetlen meghívása USR-rel vagy SYS-szel ugrik be első luftra... józan paraszti ésszel... :-)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.02. 21:54:04

@Zozosoft: Hát ez az! Működött? Hát persze, hogy működött. Ma mennyi ideig nevezheted az igénynek megfelelőnek a PC-det? És nem azért, mert te lettél kívánósabb, hanem mert a következő programot úgy írják, hogy kevés legyen hozzá a géped. Hogy száradna el a keze az összes ilyennek. Látod, C64-en az ilyen praktika elég haszontalan lett volna. Persze volt, hogy tényleg kifutott az ember a térképről, akármit csinált is. Egy egy kísérleti szakaszban levő nyilvántartó programom egyszerre két floppyt használt, és a memóriában egyszerűen már egy byte-nyi szabad hely sem maradt, akárhogy tömörítettem. Lehetett volna még mással próbálkozni, de aztán a megrendelő bukott, és a programra sem lett szükség.

Átvitel honvéd 2010.09.02. 21:56:11

@Zozosoft: ilyet szintén sikerült kipróbálni... a HE-féle, C64-es user portra menő triakos vezérlővel "kellett" futófényvezérlést csinálnom... Jó vó't... csak ne rázott volna... :-DDD

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.02. 21:59:08

@Mózsi bá: 10 GOSUB10
Te nyertél! :-)))))

"Ezernyi oka lehet."

Nem-nem, az, amit a saját véleménye szerint az átlag alatti méretű pénisszel felszerelt, konkrétan @kisfaszú: olvtárs írt, az úgy a kulcs, ahogy látod. Ez van a képernyőn és semmi más. Van megfejtés. Szóval?

Átvitel honvéd 2010.09.02. 21:59:59

@Androsz: ez nekem "szerencsére" kimaradt, azaz írni nem írtam ilyesmit (...kicsit fiatal lettem volna akkoriban a feladathoz ;-) ). _Javítani_ sikerült ilyen rendszert, pontosabban a sérült adatbázisát (környékbeli nyomda termelésirányítási rendszere is C64 + 1541 combo-n futott... :-D ), de már bőven a 90-es években. Még a 2000-es évek elején is hívtak, hogy valami elesett/elveszett, meg k'éne szerelni... mondhatni, elég stabil rendszer volt...

Átvitel honvéd 2010.09.02. 22:01:02

@Androsz: "READ Y". Data sorok nélkül.

Olyan, mint az "S TO P" kombó TVC-n... ;-)

Átvitel honvéd 2010.09.02. 22:02:27

@armitage: Chris Hülsbeck későbbi stúdió-albumait hallottad?...

...Bár "ma" már ő is orchestrázik... :-D

Mózsi bá (törölt) 2010.09.02. 22:03:23

@József István: Egyszerű a képlet. Ha egy subrutint bizonyos mélységen túlk hívsz meg, minden commodore gép (leszámítva az amigát és a pet-eket) !out of memory hibaüzenettel dob vissza.
Vagyis, ha egy szubrutint hívsz meg folyamatosan, akkor ez jön.
Megoldás, amiért 5-öst kaptam anno:
10 GOSUB10

E pillanatban kipróbáltam winvice emulátoron. Ma is 5-öst kapnék érte:)))
Neked is és minden commodore bolondnak email címem: mozsiba@citromail.hu
Megtiszteltetés lesz, ha írtok:)))

Mózsi bá (törölt) 2010.09.02. 22:06:22

Androsz, valami rémlik. Várlak téged is az email címemen. Bocs, most alszom, mert ittam egy üveg finom egri bort:)))

DrushFreeman 2010.09.02. 22:07:59

Hát igen!
Azok a régi szép 80-as és 90-es évek.
Én Spectrumon kezdtem (halkan mondom:1984-ben), először egy 48K-s Speccy boldog tulajdonosa voltam. (Emlékeim szerint 16K-s verziók is voltak).
Innentől kezdve nem volt megállás. Kamasz fejjel természetesen elsősorban csak a játékok érdekeltek, később kezdett érdekelni a programozás, melyhez erős lökést adott az akkori nyomtatott média. Emlékszik még valaki a Sinclair User és Your Sinclair magazinokra, melyeket csak Bécsben lehetett beszerezni?
Kempston Interface joystick-kal maga volt az mennyország, amikor megkaptam.
Nekem magnóból egy Sanyo - "vajszínű" - típus volt , ezzel az égvilágon semmi problémám nem volt. Nem tudtam, hogy a Commodore-osok ennyit bajlódtak a magnóval. Kazettából a TDK-t favorizáltam.
Számlálóállásokat én soha nem írtam fel, hangzás után pörgettem a kazettákat, egyszerre lenyomva a PLAY+FORWARD gombokat. A kazetták másolását egy kétkazettás AIWA deck-kel oldottam meg, melyet "dollárbolt"-ban kellett megvásárolnom kemény nyugatnémet márkáért.

Most jut eszembe, COCOM-lista mond valakinek valamit?

Emlékszem, képcsövesre vágtam apám japán képcsöves Videoton(?) TV-jét. 8k-ba fájt szegénynek '86-ban.
A sok játék miatt a fóliabillentyű cseréje, a harmadik alkalom után már rutinkarbantartásnak számított, persze ha sikerült vásárolni.

Hardver reset gomb utólagos beépítése házibarkács által, hogy ne a tápkábelt tépkedje az ember, megvan valakinek?

Ezek után nagy előrelépés volt a 128K-s Speccy beszerzése. Gondoljatok bele, mekkora minőségi ugrás volt az egyszerre megszólalni tudó 3 csatornás hanggenerátora és a 128Kbyte - lapozós - memóriája, természetesen a régi jó magnóval. Szép hosszú ideig eltartott, míg betöltött egy 128K-s játékot (PLEASE WAIT!). Ekkor jöttek a töltögetős progik, melyek képesek voltak egy kazetta teljes oldalán elterpeszkedni!

Játékok, melyek mély nyomot hagytak bennem:
Jet Set Willy
Manic Miner
Elite
Sentinel
Pyjamarama
Driller
Monty sorozat
Alien Highway

:)

Mózsi bá (törölt) 2010.09.02. 22:08:29

Végezetül: az összes érdemben hozzászólót Isten éltesse. Örülök, hogy valami összekovácsol bennünket. Valami olyan, amin sem az idő, sem a rendszer.... sem semmi nem fog. Ez nagyszerű dolog...

armitage 2010.09.02. 22:11:51

@József István:
Nem tudtam, hogy csinált studióalbumot.
Ahh, a Turrican dögös zenéje... :)

Alwares 2010.09.02. 22:14:43

Ohh nekem csak egy emlékem van a C64-ről. Egyszer még alsós sulis koromban átmentünk az egyik haverhoz és nála nyúztuk floppyról valami 3D-s repülős játékot. Botrányjó volt arra emlékszem.
Aztán jött a Win95 meg a rajzolgatás egérrel.... Én még fiatal gyerek vagyok, de majd büszkén mesélhetem az unokáimnak, hogy én láttam még 3.1-et! :D

armitage 2010.09.02. 22:14:46

@Mózsi bá:
Amíg van áram és amíg az utolsó bit még kering az áramkörökben! Ámen.
:)

armitage 2010.09.02. 22:16:11

@Mózsi bá:
Szépen mondtad, nagyon szépen.
Mindenki őrizze meg ezeket az emlékeket.
És mondjátok el gyermekeiteknek.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.02. 22:18:42

@József István: ASL $FACE

Hát öregem, felálltam, elővettem A Data-Beckert, és megnéztem, mi van ezen a címen. $20, egy JSR utasítás kódja, amely balja shiftelve 0 bitet pottyant a C bitbe, visszaírva viszont a KERNAL ROM alatti RAM-ba ír, tehát a kiolvasható tartalom marad $20, hacsak az $E000 feletti ROM-ot le nem kapcsolod, de akkor lőttek a teles KERNAL-nak, magad maradtál a processzor ellen. :-))) Viszont a fenébe is, nem emlékszem már, hogy a C bit melyik regiszterben volt tárolva. Tudom, hogy a BCC és hasonló utasításokkal felhasználható volt, de nem emlékszem a regiszterre, meg a bitsorrendre benne. Hú de szar érzés, mintha legalábbis szklerózisom lenne.

De akinek megvan még valahol a Data-Becker könyv, "A Commodore 64-es belső felépítése", az a hétvégén keresse elő. Isten az atyám, mintha a gyerekkori fényképeimet nézném. Jól elkoptatott fedőlap, belül a memórialapolás rajzai, ezerféle rutincím, belépési pontok, jótanácsok, kis segédprogramok nyomtatott képe, hosszú assembly listák, és persze a végén ott a teljes 2x8 kilós assembly dump, megkommentezve írógéppel, ahol tudták, eszméletlen meló volt ezt megcsinálniuk. Istenem, hogy ezt mennyit böngésztem. Ráadásul egy csomó helyen a saját bejegyzéseim, mindenféle megfejtett titkokról, ötletekről, emlékeztetők erre-arra, halálos érzés. 355 forint volt 1984-ben, az azért nem csekélység, de nem is annyi, amennyit nekünk ért. Ha tűzben az ablakon kellett volna kiugranom, valószínűleg ezt még felkaptam volna.

Átvitel honvéd 2010.09.02. 22:18:56

@armitage: tettem egy gyors kísérletet; a "világ legismertebb torrent site-ján" úgy hiszem, találsz ezzel kapcsolatban (Chris Huelsbeck) valami érdekeset... ;-)))

...Főleg a korai cuccai nagyon pengék (...O.K., mondjuk úgy, hogy nekem nagyon tetszettek), amelyeket még az amigás dolgokkal félig-meddig párhuzamosan csinált; bár van a cd-ken néhány track, amelyeket más fazonok írtak, ezek sz.tem elég gyengék (...skip).

Bad Cat... To be on top... Giana Sisters... heh... :`-)

armitage 2010.09.02. 22:21:09

@DrushFreeman:
A hardver resetet valami tucatnyi kommentben csócsáltuk fentebb, körömollótól a cartridge-ekig, hát hogyne.

COCOM lista, naná. A C64 ott virított rajta, nehogy mi kommunista népség, rakétavezérlő rendszer építsünk belőle :)
Kihatásai kapcsán megmlítve még itt is:
hu.wikipedia.org/wiki/Warez#Terjeszt.C3.A9s_a_m.C3.BAltban_.C3.A9s_most

Átvitel honvéd 2010.09.02. 22:21:56

@Mózsi bá: asszem feleslegesen jártatnám a szám. [Kalapemelés, enyhe meghajlás].

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.02. 22:24:03

@József István: Úgy van. Lám, olyan ez is, mint a biciklizés. :-))

@Mózsi bá: szép álmokat! Nade ilyen korán? :-D Aki programozót ismertem, az akkoriban inkább lefeküdt hajnalban, mint kelt. Sajnos ez nálam még mindig nagyon könnyen megy.

armitage 2010.09.02. 22:26:41

@József István:
Torrentezni? Micsoda gondolat! Kalóznépség!
:)

De azért ez elég sokatmondó, hogy ezek a nevek, ezek a játékok még most is beugranak az embernek, a dallamot egyből dudorászod magadban pl
www.youtube.com/watch?v=6p3wPgQ9cew

De ez az intro is klasszikus, akár csak a csapat maga, azokból az időkből, amikor még fennen lobogott a Jolly Roger:
www.youtube.com/watch?v=QOUSXVgscbI

Átvitel honvéd 2010.09.02. 22:26:48

@Androsz: a "megfejtés" sokkal egyszerűbb... :-) Mivel ezen a címen normálisan nincs "semmi" érdekes (ahogy magad is mondtad, akkor van, ha az ember orvul lelapozza a Kernal-t ;-))) ) , a cím önkényes, mondhatni, "idióta assembleres nerd humor" ("face"). A parancsot magát ( lehetett volna DEC, INC, ROL stb. ) tipikusan abban a szerepben volt szokás használni, ha az ember nem akart sok NOP-ot írni (read-modify-write utasítás abszolút címzéssel, 6 órajelciklus -- memóriában ugyanakkora, mint 3 NOP, de listázva rövidebb ;-)))) -- vagy az indexelt verzióját, lásd ASL $FACE,X , ekkor egy ciklussal még hosszabb :-D ... Ennél hosszabbat egy utasításból csak illegális kódot használva lehetett elérni).

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.02. 22:34:48

@DrushFreeman: COCOM-lista? Hajjaj! Ez volt az oka, hogy korábban a jó kis szovjet technika uralkodott, вычисление машины, nekem még kellett oroszul tanulnom számítástechnikai szakszövegeket. Soha az életben nem használtam, mivel akkor már az oroszok is az angol terminológiát használták. És amikor a sorompó végre felemelkedett, jöttek a "nyugati" gépek.

"Emlékszem, képcsövesre vágtam apám japán képcsöves Videoton(?) TV-jét"

Húbazz, azért nem keveset kaphattál, az a gyanúm. Az olyan tévéért birtokot is vásárolhatott volna magának az ember, számtartóstul. Az Orion tévék egy részében is japán képcső volt, nehezebb volt hozzájutni, mint egy Tollasbál-hoz. :-)))

Az Elite nemes emlékét jellemzi, hogy PC-n két változatát is ismerem, a másodikat minden modernizálás nélkül hajszálra úgy csinálta meg az illető, mint ahogy az a C64-en ment. A vektorgrafika ugyan nem villog, mint hajdan, amikor már vadász is a sarkadban volt már... Hogy abban hány játékóránk fekszik együttvéve, csak akik ma itt jártunk, képzeljétek csak el.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.02. 22:45:25

@József István: Á, ez nagyon jó. Nem ismertem, de tényleg milyen jó. Volt egy olyan érzésem, hogy volt 6 ciklusos utasítás is, de nem voltam benne biztos. Pedig mennyit számoltam én is, amikor be kellett suvasztani valahová pár utasítást, de csak korlátozott ciklusszámban, a rasztermegszakításban. Most képzeljétek el, ilyen apróságokkal szarakodtunk, hogy valami nagyon pipec dolgot megcsinálhassunk, ma meg odacsap az ifjú zseni a programjához még egy 100 megás rutinkönyvtárat, a franc fog tökölődni azzal, hogy takarékos programot írjon, micsoda erőforráspazarlás folyik ma. És ha ettől ugyanannyi idő alatt jobb programok készülnének, de tízből hat egy kalap szart nem ér. Tudom, hogy ma már haszontalan az a sok munka, amit akkor mi a programokba fektettünk, de ezzel az erővel élni is haszontalan, hiszen a vége úgyis az, hogy meghalunk. Mégis nagyon sajnálnám, ha ezek az emlékeink elvesznének. Más, későbbi gereráció számára értéktelen, de nekünk nagyon jó volt a győzelem valami nehézség felett.

Régebben elgondolkodtam azon, hogy vajon nem lehetne-e valami nyomát felkutatni annak, hogy annak idején, amikor a C64-et megépítették, piacra dobták, a tervezői mit vártak el a géptől. Mert biztos vagyok abban, hogy annak a többszörösét hoztuk ki belőle végül, és még mi lett volna, ha akkor neten össze is tudjuk adni a találmányokat egy közösbe.

Átvitel honvéd 2010.09.02. 22:46:07

@Androsz: Ja, erről megfeledkeztem.

C, Z, N, D, I stb. a 65xx státuszregiszterének bitjei... a monitorprg. SR-ként szokta kiírni belépéskor, a doksik meg P-regiszterként hivatkoznak rá. Hogy melyik bitje épp hanyadik, arra nem emlékszem... közvetlenül sosem vizsgálgattam.

"A C64 belső felépítése" -- nekem is alapmű volt, pedig Plus/4-es voltam ;-))) (abból igyekeztem megérteni az átberhelni kívánt C64-es játékok rutinjait, hogy mi a fenét is csinálnak :-) , már ameddig nem vettem egy C64-et magam is)... de ugyanezért számomra a párhuzamos, "A Plus/4 belső felépítése" c. (nem Data Becker, hanem magyar) könyv változott némileg viseltessé (...egyszer, még általános iskolás koromban valahogy a zöld tustintát is megkóstolta :-D ). ...Bár a fenti, Data Becker-féle verzión is meglátszik az idő...

Átvitel honvéd 2010.09.02. 22:55:00

@armitage: ugyan, kicsoda... letölteni legális... :-D (talán).

(Mondjuk, pár évvel ezelőtt én magam eBay-ről többet megvettem ezek közül.)

Amiket belinkeltél, tényleg "klasszikusok".

Ez?...

www.youtube.com/watch?v=9jFyDnMUOPQ

:-)

(O.K. én nem vagyok mérce, mert ma is sok ilyen zenét hallgatok; pár éve egy party compoján tíz feladott zenéből tizet találtam el... |-))) ).

Átvitel honvéd 2010.09.02. 22:58:16

@Androsz: ezeken magam is gondolkodtam...

Érdekes egyébként, hogy a korabeli assembly-tapasztalatok után nekem pl. sosem sikerült megbarátkoznom a "nagy", OOP-s nyelvekkel. Sima C-ben, Pascalban, Uram bocsá' Perl-ben ;-) egész' jól elvagyok... de a C++, Java stb., azok kimaradtak (és most már ki is fognak maradni). "Nem logikusak". A fene tudja, hogy helyes, v. helytelen beidegződés-e...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.02. 22:59:53

@József István: No igen, az én könyvem gerince is most reccsent ketté az évtizedek megpróbáltatási után. :-)

Státuszregiszter, ez az. Hálás vagyok érte, nem tudtam volna aludni tőle. Tényleg. Azért még majd felkutatom a saját spéci gépkönyvemet is, abban ilyenek is mind össze vannak gyűjtve. Egyszer, sejtelmem sincs, honnan, egy munkatársam, fegyvertársam inkább, szerzett egy angol nyelvű kézikönyvet, csak rövid időre, a 0-s, 2-es és 3-as lapok tartalmáról, a byte-ok, akár bitek jelentéséről, céljairól. Valahol gyorsan csináltunk róla két fénymásolatot, aztán összevágtam magamnak úgy, hogy egy kemény fedelű, kemény kartonlapokból csinált túlélőfüzetbe ragasztottam. Azt koptattam talán csak jobban, mint a DB kézikönyvet. És összeállítottam még magamnak saját táblázatokat is a gépi kódokról, a megszakító rutinok sémáiról meg hasonlókról. Be kéne szkennelni a Wikipédia számára... :-)))

Tulajdonképpen most, hogy belegondolok, miért is ne. Bár biztosan törölnék, mert az eredeti szöveg sokszorosítási jogával nem rendelkezem. Márpedig abból még óriási pénzeket tudna a jogtulajdonos kaszálni, ha én bele nem rondítok az üzletbe. :-S

Volt később hasonló, barna kemény fedelű, hosszúkás, spirálozott könyv is, Plus/4-hez is, talán azt is a Novotrade adta ki. (Merthogy a Data Becker-könyvnek is ők voltak a hazai társkiadói.) Emlékszel a 2c áruházra? :-)) Hogy ott mennyi érték sorakozott... Néha bejártunk megnézegetni az árakat. Hátha lejjebb mentek. :-D

Átvitel honvéd 2010.09.02. 23:00:28

...Asszem leléptem (fogynak a lovak...). További kellemeseket kívánok mindenkinek (és örültem a (bár csak virtuális) találkozásnak!...) :-)

armitage 2010.09.02. 23:01:59

@Androsz:
Vicsiszlenyije masini, meg Tollasbál, aszongya... :) így éjjelre már kezd még jobban elretrósodni a poszt :) meg offolódni, Stöki majd jól kioszt minket a végén :)

vazallus 2010.09.02. 23:03:35

Fúúú TVC-vel gyártottam (persze másolt) videokazetták elejére logót. Magnóról ment a (szintén másolt) "eye of the tiger", TVC-ről a logó kirajzolás egyidejüleg és mindezt vettem fel a videoval a kazi elejére. Bazi büszke voltam magamra, hogy összehoztam 9 évesen :) Persze apám idegbajt kapott, hogy azokra a kazettákra is feltettem ahol a 0. percben kezdődött a film, így letöröltem az első két percet :)

armitage 2010.09.02. 23:07:01

@József István:
Haha Ikari, jaja, ezek a régi nagy nevek... Az elitség fokmérője volt, hogy a greetz scrollban szerepelt-e a csapatod neve, vagy legalább valamelyik aktív kontaktod csapatáé :)

armitage 2010.09.02. 23:11:02

@Androsz:
Novotrade... akik a vége felé még pár játékot is forgalmaztak, a korabeli kalózviszonyokat ismerve, abszolút feleslegesen :| De a Data Becker könyvek jók voltak, titkok tárházai. És azért írjuk fel az Úry-féle könyveket is, mindenki azokkal kezdte, hiába tagadják :)

armitage 2010.09.02. 23:14:45

@Androsz:
Én is azon gondolkoztam, hogy be kéne szkenelni a relikviákat. Kézzel dizájnolt lemezborítók a kontaktcsapatoknak, korabeli szamizdat scene újságok, Jeff Smart "Illegal"-ja, természetesen, vagy a hazai "Sledge Hammer", hogy a "GridPoint Observer"-t ne is említsem :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.02. 23:16:35

@József István: Nem lehet helytelen beidegződés, hiszen egy működőképes, egyébként elméletben még ma is tanított programstruktúrát szoktál meg, ahogy én is. Az objektum fogalma a tulajdonságaival, öröklődési szabályokkal kicsit túl van komplikálva. A vezérlésorientáció pedig, mint a Visual-nyelvek például, még rosszabbak, hiszen a futáskor nem is tudhatod majd, hogy a program melyik kódrészlettel folytatódik, akár kettővel is párhuzamosan. A régi, jól megérthető fentről-lefelé elv után nekem is sokáig tartott, mire ebbe bele tudtam szokni.

De nem véglegesen. A tavasszal elkezdtem olyan fejlesztőkörnyezetek után kutatni, amelyben egy halálegyszerű, fentről le BASIC programot meg tudnék írni, olyat, mint a DOS alatt a boldogult QuickBASIC 7.1 volt. (Ami nagyon jó lenne ma is, csak nem tudsz vele mindent kezelni, ami a Windows alatt kellene.) Megnéztem vagy tíz megtalált programot, és felállítottam egy követelménysort, amely alapfokú, de lényeges funkciókat tartalmazott. Olyat, mint például egy DOS-os, karakteres konzolképernyő. És egyetlen program volt, amelyik ezt teljesítette, a QuickBASIC egy windowsos béta verziója, a QB64, amely sajnos egy csomó dolgot még nem tartalmaz. Az összes többiből mindből hiányzott legalább egy, de inkább több fontos dolog. Mindből más. De ha kísérletezni akarsz velük, akkor a Liberty Basic, a Pure Basic és a Power Basic az, amelyeket ajánlanék megvizsgálásra. Ezek a jó öreg fentről-lefelé, eljáráshívásos, DO-ciklusos BASIC-et tudják, de van bennük sok spéci dolog is, például az első kettő sprite-okat is tud kezelni.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.02. 23:21:23

@armitage:
Letagadni az Úry-könyvet? Semmiképpen! Alapmű volt, kihagyhatatlan! Csak azért maradt ki a méltatásból, mert aztán már félretehettem, kitanultam belőle az ipart. De amikor a Supergrafikot egyszer használatba vettem, akkor még nagyon jól jött az Úry-biblia.

Jól van, bár Stöki talán nem haragszik ránk, de valóban, én is leállok, mennem kellene végre dolgozni is egy kicsit. 8x

Általános halihó. Jó volt.

mediocris 2010.09.03. 00:16:02

Ha már telefonos adatátvitelről van szó akkor ez megvan még valakinek?

en.wikipedia.org/wiki/File:Acoustic_coupler_20041015_175456_1.jpg

Telefonkagylóráhelyezős Voice Modem kézi készülék :), 300BPS. Itthon nem pont ez a modell terjedt el, hanem valami hasonlóra emlékszem.

A magnózós téma a haveromnak volt sokáig. Akkoriban a játék betöltése is olyan volt mint a rulett. Betette a kazit és vártuk milyen játék lesz a következő. Ha tetszett akkor betöltöttük, ha nem akkor FF gomb pár másodpercig. Persze a betöltés is lutri volt, mert gyakran csak 2-3-szori próbálkozásra sikerült jól betölteni, néha feladtuk és kerestünk mást.

balcso 2010.09.03. 01:24:05

@uni1002: "Aztán jöttek a zenélős kvarcórákból kiszedett kerámia hangszórók, beforrasztva a datasettekbe, egy nem használt TTL kapu kimenetére."

Erről kérhetnék részletesebb infót? köszi!

Mózsi bá (törölt) 2010.09.03. 03:29:25

Nos, amint kikapcsoltam a gépet, rájöttem az ?out of data dolog megfejtésére.
Ugyebár a commodore gépek READY. felirattal jelezték, hogy a rendszer működésre kész. E felirat alatt a kurzor villogott. Ha a kurzorvezérlővel a READY. feliratra mentünk és nyomtunk egy RETURN-t (nem ENTERT!:))))), a számítógép parancsként értelmezte a READY.-t. READ parancs datát keres, ez esetben az Y. változóhoz. Mivel data sehol, out of datával válaszolt.
Ennyi.:)))

Mózsi bá (törölt) 2010.09.03. 03:33:23

Húúúú, tényleg. Úry László érezte itthon leginkább a c64-et, minden könyve megvolt. Érdekes, hogy a gépi kódú programozást különösebben nem erőltette az írásaiban, bár érezhető volt, hogy nagyon vágja az egészet.

DrushFreeman 2010.09.03. 08:27:03

@Androsz:
Nekem hála istennek oroszul már nem kellett szakszövegeket tanulnom, a gimi harmadik osztályában vették ki a tananyagból a kötelező orosz oktatást. Mai fejjel belegondolva, nem volna rossz oroszból perfektnek lenni.

Apám úriember módjára egy szót sem szólt, tudta mi a dörgés - mitől vágtam gallyra -, én meg lapítottam pár napig. :)

copass 2010.09.03. 08:45:15

a béke tsz-ben is c64-en ment a számfejtés, meg a szövegszerkesztés!:D
a c64 cnc vezérlés az nagyon ász volt, lehetett szimulálni vele az esztergályozást és ha jól ment akkor rárakták az éles gépre ami legyártotta a darabot!:D

TH 2010.09.03. 09:05:28

Huhh, eddig esélytelen voltam, hogy minden kommentet végigolvassak.
@Stöki: Azt hiszem a blog eddigi legkiválóbb posztja jelent meg.
Na jó, azt hiszem, sok hasonlóan jó poszt volt már, de ennyi értelmes komment talán még egyhez sem jelent meg. Istencsászár ez a blog, nincs mit tenni! :D

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2010.09.03. 09:05:41

"Én például a Wizard of Worról évekig azt hittem, hogy DUNGEON a neve"

nem csak te. az nálam is Dungeon volt! :)

retropages · http://retropages.uw.hu 2010.09.03. 09:08:07

Ha még nem lett volna:
F7: Magnófej beállító program

"Az F1 majd a play lenyomása után a vékonyabb fekete csíkok között néhány vastagabb fekete csík jelenik meg. A felvétel annál tisztább, minél tömörebbek, minél sűrűbbek ezek a csíkok. A fejállító csavar lassú, folyamatos csavarásával lehet a felvétel minőségén javítani. A csavar elállításával a régebbi felvételek beolvasása bizonytalanabbá válik"

Be szép is volt :-)

KRONAUTA (törölt) · http://mezsgye.blog.hu/ 2010.09.03. 09:21:07

Legdurvább élményem: turboval elkezdtem tölteni egy játékot, és ugye egy kevés töltés után kiírja, melyik játékot "találtam meg" a kazin. nem az volt, amit akartam (egy labirintusos egy űrhajós helyett), ezért lazán tekertem egy kicsit előre, hogy majd elindul a következő töltés, mert ott még lehetett ilyet. túltekertem: betöltötte az első játék elejét és a második végét. ÉS FUTOTT!!! Egy labirintusban mászkáltam egy ürgével, és néha hullámokban támadó űrhajókról pattogtam le...

armitage 2010.09.03. 09:33:39

@Mózsi bá:
Igen, az alapértelmezett képernyő (a C64 karakteres "Asztala") egyben instant BASIC szerkesztő és command interpreter is volt, ráadásul kurzor felülírás üzemmódban.

A kilistázott directoryknál a már időzőjelben kiírt programnév elejére ezért lehetett beírni a LOAD (azaz lO :) ) parancsot, a végére a ,8,1-et ÉS kitenni a kettőspontot, különben syntax error lett a vége, vagy annál is rosszabb :)

A fent már sokat idézett cartrideg-ek beépített parancsai ezt tették kényelmesebbé. Be kéne kapcsolnom az öreget, a pontosabb leíráshoz, de így fejből asszem úgy van, hogy
F1 beír egy lI: -t RETURN-nel (behozza a directoryt), és visszapozicionálja a kurzort a legelső bejegyzés sorának elejére,
F3 beírja a lO [szóközök az első idézőjelig] [ugrás a 2. idézőjel mögé] ,8,1: karaktereket RETURN-nel
F5 beírja a rU: parancsot, RETURN-nel.

Mivel a jobb, nagyobb játékok egész (vagy több) lemezoldalasak voltak, és az intelligensebb crackerek 1 db indítófájlt tettek a directoryba, a legelső sorba, ezért elég volt betenni a lemezt, ujjal végigsimítani fentről lefelé az F1-F3-F5 gombokat, PRRRTY! és kész, máris indult a játék :)

De ennek semmi köze nem volt a magnóhoz, tehát off, tehát bocs.

Lord_M_ 2010.09.03. 10:41:06

Én C-16-ot használtam, ami kapott némi memória támogatást, így az alap 16KB helyett 64KB memóriája volt. Nagyon sokáig nem volt hozzá magnó, sem "flopi". Így a megálmodott programokat, bekalapáltam, este pedig fájón búcsút vettünk egymástól. Ilyen szerencsekerék féle játékot is faragtam sokat, a végén már kb fél-óra alatt bekalapáltam fejből... :)

aztán lett magnó és kezdődött a fejállítós világ...

valamelyik plus-4 vagy c-16 könyvben meg találtam egy okos kis programot, ami a kazettás egységbe rakott audio kazettát átkergette a tv hangszórójára, illetve a keretet színezte (szivárvány színekben villódzott mint betöltés közben)... mondjuk ennek a kódjára már nem emlékszem...

valaki esetleg?

később írtam saját fejbeállító programocskát is, meg találtam egy turbo betöltőt, annak a kódját optimalizálgattam ... a saját cuccaimhoz tökéletes volt :) - senki más nem tudta a kazettáimat használni -

a C64 világ nekem csak suliban volt meg... nosztalgia...

amúgy engem anno ovis koromban fertőztek meg a géppel, oviból átvittek minket egy közeli épületbe, (debrecen) ahol Talán PcJuniorok voltak (nem emlékszem rájuk tisztán) és a space invaders játékot mutatták meg nekünk... ott határoztam el, hogy számítógépekkel akarok foglalkozni :)

... hehe

Aztán VTC-vel játszottam (programoztam) sokat, ott valami fapados magnó volt, de tökéletesen működött, viszont, volt rajta hangerőszabályzó.. :) meg a Junoszty tévé... ...

Amikor először ültem PC elé és valami DOS elé... fogalmam sem volt arról, hogy mi is az... első próbám a C:\> 10 PRINT "TESZ"
volt amire kaptam egy akkora "Bad command or file name." hibaüzenetet hogy percekig pislogtam csak :)

szóval valaki a gépikódu progira emlékszik ?
?SYNTAX ERROR.
READY.
[]

64lander 2010.09.03. 10:57:43

@armitage: A hangkeltés megvan? POKE-okkal hullámfajta (fűrész, háromszög, négyszög, pulzus) beállítás, Attack-Decay-Sustain-Release értékek megadás, hangmagasságot frekvenciatáblázatból (kis rutin után FEJBŐL) DATA sorokban beírás, majd a core rutinnaé a három csatorna ki-be kapcsolás időzítéssel...

xaba99 · http://landf.blog.hu 2010.09.03. 11:00:51

"5’25”-ös"
nem.

5.25"-os volt az a floppy.
5'25" az 5 láb 25 inch. vagyis 7 láb 1 inch. durván 216 centi lenne az átmérője :D

64lander 2010.09.03. 11:01:01

Anno még BASIC-ben írtam ablakkezelő rutinokat karakteres képernyőre. Persze az ablak mögötti terület megjegyzése, visszarajzolása gépi kód volt, de minden működött: megnyitás, áthelyezés, bezárás, átméretezés...

kisfaszú 2010.09.03. 11:03:26

VANGOGH

?SYNTAX ERROR
READY.

PICASSO

?SYNTAX ERROR
READY.

REMBRANDT

READY.

64lander 2010.09.03. 11:06:06

@Androsz: bőven a többszörösét hozták ki belőle a programozók, főleg a Demoscene-esek, már a 90-es években. A mai napig nem hiszem el, hogy hoznak ki ilyen animációkat abból a vasból.

DocBulywood 2010.09.03. 11:08:13

@uni1002:

Úgy van! Akit érdekel a C-16 RAM bővítése, itt talál infót dögivel: pcvilag.muskatli.hu/irodalom/ceu/86/ceu863/ceu863.html

(De jó, hogy bescanneltem ezeket az újságokat is!)

Az nem a USER portba való volt, hanem az Expansion portba, ahová a Final 3, meg az Action. Van egy ilyen kártyám, kábellel, meg egy SFD-1001-es.

Erről jut eszembe, ha már itt vannak ilyen jó arcok: valahol a wiki-n olvastam, anno a C-64-hez szerette volna a Commodore kifejleszteni azt az interface-t, amivel a 1551(!)-es - Plusi-hoz és C-16-hoz való - drive-ot lehetett volna kapcsolni.

Valaki ezt meg tudná csinálni? Félistenné válna a neten, az tuti.

@József István:

... és az rendkívül nagy kapacitásnak számított! Valamelyik Mikroszámítógép Magazinban - nem vágom fejből - van egy cikk, hogyan kell átmenteni az anyagot 1541--->SFD1001-re. Vagy ehhez is van/volt valamilyen másolóprogram? És gyorstöltő?

Tényleg, a 1581-ről eddig nem is esett szó, talán azért, mert tudtommal csak a GEOS kezelte ezt a korszakalkotó drive-ot - egy van a gyűjteményemben, gyári dobozzal, gyönyörű állapotban.

@Taurusz:

Itt van egy rutin, pont erre:
pcvilag.muskatli.hu/irodalom/CoV/covek93/kep.php?kepparam=covek93-128.jpg

@vazallus:

Remélhetőleg atyai legyintésre nem került sor, ezért nem tántorodtál el a 8 bites masináktól. TVC 32k-d volt? Én azzal kezdtem a mókát.
Tényleg, kinek van/volt TVC64k + gépe? BASIC V2.2-vel?

@balcso:

Ez engem is érdekel!

No, többet nem írok, mert kimoderálnak a km hosszú hozzászólásom miatt! :)

armitage 2010.09.03. 11:11:05

@64lander:
Persze, ADSR, burkológörbe, négyszögjel, zajjal megoldott ordítások a játékokban.

A gépből a mai napig kihoznak olyan megoldásokat, hogy elképesztő. Mintha egy-egy biten belülre tennének kódokat, mert azt hinné az ember, hogy már végképp nem férhet bele.

De már az durva volt, amikor még a 80-as évek végén elkezdték lebontani előbb a felső-alsó, aztán a sidebordert, sőt később tüntetően a sarkokba is mindenféle dolgokat kiraktak, pedig akkor "elvileg" ez mind lehetetlen lett volna.

64lander 2010.09.03. 11:15:50

@DocBulywood: tényleg!!!! én eből tanultam, de az elején még az angol nyelvű user's guide-ból tanulta meg Apám a SID vezérlést, és ő magyarázta el nekem! Köszönöm!
@armitage:
Na, ez is egy olyan dolog, amit sosem értettem pontosan. Azzal volt kapcsolatos a megoldás, hogy ki tudtad olvasni valamelyik regiszterből az aktuális sort, ahol a képernyő rajzolása tart. Aztán ehhez kellet igazítani a megszakításokat... ma napig nem értem... :)

kisfaszú 2010.09.03. 11:18:19

@Mózsi bá: Másik megoldás:
DIMA(30000)

?OUT OF MEMORY ERROR

A benne levő szám nem mindegy, mert

DIMA(99999)

?ILLEGAL QUANTITY ERROR

Végül egy ritka hibaüzi gyűjtők számára:
DIMA(100)

READY.
DIMA(200)

?REDIM'D ARRAY ERROR

kisfaszú 2010.09.03. 11:20:06

@kisfaszú: Ebben az egészben az a legbrutálabb, hogy ezeket a parancsokat a mobilomon futó c64 emulátoron próbálgatom ki :)

64lander 2010.09.03. 11:20:17

Na, akkor két brutális demo:
www.youtube.com/watch?v=Fiul1Xu9wbg (2. perc elején azok a hullámok hogy???)
www.youtube.com/watch?v=zVPW40ygds4&feature=related (2:10-nél az a két idom hogy??????)

64lander 2010.09.03. 11:23:01

@kisfaszú: a REDIM'D ARRAY nem ritkaság, egyszerűen nem engedte a tömböt újra deklarálni. Jut eszembe, a két betűből álló változónevek azért megkeserítették az ember életét :)

Dester 2010.09.03. 11:41:25

@64lander: node azért nem fordult elő túl gyakran. :)

A kétbetűs változónevek, ó igen. Meg a "bonyolult" típusok. Ha jól emlékszem, a $ volt a string, a % talán az egész, és ha nem volt semmi mögötte, akkor lebegőpontos. Oszt aztán ennyi. :)

(Remélem jól írtam. A kommentek hatására belőlem is tonnaszám zubognak elő azok az emlékek, amik 17-18 éve még elevenek voltak, de azt hittem, már elfelejtettem őket... Nem! :))))

Egyébként, ha már általános C64 témáknál tartunk: a Lady Tut játékra emlékszik még valaki?

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2010.09.03. 11:49:32

hátha még nem volt, első BASIC programom, amit büszkén mutogattam a haveroknak általánosban számtek órán:

10 PRINT "HÜLYE VAGY!"
20 GOTO 10

:)

Van 2010.09.03. 11:51:09

"Tudok olyanról, akinek nem volt vékony csavarhúzója, csak két számmal nagyobb, mint a lyuk, ezért fater fúrógépével kicsit nekiment a magnó műanyagburkolatának."

+1, nálunk is ez volt

64lander 2010.09.03. 11:58:45

@Dester: Igen, csak ez a három változótípus volt. Lehetett több karakter is a változónév, de csak az első kettőt vette figyelembe :)

10 VALAMI$="HELLO VILAG"
20 PRINT VA$

SIMON'S BASIC megvan? HIRES, MULT, DRAW, CIRCLE?

armitage 2010.09.03. 12:31:08

@Dester:
Lady Tut, nem valami labirintus volt, ahol egyes falakat át lehetett billenteni? Vagy keverem valamivel?

armitage 2010.09.03. 12:32:09

@armitage:
Eh, találgatok itten, ahelyett, hogy alkalmaznám a technológiát:
www.mobygames.com/game/c64/lady-tut/screenshots

armitage 2010.09.03. 12:36:20

@64lander:
Simi, a deluxe BASIC. Milyen jó lett volna firmware update szinten belerakni a gépbe :) vagy lehet, hogy volt is hardveres változata? Passz.

armitage 2010.09.03. 12:41:41

És a kurzormozgatás zseniális megoldása?
És ugye print "inverz szív" = shift clr-home?

kisfaszú 2010.09.03. 12:42:10

Az én kedvenc programom ez volt:

1 POKE RND(0)*60000,RND(0)*256
2 GOTO 1
RUN

aztán hátradőltem és néztem, ahogy a világ a káosz felé tart...

armitage 2010.09.03. 12:42:37

Ezekért mind Stöki a felelős. Felpiszkál évtizedes, szunnyadó emlékeket ilyen kommentvadász posztokkal :)

Dester 2010.09.03. 12:50:29

@64lander: igen, ezt nem említettem, de valóban így van. A Simon's BASIC-et sajnos sose láttam, de olvastam anno róla. :(

@armitage: de bizony, erről van szó. Ha jól emlékszem, 10 pálya van benne, és csak egyetlenegyszer sikerült végignyomnom, annyira nehéz volt az utolsó 2-3 pálya.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2010.09.03. 12:55:29

@kisfaszú: :DDDD
Te egy állat vagy. :)

@armitage: Ez volna a Heti retro rovat célja. :)

Dudi 2010.09.03. 13:00:51

Ohh, igen, megint a nosztalgiából eredő könnycsepjeim :)
Sikerült annó egy olyan gyári CD-t szereznem, melyhez adtak egy spéci csatlakozót. Ezt kellett a C64 magnó portjára kötnöm, majd ennek segítségével egy sima RCA kábellel egy CD lejátszóra applikálnom.
Shift+Runstop (na, mit csinál? ;-) ), kék képernyő előugrik, elindítottam a CD lejátszását, és szépen betöltődött a játék róla. Emlékeim szerint 10 program plusz pár igazi audio volt rajta. Mindenki rácsodálkozott.

A hardveres resettel meg jól jártam: user porton volt, kis gémkapoccsal zárlat két porton, és tádáá, mehettek befelé az örökélet kódok :) Tesómnak is megmutattam, sikeresen a másik oldalt kötötte össze. Nem tudom, mit mivel, de onnantól nem működött a gép... Szétkap, és mákomra csak a biztosíték ment ki benne.

armitage 2010.09.03. 13:05:44

@Dester:
Szegény.
Én a Nebulusszal szívtam hónapokig, utolsó élettel az utolsó tornyon elrontani, iszonyú frusztráló volt. Aztán eluntam, egy tréneres verzióval végigvittem becsületesen, asszem csak örök életet )és ingyen lőszert) kapcsoltam be, és a végén mi volt a jutalom? Újraindult a játék. :)

armitage 2010.09.03. 13:08:32

@Stöki:
Hála istennek :)
Szerintem 50 ilyen poszt add ki könyvben a posztokat kommentestül, pl. "Bitekbe dermedt emlékezet" (vagy marketing okokból "Pornóvilág a rendszerváltás Magyarországán") címmel.

Dester 2010.09.03. 13:09:54

@armitage: az nem az a játék volt, ami Tower Toppler néven is futott?

Egyébként emlékeim szerint a Lady Tut is az első pályát adta be újra az utolsó után... Majd' megütött a guta.

Dester 2010.09.03. 13:10:51

@kisfaszú: azt értem, hogy a program mit csinál, de kérlek valahogy szóban demonstráld a kimenetét is, mert elképzelésem nincs, hogy mi jelenhetett meg ennek hatására a képernyőn... :)

armitage 2010.09.03. 13:12:29

@Dester:
Debizony az volt. Nebulus néven Európában forgalmazták (akkor sok játéknak más-más neve volt a piacoktól függően).

www.mobygames.com/game/tower-toppler

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2010.09.03. 13:32:05

@armitage: Köszi a tippet. :) A címe (indexes kattintékonysági tapasztalatok alapján) az lesz, hogy "Pina, prímszám és Michael Jackson a C64 tükrében".

Dudi 2010.09.03. 13:32:41

Fort Apocalypse valakinek?
Emlékszem, 234 fordulatos volt (akkor még nem ismertem a Turbo progikat), több, mint 10 perc volt a betöltése. Amikor kaptam egy óra játékidőt, kemény volt a végigvárása. Főleg meg az üvöltözés, amikor elszállt ?LOAD ERROR -ral, és igazságtalanságnak éreztem, hogy nem kaptam plusz 10 percet :)

DocBulywood 2010.09.03. 13:33:41

@József István:

Azért ez nem egészen így volt.

GO 64
ARE YOU SURE? Y/N

Az MMU egységet nem lehet C-64-es módban használni, ezért az SRL(?) láb - a soros vonal egyes lába - nem használható a handshake-es adatátvitelre. Persze C-128 módban igen és ott vagy 10x-es sebességgel töltött mentett a 1570/1571/1572.

Aztán a $D030(?)-on volt a 128-ban a FAST / SLOW proci sebesség "kapcsoló"ja. Na ezt a C-64 üzemmódba írogatták jobbra-balra a programok, semmit sem lehetett látni, ezért is többek között inkompatibilis volt a C-64 üzemmód.

Viszont Final 3-mal C-128-on C-64 módba kapcsolt a gép és kezelte a numerikus billentyűzetet is! Mekkora móka, hogy nem kellett a felső számsort használni, a "numpadon" villámgyorsan lehetett gépelni.

Meg 128 módban ugyan csak 16 szín volt, de azok nem egyeztek meg a C-64 színeivel.

@armitage:

Volt egy Congratulations és annyi. Egyébként meg szintén nagy szívás volt a Krakout! Abban még ennyi sem volt, a 099-dik pálya után beadta a 001-es pályát. Hihihihihi...

A másik kedvencem a Lazy Jones volt. 18 szoba, 16 játék - a mai napig fogalmam sincs, mit kell csinálni abban a 2 szobában, ahol függőleges "rasztercsíkok" vannak. Nem rasztercsíkok, de így mindenki ráismer. Meg volt egy poénos szoba, ahol csak pipilni lehetett bemenni... :)))

F.E.L.H.Í.V.Á.S!

Akinek megvan az 1989/7-8-as Commodore Egyesületi Lap, az kérem keressen meg! Bescaennelném és kiraknám a knowledgebase-be.
Köszönöm szépen.

kisfaszú 2010.09.03. 13:34:54

@Dester:
Először általában néhány random karakter megjelenik a képernyőn random helyeken, aztán egy idő után hirtelen a teljes képernyő random katyvasszá válik, néha szöveges, néha grafikus módban. Az is előfordult, hogy random szprájtok jelentek meg.
Néha persze elmarad a totális káosz, mert a progi idő előtt fejbelövi saját magát és megáll SYNTAX ERROR-ral.

armitage 2010.09.03. 13:50:21

@Stöki:
Ez nem rossz, de csak halvány utánzat, grafikában és gameplayben is. És mi az, hogy nem lehet leesni a tengerbe? :)

deada 2010.09.03. 14:24:51

@Stöki: Ki volt az aki kicsomagolta a lemezt? Hadd röhögjek egy jót!

uni1002 2010.09.03. 14:58:47

@balcso:

www.zimmers.net/anonftp/pub/cbm/schematics/datassette/c2n.gif

A Datasette kapcsolási rajza.

A 7zenés meg a csipogós kvarcórákban egy két oldalán ezüstözött kerámia lapka volt, piezoelektromos hangszóróként. Ez az óra hátlapjának a levételekor vagy kiesett, vagy ki kellett feszegetni. Az egyik kontaktust a nyák felől egy rugó adta, a másikat a fém hátlap.
Nagyon óvatosan a két oldalára egy-egy hajlékony drótot forrasztottam kivezetésnek. Vigyázat, ha túl meleg a páka, leválhat a forrasztás az ezüsttel együtt, akkor egy ép helyen kell újra próbálkozni.
A kapcs. rajzon az ic3-1-és ic3-2 Schmitt triggerek sorba vannak kapcsolva, ők formálják a szalagról lejövő jelet végleges négyszögre.
A hangszóró egyik kivezetését 2-13 összekötött IC lábakra kell forrasztani, a másikat egy földpontra. Az IC típusa 74LS14. Ebben a tokban 6db TTL trigger van, a legtöbb datasettben az 1-2 trigger sorba van kötve, de találtam olyat, ahol csak az egyik triggert használja, azért emlékeztem hogy azt kötöttem be utólag. Tk. nincs jelentősége.
A kerámia csipogót egy egy kis Technokol Rapiddal valahova fel lehet ragasztani, vagy kitömni a doboz sarkát szivaccsal, és abba tenni, hogy ne verődjön semmihez. Csak a magnómechanikába ne lógjon bele. A sajátomba egy döglött orosz asztali óra kerámia csipogóját tettem, az kis lemeztokba van forrasztva gyárilag. Sokkal hangosabb a zenés kvarcóráénál, de az is kitűnően hallható.
A kerámia hangszóró azért jó, mert nem jelent komoly terhelést az IC kimeneteinek, csak kapacitív impedanciával terheli.
Ami a mostani asztali órákban van csipogó, nem lapos, hanem egy kis henger, az a lemezes, mágneses fejhallgató elvén működik, alacsony a belső ellenállása, nagyon terhel, bár egy kis meghajtó tranzisztorral, utólag beépítve jó lenne. De, problémásabb a kerámiánál.

64lander 2010.09.03. 15:27:24

@kisfaszú: Ilyet én is játszottam :) Ha szerencséd volt, a program épen maradt egy jó ideig...

64lander 2010.09.03. 15:35:40

@armitage: Cardridge-en volt, de betöltötte magát $8000–$9FFF közé, ezért 8k-val kevesebb hely maradt a BASIC programoknak. Ezt persze kárpótolták az egyszerű grafikai/hang utasítások. Ja, és nem is beszélve a PROC...END PROC, CALL, LOOP utasításokról!

gatsy 2010.09.03. 16:00:22

Tudom, hogy szarjak sünt, de nekem sosem kellett állítanom a magnó fejét...

DrBala 2010.09.03. 16:04:23

Hát először szakkör, meg kultúrház HT-kel.

Flopis játékok kazettán. Az volt ám az élmény:)
Defender of The Crown, Hammerfist, Pirates

Flopi: Egyik nyár fagyizóban, másik nyár élelmiszer boltban. És még így is kellett hozzátenni a szüleimnek.

Kedvenc Basic progim:
10 For i=1 to 16
20 Poke 53280,i
30 Goto 10
És ment a villódzás!!!

Azátn persze jöttek a spritek, amit uyge először a gép mellé kapott német nyelvű könyvben láttam először. Kilógikáztam, hogy mi akar az lenni és ugye onnantól már sajátot rajzoltam. Csak arra nem jöttem rá, hogy mitől lett színes,illetve, hogy melyik része és mitől lett szines a Commodore-os lufinak, ami repült.
Meg is kérdeztem a számtech szakkör tanárját, hogy "Tanár úr! Az érdekelne, hogy ez a sprite hogyan működik?" "Hát az nem sprite, hanem szprájt, de megmutatom!" Mekkorát égtem:) Szprájt:)

Gazdag uncsitesóknál floppy. Barbarian, lefejezős meg minden, favágó technika, nem lehetett ellene mit csinálni, minden ellen beszopta, csak az uccsó bosst nem tudtam megölnmi sosem. Hála youtubenak már láttam a végét. Szóval nem volt meg kazin, csak náltuk láttam. Kész voltam tőle. Onnantól indult a nyárimeló-floppyért-project.

armitage 2010.09.03. 16:39:24

Azért ennyi komment után itt is említsük meg a legendás Csokonai "Csoki" Művelődési Házat, a Mekkát, ahová el-elzarándokolt az ember, hátha valahogy bejuthat egyszer a zártkörű klubba, ahol _odabent_ a legendás nevek és arcok találkoznak.

(Nekem ugyan nem volt klubtagságim, a legendákkal másutt és sokkal többször találkoztam :) de párszor azért megfordultam ott is.)

algi 2010.09.03. 17:13:49

@gatsy: Nekem se, azt se tudtam, hogy van ilyen. :)

Gyuri58 2010.09.03. 17:36:51

@armitage: Szegeden a Mikroklub 1982-1987 között a Technika Házában működött (Jézus, mi lett abból is azóta!). Ezen belül a Gépépítók, A Spectrum és a Commodore barátai rendszeresen összejöttek. Sok baráti kapcsolat azóta is él. Nyitott volt mindenki számára. ;)

Tyl3r 2010.09.03. 17:40:38

Nem kapcsolodik szorosan a temahoz, mindenesetre erdekes kiegeszites: a Nintendo DS-re keszult Bangai-O Spiritshez tartozik egy palyaszerkeszto program is, ahol a kesz szintet hangfajl formajaban menthetjük el. Ezt kesobb rogzithetunk a jack-kimeneten keresztul - igy atmasholhato egy PC-re vagy egy iPodra is -, viszont ha ket DS kozott akarjuk utaztatni a palyakat, egyszeruen lejatszhatjuk azokat a masik DS mikrofonjaba, es maris megjelenik a masik gepen is az adott szint.

Szoval 2008-ban sem volt elavult az analog adatatvitel, de ehhez egy olyan beteg csapatra is szukseg volt, mint a Treasure. Az Uristen tartsa meg oket orok egeszsegben.

doktor.dikhed 2010.09.03. 19:59:02

Mi copy 250-et használtunk turbónak. Minden játék elé felmásoltuk. Apám ötlete volt. Elég körülményes módszer, de megérte, mert utána csak benyomtam a kazit, betöltötte a turbót, aztán ment tovább a kazi, betöltötte a játékot, és nem kellett turbót keresgetni más kazettákon.

rubberbandman 2010.09.03. 21:06:41

de jó kis poszt, számos emlék viszaköszönt (könnycsepp).
nálunk kockás füzetekben voltak a számlálóálások, meg pár szóban a játék, mert abból több száz volt, no meg a highscoreok, mert az ugye mindn gépkikapccsal törlődött.
először ha jól emlékszem a "turbo tape 64" turbó progi volt meg a copy190 másoló, aztán egyre rövidebbek és okosabbak lettek a progik. végül kijött a supeturbo meg az f-turbo ami a program elé másolta be magát, így nem kellett külön urbót tölteni.
amikor mai szánalmas próbálkozásokat látok a kalózmásolatok ellen eszembejut, hogy postán kazettázva, kb. 5-10 cserepartnerrel lényegében mindenem megvolt a C64-hez, de ugyanez igaz a VHS kazik kézen-közön cseréjére. a mai másolási módszerek meg ugye fényévekkel jobbak...

pizzaboy 2010.09.03. 22:33:43

Nagy cikk, nekem pontosan ilyen vajszínű volt a C64-emhez ami a képen szerepel, a "pluszim"-hoz, meg fekete :)

MaCS_70 2010.09.03. 23:17:35

@Dudi:

Halihó!

Azt volt a szívás, hogy tudott megoldhatalan helyzetet adni. Valami olyasmire emléxem, hogy a liftből nem lehetett kijönni a helikopterrel, mert egyből lelőttek.
De baromi jó játék volt!

Azt játszottuk sokat, az Impossible Missiont (Another visitor. Stay awhile, stay for ever!), és az Artillery Duelt! Az 1984-es szilvesztert konkrétan azzal csesztük el Balázs barátommal nagyapám Vénusz tévéjén.

Aztán mivel én a Junosztyon nyomtam, ott meg színek ugye nem voltak, minden bekapcsolást a következő procedúra követett:
poke53280,0:poke53281,0
Na, miért is?

Aztán a jeles számok: 1024 - az első karatker a képernyő-memóriában, 53248 - a 0. sprite X-koordinátája.

De szép is volt! Asszem, elő kell vennem a gépet...

Üdv: MaCS

Giczy Gergő 2010.09.03. 23:19:02

@Androsz: Ahogy mondod.

A Commodore 64 belső felépítése mellett még:
Gépi kódú programozás haladóknak C 64 & PC (!) 128
A robotok és a Commodore 64
Tippek és trükkök a Commodore 64-eshez
További Tippek és trükkök a Commodore 64-eshez
A VC-1541-es lemezegység programozása (A nagy floppy könyv)
és a No. 1. PEEK-ek és POKE-ok a C 64-esen
mind Data Becker - Novotrade könyvek, a "biblia".

Ezek közül valamelyiket loptam. Gyerekként a "felnőtt"-könyvtárból, mert már nem lehetett kapni. Istenem, utólag kifizetném, ha lenne hova.. de a könyvtár megszűnt, és a könyvekkel ki tudja, mi lett. Rossz nyelvek sokfélét mondanak, de lehet, hogy mind az enyészeté lett.. nem vagyok büszke rá, de ami nálam van, az legalább megmenekült, és a legnagyobb becsben volt (és van)...

MaCS_70 2010.09.03. 23:20:59

Ja, és reset-gombot lehetett kapni 60 forintért! Meg is van: egy tuhel dugó megpatkolva egy mikrokapcsolóval. Amíg ezt meg nem szereztem, két Rotring ceruza fém hegyét dugtam be megfelelő lukakba és érintettem össze!

Üdv: MaCS

Giczy Gergő 2010.09.03. 23:24:54

@doktor.dikhed: Nekem a turbó külön - rövid, 5 perces - kazettán volt, egyik oldalán a Turbo Tape 64 (Nyíl-L "PROGRAMNÉV"), másik oldalán ABC Turbo. :)

MaCS_70 2010.09.03. 23:41:06

Na, elővettem a kicsikét -- csak éppen eltűnt a tévékábele. :(
Hol lehetne ilyet újítani???

Üdv: MaCS

Giczy Gergő 2010.09.03. 23:49:39

@MaCS_70: Csinálni: egy RCA és egy RF apa dugó közé árnyékolt kábel, és kész. :)

MaCS_70 2010.09.03. 23:59:31

@Giczy Gergő:

Túl egyszerűnek tűnt ahhoz, hogy igaz legyen.
75 ohmos antennakábel jó?

Üdv: MaCS

Giczy Gergő 2010.09.04. 00:05:28

@MaCS_70: Kiváló. Ha nem túl hosszú, akkor szinte bármi jó neki. :)

MaCS_70 2010.09.04. 00:17:30

Halihó!

Arra emélkeztek, hogy tán 87-ben volt egy srác, aki a "Távolodom" című számával elég sokszor szerepelt a rádióban, még a Kettőtöl Ötig-ben is többször hallottam (miközben csőre töltött magnóval vártam az áhított zenét).
A felkonferálás így végződött: "kíséri a céhatvannégy".

És valóban, tiszta Commodore-zene volt a kíséret!
SID for president!

Üdv: MaCS

ehran 2010.09.04. 23:27:34

@Stöki: Ezen akkorát röhögtem. :) Pláne mert ilyen felénk is előfordult. :)

Zz_ 2010.09.05. 12:01:20

Apropó, nincs valakinek eladó magnója C64-hez?

tükörfúró 2010.09.05. 21:19:12

@64lander: Karakterekből van összerakva mind a kettő ;)

akinek ilyen magnója van, annak nem kell buz@rálni a fejet...;)

www.bithunter.eu/images/coll_datamedia.jpg

tükörfúró 2010.09.05. 21:23:35

@MaCS_70: Hagyd a fenébe az antennát, megpucolsz egy RCA kábelt, egyik végét a tévébe, másik végén az árnyékolást "betömöd" a 2es, a meleg eret a 4es "lukba"...
pinouts.ru/Multimedia/AudioVideoC64_pinout.shtml
(de vehetsz csatlakozót is)

Máris kiváló képed van kompozit videobemeneten. A hangot is ugyanigy vezetheted egy másik kábelen, az a 3-as "lukban" található.

Sheepy433 2010.09.06. 01:28:33

uu, masolas, "nyil S":D

Dukefazon 2010.09.08. 09:36:31

"Tollal, ceruzával visszapörgetés, megvan valakinek?" :D és igen, megvan, milyen kicsi a világ, pedig ezt a technikát nem az interneten adták tovább, az emberek egyszerűen rájöttek erre. Állat!

Asztakurva! Ez a magnófej állítási mizéria kimaradt, a rádió és tévés dolog meg egyenesen... Hát lesett az állam. Megint tanultam valamit, thx!

kicsigee 2010.09.08. 21:35:54

Spectrum tulajdonos voltam. Nekem ez a magnófej állítási mizéria teljesen kimaradt. Általában gond nélkül bejöttek a játékok, pedig magnóról magnóra másoltam, nem ZotyoCopysztam. Nekem viszont azt kellett megjegyeznem, hogy melyik játék milyen összekötési formában jön be. Ugyanis volt olyan progi ami sima jack dugós kábellel ment, gép és a magnó között. A legtöbb játék viszont jelerősítő közbeiktatásával jött csak be, ami egy 9V-os elemmel működött. Egy Toshiba magnóm volt amin nem volt számláló, így ha egy 90 perces kazettán keresni kellett egy játékot csak a megérzéseimre támaszkodtam.
Az egyik ismerősömnek volt valami házi készítésű cuccosa, amit a Spectrum Interface aljzatába kellett csatlakoztatni, és a akkor gyorsabban jöttek be a játékok. Sajnos már nem emlékszem hogy működött.

mgabi74 2010.09.09. 09:38:11

Végigolvasva a bejegyzést és a kommenteket ezer emlék jött: nekem is C64 és magnó felállás. külön kazettán egy rakat turbo, de az ABC-t használtam. Fejállítás ezerrel... Lady Tut? Egy élettel billentyűzetről végigtolom 20 perc alatt, legutóbb emulátoron játszottam vele a múlt héten :))
Mi volt még? Basic ,a Simon's főleg, istenkirály volt a sok plusz utasítás, nem kellett mindent poke-olni, de az is ment, fejből a sprite címek, ki-bekapcs, méretezés, sprite definíció a kazettapufferbe (amikor már a 1541 is megvolt)... ;)
...Miner 2049'er megvan? És a Bounty Bob Strikes Back?? Ezt csak emulátoron tudtam végigvinni, pályánkénti mentéssel, sprite-sprite ütközés kikapcsolással :))...

IT-JohnSmith (törölt) 2010.09.09. 15:58:40

Nem volt csavarhúzóm hozzá, hanem hajcsatból csináltunk egy "L" alakú szerszámot. :) Pont akkora volt a csavar feje mint a hajcsat. Volt olyan kazim, amin minden játék máshogy volt rögzítve lol :) és fülre tényleg meg lehetett mondani jó lesz-e. (mint a 28,8k modemeknél is meg lehetett modnani csatlakozni fog-e :)) Istenem de szép idők voltak.

szbszig 2010.09.14. 07:03:32

Hej, csak most találtam meg ezt a bejegyzést. De tök jó! Ugyanolyan magnóm volt nekem is a C64-hez, mint felül. Azaz nemcsak volt, megvan még mindig valahol, sőt még a kazetták is hozzá a kis papírfecnikkel, hogy melyiken milyen játékok találhatók, és hova kell tekerni, ha az ember be akarja tölteni őket. :)

the as · http://thelongestlistofthelongeststuffatthelongestdomainnameatlonglast.com/ 2010.09.17. 20:10:29

Valaki irta, hogy 1-3 port osszekotese hatul a reset. ha emelle a masik oldalon (talan felul?) az 1-9 is ossze volt kotve, akkor a resetvedett programokat is ujra lehetett inditani, mert a 9. lab azt jelezte, hogy a 8000-9fff memoriateruletet vegye a portrol a sajat ramja helyett, es igy kilotte a resetvedest (ami CBM80 -volt 8000-tol ami utan egy word-on a memoria cime volt, ahova a reset megnyomasakor ugrania kellett - ha ez egy RTS -re mutatott, akkor nem tortent semmi resetre)
A disk daemon megvan valakinek, amitol folyamatosan villogott a floppy lampaja (marmint pulzalt), es mindenvele diszk varazslatot lehetett cisnalin vele? Volt pl killer track, ami valami sync flagekkel tomott meg egy szektort amitol gyakorlatilag lefagyott a drive, es masolhatatlan volt tole a lemez (amig valaki le nem torolte rola:)
Es voltak virusok is! Nekem volt ketto, a BHP virus meg az SSS virus (amit a gyari idoregeszes floppyn kaptam). Maig nem tudom, hogy az SSS virus nem-e valamilyen agressziv masolasvedelem volt - reset utan barmilyen betett lemezt SSS VIRUS nevvel leformazott.
Emlekszem, hogy masoltunk ket dekk kozott mikrofonnal kazettan jatekokat, es olyankor nem volt szabad bemenni a szobaba, mert elromlott. Es ha a rohadt madar rosszkor futyult, akkor is jott a load error :D

Pesti Kornél 2010.09.23. 21:38:24

HT1080z megvan valakinek?
Galaxy?
fehér pöttyökből összerakott űrhajókat lehetett fehér pöttyökkel likvidálni :)

moli 2010.09.24. 21:21:11

@uni1002: uuuuu, ez a magno, ilyen nekunk is volt! vagy mindenkinek ilyenje volt?

@József István: DETTO! akkor errol az assembly tehet?

ha mar az ipari felhasznalasrol keszitunk listat: a Biogal gyogyszergyar hoenergetikai szamitasai is c64-en keszultek edesanyam altal. mi, gyerekek sokszor segitettunk az adatbevitelben otthon a c64/c128d-n.

@bad_rock: tartsa. allitolag keszul valami ikaruga-tovabbgondolas.

2010.09.27. 17:17:18

nos hát...
a faces csapat kinek mond valamit?
mielőtt odavetett mai életem tulajdonképpeni kiindulópontjára a jó sors, én is végigtoltam mindent, általános elsőben kezdve az 1kilobyte-os zx81-es repülőszimulátortól (ez csak a 16kilobyte-os bővítő cartridge-ról futott (en.wikipedia.org/wiki/ZX81)
apámék bent kollegájával kézzel gépelték be verdi aida indulóját dataként egy spektrumba, otthon is ment az összes BIT-LET melléklet, még szép, a digitalizálás is megvolt, ugyan kazettáról, de az algoritmus valódi volt.

aztán az első kazettás 64, commando, 1942, last ninja, boulderdash, osztott képernyős őrület pit stop II, IK+; és az ínyencebbek: saboteur, spy vs spy, lode tunner, flipper, még a nagymamám által a volántól hétvégére hazapapírozott c64, 1541-gyel (!).
ma is bárkit leverne flipperben, alig bírta a két shift gomb. ő is padlózik a nokiára való s60-as emulátortól...
mikor a csapatba beléptem, még mindig én voltam az utolsó akinek datasette-je volt, és már csak engem csúfoltak vele. abc turbo, simán lehetett emlékezni a zaj dallamára ahogy töltötte a játékot, hogy melyik melyik.

'91-ben nagyapám amikor meghalt, meghagyta anyámnak, hogy a hagyatékból vegye meg nekem a floppyt. emlékszem a balzac u.-i novotrade-ből ahogy hazajövünk anyámmal és sír, ahogy odaadja nekem a vadonatúj dobozos 1451/II-t (II!)
aztán szülinapi demók a családnak sprite-okkal simons basicben, doodle (valaki?) még demókba is rajzoltam vele the end logót hiresben...
aztán future composer, music assembler, aztán jch player... magától jch-tól! (maga griff/chromance is megdöbbent egy partyn hogy ő és én swappeltünk egyedül vele magyarországon)
aztán a saját fejlesztésű logoeditor, afli editor, dirmaster, saját brandelt exploding cruncher...

és igen, minden a csokiból indult...

ui. valaki nem akar a sidrip-esekhez hasonlóan demozenéket (jch, drax, stb) élőben nyomni?

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.09.27. 17:21:39

bocs srácok, de én voltam az operátor kislány és esélyetek se volt.

akkortájt a sanyival jártam, aki zöldséges volt, meg volt egy kis sütödéje Almádiban és már akkor 10x annyit keresett, mint ti.

Celtic 2010.09.27. 20:29:54

@armitage: nagy kedvenc volt. Meg a Pharaoh's curse, mumia meg asszem cowboy elol kellett menekulni egy labirintusban, amikor az ember osszegyujtotte a dolgokat, plusz egy szint nyilt meg (tehat uganugy elolrol kezdodott, csak jott meg egy)

Meg valami Ant, tiszta kalandjatek volt, ezt itt felvenni, ott hasznalni, stb.

Huh, de rohanok, mindjart a bolygonak utkozok az OOlite-ban :)

cooldavee 2010.11.05. 17:52:57

Én egyszer a Bruce Lee nevű játékot töltöttem be kazettáról a ZX Spectrumomra, miközben anyám éppen porszívózott. A porszívó valahogy megzavarta a betöltés jeleit, viszont a játék látszólag hiba nélkül betöltődött. Aztán kiderült, hogy egyes szobáknak hiányzott az alja, ahol rendesen le is lehetett esni. Na, ha jól emlékszem, egy ilyen esésnél végleg lefagyott a játék. :-)

en.wikipedia.org/wiki/Bruce_Lee_%281984_video_game%29

geeraa 2010.12.20. 22:47:20

Hello!
Nagy segítségetek kérném:
Találtam egy c64 kazettát és elővettem a 64esem kipróbálni mi van rajta de nem tudom a fejet beállítani.
Tud valamelyikőtök egy c64 basic fej beállító forráskódot adni amit bele pötyöghetek?

plus4world.powweb.com/software/Recorder_Justage
Itt van egy csak nem tudom mivel betölteni...

Köszi!

geeraa 2010.12.20. 23:05:27

Rájöttem hogy ez +4 es progi, menne a 64-en ha bepötyögöm? Látszólag jó...

geeraa 2010.12.21. 01:22:18

Nem nyert, csak vékony szines csíkokat mutogat, néha vastagabbat. Nem egyértelmű a használata mikor jó a fej...

Adani 2011.01.12. 15:15:29

Eszembe jutot valami, akinek van még Datasette és C64-ese megpróbálhatná.

Vajon működne úgy a betöltés, h PC-n a T64 image fájlból hangot kreálunk 8van rá program és a PC-ről bejátszanánk a datasette-nek egy adapterkazival a játékot? Az lenne az igazi retro és high tech találkozása ha pl. egy netbook hangkiementére kötött adapterkazi kerülne a datasette-be és azon keresztül töltene be a játék.

Esetleg mp3 lejátszóról ha a tömörített mp3-ból is benyalná, amit amúgy kétlek, bár egyesek szerint speccy-nél simán megy így is, mivel az hibatűrőbb.

geeraa 2011.03.28. 21:29:25

Nem lehetetlen, én viszont megtaláltam amit kerestem, ha kell valakinek itt a linkje:
www.hs.uni-hamburg.de/DE/Ins/Per/Wendt/c64/code/basicload.txt

Itt meg a tartalma:
C64 fejbeállító basic program, működik, bepötyögtem.

0 REM *** VISUAL DATASETTE HEAD ALIGN TOOL BY ENTHUSI/ONS ***
1 D=0: FOR B=0 TO 196: READ A: POKE (4*4096+B),A: D=D+A: NEXT:
2 PRINT D:IF D=26242 THEN SYS 4*4096
10 DATA 32, 68, 229, 169, 59, 141, 17, 208, 169, 24, 141
11 DATA 24, 208, 138, 41, 7, 10, 10, 133, 252, 138, 74
12 DATA 74, 74, 133, 253, 74, 102, 252, 74, 102, 252, 101
13 DATA 253, 9, 32, 157, 0, 192, 165, 252, 157, 0, 194
14 DATA 189, 0, 194, 157, 0, 194, 144, 3, 254, 0, 192
15 DATA 232, 224, 200, 208, 209, 169, 128, 133, 252, 162, 0
16 DATA 138, 41, 248, 157, 0, 196, 165, 252, 157, 0, 198
17 DATA 74, 144, 2, 169, 128, 133, 252, 232, 208, 235, 88
18 DATA 160, 254, 204, 18, 208, 208, 251, 173, 17, 208, 48
19 DATA 246, 173
20 DATA 173, 13, 220, 41, 16, 240, 249, 173, 13, 220, 162
21 DATA 0, 169, 16, 232, 44, 13, 220, 240, 250, 120, 165
22 DATA 5, 201, 3, 176, 22, 164, 6, 185, 0, 194, 133
23 DATA 20, 185, 0, 192, 133, 21, 188, 0, 196, 177, 20
24 DATA 29, 0, 198, 145, 20, 198, 5, 208, 203, 169, 6
25 DATA 133, 5, 198, 7, 208, 182, 169, 5, 133, 7, 230
26 DATA 6, 165, 6, 201, 200, 208, 170, 169, 0, 133, 6
27 DATA 133, 195, 162, 32, 134, 196, 168, 145, 195, 200, 208
28 DATA 251, 230, 196, 202, 208, 245, 240, 147

Wertzui 2011.12.05. 22:53:32

@geeraa: Oah, köszi, megmentettél! (Illeteve még csak potenciálisan, mert csak most fogom kipróbálni.)

Wertzui 2011.12.05. 23:54:23

@geeraa: Sajnos nem megyen, azt írja ki, hogy 26276

geeraa 2011.12.06. 00:08:06

@Wertzui én tényleg bepötyögtem egy c64-be, működnie kell, 2 függőleges csík megjelenik és az adat minőségétől függően rezonál. Ezt a sávot kell a lehető legjobban összehúzni a fejbeállítással.
Ellenőrizd nem írtad e el a datákat.
Már nem értek c64-ül de biztos másként reagál ha akár 1 is megváltozik...
A programkód copy-paste szal az se esélyes hogy én írtam el...
Ha más nem megkeresed a szakit, ő csinál neked kb egy ezresért egy olyan cartridget amin rajta van a fejbeállító progi.
Itt az oldala:
www.mikroklub.hu/htm/prices.htm#isdprog

A központi email címén válaszol:
info@mikroklub.hu

Én áprilisban írtam neki, akkor szivesen megcsinálta.
Idézem:
"1200 Ft lenne az az egyszerű kártya, amin az ABC III. turbó, egy fejbeállító, és a COPY235 van.
A posta 700 lenne, szóval 1900-at kéne utalni"

Ennyit tudok segíteni.

Wertzui 2011.12.06. 15:57:29

@geeraa: Biztosan elgépelhettem, lemezre lett mentve, majd sorról sorra átnézem.

@Adani: Most épp ezzel kísérletezek, adapter kazival MP3 lejátszóról akarok WAV-vá konvertált PRG-ket elindítani, csak sajnos az utóbbi időkben a magnó egyáltalán nem akar szuperálni. Ugyanazt csinálja, mint a valódi kazettákkal, vagy észleli, de aztán LOAD ERROR-ral végződik, vagy FOUND random karakterekkel lefagy. Hajtűvel állítgatom a magnófejet, egyszer sikerült behoznia egy játékot az egyik régi kaziról, de utána ugyanúgy semmi!

geeraa 2011.12.06. 18:21:28

@Wertzui: Ha ilyen átjátszó kazettával csinálod hogy egy fej van benne és egy kábel lóg ki belőle akkor is javaslom hogy a fejbeállítást ellenőrizd. Mivel adatokról van szó nem mindegy at átvitel minősége még egy ilyen eszközzel sem. A hangerőt is valamivel be kéne lőnöd megfelelőre...Sajna az én ilyen kazim sok sok éve eltűnt már, kb akkor amikor megkaptam az első zene lejátszós nokia 5510es telómat. Nem kellett többé kazettára másolni a zenéket hogy hallgassam és elkallódott valahova, így most ezt nem tudom neked megerősíteni.
Ellenőrizd a begépelést és futtasd a progit. :)
Azt írta még a mikroklubos hogy létezik egy patch kábel is ami a pcvel összekötve a gépet képes a floppy meghajtót olvasni, de azt is mondta hogy csak olvasni és csak win98-on...

Wertzui 2011.12.10. 19:56:14

@geeraa: Kijavítottam a programot, működött, azzal állítgattam a magnófejet most már. Viszont még mindig nem jön be semmi se MP3-ról se valódi kazikról. Az az érzésem, hogy itt komolyabb probléma is van. A datasette meglehetősen szét van zilálva, de azelőtt így működött.
Azért köszönöm a segítséget.

brump 2011.12.10. 20:01:04

@Wertzui: Talán az a baj, hogy MP3-ról csinálod. A tömörítés miatt túl sokminden elveszhet.

Wertzui 2011.12.10. 20:23:12

@brump: Már mint úgy értettem, hogy MP3 lejátszó és adapter kazi segítsével .WAV fájlokból. Egy program de különböző beállítások szerint .WAV-okká konvertálva speciális programmal.

taleskenis 2011.12.11. 00:09:13

@Wertzui: Csak egy tipp: Hangerőt próbáld meg a max közelébe tekerni a lejátszón. Ha így sem elég, akkor a wav-ban is fel tudod turbózni az erősítést valamennyire. Ezekkel az adapter kazikkal általában a jelszint nagyon gyenge szokott lenni.

brump 2011.12.11. 01:02:16

@taleskenis: A WAV-on belül egy normalizálást érdemes még csinálni (a 0dB-es plafon közelébe kerüljenek a csúcspontok); csak nehogy aztán kompresszorral/limiterrel próbáljál még "turbózni" majd rajta, mert az aztán szép rendesen átzilálhatja az egészet.

Wertzui 2011.12.13. 00:01:00

Most néztem, hogy a Datasette-en a Record gombhoz tartozó fémpöcök picit beljebb van, mint a többi gombé alapállapotban. Megpróbáltam kijjebb piszkálni, nem moccant. Na jó, akkor megpróbáltam benyomni a Record gombot, erre csak a műanyag gomb tört el D8 Nagyszerű! Az Eject gomb mellett már a másik lógós gomb...

TH 2011.12.13. 11:08:53

hehe, de elszánt emberek vannak, nem semmi. :-)

tlantos 2012.04.10. 21:38:09

87-ben Svedorszagban voltam 2 hetet.
Onnan rengeteg programot hoztam.
Es ahhoz nem kellett turbo, mert magaba a programba volt csomagolva az is.
Davids midnight magic 19-20 fordulat alatt toltodott be, csak ugy magatol.

Utana mar igy is masolhato volt.

bőrmók 2012.04.20. 11:19:41

De miért??? Miért csesztem el az életemből ezer órát töltögetésre és fejállításra?

Sealka 2018.07.03. 23:11:37

Én a Kecskeméti Tóth László általános iskola 2. emeleti géptermében láttam először gépet 10 évesen, aztán számtech szakkörre muszáj volt járni. Alig fért el a nagy fekete-fehér TV és a gép egy asztalon. Akkor még kazettám se volt, így maradt a kockás papír, ha "menteni/tölteni" akartam valamit. Még meg is dícsért a tanár mekkora lelkesedéssel pötyögöm be a 0-ról a progikat, amiket otthon írtam. :D

Aztán Ifjúsági otthon-Logi Klub! Egyik szobában c64/+4-esek színes TV-vel(!), másikban 286-os PCk és AMIGA! Emlékszem, amikor a Clystron-t betettük c64-re még a másik szobából is átjöttek az emberek nézni az intro-t.

Otthon csak 12 évesen lett gépem karácsonykor, de semmi(!) nem volt hozzá még magnó se, azt csak szülinapra kaptam hónapokkal utána. :D Addig a szokásos kockás papír meg a könyvtári könyvek mentek. Amikor meglett a magnó kikönyörögtem pár üres kazettát is hozzá és ment a programozás és játék is. Hajcsatos megoldás volt a fejállásra és egy idő után már fejből tudtam az első pár másodperces csíkok alapján hogyan állítsam be. Ennek a lelkesedésnek a tizedét se látom a mai fiataloknál, rá se szagolnak a témára, pedig könyv, videó, hardver, minden elérhető bárkinek, de abszolút nem motiválja őket semmi.

Adani 2018.07.04. 12:44:31

@Sealka

Régi gépek ilyen téren jobbak voltak:
www.youtube.com/watch?v=0wDtxYeJdzg

Csináltam hozzá magyar feliratot is, lásd,. a dokumentációs résznél, bárki tudott programozni a géphez kapott manual alapján.
süti beállítások módosítása