HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Ha baleset vagy terrortámadás ér – tetrisezz!

2010.03.29. 12:30 Stöki

Az egyik legsúlyosabb rémálmom bő húsz éve volt, nem sokkal azután, hogy megvettem első pc-met: egész nap a Tetrissel játszottam, éjszaka aztán azt álmodtam, hogy kurva nagy, lezuhanó téglák elől menekülök. Pedig állítólag a Tetris éppen hogy enyhíti a rémálmokat is előidéző traumákat – legalábbis brit(!) tudósok most ezt állítják.

Az Oxford Egyetem pszichiátriai intézetének munkatársai dr. Emily Holmes vezetésével negyven egészséges önkéntesnek mutattak különféle traumatikus sérüléseket, aztán vártak fél órát, majd a kísérleti alanyok fele tíz percet játszott a Tetrissel. Az orvosok azt tapasztalták, hogy a következő héten a tetrisező csoport tagjainál kevésbé rögzültek a brutális képek. Holmes szerint ez azért lehet, mert az agyunk szenzorikus és analitikus fele csak korlátozottan tud együtt működni, nehéz például beszélgetnünk valakivel, ha közben matekpéldát oldunk meg. Hasonló módon, mivel a tetrisezés az agy nagy részét használja, akadályozza a képek rögzülését a memóriában.

A kutatók szerint a felfedezésükre új terápiás módszereket lehetne építeni, amivel baleseti sérültek vagy háborús zónában járt emberek fejében lehet halványítani a rossz emlékeket. Bár a trauma után minél előbb kell játszani a Tetrissel, Holmes úgy véli, hat órán túl már nem hatásos a dolog. (Most elképzeltem, ahogy egy ENSZ-békefenntartó valami zűrös országban gyorsan előkapja a zsebtetrist egy terrortámadás után.)

(via Telegraph)

15 komment

Címkék: tetris brit tudósok játék és tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr211876925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.03.29. 12:41:58

Ööö...nem, nem fogom ideírni azt az ízléstelen, és vacak viccet, hogy a tetris ugye eredetileg orosz találmány, szóval alanyi jogon járhatna a moszkvai metrójegy mellé.

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2010.03.29. 13:01:22

Folyatatva a post utolsó mondatát, előkapja az ensz katona, miközben darabokra szakadnak az emberek.

"várjál-várjál ki kell törölnöm a robbantás emlékét, addig keresd meg a májad..."

moli 2010.03.29. 13:08:09

@Stöki: nem az a baj, de en meg a "viccet" sem ertem! hogy miert jar? tomeg van a metron es nehez beszallni? vagymi?

moli 2010.03.29. 13:53:57

@Stöki: ismerem a hireket, de akkor sincs semmi ertelme. miert hordana mindenki allandoan maganal, mikor 20 evente egyszer tortenik ilyen egy 20000000-os varosban? mennyi penzbe kerulne mindenki felszerelni vele, csereben mennyi az okozott kar? az osszes tetrist mar reg kinaban gyartjak apropenzert, akkor miert nem ott vezetnék be alanyi jogon? milyen "vicc" ez? fa?

rootshaper 2010.03.29. 13:59:23

@moli: neked se erdemes viccet meselni... errol hirtelen a filmkritikus es a nogyogyasz kozti hasonlosag jut eszembe: mindketto ott keresi a hibat ahol mas az elvezetet. ezen gondolkozz el =)

egyebkent ujabb nagy GZ a nagy brit tudosoknak... brainiac XD

moli 2010.03.29. 14:02:04

@rootshaper: de, viccet erdemes. a showderklubbon pl vinnyogok.

ez nem vicc.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2010.03.29. 14:14:15

@moli: Ez önmagában még nem erény, nem mindegy ugye, hogy Kőhalmin vagy Szupkayn vinnyogsz. :)

moli 2010.03.29. 14:42:04

@Stöki: /off
jo: kissadam, kap, kohalmi, hadhazi
ok: aranyosi, dombovary, felmeri
maradek: szupkay, barna, benk, mogacs
nem vicces: beliczai, csenki, szollosycsak

m e o w · http://eletfalun.blog.hu/ 2010.03.29. 16:16:49

Tudom, hogy érdemi kommentet nem szokás ide írni, most mégsem állom meg. A negatív emlékek elhomályosítására, "felülírására" több évtizede létezik egy módszer, az nlp, amihez semmilyen segédeszköz sem kell, a módszer kb. öt perc alatt megtanulható, és bárhol, bármikor alkalmazható. Akár poszttraumás stressz-szindrómásoknál (tehát akik tényleg átélték az eseményt) kb. két perc alatt mélyreható változásokat képes elérni.
Namost, ehhez képest az, hogy egészséges önkéntesek milyen képet mennyire jegyeznek meg, szerintem totál műtermék, kb. három órás töprengés után tudok tervezni olyan kísérletet, ami hasonló, statisztikailag szignifikáns eredményeket hoz mondjuk olyan változókkal, mint traumatikus képek után az egyik csoport csak unatkozik, a másik meg mondjuk szexel, és láss csodát, a szexelők kevésbé fognak emlékezni a traumatikus képekre, főleg, ha kellően fantáziadús partnereket kapnak.

2010.03.29. 16:33:16

Brit tudósok... Amúgy csak szerintem kéne inkább feldolgozni mintsem kitörölni vagy elhomájosítani a rossz emlékeket?

m e o w · http://eletfalun.blog.hu/ 2010.03.29. 16:48:58

@Bermuda: A feldolgozás évekig is eltarthat, függően a trauma súlyától. Addig viszont egyáltalán nem hátrány, ha az egyén képes önálló életvezetésre, értsd nem fél kimenni az utcára, nem képtelen bizonyos szituációk elviselésére, ehhez pedig nem árt, ha az emlék érzelmi töltése nem olyan erős, azaz valamilyen módszerrel átírta, elhomályosította azt. Az igazán káros csak az elfojtás.

2010.03.29. 19:29:00

@m e o w: Értem, ennyire nem vagyok otthon a pszichológiában, örülök hogy valaki hozzáértő felvilágosított. Viszont azt továbbra is fenntartom hogy a britt tudósoknak több szabi járna. Mondjuk úgy évi 365 nap.

gabeszmanson 2010.03.30. 15:14:13

azok a kurva britek. ott minden második embernek tudósnak kell lennie, annyi minden feltalának, kimutatnak nap mint nap.
süti beállítások módosítása