HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpont 4x06: A Rare / Ultimate Play The Game

2018.03.15. 16:57 Stöki

Régen volt olyan adásunk, amiben egy fejlesztőcsapat történetét veséztük ki. Márciusban kettő ilyen is lesz, és a mostani adás az egyik: a Rare korszakait és évtizedeit beszéltük át, illetve az Ultimate Play The Game-ét. Hiszen a Spectrum-korszak egyik legsikeresebb fejlesztőcége, az Ultimate tagjai alapították a Rare-t - ami látott már szebb napokat is, mint mostanság, de a múltjukban több csúcspont is van.

podcast73.png

22 komment

Címkék: retro podcast rare checkpoint

Checkpoint Mini #67: Stonekeep

2018.03.08. 22:56 Stöki

cpmini_67.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A Stonekeep tipikusan az a játék, aminek a fejlesztési sztorija érdekesebb, mint a végeredmény. Sima dungeon crawlernek indult, aztán korát megelőző grafikájú csodajátékká avanzsált, majd megindult a vaporware-esedés útján, miközben az idő lassan elment mellette. Eye of the Beholder-utánérzés teljes képernyőn, aminek szörnyű ára volt. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

19 komment

Címkék: retro podcast rpg interplay checkpoint mini

Checkpont 4x05: A Gamestar

2018.03.04. 22:38 Stöki

A PC ZED-adás után volt egy olyan felelőtlen ígéretünk, hogy lesznek még a magyar játéksajtó régi lapjaival foglalkozó adások. Nem is kellett sokáig várni a következőre, gyakorlatilag a múltkori sztorit folytatjuk, vagyis  a Gamestarról beszéltünk, ami ugye a PC ZED és a PC-X összeolvadásából született (és tervezünk majd egy külön PC-X adást is, ha sikerül megszólalót találnunk hozzá - Trf, ayt? :)).

podcast72.png

53 komment

Címkék: retro podcast gamestar checkpoint játéksajtó

Checkpoint Mini #66: Project Firestart

2018.02.26. 22:57 Stöki

cpmini_66.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A Project Firestartról volt már egy külsős poszt itt a blogon, de attól még sokan kértétek, és mi is szívesen tettük próbára a C64 egyik legjobb játékát, hogy mennyire állta ki az idő próbáját. Spoiler: meglepően jól. Túlélőhorror a túlélőhorrorok előtti időkből, korai moziélmény és a 8-bites platform korlátainak feszegetése - ez a Project Firestart. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

25 komment

Címkék: retro podcast c64 dynamix project firestart checkpoint mini

Checkpont 4x04: Videojáték-biznisz régen és ma

2018.02.19. 16:49 Stöki

Sokszor beszélünk a videojáték-ipar üzleti oldaláról, de fennállásunk három éve alatt egyetlen dedikált adást sem szenteltünk ennek. Na majd most, ugyanis egyik előző évados vendégünk, Vigh Attila bejelentkezett, hogy szívesen beszélne erről, mi pedig örömmel az arcába toltuk a mikrofont.

podcast71.png

38 komment

Címkék: retro üzlet podcast checkpoint

Checkpoint Mini #65: Warcraft I-II. (+ a 10 legjobb, nem-Blizzard, nem-Westwood real-time stratégiai játék)

2018.02.14. 22:51 Stöki

cpmini_65.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak (részben újrahasznosítva egy korábbi posztot). És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A most választott játék rögtön kettő: a Warcraft első és a második része - mindkettőt nagyon sokan kértétek, mi pedig bármikor szívesen beszélünk Blizzard-játékokról. És akkor már toplistás adást rittyentettünk belőle, Grath csodás kategóriaválasztásának mentén, miszerint a 10 legjobb, nem a Blizzard és a nem a Westwood által készített valós idejű stratégiai játék (és még ez az ember szólt be a 10 legjobb J-betűs játékra). Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

146 komment

Címkék: retro podcast toplista warcraft blizzard checkpoint mini

Checkpont 4x03: A Gálya és társai - Olessák Róbert játékai

2018.02.09. 16:39 Stöki

A Commodore 64 végnapjai itthon elég mozgalmasak voltak, sok játékfejlesztő tette oda magát a kilencvenes évek elején pár emlékezetes játékkal - leginkább kalandjátékokkal. Bár ezek között gyakran említik A Gályát is, alkotója, Olessák Róbert kevésbé ismert itthon, mint mondjuk Rátkai István, pedig neki is elég kifinomult dolgai voltak. Hát most igazságot szolgáltattunk neki: meghívtuk vendégnek a Checkpointba.

podcast70.png

39 komment

Címkék: retro podcast c64 checkpoint magyar játékfejlesztők

Checkpoint Mini #64: Unreal

2018.02.04. 23:37 Stöki

cpmini_64.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A most választott játék régi adósságunk: az Unreal. No nem az Ordilogic Systems egyetlen játéka, az 1990-ben készült amigás Unreal, hanem az Epic MegaGames és a Digital Extremes 1998-as csodája, amit újra kipróbáltunk. Érdemes volt-e, mennyit ér ma Tim Sweeney zsenije és van-e élet a Half-Life előtt? Ezekre próbáltunk válaszolni. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

23 komment

Címkék: retro podcast fps checkpoint mini

Checkpont 4x02: Videojáték-addikció

2018.01.31. 21:33 Stöki

Rögtön úgy indult az év, hogy a videojátékok negatív kontextusban járták meg a mainstream sajtót. Történt ugyanis, hogy a WHO betegségosztályozási rendszerének új bétaverziójába bekerült a videojáték-függőség viselkedési zavar. Erre az elhivatott gémerben rögtön beindulhatnak a védekezési és tagadási mechanizmusok, miközben jókat röhögünk azon, ha a South Park cikizi ki a videojáték-függőket. Szóval úgy gondoltuk, hogy erről a témáról beszélnünk kell.

podcast69.png

24 komment

Címkék: retro közösség podcast addikció checkpoint checkpoint kurrens

Checkpoint Mini #63: Street Rod

2018.01.27. 22:51 Stöki

cpmini_63.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A mostani játék már sok éve szerepelt itt egy blogposztban, mégis rengetegen kértetek belőle adást is, szóval az év első Checkpoint Minijébe begurul a Street Rod az összes amerikai csodaautójával. Kipróbáltuk, csapattuk, hümmögtünk, de azért szerettük. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról (a régebbi cikk kipofozott recikálása), scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

36 komment

Címkék: retro közösség podcast checkpoint mini

Checkpoint 4x01: 2017 legjobb pillanatai

2018.01.22. 23:07 Stöki

Hát itt vagyunk végre megint, boldog új évet mindenkinek! Tervezett kimaradás volt a podcastben (ezért soroztunk meg benneteket adásokkal az óév végén), de ekkora szünetet azért nem terveztem. Mentségemre szóljon, hogy 1. a mostani adás több mint háromórás lett és elég sok meló volt összevágni; 2. máris bent áll earlyben az első Mini, és ki is lövöm a napokban; 3. további két vendéges és két mini felvéve, sőt kettő meg is vágva, szóval pikk-pakk beérjük magunkat.

podcast_66.png

24 komment

Címkék: retro közösség podcast besztof checkpoint

Checkpoint Mini #62: Nebulus (+ a 10 legjobb C64-játék)

2017.12.31. 15:23 Stöki

cpmini_62.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.) És szeretném megköszönni mindenkinek az idei figyelmet és retróban gazdag, boldog új évet kívánni minden kedves hallgatónknak, szimpatizánsunknak, vendégünknek és támogatónknak. 2018-ban jövünk rendületlen lendülettel.

Az évvégi adásdömping utolsó darabja jön 2017 utolsó óráiban, aztán kicsit elvonulunk előkészíteni az új évadot. Az idei utolsó Checkpoint Minibe a Nebulus került, amihez mindkettőnket kellemes emlékek fűztek - mint kiderült, nem véletlenül, a 30 éves játék egész jól muzsikál ma is. Ha kíváncsi vagy élményeinkre és a toplistán szereplő játékok indoklására, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról és gyorsan átfutnád a toplistáinkat, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

54 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

Checkpoint 3x30: Ilyen volt a játékipar 10, 20, 30 éve

2017.12.30. 20:37 Stöki

Az év utolsó vendéges adása következik, amiben megint kipróbálunk valami újat - nevezzük mondjuk Checkpoint Retrográdnak. A Retro Gamer csinál olyat, hogy minden hónapban előveszik mik voltak a videojátékos hírek X évvel ezelőtt. Arra gondoltunk, hogy évente egyszer - év végén - podcastben is működhet ez, és megnéztük, milyen volt a videojáték-ipar egy, kettő és három évtizeddel ezelőtt, vagyik 1987-ben 1997-ben és 2007-ben.

podcast65.png

21 komment

Címkék: retro közösség podcast checkpoint

Checkpoint Mini #61: Shogo: Mobile Armor Division

2017.12.29. 06:59 Stöki

cpmini_61.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A mostani játékot megint Grath javasolta, és megint pofára esett vele, mert ahogy Konfucius mondá, a korai 3D nem öregszik szépen. Teszteltünk már itt LithTech motoros játékot, ami tetszett nekünk - de a legelső LithTech motoros cucc, a Shogo: Mobile Armor Division nem állta ki az idő próbáját. Ha kíváncsi vagy élményeinkre és a toplistán szereplő játékok indoklására, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról és gyorsan átfutnád a toplistáinkat, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

11 komment

Címkék: retro podcast fps monolith checkpoint mini

Checkpoint 3x29: 20 Perccel A Jövőbe feat. Checkpoint karácsonyi extravaganza

2017.12.24. 10:29 Stöki

Mint említettem, a napokban megsorozunk benneteket adásokkal (cserébe január első felében valamikor pihenünk egy hetet). Most karácsony alkalmából kísérleti jelleggel összeborultunk a 20 perccel a jövőbe podcasttel, mert bírjuk őket, és mert szóviccben túltesznek rajtunk (Grath legnagyobb bánatára).

podcast64.png

14 komment

Címkék: retro közösség podcast checkpoint 20 perccel a jövőbe